Tuinbloemen, planten en struiken

Freesia planten en verzorgen in het open veld Teelt thuis Fotovariëteiten

Pin
Send
Share
Send
Send


Freesia is een mooie bolgewas dat de aandacht van tuiniers trekt met zijn delicate, elegante uiterlijk en speciale aroma, die doet denken aan de zachte geur van lelietje van dalen. Het is geen toeval dat het soms de "Kaap Lelietje-van-dalen" wordt genoemd.

Homeland plants is de Kaapregio van Zuid-Afrika. De bloem groeit in de schaduw, aan de oevers van rivieren en meren. De bloem wordt thuis gekweekt, in thuistuinen, in kassen en in wintertuinen. Vanwege de verschillende kleur en vorm van de bloeiwijzen, is het mogelijk om verschillende composities te maken.

Bloemverzorging is eenvoudig en als je strikt alle teeltregels volgt, kun je bloeien, zelfs in de winter.

Dit is een meerjarige bolgewas van de Iris-familie.

Het wortelsysteem van de bloem wordt weergegeven door een enigszins langwerpige bol bedekt met witte of lichtbruine schubben. Eens in de twee jaar worden de oude bollen vervangen door een dochter.

Lange lineaire bladeren groeien direct uit de bol, hun lengte is 15-20 centimeter. De platen zijn glad, met een duidelijke centrale ader geschilderd in donkergroen.

Bloemen vormen op een lange steel zonder bladeren. Aan de bovenkant van de steel heeft vertakking. Op één steel ontwikkelt zich twee tot zeven eenvoudige of dubbele bloemen. De bloemen zijn klein van formaat, trechtervormig. De bloemen hebben een verscheidenheid aan kleuren.

Na de bloei ontwikkelt zich een vrucht, bestaande uit drie kamers waarin zich ronde zaden bevinden. De makers van cosmetica hebben lang aandacht besteed aan de bloem, waardoor het de basis is van vele parfumsamenstellingen.

Soorten fresia

Tegenwoordig fokten fokkers een groot aantal variëteiten van deze prachtige bloem. Met alle diversiteit van soorten hebben ze de volgende gemeenschappelijke kenmerken:

 • vertakte stengel zonder bladeren,
 • lange, smalle, glanzende bladeren,
 • trechtervormige bloemstructuur,
 • dunne fijne geur.

De volgende variëteiten van deze plant zijn populair bij tuinders:

 • armstrong. De plant is middelgroot en bereikt een hoogte van 60-70 centimeter. De bloemen zijn eenvoudig, zien eruit als belletjes, zijn verzameld in de pluimen bloeiwijzen en geschilderd in fel rood of roze. De bladeren zijn lang, xiphoid.
 • Terry. Dit is een vrij grote groep met weelderige badstofbloemen die rood, geel, blauw of paars kunnen worden geverfd. Momenteel is freesia-badstof erg populair bij tuinders.
 • bastaard. Grote variëteit, planthoogte kan een meter bereiken. Stam sterk vertakt. De bloemen zijn groot, weelderig en hebben een rijk kleurenpalet.
 • Wit of gebarsten. Dit is een dwergvorm van de plant met een hoogte van 35-40 centimeter. De rang verschilt in overvloedige bloei. Op een steel kan zich maximaal vijf bloemen van witte of lichtgele kleur vormen. Bloeit half april.

Freesia kan onder alle omstandigheden worden gekweekt. De plant versiert een tuinperceel, een wintertuin of een serre. Veel liefhebbers van huisplanten kweken thuis een bloemfresia.

Freesia: planten en verzorgen in het open veld

Freesia behoort tot de lichtminnende planten, maar verdraagt ​​geen direct zonlicht. Want zijn cultivatie is goed geschikt licht gearceerd gebied met sfeerverlichting.

Voor het kweken van freesia in het open veld is vereist losse, goed doorlatende grond, die lego zal zijn om lucht en vocht door te geven. Stagnatie van overtollig water kan leiden tot het rotten van de bol en het afsterven van planten. Voor de fresia moet bloem een ​​grondmengsel maken, dat tuingrond, humus, turf, compost bevat. Om de grond los te maken, kunt u zand of vermiculiet toevoegen. Voordat freesia wordt geplant, kun je een complexe meststof maken, waaronder fosfor, kalium en stikstof.

Voorbereiding van plantmateriaal

Freesia-lampen kunnen worden gekocht bij speciaalzaken. Zorg voordat je koopt dat er is geen rot en schimmel op. Ze mogen niet zacht en droog zijn. Een gezonde bol moet dicht zijn en vrij van externe schade..

Begin met het voorbereiden van de bollen voor het planten in de lente, begin april. Ze worden bevrijd van vaste uitwendige vlokken en gedurende enkele uren geweekt in een oplossing van een fungicide middel. Dit moet worden gedaan om de ontwikkeling van schimmelziekten te voorkomen en de weerstand van bollen tegen de vorming van rot te vergroten.

Vervolgens worden de bollen geplant in kleine containers met voedingsbodem, die ze met 5 centimeter worden verdiept. Tanks worden geplaatst in een goed verlichte warme kamer. Na het verschijnen van de eerste scheuten worden potten met jonge planten op vensterbanken geplaatst met diffuse verlichting. Zorg is tijdig water geven. De fresia wordt aan het eind van de lente in de volle grond geplant, nadat de dreiging van terugkerende nachtvorstjes verdwijnt.

Teelt en verzorging thuis

Teelt van fresia is mogelijk thuis, en de plant kan op elk moment van het jaar bloeien. De bloei van freesia in termen van kamerinhoud is afhankelijk van de tijd van planten in potten. Meestal wordt de landing gedaan in de late zomer of vroege herfst.

De bollen worden aanbevolen om te worden behandeld met fungiciden om het optreden van rot en schimmel te voorkomen.

Voor fresia heb je een pot nodig met grote openingen voor het afvoeren van overtollig vocht en een goede drainagelaag. Als drainage kunt u grof zand, kiezels, fijn grind of geëxpandeerde klei gebruiken. Hierboven moet een laag gemalen houtskool gelegd worden.

Het planten van fresia kan worden uitgevoerd in het afgewerkte grondmengsel of het zelf bereiden uit gelijke delen van humus, blad- en grasbodems, turf en humus. Vóór het planten moet fosfor-kalium-minerale meststof worden gebruikt.

Bij het planten van bollen worden begraven in de grond voor 5-6 centimeter. Je kunt maximaal vijf uien in een middelgrote pot planten. Daarna wordt de pot in een koele kamer geplaatst met een temperatuur niet hoger dan 12 graden. Na het verschijnen van de eerste blaadjes moet de luchttemperatuur in de kamer 20 graden zijn.

Groeiende fresia in een kas

In de kas kunt u gunstige omstandigheden creëren voor het kweken van een bloem. Wanneer alle regels van het planten worden nageleefd, begint de freesia veel eerder te bloeien, omdat het in kasomstandigheden mogelijk is om een ​​constante luchtvochtigheid te handhaven, een optimale temperatuurbalans te creëren, de plant te beschermen tegen koude wind en tocht.

Zorg voor Freesia

Freesia eist nogal wat van de inhoudelijke voorwaarden, dus voor de zorg hiervoor zijn bepaalde kennis en vaardigheden vereist.

 • Water en vocht. Bewaterende planten moeten regelmatig en matig zijn, vooral tijdens de periode van actieve groei. Tegen het einde van de bloeiperiode wordt het geleidelijk verminderd en volledig gestopt voordat de bollen worden weggegooid. Bij het kweken van fresia's thuis of in de tuin, moet de plant eenmaal per dag worden besproeid, bij voorkeur 's avonds.
 • Top dressing. De eerste aanbrenging van meststof wordt uitgevoerd wanneer de eerste bladeren verschijnen. Gebruik hiervoor ammoniumnitraat. Vervolgens worden eenmaal per 10-14 dagen meststoffen aangebracht die kalium en fosfor bevatten. U kunt gebruik maken van kant-en-klare minerale composities voor kamerplanten, die in gespecialiseerde winkels kunnen worden gekocht.
 • ondersteuning. De meeste freesia-variëteiten hebben zeer dunne bloemstelen, die niet tegen bloeiende bloeiwijzen kunnen. Om ervoor te zorgen dat de steel niet breekt, is het raadzaam om een ​​bamboestok of een plastic rooster als ondersteuning te gebruiken. Op het perceel van de tuin wordt een groot metalen gaas gebruikt als ondersteuning.
 • mulching. Om verdamping van vocht van het oppervlak van de bodem te voorkomen, is het in het tuinperceel noodzakelijk om de grond te mulchen met klein zaagsel of stro.
 • Verlichting en locatie. Freesia is een lichtminnende plant. Want de teelt in de volle grond moet een goed verlicht gebied met diffuus licht opnemen en beschermd zijn tegen direct zonlicht.

In een huiselijke omgeving is extra freesia-dekking vereist. Voor extra verlichting worden fluorescentielampen of fytolampen gebruikt.

Zaadvoortplanting

Om de zaden op de plant te laten rijpen, is het noodzakelijk om op zo'n manier te planten dat de plant bloeit aan het einde van de lente-begin van de zomer. Bestuiving van de plant moet kunstmatig worden uitgevoerd met een borstel. Aan het einde van de bloeiperiode op freesia rijpt de fruitdoos met drie zaden van een ronde bruine kleur.

Doorgaans wordt deze methode van reproductie door fokkers gebruikt om nieuwe freesia-variëteiten te fokken.

Eind april wordt er zaaizaad in de grond gezaaid. Vóór het planten worden de zaden gedrenkt in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat. Voor het planten van gebruikte grondmengsel bestaande uit blad en zode land en humus.

De eerste scheuten verschijnen binnen 20-25 dagen. Na het verschijnen van 2-3 worden echte bladeren van de plant geplant in afzonderlijke containers.

Bulb reproductie

Eens in de twee jaar worden de bollen vervangen door nieuwe die zich bij de basis vormen. Na opfok worden ze gevormd tot nieuwe knollen. Hun landing wordt uitgevoerd in de grond in het nieuwe seizoen.

In de winter is het noodzakelijk om voorwaarden te scheppen voor het behoud van bollen. Freesia is een warmteminnende plant die niet in de volle grond overwintert. Aan het einde van de herfst worden de bollen gegraven en geplaatst voor opslag in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid en luchttemperatuur die niet lager is dan 22 graden.

Om thuis dergelijke omstandigheden te creëren, is het aan te raden de bollen in netten te plaatsen en ze naast een bak met water te hangen.

Ziekten en plagen

De meeste freesia-ziektes worden veroorzaakt door fouten in de bloemenverzorging. Planten lijden aan schimmelziekten, schurft en fusarium. Freesia kan worden aangetast door insectenplagen: trips, bladluizen, spintmijten.

Als er tekenen van ziekte zijn, moet de plant worden vernietigd.

Als een profylacticum worden de bollen vóór het planten behandeld met fungicide middelen. Ook tijdens de groeiperiode van de plant wordt behandeld met een oplossing van huishoudelijke zeep.

Wat is goede freesia:

Huwelijks bruids boeket van fresiasfoto

 • De bloeiwijzen van de fresia worden een prachtig onderdeel van het boeket, ze zijn vooral populair in huwelijkssamenstellingen,
 • Bloemen worden gebruikt bij de vervaardiging van luxe parfums,
 • Zeer populair in landschapsontwerp, versier ook de serre, vensterbank,
 • De variëteiten van geel-rode kleuren zijn snellere groei.

Freesia van zaden thuis kweken

Freesia zaden foto

 • Fresia zaden worden in maart gezaaid. Ze worden 8-12 uur voorgeweekt in warm water.
 • Op de bodem van de tank voor het zaaien, plaatst u een goede drainagelaag van geëxpandeerde klei. Giet vervolgens het voedende grondmengsel (zand, turf en humus in gelijke verhoudingen) of gebruik een universeel bolvormig substraat.
 • Verzegel de zaden ondiep, tot 1 cm diep.
 • Bedek de bovenkant van de container met glas of huishoudfolie en vergeet niet om hem dagelijks te luchten om condensaat te verwijderen.
 • Zorg ervoor dat de luchttemperatuur tussen 20-25 ° C ligt.
 • Bodemvocht wordt gehandhaafd door irrigatie van een fijne sproeier.
 • De eerste scheuten zullen in ongeveer 10 dagen verschijnen. Ontdoe u geleidelijk van onderdak in de loop van een maand.

Fresia's zaad zaailing foto's

Begin mei wordt de container volledig gevuld met groene scheuten. Het is noodzakelijk om ze te planten. Neem een ​​ruime container, plant planten op een afstand van 5 cm van elkaar. Wees voorzichtig - de scheuten zijn zeer delicaat en breekbaar.

Je kunt de container naar het balkon brengen, maar beschermen tegen sterke windvlagen. Keer terug naar de kamer zodra de luchttemperatuur daalt tot 10 ° C. Zorg ervoor dat u regelmatig water geeft en gebruik elke 15-20 dagen complexe minerale meststoffen.

Verwacht rond februari de eerste bloei. Veeg in augustus de uien uit voor het drogen, in oktober kunnen ze worden geplant voor distillatie.

Freesia reproductie met bollen

Freesia-bollenfoto

Aan het begin van de bloei beginnen de bollen krachten op te bouwen, rond deze worden ui-kinderen gevormd, de hoofdlamp ook herboren. Om dit proces te ondersteunen, vergeet niet om verwelkte toppen te verwijderen.

 • Na het einde van de bloei ongeveer 7 dagen, moet de plant in de grond zijn, graaf dan en scheid de dochterbollen.
 • Plant ze om te groeien op het perceel.
 • In het eerste jaar zullen ze niet bloeien: schep in de herfst de bollen op voordat de bladeren verdorren, uitspoelen, inleggen (houd de 2% concentratie foundationol 30 minuten vast), droog en bewaar.

In kameromstandigheden gebeurt alles op dezelfde manier (alleen voor opfok, land in kommen).

Groeiende fresia in open veld

Het kweken van fresia in open gebiedsfoto in de tuin

Professionals cultiveren freesia het hele jaar door, groeien in kassen of kassen. We zullen kijken hoe een bloem in het open veld en op een vensterbank kan worden gekweekt (indoorfresia's bloeien in de winter).

Voorwaarden voor het kweken van freesia:

 • De plant heeft een lichte dag nodig van 12 - 14 uur, van direct zonlicht, schaduw, lichte halfschaduw is mogelijk.
 • Zorg ervoor dat u beschermt tegen tocht.
 • Breekbare steeltjes hebben mogelijk ondersteuning nodig (vooral uitgesplitste fresia's).
 • De grond heeft een losse, goed gedraineerde grond nodig, de reactie is neutraal of enigszins zuur. Geschikt grondmengsel van gelijke hoeveelheden humus, graszoden, bladaarde.
 • Kleinbloemige, smalbladige planten worden compacter en breedbladig en uitgestrekt geplant - vrijer.
 • Bloei was overvloedig en langdurige noodzaak om de temperatuur op 22 ° C te houden.
 • Als het weer te warm / koud is, worden de bloemen vervormd en groeien er lege knoppen.
 • Snijden van de bloeiwijzen kan worden uitgevoerd wanneer ten minste 2 knoppen zijn opgebloeid.
 • Snijd de knoppen zodra ze beginnen te verdorren, zodat de plant geen stroom uitgeeft aan hun voedsel.
 • Behoud hoge luchtvochtigheid. Vermijd bij het spuiten waterdruppels op knoppen en bloemen. Het is beter om de procedure 's avonds uit te voeren.

Wanneer moet je in het voorjaar een fresia landen?

Bollen worden geplant in de volle grond met de oprichting van echte warmte, wanneer de dreiging van terugkerende nachtvorst (ongeveer 10 mei nummers) wordt omzeild. Maak gaten, verdiep de bollen met 3-6 cm. Tussen individuele planten, houd een afstand van 3 cm voor kleine bollen en 5 cm voor grotere bollen. Tussen rijen is een afstand van ongeveer 15 cm vereist.

Breng na het planten het oppervlak van de grond waterpas en dek af met een laag mulch (veen, naaldaarde) om de bollen tegen oververhitting te beschermen.

Hoe te voeden

De plant heeft een tijdige en regelmatige voeding nodig. Wanneer spruiten lijken te zijn aangebracht, breng dan een oplossing van ammoniumnitraat aan (2 g meststof per liter water). Voer vervolgens elke 15 dagen aan met superfosfaat en kaliumzout (respectievelijk 4 g en 2 g per 1 l water).

Maak de grond regelmatig los (wees voorzichtig om de uien niet te beschadigen), verwijder het onkruid. Vooral deze procedures zijn belangrijk aan het begin van het groeiseizoen.

Hoe water te geven

Hoe een freesia water te geven

Let op een bepaald bewateringsregime. Tijdens de periode van actieve groei overvloedig water geven, houd de grond in een enigszins vochtige staat. Na de bloei neemt het water elke keer af, tegen de tijd dat de bollen worden uitgegraven (begin oktober), moet het volledig worden gestopt.

Ook heeft de plant sproeiende scheuten en bladplaten nodig. De procedure wordt 's avonds uitgevoerd, maar het vocht moet vóór zonsondergang worden geabsorbeerd.

Freesia groeien en verzorgen in huis

Distillatie van freesia thuis foto

Onder kameromstandigheden wordt Freesia geteeld voor bloei in de winter en het vroege voorjaar: tijdens deze sombere tijd zien de bloeiwijzen er bijzonder indrukwekkend en plechtig uit.

Om te bloeien begon in januari, het planten van de bollen werd rond oktober uitgevoerd. Je kunt een fresia in de pot planten en in het voorjaar krijg je 3 maanden na het planten een bloeiperiode. Verwerk het plantmateriaal in azotobacterine-oplossing (0,5 g stof per 1 l water), dompel het gedurende ongeveer 30 minuten onder. Daarnaast worden ze behandeld met een groeistimulator (epin, root).

Een lentefresia planten in een pot

Voor het planten heb je potten nodig met een diameter van minimaal 15 cm. Zorg er aan de onderkant voor dat je een goede drainagelaag aanlegt (geëxpandeerde klei, kiezelstenen, kleerscherven) en zet er houtskool bovenop. Bodemmengsel: 2 delen graszoden, 1 deel zand en humusgrond, gemengd in een portie fosfor-kaliummeststof. Tot 6 bloembollen worden geplant in een dergelijke container, dieper wordt met 5-6 cm. Na het planten, plaats onder omgevingslicht, handhaaf de luchttemperatuur in het bereik van 10-15 ° C, hoeft niet te worden gedrenkt - wacht op het uiterlijk van bladplaten. Hierna wordt het water gegeven, de luchttemperatuur moet worden verhoogd tot 20-22 ° C.

Freesia kweken in kameromstandigheden is gemakkelijker dan in open grond en zelfs in kasomstandigheden.

Bloeiende fresia in een pottenfoto

Het is noodzakelijk om optimale omstandigheden te creëren:

 • In de herfst en winter is de lengte van de daglichturen kort en heeft de plant 12 uur per dag licht nodig. Plaats de container met de plant op de ramen van de oost- of west-oriëntatie, gebruik kunstmatige verlichting (fluorescentielampen).
 • Под тяжестью пышных соцветий стебли могут травмироваться – своевременно подвяжите к опоре.
 • Поливайте по мере подсыхания верхнего слоя почвы. В период цветения поливайте обильнее. Используйте умягченную воду (талую, дождевую, отфильтрованную или обычную водопроводную, которую отстаивают хотя бы на протяжении суток).
 • Во время работы отопительных систем воздух в помещении пересушен. Regelmatig spuiten van bladeren en scheuten is vereist. Bij plaatsing in een koelere ruimte (loggia, glazen balkon) is deze maatregel niet nodig.
 • Voer twee keer per maand voer met complexe minerale meststoffen (ga door totdat de bladplaten afsterven).

Thuis gekweekt:

 • Na het einde van de bloei corm blijven water voor nog eens 1-1.5 maanden.
 • Graaf dan op, snijd de bladeren en stengels af, behandel de bollen met een oplossing van kaliumpermanganaat of een ander fungicide middel, droog in een warme kamer (25-28 ° C) gedurende meerdere dagen.
 • Sorteer (doe beschadigde en verrotte bollen weg) en bewaar ze voor opslag.

Wanneer gekweekt in de open grond:

Wanneer een freesia te graven en hoe de bollen op te slaan

Bloei eindigt eind september en begin oktober. Uitgraven toen de vergeelde plaatplaten verwelken. Verdere acties zijn vergelijkbaar met die hierboven beschreven.

Als je regio milde winters heeft, kun je de bollen niet uitgraven - bedek ze met droge bladeren en takken met sparren.

Bulb opslag

Het is het beste om knollen in een raster in het ongewisse te bewaren. Luchttemperatuur moet 20-25 ° C, luchtvochtigheid - 70-80% zijn. Om het vereiste vochtniveau onder het rooster te handhaven, plaatst u een bak met water. Inspecteer de bollen om de 4 weken, leg de zieken weg en rot weg. Een maand voor het planten, breng de bollen over naar een koelere plaats - 10-15 ° C.

Het is mogelijk om de bollen op te slaan in droge turf.

Freesia Armstrongii Freesia Armstrongii

Plant hoogte is 65-70 cm. De bloeiwijze bestaat uit 3-5 klokvormige bloemen van rood, scharlaken of roze kleur.

De meest opmerkelijke variëteit van deze soort is de kardinaal (Freesia armstrongii Kardinal) - één ui geeft 3 steeltjes van ongeveer 35 cm hoog, elk eindigend in een paniculaire bloeiwijze (9-11 linten). De kleur van de bloemblaadjes is donkerrood, de kern is gemarkeerd met een geel stipje, de meeldraden zijn ook geel, de stamper is blauw, de helmknoppen zijn paars.

Freesia hybride Freesia hybrida

Een goed vertakte struik met een hoogte van 1 m. De kleuren kunnen monochroom zijn: geel, karmozijn, violet of verschillende tinten combineren.

Freesia hybride Ballerina Freesia hybrida Balerina

Ballerina. (Freesia hybrida Balerina) - gegolfde bloembladen, sneeuwwit, aan de basis van de bloemkroon zit een lichtgeel stipje. De bovenkant van de steel 25-30 cm hoog is bekroond met ongeveer 12 bloemen.

Freesia hybride grade Bruce Frye

Rose Marie (Freesia hybrida Rose Mary) - bloemstengel hoogte 20-25 cm. In één bloeiwijze ongeveer 7 corolla rijke karmozijnrode schaduw.

Pimperin (Freesia hybrida Pimpernel) - steellengte bereikt 20 cm De bloeiwijze bestaat uit 7 corolla. De bloembladen zijn rood met de rand van een donkerdere tint, enigszins gegolfd, het onderste deel van de bloemkroon is versierd met de shirkha van een gele tint.

Freesia hybride enkele roze enkele roze foto

Orange Favorite (Freesia hybrida Favorite) - planthoogte is 40-50 cm. De bloemen zijn fel oranje met een contrasterende (donkerdere) keel.

Freesia-hybride Heet Roze Heet Roze

Helsinki (Freesia hybrida Helsinky) heeft een interessante kleur. Het bloemdek heeft een paarse tint en verandert in een lila toon. De onderste lob van het bloemblad is versierd met een geel stipje en de mond van het bloemblad is versierd met lijnen van dezelfde kleur.

Freesia Royal Blue Freesia hybrida Royale Blue

Royal Blue (Freesia hybrida Royale Blue) - hoge steel (tot 70 cm) wordt gewerveld met grote bloemkronen met een blauwe tint.

Freesia witte freesia refracta

Freesia witte freesia refracta

Een miniatuurplantje van maximaal 40 cm hoog, de bloeiende stelen zijn dun en spreidend. De bloeiwijze bestaat uit 2-5 randen van witte of geeloranje tint.

Freesia Alba Freesia refracta var. alba foto

Alba (Freesia refracta var. Alba) is een sneeuwwitte bloem met een gele keel en violetkleurige strepen.

Geurig (Freesia refracta odorata) - de bloeiwijze bestaat uit 3-7 geel-gekleurde bloemkroon, de basis van de bloemkroon is versierd met een oranje vlek. Het aroma is uitgesproken.

Stoelvoorbereiding

Een plaats voor het planten van freesia op de locatie moet worden gekozen op basis van het feit dat, hoewel het wordt beschouwd als een vrij warmteminnende cultuur, het geen blootstelling aan direct zonlicht tolereert. Daarom is een plek met een zeer lichte opengewerkte zonwering ideaal voor haar.

Nadat u een geschikte landingsplaats heeft gekozen, kunt u de grond bewerken. Als de fresia groeit als een lintworm, moet je een geschikt gat van 40 cm diep graven en het grondmengsel eraan toevoegen.

Als het in een rij is geplant, wordt een geul met dezelfde diepte en breedte van 40 cm uitgegraven en gevuld met het aardemengsel. De grond moet los zijn, dus het wordt aanbevolen om een ​​aarden mengsel te maken door turf, humus, compost en de bovenste laag tuingrond te verbinden in een verhouding van respectievelijk 1: 1: 1: 1.

Ook om los te maken, kun je vermiculiet of rivierzand maken. De fresia houdt niet van zure grond, daarom moet het gebied met zure grond vooraf worden gedeoxideerd door kalkvorming. Minerale meststoffen worden ook in het bereide aarden mengsel gebracht: stikstof en fosfor-kalium.

Selectie van plantmateriaal

Freesia is niet langer een exotische bloem voor Rusland, waarvan de bollen moeilijk te vinden zijn in de schappen van tuinbouwwinkels. Wanneer u plantmateriaal koopt, moet u voordat u koopt de bollen zorgvuldig inspecteren op de afwezigheid van rot en schimmel. Ook moeten ze strak en stevig zijn, er mogen geen droge en zachte delen zijn.

Als er werd besloten om een ​​fresia uit zaden te laten groeien, wat een arbeidsintensiever proces is, moet men bij het kopen van plantmateriaal de verpakking onderzoeken op de aanwezigheid van zaden, de integriteit ervan en de houdbaarheid controleren.

Freesia landing

Het wordt aanbevolen om freesia te planten in het midden van eind mei, wanneer de kans op terugkeer van vorst tot nul afneemt.

 • Bollen of zaailingen worden geplant in een voorbereide greppel of put op een afstand van 3 ... 5 cm van elkaar.
 • Als er inter-rijen zijn, is het noodzakelijk om een ​​afstand van 15 cm te houden.
 • Freesia-bollen worden begraven met 3 ... 6 cm, afhankelijk van hun grootte.

Reproductie van freesia zaden

Om zaden van de beste kwaliteit te verkrijgen, moet het planten van een freesia zo worden aangepast dat de bloei plaatsvindt in april-mei. Het resultaat is een fruit - zaaddoos, waarin er ongeveer drie zaden zijn. Om te verschijnen, is het noodzakelijk om bestuiving uit te voeren tijdens de bloei van freesia's met behulp van een borstel. Je kunt in plaats hiervan de hulp inroepen van bijen. De houdbaarheid van de verzamelde zaden is drie jaar. Hun beste kieming komt na een jaar opslag. Zaadmateriaal moet alleen bij gezonde planten worden verzameld.

Kenmerken van het kweken van fresia in open grond

Freesia van het Afrikaanse continent houdt van licht, warmte, heeft losse grond nodig en regelmatig water. Stabiele ontwikkeling en bloei zijn te verwachten:

 • met een daglicht van minstens 12-14 uur,
 • in aanwezigheid van bescherming tegen direct zonlicht en wind,
 • bij luchttemperatuur binnen 18-22 ºC.

Overtredingen van licht- en temperatuuromstandigheden, lange perioden van hitte en droogte, leiden tot de vorming van lege, ongeopende knoppen op een fresia, of een volledige afwijzing van de bloei.

Plaats voor planten is zo gekozen dat de fragiele stengels van de plant niet last hadden van de wind en gevoelige bloemen de zomerzon niet verbrandden. Al bij een luchttemperatuur boven +22 ºC is het biologische ritme van de plant verstoord en dit komt tot uiting in de kwaliteit van de bloei.

Wanneer gekweekt in open veld, is freesia beter geacclimatiseerd in de bodem met neutrale of zwak zure reacties. In gebieden met zware, dichte grond wordt het gedeoxideerd en gemengd met zand en veen. Slechte organische bodem en mineralen zijn noodzakelijkerwijs bevrucht.

Planten zijn niet winterhard. In Rusland worden ze noodzakelijkerwijs opgegraven voor de winter en worden ze in de grond gezet wanneer de dreiging van terugkerende kou en vorst op de grond voorbij is. Als het planten in de grond plaatsvindt in mei of begin juni, begint de bloei van de freesia vanaf de tweede helft van juli tot eind augustus. Dit is echter alleen geldig voor de middelste band. Om fresia's tijdens het planten en verzorgen in Siberië te zien, zijn het niet de bollen die in de grond worden getransplanteerd, maar de planten die in de kamer of de kas worden gekweekt.

Een plaats voorbereiden voor het planten van freesia in de volle grond in de lente

Plot voor het planten van freesia kiezen in halfschaduw of onder bescherming, geplant op de zuidkant van hoge struiken of bomen. Een dergelijke natuurlijke barrière zal bloemen van de wind en de middagzon redden.

In het najaar werd de grond voor het planten van fresia opgegraven op een volledige bajonet, waarbij zorgvuldig het meerjarige rhizomateuze onkruid werd gekozen. Tegelijkertijd worden organische meststoffen op ruggen of bloembedden aangebracht. In het voorjaar graven ze de grond opnieuw op en breken kluiten. Het planten van putten of greppels onder de bollen maakt een diepte en breedte van ongeveer 30-40 cm. Hoewel de plantdiepte veel minder is, gevuld met losse, bestaande uit gelijke delen tuingrond, turf, humus en zand, zal het gat het wortelstelsel en de hele plant actief laten ontwikkelen.

Voorbereiding van freesia bollen voor de teelt in het open veld

Verworven of opgeslagen na de herfst graven de bloembollen zich begin april voor te planten. Ze verwijderen een schil van het harde oppervlak en worden vervolgens een half uur ondergedompeld in een oplossing van fytosporine of een ander fungicide. Deze voorzorgsmaatregel beschermt de bollen tegen rottende bacteriën en schimmels in de grond.

30-45 dagen voor het planten begint de freesia in de volle grond in de lente, de bollen worden geplaatst in diepe veenpotten gevuld met voedzame grond. De zaaidiepte is 5 cm, het substraat wordt licht aangedrukt en vervolgens gedrenkt. Met een verhoogde luchtvochtigheid wordt freesia snel wakker en vormen ze de eerste scheuten. Nu is het tijd om de bollen naar het licht over te brengen.

Het is belangrijk dat de spruiten niet uitrekken voordat ze de grond ingaan, ze zijn dicht en gezond. Daarom bieden planten, indien nodig, extra dekking.

Freesia zaden planten

Zoals veel verwante soorten, kan freesia worden vermeerderd door zaad. Vanaf het moment van zaaien tot het verschijnen van de eerste knoppen, moeten er minimaal 8-9 maanden verstrijken. Als je in de herfst een freesia in de grond plant, worden in het voorjaar de planten die al kracht hebben gewonnen naar de tuin gebracht.

Het zaaien wordt uitgevoerd met zaden voorbehandeld met kaliumpermanganaat of fytosporine tot een diepte van 3-4 mm. De beste resultaten kunnen worden behaald in de huiskas, waar het gemakkelijker is om de verhoogde luchtvochtigheid van de grond te handhaven. Tot de scheuten verschijnen, bevochtig de grond met een spuitfles. Dan is nauwkeurig water geven en onvervangbaar tijdens de herfst- en winterperiode verlichting mogelijk. Freesia in de volle grond planten en verzorgen, verschilt niet van het verzorgen van planten uit volwassen bollen.

Landing thuis

In een diepe pot (diameter tot 20 cm, volume ongeveer 3 liter) voor het planten moet je een laag drainage gieten. In een dergelijke capaciteit geplant tot 6 knollen.

Als je ze plant in september, zal de fresia in januari de knoppen afwijzen.

Knollen vóór het planten worden gedrenkt in azotobacterine-oplossing (0,5 g wordt ingenomen voor 10 1 water) of behandeld met groeistimulerende middelen. Bevochtig de bodemsubstraat, plantmateriaal geplant tot een diepte van 2-3 cm. Breng de pot over naar een goed verlichte, maar koele kamer. Vóór de opkomst van bacteriën om water te geven is de grond niet nodig. Zodra scheuten verschijnen, wordt de pot overgebracht naar een warme plaats en regelmatig water gegeven.

In de volle grond planten

Voor het planten van freesia in open grond, moet het plantmateriaal enigszins worden gekweekt. In maart moeten knollen van vlokken worden schoongemaakt en gedurende 30 minuten worden geplaatst in een oplossing van fungicide (ter voorkoming van schimmelziekten). Dan moet je in een veenpot tot een diepte van 5 cm landen in een vruchtbare losse grondsubstraat en overbrengen naar een goed verlichte plaats vóór ontkieming en hun daaropvolgende beplanting.

Het is mogelijk om knollen in het tweede decennium van mei direct in de volle grond te planten.

De diepte van de putten zou 4-6 cm moeten zijn, knollen van elkaar worden geplaatst op een afstand van 5-7 cm, de afstand tussen aangrenzende rijen is 15 cm .De grond wordt geëgaliseerd en gemulst met turf. In augustus vormen de planten 2-3 steeltjes, de bloei gaat door tot oktober.

Het is noodzakelijk om een ​​fresia te bemesten met vloeibare meststoffen met een hoog gehalte aan stikstof, evenals macro- en micro-elementen 3-4 keer tijdens het actieve groeiseizoen.

Wanneer planten in de volle grond worden gekweekt, is het noodzakelijk om na het uitkomen van scheuten hun voeding met ammoniumnitraat uit te voeren (10 g wordt opgelost in 15 l water). Later, om de 14 dagen, wordt de fresia gevoed met een oplossing van superfosfaat en kaliumzout (respectievelijk 40 g en 20 g, opgelost in 15 liter water).

temperatuur

De optimale luchttemperatuur voor plantengroei en -ontwikkeling is +20 ... + 25 graden. Bloei was overvloedig, in de periode van planten in de grond en de vorming van bladeren is het noodzakelijk om de luchttemperatuur tot +15 graden te garanderen.

licht

De plant heeft 12 uur per dag verlichting nodig, thuis moet je fitolampa gebruiken. De bloempot wordt geplaatst bij het raam met uitzicht op de zuidkant, beschermd tegen direct zonlicht.

Irrigatiemodus - intensief en regelmatig. Na het planten moet de grond goed worden bewaterd, de eerste 2 weken mag de grond niet uitdrogen. Tijdens de vorming van knoppen moeten planten overvloedig worden gedrenkt.

Freesia wordt jaarlijks getransplanteerd, waarvoor een brede en diepe pot wordt gebruikt. Voor transplantatie gebruik lumbery knollen. Een buiten gekweekte plant moet warm blijven voordat hij wordt getransplanteerd.

Fokkerijmethoden

Zaden voor een dag giet water op kamertemperatuur, dan gemengd met vochtig zand, verspreid een dunne laag en houd gedurende 14 dagen. Vervolgens worden de zaden die uitkomen gezaaid tot een diepte van 1 cm. De luchttemperatuur in de kamer moet in het bereik van + 20 ... + 22 graden, vochtigheid rond 70% liggen. Dit kan worden bereikt door de doos te bedekken met glas of plastic folie.

Planten hydrateren dagelijks en lucht.

Nadat scheuten verschijnen (in 20-30 dagen), wordt de container overgebracht naar een goed verlichte plaats. Planten dienen een dekking van minstens 12 uur per dag te krijgen, het is mogelijk om fytolamp te gebruiken voor de teelt. De luchttemperatuur moet worden verlaagd tot + 12 ... + 14 graden. Vervolgens wordt de temperatuur verlaagd tot + 8 ... + 10 graden om de vertakking van scheuten en actieve bloei te stimuleren. Wanneer de hoogte van de plant 10 cm bereikt, moet deze worden vastgebonden. Na 9 maanden vanaf het moment van zaaien begint de bloei.

knol

Plantmateriaal vóór het planten moet worden bewaard bij een temperatuur van + 20 ... + 30 graden en een hoge luchtvochtigheid. Deze fokmethode omvat de volgende stappen:

 • landing - de vorming van bloeiwijzen. Duurt 1,5 maand. Culberries worden geplant wanneer de luchttemperatuur overeenkomt met een bereik van + 18 ... + 22 graden. Ze ontkiemen in 2-3 weken,
 • de vorming van een nieuwe knop van vernieuwing vindt plaats aan de basis van de steel. De temperatuur wordt verlaagd tot + 10 ... + 15 graden. Wanneer de ontluikende fase komt, wordt de temperatuur verhoogd tot + 15 ... + 17 graden,
 • kinderen en het vervangen van stengelknollen zijn actief aan het groeien en ontwikkelen. De luchttemperatuur moet overeenkomen met + 15 ... + 25 graden, drenken van de planten wordt verminderd, 14 dagen voor het graven, het water wordt gestopt.

Mogelijke problemen

Meestal ontstaan ​​dergelijke problemen:

 • knol ontkiemt niet, vormt aangesloten knollen. Freesia zou 3 maanden lang moeten rusten bij hoge luchtvochtigheid en temperatuur. Dan zal de knol voldoende voedingsstoffen verzamelen en heeft ze voldoende kracht om te groeien,
 • als de plant niet bloeit - de reden is in onjuiste temperatuuromstandigheden. Corms-fresia vóór het planten op open terrein moet opwarmen op kamertemperatuur, omdat de verkopers ze meestal in koelkasten bewaren,
 • bladeren vallen naar beneden - zeer hoge luchttemperatuur is de schuldige,
 • de uiteinden van de bladeren drogen op of worden geel - de oorzaak van dit verschijnsel is overmatige of onvoldoende hoeveelheid vocht.

Hoe fresancobollen te bewaren in de winter

Dit moet worden gedaan in een kamer met een hoge luchtvochtigheid en een temperatuur in het bereik van + 20 ... + 25 graden. Je kunt knollen in het net steken en met water over een bak hangen. In een regio met een warm en mild klimaat, wordt plantmateriaal in de grond achtergelaten, bedekt met gevallen bladeren.

Planten en verzorgen van freesia (in het kort)

 • aanplant: in open terrein vanaf het tweede decennium van mei. Over distillatie in januari - eind augustus in de pot.
 • Graven: Oktober.
 • opslag: een maand na het graven bij een temperatuur van 25 ° C, daarna vóór het planten op 10 ° C.
 • bloei: in de tuin - augustus-september.
 • verlichting: lichte gedeeltelijke schaduw
 • bodem: los, goed gedraineerd, neutraal of licht zuur.
 • water geven: tijdens de groei en bloei - overvloedig en regelmatig, dan wordt de watergift geleidelijk verminderd.
 • Topdressing: in de tuin: op scheuten - met stikstofmeststoffen, dan twee keer per maand met fosfaat- en kalimeststoffen.
 • voortplanting: zaad en vegetatief (knollen).
 • ongedierte: trips, spintmijten, bladluis.
 • ziekten: fusarium, schurft, grijs, droog, penicillous, hard en sclerociaal rot.

Freesia bloem - kenmerken

 • - is een versiering van elk boeket, het is vooral aantrekkelijk voor bruiden,
 • - lang vervaagt niet, verliest geen frisheid,
 • - vanwege zijn aroma werd het interessant voor fabrikanten van luxe parfums,
 • - neemt een waardige plaats in in landschapsontwerp,
 • - geteeld zowel in open veld (in de serre en tuin), en op vensterbanken,
 • - rood-gele kleur groeit sneller dan andere rassen.

De freesia-hybride bereikt de meterhoogte, heeft de naakte, sterk vertakte stengel bedekt met dunne bruinachtige schubben van een knol. Листья тонкие, с центральной жилкой, длиной 15-20 см и шириной 1-1,5 см. Душистые цветки 3-5 см длиной собраны в слабые односторонние соцветия. Окраска цветков может быть любой – белой, красной, оранжевой, голубой, фиолетовой, желтой, кремовой, розовой.Vaak heeft de keelholte van de bloem een ​​contrasterende tint met de bloembladen. De vrucht van de freesia is een doos.

Typen en soorten freesia

Freesia-hybride (Freesia hybrida) wordt het meest gebruikt in de bloementeelt, verkregen door kruising van soorten zoals freesia gebroken of gebroken (Freesia refracta) en Armstrong freesia (Freesia armstrongii). Deze soorten freesia hebben geleid tot vele variëteiten, die we u zullen vertellen.

 • Armstrong Freesia (Freesia armstrongii)

  - een plant met een hoogte van 65-70 cm .De bloemen (dieprode, roze of rode) zijn klokvormig, geurig, verzameld in pluimen van 3-5 stukjes. De buis is wit met gele vlekken. Bladeren zijn zwaardvormig, lang. Bloeit variëteiten van deze freesia van mei tot juni.

  Een van de mooiste freesiasoorten van Armstrong - kardinaal. Deze freesia is rood, niet-dubbel, hoog (70 cm). Eén bol geeft drie steeltjes van 35 cm lang, het aantal bloemen in de pluim is van 9 tot 11, de lengte van de bloeiwijze is 9 cm .De bloemen zijn donkerrood met een gele vlek, de meeldraden zijn geel, de stamper is blauw, de helmknoppen zijn paars.

  Freesia hybride (Freesia hybrida)

  combineert de beste eigenschappen van zijn voorouders. De struik is hoog (tot 1 m) en sterk vertakt, de borstels bestaan ​​uit grote (5-7 cm in diameter) geurende bloemen van paars, framboos, geel en andere tinten, zowel monochromatisch als tweekleurig.

  • rang balletdanseres - fresia wit met geel aan de basis, gegolfde bloembladen. Zev is ook wit, met een gele streep. In de bloeiwijze tot 12 bloemen van 5,5 x6,5 cm, steeltjes van 25-30 cm hoog, met een delicaat aroma,
  • rang Rose Marie - steeltjes van 20-25 cm hoog, in de bloeiwijze tot 7 bloemen 4.5x4.5 cm in felle crimson kleur, in het onderste deel van de bloem - wit met een karmozijnrood risico,
  • rang Pimperina - bloemstelen zijn laag (15-20 cm), in een bloeiwijze tot 7 bloemen 6x5.5 cm, bloemblaadjes licht gegolfd, rood van kleur met donkerrode randen. De onderkant van de bloembladen is geel met rode strepen. Aroma is niet indrukwekkend.

  Freesia wit, of gebroken of gebarsten (Freesia refracta)

  verschillende miniatuurvormen (niet hoger dan 40 cm). Stengels dun, uitgespreid, bloeiwijze - paniculair oor, waarin 2-5 bloemen van witte of geeloranje kleur. Bloesems in april.

  • freesia Alba (Freesia refracta var. Alba) - witte grote bloemen met paarse strepen op een gele achtergrond in de keel,
  • freesia geurig (Freesia refracta odorata) - fresia geel, in de bloeiwijze van 3-7 bloemen met een oranje vlek aan de basis. Gevoelige geur van lelietje-van-dalen.

  Alle drie de gecultiveerde soorten worden gepresenteerd als variëteiten van eenvoudige vorm, en badstof. De vrije tijd van Freesia heeft één rij bloembladen, fresia-badstof - twee of meer. In de bloemenwinkel kun je niet alleen een bepaald soort freesia kopen, maar ook een mix van variëteiten in de set - de freesia-mix geeft je de mogelijkheid om een ​​hele placer van prachtige freesia's met verschillende vormen en schakeringen op je site te laten groeien.

  Hoe een freesia te laten groeien.

  Voordat je een fresia in de volle grond plant, is het beter om een ​​paar fresia-bollen te laten groeien. Reinig in maart-april de knollenvlokken en, om schimmelziekten te voorkomen, een half uur in een 0,2% oplossing van foundationol. Plaats ze vervolgens in vruchtbare, losse grond in veenpotten tot een diepte van 5 cm en houd ze op een goed verlichte vensterbank of op een warme loggia voordat u van boord gaat. Sommige ervaren kwekers oefenen groeiende fresia van zadenen hoewel dit proces vervelend en onbetrouwbaar is, zullen we u vertellen hoe het is gebeurd. Bevochtig de voorbereide grond en spreid de zaadjes voorzichtig uit, giet een laagje van twee centimeter van het zaadmengsel erin, bedek het met een film of glas en bewaar het op een lichte plaats. Na twintig dagen verschijnen er scheuten. Als ze 2-3 cm worden, verwijder je het glas en smeer je ze goed in. Land in de grond medio mei.

  Freesia planten.

  Het planten van freesia in de volle grond wordt in het voorjaar uitgevoerd, nadat de laatste nachtvorst is verstreken (ergens na 9 mei). We prepareren de putjes op zo'n manier dat de plantdiepte ongeveer 3-6 cm is Grote knollen worden geplant op een afstand van 5 cm, ondiepe - op een afstand van 3 cm De afstand tussen de rijen is 15 cm Veeg de grond en maal het met naaldaarde of turf om te beschermen haar, en samen met de wortels van freesia, van oververhitting. Tegen augustus zal je freesia 1-3 bloemstelen vrijgeven, en deze bloeien tot begin oktober.

  Hoe fresia te planten.

  Het kweken van fresia thuis wordt voornamelijk uitgevoerd voor de winter en de lente bloeiend. Stel je voor: er is de winter in de tuin, er is sneeuw in de tuin en een tuin op je vensterbank. Om in januari een bloeiende fresia te krijgen, moeten de fresia-bloembollen vóór begin september in de grond worden geplant. Dompel ze gedurende een half uur in azotobacterin-oplossing in een hoeveelheid van 0,5 g per 10 l water. Het is mogelijk om knollen te behandelen met groeistimulanten - Appel of Corneum. Plaats een drainagemengsel en houtskool op de bodem van een pot met een diameter van 15 cm en giet dan geschikte grond (zand, graszoden en humusgrond 1: 2: 1) met een kleine hoeveelheid kaliumfosfaatmeststoffen en plaats er 5-6 bloembollen in. 6 cm. De pot met een freesia wordt geplaatst in een koele (10-15 ºC) lichte kamer en wordt zonder water gehouden, maar zodra de bladeren verschijnen, wordt de plant overgebracht naar warmte (20-22 ºC) en begint het water te geven.

  Thuis fresia.

  Zodra je fresia verdwijnt, worden de bladeren en stengel afgesneden en blijft de bol nog anderhalve maand bewaterd, zodat er nieuwe bollen op vormen. Vervolgens wordt de knol uit de grond verwijderd, gedesinfecteerd met een oplossing van kaliumpermanganaat, gedurende een aantal dagen op een warme plaats gedroogd en naar opslagruimte gestuurd.

  Tuinfresia.

  Eind september of begin oktober, wanneer de freesia ottsvetet en de bladeren geel worden, maar nog niet droog, worden de knollen uit de grond verwijderd, de stengel met bladeren afgesneden, de bollen van grond, wortels en oude schubben verwijderd, gedurende 30 minuten geïncubeerd in een zwakke ontsmettingsoplossing van natriumpermanganaat of elk fungicide (stelregel, fytosporine, foundationol) en enkele dagen gedroogd bij een temperatuur van 25-28 ºC in een geventileerde ruimte. Vervolgens worden de lampen gesorteerd, beschadigd of gerot en verwijderd.

  Geschiedenis van herkomst

  Homeland freesia kan worden beschouwd als Zuid-Afrika. Het groeit nog steeds langs de oevers van de Afrikaanse rivieren. Onder natuurlijke omstandigheden bereikt deze struik een hoogte van anderhalve meter en vormt dichte onbegaanbare struikgewas. De bloem is een directe verwant van de iris. De open plant was een Duitse arts en botanicus Friedrich Vries. Momenteel is de plant overal te vinden.

  Plantvoordelen

  Freesia is populair geworden bij veel tuiniers over de hele wereld. Deze plant valt op door de volgorde van bolvormige en bolvormige bloemen vanwege de inherente kwaliteiten:

  • Prachtige en feestelijke uitstraling.
  • Uitstekende combinatie op een bed met andere jaarlijkse en meerjarige bloemen.
  • Hiermee kunt u elegante en elegante boeketten maken. Ze worden vaak gebruikt voor het maken van bruidsboeketten voor bruiden.
  • Lang houdt de versheid in gesneden vorm. Bloemen bloeien geleidelijk en vervagen niet lang.
  • Het heeft een unieke smaak.
  • Gebruikt door landschapsontwerpers bij het inrichten van een tuin.
  • Kan op een perceel in de volle grond of in een pot thuis groeien.

  Voorwaarden voor het groeien op een vensterbank

  Om een ​​plant thuis te laten groeien is vereist om te voldoen aan de noodzakelijke voorwaarden voor groei en ontwikkeling. De kamer moet tijdens de winterperiode worden verlicht, omdat de bloem licht nodig heeft. Het is ook noodzakelijk om het temperatuurregime, de irrigatieomstandigheden, de luchtvochtigheid te observeren en, indien nodig, is het noodzakelijk om een ​​bloem te snoeien en te verplanten.

  Voor een overvloedige bloei in de winter, wordt aanbevolen om de voorkeur te geven aan witte fresia. Witte fresia zal prachtig bloeien, zelfs in het koude seizoen. Voor de vorming van knoppen moet een geschikte pot worden gekozen.

  Water en vochtigheid

  Overvloedig en uniforme bewatering van de grond is noodzakelijk tijdens de bloei en de knopvorming. Een heel droog land kan de bloemen verpesten, maar overvloedig water geven is niet minder schadelijk, dan onvoldoende, omdat de wortels van de bloem bij overmatig vocht kunnen rotten, en in dit geval zal het niet mogelijk zijn om de plant te herstellen.

  De bloem heeft een verhoogde luchtvochtigheid nodig, wat moeilijk thuis te verzekeren is. Sommige telers sproeien het water naast de bloem. Direct sproeien van bladeren is buitengewoon ongewenst voor een plant, omdat het de dood kan veroorzaken.

  Elk jaar moet de plant in een nieuwe bodem worden getransplanteerd. Voorplanten van materiaal wordt onderworpen aan een warmtebehandeling. De bollen worden aanbevolen om zorgvuldig te worden onderzocht. De verstevigde bollen zullen niet ontkiemendaarom kunnen ze worden geëlimineerd.

  Voor de aanlanding is een mengsel van grond van blad- en graszodenland nodig, evenals zand. Als alternatief kunt u kant en klare grond gebruiken voor bolgewassen. Eind oktober worden gezonde bollen in een substraat geplaatst, de container met hen wordt op een temperatuur van + 25 graden gehouden en houdt een hoge luchtvochtigheid in de kamer.

  Bij het vormen van bladeren heeft de bloem kunstmatige verlichting nodig. Onder alle omstandigheden kunnen de eerste bloeiwijzen eind februari of begin maart worden verwacht. Tijdens de vorming van knoppen moet de lengte van de dag met 3 uur worden verminderd. Het wordt aanbevolen om de bloemen elke week te voeren in de helft van de dosis die wordt aangegeven in de instructies.

  Freesia trimmen

  Fading bloeiwijzen worden verwijderd om herbloei te stimuleren. Deze procedure moet vóór de eicelvorming worden uitgevoerd, alleen dan zullen alle krachten naar de ontwikkeling van nieuwe knoppen gaan. Om de fabriek schoon te maken, moet u alle acties in de volgende volgorde uitvoeren:

  • Knijp voorzichtig een deel van de steel in en maak een zijsnede met een steriel mesje.
  • Scharen of snoeiers worden niet aanbevolen voor dit doel. Als het gereedschap niet in de maat past, kan de plant beschadigd raken.
  • Het wordt niet aanbevolen om de hele foto te verwijderen. Het is voldoende om een ​​halve centimeter van de stengel onder de bloem door te snijden.
  • Bladeren mogen niet worden verwijderd. Ze blijven op de plant achter na de bloei. Alleen beschadigde, vergeelde of gedroogde delen van het blad mogen worden verwijderd.
  • In het geval van een ziekte worden snijbladeren vernietigd en wordt gezonde compost bereid.

  Planten en onderhoud in het open veld

  Freesia groeit niet alleen thuis op de vensterbank. Maar cultivatie en zorg in het open veld is enigszins verschillend van de thuismethode. Meer dan twee maanden kunt u de overvloedige bloei van gewassen in de tuin bewonderen. Buiten groeien kan bloem bevriezen. Voor de hervatting van de vorming van knoppen op de secundaire stelen wordt aangeraden om vervaagde bloemen te verwijderen.

  Wanneer gekweekt in bloembedden, worden de bloemen gevoed met kaliumzout en superfosfaten. Meststof legde niet meer dan twee keer per maand. Het wordt aanbevolen om het bodemvocht aan te vullen terwijl het droogt, maar het is belangrijk om het niet te overdrijven. t. Aan.Of overtollig vocht van de plant kan de wortels rotten. In het geval van detectie van de eerste tekenen van overtollig water in de bodem, wordt de fresiabloem behandeld met een zwakke oplossing van foundationol of kaliumpermanganaat.

  Om breuk van scheuten te voorkomen, moet u steunen installeren in de buurt van de basis van bloemen. Het is niet uitgesloten de nederlaag van schadelijke insecten wanneer gekweekt in de tuin. Voor de preventie van planten die twee keer per maand met zeepwater worden behandeld. Zo'n maatregel helpt bladluizen en spintmijten te vernietigen.

  Teelttechnologie

  Voor het planten kun je een kant-en-klaar mengsel kopen. Leg de drainagelaag op de bodem van de pot. Het kan schuim, geëxpandeerde klei of grind zijn. De pot moet een voldoende aantal gaten hebben zodat het irrigatiewater niet stagneert op de bodem van de tank. Voor een betere bloemontwikkeling kan houtas aan de grond worden toegevoegd.

  Aan de basis van de freesia is het nodig om een ​​beschermende laag van ongeveer 5 cm te maken. De gerafelde compost of droge bladeren kunnen worden gebruikt als mulch - dit is nodig om de vereiste hoeveelheid vocht te behouden en onkruid te voorkomen.

  Tijdens actieve groei, tijdens de productie van knoppen en overvloedige bloei, is bemesten noodzakelijk. Ideaal voor freesia-medicijn "Kemira-Lux". Een oplossing van kalium en fosfor draagt ​​tweemaal per maand bij. De middelen worden bereid in de verhouding van 3 g chemicaliën per 1 liter water. Topdressing wordt gestopt als voorbereiding op de winterperiode.

  Divisie planten kinderen

  De verdeling van kinderen is toegankelijker en gemakkelijker. Na het einde van de bloeiperiode kunt u doorgaan met de reproductieprocedure. Om de lamp goed te verdelen, moet u zich houden aan de volgende aanbevelingen:

  • Graaf voorzichtig een knol.
  • Verwijder resterende vuil van het.
  • Scheid kleine uien van groot.
  • Plaats het kind vóór het groeiseizoen op een koele plaats. Het heeft de voorkeur om te gebruiken voor deze zak, gevuld met turf substraat.
  • Met het begin van de lente kunt u het afgewerkte materiaal direct in de grond planten. Baby's worden vooraf in een container voor zaailingen geplaatst.

  Zaden planten

  Deze methode is minder populair en vereist veel tijd en moeite. Zaailingen uit zaad halenU moet de volgende manipulaties uitvoeren:

  • Stimuleer de materiaalkieming 24 uur vóór het zaaien. Hiertoe worden de zaden bij kamertemperatuur in een pot water geplaatst.
  • Een alternatieve methode is weken in een oplossing van kaliumpermanganaat gedurende 15 minuten. Nadat de zaden in gedestilleerd water zijn gewassen en op een papieren handdoek zijn gelegd om ze te drogen. Gedurende de volgende 24 uur worden de zaden ondergedompeld in een glas gekookt water. Een dag later wordt het materiaal uit het water gehaald, gemengd met nat grof zand en gedurende 15 dagen achtergelaten. Dan kunt u de freesia in de grond zaaien en met glas afdekken. De luchttemperatuur in de kamer moet ten minste +22 graden zijn.
  • Voor het planten kun je de aarde uit de kas halen of compost gebruiken.
  • Zaden verspreiden zich gelijkmatig over het grondoppervlak. Ze zullen ongeveer een maand uitspruiten. Voor vroege kieming, wordt het aanbevolen om de pot te bedekken met film of glas.
  • Spruiten storten neer op afzonderlijke containers na de vorming van twee sterke bladeren.
  • Kleine zaailingen toegestaan ​​op een warm glazen balkon, weg van direct zonlicht. Het is noodzakelijk om het niveau van bodemvocht te controleren..
  • Na ongeveer zes maanden kun je de verschijning van de eerste knoppen verwachten.

  Mogelijke ziekten

  De bloem kan ziek zijn van ziektes die eigen zijn aan alle uienplanten. Frequente gasten in dit geval zijn teken, trips of bladluizen.

  Schimmelbeschadigingen met bacteriële infecties zijn geen uitzondering. Meestal kunt u het uiterlijk van schurft, fusarium of verschillende soorten rotten waarnemen.

  Om te voorkomen dat veel telers de aangetaste delen van de plant periodiek verwijderen. Ter bescherming tegen insecten worden stengels en bladeren behandeld met pesticiden. Bollen na het graafproces in een oplossing van kaliumpermanganaat, na het verwijderen van alle verontreinigingen.

  De redenen voor het ontbreken van bloeiwijzen

  Bij het groeien van bloemen wil je genieten van hun prachtige aroma en schoonheid, maar in sommige gevallen verschijnen de knoppen op de planten niet op tijd. Bloeiwijzen kunnen om verschillende redenen afwezig zijn:

  • Als ze voor het planten in de grond niet een lange verwarmingsfase hebben doorstaan.
  • Bij onvoldoende luchtvochtigheid in de kamer, waardoor de knollen uitdrogen. In dit geval worden de bloeiwijzen niet gevormd. Het materiaal kan worden geland om nieuwe baby's te vormen. In de herfst worden de bollen opgeslagen in een goed geventileerde ruimte om opnieuw in de lente te worden geplant.
  • Bij het kopen van zieke knollen. In dit geval zullen de knollen na het planten rotten.
  • Er mogen geen knoppen worden gevormd vanwege de impact van sterke negatieve of positieve temperaturen na het landen in de grond.

  Om allerlei problemen en aankoop van kwaliteitsplanten te voorkomen, moet u een vertrouwde leverancier kiezen. Identificeer door visuele inspectie van schimmel- en virusziekten in de meeste gevallen onmogelijk.

  Pin
  Send
  Share
  Send
  Send