Tuinbloemen, planten en struiken

Grootbladige hortensia in de tuin - voortplanting en eigenaardigheden van zorg

Pin
Send
Share
Send
Send


Hortense breedbladige kreeg zijn naam ter ere van de prinses, die de zuster was van de Prins van het Romeinse Rijk. Wetenschappers noemen deze plant hydrangia, wat uit het Grieks is vertaald als "een vat met water", wat redelijk logisch is, omdat het van vocht houdt. Over het algemeen worden hortensia's geteeld door struiken van ongeveer een tot drie meter, maar in de natuur zijn er kleine bomen of wijnstokken.

Ze bloeien heel lang, bijna drie seizoenen (van lente tot herfst). Heb bolvormige bloeiwijzen. De meest voorkomende typen zijn:

 1. Groot blad
 2. boom
 3. Himalayan
 4. pluimvormige
 5. eikenblad
 6. Curly Liana (gestalkt)

Meestal heeft de grootbloemige hortensia een witte kleur, maar grote hortensia's kunnen van verschillende kleuren zijn, zoals blauw, roze, blauw, enz. Rode hortensia wordt als de mooiste en rijker beschouwd. De grootte en vorm van deze plant is direct afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. De eerste thermofiele variëteiten verschenen in Japan, en ze werden op de grond gekweekt, en in Rusland werden ze meestal thuis gehouden. Er zijn dergelijke hoofdvariëteiten van hortensia:

 1. Blozende bruid (uit een reeks variëteiten van Endless Summer) groeit een struik tot 1,5 meter en een breedte. Hij bloeit lang - van juni tot oktober. De knoppen in haar in de vorm van semi-dubbele bloesems, die uiteindelijk roze worden. Geschikt om te snijden vanwege zijn vlakke takken.
 2. Avantgarde (uit de Magical-serie) - struik, die een hoogte van 1-1,2 m bereikt, en de kroon kan een diameter van 80-100 cm hebben. De bloemen worden eerst groen en veranderen dan van kleur. Ook ideaal om te snoeien.
 3. Blauwe hemel (van een reeks variëteiten Forever & Ever) - een grote struik wordt 0.9-1.2 m hoog en 60-90 cm in diameter. Gooit bloeiwijzen in de warmste maanden van de zomer van juli tot het begin van de herfst. De knop heeft een bolvormige vorm in diameter tot 30 cm. De kleur kan variëren, zoals roze, lila of blauw.

Vijftien jaar geleden waren er winterharde variëteiten van grootbladige hortensia's, die erg populair zijn onder de inwoners van Rusland. Hier zijn enkele variëteiten van hen:

 1. Vroege sensatie - vertaald als vroege sensatie.
 2. Rode sensatie - letterlijk rode sensatie.
 3. Yu-and-Mi (Symphony, Tugheze, Romance, Expreshn).
 4. Expressie - delicate en roze hortensia.
 5. Hovaria Hanabi Rose is een lichtroze plant met mahr.
 6. Pepermunt - roze bloemen met witte randen.
 7. You & Me Love zijn roze bloemen met een kameleoneffect, d.w.z. ze veranderen van kleur.

Er zijn ook remontante soorten die onophoudelijk kunnen bloeien. Winterharde variëteiten hebben grote voordelen, sommige zijn bestand tegen maximaal 20 graden Celsius, dus ze hebben minder verzorging nodig. Zeer veel voorkomende soorten rode hortensia, omdat de kleur levendiger en rijker is. Dit kunnen Alpengluch, Rode Baron, Hod Red, enz. Zijn. Grootbladige hortensia, afhankelijk van de samenstelling van de grond, die de groei beïnvloedt, kan in kleur variëren. Als de grond bijvoorbeeld licht alkalisch is, is deze roze en in een meer basische omgeving kan deze blauw of blauw worden.

Eigenaardigheden van grootbladige hortensia, planten en verzorgen

Het planten en verzorgen van deze plant vereist zorgvuldige, het heeft een aantal functies. Ze moeten in het voorjaar worden geplant, maar het kan tot 15 september in het najaar. Voor het planten moet je een plaats kiezen, het is het beste om een ​​plot te maken met een kleine schaduw, en waar de wind minder waait. Het zal optimaal zijn als de stralen van de zon erop vallen in de ochtend en in de avond. Het kan niet worden geplant in de buurt van bomen die vocht opnemen. De wortels zijn bang voor schade, dus het is niet nodig om planten met een groot wortelstelsel naast hen te planten die hen zullen storen.

Wanneer u een landingsplaats kiest, moet u een landingsplaats maken, waarvan de grootte afhangt van de hortensia-wortelstok. Maar toch moet de put zeer ruim zijn, niet minder dan 50x50 cm en ook 50 cm diep. Het is noodzakelijk om de plant te bemesten, waarvoor een speciaal grondmengsel bestaande uit topveen, gevallen naalden, lichte aarde en humus moet worden voorbereid (2: 1: 2: 1). Als de grond klei is, moet drainage worden gebruikt om samengedrukt land en constante droogte te voorkomen.

Het belangrijkste is dat hortensia moeten planten in zure grond. Voor het planten, is het raadzaam om de hortensia in het water te laten weken en vervolgens de grond te selecteren en de wortels recht te maken. Zaailingen steken een gat in en sprenken de wortels voorzichtig met de voorbereide meststof. De wortelkraag hoeft niet diep begraven te zijn, het geeft jonge schouderbanden. Na het planten zelf, is het noodzakelijk om de plant goed water te geven. Om een ​​zure omgeving te behouden en er goed voor te zorgen, is het het beste om een ​​speciale mengsel van aarde eromheen te gieten, gemalen met veen, dan worden zaagsel en naalden gegoten. Al deze producten zullen vocht vasthouden en zure reacties bevorderen.

Topdressing en kunstmest van hortensia

Bodemzuurheid is belangrijk voor verzadiging van de basiskleur van de hydrangea, daarom kan het om de twee weken worden bewaterd met toevoeging van aluinmengsel. Het is ook mogelijk om experimenten met kleurverandering uit te voeren, bijvoorbeeld om alleen van een bepaalde kant kunstmest aan te brengen. Gebruik nooit as voor hortensia-kunstmestomdat het de plant kan beschadigen. Het beste van alles voer een zwakke koe-oplossing.

Voor het voeren moet je verschillende stappen uitvoeren. In de vroege lente om een ​​zeer snelle schouderriemen te vormen. Begin juni is het nodig om een ​​effectieve set knoppen te maken. In juli is voeren nodig om de bloeitijd langer te maken, vooral voor remontante soorten. In het begin moeten jonge hortensia's worden bewaterd met zwak kaliumpermanganaat, dat het beschermt tegen de vorming van rot. In de herfst wordt hortensia het best behandeld met een speciaal mengsel van Bordeaux om schimmelziekten te voorkomen.

Methoden voor reproductie van hortensia's

Er zijn drie manieren waarop je de hortensia kunt vermenigvuldigen:

 1. In de lente kan dat gespleten struiken vervolgens nieuwe struiken vormden om in de fossa te plaatsen.
 2. Begin mei een plak maken van de nieuwe bush en close, verstop het in de grond, met behulp van een beugel. De put moet 15 cm zijn. Het is mogelijk om de huid bij het contactpunt te inciseren om het beginproces van het vormen van de wervelkolom snel te starten. Lagen moeten ook groeien in een vochtige omgeving, die kan worden geplant in de lente, otsadiv hen van de belangrijkste struik.
 3. graftage geproduceerd in de vroege zomer. 'S Morgens is het nodig om schouderbanden te knippen met een lengte van tien centimeter. Maak de onderste snede schuin, met de noodzaak om de bladeren te snijden, snijd van de bovenkant naar het midden. Zet de bloem thuis in een glas met een substraat dat speciaal is voor de wortelgroei. Deze bewerking kan in speciale stekken worden uitgevoerd.

Hydrangea's klaarmaken voor de winter

Het is zo dat de hortensia geen winterhard type plant is, dus het is noodzakelijk dat het bedekt is voor de winter. Er moet van tevoren een schuilplaats worden voorzien, ergens in het begin van november, wanneer zich kleine vorsten voordoen. U kunt dit op twee manieren doen:

 1. Een struik wordt opgevuld met een speciaal veen, vormt een goede glijbaan en er omheen zijn goede bladeren of zaagsel enz. Vervolgens worden alle takken op de grond gedrukt en worden ze met bogen of klemmen vastgezet. Boven moet worden afgesloten met agrofiber en gevuld met compost. Ter bescherming tegen neerslag kunt u een plaat leisteen of dakbedekkingsmateriaal op de hele structuur aanbrengen.
 2. Deze optie is nodig wanneer de takken van hortensia's heel hoog en sterk zijn, omdat ze erg belangrijk zijn om niet te breken. Ze worden aan elkaar gebreid en vervolgens omwikkeld in een dubbele of driedubbele laag van agrofibre. De struik is ingesloten met een skelet en droge naalden of bladeren worden erin gegoten, enz. Je kunt ook bedekken met een top met ruberoid, leisteen of film.

In de lente wordt aanbevolen om de hortensia langzaam, consistent, te openen zonder dat deze direct zichtbaar wordt tot het einde, omdat de nachtvorst kan herhalen of terugkeren. Om goed voor deze plant te zorgen en hem een ​​nog betere uitstraling te geven, moet je hem snoeien. Het maakt het ook mogelijk om de hortensia te bevrijden van schadelijke bloemen of takken. Om dit te doen, is het raadzaam om deze aanbevelingen te volgen:

 1. Aan het begin van de zomer is het mogelijk om een ​​derde deel van de niet-opgebloeide bloemen af ​​te knippen, waarbij 5-20 cm tak van het maaiveld wordt achtergelaten en er één knop op groeit.
 2. Vóór de vorst in de herfst worden grote takken ingekort zodat ze bedekt kunnen worden met mulch, enz.
 3. In het voorjaar (april of mei) kun je de gedroogde takken snijden.

Uiterlijk en functies

Het vaderland van de overblijvende plant is Oost-Azië: Japan en China. Andere namen onder professionals zijn hydrangia en macrofiel. Hortense breedbladige tuin ook wel tuin genoemd.

De hoogte van de struikvormen varieert van 0,4 tot 1,5 meter. Stelen rechtopstaand, niet vruchtbaar. Brede grote bladeren, bloeiwijzen (15-25 centimeter in diameter) van verschillende kleuren - dit is het uiterlijk van de hortensia. Bloei wordt waargenomen van juli tot september-oktober.

Grootbladige schoonheid geeft bloemen op de scheuten van vorig jaar, alleen in het voorjaar houtachtig, dit verklaart het bevriezen tijdens overwintering. Bloemknoppen worden in de herfst gelegd en sterven vaak in de kou. Oudere boomstammen overleven de kou mogelijk niet, dus het is belangrijk om de thermofiele plant zorgvuldig te bedekken.

Het groeit op verschillende bodems, waardoor de kleur van bloemen verandert van wit, roze naar donkerrood en blauw. Om de kleur te veranderen, nemen ze verschillende trucjes: ze gieten het met speciale kleurstoffen, met aluin en vitriool, begraven roestige spijkers onder de struik en maken veen.

Wat zijn de variëteiten

In centraal Rusland worden voornamelijk winterharde soorten hortensia's in de tuin geteeld. Opvallend is dat enkele tientallen variëteiten wortel hebben geschoten.

Van groter belang zijn de remontante variëteiten, die zowel op de verse als de verse scheuten van vorig jaar bloeien. Dankzij de selectie van deze variëteiten kreeg de grootbladige hortensia een nieuw leven.

De hoogte van de struik tot 1,5 meter. De kleuren van deze variëteit zijn verschillend (afhankelijk van de zuurgraad van de grond) - van wit tot intense lila. Je kunt thuis groeien. De variëteit stamt af van een breedbladige soort Endless Summer. Nikko Blue ontwikkelt zich snel, groeit uit en geeft elk jaar jonge scheuten vrij.

Bloeiwijzen aantrekkelijk, groot, tot 30 centimeter in diameter. Overheersing is dat de bloemen bloeien op de overwinterde en stromende stengels. Bloeiende bal lijkt lichtgewicht, gewichtloos. Een constante blauwe kleur zal een zwakke zuurgraad van de grond mogelijk maken, en voor de intensiteit van de kleur moet worden gemaakt onder de bus aluminiumsulfaat in opgeloste vorm.

Sweet Fantasy

Een rechtopstaande struik is bedekt met ovale bladeren en grote bolvormige bloeiwijzen (tot 25 centimeter dekking). Roze bloemen met bordeauxrode spatten. Verwijst naar een veranderlijke geest, de variëteit kan van kleur veranderen. Hij bloeit in juli en augustus. Het vereist onderdak, zeer thermofiele variëteit, houdt niet van alkalische bodems.

De struik op straat groeit tot 1,8 meter hoog. Bourgondische bloem, ingelijst in witte kleur, heeft een dekking van 20 centimeter. Hij houdt van zure grond, verandert van kleur, onder de omstandigheden die speciaal zijn gecreëerd. Een liefhebber van halfschaduw en zuidelijke delen van de tuin.

De ondermaatse (tot 1 meter) struik van dit ras heeft witte bloemen. Bladeren interessant geschilderd: groen met witte randen. De zuurgraad van de grond moet worden verminderd, houdt niet van kalkhouden. Ziet er mooi uit in groepscomposities.

Alpenglyuhen

Rode, dikke roze bloemen. Bush 100-125 centimeter. Decoratieve verhogingen op zure grond. Het bloeit in het vroege en midden van de zomer.

Scheuten van dit ras worden maximaal anderhalve meter hoog. Heldere rode bloemen worden verzameld in bolvormige bloeiwijzen. Bloei - juli en augustus.

Dure variëteit van grootbladige hortensia. Bloeiwijzen (25-30 centimeter) bestaan ​​uit kleine kantbloemen in het midden, steeds groter aan de rand. De reparatieplant bloeit lang: eerst op de shoots van vorig jaar, daarna op jonge. De struik heeft ondersteuning nodig vanwege zijn hoogte (1,5 meter) en om stelen te ondersteunen.

uitdrukking

Winterbestendige, continu bloeiende variëteit (op oude en nieuwe scheuten). Terry bloemen zien eruit als waterlelies. De kleuren zijn roze, blauw, paars, veranderen met de reactie van de bodemomgeving. De struik is 1 meter hoog en ongeveer hetzelfde in dekking. Aan het begin van de bloei in het midden is er een romig-geelachtige kleur, het geeft het effect van twee kleuren.

Rode sensatie

"Rode sensatie" - deze hortensia is continu (tweemaal) in bloei. Eerst, op de stengel van vorig jaar, dan op een nieuwe fotoshoot. Hoogte 70-80 centimeter, dezelfde breedte. De kleur is altijd rood en verandert alleen de intensiteit. 'S Morgens de zon, na de lunch - halfschaduw: ideale omstandigheden voor deze variëteit.

Correct planten, grondbewerking

De plant is afzonderlijk of in groepen geplant. In het tweede geval blijft de afstand tussen de zaailingen minimaal 1 meter. Macrofiel geeft de voorkeur aan zure, uitgelekte grond. Het groeit goed in zonnige gebieden, met schaduw op het hoogtepunt van de dag.

Het planten vindt plaats in het vroege voorjaar, zodat er goede wortels verschijnen in de zomer of in de herfst. Graaf een gat van 30 bij 30 centimeter (en een diepte van 30 cm), voeg humus, zand en veen toe. Laat de hortensia en het water voorzichtig weglopen. Werk af door het boomdeel te mulchen met een mengsel van turf en vruchtbare grond.

Het is belangrijk! De wortelkraag is niet begraven en laat deze op grondniveau achter. Wortels kunnen enigszins worden bijgesneden. Verkorten bij het planten en jaarlijkse scheuten (3 knoppen).

Water geven en voeden

Laat het drogen van de plant, de vorming van korstjes eronder, niet toe. Regelmatig bewaterd terwijl de struik tegelijkertijd wordt toegevoerd.

In het voorjaar worden speciale meststoffen met stikstof en sporenelementen toegevoegd aan hortensia, die ook de verandering in kleur van de bloem bevorderen. Matige verzuring van de grond wordt uitgevoerd als u een blauwe kleur nodig hebt en alkalisatie is nodig om een ​​roze tint te verkrijgen.

In de zomer bemesten ze met fosfor- en potasmengsels en versterken ze de plant voor de winter.

Jonge landingen worden gedurende drie jaar niet onderworpen aan formatief snoeien. Weg met alleen gedroogde takken. Hun aanwezigheid wordt bepaald door een klein gebied met de nagel te schrapen - de groene kleur geeft aan dat de stengel niet dood is en de bruine is verdord.

Voor de grootbladige rassen is een zorgvuldige snoei nodig. Om de knoppen, die in het najaar zijn gelegd, niet te beschadigen, is het onmogelijk om de verhoutte stengels in de lente in te korten (lente snoeien in volwassen struiken wordt uitgevoerd door het verminderen van de uiteinden van de scheuten met 1-2 knoppen).

Het snoeien van macrofielen wordt uitgevoerd om te verjongen, groei en klaring van de struik te stimuleren. In de zomer, tijdens de bloei, kunt u een derde van de niet-bloeiende stengels verwijderen, tot een hoogte van maximaal 20 centimeter van de grond (de onderste knop laten). Ze zullen volgend jaar bloeien.

Onderdak voor de winter

 • Voor het begin van de vorst (vóór november), is het midden van de struik bedekt met turf of paal,
 • Buig de takken voorzichtig op de grond, niet onderhevig aan snoeien, en de bladeren moeten worden verwijderd om niet te rotten,
 • Als je een pauze hebt, leg dan onder de takken een houten kist of blok,
 • Bedek alles met een spanbond of ander niet-geweven bedekkend materiaal,
 • Van boven giet je genoeg gevallen bladeren en licht gras,
 • De "constructie" wordt aangevuld met een film of dakleer, waardoor stabiliteit wordt geboden om sneeuwstormen niet weg te blazen.

In het voorjaar wordt het hele asiel geleidelijk ontmanteld en komt het er volledig vanaf wanneer de vorst voorbij is.

Hoe te vermenigvuldigen

De fokmethoden zijn als volgt:

 1. Verdeel de struik. In het voorjaar of in de herfst, graaf een plant, verdeel in delen (zodat er knoppen op elk zijn). Lange wortels kunnen worden ingekort. Zittend in de voorbereide putten.
 2. Wortelen met gebogen offsets. Begin begin mei buig een flexibele tak (meerdere), bevestig deze in de nabije uitsparing. Snijd de bladeren af, schraap de schors en bedek met aarde. Water tijdens de zomer, check. Tegen de herfst zal het wortelsysteem de stekken ontwikkelen en zal het mogelijk zijn om de stengel uit de moederstruik te snijden. De volgende lente, de afzetting van deze nieuwe struik.
 3. Vermeerderd door stekken. In de vroege zomer worden verschillende stekken gesneden uit jaarlijkse scheuten, 10 centimeter lang. Omlaag van de groeischijf om een ​​diagonaal te maken. De bovenste bladeren op de stengel worden in het midden gesneden, de onderste worden verwijderd. Stimuleer het werkstuk in een speciale oplossing en plant het in de grond in de kas of pot. Een maand later zullen de wortels groeien, ze moeten worden overgeplant in aparte potten en voor de winter midden in de pot prikopat in de tuin. Je kunt tot het voorjaar thuis blijven.

Botanische kenmerken van grootbladige hortensia

Grootbladige hortensiaof tuin (Hydrangea macrophylla) - zeer decoratief en snelgroeiend type hortensia's afkomstig uit Japan en China. De maximale hoogte in een regio met strenge winters is beperkt tot 1-2 m. Bij deze soort, rechtopstaande scheuten, eivormig, grote, heldergroene bladeren en vlakke, brede knollen van bloeiwijzen tot 15 cm in diameter en 10 cm hoog, bestaande uit vruchtbaar paars of blauw roze, met ongelijke heldere streken, met een diameter tot 3,5 cm, vruchteloze bloemen.

Hydrangea bloeiwijzen, waarvan de bloei begint in juli, behouden tot de volgende lente een hoog decoratief effect: ze drogen op, maar blijven nog steeds erg aantrekkelijk.

Крупнолистные гортензии, мода на которые пришла к нам из Запада, столь пленительные в кадках и горшках, настолько неповторимые по красоте своих почти шарообразных плотных соцветий и яркой листвы – кустарники все же капризные и неприспособленные к суровому климату. Но это не мешает выращивать их даже в регионах с суровыми зимами.

En hoewel deze schoonheden speciale zorg en bescherming nodig hebben voor de winter, heeft hun schoonheid niettemin geen gelijke. Het maakt niet uit of u besloten heeft om gepotte hortensia in de tuin te transplanteren of dat u oorspronkelijk een tuinplant hebt gekocht - de principes van het kweken en verzorgen van struiken zullen nog steeds dezelfde zijn. De grootste moeilijkheid bij het kweken van grootbladige hortensia's is gerelateerd aan de noodzaak om de scheuten van vorig jaar te behouden, waarop dit type hortensia bloeit, tijdens een lange en strenge winter, niet alleen zonder bevriezing, maar ook zonder uitdroging.

Criteria voor het kiezen van een tuin met hortensia, of grootbladig

De juiste rassenkeuze is een belangrijke succesfactor bij het kweken van grootbladige hortensia's. Deze plant heeft meer winterharde en minder winterharde variëteiten die alleen binnen kunnen overwinteren. De vermelde vorstbestendigheid van dit type hortensia - tot -18 ° C, is alleen karakteristiek voor variëteiten die zijn aangepast aan het barre klimaat en vooral - modern.

Bij het kiezen van hortensia's, zou je de voorkeur moeten geven aan planten, niet aan de mate van sierlijkheid, maar aan de factor van aanpassing aan je klimaat - door planten van lokale tuincentra en kinderdagverblijven. Ingevoerde grootbladige hortensia's veroorzaken meer frustratie.

Zorg ervoor dat u controleert of het ras in uw omgeving is getest of dat het is geteeld in een klimaat dat vergelijkbaar is met het uwe. Bij het kiezen van een variëteit, is het de moeite waard aandacht te schenken aan een andere zeer belangrijke factor: remontant of gewone cultivar.

Remontante variëteiten waartoe de meerderheid van de moderne macrofiele planten behoren - hortensia's, die niet alleen kunnen bogen op een verscheidenheid aan kleuren, maar ook op het vermogen om zowel te bloeien op de jonge als op jonge scheuten. Zulke hortensia's bloeien gegarandeerd: zelfs als iets niet lukt of winterbescherming niet genoeg is, zullen jonge twijgen toch nog een paar bloeiwijzen geven.

Hydrangea macrofiel is niet gekweekt als andere soorten hortensia's, inclusief boom en paniculata. Als andere soorten veel meer op elkaar lijken dan uitstekend, in de vereisten voor verzorging en selectie van omstandigheden, dan vereist grootbladige hortensia een speciale benadering van zichzelf.

Grootbladige hortensia's mogen alleen in containers of potten worden gekocht: zaailingen met een open wortelstelsel nemen geen wortel goed en u zou zelfs niet in streken met strenge winters moeten experimenteren (letsels door het wortelsysteem worden ontvangen, zullen de plant niet volledig kunnen aanpassen en het wortelstelsel om de winter te weerstaan, zelfs met een schuilplaats).

Hydrangea macrophylla (Hydrangea macrophylla). © MJJR

Voorwaarden vereist voor grootbladige hortensia

Ondanks de status van schaduwtolerante heesters die bij iedereen horen, zonder uitzondering, hortensia's, zijn macrofielen daar niet bij. Zelfs in de zuidelijke regio's met milde winters kan deze plant alleen in de halfschaduw worden geplant en niet in de schaduw, en in regio's met strenge winters moeten de planten worden toegeschreven aan lichtminnend.

Maar kies een plek voor grootbladige hortensia's, je moet niet haasten om het te planten op warme zonnige gebieden, het te beschermen tegen de middag en eetstralen. Zodat de grootbladige hortensia niet last heeft van de hitte en oververhitting van de wortels, worden de planten geplant op een plaats waar ze niet met de dag zullen worden verlicht, maar in de ochtend- of avondzon (maar niet minder dan 6 uur per dag). Gewone zonnesites zullen ertoe leiden dat de struiken in de zomer elke dag bladeren en toppen verwelken en verdorren, de laatste kan zelfs 's nachts niet herstellen.

Als u een plaats kiest, moet u rekening houden met de locatie in relatie tot bomen en struiken. Ondanks het feit dat in de meeste landschapsprojecten hortensia's onder de bomen te zien zijn, is het planten van macrofielen in zo'n bedrijf nog steeds niet het beste idee. Hydrangea is vocht-houdend van en onder bomen kunnen aan een gebrek aan vochtigheid lijden, die reuzen uit de grond zullen trekken.

Hydrangea macrophylla (Hydrangea macrophylla). © Marian St. Clair

Het planten van grootbladige hortensia's

Het planten van een macrofiel vereist grote zorg en een zorgvuldige voorbereiding. Er moet vooral aandacht worden besteed aan de voorbereiding van de locatie en het baggerschip, dat zal worden gevuld met een plantkuil.

De optimale tijd voor planten in gebieden met strenge winters (inclusief in de middelste baan) is de lente. Hydrangea wordt geplant zodra het weer het toelaat, de grond niet alleen ontdooit, maar opwarmt en de dreiging van strenge vorst voorbij gaat.

Voor grootbladige hortensia is de aanbevolen landingsafstand ongeveer 1 m.

Hydrangea wordt niet opgevuld met alleen de grond die wordt afgenomen bij het graven van een gat, maar er wordt een speciaal gemalen mengsel gemaakt waarin de wortels zich sneller aanpassen en ontkiemen. Turf, humus en naaldbodem worden in gelijke delen toegevoegd aan tuingrond, waardoor een losse en supervoedingsmengeling wordt bereid.

De tuingrond die uit de put is verwijderd, kan op zijn beurt worden vervangen door een mengsel in gelijke delen gras, bladgrond en zand. Maar het belangrijkste punt is de bepaling van de zuurgraad van de grond, die op zijn beurt de kleur van de bloeiwijzen waarborgt. Als je diezelfde blauwe, blauwe of paarse hortensia's wilt kweken (je kunt ze alleen krijgen van variëteiten met roze of rode kleur, maar niet van witgekleurde hortensia's), dan moet je van tevoren zo'n grond voorbereiden die de originele hoge zuurgraad zal bieden.

Voor hortensia's met blauwe kleuren moet de pH tussen 5,0 en 5,5 liggen. Voor hortensia's met witte, roze en rode knoppen is de toegestane waarde van 6,0 tot 6,2 (in zure grond verandert de kleur van niet-witte variëteiten in lila of blauw).

In ieder geval mogen grootbladige hortensia's niet met een kalkreactie in de grond worden geplant (de maximaal toelaatbare pH-waarde is 6,4). Als u blauwe of lila vlekken wilt krijgen, moet aluminiumsulfaat aan de grond worden toegevoegd. Tegelijkertijd, als de grond specifiek wordt veranderd om blauwe hortensia's te produceren, moet u niet vergeten dat een dergelijk additief slechts de eerste stap is. In de toekomst zullen de kleuren alleen mogelijk zijn met de juiste watergift en kunstmest. Naast het verzurende additief wordt een volledige portie complexe minerale meststoffen ook in de bodem geïntroduceerd. Tegenwoordig is de toevoeging van hydrogel in de mode, waardoor je vocht effectiever kunt vasthouden.

De afmetingen van de landingsplaats moeten overeenkomen met de grootte van de grootbladige hortensia-wortelkluit: ongeveer 35 cm diep en breed voor kleine struiken in kleine containers en gaten van een halve meter voor grotere exemplaren. De voorbereiding van de landingsplaats vereist ook extra aanpassingen. Om het risico van waterstagnatie, zelfs op gewone kleigronden, te vermijden, moet de water- en luchtdoorlaatbaarheid worden verbeterd, een optimale omgeving worden gecreëerd, een drainagelaag (klei of kiezels, maar geen puin) op de bodem van de plantkuilen.

Voor het planten wordt de bovenste vrije laag van het substraat voorzichtig uit de container verwijderd (deze is meestal behoorlijk vervuild) en de plant wordt ruim een ​​paar uur later overvloedig water gegeven. Als je de hortensia uittrekt, moet je heel voorzichtig zijn en proberen het aardebed niet te vernietigen. In een strakke container of pot rond de omtrek van het aardse coma krulden sterke jonge wortels in de regel, alsof ze een substraat vlechten. Ze moeten zorgvuldig, zonder de kleine wortels pijn te doen, rechtzetten, rechtmaken.

Op de bodem van de fossa goot een dunne laag grond en creëerde een kleine heuvel. Zet er hortensia op en trek lange wortels recht. Daarna wordt de zaailing voorzichtig met het voorbereide grondmengsel uitgegoten, de grond voorzichtig gestampt en verdicht rond de kluit. Bij het planten moet ervoor worden gezorgd dat het niveau van de wortelpercipatie niet verandert.

Het planten van grootbladige hortensia wordt voltooid met overvloedig water geven en mulchen: de stamcirkel is bedekt met een laag turf of een mengsel van turf en compost van 7 tot 10 cm hoog.

Het planten van hortensia grootbladig

Vereisten voor vocht en water

Grootbladige hortensia's, zoals elk ander type van deze struik, hebben niet per ongeluk de naam hydrangei ontvangen. Maar als sommige soorten hortensia's alleen tevreden zijn met water geven tijdens droogte, dan heeft de grootbladige schoonheid een meer voorzichtige aanpak nodig. Voor deze hortensia moet de grond in de cirkel constant nat worden gehouden.

Omdat het alleen mogelijk is om een ​​uniforme vochtigheid te bereiken met systeemirrigatie, worden hydrangea macrofielen regelmatig water gegeven (minstens één keer per maand), leerprocedures in droogte en hitte (de optimale strategie is 1 water geven per week). Gebruik voor elke hortensia hortensia 20-25 liter water en laat de grond diep onder de plant weken. Hydrangea's worden bij de wortel water gegeven, zodat zowel de tuingrond als de kluit aarde die ze hebben aangeplant, opslorpen.

Drinkinstallaties hebben struiken nodig, niet alleen in de lente en de zomer, maar in de herfst. Gebrek aan vocht tijdens de voorbereiding op de winter kan ernstige schade aan de plant veroorzaken. Maar overmatige vochtigheid in de herfst is erg gevaarlijk. Als het weer regenachtig is en er veel neerslag is, dan wordt grootbladige hortensia beschermd tegen nat worden, want onder dekking zou het moeten verdwijnen met een laag bodemvocht en een gedroogde kroon.

U kunt het irrigatieproces vereenvoudigen door mulchen te verzorgen: het zorgt ervoor dat u vocht beter vasthoudt en het wortelsysteem beschermt tegen oververhitting. Voor het mulchen van hortensia's van de tuin, materialen die de rol spelen van een verzurende toevoeging - naaldstrooisel, naaldbodem of pijnboomschors. Mulch update 2-3 keer per seizoen.

Kenmerken van water voor irrigatie van hortensia's zijn van groot belang. Voor blauwe en lila hortensia's kan water alleen met zacht of aangezuur water worden gebruikt, waarvan de pH-waarde niet hoger is dan 5,5. Maar ook voor andere hortensia's, heeft het de voorkeur om zacht of regen, warm, verdedigd water te gebruiken.

Voor grootbladige hortensia's, kunt u een druppelbevloeiingssysteem installeren, waarbij het water effectief naar de wortels wordt geleid en een stabiel bodemvocht wordt gehandhaafd.

Een grootbladige hortensia water geven

Snoei en vorming van grootbladige hortensia

Zoals het geval is met de meeste bloeiende heesters, moeten tuinhortensia's niet meteen worden gesnoeid en beginnen deze reguliere procedures vanaf het allereerste jaar. In de eerste drie jaar bouwt de struik het wortelsysteem op en terwijl het rooten duurt, moet je niet op een weelderige bloei rekenen, want het stimuleert het niet om regelmatig snoeiprocedures uit te voeren. Het enige dat struiken nodig heeft - hygiënisch snoeien of schoonmaken, waarbij droge en beschadigde scheuten worden verwijderd.

Pas na drie jaar beginnen ze met het uitvoeren van reguliere procedures. Hydrangea bloeiwijzen kunnen zowel in de herfst als in de lente worden verwijderd, maar het is beter om ze voor de winter te laten, evenals de bovenste bladeren, voor een optimale bescherming van de knoppen. Snoeien op remontant en gewoon, alleen bloeien op de scheuten van het voorgaande jaar, hortensia's, is anders:

 1. In gewone variëteiten wordt het snoeien uitgevoerd in het vroege voorjaar, na het verwijderen van de schuilplaats, het combineren van sanitair snoeien met het verwijderen van de bloeiwijzen van vorig jaar naar de eerste levende knop op de takken (als de bloeiwijzen niet werden verwijderd in de herfst).
 2. In remontante hortensia's wordt op alle scheuten snoei naar de tweede of derde knop uitgevoerd, waarbij de ontwikkeling van verschillende zijstelen wordt gestimuleerd en het aantal bloeiwijzen wordt verhoogd.

Op oude struiken van grootbladige hortensia voor verjonging, wordt een gedeeltelijke snede uitgevoerd in de lente: verwijder 2-3 oudste scheuten (maar niet meer dan een kwart van alle takken), in plaats waarvan nieuwe vervangende takken geleidelijk zullen groeien. Door kardinale verjonging hoeft u niet alleen te wachten op een nieuwe bloei voor meerdere jaren, maar verhoogt u ook het risico om hydrangea te verliezen. Het is beter om de plant geleidelijk te verjongen, na enkele jaren de oudste scheuten te hebben verwijderd.

Snoeien van grootbladige hortensia

Voeding en verzuring voor hydrofobe macrofilie

Wanneer u een type meststof voor het voederen kiest, moet u de gewenste kleur van grootbladige hortensia's overwegen. Voor blauwe en lila hortensia's, kunt u alleen meststoffen gebruiken met een laag fosforgehalte, een overschot waarvan zelfs een normale hoeveelheid verkleuring kan voorkomen. Kies voor intensieve en zuiver rode en roze hortensia's daarentegen meststoffen met een hoog gehalte aan fosfor.

Voor hortensia's is het beter om speciale meststoffen te gebruiken, die in de productlijnen van alle populaire fabrikanten van topdressing voor tuinplanten voorkomen. Meststoffen zullen ook geschikt zijn voor andere planten die van zure grond houden - rododendrons, heathers, enz. Maar u kunt complexe universele meststoffen en stikstof-, kalium- en fosfaatmeststoffen afzonderlijk gebruiken, meng ze zelf.

Het belangrijkste voordeel van speciale meststoffen voor hortensia's is de juiste verhouding niet alleen van de belangrijkste elementen, maar ook van sporenelementen die volledig voldoen aan de kenmerken van de struik.

Meng zelf meststoffen, in plaats van kant-en-klare preparaten, meng voor blauwe hortensia's 25 g stikstofkunstmest met 5 g fosfaat en 30 g potas per 1 voeding en voor roze en rood - 10 g stikstof met 40 g fosfor en 10 g kalium .

Voor grootbladige hortensia's worden meestal drie supplementen toegepast:

 1. Lente, die wordt geïntroduceerd aan het begin van de groei van grootbladige hortensia en die alle drie sporenelementen bevat (kan worden vervangen door een organische dressing of in combinatie met beide supplementen).
 2. Twee zomervoeders (in juni voor ontluikende en enkele weken na het begin van de bloei), die zowel met speciale meststoffen voor hortensia's kunnen worden uitgevoerd, als uitsluitend met kaliumfosfaatmeststoffen, die de rijping van de scheuten en de voorbereiding op de winter verbeteren.

Voor alle hortensia's, waarvan ze blauw, blauw of paars willen bloeien, worden naast de gebruikelijke bemesting verzuringsprocedures uitgevoerd, die de plant water geven met speciale meststoffen. Gedurende het hele actieve seizoen met een frequentie van 1 elke 7-14 dagen, wordt de plant besproeid met aluminiumsulfaat, of liever met een waterige oplossing van aluminiumsulfaat in de verhouding van 1 eetlepel van het medicijn tot 1 liter water.

IJzer of aluminium aluin wordt ook gebruikt (8-10 kristallen per 2 liter water per plant). Voor hortensia's, die een felroze of rode kleur willen hebben, is het beter om de procedure in de tijd te veranderen als de kleur en tekenen van een overdosis worden gewijzigd - alkalinisatie, waarbij een handvol as- of dolomietmeel in de grond wordt gebracht.

Aluminiumsulfaat voor aanzuring van de bodem en verven van grootbladige hortensiabloemen. © Hugh Conlon

Overwintering van grootbladige hortensia

De gemakkelijkste manier om laagbestendige grootbladige hortensia's voor de winter te beschermen, is door ze te graven en in potten en containers te dragen, hetzij in een koele kamer met een badkuip of op een vensterbank in een kamer met minimaal 2 maanden volledige schaduw.

Door constant te graven en planten kan de plant het normale wortelsysteem echter niet vergroten, en de afwezigheid van een volledige rustfase zal nog steeds de bloei beïnvloeden en het risico op infectie met ziekten en plagen zal toenemen. Als u de hydrangea macrofilie binnenshuis in de winter wilt houden, is het het beste om het in eerste instantie te laten groeien als een binnen- of tuincontainerplant, waarvan de verzorging enigszins afwijkt van de algemene regels.

Voor een succesvolle overwintering in de bodem moet elke macrofiele hortensia zonder uitzondering worden beschermd en beschut, zelfs de nieuwste variëteiten met verhoogde weerstand of remontante variëteiten die luxueuzer bloeien vanwege het vermogen om bloeiwijzen op jonge takjes te produceren. Immers, zelfs de beste hortensia's, winterhardheid is beperkt tot slechts 18 graden vorst. De beschutting van tuin hortensia's wordt vaak vergeleken met de beschutting van rozen, en ze hebben echt veel gemeen.

De klassieke methode voor de bescherming van grootbladige hortensia's voor de winter omvat het creëren van verschillende lagen van beschutting:

 • half september worden de bladeren verwijderd uit de struiken van de grootbladige hortensia om de ontzilting te verbeteren en wordt tot de helft van de scheuten verwijderd voor de eerste nachtvorst (als de herfst regent, wordt er bovendien een frame over de plant geplaatst om te beschermen tegen wateroverlast)
 • eind oktober of begin november (als de herfst koud is en de eerste nachtvorst eerder wordt waargenomen, dan halverwege oktober), hortensiastruik met turf met ongeveer 1 emmer per plant,
 • wanneer de temperatuur drastisch daalt, een lapnik of plank op de grond wordt gelegd, de scheuten van de plant worden gekanteld en vastgespeld,
 • de struik is bedekt met een dikke laag niet-geweven materialen
 • boven de struiken vallen in slaap droge bladeren
 • Bladeren zijn bedekt met niet-bevochtigende beschermende materialen (dakbedekking of folie).

Elke fase van het asiel wordt binnen een paar dagen gecreëerd, waarbij de hortensia's pas volledig gesloten worden bij het begin van stabiele vorst: vypryvanie bedreigt de struik niet minder dan bevriezen. Gaten in het asiel worden overgelaten aan strenge vorst, met de mogelijkheid om ze te openen tijdens perioden van ontdooien.

Hilling van een grootbladige hortensia voor de winter. © Kathy Purdy

Er zijn andere opties voor beschutting van grootbladige hortensia:

 • bladstruiken van grootbladige hortensia worden op de grond gebogen, bedekt met bladeren of bedekt met vuren bladeren en bedekt met dozen of houten kisten bovenop,
 • na het rondkruipen rond de struiken worden sparren takken neergelegd of houten vloeren geplaatst, de scheuten worden gespeld en bedekt met grootbladige hortensiastruiken met lapnik of droge bladeren, bedekt met niet-geweven materialen van boven, de laatste laag onderdak wordt gemaakt van turf of zaagsel bedekt met waterdichte materialen

De verwijdering van de schuilplaats gebeurt geleidelijk, laag voor laag met een verschil van 2 tot 3 dagen tot 1 week. Начинают снимать укрытие в апреле, а заканчивают только после того, как полностью исчезнет угроза весенних приморозков.

Борьба с вредителями и заболеваниями крупнолистной гортензии

Крупнолистные гортензии сложно назвать самыми стойкими и выносливыми. Этот вид гортензий часто страдает:

 • от хлороза, который встречается на щелочной почве и при поливе жесткой водой, чаще всего, проявляется в пожелтении листьев (бороться можно подкислением почвы),
 • от ложной мучнистой росы, проявляющейся в маслянисто-желтеющих пятнах (бороться лучше медьсодержащими препаратами и фунгицидами),
 • van roest (de belangrijkste methode van worstelen - spuiten van kopersulfaat),
 • van septoria (fungiciden, bordeaux en bordeaux),
 • van spintmijten, die, wanneer droogte en lage luchtvochtigheid gemakkelijk alle scheuten binden (vereist het gebruik van insecticiden),
 • van muizen en andere knaagdieren die worden aangetrokken door een warm winterverblijf (het is beter om vallen vooraf in te stellen of geschikte middelen te regelen).

In het eerste jaar na het planten, moet elke grootbladige hortensia bij voorkeur worden gegoten met een zwakke oplossing van een fungicide met complexe werking om te beschermen tegen rot en ziekte (een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat kan ook worden gebruikt).

Hydrangea macrophylla (Hydrangea macrophylla)

In de herfst, als onderdeel van de winterprocedures voor grootbladige hortensia's, is het beter om een ​​bordeauxmengsel met profylactisch spuiten uit te voeren, wat de veiligheid van de takken verbetert, het risico op podprevaniya vermindert en schimmelziekten voorkomt.

Fabriek beschrijving

De grootbladige hortensia (macrofiel) heeft de siertuinen van Azië en Amerika lang versierd en de aandacht getrokken van bezoekers met heldere bloeiwijzen van roze, lila, blauwe en witte kleuren. In Europa begon dezelfde struik relatief recent te groeien.

Zijn geboorteland is Japan, maar de triomfantelijke mars door alle landen begon in Frankrijk, waar de meest populaire variëteiten werden gefokt. De tweede naam van een vochtminnende plant is hortensia, wat in het Grieks "vat met water" betekent.

Het is belangrijk om te weten. De grootbladige hortensia ziet eruit als een bolvormige struik, groeit onder gunstige omstandigheden tot 3 m. In het centrale deel van Rusland groeit de overblijvende struik door het koude klimaat slechts tot 1 m hoogte.

Macrofiel is thermofiel, minder vorstbestendig dan geliëerde variëteiten van hortensia. Hier zijn de korte specificaties:

 • stengels - kaal, sterk, grijsachtig, rechtopstaand, licht gebogen,
 • bladeren zijn ovaal, breed, felgroen in de lente en de zomer, in de herfst - met een roodachtige tint, naar de uiteinden gericht,
 • bloeiwijzen - rond, groot, verzameld in een parapluachtig schild,
 • bloemen - twee soorten, vruchtbare (vruchtvormende platen in het midden van de kroon) en steriel (met grote bolvormige schilden),
 • kleur van bloeiwijzen - van wit, lichtroze tot lila, vurig rood, blauwachtig blauwe schaduw,
 • bloei - van eind juni tot begin augustus,
 • fruit - eivormige dozen.

Breedbladige hortensia wordt veel gebruikt door landschapsontwerpers en tuiniers in veel landen als een decoratie van gebieden, tuinen, parken, gegroeid in plaats van een haag en een hek in de buurt van huizen.

Soorten, variëteiten

In totaal werden ongeveer 80 soorten hortensia gefokt. Sommige soorten worden alleen gekweekt als binnen- of broeikas vanwege de hoge licht-liefhebbende en lage winterhardheid, anderen worden met succes in de tuin gekweekt. Drie remontant-varianten zijn het populairst bij tuinders.

 • «Avantgarde». De struik heeft zeer grote, dichte bloeiwijzen met een diameter van maximaal 30 cm. De bloemblaadjes van de weelderige hoeden verbazen met een verscheidenheid van kleuren, de bloemblaadjes zijn wit, roze, groen, lila en blauw.
 • "Blushing Bride Endless Summer". Deze hortensia breedbladige in de mensen kreeg de naam "Reddened Bride". De knoppen zijn eerst wit, worden dan semi-dubbel en worden geleidelijk roze.
 • "Blaumayze". De compacte struik groeit tot 120 cm, bloeit sinds juli en oogt met kanten bloeiwijzen tot een diameter van 15 cm .De bloemblaadjes zijn blauwachtig van kleur, ze kunnen worden geverfd in een lila of roze tint wanneer geplant in verschillende grond. Bloei vindt alleen plaats op de shoots van vorig jaar, dus je hebt beschutting nodig voor de winter.

Dankzij de inspanningen van fokkers in de tuinen van de Russen zijn sinds 2000 nieuwe, meer winterhard geworden variëteiten verschenen:

 • "Endless Summer" ("Endless Summer"),
 • "Red Sensation" ("Red Sensation"),
 • "Early Sensation" ("Early Sensation"),
 • variëteiten van de Forever-serie,
 • een reeks "" U-en-Mi "met dubbele bloemen,
 • reparatiesoorten - Firewight White, Bloom Star, Coco Blank, Mini Penny, Ripple.

Liefhebbers van roze badstof bloeiwijzen moeten kiezen voor de variëteiten "Expression", "Hovaria Hanabi Rose", "Peppermint", "You & Me Love". Kenners van blauwachtige kleuren zullen dol zijn op de soorten Nikon Blue, Freepon, Mini Penny en Dzhomari. Degenen die een macrophilus met veelkleurige knoppen willen planten, moeten de rassen "Sweet Fantasy", "Ramarss", "Expreshn", "Freedom", "Compeito", "Shloss Wackerbarth" kiezen.

Op de foto - hydrangea macrophylla Endless Summer Op de foto - grootbladige hortensia Schneebball Op de foto - hortensia bladert You & Me Together door elkaar

Siteselectie en detentievoorwaarden

Planten en verzorgen in het open veld zijn van groot belang bij het kweken van een grootbladige hortensia. Van de locatiekeuze, bodemsamenstelling en reguliere irrigatie, bemesting hangt niet alleen af ​​van de gezondheid en de groei van de struik, maar ook van de overleving in de winter. Je moet weten hoe je voor de macrofiel in de tuin moet zorgen om decoratieve en langdurige weelderige bloei te bereiken.

 • Verlichting en locatie. De grootbladige hortensia is nogal lichtvaardig, maar hij verdraagt ​​ook lichte penumbra, schaduw aan het hek, thuis. Het kan echter niet worden geplant onder hoge bomen, het vereist een goede bodemvochtigheid. In de felle zon zal de struik uitdrogen, hij zal later in de schaduw bloeien en de bloeiwijzen zullen klein worden en hun decoratieve effect verliezen. Een ideale plaats zou zijn waar de zon ten minste 6-7 uur per dag de grond verlicht, waardoor de schemering halverwege de dag licht is.
 • Temperatuur. Het planten van grootbladige hortensia in de volle grond in de lente is mogelijk wanneer de grond opwarmt, de dreiging van vorst zal overgaan. In de hitte groeit de plant niet goed, maar in de herfst is er wel beschutting nodig, want er is geen vorst aanwezig boven de 10-15 graden onder nul. In het voorjaar, wanneer de temperatuur van de lucht lang is onder de min 10 graden, kunnen open knoppen bevriezen, wat in de zomer zal leiden tot het ontbreken van bloei.
 • Lucht en vochtigheid. Jonge struiken moeten worden beschermd tegen sterke wind en voorjaarsvorst, die na het landen een paar weken bedekt zijn met non-woven materiaal. De plant geeft de voorkeur aan groeien op een goed geventileerde plaats, houdt van veelvuldig water geven, sproeien van de bladeren en de stengel, druppelsprinkelen. In de tochtstruiken is het echter beter om niet te planten, de beste optie is aan het hek, langs het huis, waar bescherming is tegen de wind en zware regen.
 • Ground. De struik groeit goed in milde en matig zure grond (pH 5,5). De samenstelling van de bodem voor hortensia moet worden geselecteerd op basis van een deel van zand, graszoden, groene grond, humus en veen. Men moet niet vergeten dat de grond niet kalkhoudend moet zijn, anders zal het wortelstelsel lijden. Afhankelijk van de zuurgraad van de grond kan de kleur van de bloemen veranderen, hiermee moet ook rekening worden gehouden bij het telen van verschillende soorten.

Het is belangrijk om te weten. Grootbladige hortensia bloeit in de meeste gevallen (met uitzondering van een paar variëteiten) alleen op de scheuten van het voorgaande jaar. Als in het voorjaar de knoppen aan de uiteinden van de scheuten zijn bevroren of de takken zijn uitgesneden, zal de bloei in het lopende jaar niet plaatsvinden.

Voorbereiding op de landing

Het landen van breedbladige hortensia moet worden uitgevoerd op een koele sombere dag of vóór de regen, wanneer de felle zon niet schijnt, het weer kalm is. De tijd hiervoor is van eind april tot half mei in de lente of begin oktober in de herfst. Voor het planten in de volle grond, moeten verschillende procedures worden uitgevoerd voor het beste overleven van struiken.

 1. Houd bij het planten van meerdere kopieën een afstand van minimaal 1 m aan.
 2. Pak indien mogelijk 2-3 jaar oude zaailingen op met een gesloten wortelsysteem in de kwekerij, geplant in een mengsel van zand, turf, zaagsel.
 3. Bereid een vaste plaats voor op de struik, graaf de grond, voeg turf, zand, bladgras, humus in gelijke delen toe.
 4. Ze graven putten met een diepte en een breedte van 35-50 cm, in aanwezigheid van klei en leem, zand, grind, gebroken baksteen, steenslag als drainage wordt op de bodem gegoten.
 5. Een speciale samenstelling wordt in de putjes gegoten: voor roze, rode en vurige rode hortensia's met een zuurgraad van pH 6,0 tot 6,2, voor blauwe - 5,5-5,5 pH, het toevoegen van aluminiumsulfaat aan de grond.

De volgende fase is het direct planten van struiken in de voorbereide grond.

 1. Ontgrendel het wortelsysteem van zaailingen.
 2. Leg de wortels in de put en trek hun handen recht.
 3. Zorg ervoor dat de wortelmanchet op grondniveau blijft.
 4. In slaap wortels vallen, tampel handen.
 5. Elke struik wordt bewaterd met 15-20 liter water.
 6. Mulch met zaagsel, dennennaalden of pijnboomschors tot een hoogte van 5-8 cm.

Veel tuinders die tegelijkertijd organische en minerale meststoffen planten, worden in de put gebracht en stimuleren de vorming van bloemknoppen in het volgende jaar. Zorg ervoor dat de mulch in de struiken altijd nat blijft, dit is een belangrijke voorwaarde bij het kweken van hortensia. Tijdens de zomer wordt de grond 2-3 keer losgemaakt, regelmatig water gegeven en wiet verwijderd van onkruid.

Zorgregels en teelt in de tuin

Grootbladige hortensia, waarvan de verzorging in de tuin regelmatig en op tijd zal zijn, zal de eigenaars een snelle groei, overvloedige bloei en weelderige kroon behagen. De belangrijkste punten bij het kweken van sierheesters zijn drenken, mulchen, sanitair of vormend snoeien en bemesten.

 • Watering. Water voor irrigatie moet zacht zijn, vrij van kalk, chloor en onzuiverheden. Het beste is een regenwater verzameld in een vat of emmer, maar een watertoevoersysteem dat ten minste een paar uur uit elkaar is en opgewarmd tegen de zon zal het doen. Bij regelmatig water uit de kraan kan de struik met bladchlorose worden beschadigd door de waterhardheid. Om zacht te worden, voeg je af en toe een paar druppels citroensap, 9% azijn toe. Hortensia houdt van overvloedige watergift: onder één struik één keer per week is het noodzakelijk om minstens twee emmers water te gieten. Tijdens langdurige regens kan hortensia een paar keer per maand worden besproeid. Over het ontbreken van vocht duidt op doorhangen, draaien, soms vergeling van de toppen van de bladeren, verlies van elasticiteit van de stengels, kraken van de grond. De overloop kan echter niet worden toegestaan, de plant houdt er niet van.
 • Het voeden. Tijdens het seizoen moet je 3-4 bemestende hortensia produceren. In de lente, tijdens of 2 weken na het planten, wordt een complexe meststof gebruikt die stikstof, fosfor, kalium bevat. Bij afwezigheid van deze sporenelementen zal de bloei waarschijnlijk niet komen. Dergelijke kant-en-klare mengsels als "Green Bool", "ECOstyle", "Pokon" hebben zich goed bewezen. Je kunt ook verbindingen gebruiken voor het voeden van azalea's, rododendrons, zelfbereide kruideninfusies. Massa of vloeistof wordt opgelost in twee emmers water, elke struik is goed afgeworpen. Halverwege juni en begin juli moet hortensia worden gevoed met kalium en stikstof, tegen augustus moeten stikstofproducten worden verwijderd, zodat de plant kan worden overwinterd. Kalk en as om de grond te maken is ten strengste verboden. Als je twee keer per maand ijzerzout en aluin op de grond aanbrengt, kun je de kleur van de bloemen wijzigen in blauw of blauw. Om een ​​roze tint te geven, volstaat het om de grond water te geven met een oplossing van kaliumpermanganaat, dit zal bovendien de wortels beschermen tegen rot.
 • Mulchen en losmaken. Mulchstruiken voor de eerste keer onmiddellijk na het planten, dan - indien nodig, als de grond wordt vervaagd door regen. Maak de grond 3-4 keer los gedurende de zomer en probeer de wortels niet te beschadigen. Gebruik voor mulchen niet alleen turf of zaagsel, maar ook pijnboomschors, dennennaalden, droge verrotte bladeren.
 • Trimmen. Lente snoeien wordt zelden gedaan, omdat de struiken bloeien op de scheuten van vorig jaar, en je kunt bloemknoppen uit de stelen knippen. Pas begin juni zal het duidelijk zijn welke takken zijn opgedroogd en zijn doodgegaan, er zal geen fout zijn bij het verwijderen van droge, verzwakte scheuten. Voor verjonging van de struik wordt sanitair snoeien uitgevoerd, waarbij alle takken 1/3 worden verwijderd met een scherpe huls. Bij het vormen van de kroon wordt de procedure gedurende 2 seizoenen uitgevoerd. In het vroege voorjaar van het eerste jaar worden de belangrijkste voordelen verkort tot zichtbare nieren. In de herfst worden zwakke scheuten die de bolvorm van de struik schenden afgesneden op sterke zijtakken. Na het einde van de zomerbloei, worden de bloeiende scheuten ook afgesneden en worden de acties elk jaar herhaald op een nieuwe.
 • Transplant. Het is meestal vereist voor een onjuist gekozen herplantingslocatie, sterke verdikking of voor de reproductie van een struik door de methode om de wortelstok in delen te verdelen. Bij het transplanteren van een gekochte plant van een pot naar een tuin, mag het wortelstelsel niet worden verstoord.

Grootbladige hortensia voor het winterklaar maken van overvloedig water. Vóór de nachtvorst of direct daarna worden alle vervaagde knoppen afgesneden, de struik is bedekt met vlies en buigt de takken op de grond. Ze volgen dat de schuilplaats de bovenste nieren niet raakt. Na een paar weken wordt de struik gereinigd van gedroogde bladeren en vervolgens opnieuw ingepakt met spingebonden of lutrasil.

Een echt grootbladige hortensia herbergt al in oktober, zonder te wachten tot de grond bevriest. De takken worden met draad of plastic bogen op de grond bevestigd, bestrooid met turf, humus. Soms zijn houten kisten gemaakt, die hen bedekken met onvolgroeide landingen.

Het is belangrijk om te weten. Het is noodzakelijk om de bovenste derde of helft van de struik te bedekken, zorg ervoor dat alle takken onder het materiaal zijn. De stammen kunnen "door de zon" op de grond worden neergelegd of in een knot worden verzameld, een stel lapnik of plank naar beneden buigen. Structuren moeten worden geperst met stenen of restjes van planken.

Ter bescherming tegen vorst worden droge bladeren, dennennaalden, aarde op de top gestrooid, zijn lapniktakken en zaagsel verspreid. Al deze lagen in de lente moeten geleidelijk worden geopend, als opwarming. Na hevige sneeuwval zijn de constructies bedekt met sneeuw, elke 1 cm beschermt tegen vorst van 1 graad. Shelter kan de struik beschermen tegen vorst van 8-9 graden.

Decoratieve kenmerken van hortensia

Hortensia verwijst naar bloeiende meerjarige heesters. De bloem groeit in de vorm van een compacte meerstammige struik met mooie, grote, rijke groene bladeren.

De plant kan twee soorten bloemen hebben - kleine vruchtdragende en grote vruchteloze. Bolvormige bloeiwijzen van hortensia vergelijkbaar met large caps. De kleur van de bloemen kan roze, paars, crème, bleek wit, lichtgroen zijn. Kleur hangt af van de pH van de bodem. Alkalische grond geeft bloeiwijzen een roze en lila schaduw, zuurblauw en neutraal - wit. Decoratieve bloemen en tinten bloeiwijzen bevestigd bloem kelkbladen, terwijl de bloemen zelf zijn kleurloos.

Thuis, met de juiste verzorging, kan de plant tot een meter groeien. Op een struik in een kamerplant kunnen 1 tot 7 spectaculaire bloeiwijzen zijn, die zich boven de bovenste bladeren van de scheuten bevinden. Een bloeiende ballon met een hortensia in diameter kan oplopen tot 30 centimeter. De kleinere bloeiwijzen op een plant, hoe groter ze zijn.

Kamerhortensia's, in vergelijking met die in de tuin, zijn compacter, maar de intensiteit van hun kleuren is hoger.

Meest populaire kamerhortensia-variëteiten

Thuis wordt alleen grootbladige hortensia gekweekt in een pot, die momenteel meer dan 100 variëteiten telt.

Blauwe variëteiten:

 • Ramars Mars - de struik verschilt qua compactheid en bloeiwijzen, welke diameter ongeveer 20 cm is,
 • "Airlie Blue" - een hoge plant met felblauwe toppen.

Rassen met rode bloeiwijzen:

 • "Prima" - middelgrote variëteit met kleine bloemen, bloeiwijzen met een diameter van 15-18 cm en een steelhoogte van 20-25 cm,
 • "Rode sensatie" - de plant is verschillende kastanjebruine bloeiwijzen, die na het betreden van de bodem van aluminiumsulfaat of ijzerzouten, kastanjebruin paars worden.

Variëteiten van roze kleur:

 • "Europa" - lang (40-50 cm), een rijkbloeiende struik met een bloeiwijze in diameter van maximaal 25 cm en grote bloemen met een diameter van 6 cm,
 • "Hamburg" - een plant met een hoogte van 35 tot 40 cm, hij bloeit rijkelijk met grote bloemen met een diameter van 4-5 cm,
 • "Goliath" - een variëteit met een struikhoogte van 60-70 cm, kelkblaadjes met diep gesneden randen, donkerroze grote bloeiwijzen en late bloei.

Rassen met crème en witte bloeiwijzen:

 • Souer Tharese is een vroegbloeiende plant met een laaggroeiende struik tot 40 cm hoog, bloeiwijzen met een diameter van 15-17 cm en bloemen van regelmatige vorm,
 • M - mij E. Mouillere - verschilt in vrij smalle bladeren, bloemen van 2-6 cm en bloeiwijzen, diameter van 18 tot 20 cm.

Hydrangea - thuiszorg

Hortensia is niet te wijten aan gemakkelijk te kweken kamerplanten. De fabriek eist niet alleen de voorwaarden voor detentie, maar ook strikte naleving van bepaalde regels voor de verzorging ervan. Nalatigheid en vergissing, deze spectaculaire, maar wispelturige bloem vergeeft niet.

Het moeilijkste om te volgen en behoud van de cyclische ontwikkeling hortensia's in een pot. Het is noodzakelijk om te zorgen voor de bloem in het stadium van de knopvorming en zorgvuldig de omstandigheden voor overwintering te bewaken.

Hydrangea verwijst naar bladverliezende heesters, waarvan het loof niet bewaard blijft, zelfs niet bij kamertemperatuur. Tijdens de rustperiode werpt de plant zijn bladeren af. Op dit moment moet hij zorgen voor een koele plaats en het water geven en bemesten corrigeren. Deze periode duurt in het winterseizoen twee en een halve maand. In het voorjaar begint de plant actief te groeien.

Verlichting voor hortensia thuis

De eisen van de plant aan het licht zijn hetzelfde voor zowel de tuin als voor binnenomstandigheden. Hortensia geeft de voorkeur aan een lichte plek beschermd tegen directe stralen. Het is het beste om een ​​bloem met een pot te plaatsen. twee of drie meter van het zuidelijke raam. De directe zonnestraling veroorzaakt het verlies van de decorativiteit van de bladeren en bedreigt de bloei.

De intensiteit van de hortensiaverlichting mag het hele jaar door niet veranderen. Vermindering van het licht in de winter kan een nadelig effect hebben op de bloem. Daarom moet de plant worden herschikt naar een helderder plek of worden gebruikt om daglichtfluorescentielampen te vergroten. Een plant die in de winter een gebrek aan licht heeft, zal verzwakken, kwetsbaar worden voor plagen en ziekten, zijn decoratieve effect verliezen.

Кроме хорошей освещенности, комнатный кустарник любит свежий воздух. Поэтому помещение необходимо регулярно проветривать без создания сквозняков. In de zomer voelen hortensia's in potten zich het prettigst op balkons en loggia's met schaduw, op terrassen en op koele plekken in de tuin.

Luchttemperatuur en luchtvochtigheid

Hydrangea's binnenshuis hebben koele omstandigheden nodig. Ze bloeien al jarenlang alleen in een ruimte waar de luchttemperatuur niet boven + 20 ° C uitkomt.

In de winterperiode waarin de plant in rust is, moet je niet vergeten om ervoor te zorgen. In deze tijd van het jaar zou het temperatuurbereik moeten liggen tussen + 4C en + 9C. In de winter kan deze binnencultuur zelfs op het glazen balkon of de loggia plaatsvinden. In dit geval moeten de scheuten worden gesneden met tweederde, bedek de plant met vuren takken en wikkel met non-woven materiaal. Het is goed als de scheuten in de winter worden bevroren. Na het snoeien, zal de plant snel herstellen, beginnen te groeien tot gebladerte en bloeien.

Over het comfort van de temperatuur voor hydrangea zeggen zijn groene bladeren. Als de bloem begint te vallen, is de kamer te warm voor hem.

Naast de koele omstandigheden vereist hortensia een hoge luchtvochtigheid. Voor dit Je kunt een luchtbevochtiger kopenof plaats een schoteltje naast de pot of een bak met nat mos en stenen.

Beschikt over transplantatie kamer hortensia

Thuis verzorgen van hortensia betekent een jaarlijkse transplantatie. De grond moet vruchtbaar zijn, bestaande uit gras, bladgrond en zand (3: 3: 1).

Omdat het wortelsysteem van de plant horizontaal is, is het aan te raden om er een brede en ruime pot voor te selecteren. Om de wortels niet te beschadigen en stress te minimaliseren, bloem getransplanteerd door overdracht.

Op de bodem van de pot moet een dikke laag drainage worden gelegd, vervolgens een laag aarden mengsel, dat wordt geplaatst in een voorbereide plant. Rond de wortels wordt het verse substraat gegoten, zodat de wortelmanchet zich op hetzelfde niveau bevindt als het grondoppervlak.

Na de transplantatie moet de hortensia goed worden bewaterd en de grond bovenop moet worden bedekt met veenmulch. Hierdoor zal vocht niet snel verdampen.

Bos opdelen

Dit is de gemakkelijkste manier van fokken, waarvoor veel zorg vereist is en aan enkele regels wordt voldaan:

 • struik wordt verdeeld tijdens de jaarlijkse transplantatie,
 • alle processen moeten voldoende wortels en een groeipunt hebben,
 • De scheuten en wortels van het delenok worden eerst ingekort en alleen dan zitten ze in potten en worden ze bewaterd.

De in het voorjaar verdeelde en beplante struiken zullen in de herfst goed wortel schieten.

Zaadvoortplanting

In zaden verpakte hortensia fokt aan het einde van de winter. De te zaaien grond moet bestaan ​​uit humus, graszoden en bladeren (1: 1: 1). Zaden worden gezaaid op het oppervlak van het aardemengsel. Het is niet nodig om ze in de grond te verzegelen. De zaaicontainer bovenop is bedekt met een film of glas.

Elke dag moeten gewassen worden gelucht en bevochtigd uit de veldspuit. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de grond altijd een beetje nat is. Wanneer de eerste scheuten verschijnen, wordt de film of het glas verwijderd.

Zodra er twee echte folders verschijnen op de zaailingen, moeten ze worden overgezet in een diepere container met dezelfde samenstelling van de aarde. Volwassen en volwassen jonge boompjes zitten in potten waarvan de diameter niet meer dan zeven centimeter mag zijn.

Hydrangea stekken

Ervaren kwekers propageren hortensia door te snijden, als dit de meest betrouwbare manier van fokken.

In januari-februari worden stekken met een lengte van 7-8 cm gesneden uit de basale scheuten van de plant, er moeten maximaal drie internodioden per segment zijn. Op het bovenste deel van het snijden worden de bladeren met een derde of de helft ingekort en volledig van het onderste deel verwijderd.

De segmenten worden verwerkt door de wortelstimulator, geplant in zand-turf substraat, gedrenkt en bedekt met glazen potten. Een dergelijke manier van onderhoud zal helpen voorkomen dat de grond uitdroogt, en zal de luchtvochtigheid handhaven die optimaal is voor de ontwikkeling van stekken.

Capaciteit met zaailingen moet worden bewaard in de meest heldere plaats op kamertemperatuur in 18-20C. Na drie tot vier weken zullen de stekken wortel schieten en kunnen ze in individuele potten zitten.

Van wortel geschoten in januari-februari tot de herfst een struik van 3-4 scheuten groeien. Als enten wordt uitgevoerd in maart-april, dan is het resultaat een hortensia met één stengel.

Alleen zorgzame eigenaren die voldoen aan alle regels van zorg en vereisten voor temperatuur, grondselectie, belichting en watergift zullen in staat zijn om de luxe van bloeiende hortensia waar te nemen. Maar dergelijke zorg is het waard. Immers, deze prachtige plant is fris en modieus en ziet er in elke omgeving en in elk interieur uit. Het kan worden gebruikt voor het decoreren van residentiële en industriële gebouwen, wintertuinen, balkons, terrassen en bloembedden.

"Aisha" ("Ayesha")

Dit is een decoratieve lage struik die een diameter van een meter kan bereiken. Het heeft rijke groene ruwe bladeren en bloeiwijzen met een diameter van maximaal 30 cm, de kleur varieert van blauw tot lila. Hij bloeit lang - van midden zomer tot de eerste nachtvorst. Grootbladige hortensia "Aisha" is geschikt voor groeps- of enkelvoudige beplanting.

Groeit vrij snel maar veeleisend van vocht en bodem - tolereert geen kalksteen. Hij houdt van warm, tolereert geen winter - heeft beschutting nodig voor de tijd van vorst.

"Jij en ik voor altijd"

Dit is een ongewone variëteit van hortensia waarvan bloemen kleur van blauw in roze veranderen in het bloeiproces. De struik groeit tot 1 meter hoog, bloeit in de tweede helft van de zomer en de vroege herfst. Bloemen-badstof, "veel-tier", worden verzameld in grote bloeiwijzen. De variëteit wort goed in de zon en in de halfschaduw verdraagt ​​gemakkelijk vorst tot -30 graden.

Planten en verzorgen

Zorgen voor hortensia is geen big deal. Dit is een warmteminnende plant, liefhebbend licht en overvloedige watergift. Voor de landing is het beter om te kiezen omringende plaats en beschermd tegen harde wind. Het verdient de voorkeur om een ​​struik aan de oostkant te planten, omdat de zon 's ochtends belangrijk is voor de plant.

Afhankelijk van de gewenste kleur is het kiezen van de grond. Vruchtbare of kleiaarde is het beste, rode gronden en zand zijn gecontra-indiceerd. Voor een heldere kleur is het beter om een ​​lichtzure grond te kiezen (pH 5,2-6). Op neutraal is het mogelijk om bleke of witte kleuren te bereiken. De aanwezigheid van alkali kan vergeling van de bladeren en hun "bleekheid" veroorzaken. Dit komt door het feit dat in dergelijke gebieden meestal niet genoeg ijzer en magnesium is. Om van het probleem af te komenmoeten struiken hanteren ijzerchelaat, je kunt ook de ervaring van tuiniers uit het verleden gebruiken en verschillende ijzeren voorwerpen onder de struik begraven, bijvoorbeeld blikjes of spijkers.

Struiken moeten begin mei worden geplant. Het planten van hortensia's in de herfst in open grond is alleen mogelijk in de aanwezigheid van warm weer, anders wortelt de plant niet. De landing zal als volgt plaatsvinden:

 1. Bereid een plaats voor 2-4 weken voor het ontschepen: graaf een gat van ongeveer 30-50 cm diep en 60 cm in diameter, de breedte moet groter zijn naarmate de wortels breder worden. De afstand tussen grote struiken moet ongeveer 1,2 - 1,6 meter zijn, tussen klein - tot 2,5 meter. Grote bomen moeten zich op 3 meter van hortensia bevinden. Bij het uitstappen, "leeft" heggende graven geul meter breed. Als je vroegbloeiend wilt worden, is het de moeite waard struiken te planten op een afstand van 70-80 cm van elkaar, en na 2-3 jaar om ze te planten,
 2. De put is gevuld met een mengsel van humus, bladaarde en graszoden (gelijk) of een mengsel van delen van turf, zanddelen, 2 delen zwarte aarde en 2 delen humus. Je kunt eventueel 25 gram ureum, 30 gram kaliumsulfaat en 200-250 gram botmeel toevoegen,
 3. Na een bepaalde tijd in het mengsel, moet je een gat graven, daar een struik planten, de wortels rechttrekken en het in slaapstand zetten. De wortelhals moet zoveel mogelijk begraven worden met 2-3 cm, anders zal de plant niet bloeien,
 4. Onder de struik is het nodig om een ​​emmer water te gieten en te bestrooien met turf of zaagsel en het dan af te dekken tegen de directe zon.

nazorg

Zorgen voor hortensia is eenvoudig:

 1. In de eerste 2 jaar zal het nodig zijn om alle knoppen te snoeien zodat de hortensia de wortels actief begint te ontwikkelen,
 2. Gieter moet regelmatig zijn en overvloedig, omdat de droogte de winterhardheid van de struik negatief zal beïnvloeden. Je moet elke 2 weken 15-25 liter water uitgieten, en tijdens de droge zomer - elke week. Het is beter om dit 's morgens of' s avonds te doen wanneer er geen zon is. Na het besproeien moet het land worden losgemaakt. Om periodiek rot in het water te voorkomen, moet 2-3 gram kaliumpermanganaat worden toegevoegd,
 3. Bij het planten in bevruchte grond heeft de plant in de eerste 2-3 jaar geen extra voeding nodig. Dan moet je voedingsstoffen maken volgens het schema: tot juli - zure aanvullende voedingsmiddelen, na - kalium en fosfor. Aan het einde van de lente worden complexe minerale meststoffen toegepast: 15 gram kaliumsulfaat en ureum + 30 gram superfosfaat + 10 liter water. Kan worden aangevuld met vogeluitwerpselen of tinctuur. 2 weken voor de bloei en in het midden van de bloeiende potas-fosfor top dressing wordt geïntroduceerd: 75 gram superfosfaat + 50 gram kaliumsulfaat + 10 liter water,
 4. Het mag niet worden gebruikt als kunstmestas, maar ook als misbruik van organisch materiaal en stikstof,
 5. Het snoeien van hortensia's in de herfst omvat het verwijderen van droge bladeren en twijgen. Als de bladeren achterblijven, beginnen ze te rotten. Je kunt alleen de knoppen en een paar bladeren om hen heen laten,
 6. Grote bladhortensia verdraagt ​​de winter niet en de temperatuur is lager dan -20-23 graden: het is het beste om het uit te graven, het in potten over te brengen en het in huis te brengen. Dit geldt niet voor winterharde variëteiten - ze overleven gemakkelijk de winters in Centraal-Rusland. In de zuidelijke regio's met een zachte winter, kun je jezelf beperken tot hilling (landgraven) en mulchen met naalden of veen,
 7. Om een ​​struik te verjongen, moet deze naar de wortel worden gesnoeid - alleen een stomp van 5-7 cm hoog moet blijven. Volgend jaar, in plaats van de oude stam, zullen er nieuwe beginnen te groeien,
 8. Om een ​​kleine boom in plaats van een struik te krijgen, moet je een stevige spruit selecteren en de rest knippen. Het volgende jaar wordt de hoofdshoot afgeknepen en worden nieuwe scheuten verwijderd. Vervolgens moet je de groei volgen en zwakke scheuten snoeien.

Voorbereiding op de winter

Als het onmogelijk is om de hortensia in huis op te graven en te verbergen, moet je je voorbereiden op de winter en deze bedekken:

 1. Voorbereiding op de winter begint met het snoeien van droge struiken en het verwijderen van bladeren,
 2. Het land rond de struik wordt geploegd en gemout met mest, turf of naalden,
 3. Trunks bukken op de grond en val in slaap met zaagsel en droge bladeren, sparren takken zullen ook werken,
 4. Van bovenaf is alles bedekt met een doos
 5. Als de bush hoog is, als de trunks zijn vastgebonden in een "cocon", waarboven een "hut" op het frame is gebouwd. De laatste zou boven de struik moeten zijn, om niet op de takken te leunen,
 6. In de "tent" vallen in slaap droge bladeren.

Het is mogelijk om "schuilplaatsen" pas eind april te verwijderen wanneer het 's nachts warm genoeg is. Is het nodig om de hortensia voor de winter in te korten? Dit is nodig voor het herstel van de plant en de verdere groei ervan.

Als hortensia niet bloeit

De redenen kunnen zijn:

 1. Overaanbod of voedingstekorten: Het is belangrijk om de bemestingstoepassing te volgen, met name stikstof en organisch materiaal: als ze worden opgesomd, kan de bloei niet optreden,
 2. Zon: helder, direct zonlicht maakt de bloei kort en niet voldoende weelderig,
 3. Verkeerde voorbereiding op de winter: het is belangrijk om te onthouden dat bloemen bloeien op de shoots van vorig jaar. Ze kunnen niet worden verwijderd als voorbereiding op de winter, anders kun je niet op de bloemen wachten.

Om de bloei te versnellen of weelderig te maken, moet je hem besprenkelen met een oplossing van gibberellines (50 gram per liter). Dit moet worden gedaan wanneer de bloeiwijzen 4-5 cm 2 keer groeien met een interval van een week. Hiermee kunt u 2-4 weken bloemen op voorhand krijgen.

Ook kunnen tuiniers, indien gewenst, de witte of roze kleur in blauw veranderen. De kleur zelf is afhankelijk van de zuurgraad van de grond en de concentratie van aluminium. Om de kleur te veranderen, is het 2 maanden voor de bloei nodig om de struik te laten besproeien met een oplossing van aluminium-kaliumalum - 100 gram per emmer water. Je moet 3-4 weken water geven om de 2 weken. afhankelijk van geaccumuleerde concentratie kan worden verkregen van lichtblauw tot diepblauw.

Grootbladige hortensia is een decoratieve struik die vaak wordt aangetroffen in tuinen. Hij bloeit rijkelijk en geeft bloemen van verschillende kleuren. Het verzorgen van een plant veroorzaakt geen problemen.

Grootbladige hortensia: rasbeschrijving

In de natuurlijke habitat (subtropen) ontvangt hortensia de maximale hoeveelheid vocht en licht, daarom kan de hoogte van sommige volwassen exemplaren 4 meter bedragen. Het is natuurlijk moeilijk om subtropische omstandigheden te creëren in het open veld van gematigd klimaat, maar in ons klimaat is het heel goed mogelijk om een ​​gezonde en mooie struik te laten groeien. Men dient echter in gedachten te houden dat de hoogte van dergelijke bloemen maximaal twee meter bedraagt, en alleen met de juiste zorg.

Naast variëteiten die voor de teelt in het open veld zijn bestemd, zijn er compacte binnensoorten, waarvan de hoogte niet meer dan 60 cm bedraagt. Tegelijkertijd hebben alle rassen één ding gemeen: ovale bladeren van donkergroene kleur met een puntige rand.

Uiterlijke kenmerken van de bloem

Grootbladige hortensia werd verliefd op tuinders, niet alleen vanwege het hoge decoratieve effect, maar ook vanwege de lange bloei. De eerste knoppen verschijnen in juni en vervagen niet tot begin oktober, en hun schaduw kan wit, crème, lichtblauw of roze zijn, afhankelijk van de variëteit.

In het verleden ging het groeien van hortensia's in de volle grond steevast gepaard met beschutting voor de winter. Nu is dit evenement niet verplicht, maar alleen als je speciale, winterharde variëteiten kweekt die gefokt zijn door de fokkerij.

Soorten hortensia

Er zijn veel soorten en soorten hortensia. Onder hen zijn zowel gewone als winterharde en zelfs nevenstaande, daarom is het nogal moeilijk om de juiste te kiezen. In de regel worden tuiniers bij het selecteren van een variëteit begeleid door de eigenaardigheden van de bodem en het klimaat in de regio waar ze wonen, evenals de veronderstelde schaduw van bloeiwijzen.

Een van de meest populaire variëteiten van grootbladige hortensia zijn:

 1. Avantgarde - grote struik met dikke bloeiwijzen, waarvan de diameter 30 cm kan bereiken, in dit geval kan de kleur van de knoppen variëren van wit tot blauw en lichtgroen.
 2. Blaumayze - een vrij compacte plant, aangezien de hoogte van volwassen exemplaren zelden groter is dan 120 cm. Een onderscheidend kenmerk is dichte bloeiwijzen met bloembladen van verschillende grootten (ze zijn groter naar de rand toe en kleiner naar het midden toe). De schaduw van de bloemen is afhankelijk van de zuurgraad van de grond. Als ze neutraal zijn, zijn ze blauw, maar naarmate de zuurgraad toeneemt, worden ze eerst lila en dan roze. Vertegenwoordigers van het ras zijn niet bestand tegen kou, dus ze moeten worden afgedekt voor de winter.
 3. "Rode bruid" - populaire naam voor de variëteit met de complexe naam Blushing Bride Endless Summer. Deze naam die de bloem ontving vanwege zijn ongewone eigenschappen om de schaduw van de bloembladen te veranderen. Zodra ze verschijnen, zijn ze in een uniforme witte kleur geschilderd, maar naarmate ze zich ontvouwen, worden ze roze.

De hierboven genoemde variëteiten zijn traditioneel, dus ze zijn niet bestand tegen kou en vereisen verplichte beschutting voor de winter. Er zijn echter vrij recent heel wat nieuwe kweeksoorten gefokt die de winterhardheid en ziekteresistentie hebben verhoogd. Dergelijke soorten omvatten vertegenwoordigers van de Endless Summer, Early Sensation en Red Sensation-variëteiten, terry-variëteiten van grootbladige hortensia's (Romance, Symphony, Touguze, Ekspreshn, etc.).

Niet minder populair zijn de reparatievarianten Coco Blanc, White Ball, Ripple en anderen. Hun onderscheidende kenmerk is dat bloemknoppen niet alleen worden gevormd op de scheuten van vorig jaar, maar ook op jonge scheuten. In dergelijke struiken verschijnen de eerste knoppen in mei of begin juni en een beetje later ontstaan ​​bloeiwijzen op de scheuten van het lopende jaar.

Maar het meest ongewoon zijn de blauwe en veelkleurige variëteiten. De struik met blauwe toppen kan worden gekweekt op lichtzure grond (variëteiten Jomārī, Mini Penny, Nikko Blue, enz.), En voor het verkrijgen van multicolor rijke kleuren, moet u de voorkeur geven aan de variëteiten Ramars, Magic Sunfields of Ekspreshn.

Kenmerken van groeien

Grootbladige hortensia's kunnen moeilijk winterhard, vorstbestendig en niet veeleisend worden genoemd. Deze soort lijdt vaak aan verschillende ziekten en plagen wanneer ze in de tuin worden gekweekt.

 • Chlorose treedt op wanneer water geven met hard water en planten in alkalische grond, zich manifesteert in het geel worden van de bladeren. Ertegen strijden, de grond verzuren met verschillende additieven.
 • Valse meeldauw komt tot uiting in olieachtige vergelende plekken, om de struiken te bestrijden die bespoten zijn met fungiciden en speciale preparaten.
 • Met roest op de bladeren van de hortensia worstelen, besprenkeling van de groene delen van de plant met kopersulfaat.
 • Bordeaux of Bourgondische vloeistof helpt bij het verwijderen van septoria.
 • Vanwege de droogte verschijnen er spintmijten in de struiken. Ze worden vernietigd door oplossingen van insecticiden.
 • Planten worden beschermd tegen muizen en andere knaagdieren door vallen en door speciale preparaten te vouwen.
 • Wortelrot worstelt met aarde die een oplossing van kaliumpermanganaat afschudt.
 • In de herfst voeren ze preventief spuiten uit met een Bordeaux-mengsel om te voorkomen dat de takken verdrinken en schimmels.

Waar en hoe te planten

Zoals hierboven vermeld, verwijst hortensia naar mensen uit de subtropen, dus het is niet verstandig om het willekeurig op een deel van het bloembed te planten. Om de plant wortel te schieten, vormt het een weelderige struik met volumineuze knoppen, je moet proberen een perceel te kiezen waar de zaailing comfortabel zal zijn.

Кроме влаголюбивости, крупнолистная гортензия имеет и некоторые другие особенности, которые касаются освещения и типа грунта. Именно этим нюансам мы уделим повышенное внимание.

Veel tuinders geloven ten onrechte dat subtropische gewassen de hele dag door helder licht nodig hebben. In feite is dit standpunt niet helemaal correct, omdat dergelijke planten, waaronder grootbladige hortensia, de voorkeur geven aan helder maar diffuus zonlicht. Met andere woorden: kies een licht gearceerd gebied voor deze bloem, maar probeer geen hortensia onder grote bomen te planten. Zulke planten verbruiken veel vocht uit de grond en de bloem zal gewoon niet genoeg water hebben.

Selectie van een site voor een bloem

Het gebrek aan vocht en licht kan een vertraging in het begin van de bloei veroorzaken of ertoe leiden dat de bloeiwijzen klein zijn. De ideale locatie voor hortensia is er een waarin het onderste deel van de struik in de schaduw ligt en het bovenste deel in de zon staat.

We selecteren de grond

Onder natuurlijke omstandigheden groeit hortensia op het lagere niveau van tropische en subtropische bossen, de bodem waarin het licht, los en licht zuur reageert.

Om dezelfde bodemgesteldheid thuis te recreëren, meng in gelijke delen graszoden en bladaarde, zand, veen en humus. Het is belangrijk dat er geen overtollige kalk in de grond zit, omdat dit de toestand van de plant negatief beïnvloedt.

Gelukkig wordt de gevoeligheid van de hortensia tot het niveau van de zuurgraad van de grond weerspiegeld in het uiterlijk van de bloeiwijzen, zodat u gemakkelijk kunt bepalen welk element ontbreekt in uw cultuur. Als de bloemblaadjes bijvoorbeeld roze zijn, betekent dit dat de grond een enigszins alkalische reactie heeft en blauwe of verzadigde blauwe bloeiwijzen worden gevormd op zure grond.

Landingsregels

De meeste hortensia-variëteiten zijn niet alleen gevoelig voor koude, maar ook voor sterke temperatuurveranderingen, dus u moet de planttijd zorgvuldig in de volle grond selecteren.

In de volle grond planten

Het is het beste om in de lente te planten, wanneer de dreiging van vorst voorbij is, de grond opwarmt en het warme weer stabiliseert. Daarnaast is het belangrijk om voldoende bloemruimte te laten voor groei en ontwikkeling, daarom moet tussen individuele zaailingen minstens een meter vrije ruimte overblijven.

Van de basisregels van de landing is het de moeite waard om te benadrukken:

 1. Diepte van de put: hangt af van de grootte van de zaailing. Voor kleine planten zijn er voldoende putten met een diepte van 35 cm, de breedte en lengte van het gat moeten hetzelfde zijn. Als de plant al is gegroeid, nemen de diepte en breedte van het gat toe, zodat het wortelstelsel van de zaailing vrijelijk in de put kan worden verspreid.
 2. Drainage en bodem: Op de bodem van elke put, moet je een laag drainagemateriaal plaatsen. Ondanks het feit dat hydrangea van vocht houdt, kan stilstaand water bij de wortels rot en de dood van de plant veroorzaken. Nadat de drainagelaag is gelegd, kunt u beginnen het gat te vullen met een aarden mengsel, waarvan de samenstelling hierboven werd gegeven.
 3. meststoffen: Tijdens het planten is het noodzakelijk om zowel minerale als organische meststoffen te maken. Ze zullen bijdragen aan de vorming van bloemknoppen.

Daarna wordt een zaailing in het gat geïnstalleerd, het wortelstelsel rechtgetrokken en met aarde besprenkeld. Vervolgens moet je de grond water geven en het malen. Een laag mulch houdt vocht vast in de grond, wat uiterst belangrijk is bij het kweken van dit gewas. Turf, zaagsel of dennennaalden kunnen als mulch worden gebruikt en de laag materiaal moet ten minste 10 cm zijn.

Zorg voor grootbladige hortensia

De grootbladige hortensia wordt beschouwd als een relatief bescheiden gewas, omdat het niet alleen wordt geteeld in zomerhuisjes, maar ook in moeilijke bodemklimatische stedelijke omstandigheden.

Als alle aanbevelingen voor het planten zijn opgevolgd, zal de plant echt veranderen in een weelderige en uitgestrekte struik, maar om de omstandigheden voor het verbouwen van het gewas te verbeteren, moet je het een bepaalde zorg geven. De belangrijkste aanbevelingen hierover zullen hieronder worden gegeven.

Een bloem water geven

Hydrangea verwijst naar gewassen die niet goed reageren op hoge niveaus van kalk in grond of water. Daarom moet de vloeistof voor irrigatie zacht zijn. Het beste is om hiervoor regenwater te gebruiken, maar als het niet mogelijk is om het op te vangen, kunt u ook gewoon kraanwater gebruiken, maar dit moet voor gebruik enige tijd worden bewaard.

Tegelijkertijd kan continu water uit het water uit de kraan chlorose van de bladeren veroorzaken, aangezien zelfs gedestilleerd kraanwater nog steeds als hard wordt beschouwd. Daarom is het periodiek nodig om een ​​paar druppels citroensap of een beetje azijn toe te voegen voor verzuring.

Wat betreft de frequentie van irrigatie, wordt bij afwezigheid van natuurlijke neerslag ongeveer twee keer per week vocht in de grond gebracht, waarbij onder elke struik water wordt gegoten. Als er regen en mulch rondom de plant is, is deze matig nat en kan de besproeiing worden teruggebracht tot eenmaal per maand.

Het gehalte aan bepaalde sporenelementen in de bodem wordt direct weerspiegeld in de schaduw van kleuren. Dit heeft natuurlijk geen invloed op de gezondheid van de struik, maar door bepaalde stoffen in de grond te brengen, kunt u een ongewoon effect bereiken wanneer er zowel blauwe als roze bloemen op een struik aanwezig zijn.

Het is heel eenvoudig te maken: de ene kant van de struik moet twee keer per maand worden gevoed met ijzerzouten of kaliumalum (kristallen) opgelost in water. De andere kant van de plant kan niet voeden. Na enige tijd zal een kant van de bloeiwijzen blauw of zelfs blauw worden, terwijl de andere zacht roze blijft.

Bovendien kunnen organische meststoffen (bijvoorbeeld penteenvloeistof) als topdressing worden gebruikt. Het is beter om ze in het vroege voorjaar te brengen, voordat de knoppen beginnen te zwellen, zodat de plant sterke scheuten kan vormen. Verdere voeding vindt begin juni plaats, wanneer de vorming van knoppen begint en direct tijdens de bloei. Tijdens deze periodes kunt u elke kunstmest gebruiken, zowel organisch als mineraal. De enige stof die geen hortensia kan worden gevoerd, is as.

Bovendien kan jonge hortensia in het eerste jaar na het planten periodiek worden bewaterd met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat of een ander vloeibaar fungicide middel, omdat jonge culturen erg vatbaar zijn voor stengelrot.

Bijsnijden en kroonvorming

Een veelgemaakte fout van tuinders is dat ze te vaak en intensief hortensia snijden. In feite heeft deze cultuur deze procedure praktisch niet nodig. Integendeel, teveel verkorting van de scheuten of het verwijderen van extra takken kan een vertraging of gebrek aan bloei veroorzaken.

Het inkorten van scheuten is alleen toegestaan ​​als ze tijdens de overwintering zijn beschadigd of als er symptomen van ziektes op zijn verschenen. Een dergelijke eigenschap van het trimmen van hortensia is te wijten aan het feit dat de plant nieuwe bloeiende scheuten vormt in de oksel van de scheuten van vorig jaar, en als je ze verwijdert, kunnen de knoppen eenvoudigweg niet worden gevormd.

Het heeft ook geen zin om de kroon van grootbladige hortensia te vormen, omdat gezonde volwassen exemplaren een vrij weelderige en mooie kroon vormen zonder deze procedure. Als de struik oud is en verjonging nodig heeft, is het mogelijk om slechts een deel van de oudste scheuten te knippen, zodat in plaats van vervangende takken worden gevormd.

De belangrijkste taak bij het kweken van hortensia's is om de plant in de winter te behouden. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de toppen van de scheuten, die bloemknoppen vormen, maar vaker dan andere delen van de plant lijden aan kou.

Winteropvangcultuur

Voorbereiding op de winter zou in het najaar moeten beginnen. Als de herfst droog is, moet de plant intensief worden bewaterd, omdat de hoeveelheid vocht in de bodem zal bepalen hoe goed de plant de winter zal overleven. Het is ook raadzaam om de takken met een Bordeaux-mengsel te besproeien, zodat ze niet onder het afdekmateriaal doordringen en een slachtoffer van de schimmel worden.

De eerste winteropvang wordt gegeven aan het einde van oktober, wanneer de eerste herfstvorst begint. Om dit te doen spuien struiken tot een hoogte van 30 cm, en begin november buig je de takken op de grond, val ze in slaap met droge sparren takken of bladeren. Hierboven kun je de kist zo plaatsen dat de schuilplaats niet wegvliegt onder de windstoten. Dan kunt u de doos met plundering of agrofiber bedekken en laten liggen tot de lente.

Bekijk de video: Hoe stek je de Hedera of klimop? (Februari 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send