Tuinbloemen, planten en struiken

Snoeien van rozen in de lente - tips voor beginnende bloemisten met video

Pin
Send
Share
Send
Send


Waarschijnlijk wil elke tuinier zijn landplot verfraaien en zijn esthetiek verbeteren. Dit kan worden bereikt door een hele tuin met bloemen voor uw huis te planten. Om dit doel te bereiken, is het het beste om rozenstruiken te gebruiken, maar deze plant onderscheidt zich door zijn grilligheid ten aanzien van verzorging, vooral gevoelig voor snoeien.

Zelfs als je slechts één seizoen mist, geen rozen snijdenDit kan het aantal bloemen op de struik doen afnemen en kan ook leiden tot verder verwelking van rozen.

Alle regels die betrekking hebben op de teelt van rozen, moeten in acht worden genomen om grote, weelderige en mooie struiken met bloemen aan het begin van de bloeiperiode te krijgen.

Laten we meer in detail kennismaken met hoe je in het voorjaar rozen kunt snijden, en ook waar je beginnende tuinier met snoeiende rozen begint.

Snoeien van rozen in het voorjaar voor beginners

Het analyseren van het onderwerp van snoeien van rozen in de lente voor beginners, allereerst moet worden opgemerkt dat de kwaliteit van het snoeien van bloemen afhankelijk is van hun verdere hoeveelheid tijdens de bloei, evenals hun pracht en praal.

Wanneer snij je de rozen? In de regel wordt het proces van het snijden van bloemen uitgevoerd met het begin van de lente. Nadat de vegetatieve periode van de plant is begonnen, worden de eerste scheuten en takken op de rozenstruiken gevormd.

Als we het hebben over klimplanten, is hier in de regel een snoeiprocedure geschikt, die in staat is niet alleen alle extra shoots opruimen, maar ook om de vorm van een rozenstruik te vormen voor een volledige set van groene massa. Als de takken van een plant bijvoorbeeld in de verkeerde richting beginnen te groeien, moeten ze op een verplichte basis worden gesneden. In dit geval wordt het snoeien uitgevoerd tot het moment waarop de bloem de actieve fase van de groei is ingegaan. Snoeien in dit geval wordt aanbevolen in het vroege voorjaar, wanneer de luchttemperatuur overeenkomt met het begin van de vegetatieve periode, maar tegelijkertijd wordt de aanwezigheid van groene massa niet waargenomen.

Het snoeien van een roze struik kan niet alleen het werk vereenvoudigen, maar het elimineert ook de kans om eenvoudig het hoofdskelet van de struik te beschadigen, die lang kan genezen. Er zijn gevallen waarin de planten met schade aan het skelet überhaupt kunnen sterven.

Bovendien, dat de rozenstruiken constant moeten worden gesnoeid in het voorjaar, moeten we het proces van mulchen, kunstmest en andere regels voor de verzorging van de bloem niet vergeten. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de middelen struiken van verschillende plagen. Het wordt ook aanbevolen om een ​​verscheidenheid aan bloembedden te gebruiken, die speciaal zijn bedoeld voor het fokken van klimrozen, en kousebanden die kunnen helpen bij het creëren van een prachtige plantvorm.

Regels voor het snoeien van rozen in het voorjaar

Beginnende bloementelers die nog niet over de nodige ervaring beschikken in het werken met rozenstruiken, moeten in de eerste plaats het theoretische gedeelte over het snoeien van deze planten bestuderen en lezen. Momenteel zijn er veel verschillende bronnen voor dit. Als iemand lui is om literatuur over snoeirozen te lezen, kun je verschillende video's bekijken van experts en ervaren tuiniers.

In de regel worden rozen pas in de lente gesnoeid, omdat deze planten erg broos zijn. Als de takken van rozen in de herfst snijden, dan zal de schade na dit proces eenvoudigweg geen tijd hebben om door te slepen voordat het eerste koude weer begint. Bij lage luchttemperaturen verliezen de struiken veel van hun kracht en met schade kunnen de rozen de overwintering eenvoudigweg niet overleven. Om van beschadigde, oude of droge takken af ​​te komen, die niet alleen de kracht van de plant wegnemen, maar geen enkel voordeel opleveren, zonder enige tussenkomst, is het noodzakelijk om te snoeien.

Allereerst is het nodig om de roos zorgvuldig te onderzoeken op de aanwezigheid van verschillende beschadigingen, droge en oude takken, die niet langer geschikt zijn. Op dergelijke takken groeit in de regel de groene massa niet meer. De takken worden volledig verwijderd en de jonge scheuten op de struiken, die een actieve groei in de lente vertonen, worden op een speciale manier afgesneden. Als je een kleine en nette struik wilt vormen, dan wordt elke hoofdtak afgesneden tot de eerste of tweede bovenste knop. Als je een rozenstruik heel weelderig wilt maken met veel knoppen, dan wordt elke hoofdtak getrimd, inclusief de topknop.

De hoofdtakken zijn eigenlijk de belangrijkste delen van de rozenstruik die de groene massa vormen en de knoppen op de plant. Daarom is het noodzakelijk om de meest resistente en sterke scheuten op de struik vooraf te selecteren om uiteindelijk een struik te krijgen die gemakkelijk alle ongunstige weersomstandigheden kan overleven.

Het is ook nodig om aandacht te schenken aan de takken die niet langs de struik groeien, maar aan het centrale deel ervan. Sommige telers verlaten dergelijke scheuten zonder speciale aandacht, en als gevolg daarvan krijgen ze een lelijke bosvorm, ineengestrengelde takken en lelijke bloemknoppen. Het is om deze reden dat alle takken die in de centrale richting groeien volledig moeten worden gesneden zodat de roos correct wordt gevormd in de beginfase van de vegetatieve periode.

Het meest geschikt zou zijn om de vorm van de struik te kiezen, die eenvoudigweg niet zo'n centraal deel heeft. De bus zal in dit geval lijken op een koepelvormige structuur, waar geen centraal deel is. Deze methode van snoeien kan uitstekende vochtdoorlatendheid bereiken tijdens regen of water geven.

Wat betreft de grootte, is het meestal meestal een struik op een zodanige manier dat de hoogte niet meer dan 30 centimeter. In sommige gevallen wordt de kroon gevormd hoogte en 1 meter. De eerste optie is het meest geschikt voor het ontwerp van de voorkant van het huis, en de hogere vormen van de struiken worden gebruikt op de achterkant van de buitenwijk.

Trimfuncties

Maar hoe de rozen in het voorjaar op de juiste manier te snijden? Deze vraag moet worden beantwoord door alle functies op te sommen die zijn opgenomen in de regels voor de verzorging van bloemen. Allereerst moet worden begrepen dat het snoeien van rozen niet alleen moet worden gedaan om de extra takken te verwijderen. Snoeien van planten geproduceerd voor de volgende doeleinden:

 • Om de roos te verjongen,
 • Om het aantal knoppen op de struik te vergroten,
 • Om actief te bloeien,
 • Om de hoeveelheid groene massa te vergroten,
 • Om de bloeiperiode van de roos te verlengen.

Dit alles kan alleen worden bereikt als de plant op de juiste manier wordt gesnoeid. Maar hoe maak je zo'n trim? Ervaren telers beginnen met snoeien met een uitdunprocedure van de struiken, terwijl ze hun aandacht richten op de kleur van de slice. Dit moet worden gedaan in gevallen waar zieke takken worden verwijderd. Op secties na het snoeien, kunt u donkere vlekken opmerken die wijzen op de aanwezigheid van de ziekte in de plant. In dergelijke gevallen, trimmen duurt tot het plantenweefsel normaal is.

Nadat alle zieke twijgjes uit de struik zijn gehaald, moeten ze zonder mankeren worden verbrand. Dit is gedaan om de reden dat ziekten kunnen terugkeren naar de planten, als je de getrimde zieke takken gewoon in de buurt van de gezonde struiken werpt, en deze ziekte kan meer uitgebreid worden verspreid.

Snoeien rozenstruikenIn de regel is het onderverdeeld in drie hoofdgroepen:

 1. Een korte snoei van struiken wordt alleen aanbevolen in gevallen waarin de rozen net begonnen zijn met hun ontwikkeling, dat wil zeggen in het eerste jaar van actieve groei van de plant.
 2. Snoeien tot de gemiddelde hoogte van de takken gebeurt in het tweede jaar van actieve plantengroei. Dit verwijdert niet meer dan 7 knoppen op één tak. Deze methode draagt ​​bij aan de snelle ontwikkeling en groei van nieuwe takken, evenals de snelle verzameling van groene massa in de struiken.
 3. De derde vorm van snoeien is het verwijderen van een deel van de tak na de eerste knop, zodat de plant luchtig wordt en ook het aantal knoppen toeneemt tijdens de bloeiperiode.

Alle bovenstaande vormen moeten in fasen worden toegepast, vanaf het moment dat de rozen in de bloembedden worden geplant. Met opeenvolgende snoei er zijn alle garanties dat de plant vrij snel zal groeien, de vorm van de struik zal behouden en zal genieten van een enorm aantal knoppen.

Trimmen van krullen

Als we praten over het beklimmen van soorten rozen, dan moeten ze heel voorzichtig worden behandeld. Krullende rozen onderscheiden zich door hun dunne takken, die niet alleen onderling verweven zijn, maar ook langs een hek of andere planten in een bloembed kunnen worden geweven. Bij het snoeien van dergelijke variëteiten van rozen, moet je in de eerste plaats aandacht besteden aan de twijgen die in de verkeerde richting groeien. Ze moeten onmiddellijk worden verwijderd, omdat ze in de toekomst veel moeilijker te verwijderen zijn. Maar hoe knip je de krullende rozen in de lente? Hier moet je iets andere trimregels gebruiken.

 • Allereerst is het noodzakelijk om delen van de hoofdtakken te verwijderen naar de bovenste topknop en alle zijscheuten van rozen worden bijna volledig afgesneden, waardoor alleen de twee onderste knoppen overblijven.
 • In de zomerperiode worden scheuten verwijderd, waarop knoppen van een arme soort worden gevormd. Dergelijke takken worden ingekort tot het eerste gezonde blad.

Krullende rozensoorten groeien veel sneller dan andere variëteiten, dus hun takken keren snel terug naar hun vroegere toestand na het snoeien.

conclusie

Rozen zijn de beste decoratie in een buitenwijk. Deze prachtige en weelderige struiken kunnen u en uw gasten gedurende de hele zomer verrassen.

Ondanks het feit dat rozen behoorlijk veeleisend zijn qua verzorging, kan elke ontluikende kweker prachtige rozenstruiken laten groeien.

Om dit te doen, hoeft u alleen maar alle bovenstaande aanbevelingen en regels te volgen. Het resultaat zal je niet lang laten wachten.

Letterlijk na het eerste snoeien ziet u een aanzienlijke toename van het aantal bloemen op de rozenstruik. Het is ook belangrijk om opnieuw op te merken dat snoeien alleen in het voorjaar gedaan moet worden.

Als u bekend bent met de kenmerken van deze procedure, kunt u prachtige composities van rozenstruiken maken, inclusief klimvarianten, die kunnen worden gebruikt om priëlen en bogen in uw buitenwijk te versieren.

Een artikel aan een nieuwe verzameling toevoegen

In het nieuwe seizoen begint het werk in de bloementuin met het verwijderen van de schuilplaats en het snoeien in de lente van struiken en bloemen. Er moet speciale aandacht worden geschonken aan rozen, want zonder zorgvuldige zorg zullen ze je niet kunnen behagen met een spectaculaire bloei, of zelfs sterven.

Een belangrijke rol wordt gespeeld bij het hygiënisch snoeien van planten aan gezond (groen) weefsel. In de lente gesnoeide rozen van alle soorten. Op dit moment is het noodzakelijk om alle oude, droge, zwakke en bevroren scheuten te verwijderen, zodat de plant niet zijn kracht eraan besteedt, maar ernaar streeft om nieuwe te bouwen, waarop snel knoppen worden gevormd. Ook, wanneer lente snoeiende rozen de gewenste vorm geven, snoeit scheuten om de bloei te stimuleren en jonge groei nabij de basis van de struik te verwijderen.

De timing van het snoeien van rozen in het voorjaar kan van jaar tot jaar variëren, omdat de winter op verschillende tijdstippen vertrekt. Hier moet je je concentreren op weersomstandigheden en de staat van planten. Rozen worden gesnoeid als het warm weer is, de knoppen opzwellen, maar de scheuten wijken niet af. In de regel gebeurt dit in maart-april.

Vóór het snoeien in de lente wordt het winterverblijf verwijderd van de rozen, wordt het afval verwijderd, worden alle oude bladeren verwijderd en wordt de mulch gepakt.

Men adviseert om op een zonnige dag af te snijden met een scherpe snoeischaar, waarvan de messen eerder gedesinfecteerd zijn in een raspberryoplossing van kaliumpermanganaat. Secties worden gemaakt net boven de nier (ongeveer 5-7 mm) in een hoek van 45 graden, en na het snoeien worden ze behandeld met tuinpek. Bovendien is het raadzaam om vóór het bladeren van de struiken het kopersulfaat te spuiten.

Trimmen van klimrozen in het voorjaar

Het trimmen van klimrozen in de lente wordt uitgevoerd met het doel om een ​​struik te vormen. Hoewel planten uit deze groep helemaal niet kunnen worden gesneden, maar in dit geval, na 2-3 jaar, zal het moeilijk zijn om de overwoekerde bush en de beschutting voor de winter te naderen. Daarom wordt in de lente na het verwijderen van de schuilplaats en sanitair snoeien, een bos klimrozen verdund, alle takken die verdikken worden verwijderd en ze proberen zich te vormen zodat de scheuten horizontaal groeien.

Als je nieuw bent bij rozovodstvo en bang bent om de struik te verwoesten tijdens het snoeien, bekijk dan de video, die in detail de hele procedure beschrijft:

Snoeien van rozen in de lente

Zodat de rozenstruik een aantrekkelijke vorm heeft, worden alle oude scheuten "op de ring" gesneden, waardoor er geen "hennep" overblijft. Een volwassen plant moet bestaan ​​uit 3-5 sterke scheuten die inkorten tot 3-4 knoppen. In dit geval is de hoogte van de struik meestal 10-20 cm. Schietpartijen die interfereren met elkaar, ook snijden. Tegelijkertijd is er van deze twee takken een jongere (met een helderdere schors) en een goed gelegen boom achtergebleven.

De scheuten van de rozen gesnoeid over de knop, gericht naar de buitenkant van de struik

Snoeien Hybride thee rozen in het voorjaar

Een volwassen hybride thee wordt op een hoogte van 20-25 cm vanaf het maaiveld gesneden, waarbij 5-6 knoppen op de scheuten achterblijven. Bij het zaaien worden jonge jonge boompjes gesneden tot een hoogte van 15 cm, zodat 2-4 knoppen op de scheuten achterblijven. Rozen van deze groep bloeien op de scheuten van het lopende jaar, dus wees niet bang om takken ouder dan twee jaar oud volledig te knippen en de jonge te verkorten (dit stimuleert de bloei).

Floribunda-rozen in het voorjaar snoeien

Lente snoeien van floribunda rozen moet meer zacht zijn dan de hybride thee. Na het overwinteren worden scheuten ouder dan 2-3 jaar niet volledig gesneden, maar ze worden kort gemaakt en jaarlijkse scheuten worden slechts 1/3 van hun lengte ingekort.

Je kunt het proces van het snijden van floribundarozen in detail bestuderen door de beelden te bekijken:

Algemene snoeirichtlijnen

Werken met bloemen kan worden gedaan zodra het weer warm is. Aangezien de regio's verschillende weersomstandigheden zijn, is het wenselijk om te focussen op de periode waarin de dreiging van nachtvorst voorbij is.

Deskundigen identificeren verschillende soorten snoeien, die worden gebruikt in de lente werken met rozen van elke variëteit.

 1. Sanitair - oude, zieke of dode scheuten worden verwijderd. Takken moeten zorgvuldig worden onderzocht: groen - levend, zwart - dood. Je kunt je concentreren op de schaduw van het segment - de bruine kern bevindt zich in de gedroogde stengel. Om de volledige stengel niet te verliezen, kunt u ze in afzonderlijke delen snijden - totdat er een snede met een witte kern verschijnt.
 2. Verjonging wordt uitgevoerd om de levensduur van de struik te verlengen - oude takken worden verwijderd om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren. De roos kan ongeveer 20 jaar op dezelfde plek groeien. Daarom worden in het voorjaar oude, zwak bloeiende takken verwijderd. In de regel zijn dit stelen ouder dan 3 jaar oud, met een groenbruine tint en een uitgedroogd uiterlijk. De tak wordt aan de basis afgesneden, het trimmen gebeurt op de ring.
 3. Voor het geven aan een struik van de mooie vorm het vormsnijden. Snijd zwakke scheuten op de bodem van de struik die niet zullen bloeien. Verwijder concurrerende stelen - twee / drie laat de sterkste. Zorg er ook voor dat u de takken die in de struik groeien, snijdt, de plant verdikt en de penetratie van licht en lucht hindert.
 4. Het stimuleren van het snoeien gebeurt selectief - als de roos zwak bloeide of de struik groeide. Radicale "haircut" -struik zal bijdragen aan de snelle groei van scheuten. In dit geval verkorten zwakke scheuten meer en minder sterk.

Secties worden gemaakt boven de gevormde externe knoppen (ongeveer op een afstand van 0,5-1 cm). Onder deze omstandigheden worden prachtige vazoobraznye-vormen van struiken gevormd, omdat scheuten langs de buitencontour verschijnen. De takken worden in een hoek van ongeveer 45˚ gesneden en de hogere kant van de snede moet boven de knop worden geplaatst.

Juiste roos snoeien

Bij het vormen van struiken wordt rekening gehouden met de verscheidenheid aan rozen en daarom worden verschillende werken uitgevoerd:

 • scheuten van het park, klimmen variëteiten zijn zwak afgesneden. In de regel worden alleen de toppen van de stelen verwijderd,
 • bij het kweken van hybride theevariëteiten, floribunda en grandiflora doen ze gemiddeld snoeien. 3-6 knoppen blijven op de stengel,
 • sterk snoeien wordt gebruikt voor miniatuur, polyanthus rozen. De scheuten worden overgelaten met 1-2 knoppen.

Laat de lente snoeien van rozen niet verwaarlozen. Deze procedure is de sleutel tot vroege en overvloedige bloei, de volledige ontwikkeling van prachtige struiken.

Snoeien van rozen in het voorjaar

Deze planten hoeven niet te worden gevormd, dus in het voorjaar hebben ze een eerder dunner en hygiënisch snoeien nodig. Tegelijkertijd snijden verticaal groeiende processen. Als oude scheuten normaal overwinteren (ze hebben groene schors), dan worden ze intact gelaten. Maar eenmaal in de 5-6 jaar worden bodembedekkende rozen zwaar gesnoeid (zijscheuten worden ingekort tot 2-4 knoppen), anders zal de oude struik niet langer bloeien.

Crop Roses in het voorjaar

Aan de rand van rozen in de lente wordt voornamelijk sanitair snoeien uitgevoerd

In volwassen struiken snoeien de centrale scheuten die verticaal groeien niet (in tegenstelling tot bodembedekkende rozen), en de laterale worden een beetje gesnoeid. Bovendien, om rozenstruiken mooi en proportioneel te laten groeien, knijpen al hun scheuten in het eerste jaar van de late lente en zomer over 4 of 5 bladeren en verwijderen ze snel vervaagde knoppen.

Snoeien van rozen in de lente

В течение нескольких лет парковые розы отлично цветут без формировки, ведь у этих растений цветки распускаются как на старых стеблях, так и на приростах текущего года. Так, весной проводят лишь санитарную обрезку. Но у старых кустов нужно немного укоротить все побеги, иначе цветки станут мелкими и малочисленными.

Обрезка комнатной розы весной

Вопреки расхожему мнению комнатные розы способны пышно цвести ежегодно. Но для этого их нужно правильно обрезать

Ervaren rozenkwekers raden aan de binnenroos niet in de lente, maar in de herfst te snijden. Maar als u geen tijd had om dit te doen, wordt de koningin van de bloementuin, thuis gekweekt, in maart-april gesnoeid, wanneer haar knoppen nog geen tijd hebben gehad om te bloeien. De volgende regels worden gevolgd:

 • scheuten van vorig jaar zijn ingekort zodat 3-4 goed ontwikkelde toppen op elke tak blijven staan,
 • als de roos slecht bloeit, wordt hij verjongd met een sterke snoei,
 • De struik krijgt de gewenste vorm (kogel, ellips, kegel) en verwijdert alle zwakke, dunne, beschadigde, gedroogde en groeiende takken in de struik.

Let op: wanneer u rozen van welke aard dan ook snoeit, moet u de algemene regels volgen. Ze worden in detail gepresenteerd in de video "Algemene principes van de lente snoeien van rozen":

Rozen gesnoeid niet alleen in het voorjaar. Hoe u de rest van het jaar voor planten zorgt, ontdek onze artikelen:

Hoe te werken met bush-soorten

Deze variëteiten zijn populair vanwege de luxe geurende bloemen van verschillende groottes, weelderig blad. De voordelen van planten zijn ook: een lange bloeiperiode, weerstand tegen ziekten en plagen.

Heesters passen harmonieus in het landschapsontwerp van de dacha-percelen en zijn niet wispelturig in de verzorging - vrij regelmatig water en voer.

Moet ik de rozen na de winter overwinteren?

De behoefte aan snoeien in de lente is te wijten aan verschillende factoren:

 1. Behoud van decorativiteit - in de lente krijgt de struik de gewenste vorm.
 2. Verbeterde immuniteit - tijdige verwijdering van scheuten die zwak en beschadigd zijn door de kou van de winter, spaart de levenskracht van de plant.
 3. Zorgen voor een lange en overvloedige bloei - snoeien stimuleert de ontwikkeling van jonge en sterke scheuten die bijdragen aan de levendige bloeifase, die in dit geval veel langer duurt.

Data van de procedure

Om de bovenstaande doelstellingen te bereiken, is het noodzakelijk om de timing van het snoeien correct te berekenen, die in de regel eind april - begin mei valt. In elk geval kan de timing echter enigszins variëren als gevolg van de klimatologische omstandigheden van het kweekgebied. Als je de scheuten te snel verkort, kunnen ze 's nachts last hebben van terugkerende nachtvorst en zullen bloemen veel later verschijnen. In het geval van vertraging zal de struik alle energie besteden aan het herstellen van oude en verzwakte scheuten, en de bloei zal zeer slecht zijn.

Hoe rozen te snijden in het voorjaar

Om de levenscyclus van de koningin van bloemen te verlengen en haar schoonheid te garanderen voor het hele seizoen, moet je de volgende regels volgen bij het snoeien:

 1. Krachtige struiken met een steriele en goed geslepen snoeischaar elimineren de oude, zieke en groeiende binnen de takken met het behoud van alleen krachtige scheuten, die een verjongende werking hebben.
 2. Op zwakke en slecht ontwikkelde struiken, zijn spruiten slechts lichtjes verkort (maximum door 2 knoppen), wat hun verdere ontwikkeling stimuleert.
 3. Beschadigd door vorst takken worden gesneden op een site met gezond hout.
 4. Instrumenten voor de procedure moeten worden gedesinfecteerd, zodat micro-organismen niet worden overgedragen aan de planten.
 5. De snee wordt gemaakt langs de zeis 1 cm boven de nier, omdat het uit de sinussen komt dat nieuwe scheuten ontstaan.
 6. Wilde scheuten, die onder de vaccinatieplaats verschenen, verdraaien zonder residu.

Standaardrozen

Om de schoonheid van de rozenboom te behouden, moet je letten op het transplantaat:

 • als er een hybride thee voor is gebruikt, worden alle zwakke scheuten verwijderd en blijven slechts 4-5 sterke skeletstakken over,
 • wanneer de klimatologische schoonheid uitkomt als een ent, worden de scheuten slechts over de helft van de lengte ingekort.

Klimmen van rozen

Techniek snoeien deze groep van variëteiten is afhankelijk van de veelheid van bloei. Bij reparateurvertegenwoordigers worden de zijscheuten ingekort tot 4 knoppen en maken de centrale zwepen zich geen zorgen. Zodra bloeiende vormen van lentegrassing niet worden blootgesteld, omdat de vorming van knoppen alleen optreedt bij de shoots van vorig jaar.

Bodembedekkende rozen

Rassen van deze groep worden om de twee jaar gesnoeid. Wanneer werk wordt gebruikt schaar voor de vorming van heggen. Planthoogte na snoeien is niet meer dan 25 cm.

Rozenzorg na het snoeien in de lente

Maatregelen voor de verzorging van gesnoeide struiken verschillen weinig van die welke worden voorgeschreven door de agrotechniek van het kweken van een ras:

 • verwerking - na snoeien worden in de regel preventieve beschermingsmaatregelen genomen tegen de ontwikkeling van ziekten (met behulp van kopersulfaat),
 • top dressing - verplichte toepassing van stikstofhoudende meststoffen, die een belangrijk onderdeel vormen van de vorming van een weelderige struik: stikstof stimuleert het actieve herstel en de opbouw van groene massa,
 • bescherming tegen vorst - als de lente snoeien van rozen werd uitgevoerd vóór het schema, en weersvoorspellers nachtvorst beloven, dan is het de moeite waard de struiken te beschermen met een film,
 • water geven - aangezien de grond nog steeds natuurlijk vocht is, moeten rozen matig worden bewaterd zonder boomstammen te bevochtigen,
 • mulchen - om het vocht te sluiten en de losse grond te behouden, zorgde het voor de volledige ontwikkeling van de rozenstruik Dit komt door de toegang van zuurstof tot de wortels. Tegelijkertijd moeten pristvolny-kringen bedekt zijn met mulch.

Ervaren Tuinders Tips

Ervaren tuiniers die met succes een jaar rozen hebben gecultiveerd, bevelen aan:

 1. Snoei vóór het snoeien alle plantenresten van vorig jaar onder de struik en onderzoek de planten op algemene conditie.
 2. Voor het uitvoeren van de procedure, bij voorkeur bij zonnig weer, steriele en scherpe scharen.
 3. Maak een snee over de nier, naar buiten gericht, om dikke groei in de struik te voorkomen.
 4. Behandel de snijgebieden met tuinafwijking, voorkom infectie van planten door infecties.

Prachtig bloeiende roos - een luxueuze versiering van elke tuin. Om weelderige bloei te bereiken, zul je echter enige moeite moeten doen, wat als een resultaat zal opleveren met rente.

Hoe rozen te snijden

Eerst moet u de winteropvang van de struiken verwijderen, zodat de rozen de frisse lentelucht inademen.

Als de temperatuur 's nachts nog steeds laag is, bescherm de planten dan met niet-geweven stof. Inspecteer de bus voorzichtig, verwijder overtollige aarde van de plant.

Sanitair snoeien

Verwijder alle oude, droge, zwakke en bevroren scheuten om de bloei te stimuleren. Verwijder de jonge groei aan de basis van de struik en geef het de gewenste vorm.

Snijd de rozen als het warm weer is en de knoppen rond maart of april opzwellen. De procedure wordt uitgevoerd op een zonnige dag. Een oplossing van pre-conduct ontsmettingssnijders voor kaliumpermanganaat. Snijd onder een hoek van 45 graden 5-7 mm boven de nier. Snijd de snede in de tuin en strooi de struiken met kopersulfaat.

Trimmen Klimrozen in het voorjaar

Nadat de beschutting is verwijderd, sanitaire snoei is uitgevoerd, de struik van een klimroos is verdund, worden alle storende takken verwijderd. Vorm dan een struik zodat de scheuten verticaal groeien.

Als je nog maar een beginnend rozenkweker bent, weet je niet hoe je rozen correct maait en ben je bang om de plant tijdens het snoeien te verwennen, bekijk deze video waarin alles in detail wordt beschreven.

Snoeien van rozen in de lente

Hoeveel elke roos wordt gesneden, hangt af van het groeipotentieel van elke plant. Zwakke rozen worden meer dan sterk gesnoeid. Na het juiste trimmen mag de hoogte van de roos niet hoger zijn dan 10-20 cm boven het maaiveld. Snijd de stengel van de roos is altijd boven de ogen.

Snijd droge en dode stelen volledig. Wilde scheuten onder het niveau van de knoppen, donkerbruine takken, kruisende en groeiende scheuten naar de stengel moeten ook worden verwijderd.

Snoeien Hybride thee rozen

Snij een volwassen roos af tot een hoogte van 20-25 cm vanaf het maaiveld, laat 5-6 knoppen op de scheuten. Veeg takken die ouder zijn dan twee jaar volledig uit en verkort jonge planten om de bloei te stimuleren.

Snoeien van Floribunda Roses

Met floribundoy moet je meer zacht zijn dan met een hybride theeroos. Na de winter schieten scheuten van 2-3 jaar en ouder niet volledig af, maar maken ze kort. Verkort de jaarlijkse scheuten met slechts een derde van hun lengte.

Grondrozen trimmen

De schoonheid van deze planten is dat ze niet hoeven te vormen. En net genoeg om uit te dunnen in het voorjaar en hygiënisch snoeien verticaal groeiende scheuten te maken. Bladeren met groene schors intact. Maar je moet de bodembedekkende rozen eens in de 5-6 jaar afsnijden, anders zullen ze niet langer bloeien.

Curb Roses snijden

Verticale centrale scheuten van volwassen struiken knippen niet, snijden een beetje lateraal. Doe dit in mei-juli: om je struiken gelijkmatig en mooi te laten worden, moet je al hun scheuten boven het 4e of 5e blad vastzetten en de bloeiende toppen verwijderen.

Snoeien van rozen in de lente

Parkrozen kunnen zich al enkele jaren niet vormen. In het voorjaar alleen sanitair snoeien. Scheuten van oude struiken een beetje ingekort, zodat de bloemen groot waren en in grote aantallen verschenen.

Rozen in de lente trimmen

Wat ze ook zeggen, indoorrozen kunnen elk jaar thuis bloeien. Alleen hiervoor moeten ze op de juiste manier worden gesneden. Het wordt aanbevolen om in de herfst te snijden, niet in de lente. Het is toegestaan ​​om binnenrozen in maart-april te snijden, alleen als de knoppen nog geen tijd hebben gehad om te bloeien.

Kort de opnames van vorig jaar in zodat er 3-4 goed ontwikkelde toppen op elke tak blijven. Geef de struik de gewenste vorm en verwijder alle zwakke, dunne, beschadigde, droge en groeiende binnentakken.

Help je rozen wakker worden in de lente! Deze prachtige planten zijn niet zo moeilijk te verzorgen als je denkt.

Snoeien is een belangrijk onderdeel van de zorg voor rozen, en de lente is de perfecte tijd hiervoor. Je ontvangt niet alleen veel bloemen als beloning, dus je rozen zullen veel gezonder zijn. Vergeet niet dat rozenstruiken beginners vergeven en herstellen, zelfs als je een fout maakt bij het snoeien. Snijd ze zoals je wilt, en probeer het volgend jaar opnieuw. Je zult meteen het snoeien in de lente beheersen!

We hopen dat ons advies over het snijden van rozen in het voorjaar u vertrouwen zal schenken en u zult prachtige bloemen laten groeien in uw tuin of thuis.

Regels voor het snoeien van rozen in het voorjaar

Bloementelers die niet genoeg ervaring hebben met het werken met rozen, moeten eerst het theoretische deel lezen en bestuderen. Er zijn nu veel bronnen en als je te lui bent om literatuur te lezen, kun je in het voorjaar een verscheidenheid aan video's bekijken van specialisten in bloemteelt.

In het theoretische deel wordt bijna overal gezegd dat het snoeien van bloemen alleen in de lente kan worden gedaan, omdat rozen dat zijn fragiele planten. Als je de takken in de herfst snijdt, heeft de schade geen tijd om door te slepen voordat het koude weer begint. Bij lage temperaturen verliezen de struiken al veel kracht en met verwondingen is het eenvoudig geen kans voor rozen om de winter te overleven. De vroege lente is een geweldige tijd om alle beschadigde, oude of droge takken, die alleen maar kracht wegnemen, maar geen goeds brengen, zonder belemmering te verwijderen.

Allereerst moet de plant zorgvuldig worden onderzocht op de aanwezigheid van verschillende beschadigingen, oude en droge takken, die niet langer bruikbaar zullen zijn. Op dergelijke takken groeit zelfs de groene massa niet. Ze worden volledig verwijderd, maar de jonge scheuten en takken, die in het voorjaar actieve groei vertonen, worden op een speciale manier afgesneden. Als u bijvoorbeeld een struik klein en netjes wilt maken, wordt elke hoofdtak geknipt tot de eerste of tweede bovenste knop. Als je een struik weelderig wilt maken met een groot aantal knoppen, hoef je alleen maar elke hoofdtak te knippen, inclusief de eerste bovenste knop.

De hoofdtakken zijn eigenlijk de belangrijkste delen van de struik die zich vormen groene massa en knoppendaarom is het noodzakelijk om de sterkste en meest resistente scheuten vooraf te selecteren om een ​​struik te krijgen die alle ongunstige omstandigheden kan overleven.

Het is de moeite waard om aandacht te besteden aan de takken die niet langs de struik beginnen te groeien, maar richting het centrale deel. Sommige telers verlaten dergelijke scheuten zonder aandacht en eindigen met een lelijke vorm, dooreengevlochten takken en afgeplatte knoppen. Alle takken die in de richting van het centrale deel van de struik groeien, moeten volledig worden verwijderd om de rozen correct te vormen aan het begin van de vegetatieve periode. Het is het meest productief om een ​​vorm te kiezen waarin er simpelweg geen centraal onderdeel is. De bus moet lijken op een koepelvormige structuur, waar het centrale deel afwezig is en dus een goede vochtdoorlatendheid kan worden bereikt tijdens het besproeien of regenen.

De grootte wordt meestal overgelaten aan de struiken, die in hoogte niet meer dan 10-30 cm, maar in sommige gevallen is het mogelijk om een ​​kroon te vormen in 1 m. De eerste optie is meer geschikt voor de voorkant van het huis en de hogere vormen worden gebruikt aan de achterkant van de achtertuin.

Regels voor het snijden van een gekrulde roos

Door roos te krullen moet heel voorzichtig worden omgegaan. Het verschilt dunne takken die niet alleen onderling verweven zijn, maar op het hek of andere planten kunnen kruipen. Bij het snoeien van deze variëteit van rozen, moet je in de eerste plaats aandacht besteden aan de takken die de verkeerde richting hebben gekozen voor groei. Ze moeten onmiddellijk worden verwijderd, omdat ze dan moeilijker te verwijderen zijn.

Hoe rozen te snijden in het voorjaar? Voor een klimniveau U moet andere trimregels gebruiken. Hier moet je eerst delen van de hoofdtakken verwijderen naar de bovenste bovenste knop, maar alle zijscheuten worden bijna volledig doorgesneden, waardoor er slechts 2-3 lagere knoppen overblijven.

In de zomer kunnen scheuten worden verwijderd, waarop slecht uitziende knoppen zijn gegroeid. Verkort dergelijke takken tot het eerste gezonde blad. Curly rose groeit veel sneller dan andere variëteiten, dus de takken keren snel terug naar hun oude staat.

Verspreiden van rassen

Gevormd door gebogen en flexibele scheuten die niet alleen naar de top toe groeien, maar ook naar de zijkant. Deze vormen, meer karakteristiek voor wilde planten, zijn uitstekend voor het versieren van hagen.

Het gekweekte rozenbottel behoort tot de rozen van het park, groeiend in weelderige dichte struiken met een hoogte van 1-1,5 m. De knoppen bloeien vanaf ongeveer het begin van juni. Elegante bloemen zullen de site ongeveer een maand versieren.

Uitgevoerde hygiënische en anti-verouderingsranden. Snijd de toppen van de scheuten vooral om de beplanting een mooie, goed verzorgde contouren te geven.

Floribunda rozen

Ze onderscheiden zich door het vermogen om intensief en continu te bloeien, bestand tegen ziekten en vorst. Verschillende soorten groeien tot een hoogte van 30 tot 120 cm. Door het zwakke snoeien bloeien de struiken vroeg op.

De beste optie is het snoeien van een middelgrote soort (3-6 knoppen blijven achter op de fotosessie). Tegelijkertijd ontwikkelen zwepen zich normaal en geven ze in de zomer overvloedige bloei.

Hybride theeroosjes

Behandel de meest populaire groep en verschillen in prachtige geraffineerde bloemen (met een diameter van 10-14 cm).

 • Op middelmaat geteelde variëteiten worden 60-70 cm,
 • hoog naar 80-100 cm

Lente houd middel snoeien. Heesters zijn gemaakt voor decoratie of snijbloemen. Voor het modelleren van bloembedden en zomerhuisjes worden de takken niet veel ingekort (8-12 knoppen blijven over), wat in de toekomst een weelderige bloei creëert.

Als rozen worden gekweekt voor boeketten, worden de stelen sterk ingekort (1-2 knoppen achter).

Polyance-variëteiten van rozen

Er zijn lage (30-40 cm) en hoge (tot 60 cm). Sterke vertakkingen bloeien met kleine elegante bloemen van witte, rode, roze tinten. Een onderscheidend kenmerk van een kamerroos is een zwakke geur.

In het voorjaar met sanitaire snoei struiken en vormen. Bovendien snoeit in miniatuurrassen gesnoeide scheuten boven 1-2 knoppen. In hoge struiken gemiddeld snoeien - laat 3-6 knoppen over.

Chinese kamer Rose

Het behoort tot de groenblijvende struiken en kan in hoogte groeien tot 3 meter. Snoeien in de lente wordt uitgevoerd vóór de vorming van knoppen, terwijl alle varianten worden gebruikt. Droge en naakte stengels worden volledig uitgesneden en groene scheuten worden gehalveerd.

Tijdens de verjongende procedure worden de stelen gesneden op een hoogte van 15 cm (knoppen moeten onder de snede zitten). Zwakke scheuten worden verwijderd.

Curb Roses

Toegewezen aan een afzonderlijke groep. Lage planten worden zowel in de volle grond als thuis geteeld.

Bij het kweken van deze rozen wordt in het bijzonder belang gehecht aan de vorm van de struiken. Daarom wordt naast sanitair snoeien, groot belang gehecht aan de formatieve. Voor een decoratieve uitstraling worden eventuele sneden hoger gemaakt dan de buitenste nieren.

Knip in het eerste levensjaar alle scheuten uit om een ​​proportionele struik te vormen. In volwassen planten worden laterale scheuten in het algemeen ingekort.

Kenmerken van klimrozen

Deze bloemen hebben vele soorten en zijn geplant in gebieden in de buurt van de muren, hekken. Sommige variëteiten hebben flexibele dunne stelen van 3-4 m lang, kleine bloemen met een heerlijke lichte geur. Rozen bevinden zich over de gehele lengte van de stengels, dus de planten zijn elegant en stijlvol gedecoreerd met bogen, decoratieve tunnels. De belangrijkste bloeiperiode is van half juni tot begin augustus.

Belangrijke soorten snoeirozen in de lente - hygiënisch, stimulerend. Laat in de struiken 3-7 ontsnappen. Voor de vervanging van oude takken toegestaan ​​groei van 1-3 scheuten.

Om niet te worden verward met het vormen van een struik, raden bloementelers aan om een ​​eenvoudige regel te volgen. Tijdens het snoeien in de lente van klimvarianten, is het noodzakelijk om zoveel oude takken te verwijderen als nieuwe scheuten aan de basis van de roos groeiden.

Bij het kweken van klimrozen is het belangrijk om een ​​skeletbasis van goede kwaliteit te creëren. Daarom is groot belang gehecht aan het sanitair snoeien van de lente en het verwijderen van niet-productieve zwakke scheuten. Krullende variëteiten worden beschouwd als zelfgenezing - ze produceren jonge scheuten die de oude vervangen. Daarom is het meestal voldoende om minimaal te snoeien - verwijder de oudste takken.

Интересная статья из журнала

Как и когда проводить обрезку роз весной

Если кусты на зиму не укрывались и не окучивались (Южный берег Крыма, Закавказье, Кубань), то проводить обрезку можно в период середина января-середина марта. В районах Подмосковья рекомендуется укорачивать кусты через 7-10 дней после раскрытия – чтобы проявились проблемные стебли. Duidelijk vastgestelde kalenderdata voor werk zijn moeilijk toe te wijzen.

De tijd van snoeien wordt bepaald door het gebied van groeiende rozen, de toestand van de knoppen. Evenals de periode dat de positieve temperatuur werd vastgesteld.

Huidige maaidatum voor 2018

Het wordt aanbevolen om rozenstruiken te doen op 12, 13, 14, 15 en 16 april. Verwijder droge, zieke of beschadigde takken. Er worden struiken gevormd. Als het in april niet mogelijk was, kunt u volgens de maankalender tijd toewijzen van 7 tot 13 mei.

Deskundigen raden aan alleen een goed geslepen gereedschap te gebruiken, anders zullen de scheuten gaan kreukelen, de bast zal afgesneden worden of een rafelige snede verkregen worden. Sommige tuinders zijn eraan gewend om alleen met schaar te werken, maar u kunt snoeien met een zaag, tuinmes, snoeischaar (voor oude scheuten).

De belangrijkste fasen van het werk:

 • de beschutting wordt verwijderd en de struik wordt grondig gereinigd van rotte kleine bladeren. Dode en zwakke takken zijn volledig gesneden,
 • Het instrument moet regelmatig worden gewassen met warm water en de bladen worden behandeld met desinfectiemiddelen. Dit helpt de overdracht van ongedierte, pathogenen van de ene bush naar de andere te voorkomen,
 • zijscheuten van elke dikte die naar het midden van de struik groeit worden verwijderd. Hierdoor worden de rozen beter verlicht en gelucht. Bij het werken met dikke takken met een diameter van 1,5-2 cm zijn secties noodzakelijkerwijs bedekt met een tuinpek of speciale formuleringen (Runnet). Dit beschermt de stengel tegen infecties en zorgt ervoor dat de struik geen sap kan verliezen,
 • afhankelijk van de variëteit van rozen en leeftijd, wordt het snoeien uitgevoerd, waarbij de vorm van de struiken wordt gevormd.

Bekijk de video: Hoe snoei je de roos op stam in de lente? Stamroos snoei. (Februari 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send