Fruitstruiken

Honingkruisbos

Pin
Send
Share
Send
Send


Gooseberry bevat een groot aantal variëteiten. Deze cultuur bestaat al vele eeuwen. Om ervoor te zorgen dat de tuinman bessen van hoge kwaliteit kan verzamelen, moet hij alle variëteiten van deze hybride begrijpen en begrijpen welke geschikt is voor hem. Het is de moeite waard om de beste variëteiten van kruisbessen in overweging te nemen, die de toonaangevende kwekers aanbevelen voor aanplant en verzorging.

De beste soorten kruisbes

Om de juiste bessen te kiezen, moet je het precies begrijpen. plantenteelt kenmerkenanders kan de plant, in de omstandigheden van uw klimaatzone, gewoon niet gaan liggen en zelfs sterven als gevolg van de strenge winter. Alle soorten kruisbessen hebben hun eigen speciale kleuren, de grootte van de vrucht, evenals de tijd van volledige rijping. Sommige soorten hebben spikes en sommige niet. Het is ook de moeite waard om speciale aandacht te besteden aan de gevoeligheid van de plant voor verschillende soorten ziektes, anders kom je grote moeilijkheden tegen bij het kweken van de plant. Je moet er ook voor zorgen dat de plant kortstondige droogte verdraagt ​​of een constante luchtvochtigheid verkiest.

Afhankelijk van de plaats van groei en functies soorten kruisbessen Ze kunnen worden onderverdeeld in drie brede groepen:

 1. Europese kruisbes. Deze variëteit heeft grote vruchten, waardoor deze zich onderscheidt van andere gewassen. De vruchten hebben een karakteristieke aangename smaak. Maar met dit alles heeft de plant een zwakke weerstand tegen ziekten, parasieten en ziekten, evenals een laag vermogen om zich voort te planten.
 2. Amerikaanse kruisbes. Het wordt gekenmerkt door kleine vruchten met een ongewone smaak. Maar tegelijkertijd is de plant resistent tegen ziekten van het schimmeltype. Het proces van propagatie van kweek kan worden uitgevoerd met behulp van stekken of stekken.
 3. Kruisbes Amerikaans-Europese hybride. Beschikt over groot fruit met karakteristieke smaken. Het heeft een gemiddelde weerstand tegen infectieuze micro-organismen en is ook zeer productief.

U kunt ook rassen van kruisbessen vinden, die zijn aangepast voor de teelt en verzorging in de regio Moskou, in de Oeral en in Siberië. Ze hebben ook bepaalde verschillen tussen elkaar. Ze hebben bessen van verschillende grootte, verschillende kleuren (rood, geel, groen, paars). Ze hebben geen doornen en verschillende termen voor het rijpen van hun fruit.

Het meest comfortabel om te groeien op het perceel van de tuin wordt beschouwd als struik kruisbes met rechte scheuten die niet geneigd zijn om een ​​groot aantal scheuten te vormen. Dergelijke struiken groeien door zeldzame scheuten, waardoor de plant een eindeloze stroom frisse lucht en goed licht van de zon krijgt. Uiteindelijk zijn dergelijke struiken het gemakkelijkst te verzorgen en hebben ze ook een hogere vruchtopbrengst.

Welke variëteiten van kruisbessen kunnen de beste worden genoemd?

Bij het kiezen van een variëteit voor de teelt in het tuinperceel, is het de moeite waard om je op te concentreren klimaatindicatoren in uw woongebied, of koop onmiddellijk vorstbestendige soorten die specifiek zijn ontworpen voor de teelt in Siberië. Let ook op de smaakeigenschappen van de plant, waar u de voorkeur aan wilt geven: sommige zoals bessen met zuurheid, terwijl anderen zoete variëteiten kiezen. De minste moeite met de verzorging komt van kruisbessen, die geen scherpe doornen hebben.

Opgemerkt moet worden dat de struiken die u kiest, geen buitensporig groot aantal scheuten moeten vormen, anders moet u het gewas regelmatig snoeien.

Onlangs hebben fokkers een zeer groot aantal kruisbesvariëteiten ontwikkeld, die met succes kunnen worden gekweekt in verschillende regio's en onder alle klimatologische omstandigheden. Als je wilt krijgen de hoogste opbrengst van gewassen, dan moet je zoveel mogelijk soorten kruisbessen met kwaliteitsindicatoren op je perceel planten.

Welke soorten zijn het meest geschikt voor de teelt in de regio Moskou?

Bij het kiezen van een gewas voor de teelt in de regio Moskou, is het de moeite waard om de specifieke klimatologische omstandigheden in deze specifieke regio te overwegen. De opbrengst en de totale overlevingskans van de plant zullen sterk worden beïnvloed door lange winters, evenals een tekort aan zomerhitte. Professionals worden geadviseerd om te kopen voor dit gebied. Het zijn winterharde variëteiten van hybriden met een sterk wortelgestel dat gemakkelijk kunnen verschuiving van klimaatverandering.

 1. Sirius. De bessen van dit kruisbesgewas hebben een gemiddelde rijpingstijd. Gevormd in verschillende stukken in een ongewone borstel. Kleine ronde vruchten hebben een zoetzure smaak. Onder de omstandigheden van de regio Moskou zal deze cultuur de kou in de winter zonder verlies kunnen overleven. Ook heeft de plant een speciale weerstand tegen een groot aantal ziekten en parasieten.
 2. Grushenka. Deze vrucht werd zo genoemd vanwege zijn peervormige vrucht. Doornen op de plant zijn single. Bessen worden in meerdere stukken tegelijk in de borstel gevormd. Na het rijpen zijn de bessen van het gewas donker gekleurd. Beschikken over een hoge smaakindex. In de plant is het bijna onmogelijk om zaden te vinden. In de bessen van de plant zit een grote hoeveelheid pectine.
 3. Oeral. De plant is een snelgroeiend type dat het waard is om te groeien met een speciale ondersteuning. De vruchten van de Ural-variëteit zijn vrij groot en hebben een lichte zuurheid. De variëteit is niet bang voor echte meeldauw en tast bijna geen parasieten en plagen aan. Cultuur wordt als hoogproductief beschouwd.
 4. North captain. De donkere vruchten van deze cultuur zijn niet erg smakelijk voor gebruik in hun natuurlijke vorm. Maar hoveniers kweken in de meeste gevallen deze variëteit om wijn van hoge kwaliteit te produceren. Het ras wordt als hoogproductief beschouwd en is ook bestand tegen lage temperaturen. Het is bestand tegen de meeste ziekten die andere planten aanvallen.
 5. Wit-Russische suiker. Deze variëteit wordt als vroegrijp beschouwd. Decoratieve, compacte en lage struiken. Op de scheuten van de plant zijn er langwerpige en zeer scherpe doornen. De variëteit is koudebestendig, bestand tegen de meeste ziekten, niet veeleisend voor groeiomstandigheden. Grote vruchten van groene kleur worden als erg zoet beschouwd. De massa van een dergelijke vrucht is een kleine 9 gram. Ze kunnen worden gebruikt om goede compotes, jam te maken en ook rauw gegeten te worden.
 6. Malachiet of honing. De variëteit heeft een grote reputatie onder tuinders. Het verschilt van andere variëteiten in zijn zich verspreidende struiken, daarom is het de moeite waard om te groeien met een speciale ondersteuning. Scheuten hebben bijna geen doornen. De vruchten van groene kleur op gewicht bereiken het teken van 6 gram. Hoogproductieve plant. In de klimatologische omstandigheden van de regio Moskou is de plant bestand tegen een temperatuurdaling. Bestand tegen verschillende ziekten.
 7. Gingerbread Man. Voor de omstandigheden in de regio Moskou is deze kruisbes de beste optie. Hoge struiken groeien snel. Ze hebben kleine en dunne stekels. Het heeft een hoge opbrengst aan fruit. Grote ronde bessen wegen ongeveer 8-9 gram. Beschikken over sappige en zachte pulp, die met al deze uitstekende smaak. Gingerbread man is niet onderworpen aan ziekten van schimmel karakter, evenals temperatuurveranderingen. De gewasopbrengst kan het regelmatig bijsnijden van het gewas vergroten.
 8. Krasnoslavyansky. Verschilt van andere planten in zijn gemiddelde groei en kleine struiken. Over de lengte van de scheuten zijn scherpe stekels. De bessen hebben een dessertsmaak van hoge kwaliteit en geven een beetje zuurheid. Als de verzorging van de plant goed zal plaatsvinden, zal de plant koud kunnen verdragen. Heesters van deze kruisbes moeten regelmatig worden besproeid met antischimmelmiddelen.
 9. Kruisbessen Russisch geel. Deze plant heeft zichzelf bewezen als vruchtbaar en koudbestendig. Uitgestrekte struiken en middelgrote groei. De scheuten van de plant hebben geen speciale doornen. Zoet fruit met een amberkleurige kleur, kan lange tijd aan de takken van een struik hangen en niet op de grond vallen.

Het wordt beschouwd als de beste keuze voor groei. Het onderscheidende kenmerk is een stabiele opbrengst, goede bessen, weerstand tegen koude kiekjes, lage gevoeligheid voor ziekten. Struiken zijn middelgroot. Scheuten hebben kleine pieken aan de basis van de plant. Groot ovaal geelgroen met rode kanten van vruchten heeft een uitstekende smaak, waardoor deze variëteit zo populair is bij een groot aantal tuiniers.

Welke rassen zijn het best geteeld in Centraal-Rusland?

Meestal zijn dergelijke soorten kruisbes winterhard, maar ook hoogproductief. hebben sterke weerstand tegen ziekten zoals poederachtige meeldauw, vuuraanval.

 1. Lente zaailing. Cultuur heeft een gemiddelde volwassenheid. Vruchten van geelgroene kleur hebben een massa van 4-6 gram, evenals een dessertsmaak. De plant is zeer goed bestand tegen voorjaarsvorst en sterke extreme temperaturen. De plant komt heel vroeg in het vruchtproces. Het ras wordt gewaardeerd om zijn hoge opbrengst - een tuinman kan maximaal 9 kilo kruisbessen per seizoen uit één struik schieten.
 2. Gouden licht. De cultuur van middelgrote rijping. Verwijst naar de universele planten. Het heeft een hoge winterhardheid. Bestand tegen een groot aantal parasieten en infecties. De struik is vrij compact en krachtig. De scheuten zijn geschilderd in een lichte schaduw, er zijn bijna geen doornen op de plant. De massa rondvormig fruit varieert van 3 tot 4 gram.
 3. Ravolt. Het behoort tot de winterharde, zelfdragende en hoogproductieve gewassen. Scheuten hebben een klein aantal stekels. Donkerrode bessen van een plant zijn gemiddeld groot en bereiken het cijfer van 4-5 gram.
 4. Gooseberry Engels geel. Struik recht en gecomprimeerd. De bessen van de plant zijn ovaal van vorm, gemiddeld van formaat en wegen 4 tot 8 gram. Smaakkenmerken staan ​​op een hoog niveau. Van een struik tuinman kan oogsten in de hoeveelheid van 21 kilogram fruit. De plant wordt enigszins beïnvloed door een bolvormige plant.
 5. Zaailing Lefora. Hoge winterhardheid, evenals speciale weerstand tegen echte meeldauw. Voor het groeien in centraal Rusland wordt als de beste beschouwd, omdat het een hoge opbrengst heeft. Met een kruisbesstruik met de juiste zorg en teelt kan ongeveer 6-10 kilo fruit worden verwijderd. De struik is uitgestrekt en heeft ook dunne en hangende scheuten met punten van gemiddelde dikte. Rood-paarse, ronde bessen hebben een delicaat aroma en een aangename smaak.
 6. Olavi. Bessen in middelgrote planten, de massa van de bessen bereikt 3, 7 gram. Vruchten zijn ovaal van vorm, donkere kersenkleur met een dunne schil. Sappig, zoetzuur tot de smaak en ook zonder een speciale smaak.
 7. Chernomor. Op het uiterlijk van de plant ziet eruit als een uitgestrekte, krachtige met een dikke kroon op de top. De scheuten van de plant hebben een klein aantal doornen. De bessen zijn middelgroot, ovaal van vorm, donkerrood van kleur, ze hebben geen drainage, met een gemiddeld aantal zaden erin. De vruchten van de cultuur hebben een zoete en zure smaak.

Kruisbessoorten voor wijn

Van alle bessen in de wijnbereiding wordt de eerste plaats bezet door de kruisbessen. Soms wordt de kruisbessenplant de noordelijke druif genoemd. En niet alleen zo. Dus de bessen van deze plant lijken zelfs op druiven. De smaak van de wijn van deze bessen is vergelijkbaar met de druif en wordt beschouwd als de beste smaak van alle fruit- en bessenwijnen. Voor het maken van wijn kunt u bijna alle soorten kruisbessen gebruiken. Maar de lekkerste wijn kan nog steeds worden verkregen uit planten met rode of gele bessen. Thuis zal het maken van wijn vrij eenvoudig zijn. Gebruik hiervoor de grote en zachte vruchten van de beste soorten kruisbes.

Droogteresistentie en winterhardheid

Honing variëteit heeft een gemiddelde winterhardheid. Struiken verdragen een temperatuurdaling in de winter tot -22 graden.

Kruisbestendigheid tegen droogte wordt ook op een gemiddeld niveau gehandhaafd. Bij afwezigheid van vocht verliest de struik de eierstok en verliezen de vruchten hun suikergehalte.

Ziekte en plaagresistentie

Kruisbes Honing is gevoelig voor schimmelziekten die zich ontwikkelen bij een hoge luchtvochtigheid. Meestal vertoont kruisbes tekenen van echte meeldauw. Daarom is een verplichte stap in de verzorging van het ras preventief spuiten.

Gebrek aan zorg en hoge luchtvochtigheid creëren omstandigheden voor de reproductie van ongedierte. Het verkrijgen van agrotechniek en reguliere bush-behandeling helpt bij het wegwerken van insecten.

Groeiende omstandigheden

Voor een hoge opbrengst, wordt het aanbevolen om de kruisbes Honey-voorwaarden te bieden:

 • constant natuurlijk licht
 • gebrek aan tocht,
 • vlak of verhoogd terrein
 • vruchtbare neutrale of licht zure grond.

Smaakkwaliteit en de grootte van bessen van Honey-variëteit hangen af ​​van het verlichtingsgebied. In de schaduw groeit de struik langzaam, wat zijn productiviteit beïnvloedt.

Kruisbessen worden niet aanbevolen om te worden geplant in een laagland of wetland. Met constante blootstelling aan vocht rot, roteert het wortelsysteem, de struik ontwikkelt zich niet en sterft uiteindelijk. Het is toegestaan ​​om de Honey-variëteit in het midden van een niet-gedraaide helling te planten.

Kleigrond is niet geschikt voor het planten van een struik. In zware grond stagneert vocht constant en nuttige stoffen gaan langzamer naar de wortels. Om de structuur te verbeteren, worden zand en humus geïntroduceerd.

Landingsfuncties

Kruisbessen worden geplant in de herfst na bladval (van eind september tot half oktober). Voor de winter heeft de struik de tijd om wortel te schieten en de koeling goed te verdragen.

Als het werk wordt overgebracht naar de lente, is het belangrijk om ze uit te voeren vóór de knopbreuk. De bodem en de lucht moeten echter goed worden verwarmd.

Voor het planten kiest u gezonde zaailingen, rassen, honing, eenjarige planten of biënnales. De struik moet een sterk wortelgestel hebben met een lengte van 30 cm en verschillende scheuten. Kies zaailingen zonder tekenen van beschadiging of rot.

De volgorde van het planten van kruisbes Honing:

 1. Graaf een gat met een diameter van 50 cm, de diepte is afhankelijk van de grootte van het wortelsysteem.
 2. Laat gedurende 2-3 weken een kuil achter om te krimpen.
 3. Voeg in het vruchtbare land 10 kg compost toe, evenals 50 g kaliumzout en superfosfaat.
 4. Leg zand op de bodem van de put als de grond klei is. Plaats vervolgens het voorbereide grondmengsel.
 5. Plaats de zaailing in de put en vul deze met wortels met een primer.
 6. Liberaal giet kruisbessen.

Tussen de struiken laat 1-1,5 m. Als de cultuur is geplant in verschillende rijen, dan onderhouden ze tussen hen 3 m.

Zorgregels

Door de juiste verzorging wordt een gezonde kruisbessenstruik gevormd en worden de opbrengsten verhoogd. Honinggraad heeft extra voeding en snoeien nodig. In koude gebieden wordt speciale aandacht besteed aan de voorbereiding op de winter.

Om de bessen waren niet op de grond, is het raadzaam om een ​​steun rond de struik te installeren. Houten palen worden gebruikt als een steun of draad wordt getrokken tussen de ijzeren pilaren. De optimale ondersteuningshoogte is 30 cm boven de grond.

In de bloeiperiode en de vorming van eierstokken wordt de kruisbes overvloedig gedrenkt. De grond moet nat worden tot een diepte van 40 cm. Het mulchen van de grond met stro of humus helpt vocht vast te houden.

Tijdens het seizoen wordt honing kruisbes meerdere keren gevoed:

 • in de lente nadat de sneeuw gesmolten was (1/2 van de compostbak, 50 g superfosfaat, 30 g kaliumsulfaat),
 • na de bloei (mullein-oplossing),
 • aan het begin van vruchtlichamen (houtas).

Droge meststof wordt in een pristvolny bodem verzegeld. Kruisbessen bewaterd met een oplossing onder de wortel.

Snoeien struiken

In het vroege voorjaar worden zwakke, bevroren en droge scheuten uit de kruisbes gesneden. De verwerking wordt uitgevoerd vóór het begin van de sapstroom. Knip indien nodig de struik in de late herfst, als er gebroken takken zijn.

Zorg ervoor dat je shoots ouder dan 8 jaar elimineert, want ze brengen een minimum aan bessen mee. Ze worden geïdentificeerd door een donkerbruine, bijna zwarte kleur.

reproduktie

Nieuwe variëteiten van Honey-variëteit kunnen op de volgende manieren worden verkregen:

 • Stekken. In het najaar sneden ze verschillende takken van 20 cm lang.Tot februari worden ze bewaard in een kelder, vervolgens geroot in een kas of thuis. In de lente, wanneer de stekken een wortelstelsel hebben, worden ze in de volle grond geplant.
 • De verdeling van de struik. Bij het transplanteren van honing kruisbes variëteit, is het wortelstelsel verdeeld in verschillende delen. Elke zaailing moet verschillende sterke wortels hebben.
 • Gelaagdheid. In de lente worden jonge scheuten gekozen, die op de grond worden neergelaten en met aarde worden bestrooid. Na het rooten worden de lagen gescheiden van de baarmoederstruik en geplant op een nieuwe plaats.

Voorbereiding op de winter

Herfstvoorbereiding helpt Honey-kruisbessen het koude, sneeuwloze weer overleven. In oktober wordt de struik overvloedig bewaterd met water om de winterhardheid te vergroten.

De grond onder de takken wordt gemulleerd met 10 cm humus. Nadat de sneeuw gevallen is, wordt een sneeuwjacht op de struik gelegd voor extra opwarming.

Ongediertebestrijding en ziektebestrijding

Kruisbes is onderhevig aan de volgende ziekten:

 • Meelachtige dauw. Heeft het uiterlijk van een grijsachtige plaque die op de scheuten, bladeren en bessen verschijnt. In de loop van de tijd wordt de bloei donker en dit leidt tot de dood van de struik. Om de struik tegen de ziekte te beschermen, wordt besproeid met een oplossing van het medicijn HOM of Topaz.
 • Антракноз и пятнистость. Заболевания распространяют вредоносные грибки. В результате на листьях образуются мелкие серые пятна с коричневой каймой. Против поражения используют препараты, содержащие медь.
 • Мозаика. Болезнь имеет вирусную природу и не подлежит лечению. При появлении первых признаков (желтого узора на листьях) куст выкапывают и уничтожают. Для профилактики мозаики нужно дезинфицировать садовый инструмент, использовать здоровые саженцы и соблюдать агротехнику.

Основные вредители крыжовника:

 • Тля. Мелкое сосущее насекомое, живущее колониями. Bepaal het uiterlijk van bladluizen kan zijn op de misvormde takken en gedraaide bladeren.
 • Rupsen. Deze plagen eten kruisbessenbladeren en manieren om de struik in een week volledig te vernietigen. Rupsen van kruisbesbladwesp en mot zijn het gevaarlijkst.
 • Midge. Het ongedierte geeft de voorkeur aan verdikte plantages en treft scheuten, bloemen en bladeren van planten.

De insecticiden Fufanon of Actellic worden gebruikt tegen ongedierte. Voor preventie worden behandelingen in het vroege voorjaar en het late najaar uitgevoerd.

Opvallende kenmerken

Om de kruisbesvariëteit van uw keuze jaarlijks royale opbrengsten te geven, moet u speciale aandacht besteden aan het bestuderen van de belangrijkste kenmerken en voordelen ervan. Op de struik volwassen genoeg grote bessen van goudgele kleur. Ze hebben niet een te dikke, doorschijnende schil, maar ook zachtaardig vlees, daarom worden ze gewaardeerd door liefhebbers van deze plant.

Tegen de tijd dat de bessen rijpen, behoort de struik tot de variëteiten van het middenseizoen. De meeste tuinders letten niet alleen op de smaakkenmerken van de bessen, maar ook op hun maximaal toelaatbare volume, dat een boer uit één struik kan halen. Dus, als je alle nodige maatregelen neemt voor de effectieve teelt van kruisbessen, kun je op het afgesproken tijdstip van een struik tot 4 kg bessen plukken. Daarom wordt deze variëteit niet voor niets als productief beschouwd.

Wanneer is de beste tijd om te oogsten? Als het beter is om een ​​paar exemplaren te plukken voordat de vruchten volledig rijpen, dan brengt deze variëteit tamelijk zoete en sappige bessen naar boeren gedurende de periode dat ze volledig rijp worden. Voor degenen die meestal verse kruisbessen eten, is dit ideaal. Bovendien kunnen ze gemakkelijk worden ingevroren voor de winter.

Waarom wordt dit soort bessenstruik honing genoemd? Het feit is dat de smaak van de bessen een beetje lijkt op floral honey, vandaar de naam. Een ander belangrijk punt: in de samenstelling van de kruisbessenvrucht is een grote hoeveelheid vitamine C aanwezig.

Groeitips

Het is niet moeilijk om gele bessenkruisbessen in uw zomerhuisje te verbouwen, zelfs als een beginnende tuinman erbij betrokken is. Het is echter niet nalatig om een ​​dergelijk proces te behandelen, omdat het resultaat u niet al te gelukkig maakt. Waaraan wordt geadviseerd om aandacht te schenken aan het voorbereiden van grondwerken? Kies allereerst een plaats om zaailingen verder in de volle grond te planten.

De aarde moet vruchtbaar zijn. Het is ook erg belangrijk dat de plot goed verlicht is: zonlicht is alles voor de kruisbessen. Afzonderlijk is het de moeite waard om stil te staan ​​bij het proces om hoogwaardige zaailingen van struiken te kiezen en te kopen. Om aanplantmateriaal aan de eisen van een ervaren boer te laten voldoen, moet hij aan de volgende eisen voldoen:

 • De leeftijd van zaailingen zou 1-2 jaar moeten zijn - in dit geval zullen ze behoorlijk sterk zijn en zullen ze veel sneller wortelen in de grond,
 • de lengte van de scheuten moet ongeveer 25 cm zijn,
 • Het is wenselijk dat er 2-3 takken in de struik zijn en het wortelstelsel van indrukwekkende omvang is - als het hiley is, dan is het geen feit dat de plant helemaal wortel schiet.

Zorg ervoor dat de zaailingen weken in een groeistimulator en laat ze een dag in deze oplossing.

Voordat u zaailingen plant, moet u aangeven of het ras geschikt is voor uw regio. Het is noodzakelijk om niet alleen rekening te houden met de klimatologische kenmerken, maar ook met de soorten bodems. Vergeet niet dat kruisbessen niet te veel wortel schieten in klei of zandgrond. Wat de periode betreft die optimaal is voor de uitvoering van het planten, kan het zowel de late herfst als het vroege voorjaar zijn. Als je de voorkeur geeft aan de tweede optie, zorg dan dat je tijd hebt om zaailingen in de grond te planten voordat de rest van de struiken ontluiken.

Voor de kruisbes-honingvrucht is de beschrijving van de variëteit niet voldoende om te bestuderen. Het is noodzakelijk om duidelijk te begrijpen aan welke voorwaarden de plant moet voldoen om niet alleen wortel te schieten in de nieuwe omstandigheden, maar ook om u de komende jaren gelukkig te maken met groot en zeer nuttig fruit. Hoe zorg je voor kruisbessen? Allereerst moet je de boomstam op tijd losmaken en onkruid verwijderen dat insecten naar de plant trekt.

Experts zeggen dat je de aarde moet losmaken na elke watergift. Het is ook erg belangrijk om de plant af en toe water te geven, maar om het wortelstelsel van de kruisbes in constant vocht te houden is ongewenst. Laat water geven echter een zeldzame procedure voor uw struik zijn, het moet overvloedig zijn. Alleen in dit geval zal de kruisbes zijn vruchten afwerpen. Een andere belangrijke stap in de zorg voor dit geval - snoeien en bemesten in de bodem, zowel mineraal als organisch.

Beschrijving van gele kruisbes variëteit Honey

De naam Honey-variëteit kreeg de kleur van de bessen en de karakteristieke smaak

De honing kruisbes variëteit is gefokt in het I. Michurin All-Russian Research Institute of Horticulture.

Het woord "kruisbes" en zijn buitenlandse tegenhangers zijn een ware hoofdpijn voor specialisten op het gebied van etymologie. De letterlijke vertaling uit het Engels is "kruisbes" (kruisbes). Maar in dit geval hebben ganzen niets te maken met deze cultuur. Hoogstwaarschijnlijk is dit een opgenomen Nederlandse Kruisberie. Duitse en Russische namen verwijzen naar het christendom. De eerste betekent letterlijk "de draai van Christus", de tweede komt van het woord "kruis" (de verouderde Slavische "kryzh"). De Wit-Russische naam "agrest" is geleend van het Pools. De Polen hebben op hun beurt het Italiaanse woord overgenomen, wat 'onrijp cluster' betekent.

Honing - half gerijpte kruisbessen, bessen rijpen volledig in eind juli of begin augustus (afhankelijk van het weer). De struik is vrij hoog - tot 1,5 m, maar niet te breed (1-1,2 m). Gekenmerkt door de aanwezigheid van een groot aantal scherpe doornen, vaak gelegen langs de gehele lengte van de scheuten. Takken - as grijs of grijsbruin.

Smaak en uiterlijk van de bessen rechtvaardigen de naam volledig. Als ze volwassen zijn geworden, krijgen ze een prachtige goudgele of zelfs oranje kleur (de onrijpe kruisbes is groenachtig geel). De schil is dun, bijna transparant, daaronder zijn de zaden duidelijk zichtbaar. Het vlees is zacht en erg zacht. Daarom is het beter om Honing te verzamelen wanneer deze volledig rijp is, zodat de smaakkwaliteiten op de best mogelijke manier tot uiting komen. De vorm van de bessen is ongebruikelijk - zoiets als een peer.

Het fokken van kruisbessen in Europa begon in de XIII-XV eeuw, dankzij Franse koks en zwangere vrouwen. De eerste vond vele recepten en soepen uit met de toevoeging van onrijpe bessen, terwijl de laatste de smaak van rijpe kruisbessen zeer op prijs stelde. Vanuit Frankrijk 'verhuisde' de cultuur naar Engeland, waar het vrij warme klimaat bijdroeg aan het succes van de fokkers. In minder dan 100 jaar zijn de bessen aanzienlijk toegenomen in gewicht - bijna 4 keer. Hier verscheen eerst de kruisbes met gele, rode, paarse en bijna zwarte bessen.

In vergelijking met andere variëteiten is de kruisbes vrij groot (het gemiddelde gewicht van de bessen is 4,5 - 6 g) en zoet, met een uitgesproken smaak van bloemenhoning. Typerend voor kwaalzaligheid nauwelijks merkbaar. Bovendien is honing bijna gelijk aan druiven in het suikergehalte (15-17%) en overschrijdt beduidend meer zwarte bessen in de hoeveelheid vitamine C, de tweede alleen voor dogrose.

Honing heeft een heel dunne schil en zacht sappig vlees

De voor- en nadelen van de variëteit

Variatie onderscheidt goede winterhardheid. Het is bestand tegen temperaturen tot -25 ... -30ºС.

Maar de variëteit heeft aanzienlijke nadelen:

 • zwakke ziekteresistentie
 • de aanwezigheid van een groot aantal doornen,
 • de behoefte aan regelmatig snoeien,
 • veeleisende zorg.

Het voor de hand liggende nadeel is de gevoeligheid voor schimmelziekten die kenmerkend zijn voor kruisbessen. Poedervormige meeldauw is in dit opzicht bijzonder prominent. Hij lijdt aan plagen.

Bovendien is honing tamelijk wispelturig en veeleisend om te zorgen. Om regelmatig te kunnen oogsten, moet de tuinman de instructies van de agronomen volgen, voornamelijk op het gebied van selectie van de locatie, bodemkwaliteit en watergift.

Nadat Honey kruisbessen op een vaste plaats zijn geplant, kan de eerste oogst met de juiste zorg in 3-5 jaar worden verwacht. De gemiddelde periode van vruchtboomstruik - 25-30 jaar. Maar als u niet regelmatig snoeit, worden kruisbessen snel wild, de bessen krimpen in, verliezen hun smaak en rijpen veel later dan normaal.

Ondanks de voor de hand liggende nadelen zijn de meeste tuinders die honingrassen verbouwen niet klaar om het op te geven vanwege de winterhardheid, hoge opbrengst en uitzonderlijke smaak van het fruit.

Honing variëteit heeft een hoge opbrengst. 4-5 kg ​​bessen kunnen worden verzameld uit een struik

Siteselectie en site-voorbereiding

Kruisbes Honing is behoorlijk veeleisend op de bodem. De struiken groeien het best op lichte zanderige en zandige bodems, omdat wortelbeluchting erg belangrijk is. Op leemachtige en kleiachtige grond, de plant overleeft alleen onder de voorwaarde van constante loslating. Het is categorisch niet tolereren deze verscheidenheid van siltige, veenachtige en aangezuurde bodems. Kruisbes is ongewenst om te planten in het gebied waar grondwater dichterbij komt dan 1,5 m, dus geef het idee op om de plant in een dal of hol te plaatsen. Vochtigheid en koude lucht dragen bij aan de ontwikkeling van echte meeldauw. Daarom zou Honey bij voorkeur moeten worden geplant in de buurt van het hek, de muur of aan de zijkant van een heuvel. Tegelijkertijd voor het rijpen van het fruit heb je veel licht nodig, dus de plaats moet zonnig zijn en niet worden bedekt door gebouwen en andere aanplantingen.

Een geschikte plot wordt opgegraven tot op de diepte van een schoppenbajonet, waarbij zorgvuldig alle onkruid wordt verwijderd. Onderweg worden meststoffen in de bodem gebracht - organisch en mineraal. 3-5 kg ​​gerotte mest, humus of compost, 200 g houtas (of 100 g dolomietmeel), 25-30 g ureum, 45-60 g eenvoudig superfosfaat (of 2 keer minder dan dubbel), 10-15 g kaliumchloride of kaliumnitraat.

Voor normale ontwikkeling en voldoende voeding heeft elke kruisbesstruik 4-6 m² aarde nodig. Als de grond "slecht" is, is het beter om minerale meststoffen aan te brengen op de bodem van de plantkuil, door 3 liter humus, compost of mest toe te voegen. Chemicaliën kunnen worden vervangen door nitrofosfaat (120-150 g) of organische bessenmeststof (270-300 g).

Selectie van zaailingen

Bij het kopen van een zaailing speciale aandacht besteden aan het wortelstelsel

Het wortelsysteem van een gezonde zaailing moet bestaan ​​uit 3-4 kernwortels met een lengte van maximaal 25-30 cm elk. Het is ook noodzakelijk om een ​​ontwikkeld systeem van vezelachtige wortels te hebben.

De zaailing zelf is 2-3 twijgen van 20-25 cm lang.Als de verkoper het toelaat, snijd voorzichtig een van hen. Het hout moet witgroen zijn, niet beige of bruin. De bast van een gezonde zaailing is glad en gelijkmatig, zonder scheuren.

Aanlegput

De kuil wordt 7-10 dagen vóór de geplande landing gegraven. De optimale diepte en breedte van de put hangt af van de grond. In leem, zanderige en zanderige grond, 35-40 cm in de diepte en 50-55 in de breedte zijn voldoende. Als de grond zwaar en kleiachtig is, wordt de diepte verhoogd tot 50-55 cm, de breedte is maximaal 65-70 cm. Een laag grof rivierzand of grind van 6-8 cm dik wordt op de bodem gelegd, of klei, leem of klei, als de grond zandig is.

Stapsgewijs proces

Als je klaar bent met planten, moet de kruisbessenzaailing er zo uitzien.

De optimale tijd voor het planten van honingkruidbes variëteit is het derde decennium van september. Voor de tijd die resteert voor de vorst, zal hij tijd hebben om wortel te schieten. Maar in de zuidelijke regio's is het aanplanten van de lente mogelijk begin maart. Als de knoppen op de zaailing beginnen te bloeien, is het te laat.

Wanneer u meerdere struiken tegelijkertijd plant, moet u een afstand tussen deze takken van 1,5 - 2 m en tussen de rijen - 1-1,5 m aanhouden. 4-5 plantages van kruisbessen van verschillende variëteiten geplant naast verhogen de opbrengst op elk van hen.

 1. Twee dagen voor het planten, laat de plantenwortels weken in water, een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat of Barrier-preparaat (voor desinfectie), kalium humate of Epine (om de groei te stimuleren). Overdag, bedek ze met een mengsel van klei en verse mest, in gelijke verhoudingen opgenomen en verdund met water tot een dikke brij. Laat het goed drogen in de zon.
 2. Snijd alle gedroogde en gebroken takken af, verkort te lange wortels tot 20 cm.
 3. Als de grond licht is, plaatst u de zaailing op de bodem van de put zodat de wortelhals 5-6 cm onder de bovenrand ligt. Dit draagt ​​bij aan snelle groei en de vorming van extra wortels. Als de grond klei is, plant de kruisbessen dan iets schuin. Dus hij is beter geworteld.
 4. Maak de wortels voorzichtig plat en bedek de put met de grond gelijk met de bovenrand. Voeg land in kleine porties toe en compact om luchtspatten te voorkomen. Dan moet het goed worden aangedrukt met de handen of vertrapt.
 5. Liberaal giet kruisbessen (10 liter per plant).
 6. Wanneer water wordt opgenomen, mul het gat met turf of humus, waardoor een laag van 5-7 cm dikte ontstaat.
 7. Snij alle scheuten af, laat 3-4 groeiknoppen op elk. Zwakke, onontwikkelde scheuten kunnen het beste volledig worden verwijderd, zodat ze in de winter niet bevriezen.
 8. Rol de zaailing na 2-3 weken op, vorm een ​​ongeveer 10 cm hoge aarden as en warm de stam op met een laag fijn zaagsel van 10-12 cm.

Loszitten en wieden

Om de kruisbes van deze variëteit los te maken, moet je na elke gietbeurt heel voorzichtig zijn. Afzonderlijke wortels bevinden zich slechts 7-10 cm onder de grond. Maak tegelijkertijd de boomstam schoon van al het onkruid.

Water de kruisbessen net onder de wortel. Dit geldt ook voor zaailingen en volwassen struiken.

Omdat het hoofdwortelsysteem 35-40 cm onder de oppervlakte van de aarde ligt, heeft het drenken van de Honing een zeldzame maar overvloedige behoefte. Het wordt niet aanbevolen om een ​​boomcirkel in een moeras te veranderen. Uiteraard moet de watergift worden aangepast aan het weer.

Honing is vooral veeleisend bij het besproeien wanneer fruit en bloemknoppen het volgende jaar worden gebonden (van half mei tot het einde van het eerste decennium van juni), tijdens het rijpen van bessen (tweede en derde decennium van juni) en tijdens de voorbereiding op de winter (het hele derde decennium van september en de eerste). half oktober). De norm voor een volwassen struik is 30-50 liter water om de 5-7 dagen.

Geef de planten water direct onder de wortel. Speciale spuitmonden en spuittoestellen zijn in dit geval niet geschikt. Graaf, vertrekkend van de basis van de struik 45-50 cm, verschillende groeven 12-15 cm diep en giet voorzichtig water daar. Daarna kan de wortelzone, vooral als het weer heet en droog is, worden bedekt met vers gemaaid gras, bedekt met een dunne laag compost of turf om te voorkomen dat vocht te snel verdampt.

Het voeren van kruisbessen kan zowel wortel als blad zijn

Om een ​​rijke oogst te bereiken, is het noodzakelijk om de kruisbessen tijdig te voeren.

Schema meststoftoepassing - tabel

tijd

Wat en hoe te maken

Elke lente voor de bud break.

Ureum (20-30 g / m², afhankelijk van de leeftijd van de struik) en boorzuur poeder (10-15 g). Spoel de grond onmiddellijk of goed. Als u een oplossing aan het voorbereiden bent, zijn 10 liter water, 50-70 g ureum en 25-30 g boorzuur voldoende voor één struik. Als je de voorkeur geeft aan organische, verdun je verse koeienmest met water in een verhouding van 1: 4.

Elke tweede lente direct voor de bloei.

Dode mest, humus of compost (4-5 l), eenvoudig superfosfaat (50 g), kaliumchloride of kaliumnitraat (20 g), gezeefde houtas (1 kop) per m². Maak de aarde los en giet een beetje cirkel van de stengel. Minerale meststoffen in de verdubbelde hoeveelheid kunnen worden opgelost in 15-20 l water en de struik onder de wortel water geven. Als de toestand van de struik je niet past, maak dan elk jaar biologisch.

Elke zomer tijdens het zetten van fruit (begin juni).

Nitrophoska (20-25 g) en kalium humate (35-40 g) per 10 liter water. Norm voor één struik - 25-30 l. Of complexe biologische meststoffen (Berry, Growth-1, Stimul-1, Reasil, Biohumus). Jonge struiken (2-3 jaar) hebben voldoende bemesting met mest (mest wordt verdund met water in een verhouding van 1: 5). Giet onder elke struik 5-7 l van het mengsel in de irrigatiegroeven en bestrooi het licht met aarde.

Elk najaar (na de oogst).

Complexe kaliumfosfaatmeststoffen (herfst, nitrofos, diammofoska, ABA) of superfosfaat (15-25 g / m²) en kaliumsulfaat (25-30 g). De introductie van stikstof in welke vorm dan ook wordt sterk afgeraden. Dit veroorzaakt de vorming van groene massa, de actieve groei van scheuten, de plant zal niet op tijd kunnen "overwinteren" en de nodige hoeveelheid voedingsstoffen opslaan. Van organische stoffen past een oplossing van verse koeienmest (1:10) of vogelpoep, maar alleen in het derde jaar na ontscheping. Norm - 5-7 l / m².

Een volwassen, volledig gevormde, gezonde heester van de kruisbes. Honing (vier tot vijf jaar oud) is ongeveer 1,5 m hoog en ongeveer 1,2 m breed. Snoeien wordt ten zeerste aanbevolen om elk jaar in de lente en herfst te worden uitgevoerd om de snel verdikkende kroon uit te dunnen, om verzorging en oogsten te vergemakkelijken, om alle scheuten die zijn gedroogd, dood en beschadigd door plagen en ziekten te verwijderen en om hoge opbrengsten te behouden.

Bij het snoeien moet je onthouden dat de meest waardevolle takken in termen van vruchtvorming die zijn die 5-7 jaar oud zijn geworden tot het punt van de derde tak. Ook zijn de vruchten gebonden aan de jaarlijkse scheuten van vorig jaar. Daarom zijn alle takken ouder dan 7-8 jaar of schieten op hen van de vierde tak en verder aanbevolen om te snijden. De toppen van jonge scheuten (2-3 jaar) mogen daarentegen niet aangeraakt worden, behalve in gevallen waarin kleine, misvormde, ongezoete bessen op groeien.

Honingkruisbos moet regelmatig worden gesneden als u elke zomer wilt oogsten

De oudste takken (8-10 jaar oud) worden bij de basis afgesneden om ze te vervangen door nieuwe skeletachtige scheuten die vruchten zullen afwerpen.

Осенью в обязательном порядке проводите санитарную обрезку. Крона довольно быстро зарастает, а для нормального развития и вызревания плодов Медовому нужно много света. Кроме того, избыточная тень и влажность провоцируют развитие грибковых и вирусных болезней. До точки роста обрезайте слабые, деформированные, искривлённые побеги, веточки, растущие вниз или внутрь кроны.

Всю работу по обрезке проводите только острым и дезинфицированным инструментом. Срезы тут же обрабатывайте раствором медного купороса (10 г на 1 л воды) и замазывайте садовым варом.

Zorg ervoor dat u zowel het gereedschap als de bezuinigingen op de kruisbessenstruik desinfecteert

Het wordt ook aanbevolen om een ​​ondersteuning te installeren, de takken op te tillen. De onderste scheuten van kruisbessen verspreiden zich over de grond. Vanwege dit, bessen zijn vervuild en rottend, plagen verschijnen.

De meest voorkomende ziekten en methoden van hun behandeling - tabel

Een ziekte

symptomen

Manieren om te bestrijden en te voorkomen

Amerikaanse echte meeldauw (bolbibliotheek)

Na de bloei op toekomstige vruchten, bladeren en spruiten, verschijnt een witachtige plaquette die lijkt op een spinnenweb. Dan verandert de kleur in bruin grijs, de bloei wordt dikker. De scheuten houden op te groeien, de bladeren worden vervormd, de vruchten vallen, geen tijd om te rijpen.

Voor preventie in het vroege voorjaar, tot de knoppen zijn opgebloeid, spuit de plant met kokend water en strooi het over de boomstam.

Bloei de bladeren na de bloei met een oplossing van kopersulfaat (120 g per 10 liter water), ferrosulfaat (300 g) colloïdale zwavel (150 g), natriumcarbonaat (30-50 g). De meest effectieve chemicaliën zijn Fitosporin en Cumulus.

Van organische meststoffen nuttige infusie van verse mest en houtas. Mest vult een derde deel van de tank, voegt water toe, staat 3-4 dagen onder een gesloten deksel, mengt. De voltooide infusie wordt verdund met water in een verhouding van 1: 3. De as vult ook de tank met een derde, voeg water toe, kook gedurende een half uur. Voeg in de afgekoelde infusie 20-30 g fijn geschaafde zeep toe.

anthracnose

Op de bladeren verschijnen jonge scheuten en stelen grijsachtige of bruine vlekken die snel groeien en samenvloeien tot één. Dan vallen de vruchten en bladeren.

Vóór het bloeien van vegetatieve en bloemknoppen worden de plant en de grond eronder besproeid met Nitrafen (50 g per 10 l) of Bordeaux-mengsel (100 ml)

Witte vlek (septoriose)

Bruine vlekken verschijnen op de bladeren en vruchten, die dan wit worden, alleen de rand blijft bruin.

Voorafgaand aan ontluikend, profylactisch spuiten met Nitrafen (50 g per 10 l), wordt Bordeaux-vloeistof (100 ml) of kopersulfaat (120 ml) uitgevoerd. Wanneer de struik bloeit, wordt de behandeling herhaald.

Gebruik ook medicijnen Kaptan, Phtalan, Zineb. Bereid de oplossing voor, volg strikt de instructies van de fabrikant.

Glas en zuilvormige roest

Aan de onderkant van de bladeren verschijnen scheuten, vruchten en kleine gele uitstulpingen. In augustus worden ze vervangen door een aanhoudende wolachtige inval van bruine of beige kleur.

In de lente wordt de struik 4 keer besproeid met een 1% -oplossing van Bordeaux-mengsel (100 ml per 10 l) of Fitosporin - wanneer de bladeren bloeien, wanneer de knoppen verschijnen, onmiddellijk na de bloei en nog eens 10-12 dagen.

Mozaïek ziekte

Op de bladeren langs de aderen verschijnen lichtgroene of geelachtige strepen. De bladeren stoppen met groeien, vervormen en vallen af.

Elke effectieve manier van vechten bestaat niet. De getroffen plant moet zorgvuldig worden uitgeroeid.

Om dit te vermijden, let op de kwaliteit van het plantmateriaal, desinfecteer alle gereedschappen om te snoeien gedurende minstens een kwartier in een verzadigde paarse kaliumpermanganaatoplossing en slijp het scherp.

Het virus verspreidt bladluizen, dus u moet dit tijdig aanpakken.

Kruisbes ziekte op de foto

Nu is kruisbessen in Europa niet zo gewoon. Dit komt door het feit dat aan het begin van de 19e eeuw een ziekte die uit Noord-Amerika kwam (echte meeldauw) bijna alle landingen vernietigde. Na verloop van tijd verschenen er rassen die zich met succes tegen deze schimmel verzetten, maar de vroegere populariteit keerde nooit terug.

Video: echte meeldauw op kruisbessenbessen

Naast ziekte heeft kruisbes ook last van ongedierte. Als de eerste specialisten in staat zijn om op de een of andere manier het hoofd te bieden door de gekweekte variëteit te beschermen tegen bepaalde soorten schimmels en virussen, waardoor ze resistenter worden (helaas geldt dit niet voor Honey Gooseberry), dan kan geen enkele fokker maatregelen nemen tegen ongedierte.

Kruisbonen ongedierte en controle - tafel

strandjutter

symptomen

Controle en preventiemaatregelen

soort insect

Larvenwinter in gevallen bladeren onder struiken. Met het begin van de lente leggen vrouwtjes eieren onder de bladeren. Uitgestrekte rupsen voeden zich met groen, jonge scheuten en vrucht-eierstokken.

Houd de hoofdcirkel op volgorde. Zorg ervoor dat u in het najaar gevallen bladeren en droge takken verzamelt en verbrandt. Vergeet tijdens het seizoen niet om regelmatig te graven en de grond los te maken.

Begin mei sprayen met een oplossing van teer (25-40 g per 10 l water) of naaldenextract (50 ml) met toevoeging van fijn geschaafde zeep. Om het extract te bereiden, worden de takken in kleine stukjes gesneden, gedurende 25-30 minuten gekookt in een waterbad, gesloten en 5 dagen op een donkere plaats gehouden.

Gebruik tijdens de bloei insecticiden Lepidotsid, Kinmiks, Bitoxibacillin, Gladiator, Fufanon-Nova, Lightning, Novaction.

Gooseberry Fire

Eierenplaag ligt in de toppen. Ze kunnen worden opgemerkt als je de bloeiende bloemen zorgvuldig onderzoekt. Rupsen knagen aan de binnenkant van de eierstokken van de foetus en als ze naar buiten gaan, verstrikken ze het met een spinnencocon, gemaakt van vuile watten. Vruchten worden geel, drogen op, vallen eraf.

De algemene immuniteit van planten verhoogt het medicijn Zirkoon. Sproeien wordt uitgevoerd voordat de knoppen bloeien. Alle beschadigde vruchten worden onmiddellijk uit de struik gehaald en verbranden.

Direct na de bloei spuit je de eierstok met Actellic, Etafos, Karbofos. In ernstige gevallen kan na 7-10 dagen spuiten worden herhaald.

Kruisbessen nachtvlinder

De vlinder legt eieren aan de binnenkant van de bladeren. Opkomende rupsen voeden zich met bladeren, waardoor alleen de aderen overblijven. Wanneer een massale invasie van rupsen van groen op de struik niet 3-4 dagen blijft bestaan.

De meest effectieve insecticiden die specifiek zijn ontwikkeld ter bestrijding van bladluizen en galmuggen (Aktellik, Karbofos). De struiken worden tweemaal besproeid - wanneer de vegetatieve knoppen bloeien wanneer de kruisbessen bloeien.

Als de mottenrillpillen in de zomer verschijnen, voor profylaxe 5-7 dagen na de oogst, wordt er nog een keer gesprayd.

Bes glazen kom

De rupsen van deze vlinder, die eitjes in bastscheuren legt, voeden zich met jonge scheuten en knagen aan hele tunnels erin. Buiten de schors lijkt het intact. De takken verdorren en drogen zonder aanwijsbare reden ongeveer een maand na de bloei.

Na de bloei, bespuit de struiken met de voorbereidingen van Actellic, Karbofos, Etafos. Gebruik bij het snijden alleen scherpe, gedesinfecteerde instrumenten. Desinfecteer alle beschadigingen, scheuren op de schors en snijdt met een 3% -oplossing van kopersulfaat en smeer het met tuinpek.

Aalbesmug (spruiten, blad, bloem)

Ze legt eieren in de schors (donkere vlekken verschijnen op scheuten, ze kraken, breken als je de minste moeite doet), bladeren (jonge bladeren draaien aan het uiteinde van takken, er verschijnen gaten in, ze worden zwart en vallen), knoppen (bloemen bloeien niet, knoppen worden roodachtig geel en vallen af).

Van insecticiden in de periode van het verschijnen van bladeren en bloemen zijn Actellic, Karbofos en Etafos van toepassing.

Er zijn folk remedies - infusie van munt of tomaten toppen. Groenen worden gehakt, half gevuld met grondstoffen, uitgegoten met koud water en gedurende 4-5 dagen getekend. Vervolgens infuusfilter en bespuit de struiken met een interval van 12-15 dagen (afhankelijk van hoe hevig neerslaan). Om beter aan de bladeren te "kleven", kunt u 25-30 g kleine stukjes waszeep aan de infusie toevoegen.

Naast de struiken planten goudsbloemen, dille, knoflook, citroenmelisse, alsem, andere planten met een sterke geur. Ze zullen het ongedierte wegjagen.

Kruisbessen schieten bladluis

Bladeren, beginnend met de jongste, aan de uiteinden van de scheuten, draaien, drogen en vallen. De getroffen scheuten stoppen met groeien, zijn misvormd.

Begin eind mei de struiken besproeien met een oplossing van Actellic, Karbofos, Vofatoks, Hostavik.

Van folk remedies vaak gebruikt mosterdpoeder infusie. 10 g poeder wordt gegoten met een liter water, geroerd, aangedrukte dag. Vervolgens gefilterd en opnieuw verdund met water in een verhouding van 1: 4.

Spint

Het ongedierte nestelt zich aan de onderkant van de bladeren en weven ze geleidelijk aan met spinnenwebben. Eerst verschijnen er kleine groenachtig gele stippen, die zich geleidelijk uitbreiden tot vlekken. Spinnenwebbedblaadjes drogen en vallen.

Tegen teken zijn er speciale medicijnen - acariciden, maar deze plagen produceren zeer snel immuniteit. Als er meer dan één behandeling nodig is, wissel dan de chemicaliën af. Acartan, Zolon, Metaphos, Phosphamide, Cydial, Tedion kunnen worden gebruikt.

Lees de compositie aandachtig door. Als colloïdale zwavel wordt aangegeven als een component, is het middel minder effectief en kan het bladeren verbranden. De eerste behandeling - vóór het verschijnen van knoppen, de tweede - na de bloei.

Folk remedie - infusie van de uienschil. Een glas grondstof wordt met 2 glazen water overgoten, waarbij twee dagen worden aangedrukt. Vervolgens gefilterd en opnieuw verdund met water in een verhouding van 1: 2.

oogst

Honingkruisbes onderscheidt zich door een goede opbrengst - tot 4-5 kg ​​fruit kan worden geoogst van een struik. De variëteit is absoluut universeel. Compote wordt gebrouwen van onrijpe groenachtige bessen, terwijl onrijp groenachtig geel fruit wordt gemaakt van jam, jam en jam. Dit laatste kan ook worden bevroren. Het is zelfs jammer om volledig gerijpt fruit te gebruiken voor winterbereidingen, het is beter om ze vers te eten of taarten, cakes, muffins en dergelijke te bakken.

Artsen adviseren kruisbessen voor degenen die in gebieden met een ongunstige ecologie leven. Het bevat pectines die de uitscheiding van gifstoffen, toxines en zouten van zware metalen uit het lichaam bevorderen. Er wordt aangenomen dat de bessen direct uit de struik worden gegeten en vers sap helpt zelfs de effecten van straling te neutraliseren en de ontwikkeling van kanker te voorkomen.

De technische rijpheid van de kruisbes komt ongeveer 2 weken voor de volledige rijpheid. Daarom kunnen bessen voor compote en jam worden verzameld in het tweede en derde decennium van juli. Hoe sneller u ze verwerkt, hoe meer voedingsstoffen er in de winteroogst overblijven.

Als u kruisbessen vers en onmiddellijk wilt eten, verzamel deze dan 's ochtends of' s avonds, zodat de bessen droog zijn. Om één struik tegelijk te plukken. Zorg ervoor dat de steellengte ten minste 5 mm is, scheur de bessen aan de basis niet af. Gebruik kleine bakjes (tot 2,5 - 3 l) en teenwilgen om de bessen niet te pletten, die aan de onderkant zitten.

Kruisbessen, bestemd voor transport, moeten verder worden gedroogd, in een dunne laag op kranten of stoffen worden verspreid en uitzoeken, waarbij alle bessen met het minste teken van schade worden afgewezen. Pak de container op met stijve wanden.

Gele kruisbessenjam is niet alleen mooi, maar ook erg handig.

Vers geoogste kruisbessen worden onmiddellijk in de koelkast, kelder, kelder of andere plaats met een lage temperatuur geplaatst. Maar zelfs als aan alle voorwaarden is voldaan, duurt een volgroeide kruisbes niet langer dan 2-3 dagen.

Het is mogelijk om deze periode te verlengen tot 10-12 dagen, als je het 4-5 dagen eerder verzamelt dan de bessen eindelijk rijpen. Binnen 2-3 dagen zullen ze rijpen. Je kunt hetzelfde doen als de voorspelling voor de verwachte dag van het plukken van kruisbessen en enkele dagen ervoor en daarna ongunstig is - nat, bewolkt, regenachtig weer. Van te voren geoogste kruisbessen zullen niet barsten, zullen niet vallen en zullen niet gaan rotten.

Langdurige opslag van kruisbessen (tot 1,5 maand) is mogelijk bij een temperatuur van ongeveer 0 ° C en een relatieve luchtvochtigheid van 85-90%. Gooi ze in een dunne laag in kartonnen dozen of houten kisten, giet zaagsel, stro, fijn opgepikt kranten.

In de koelkast, in het speciale compartiment voor fruit en groenten, zal de kruisbes 3-4 maanden liggen. Om ruimte te sparen, plaatst u deze in open plastic zakken. Condens kan worden voorkomen door de bessen voor te koelen. Plaats de zak voor gebruik 6-8 uur op een koele plaats (+ 8 ... + 10 ºС) en pas daarna - in een kamer met kamertemperatuur.

Tijdens het oogstproces van kruisbessen moet een bepaald algoritme worden gevolgd. Dit geldt met name voor rassen met een groot aantal doornen, waaronder honing. Verwijder eerst alle bessen op de buitenste takken, waartoe u kunt reiken zonder de band of steun te verwijderen. Alleen dan wordt het verwijderd, de bosrand "breekt" en kunt u de interne takken bereiken zonder aanzienlijke schade aan uw gezondheid. In het midden van de bush, help jezelf met hooivorken.

Zorg ervoor dat je dunne leren handschoenen of een canvas want gebruikt voor de hand waarmee je de takken duwt. Om zich te beschermen en niet veel tijd te besteden aan het verzamelen van kruisbessen, bedenken ambachtslieden verschillende apparaten. Meestal wordt een kant van een oude pan, een pollepel of een grote mok half afgesneden, waarbij iets wordt bevestigd dat lijkt op tanden van een schaar. Dan is het voldoende om de tak op te tillen en deze tanden aan de onderkant vast te houden. Aanzienlijke minus - u kunt vegetatieve en bloemknoppen plukken van jonge scheuten. In dit geval, de oogst volgend jaar, wacht niet.

De meeste bessen zijn volledig ongeschikt voor consumptie in onrijpe vorm. Compote en jam uit een onrijpe en half rijpe kruisbes zullen echter smakelijker en mooier zijn dan rijp.

Tuinieren beoordelingen

De beste smaak is, natuurlijk, honing. En hoewel de opbrengst van de struik gemiddeld is, worden de bessen groot, goudgroen, met een dunne schil, zacht en sappig vlees. Hier is het gewoon heel lief.

Akva

http://www.otvetnemail.ru/sad-ogorod-111/kakoj-kryzhovnik-samyj-sladkij-5773/

Onder de zoete kruisbes moeten natuurlijk dessertsoorten worden verstaan. Van de dessertsoorten zijn de zoetste Witrussische suiker (bessen zijn groot, lichtgroen, sappig, met een dunne schil) en honing (bessen zijn groot, goudgroen, met dunne schil en zacht, sappig vruchtvlees, heel zoet).

Humell

http://www.otvetnemail.ru/sad-ogorod-111/kakoj-kryzhovnik-samyj-sladkij-5773/

Je kunt de hoogte van Honey Gooseberry aanpassen door te trimmen. Ja, stekelig, maar om minder te prikken verzamel je beter met handschoenen en kleding met lange mouwen. Bessen op lange bladstelen. Interessant is dat hij heel kleine zaadjes heeft.

GRUNYA

http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=716&st=160

Het ras verdient aandacht, het heeft maar één klein minpuntje - het is een hoog verspreide struik, maar alles is fixeerbaar door te snoeien.

honingbij

http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1690&start=480

Ondanks het feit dat honingkruisbes niet zonder gebreken is, zoals slechte ziekteresistentie en een groot aantal doornen, is de smaak van het fruit zodanig dat het zeker de moeite waard is om te groeien. Immers, met de juiste zorg, honing rechtvaardigt zijn naam, ben ik blij met zoete en geurige bessen.

Witte nachten

Deze variëteit behoort tot de vroege rijpe groep. Groei het vooral in de Noord-West-regio's. De plant is uitgestrekt, compact, van gemiddelde hoogte, met rechte takken. De stekels zijn groot, scherp - tot 1,2 cm lang - de vruchten zijn klein en middelgroot. Vorm - afgerond en afgerond ovaal. Kleur is lichtgroen. Berry weegt 1,5-3 g. Maximaal gewicht - 4 g Boca, gekeerd naar de zon, krijgt een gelige tint. Veel zaden - ongeveer 20 stukjes in één vrucht.

De kwaliteit bevriest gestaag op zonnesites met vruchtbare grond. Slechte tolerantie voor teveel vocht en kou. Bessen hebben een goede smaak - dit noemen experts 'dessert'. De smaak wordt zeer gewaardeerd door de proef 5-puntsschaal - 4.5. Het is bestand tegen kou. Meelwitte meeldauw weerstaat. Verzameling uit de bush - 4.5-6.2 kg. De variëteit is zelfvruchtbaar. Purpose - universeel. Minus - de doornen en de fijnheid van de vrucht.

Deze beroemde variëteit met donkerrode bessen rijpt vroeg. Inbegrepen in het rijksregister sinds 1971. De plant is half uitgestrekt, scheuten hebben een gemiddelde grootte. Het gemiddelde gewicht van de vrucht - 5-7 g .Kleur - donkerrood, er is een zwakke waslaag. Geen beharing op de bessen.

Droogte en vorstbestendige variëteit. De oogst is afhankelijk van de groeiomstandigheden. Van één struik verzamel je 1,8 tot 6 kg. De variëteit is zelfvruchtbaar, bestand tegen echte meeldauw en andere kruisbesziekten. Het verdraagt ​​transport - de bessen stikken niet. Bestand tegen ziekten.

Laat rijpende variëteit, ideaal voor Oost-Siberië. Sinds 2008 opgenomen in het rijksregister. De variëteit is niet tevergeefs kreeg zo'n heerlijke naam, kruisbes "Candy" - een van de meest "suiker" rassen. De bes weegt 3 g, het maximale gewicht is 6 g. De kleur is roze, de vruchten zijn dun van vel, van dezelfde grootte, ovaal, er is een lichte beharing.

De variëteit is hoogrenderend - tot 6,5 kg bessen groeien op één struik. De planten zijn dik, van gemiddelde hoogte. Vruchtbaarheid in het tweede jaar na aanplant. Fruit is universeel - ze zijn geschikt voor het maken van compotes, jam, marmelade, marshmallow en wijn. Een belangrijk voordeel van het ras is het gebruik van fruit in verschillende mate van rijpheid. De opbrengst van één struik - 2-6 kg. De bessen hebben een uitgesproken dessertsmaak, ze krijgen de maximale proefscore toegewezen. Het ras behoort tot de koudebestendige categorie, het is bestand tegen de belangrijkste vijanden van kruisbes - echte meeldauw en anthracnose. Het probleem is een - septoria.

Aan het begin van de vorige eeuw werden alle kruisbessenplantages vernietigd door echte meeldauw. Sindsdien hebben fokkers veel rassen afgeleid die resistent zijn tegen deze plaag, maar de bes heeft nooit dezelfde populariteit gehad.

Zaailing Lefora

Variëteit met zoete bessen en spike-scheuten. Gecultiveerd meer dan een halve eeuw. In het rijksregister sinds 1959. Krachtcentrales, uitgestrekte en dikke. Shoots helling een beetje naar beneden, de dikte van de spikes gemiddeld. De bessen zijn rondovaal of omgekeerd, met een glad oppervlak, roodpaars en een dikke schil. Het vlees is dik. В среднем масса ягод – 7 г.

Плоды обладают десертным вкусом, они универсальны – вкусны в свежем виде, превосходны в переработке. Сорт зимостоек, он культивируется в северных районах и стойко выдерживает экстремальные температурные условия. Урожай с куста – от 2 до 3,7 кг.

Кооператор

Среднепоздний самоплодный крыжовник, выведенный уральскими селекционерами. Внесен в Госреестр в 1999 г. Районирован в Уральском регионе. Кусты среднерослые, слабораскидистые. На побегах шипов немного – они расположены в нижней части. De vruchten zijn groot, peervormig, met een dunne schil, met een gewicht van 3,1 - 7,6 g. De kleur is donkerrood, bijna zwart. De schil is middelmatig dik of dun, zonder beharing. Het gemiddelde aantal zaden.

Het heeft een hoge droogtetolerantie en verdraagt ​​de warmte goed. Bessen hebben een zoete smaak. Kreeg een proevercore van 4,8 punten. Eén struik geeft 3.7-6.9 kg. Het ras is winterhard en bestand tegen echte meeldauw, anthracnose en bladwespen. Bang voor septoria. De smaak is zoet, maar er is een duidelijke zuurheid.

Wit-Russische suiker

Kruisbes Wit-Russische fokkerij. De plant is compact, niet bijzonder uitgestrekt, lang. Er zijn pieken van gemiddelde grootte. De vruchten zijn groot, hun gewicht bereikt 4-8,5 g. De vorm is rondovaal, de schil is niet behaard. Kleur - groenachtig wit.

Hoge zelfvarende variëteit. Voordelen - bestand tegen vorst, productiviteit, weerstand tegen schimmels. Relatieve resistentie tegen echte meeldauw. Vruchtvorming - 13-19 jaar. Bessen met dessertsmaak.

In de kruisbes veel pectines - ze versterken het vermogen van het lichaam om ongunstige ecologie tegen te gaan, toxines en toxines te verwijderen.

Russisch geel

Mid-season samoplodny variëteit, geïntroduceerd in het register van de staat in 1974. De variëteit is gemaakt op basis van de variëteit "Russisch" - dit is de mutant. Plant met gemiddelde hoogte, middelgrote verspreiding. Het vlees is veel zachter dan dat van de Russische variëteit - het is de voorvader van de Russische gele variëteit. Fruitkleur - amber, geelgroen. Het gewicht van de bessen is 6-8 g. De vorm is rond langwerpig, elliptisch, er is geen beharing, maar er is een waslaag.

Fruit brokkelt niet af, barst niet, beschadigt niet tijdens transport. Fruit wordt vers gegeten, gebruikt om een ​​verscheidenheid aan wijnen en vruchtendranken te bereiden. Tot 4 kg bessen worden geoogst van een plant. Proefscore - 4 punten. De smaak is standaard. Zonder vooroordeel lijdt het aan koude, droge periodes. Uitstekende presentatie. Minus - verspreidende struiken.

Middelgrote late variëteit, geïntroduceerd in het staatregister in 1994 - voor de teelt in de Centrale Zwarte Aarde regio. Struiken zijn bovengemiddeld, maar compact. Schiet met een puberteit, op zijn minst doornen. De vruchten zijn klein - maximaal 3,6 g. Niet dezelfde grootte, bolvormig. Kleur - donkerrood. Score degustatieschaal - 4-4,4 punten.

Bessen zijn geschikt voor elk doel. Ze hebben een aangename zoetheid. Eén struik geeft 4 tot 7 kg bessen. Voors - winterhardheid, bijna geen meelachtige dauw.

Middenseizoen, zelfvarende variëteit, gefokt voor de West-Siberische regio. Scheuten bedekt met spikes. De vruchten zijn lichtgroen, afgerond, groot, wegen gemiddeld 6 g. Maximaal - 9 g.

De bessen zijn zoet, maar met een zure smaak ligt de smaak dicht bij het dessert. Goed verdragen lange afstand. De struik geeft bessen van 3 tot 10 kg. Minus - beïnvloed door septoria.

100 g kruisbessen 44 kcal. De nuttigste kruisbes is groen. Ze zeggen dat als je het recht van de bush eet, je de effecten van straling kunt weerstaan.

Middellange kruisbessen met zoete zwarte bessen. Struiken zijn krachtig, enigszins uitgestrekt, met een dichte kroon en middelgrote vertakking. Op de scheuten - zelden geplaatste enkele spikes naar beneden gericht. De vrucht is haarloos, ovaal, donker robijn. Gerijpte bessen krijgen een zwarte kleur. Vruchtgewicht - 3 g.

De smaak van de bessen is zoet en zuur. 4,3 punten op de proefschaal. De struik geeft 3-4 kg bessen. Niet bang voor echte meeldauw. Vruchten bederven niet voor lange tijd - goed voor realisatie. De klasse fokt gemakkelijk - schachten en lagen. Min - een klein gewicht van het fruit.

Doornenloze kruisbessenrassen

Een van de belangrijkste nadelen van de klassieke kruisbes is de scherpe doornen, dicht beplant op de scheuten. Het oogsten van kruisbessen is een complete puinhoop. Als we het niet hebben over variëteiten zonder doornen - en er zijn er vandaag genoeg, zorgden de fokkers voor de oprichting van een kruisbes zonder poten.

De belangrijkste voordelen van deze variëteit halverwege het seizoen zijn de bijna volledige afwezigheid van doornen en grote opbrengsten aan smakelijke, zoete bessen. Dit is een nieuwe variëteit, het werd gefokt aan het einde van de vorige eeuw. De variëteit is speciaal gefokt voor het kweken op de middelste rijstrook. Heesters met middelgrote, uitgestrekte kroon groeien tot 2 m hoog. Jaarlijkse scheuten hebben 1-2 doorns, niet meer, maar ze verdwijnen na verloop van tijd. De bessen zijn rond, met een dunne schil. Kleur - fel rood, gerijpt fruit wordt zwart. Massa - 6 g

Oogst van een struik - 3 kg. Naarmate de struik groeit, neemt de vruchtzetting toe. De variëteit wordt gebruikt als een dessert, gemaakt van de bessen van wijn en jam. Voors - nalatigheid om te zorgen, grote opbrengst, weerstand tegen extreme weersomstandigheden. Nadelen - slecht getransporteerd, de plant is bang voor tocht, het reageert slecht op droge grond.

Het is een bijna vruchteloze variëteit met vroege rijping en zwarte bessen. Het gemiddelde gewicht is 3-4 g. De vorm van de vrucht is rondovaal, ze zijn eerst rood, volledig rijpend en zwart. Op de huid - wascoating.

Oogst vanuit de bush - 5-7 kg. Heesters zijn koudebestendig, bestand tegen echte meeldauw. De producten van verwerking - heldere robijnrode kleur. Fruit is een grondstof voor natuurlijke kleurstoffen.

Deze midden-late kruisbes is gefokt in de jaren 80. van de vorige eeuw. Door een ras te creëren, zochten kwekers naar een vorstbestendige kruisbes, met zoete bessen en zonder doornen. Vruchten peervormig, verlengd tot op de bodem. Het gemiddelde gewicht is 4-5 g. Er zijn geen spikes. Terwijl de bessen rijpen, verandert hun kleur - in het begin zijn ze lichtgroen met een roodachtige tint en dan paars.

Hoge immuniteit, geen veeleisende bodem en zorg. Er kunnen maximaal 6 kg zoetzure bessen uit de struik worden geoogst. Het verdraagt ​​lage temperaturen, hitte, droogte. Brengt vracht perfect over. Heeft geen ribbelstels nodig. Nadelen - middelgrote vruchten en een slechte reactie op vochtgebrek. Oogst vanuit de bush - 7 kg.

Vroege rijping

Het kiezen van variëteiten van kruisbessen, amateur-tuinders, worden niet alleen geleid door smaak, kleur en opbrengst, maar ook door de tijd van rijping. Het laatste criterium hangt af van hoe snel rijpe vruchten verschijnen - in welke maand ze beginnen te smullen van kruisbessen. Bessen van vroege rassen zijn al vroeg of half juni klaar voor consumptie.

Vroege variëteit gefokt in het midden van de vorige eeuw. Het was niet geregistreerd in het register van de staat, maar het is bewaard gebleven en het heeft vandaag met succes veel vruchten afgeleverd. Jonge boompjes "Amber" worden zelfs geëxporteerd. Uitgestrekte planten, hoog - tot 1,5 m. Vruchten zijn ovaal, intens geeloranje van kleur. Massa - 5 g.

De smaak van de bessen is zoet, met een lichte zuurheid. Geur - schat. Deze dessertvariëteit is geschikt voor blanks, compotes, confitures. Het vlees is dicht, dus de vruchten worden goed getransporteerd. Hoge vorstbestendigheid en weerstand tegen schimmelziekten. De zaailingen hebben een hoog overlevingspercentage, dus ze worden veilig geplant gedurende de zomer en tot de herfst.

aardbei

Een nieuwe zelfrijdende variëteit, zijn voordelen worden nog steeds geëvalueerd door amateur-tuinders en specialisten. De bessen zijn niet bijzonder groot, ze wegen 2,6 tot 5,6 g. Standaard ronde vruchten zijn neopushenny, ze hebben een lichtgroene kleur.

Takken bedekken scherpe stekels. In de dessertsmaak van bessen aanwezig aardbeiaroma. Voor hem, en waardeerde deze stekelige kruisbes. Met behoorlijke winterhardheid zijn er jaren waarin de nieren enigszins bevriezen. In de industriële teelt wordt 7-12 ton verzameld van 1 ha.

Altai nummerplaat

Middelmatige vroege gele kruisbes. Veilig groeit en vrucht draagt ​​in alle regio's.. Struiken zijn klein, spreiding is zwak. Het gemiddelde gewicht van de vrucht is 8 g. De kleur van de vrucht is oranje.

De bessen hebben een zoete dessertsmaak. Bestand tegen echte meeldauw, ongedierte. Op de schiet paar spikes.

Kursu Dzintars

Een vroege variëteit van Letlands fokken, bedoeld voor de noord en zuidwest zones. De plant is compact, medium hoog, spreidt zich uit. De vruchten zijn middelgroot, ovaal, de kleur is geel en het oppervlak glanst. Gewicht bessen - tot 2,5 g Fruit met een dunne schil.

De struik geeft 4-6 kg bessen. Uitzonderlijk smakelijke en geurige bessen. Winterhard en transporteerbaar. Geschikt voor desserts en verwerking.

Vroege rang samoplodny. In 2002 opgenomen in het rijksregister. De plant is van middelmatige hoogte, vertakt, met stekelige scheuten. Enkele spikes, 2-3 stuks voor elke 0,5 m. De vruchten zijn groot, rondovaal en wegen 5 g. De kleur is geelgroen met een lichte roodachtige tint.

Past zich snel aan nieuwe groeiomstandigheden aan. De vrucht heeft een aangename dessertsmaak. Mag worden aangevallen door bladluizen, flagellen. Haal van een struik tot 11 kg fruit. Het verdraagt ​​een kort vochttekort. Veilig getransporteerd - vanwege de dichte huid.

Ural Emerald

Zelf vruchtbare variëteit gefokt door Oeral fokkers voor de West Siberische regio. De struik is middelgroot, met een lichte spreiding. Vruchten met een gewicht van 5-9 g verschilt in het gemiddelde aantal zaden.

Immuun voor anthracnose en echte meeldauw, het wordt niet aangetast door dennenwesp en vuurvlinder. Vruchtvorming begint bij 3-4 jaar vegetatie. En dan vrucht aan 15-20 jaar. Voor de langer houdbare bessen worden ze verzameld bij droog weer. Fruit is universeel - ze worden vers gegeten, bereiden zich voor. Oogst van een struik - 2-6 kg. Goede transporteerbaarheid, uitstekende houdbaarheid.

Middelmatige vroege rijping. De vruchten zijn niet eendimensionaal - gemiddeld en groot, met een gewicht van 3,5 - 8,5 g. Bessen zijn ovaal en scheurvormig, lichtgroen van kleur met een geelachtige tint. Zachte pulp, aroma - verfrissend.

Het verdraagt ​​droge periodes. Bessen voor technische doeleinden - ontworpen voor verwerking. Oogst vanuit de bush - 5-7 kg. De plant is winterhard, hij draagt ​​ongeveer 20 jaar lang stabiel fruit. Praktisch heeft geen echte meeldauw.

Veelbelovende variëteit, vaker in de centrale regio. Middelgrote, compacte plant. Doornig klein. De vruchten zijn afgerond ovaal, met een gewicht van 4-5 g, kleur - donkerrood.

Hoog gehalte aan pectine. Oogst vanuit de bush - 7 kg. Dichte opstelling van bessen op de scheuten. Niet bang voor echte meeldauw en winterse kou.

Pushkin

Gemiddelde vroege variëteit. Het is nog niet opgenomen in het rijksregister, het ondergaat momenteel proeven. Bessen met een transparante dunne schil. De vruchten zijn ovaal en wegen 4-4,5 kg. De kleur is groenachtig geel.

7-9 g wordt geoogst uit de struik. Het ras is winterhard, het verdraagt ​​ziekten. Heerlijk, zoet en geurig fruit.

Het werd gefokt in de vorige eeuw en werd in 1959 opgenomen in het staatregister. Het groeit van het Verre Oosten naar het Noord-Westen. Gekweekt voor het klimaat met lange winters en vochtige zomer. Zeer krachtige struiken. Veel doornen. Vruchten zijn verzadigd groen, maar naarmate ze rijpen worden de greens lichter. Vruchtgewicht - 5-6 g Schil dunne, gladde schil.

Bestand tegen meeldauw. De plant draagt ​​tot 15 jaar fruit. Proefscore - 3 punten. Verscheidenheid geclassificeerd als technisch. Dit komt door zuurheid. De struik geeft ongeveer 3 kg bessen. Het grootste nadeel is de instabiliteit naar septoria.

Donkergroene Melnikova

Vroege, hoogproductieve variëteit. Ongeacht de voorwaarden voor groei. De vruchten zijn middelgroot en wegen 2,5 g. Kleur - groen. Met een dunne, maar sterke huid.

Verwerking van producten - gelei, gelei, marmelade, wijn. De variëteit is winterharde, winterharde, transporteerbare vruchten.

Zheltoplodny superearly variëteit, gefokt door Wit-Russische fokkers. Struiken zijn compact. Vruchten zijn langwerpig, van gemiddelde grootte, citroengeel van kleur. De bessen hebben geen puberteit. Vruchtgewicht - 3.5 g

Bessen na verloop van tijd, verliezen hun smaak, hoewel niet gedrenkt met scheuten. Oogst vanuit de bush - 3.7 kg. Winterhardheid is gemiddeld. Bestand tegen meeldauw.

Ural druif

Gekweekt in 1968 door Sverdlovsk fokkers. Krachtige struiken, met rechte scheuten bedekt met spikes. De vruchten zijn smaragdgroen, groot - elk 6-8 g. Geen beharing.

Dessertsmaak met druiventonen. Hoog smakende score - 4.8 punten. De schil heeft een zure smaak. Purpose - universeel. De gemiddelde tolerantie voor schimmelziekten. Bessen verdragen transport. Bush geeft - 4-7 kg bessen.

Nesluhovsky

Deze kruisbes wordt beschouwd als een van de meest heerlijke. Struiken van gemiddelde hoogte, met veel doornen. De vruchten zijn ovaal, donkerrood van kleur en rijpen sterk paars. Massa - 4-6 g.Vruchten met een waslaag. De huid is stevig.

Smaak is zoet. Goede transporteerbaarheid. Struiken groeien zonder steunen en kousenbanden. De hoogst smakende score - 5 punten. Oogst vanuit de bush - 5 kg.

Vroege droogteresistente variëteit, vanaf 1990 op rassenonderzoek. Laagspuitende struiken, scheuten met spikes. Het gewicht van de bessen is 3-4 g. Bessen met beharing, pruimkleurig, de vorm is een kegel. Er zit weinig zaad in de pulp.

De bessen hebben een verfrissende geur. Score degustatieschaal 4,8 punten. Oogst vanuit de bush - tot 5 kg. Hoge winterhardheid, ziekteresistentie.

Besshipny zwarte variëteit, gefokt in 1995. Hoge struiken. De vruchten zijn eendimensionaal, heel donker - kastanjebruin, wegen 4-6 g. Glad, rond, zonder beharing.

Proefscore - 4,6 punten op 5. Op één struik - tot 6-8 kg bessen. Minus - lage transporteerbaarheid. Winterhard, niet veeleisend om te geven, zelfvruchtbaar.

de mid

Rassen met een gemiddelde rijpheid zijn in juli klaar voor de oogst. Dit zijn universele variëteiten, ze zijn goed voor elk doel. Ze onderscheiden zich door de zoetheid van bessen en een overvloedige oogst.

Deze half gerijpte kruisbes verscheen in 1988. Hij is niet veeleisend en geschikt voor kweek in verschillende klimaatzones. Het heeft een dikke kroon, groeit snel en moet worden gesnoeid. Schiet met spikes - ze zijn klein, zijn vrij zeldzaam. Fruit groeit in verschillende groottes. De vorm is ovaal, de kleur is donkerrood, in de rijpheid van bijna bordeaux. Er is een wasaanval. Massa - 4-7 g .In de sappige pulp zitten veel zaadjes.

Bessen zijn knapperig, suikerachtig, gerijpt, niet gedoucht. Het ras is pretentieloos, oogst en past zich snel aan de omgevingscondities aan. Proefscore - 4,5 punten. Oogst vanuit de bush - 9-10 kg.

De oudste variëteit, verkregen in Siberië, in een botanische tuin, al in 1939. Er zijn weinig doornen in de struiken, maar ze zijn erg lang, soms reiken ze tot 12 mm.

De vruchten zijn klein, wegen 2-4 g. Kleur - bordeaux. De smaak is bevredigend. De gemiddelde oogst van een struik is 2,8 kg. Zelfvruchtbaarheid is zwak. Droogte kan het gewas een flinke deuk geven. Maar de echte meeldauw "Betrouwbaar" is niet bang en zijn bessen rijpen lang op de takken, zonder te vallen.

Een relatief nieuwe, zelfvruchtbare variëteit, die sinds 1998 variëteitstests ondergaat. Er is een minimum aan doornen op de scheuten. De bessen zijn rijk rood.

De vruchten zijn universeel. Gemarkeerd met goede smaak en hoog suikergehalte. Niet bang voor schimmelinfecties en strenge vorst.

Gekweekt in de jaren 70 van de vorige eeuw. Schiet zonder doornen. De massa bessen is 1,5 - 3,5 g. De vruchten zijn rondovaal, zwart van kleur, niet behaard, met een waslaag. Schil met gemiddelde dichtheid.

Niet bang voor echte meeldauw. Het ras is bestand tegen vochtgebrek. Verfrommelt niet wanneer het wordt verzonden. Producten - verzadigde rode kleur. Van de vruchten maken hoogwaardige en smakelijke wijn. Bush geeft 1,3 - 1,5 kg bessen. Het ras is winterhard en heeft een hoge immuniteit tegen echte meeldauw, maar het wordt aangetast door anthracnose.

Krasnoslavyansky

Middenseizoen variëteit, gefokt voor het Europese deel van de Russische Federatie, maar met succes gekweekt in bijna alle regio's van het land. Het werd in 1992 in het nationale register geïntroduceerd. De struik is 1,5 m hoog. Grote vruchten, afgerond, iets langwerpig. Gewicht - 6 g Kleur - donkerrood. Het vlees is zacht, sappig, met een rijk aroma. Veel zaad. Schiet spike.

Bessen zijn zoet en zuur, dessert. Oogst van een struik - 6 kg. Hoge winterhardheid. Wanneer rijpe bessen de neiging hebben om af te brokkelen. Aantrekkelijke presentatie, pretentie om te zorgen, de vruchten laten het sap niet tijdens het transport achter. Beïnvloed door de schimmel. Moeilijk schoonmaken door spikes.

North captain

In het rijksregister sinds 2007. De vruchten wegen 3,5-4 g., Ronde vorm. Kleur - bordeaux, in sterke rijpheid - zwart, fruit bedekt met een wasachtige coating. Zaden zijn klein. De huid is dicht.

Fruit wordt niet gedoucht. De smaak is zoet en zuur. Bessen hebben een technisch doel. Bereid wijn, sappen, natuurlijke kleurstoffen. Winterhardheid, ziekteresistentie, gemak van voortplanting. Nadelen - struiken snel verdikt, middelmatige smaakkenmerken.

Oostzee

Zelf vruchtbare middelrijpende variëteit met groen fruit. De plant is middelmatig sterk, compact, er zijn doornen. Fruit zonder beharing, middelgroot, afgerond. Kleur - lichtgroen. Schil met gemiddelde dichtheid. Vruchtgewicht - 3-4 g.

Fruit met een zoetzure, verfrissende smaak. Bessen zijn geschikt voor elk doel. Bush geeft tot 10-13 kg. Het verdraagt ​​poederachtige meeldauw.

Groene fles

Mid-season variëteit van onbekende oorsprong. Verdeeld in de centrale regio. De tweede naam - Date Bottle. De plant is krachtig, met een gemiddelde spreiding. Schiet met spikes naar beneden gericht. Zeer groot fruit - 16-18 g, langwerpig, peervormig, ovaal. Kleur - donkergroen, langs de aderen - roodbruine stippen. Op de vruchten is er een lichte puberteit. Het vlees is groen, geurig.

De smaak is zoet en zuur. Oogst vanuit de struik - tot 20 kg. Cultivar en winterhard. Nadelen - wanneer het tekort aan vocht, bessen vallen, met een sterke luchtvochtigheid - kraken van fruit.

Samoplodny cijfer van middenklasse. Populair vanwege de afwezigheid van doornen. Vruchten tot 6 g, geelgroen, smaak met zuurheid, pittige tonen worden gevoeld. De bessen hebben een dunne en transparante schil.

De struiken zijn licht uitgestrekt en nemen weinig plaats in. Van geurige vruchten blijkt lekker en mooi bewaard te blijven. Fruit praktisch niet verfrommelen, laat het sap niet in - zijn goed vervoerd. Bestand tegen meeldauw. Dankzij de uitzonderlijke winterhardheid is het geschikt voor teelt in gebieden met een ruw klimaat.

Laagwaardige variëteit halverwege het seizoen van fokkers in Moskou. De massa vruchten - 4-6 g Doorn alleen aan de onderkant van de scheuten. De hoogte van de struiken is ongeveer 1,5 m. De vruchten zijn groen met een geeloranje tint. Vorm - ovale peer.

Eén struik geeft 5-6 kg bessen. Maximaal - 9 kg. Bessen zijn zoet en zuur. Uitstekende smaak. Устойчив к экстремальным климатическим условиям и болезням. Ягоды используют для еды в свежем виде и для консервирования.

Сорт выведен английскими селекционерами. Поспевая в середине июля, плодоносит до сентября. Сильнорослые кусты высотой 1,6 м, раскидистые. Есть шипы. Ягоды весят примерно 8 г. Они желто-зеленые, гладкие, овальной формы, с тонкой кожицей. Созревая, ягоды становятся янтарными.

Отличается долгим плодоношением. Куст дает 6 кг ягод. Шипы мешают сбору. Есть иммунитет к грибкам. Зимостоек, дает стабильные урожаи.

Сорт среднеспелый, самоплодный. Gefokt door Wit-Russische fokkers. De plant is middelmatig lang, gemiddeld, heeft weinig doornen. De kleur van de ronde vruchten is van donkerrood tot paars. Gewicht - 3,4-4,4 g. Er is geen puberteit.

Zoetzure smaak, bessen worden als nagerecht beschouwd en worden ook voor verwerking gebruikt.

Wit-Russisch rood

Nieuw van Wit-Russische fokkers. Rijpt in de tweede helft van juli. De struiken zijn een beetje uitgestrekt, schiet met dunne spikes. Donkerrode bessen wegen 3-4 g.

Bessen zijn geschikt voor verwerking en consumptie van vers. De struik geeft tot 7-8 kg bessen. De vrucht heeft een zoete wijnsmaak. Bessen maken jam, jam, wijn. Bestand tegen echte meeldauw. Het verdraagt ​​strenge winters.

Middenseizoen geelachtige variëteit. Kreeg zijn naam voor het ongewone aroma met tonen van honing. Plant srednerosly, uitgestrekt. Vruchten zijn rond of peervormig, met een dunne schil. Zachte en zachte pulp. Het gewicht van het fruit - ongeveer 6 gram schiet sterk bezaaid.

Oogst vanuit de bush - 5 kg bessen. De vruchten zijn zoet, bevatten veel suiker en hebben een kenmerkende honingsmaak. Het oogsten is moeilijk door de doornen. Het is bestand tegen vorst, droogte, ziekten en plagen. Goed getolereerde vracht. Bij een tekort aan vocht vallen de eierstokken weg en neemt het suikergehalte van de bessen af.

Variëteit met geel fruit. Gekweekt in de vorige eeuw, geïntroduceerd in het staatregister in 1965. De plant is compact en krachtig. Veel doornen op de scheuten, dun en scherp. Grote bessen, rond en ovaal, hun gemiddelde gewicht is 4 g. Ze hebben een dikke schil en het vruchtvlees is sappig en zacht. Er zijn veel zaden in fruit. De kleur van de bessen is heldergeel, met een wasachtige coating.

De smaak van bessen is zoet en zuur, zonder uitgesproken aroma. Score proeven - 4 punten. Ongeveer 4,2 kg bessen worden uit de struik geoogst. Bestand tegen echte meeldauw, gemakkelijk vermeerderd, goede producteigenschappen. Nadelen - moeilijke oogst door pieken en gebrek aan vorstbestendigheid.

snoeien

Deze zwartvruchtige variëteit met gemiddelde rijpingstijd werd in 1992 aangevuld door het rijksregister. Midden uitgestrekte struiken met zeldzame pieken. De massa bessen is 4,5 g, de vruchten zijn ovaal-peervormig. Geen puberteit. De schil is dik, met een wasachtige coating.

Vruchten met smaak en aroma van gedroogde pruimen. Perfect bewaard en vervoerd. Tegens - afhankelijkheid van het weer, wordt beïnvloed door anthracnose. Productiviteit - 3-4 kg van een struik. Score degustatieschaal - 4,2 punten.

Zwarte Negus

Aronia variëteit. Een van de beste soorten kruisbes. Struiken groeien in hoogte tot 2 m. Scheuten zijn bedekt met talrijke doornen. Vruchten peervormig, blauwzwart, glanzend, haarloos. Klein fruit - 2-2,5 g

Bessen met dessertsmaak. Score op de degustatieschaal - 4,7 van de 5 punten. Vruchten zijn niet vatbaar voor schokken, rijpen, stevig op een struik. De vruchten worden gebruikt om wijnen, vruchtenmoes, jam, enz. Te maken. Productiviteit - 7 kg uit een struik. Het wordt goed getransporteerd, de vruchten verliezen hun presentatie niet lang. Minus - de complexiteit van het schoonmaken vanwege de spikes.

Verscheidenheid van Wit-Russische fokken. Winterhard en vruchtbaar. Struiken zijn dik en verspreiden zich. Bessen wegen maximaal 3,5 kg. Vorm - langwerpig - ovaal, geschild haar. Kleur - oranjerood, rijpend, de bessen worden steenrood. Het gemiddelde gewicht van de vrucht - 2,8 g

De smaak is zoet en zuur. Evaluatie op de proefschaal - 4 punten. Min - de opbrengst daalt tijdens slecht weer.

Verscheidenheid aan Altai-selectie. Half-sparse zeldzame struiken met dikke spikes. Vruchten zijn peervormig, van gemiddelde grootte. Kleur - donkerrood. Vruchtgewicht - 2.3 g

De variëteit is niet veeleisend om te verzorgen, de bessen worden gebruikt voor de verwerking - van hen maken ze wijn, marmelade, gelei, enz. De struik geeft 4-6 kg bessen.

Gekweekt in de jaren 70 van de vorige eeuw. Compacte planten van gemiddelde hoogte. Aan de onderkant van de scheuten - spikes. De vruchten wegen 3-6,7 g. De rondovale bessen zijn felroze van kleur. Geen puberteit.

Nauwelijks vermeerderd door stekken. Zeer smakelijke bessen, maar geen smaak. Score - 4,8 punten. Haal van een struik tot 7 kg bessen.

laatrijpe

Late variëteiten worden meestal gebruikt voor het maken van winterblanco's. Ze mogen jammen en jammen. Bessen rijpen aan het einde van juli - begin augustus.

Late cultivar die is getest sinds 1990. Sterk groeiende plant met stekelige scheuten. Spikes worden gelijkmatig over de hele lengte verdeeld. De massa bessen is 7-10 g. De vruchten zijn ovaal-peervormig, zwart van kleur, er is een waslaag. De huid is dik.

De smaak van de bessen is zoet en zuur, het aroma is verfrissend. Score - 5 punten. In geval van overtreding van de agrotechnologie kan deze worden aangetast door echte meeldauw. Oogst vanuit de bush - 2,5 kg.

Leningradets

Middellange, vorstbestendige soort. Half uitgestrekte sredneroslye struiken. Op de scheuten zijn er enkele doornen, ze zijn dubbel en single, van klein formaat. Gewicht - 6-10 g. Het kan oplopen tot 13-15 g. De vruchten zijn obovoid, de puberteit is kort. De bessen zijn donkerrood, gegoten paars. De huid is dik met slecht vertakte aderen.

Fruit is universeel - geschikt voor alle soorten blanco, goed vers. Van de struik verzamel 2-5.8 kg bessen. Bestand tegen echte meeldauw, winterhard, productief, met bessen - uitstekende commerciële kwaliteit.

Groene regen

Hybride met een gemiddelde volwassenheid. Het is een hybride klasse van skoroplodny, vruchtbaar en smakelijk. Opgerichte struiken, uitgestrekt medium. Bessen eivormig, peervormig, lichtgroen. Wanneer de vruchten volledig rijpen, worden ze gelig. Bessengewicht - 5-8 g.

Struiken hebben geen kousenband en steunen nodig. Het verdraagt ​​vorst. Ongeveer 4 kg wordt verzameld uit de struik. De vruchten zijn goed in alle soorten - vers en verwerkt. Het ras is bijzonder resistent tegen anthracnose.

Laat rijpende groene variëteit. Bessengewicht - 6-7,5 g. De vruchten zijn afgerond, groen.

Op de struik groeit tot 8,5 kg bessen. Zoete en zure vrucht van universeel doel. Lijdt niet aan echte meeldauw en zwarte vlekken. Koudbestendig. Geschikt voor gemechaniseerde inzameling.

Kaptivator

Medium late, zelfvarende variëteit gefokt door Oeral fokkers. De struik is middelgroot, met licht bezaaide scheuten. De vruchten hebben een donkere kersachtige kleur en wegen 3-4,5 g. Bessen groeien in dezelfde grootte, rondovaal van vorm. Geen puberteit. De huid heeft een gemiddelde dikte. Door het rijpen worden de vruchten bijna zwart.

De smaak is zoet en zuur. Oogst van de struik 2,5-6 kg. Rang met hoge immuniteit tegen meelachtige dauw.

Winterhard, samoplodny ras met een uitstekende smaak. Gekweekte Oeral fokkers. Srenerolnye struiken, bijna studless. Fruit is donkere kers, afgeronde ovaal. Gewicht - 2,8-5,5 g zonder puberteit.

Bieren met een middellange smaak - ontworpen voor verwerking. Goede presentatie. Productiviteit - tot 40 kg / ha.

Geschiedenis van de variëteit

Russisch geel is een kloon van Russische kruisbes, die al sinds 1959 op de lijst van kweekprestaties staat. De rang kreeg nieuwe kenmerken, maar heeft ook positieve oude aangenomen. Russisch geel is met name resistent tegen echte meeldauw, het is winterhard, zelfdragend en hoogproductief. Geslaagd voor de Russische en verspreide scheuten, maar de struik is compacter geworden.

Russisch geel is een kloon van Russische kruisbes

De Russische gele variëteitstest werd in 1964 goedgekeurd en werd in 1974 aan het staatsregister toegevoegd. Zoned voor de Oeral en Noordwestelijke regio's. Door zijn aanpassingsvermogen aan alle weersomstandigheden kan deze kruisbes echter in verschillende klimaatzones worden gekweekt. Het draagt ​​goed fruit en in de hete droge zomer en koele regen.

Beschrijving van de kruisbesvariëteit Russisch geel

Een volwassen struik groeit tot een hoogte van iets meer dan 1 m, zonder verdikking. Het hout van de vruchtdragende takken is lichtbruin. Doornen zijn, maar zijn vooral geconcentreerd in het onderste deel van de scheuten. Bessen rijpen eind juni of begin juli, de periode is afhankelijk van de weersomstandigheden. De vruchten zijn groot - tot 7 g, zien er heel mooi uit, schitteren in de zon, omdat ze geen behaard zijn en bedekt zijn met een waslaag. Rijpe bessen krijgen een gouden tint, de schil wordt dun en transparant.

Kruisbessenfruit Russisch geel zonder behaard te zijn, met een waslaag

Gooseberry is de vroegste honingplant. In het voorjaar is hij de eerste van de bessenstruiken die bloeit en bijen naar de site trekt. In de volksgeneeskunde worden bessen gebruikt als diureticum en cholereticum.

Tuinders die Russisch geel worden, spreken van een zoete smaak met zuurheid. Fruit bevat veel suiker, heeft een dessertsmaak, dus sommige fundamenteel geoogste onrijpe groene kruisbessen, omdat het meer ascorbinezuur en andere zuren bevat. Eén struik per jaar zonder bestuivers geeft 4-10 kg bessen. Zelfs verslapen, brokkelen niet af, barsten niet en rotten niet.

Rijpe bessen - glanzend, met een gouden tint

Eigenaardigheden van groeiend Russisch geel

Natuurlijk, zelfs in deze kruisbes kun je fouten vinden: uitgestrekte kroon, de aanwezigheid van doornen, de struik wordt aangetast door spintmijten en schimmelziekten. In de beschrijving van de variëteit geeft relatieve weerstand aan tot echte meeldauw, en niet absoluut. Bovendien zijn er gevallen van anthracose. Rekening houdend met de tekortkomingen en de zorg moet worden genomen.

Siteselectie en landingsduur

Russisch geel groeit goed in de verspreide schaduw van bomen, roosteromheiningen, onder andere struiken. Echter, een deel van de dag moet het worden verlicht door felle zon. De plaats waar de grond altijd vochtig is, zal niet werken, het droogt niet lang uit nadat de sneeuw en regen zijn gesmolten.

De beste plaats voor de kruisbes is onder een lichte en luchtdoorlatende omheining, weg van de paden en rustplaatsen

De ideale tijd voor het planten is de herfst, direct na het bladvallen, wanneer de knoppen van het volgende jaar al zijn gelegd en gerijpt. Velen bevelen herbeplanting aan in het voorjaar, voordat de knop breekt. Maar de kruisbes begint heel vroeg te groeien, wanneer de aarde net ontdooid is.

Als het zomerseizoen op de meivakantie geopend is, nadat het perceel is opgewarmd en goed is uitgedroogd, kom je te laat aan met het planten van de kruisbessen.

De parameters van de landing pit moeten overeenkomen met de grootte van de wortels. De wortelhals kan begraven worden, dat wil zeggen, 3-5 cm dieper geplant dan de kruisbessen groeiden eerder. De rest van de landing is niet anders dan de klassieker. Roer de grond gemengd met humus of compost 1: 1, voeg 1 eetl. as. Als het land onvruchtbaar is (met klei, zand, stenen), maak dan een landing pit een beetje meer, dan krijg je meer voedingsstoffen mengsel. Na het planten van de Russische gele plantgoed, zorg ervoor dat het water en het gorgelen van het gat met ten minste gras snijden of poeder het met droge bodem, zodat er geen korsten of scheuren vormen.

Hoe water te geven

Russisch geel houdt niet van wateroverlast, is droogtetolerant, maar de bessen worden groter en smakelijker als de struik wordt bewaterd. Daarnaast heeft de stabiliteit in de verzorging en groeiomstandigheden een positief effect op de immuniteit, de kruisbes wordt resistent tegen ziekten.

Bij het drenken moeten kruisbessen een natte bodem van 40 cm diep worden

In de droge periode moet je het Russische gele eenmaal per week water geven, zodat de aarde minstens 40 cm nat wordt. Het is vooral belangrijk om te zorgen voor voldoende vocht tijdens de bloei (mei) en het fruit (halverwege eind juni). Ook moet in september regenwater worden bijgevuld (bij afwezigheid van regen).

Tabel: kruisbessenvoeders

Gebruik bij elke voeding slechts één van de meststoffen. Alle oplossingen en infusen die in de tabel worden vermeld, kunnen over de bladeren worden gegoten. Ze vertegenwoordigen een zure of alkalische omgeving, die schadelijk is voor schimmels en niet naar de smaak van ongedierte, maar is gunstig voor de plant, wordt goed opgenomen en geabsorbeerd door bladeren en wortels.

Bestrijding van ziekten en plagen

Meestal werken plagen en ziekten samen: insecten doorboren jonge bladeren, scheuten, eierstokken, zuigen sappen uit en schimmels worden in wonden gefixeerd. In de meeste gevallen worden ze gebracht door insecten van nabijgelegen geïnfecteerde planten. Daarom is ongediertebestrijding ook een ziektepreventie.

Tabel: ziekten en plagen van het Russisch geel, methoden van controle en preventie

 1. Vroeg in de lente of herfst na het blad vallen, de struiken met aarde of een mulch van 8-10 cm dik graven, dan kunnen de vlinders niet naar de oppervlakte komen en doodgaan.
 2. Verzamel de aangetaste bessen uit de struik en de grond.
 3. Voor en na de bloei, spray Karbofos (60 g per 10 liter water), Spark (1 tablet per 10 liter).
 1. Als de beschadigde bladeren klein zijn, kunt u ze afscheuren en verbranden.
 2. In geval van ernstige infectie, spray met mijtpreparaten, bijvoorbeeld Aktellik (2 ml per 2 l). Herhaal indien nodig de behandeling na 10-14 dagen.
 1. Voor de preventie van schimmelziekten, zorg voor goede kruisbestuiving met de kruisbes: drenken, voederen, dunner worden van de struik, bestrijding van ongedierte en onkruid.
 2. Als er nog een paar dagen resteren voordat je gaat oogsten, kunnen de chemicaliën niet worden gebruikt, snij dan alle beschadigde delen af, pak rotte bessen op en verbrand ze. U kunt proberen een oplossing van greens of jodium (40 druppels per 10 liter) of infusie van droge mosterd (1 eetlepel, 1 liter water) op te slaan.
 3. Fungiciden beginnen in het vroege voorjaar en gaan door tot in de herfst. Vóór het bloeien, vóór en na de bloei, na de oogst, besproeien met koperbevattende preparaten: XOM (30 g per 10 l water), Skor (2 ml per 10 l), kopersulfaat (50 g per 10 l).

Een struik vormen

Je kunt je leven niet ingewikkeld maken door de vorming van een Russische gele struik, maar laat het gewoon op natuurlijke wijze groeien. Maar hygiënisch snoeien is noodzakelijk. Verwijder elke lente gebroken, kromme en zieke scheuten. Begint op de leeftijd van 5-7, snijd de oudste takken jaarlijks. Ze kunnen gemakkelijk worden onderscheiden door donkere en gebarsten schors.

Regels voor de klassieke vorming van kruisbes:

 1. Direct na het planten trim je alle scheuten tot een derde van de lengte. In de loop van de zomer zullen ze worden bedekt met takken van de tweede orde en zullen verschillende vervangende scheuten vanaf de grond groeien.
 2. Laat de komende lente de bestaande vruchtdragende takken, evenals 3-5 de sterkste jonge vervangende ontsnappingen, snijd de rest af op grondniveau.
 3. Voeg in het derde jaar maximaal vijf opnames toe. Dus vorm een ​​struik ongeveer vijf jaar, totdat het bestaat uit 20-25 takken.
 4. Vanaf het zesde jaar snijd je niet alleen de groei van vorig jaar, maar ook de oude takken, en laat je deze over aan sterke jonge scheuten.

De kruisbes vereist jaarlijks sanitair snoeien.

Pplaats takken met bessen op de takken zodat ze niet op de grond liggen en niet rotten. De struik van Russisch geel houdt een hoge productiviteit 15 jaar. Dan kun je het verjongen, waarbij je absoluut alle scheuten "onder nul" afsnijdt, wacht op de scheuten en een nieuwe struik vormt. Maar het is beter in het voorjaar om de bosrijke tak vast te pinnen op de natte grond. Tegen de herfst zal het wortels geven, je zult klaar zijn met plantmateriaal.

Tuinliefhebbers vormen een kruisbes in de vorm van een boom - uit een enkele shoot met een stengel en skeletachtige takken. Er zijn ook gevallen van groeien op een trellis, analoog aan frambozen.

Beoordelingen kruisbes Russisch geel

Kruisbessen Russisch geel in ons land groeien al heel lang en elk jaar behaagt een overvloedig en steeds groter gewas. Dit is de vroegste van onze vier soorten. De struik is al meer dan een meter lang en hoogstwaarschijnlijk is dit de laatste groei, hij zal niet meer groeien. Het is een nogal stekelige plant en het is niet altijd handig om bessen te plukken, hoewel bessen lekker zijn en de moeite waard om ze te verzamelen. Dit jaar heb ik prachtige gele jam gemaakt van de Russische kruisbes, het lukte me om wat wijn weg te strooien en zelfs wat bessen, gedroogde bessen waren zurig, maar voor de compotes in de winter was het goed.

Salamandra mhttp://otzovik.com/review_3764391.html

Ik herinner me deze kruisbes uit mijn verre jeugd. Hij groeide op met mijn geliefde, overleden grootmoeder, de struik was niet erg groot, maar er waren veel kruisbessen en mijn neef barstte voortdurend voor beide wangen)) Lekker en zoet was kruisbessen. Het lijkt erop dat zelfs de mousseline dauw niet op hem was. Hij deed niets en de bessen waren schoon en zonder donkere vlekken.

Svet138http://otzovik.com/review_4067420.html

Maar voordat u Russisch geel koopt, moet u er rekening mee houden dat dit ras een mutant is van het Russisch en in sommige gevallen geel en wat rood. En volgens de auteur, Sergeevoj KD, houdt hij van de smaak, malser dan Russisch, en Russisch, op zijn beurt, van de smaaktafel.

Sherghttp://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=1690&start=885

Kruisbes Russisch geel geplant 2 jaar geleden. Afgelopen zomer was alles goed met hem, en dit jaar puilden de bladeren naar boven en een aantal punten. Met vonken behandeld ongedierte, vervolgens 2 keer Bordeaux-vloeistof - helemaal geen veranderingen. Drie meter van het - Krasnoslavyansky, normaal gezond struikgewas.

Ruff555https://www.forumhouse.ru/threads/14888/page-24

Het is prettig om Russisch geel te verzorgen. Dit is het geval wanneer alle inspanningen met rente worden terugbetaald. Op een hoog agrarische achtergrond zal de opbrengst indruk maken op iedereen: de takken zijn letterlijk bedekt met bessen - mooi, groot en smakelijk.

Bekijk de video: Marshmello ft. Bastille - Happier Official Music Video (Februari 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send