Tuinbloemen, planten en struiken

Kupena: planten en verzorgen in het open veld

Pin
Send
Share
Send
Send


Seal Salomo'svaste plant die zich heerlijk voelt in de schaduw en daarom een ​​goede aanvulling kan zijn op een dichte tuin. Garden lily of the valley (de tweede naam is kupeny) is ideaal voor het maken van ontwerpen in een natuurlijke omgeving, vooral gezien het vermogen van de plant om snel te groeien.

In totaal zijn er ongeveer 50 soorten kupen, en verschillende variëteiten verschillen niet alleen in de kleur en vorm van bloemen, maar ook in de grootte van de struik zelf (bijvoorbeeld de gigantische Chinese kupen groeit tot een hoogte van 120 cm). Professionele kwekers en amateurkwekers geven er de voorkeur aan geurig, medicinaal, krillig, ondermaats of breedbladig te worden.

Als u besluit de plant te planten die in uw tuin wordt beschreven, dan is de volgende informatie bijzonder nuttig.

Plaats voor de landing van kupeny

Vrijwel elke bodemsamenstelling is geschikt voor de groei en normale ontwikkeling van de kupene, maar hij ziet er het best uit als hij in halfschaduw of schaduw wordt geplant. De enige vereiste voor bodem - verplichte vruchtbaarheid. Op schaarse gebieden, die zich ook in de open zon bevinden, ziet de lelietje-van-dalen er niet zo spectaculair uit en groeit de boei in zulke omstandigheden veel erger.

Bij het kiezen van een site voor planten, is het noodzakelijk om rekening te houden met de diepte van het grondwater, omdat deze plant verdraagt ​​geen stilstaande vloeistoffen. Als je een koepel plant onder de bomen, dan zal het je vrij snel van onkruid beschermen, omdat het dichte struikgewas dat het vormt geen kansen op leven geeft.

Kupeny planten en kweken

Ondanks het feit dat veel experts het hebben over de mogelijkheid om op elk moment van het jaar in de volle grond te worden begraven, is het het beste om dit aan het einde van de zomer te doen, nadat u de gekozen plek uit onkruid hebt gehaald en de grond 20-25 cm diep hebt ingegraven. Bovendien kan er een beetje as aan de grond worden toegevoegd en kan minerale mest worden toegediend, met een snelheid van 10-15 g per struik.

Er wordt ook een drainagelaag in de afgewerkte aanlegputten gegoten (steenslag en zand zijn uitstekend voor deze rol) en vervolgens wordt compost toegevoegd, die vooraf is gemengd met de bovenste laag aarde. Verdere ontwikkelingen zijn afhankelijk van de door u gekozen fokmethode.

Indeling van wortelstokken

Een van de meest populaire varianten van vegetatieve vermeerdering van de tuinlelie van de vallei is de verdeling van zijn wortelstok, en de resulterende boom moet niet te klein zijn.

Het landingsproces zelf is als volgt: een deel van de wortelstok met een steel of een nier wordt horizontaal in de grond verzonken met 8-10 cm, waarna de aarde boven hen wordt verdicht en overvloedig wordt bevochtigd. In de eerste twee jaar na een dergelijke landing ontwikkelt de kupena zich heel langzaam en begint intensievere groei pas met het volledige overleven van de wortel.

Als je hebt besloten om de koepel uit te breiden door een deel van de wortelstok van de donorplant te planten, moet de grond over de geselecteerde plek (30 cm diep) worden gegraven, alle onkruid worden verwijderd en goed worden losgemaakt. Het is ook handig om as van hout, organische en minerale meststoffen toe te voegen.

Na het planten moet een jonge struik zo veel mogelijk worden beschermd tegen overmatige aandacht.

Naast vegetatieve vermeerdering wordt vaak zaad gebruikt. De zaadjes van de kupena zijn echter zeer zelden gebonden, omdat de bestuiving van een plant alleen kan plaatsvinden met behulp van lange boomstamhommels. De uitzondering is de breedbladige lelietje van dalen, waarin bijna elk jaar nieuw fruit in grote aantallen voorkomt.

In het algemeen zaden verliezen hun kieming snel en moeten worden gestratificeerd, maar bij het kiezen van deze methode is het beter om een ​​landing dichter bij de winter uit te voeren.

Op één plaats kan de plant tot 15 jaar oud worden.

Simpel gesteld, bij het beantwoorden van de vraag "Hoe vermengt een begraven ras zich?", Is het onpraktisch om te praten over de mogelijkheid van een zaadvariant.

Kupena in landschapsontwerp en combinatie met andere planten

De dikke sierstruiken gevormd door de activiteit van de bupenen maken de plant een graag geziene gast in elke tuin of bloementuin. De tuinlelie van de vallei zal alle lege en lelijke delen van het gebied perfect verbergen en dergelijke plaatsen tot een waar paradijs maken.

Het is ook goed als het groeit in de schaduw van bomen, daarom wordt het vaak gebruikt voor het planten van boomstammen van tuinbomen. De plant zal echter wel kunnen helpen met het organiseren van rotstuinen en een uitstekende centrale aanvulling worden onder kortstromende kerels (bijvoorbeeld madeliefjes, asters of viooltjes).

Met een bad in landschapsontwerp, zul je zeker niet verliezen, want zelfs nadat het is gebloeid, zullen de sierlijk gebogen bladeren van de plant de algehele compositie in een nieuwe kleur behouden.

"Solomnova print" zal een uitstekende achtergrond zijn voor daglelies en irissen, en bij de algemene beplanting met tulpen zal het vervagen van de lente bolvormig worden verborgen. Daarnaast is de kupena geweldig voor de buurt met andere planten, die net als haar de voorkeur geven aan halfschaduw.

Deze omvatten verschillende soorten varens, een omleider en morrozniki. Overigens worden deze planten vaak gekozen voor de rol van buren voor kupeny.

Kupena ziet er goed uit bij het snijden, zodat het vaak wordt gebruikt om boeketten of hele bloemstukken te maken.

Zorg voor het bad in het groeiproces

Nadat je het badhuis in de datacha of in de tuin hebt laten vallen, moet je haar goed verzorgen in het open veld. Dit concept betekent tijdig bewateren en mulchen van de grond, kwaliteitscontrole van onkruid en regelmatige plantenvoeding.

De grond water geven en mulchen

De selectie van het bewateringsregime hangt grotendeels af van wat voor soort tuinlelie je groeit. Bijvoorbeeld, een veelkleurige zweep moet regelmatig worden bewaterd, maar in matige doses, waarbij het bodemvocht constant wordt gehandhaafd, maar de plant zelf niet wordt overstroomd.

Tegelijkertijd is de kupu breedbladig, medicinaal en roze, heeft hij niet vaak water nodig en verdraagt ​​hij langdurig droogte goed. Daarom is het noodzakelijk om dit soort baden alleen water te geven als er gedurende een lange tijd geen neerslag in een bepaald gebied is geweest en de grond erg droog is.

Onkruidbestrijding

Als onkruid praktisch al zijn hele leven interfereert met andere planten, dan heeft de coupena er pas in de eerste paar jaar na het planten last van. Een jonge plant is niet sterk genoeg om te kunnen omgaan met klimparasieten, maar zodra de lelie van de vallei begint te groeien, zullen de onkruiden geen kans krijgen.

Echter, zodat de jonge boompjes niet sterven, zelfs niet in de beginfase van hun ontwikkeling, inspecteer de plaats van toekomstige planten en verzamel zorgvuldig al het onkruid. Het beschermen van de plant zal helpen en de wortelstok spoelen, die wordt uitgevoerd vóór de directe plaatsing van de begraven in de grond.

Plantenvoeding

Zoals we al hebben vermeld, bupena is vrij eenvoudig voor de samenstelling van de grond en kan groeien op uitgeputte gronden, maar als je een mooie en vol krachtplant wilt krijgen, dan zou je het moeten planten in de grond, rijk aan humus. Bij het planten in vruchtbare grond (inclusief bevruchting bij het planten van planten), kunnen lelietje van dalen niet een paar jaar voeden.

Anders, als je een heel karig gebied hebt, voor snelle groei, moet je twee keer per seizoen complexe en minerale meststoffen kopen die op de grond worden aangebracht: de eerste keer in het vroege voorjaar en de tweede tijdens de bloei. Bovendien voelt de plant, zelfs op de rijk aan vitaminen, beter aan als hij eenmaal per jaar, in het voorjaar, wordt aangevuld met organische meststoffen: mest of compost.

Weerstand tegen ziekten en plagen

Misschien is kupena bijna de enige plant die zeer goed bestand is tegen natuurlijke ziekten en plagen.

Tuinlelie lijdt zelden aan dergelijke tegenslagen, maar bij droog weer kan het nog steeds worden aangevallen door slakken, slakken en in sommige gevallen rupsen van de bladwesp, die in enkele minuten in staat zijn om de bladeren van de plant volledig te vernietigen.

Daarom is het zo belangrijk om het moment van het verschijnen van insecten niet te missen om de juiste worsteling met hen te beginnen.

Overwinterende kupeny

Succesvolle teelt van kupeny omvat de vervulling van een andere vereiste, die relevant is bij de voorbereiding op het winterseizoen. Het bodemgedeelte van de tuinlelie, met het begin van koud weer, sterft eenvoudig af, en de wortelstok wacht kalm op de grond.

Deze functie is echter alleen relevant in een gematigd klimaat, zodat niets meer van u wordt vereist. Als de teelt van kupena echter plaatsvindt in gebieden met strenge vorst, moet de plant worden voorzien van extra onderdak. Het kan worden gedaan met zaagsel, turf of lapnik.

Kortom, de teelt van tuinlelietje van dalen zal het gewenste resultaat alleen opleveren als alle aanbevelingen met betrekking tot planten en plantenverzorging strikt worden opgevolgd.

Fabriek beschrijving

Bloemen verschijnen aan het begin van de zomer, wanneer er nog maar weinig bloeiende planten in de tuin zijn, en het oog verrukken met zijn witte kleur en gelijkenis met miniatuurklokken. Bloeiwijze biseksueel, verzameld in kleine groepen in de oksels van de bladeren

Rhizoom horizontaal, het toont duidelijk de sporen van dode scheuten, die op een zegel lijken.

Ter informatie! De tweede naam, gekocht door de Britten, is "Salomo's zegel" voor verdikking op de wortels van een plant. Het woord "kupena" zelf werd gevormd uit de oude Griekse "knie" en "set" voor een lange wortelstok bestaande uit vele gewrichten. In Rusland heeft het veel namen - wolfberry, ravenoog, helleborus, kern, wolfsang.

Deze vaste plant heeft niet alleen decoratieve eigenschappen, maar is ook een krachtig medicijn dat de symptomen van vele ziekten kan genezen of verlichten.

Kupena: planten en verzorgen in het open veld

De plant groeit goed op elke bodem en geeft de voorkeur aan bezinksel in halfschaduw of schaduw. In de natuur groeit het onder het bladerdak van bossen en voelt het goed op schaduwrijke plaatsen.

Hij is een naaste verwant van de lelietje-van-dalen in mei en maakte ooit deel uit van de familie Landyshev, die nu is afgeschaft. Nu behoort het tot de familie van asperges.

Lelietje-van-dalen nauwe relatieve kupeny

De plant houdt niet van dicht bij het grondwater en sterft als het water stagneert.

Let op! Op plaatsen die geschikt zijn om te zwemmen, groeit het snel en begint het de naburige planten uit te persen. In de tuin is het erg goed om het onder de bomen te planten, waar het hevig groeit en de noodzaak om regelmatig uit te roeien overbodig maakt.

Wanneer het bad vervangen? In principe is het mogelijk om op elk moment van het jaar een koepel in een open veld te planten, omdat de plant uitstekend kan overleven. Maar het is het beste om te transplanteren in de late zomer of vroege herfst, wanneer de wortels een goed aanbod van voedingsstoffen hebben opgedaan.

De zaden van de kupena reproduceren zeer zelden, omdat voor bestuiving de planten langstammige hommels nodig hebben, zonder hen zal de eierstok eenvoudigweg niet zijn. Een uitzondering vormt de kupen breedbladige, waarvan de zaden perfect rijpen zonder deze insecten. Bovendien verliezen plantmateriaal snel hun ontkieming en hebben ze stratificatie nodig, en het teeltproces duurt enkele jaren.

Kupen kweken in potten

Het snelste en meest productieve proces van het fokken van de lelietje-van-dalen-tuin (de zogenaamde amateur-tuiniers) - de verdeling van de struik.

Het planten van kupeny en verdere verzorging is heel eenvoudig:

 1. Op de plaats van de voorgenomen landing wordt een plantkuil gegraven, waarin drainage en complexe meststoffen worden geïntroduceerd.
 2. De put is gevuld met vruchtbare grond en verdicht.
 3. Wortelstokken worden 8-10 cm in de grond gegraven en vormen rond de struik een sproeivloer, waarin 5 liter water wordt gegoten.
 4. In de eerste paar levensjaren op een nieuwe plaats na ontscheping, ontwikkelt de struik zich langzaam, en later met volledige beworteling, begint de struik te groeien en in de breedte te groeien.
 5. Zorg wordt verminderd tot regelmatig wieden en water geven.

Interessant! Omdat kupena een meerjarige plant is, overwinteren de wortels en knoppen goed in de grond. Talrijke bladeren, die een dicht tapijt vormen, sterven weg voor de winter en groeien terug in de lente.

Het vermogen van de tuinlelietje van dalen om snel schaduwrijke tuinhoeken te vullen, onvermijdelijk onkruid te verdringen, niet veeleisend te zijn voor de bodem en te water geven, maakt deze plant onmisbaar in landschapsontwerp.

Zorg voor het bad na de groei van de struik is praktisch niet vereist. De plant leeft op zichzelf en vereist alleen beperkingen in vrijheid, omdat hij, groeiend in verschillende richtingen, overal kan overstromen.

Heesters hebben een hoge koudebestendigheid, bevriezen niet en vereisen geen enkele beschutting voor de winter, natuurlijke sneeuwbedekking is voldoende.

Het is belangrijk! Het is niet nodig om een ​​plant te planten in een vallei gevuld met springmeltwater, want tuinlelies van de vallei kunnen het stilstaande vocht niet uitstaan ​​en kunnen zelfs afsterven.

Kupena: ziekten en plagen

Kupena is zeer resistent tegen veel voorkomende plantenziekten. Tijdens koude en regenachtige periodes, kan de plant worden onderworpen aan echte meeldauw of grijze rot. Verwijder in dit geval de aangetaste gebieden en spuit de resterende groene massa in met een oplossing van fungicide, waarbij u de dosering in de instructies in acht neemt.

De bladwesp van Salomo, in staat om bladeren aan skeletachtige aderen te knagen, is een gevaarlijke plaag voor de kupene. Larven eten groene massa, die kleine vliegende vliegen legt. Vecht tegen deze plaag met insecticiden.

Caterpillar plaag kupeny

Soms worden planten aangevallen door ongedierte zoals rupsen en slakken die bladeren en jonge scheuten aantasten. In dit geval kun je proberen volksafweermiddelen te gebruiken, maar het is veel gemakkelijker om een ​​uitgebreid middel van plagen toe te passen en deze met planten te besproeien.

Nuttige eigenschappen van het bad

Tuinlelie heeft geneeskrachtige eigenschappen, bevat een aantal nuttige stoffen voor de behandeling van ziekten: hartglycosiden en flavonoïden, ascorbinezuur en alkaloïden. In de volksgeneeskunde wordt de plant gebruikt voor de behandeling van acute luchtweginfecties en bronchitis, longontsteking en reuma, vleesbomen en jicht. Kompressen met infusie kupeny zijn perfect bestand tegen kneuzingen en wonden, afkooksels helpen bij de bestrijding van maagaandoeningen, waaronder een maagzweer.

Nuttige eigenschappen van het bad

Het is belangrijk! Om steenpuisten en puistjes te bestrijden, wordt een alcoholische infusie van de plant gebruikt en om het huidrizoomensap op te frissen en wit te maken. Tuinlelie helpt bij het stoppen van bloeden, als een verdovend en ontstekingsremmend middel.

Ondanks het feit dat de plant giftig is, met een goede hittebehandeling, verliezen gifstoffen hun giftige vermogen en maken ze dus het gebruik van producten met een bad in een EHBO-kit mogelijk, gebruik bouillons en infusies bij de behandeling van verschillende ziekten.

Dus de tuinlelie is niet alleen een mooie plant in landschapsontwerp, maar ook een nuttige struik die vele kwalen kan genezen. Daarnaast is de kupena een onkruidjager. Dromen veel tuinders niet van zo'n bloem?

Beschrijving kupuyu drug

Geneeskrachtige kupena (Polygonatum officinale) - kruidachtige vaste plant tot 60 cm hoog Populaire namen: wolvenogen, wolvengras, wolfappelen, wolfsbos, wolfsbessen, raafogen, onkruidogen, raaf, gladde ogen, kraanpeulen, aardbeizegel, kraan , kupena-lupena, helmeritsa bos, hazenkool, signet, haan, tirlich, dove lelietje-van-dalen en andere namen.

Het is de moeite waard om de beschrijving te beginnen met het feit dat het medicinale bad (Polygonatum officinale) is toegewezen aan de familie van lelies. De stengel en wortelstok van de plant zijn knoestig, aan de bovenkant is de stengel gebogen door een boog, de bladeren zijn afwisselend en worden in één richting gedraaid.

De bladeren zijn langwerpig-ovaal, eivormig, groen boven en grijs-groen onderaan gebaad. De vrucht is kupeny - een blauwachtig zwarte bolvormige bes. De bloemen zijn wit, naakt, hangend, in de boezem van bladeren van 1 of 2. Het bloeit van mei tot juni.

Cupena groeit in het Europese deel van Rusland en de GOS, in West- en Oost-Siberië. Groeiende kupena tussen struiken in naald- en loofbossen.

Voor de bereiding van geneesmiddelen uit kupene-grondstof zijn gras (bladeren, bloemen, stengels) en wortelstok. Het gras wordt geoogst van mei tot juni, en de wortelstokken - in de herfst.

De wortelstokken van de medicinale kupena bevatten slijm, zetmeel, ascorbinezuur, alkaloïden, arabinose, fructose en glucose. Alle delen van de medicinale kupena bevatten hartglycosiden. Vitamine C en glycosiden zijn te vinden in de bladeren.

Helende eigenschappen van de badapotheek

Traditionele geneeskunde maakt gebruik van de geneeskrachtige eigenschappen van de farmaceutische kupeni voor waterzucht, aambeien, verkoudheid, reuma, rugpijn, oedemen van verschillende oorsprong, diabetes, hernia, en ook als omhullende, bloedzuiverende, ontstekingsremmende, hemostatische, emetische, verzachtende en slijmoplossend. Verse bladeren van de plant worden ook extern aangebracht, aangebracht op wonden en gekookt - in de vorm van kompressen voor kneuzingen.

 • Het afkooksel en de tinctuur van de wortelstokken van de kupena zijn geïndiceerd voor bronchitis, longontsteking, hoofdpijn, ontsteking van de bovenste luchtwegen, maagzweren, osteochondrose, artritis, hartkwalen, jicht. Het sap van verse wortels helpt vlekjes in het gezicht en sproeten te verwijderen. Vergeet alleen niet de mogelijkheid van huidverbranding!
 • Rhizomes kupeny, doordrenkt met alcohol 40% (of wodka) wordt gebruikt in de vorm van druppels met korsten en puistjes op het lichaam.
 • Отвар корня купены лекарственной применяется наружно в виде примочек, компрессов, обмываний при кровоточащих ссадинах, ушибах, подагрических и ревматических болях.
 • Растение купена лекарственная может использоваться для лечения острых и хронических гинекологических заболеваний.
 • Небольшие дозы отвара из корневищ применяются для лечения язвенной болезни желудка и двенадцатиперстной кишки.
 • Отвар из корневища купены способствует рассасыванию синяков. Рекомендуется также при ревматизме и подагре.

Er moet echter rekening mee worden gehouden dat de plant wordt gekocht - giftig en dat grote zorgvuldigheid is vereist voor intern gebruik!

Veelbloemige of geurige kupena

Veelkleurig kupena behoort tot de familie van de lelie van de vallei, heeft een vrij bescheiden uitstraling, maar ziet er elegant uit. Het zegel van Plant Solomon geeft de voorkeur aan schaduwrijke plekken. Als de bloem op een te zonnige plek is geplant, kan de groei ervan niet zo snel optreden en zal een volwassen plant u niet behagen met zijn pracht. Het wordt aanbevolen om een ​​bloem onder een boom te planten - hij ziet er mooi uit in de vorm van struikgewas.

Er zijn niet meer dan 50 soorten kupene verspreid over de hele wereld, voornamelijk geconcentreerd in Azië en Europa. Twee belangrijke variëteiten worden in Rusland gekweekt: een geurige of medicinale kupena die wordt gebruikt in de farmacologie en een veelbloemige kupena, vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden.

Deze plant onderscheidt zich door een vrij krachtig wortelgestel, meerdere rechtopstaande stengels, vaak met een lichte helling. In de hoogte bereiken ze soms 1,3 - 1,5 m. De brede lancetvormige bladeren op de stengels groeien verticaal, waardoor het lijkt alsof ze erop zijn geplant. En voor de grootte van het blad worden kleine buisvormige bloemen die naar beneden kijken uit de sinussen, vaak niet opgemerkt. Ze hebben een lichtgele kleur aan de randen en dalen af ​​op het "nee" naar het midden. Bij sommige soorten zijn de bloembladen in crème en roze schubben met een frame met dubbele randen. Aan het einde van de bloei verschijnen er vruchten op de coupe, die niet kunnen worden geconsumeerd: ze zijn giftig voor de mens.

De geurige kupena verwijst naar vaste planten, bereikt een hoogte van 70 cm niet: gemiddelde waarden voor een struik zijn 40-60 cm Bladeren variëren van 10 tot 14 cm, breedte - 2-5 cm Aan de achterkant zijn ze ruw en saai, met zilver glans, aan de voorzijde glanzend, donkergroen.

De plant heeft een vertakte en lange wortel. Er zijn 1-2 witte bloemen op een steel, die eind mei opengaan. Donkerblauwe fruitbessen verschijnen eind juni. In de natuur bevindt zich een geneeskrachtig bad aan de randen en tussen struiken, in naaldbossen.

Groeiende grond

Plant elke grond, maar als je snel wilt groeien, is het beter om de voorkeur te geven aan een dicht, vruchtbaar land. Slechte grond remt de bloemontwikkeling en het ziet er pijnlijk uit. Natte grond is goed geschikt, maar er mag geen stagnatie van vocht optreden.

Kies voor het planten van een plaats waar het grondwater diep is. Weet je dat? De plant kreeg zijn naam "Solomon print" vanwege zijn unieke genezende eigenschappen en ongewone vorm. Volgens de legende heeft koning Salomo het zegel met zijn zegel toegekend voor de gelegenheid om vele ziekten het hoofd te bieden.

Voor het planten wordt aanbevolen om de grond van het tuinbed voor teelt te bemesten met behulp van minerale meststoffen (15 g per struik) of houtas. In het gat is om de afvoer te vullen, compost toe te voegen, gemengd met de bovenste laag aarde.

Beschrijving kupeny: rassen en variëteiten

Multicolor Kupena behoort tot de leliefamilie. Koupena is de eigenaar van een sierlijke gebogen stengel, waarop twee heldere rijen van heldere ovale groene bladeren, en kleine witte bloemen bloeien in hun oksels.

In de natuur zijn er ongeveer 50 soorten kupeny. Meestal kunt u er 3 vinden.

Medicinale kupena. Het groeit tussen bossen en schaduwrijke struiken van het noordelijk halfrond. Niet hoger dan een halve meter hoog, bloeit in het late voorjaar - vroege zomer. De vruchten van medicinale kupeny hebben een sterk emetisch effect.

Geurende kupena. Het groeit tot 80 cm hoog, heeft blauwachtig groene bladeren. Geurende kupena bloeit midden mei en bloeit gedurende 5 weken. Als een habitat in de natuur, kiest deze bloem de hellingen van lage bergen en heuvels, schaduwrijke struikgewas van bossen en bosopeningen.

Koupena veelbloemig. Deze variëteit is vaker dan andere telers geplant in potten en in volle grond. Kleur veelbloemige kupena in de vroege zomer.

Het is interessant in zijn structuur wortelstok kupeny. Het bestaat uit schakels en wanneer de spruiten van vorig jaar afsterven, blijft er op zijn plaats een klein platform over dat is afgedekt met kurk. Door zijn uiterlijk lijkt het op een zegel, dat de tweede naam "Solomon's zegel" gaf aan kupene. Volgens de legende heeft koning Salomo dit zegel toegekend voor zijn genezende eigenschappen. Immers, infusies van wortel kupeny staan ​​bekend om hun ontstekingsremmende en wondhelende effecten.

Waarschuwing. Alle delen zijn giftig.

Küpeny landen

Het is mogelijk om een ​​bad te laten landen voor elke bodem, omdat het absoluut niet veeleisend is. Maar als u wilt dat de plant er perfect uitziet, is het het beste om de teelt over te dragen naar de schaduw, op vruchtbare, dichte grond. In de zon zal het bad iets erger worden en er minder indrukwekkend uitzien. Bij het planten in open grond is het wenselijk dat het grondwater dicht bij het oppervlak komt. Water geven is regelmatig nodig, maar de plant verdraagt ​​stilstaand vocht. Het beste van alles is dat het zich in de schaduw van bomen baadt en weelderige struikgewas vormt, waarin zelfs onkruid niet overleven.

Voor het planten, kupeny in de volle grond, eerst de bedden voorbereiden. Afvoer van puin of zand wordt in het geoogste gat gegoten en compost wordt aan de grond toegevoegd.

De teelt van kupene uit zaden in de tuinbouw is praktisch niet te vinden, omdat bestuiving van deze bloem alleen kan plaatsvinden met behulp van langstammige hommels. Zaden worden geplant in de late herfst, en spruiten verschijnen in de lente, en soms zelfs alleen voor het 2e jaar. Bovendien kan een zaadplant maternale symptomen verliezen. Deze planten beginnen pas in het derde jaar en soms op de 5e te bloeien.

Meststof en dressing

Als je een emmer in vruchtbare grond plant, dan is het voor een goede ontwikkeling voldoende om eenmaal per jaar kunstmest aan te brengen. Hiertoe gieten ze in het voorjaar organische materie (mest of compost) en enkele minerale meststoffen in de grond. Dit is genoeg voor de ontwikkeling en bloei van de kupeny.

Plantengroei

De eenvoudigste en meest effectieve manier om kupeny-divisie te fokken.

De bloem kan op elk moment van het jaar in de volle grond worden geplant, maar het is het beste om het in de late zomer of de vroege herfst te doen. Plek voor aanplant moet van onkruid worden gereinigd, graven tot 25-20 cm diep. De wortel van de beker is gearticuleerd en erg fragiel, daarom is het heel eenvoudig om het te verdelen. Delenki met een knop of stengel worden in de grond geplant tot een diepte van 8-9 cm en liggen horizontaal.

De eerste paar jaar zal de groei van de bloem langzaam zijn, totdat de wortel eindelijk wortel schiet, waarna de bult snel begint te groeien. Het wordt aanbevolen om het badhuis eens in de 3-4 jaar te verdelen door delenki's op dezelfde plaats te planten, anders kan het baden hun buren in de tuin verpletteren.

Ziekten en plagen

Kupena, waarvan de landing en verzorging geen problemen oplevert, is evenzeer blij met de bijna volledige afwezigheid van ziekten. Deze bloem is omzeild en ongedierte, slechts af en toe in de droge tijd of in de tweede helft van de zomer kun je slakken en wat rupsen op de bladeren vinden. Maar dit probleem is gemakkelijk op te lossen met de hulp van "Intavira" of andere analogen.

Botanische beschrijving

In uiterlijk vergelijkbaar met de lelie van de vallei. Plant hoogte varieert van 10 cm tot 1,5 m. De wortelstok is multi gerimpeld, houtachtig, meestal horizontaal dicht bij het bodemoppervlak. Op de wortelstok bevinden zich afgeronde sporen met een depressief midden - het zogenaamde zegel van Salomo. Volgens de legende werd het door de koning verlaten dankzij de genezende eigenschappen van de plant. Van deze merken wordt bepaald door de terugkeer van de plant.

Talloze groeipunten laten stengels naar de oppervlakte los. Ze zijn geribbeld, bedekt met een dunne gladde huid met een groene of roodachtige tint. Arcuate-scheuten zijn bedekt met grote, bladvormige bladeren, afwisselend gerangschikt. De vorm van de plaat is ovaal, de randen zijn glad, de punt is puntig. De bladeren zijn bedekt met verticale verticale reliëfaders.

Wanneer het bloeit

Bloei vindt plaats in mei-juni. Sneeuwwitte klokvormige knoppen verschijnen in de bladoksels. Ze worden in kransen verzameld, hangen aan de onderkant van de stengel, stralen een rijk, aangenaam aroma uit. Na bestuiving verschijnen vruchten: ronde bessen met een roodachtige tint, die blauwzwart worden naarmate ze rijpen. Elke bes bevat 1-9 zaden. Wees voorzichtig - ze zijn giftig.

Het kweken van kupeny van zaden

Zaden kupeny foto

Misschien zaad en vegetatieve reproductie kupeny.

Het kweken van kupeny uit zaden is een nogal lastig proces, maar het geeft je de mogelijkheid om direct een groot aantal zaailingen te krijgen.

 • Verzamel rijp fruit, verwijder de zaden, spoel de pulp.
 • Houd de zaden ongeveer 1 maand in het plantaardige deel van de koelkast.
 • Zaaien in een bak met een zand-turf mengsel en gedurende 3 maanden op een luchttemperatuur van + 2-5 ° C houden.
 • De volgende 3 maanden moeten de gewassen warm worden gehouden (ongeveer 20-23 ° C).
 • Blijf dan ongeveer 3 maanden koel - in dit stadium zullen de zaden beginnen te ontkiemen.

Kupena zaailing foto's

 • Spruiten ontwikkelen zich langzaam. Groeien bij een luchttemperatuur van 20-23 ° C, de verlichting moet diffuus zijn, de grond bevochtigen.
 • Landing in de open grond brengt de lente door. Bloei vindt plaats in het 3-4e jaar van groei.

Voortplanting door de struik te verdelen

Vegetatieve reproductiekosten in de late zomer of vroege herfst.

Rhizoomverdeling is de gemakkelijkste en meest effectieve manier van voortplanting. Om de struiken te verdelen zou elke 3-4 jaar moeten zijn, anders zal de kupena sterk groeien en hun buren overstemmen. Graaf een struik, verdelen voorzichtig in delen. Delenki moet groot zijn, een deel van wortelstok bevatten met knoppen voor groei en een deel van de stengel.

Hoe zaailingen kupeny planten

Delenki, evenals planten gekweekt uit zaden, worden op dezelfde manier geplant.

 • Graaf het gebied tot de diepte van de schoffelbajonet, ruim onkruid af, egaliseer de grond.
 • Aanraden om complexe minerale meststoffen, compost, as te maken. Voeg zand toe aan dichte, zware grond.
 • Plaats tijdens het planten de wortelstok horizontaal, verdiep deze met 8-9 cm.
 • Tussen beplanting, houd een afstand van ongeveer 20 cm aan, sluit de grond af, water.

Delenki zal ongeveer 2 jaar rustig blijven en dan zal de struik beginnen te groeien en bloeien.

Groeit het beste in de schaduw. Op een zonnig perceel ontwikkelt zich langzamer.

De grond water geven en losmaken

Water alleen met ernstige droogte.

Om vocht te behouden en om de vorming van een korst op het oppervlak van de grond te voorkomen, moet het perceel worden gemout. Het losmaken van de grond wordt niet aanbevolen, om de wortels van de plant niet te beschadigen. Haal het onkruid voorzichtig weg.

Als de bodem vruchtbaar is, is het voldoende om in het vroege voorjaar complexe minerale meststoffen of organische stoffen te introduceren. Bemesten arme grond in de lente en bloeiperiode.

Farmaceutisch of medicinaal bad is geurig Polygonatum odoratum

Farmaceutische of medicinale bad is ook geurige Polygonatum odoratum foto

Kupena 30-65 cm hoog, geribbelde stengels zijn bedekt met ovaalvormige bladeren. Bloei begint halverwege eind mei en duurt ongeveer 5 weken. Witte bloemen, klokvormige vorm.

Kupena whorled Polygonatum verticillatum

Whorled Kupena Polygonatum verticillatum variëteit 'Rubrum' foto

Plant hoogte is 30-60 cm .De bladeren zijn zittend, de lagere zijn afwisselend bevestigd, de bovenste worden verzameld in kransen van 4-8 stuks per stuk. De bladlengte is 10-17 cm, de breedte is 1,5 cm en de bloei begint in juni en juli.

Polygonatum multifilon multiflora

Polygonatum Multiflórum meerbloemige foto

Planthoogte is ongeveer 1 m. De bladeren zijn gerangschikt in twee rijen. Kleine witte bloemen 1-4 worden verzameld in de oksels van de bladeren. Het groeit het beste in de schaduw, houdt van vocht.

Kupena Pratty Polygonatum prattii

Kupena Pratty Polygonatum prattii foto

Mooie plant met placers paarse bellen, verzameld in dikke, in paniek staande handen. De bladeren zijn lancetvormig, langwerpig en hebben een eigenaardige groenachtig-zilveren kleur. Stelen zijn donker paars.

Kupena in uw tuin: de voordelen

De voordelen van deze vaste plant voor een tuinman en een amateurkweker zijn de eenvoud van de plant, de mogelijkheid om hem op schaduwrijke plaatsen te planten, in dichte tuinen:

 • het verbergt perfect lege plekken in een bloembed die niet geschikt zijn voor andere bloemen,
 • het wordt vaak geplant als een ontwerp voor pristvolny cirkels,
 • kupena is een perfecte aanvulling op onvolgroeide planten op een bed,
 • zelfs na het einde van de bloei zal de tuinlelietje van dalen een prachtig element van tuinontwerp zijn - de achtergrond voor irissen, lelies en andere bloeiende planten,
 • De plant vermenigvuldigt zich door de wortelstokken te delen, dus onpretentieus in de verzorging, groeit snel en verdringt daarmee onkruid.

Selectie van landingsplaats

Houd bij het plannen van het landschap rekening met het advies van ervaren bloemenkwekers: het wordt geadviseerd om het carnaval dichter bij de heggen en struiken te planten - om te groeien verliezen de hoge stelen van de bloem soms hun aantrekkelijkheid en worden ze kaal. Op één plaats groeit de bloem van 12 tot 15 jaar.

Het is beter om de bloem te planten op een plaats waar er geen direct zonlicht is.

De grond moet vruchtbaar zijn, matig vochtig, bemest met minerale meststoffen, as.

Opmerking: het feit dat grondwater nauw aanslaat, beïnvloedt de planten nadelig.

Het gebied dat bestemd is voor het planten van de plant moet van tevoren worden voorbereid: de grond moet worden behandeld tegen onkruid en hun zaden en moet worden uitgegraven tot een diepte van 25-30 cm.

Landing in de grond

Het is handiger om een ​​meerbloemige bloem in de volle grond te planten in de late zomer of in het vroege voorjaar, voordat de eerste nachtvorst heeft plaatsgevonden.

Kupenu wordt geplant in vooraf voorbereide beplantingsputten: een klein met puin gemengd zand wordt op de bodem geplaatst en de bovenste drainage wordt bedekt met een laag grond vermengd met compost.

De afstand van de ene bloem tot de andere moet niet minder zijn dan 20 cm - 25-30 cm is optimaal.

Geneeskrachtige eigenschappen

De legende gaat dat de wijste koning Salomo zelf de verbazingwekkende eigenschappen van deze bloem op prijs stelde. Traditionele geneeskunde kupena drug is bekend als hemostatische en anti-inflammatoire agent gebruikt in osteochondrose, jicht.

Bouillon was beroemd om het therapeutische effect maagzweer en luchtwegaandoeningen.

Sap van stengels en bladeren is effectief voor purulente uitslag op de huid, eczeem.

De vruchten van dit geneeskrachtige kruid worden in de geneeskunde als braakmiddel gebruikt.

Deze plant bevat veel nuttige stoffen, maar tegelijkertijd zijn de wortelstokken en vruchten giftig en kunnen ze de gezondheid schaden als ze niet goed worden gemeten.

vegetatief

Deze methode is het meest eenvoudig en gebruikelijk. Rhizomen hebben een aangezwengeld uiterlijk, ze hebben sporen van dode stengels, die zeehonden worden genoemd. Ze zijn nodig om de leeftijd van de bloem te bepalen. Omdat de wortelstokken vrij fragiel zijn, moet hun verdeling zorgvuldig gebeuren. In augustus - september is de niervernieuwing mogelijk al merkbaar. De divisie wordt meestal begin september of begin maart uitgevoerd. Dit evenement wordt niet aanbevolen om vaker 1 keer in 3 jaar te doen. Bovendien zal de bloem worden bijgewerkt en ontvangt u een nieuw plantmateriaal, waarmee u de groei van de cultuur kunt regelen.

Het is belangrijk! De plant is bestand tegen ziekten en plagen, maar aan het einde van de zomer kunnen slakken het aanvallen. Om dit te voorkomen, moet je de cultuur verwerken met de "Inta-vir" -voorbereiding. Het is noodzakelijk om spruitjes te planten in kuilen met een diepte van maximaal 8 cm, terwijl ze horizontaal moeten worden geplaatst. De afstand tussen zaailingen mag niet minder zijn dan 20 cm. Na het planten moet mulch op de grond worden gelegd. Tijdens de eerste paar jaar zal de groei van de bloem langzaam zijn, maar dan zal het snel naar boven gaan groeien.

Hoe zorg je voor een plant?

Als u wilt dat de baden u altijd verrassen met een prachtig uitzicht, moet u weten hoe het wordt geplant en verzorgd in het open veld. Water geven en verzorgen van de grond, de plant heeft geen constante en grondige verzorging nodig. Water mag alleen tijdens droogte worden gebruikt, in andere periodes worden de baden met regenwater en grondwater gevoed. Om een ​​korst op de grond na de irrigatieprocedure te vermijden, is het noodzakelijk om de struik te mulchen. Losraken wordt niet aanbevolen, omdat het mogelijk is om het wortelsysteem van de plant te beschadigen - het is vrij fragiel en bevindt zich dicht bij het oppervlak. Onkruid bestrijden kan slechts de eerste paar jaar zijn, na het einde van deze periode groeien de struiken en geven ze geen kans het onkruid te doorbreken.

Als kupena in vruchtbare grond groeit, volstaat één meststof per jaar. Organische meststoffen, zoals mest of compost, worden gebruikt als topdressing. Ook minerale meststoffen worden in een kleine hoeveelheid toegevoegd.

Kupena reageert negatief op frequente transplantaties. Deze plant zal zich lang goed voelen, tot 20 jaar lang. Als echter transplantatie nodig is (bijvoorbeeld om zaadmateriaal te verkrijgen), stoor de struiken dan niet met obsessieve zorg - geleidelijk zal het zijn kracht terugkrijgen.

Gebruik in landschapsontwerp

Kupena in landschapsontwerp wordt vrij vaak gebruikt. De plant geeft de originele frisse blik onooglijke gebieden, waardoor ze een buitengewoon comfort bieden.

Kupena vormt dichte sierstruiken en bedekt goed lege en lelijke gebieden. Omdat Kupena een schaduwminnende plant is, planten tuinders vaak bomen en bomen in de buurt van de boomstammen.

Hoge kupena ziet er goed uit in het centrale deel van het infield, bijvoorbeeld in rotstuinen met bloemen zoals viooltjes, madeliefjes, irissen en daglelies. Высаживают Купену по соседству с такими растениями как папоротник и морозник с целью защитить растение от солнечных лучей

Купена пользуется огромной популярностью среди дизайнеров, благодаря своему красивому раскидистому виду: даже после цветения растение привлекает к себе внимание. De bloem zal een originele decoratie van de rotstuin zijn, het zal harmonieus kijken met bloemen zoals daglelies, gastheren, irissen, tulpen, bosgeraniums. Bloemcomposities doen ook niet zonder te baden - het past heel goed in elk boeket. Als u eenmaal bekend bent geraakt met de beschrijving van de cultuur, de kenmerken van de voortplanting en verzorging, zult u niet moeilijk zijn om een ​​mooie en ongewone plant op uw site te laten groeien.

Aanzichten voor tuinbouw

Kupena is een zeer populaire plant, soorten voor de tuinbouw zijn zeer decoratief. Maar niet alle hebben een aantal nuttige eigenschappen. In de tuinen is het planten van de volgende soorten baden mogelijk: het verzorgen van hen in het open veld zal niet moeilijk zijn:

Kupena medicinaal (apotheek). Plant de hoogte tot een halve meter. De bladeren zijn groot, gelegen op een korrelige stengel. Knoppen worden gevormd op een schuine stengel op lange stelen. Bloesems in mei en juni.

Koupena veelbloemig. De hoogte van de struik is ongeveer 100 centimeter. De bladeren zijn ovaal. Bloemen van 5-6 stukjes worden gevormd in de bladoksels. Bloeit heel juni, na de bloei vormen de bessen een donkerblauwe kleur. De variëteit van deze soort Varieregatta, met witte strepen aan de toppen van de bladeren, is bijzonder decoratief.

Koupena geurend. De bladeren van deze soort hebben een blauwachtige tint. Er zijn variëteiten met karmozijnrode basissen en strepen. Plant hoogte ongeveer 80 centimeter. Bloei gaat door in mei en het eerste decennium van juni.

Koupena wrong. Plant hoogte van 30 tot 60 centimeter. De bladeren zijn lancetvormig, tot 17 centimeter lang, met puntige randen, lichtgroen. De bovenste bladeren worden verzameld in slierten van 5-8 stukken. Witte bloemen, langwerpig, hangen aan lange steeltjes.steenachtige grond. De struik groeit niet meer dan 20 centimeter. Ovaal bladeren, pubescent hieronder. Het produceert enkele scheuten, in de oksels van de bladeren waarvan witte bloemen worden gevormd.

Koupena is er in overvloed. In de natuur groeit het in naald- en loofbossen tussen struiken en schaduwrijke randen. Planthoogte is ongeveer 50 centimeter. De bladeren bevinden zich aan twee zijden van de stengel. Heb een lancetvormige vorm, bladlengte 9 centimeter. Bloemen zijn klein, van 2 tot 5 stuks worden gevormd op lange stelen. Na de bloei bladeren donkerblauwe bessen.

Siberische kupena. Een van de hoogste, tot 60 centimeter soorten. De bladeren zijn lancetvormig of lineair, groeien in verticals, 8 centimeter lang. Bloemen van 2 stuks worden gevormd op kale steeltjes. Perianth wit, met groenige tanden en licht behaard. De bessen zijn rood.

Kupena roze. Het groeit in China, Tien Shan, Siberië. De stengel van de plant is een rechte, roodachtige schaduw. Verlaat lineair-lancetvormig, groeit in verticals van 5-6 stukken, tot 15 centimeter lang, met lichte beharing. Bloemen worden gevormd in de oksels van bladeren van 2-4 stuks. Perianth roze, lancetvormig, met naar buiten gebogen tanden. Aan het einde van de bloei in juni, vormen rode bessen van langwerpige vorm.

Bekijk de video: Вр. Купена - Стара планина Kupena peak, Balkan mountain Aug 10 2014 HD (Februari 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send