Tuinbloemen, planten en struiken

Grootbladige Hydrangea - Nikko Blue: aanplant- en verzorgingsbeschrijving

Pin
Send
Share
Send
Send


Hortensia trekt veel tuiniers aan, zowel ervaren als beginners. De plant wordt gewaardeerd om zijn decoratieve uiterlijk, ongewone bladvorm en weelderige bloei. Het dankt zijn naam aan de Franse prinses Hortensia. Later noemden wetenschappers het hydrangea, wat zich vertaalt als 'een vat met water'. Dit benadrukt het feit dat de plant veel vocht nodig heeft. De wetenschappelijke naam bleef echter niet bij de bloemist. Tot nu toe wordt de voorkeur gegeven aan de originele versie.

species

Hydrangea wordt het vaakst gekweekt in tuinen, maar het is mogelijk om een ​​bloem thuis te onderhouden. Er zijn ongeveer 80 variëteiten van deze plant. Er is ook een indeling naar type:

 • paniculata,
 • Anabel
 • macrophylla,
 • gesteeld,
 • boom,
 • roze.

In kameromstandigheden is het aan te raden om grootbladige hortensia te bevatten. Dit komt door het feit dat het minder vorstbestendig is en geen temperatuurdalingen verdraagt. Verschillende soorten bloemen komen veel voor in de gebieden Oost-Azië, Zuid- en Noord-Amerika, Sakhalin, de Koerilen-eilanden en Japan. China wordt beschouwd als de geboorteplaats van grootbladige hortensia. In een warm subtropisch klimaat kan de plant 4 meter hoog worden. In koudere klimaten kan het maar tot een meter groeien. In de natuur zijn hortensia-bloemen roze. Tegenwoordig hebben fokkers nieuwe rassen met witte bloeiwijzen gebracht. Maar het meest ongewone is de grootbladige hortensia.

Temperatuur en locatie

Vaak kunnen beginnende tuinders horen dat de plant moeilijk te onderhouden is. Deze mening komt voort uit die mensen die niet weten hoe ze voor blauwe hortensia moeten zorgen. Je moet altijd onthouden dat de bloem behoort tot de warmteminnende. In de zomer heeft hij een temperatuur van 18-20 graden nodig. Als de ruimte warmer is, begint de plant bladeren te laten vallen. De bloem houdt van frisse lucht, dus in de zomer is het raadzaam om hem naar het balkon te brengen. U moet echter tocht en koude luchtstromen vermijden. In de winter is de optimale temperatuur 4-8 graden.

In de zomer, in de periode van bloei en actieve groei, moet de hortensia zich in de penumbra of op de plaats waar het licht wordt verspreid bevinden. Het is het beste voor de bloem wanneer de bovenkant wordt aangestoken en de stengel en bladeren in zwakke schaduw zijn. Hortensia-blauw verdraagt ​​de richting van de zonnestralen niet, maar ook zeer donkere plaatsen passen er niet bij. De bloeiperiode begint later en er verschijnen kleine planten op de plant. Bovendien leidt het ontbreken van verlichting ertoe dat de blauwe hortensia zwak wordt. Zorg dat de bloem niet in contact komt met het glas. Dit veroorzaakt brandwonden op de bladeren.

Vochtigheid. watering

In de periode van de lente tot de late herfst, vereist blauwe hortensia een overvloedige watergift. Het is echter belangrijk om het niet te overdrijven. Watergift wordt gedaan als de bovengrond droogt. Water moet zacht zijn. Periodiek moet de plant worden bespoten. In de winter wordt de frequentie van drenken teruggebracht tot 1 keer in 1,5 maand. Hydrangea blauw kan een beetje droog zijn, maar men moet niet toestaan ​​dat het aardse coma volledig uitdroogt.

Voor het planten van planten, kunt u het afgewerkte substraat nemen. Als de benodigde grond in de winkel niet is gevonden, kunt u deze zelf voorbereiden. Neem hiervoor 3 delen graszoden, 3 delen groene grond en 1 deel zand. Hortensia houdt van zure grond. De pH moet 4-5,5 zijn. Hoe zuurder de grond wordt, hoe donkerder de bloem wordt.

Tijdens de bloeiperiode en actieve groei heeft blauwe hortensia extra voeding nodig. Voor dit doel wordt een complexe minerale meststof gebruikt voor planten die een voorkeur hebben voor zure grond. Voer een keer per week. Per liter water is genoeg 2 g meststof. Het is vermeldenswaard dat een grote hoeveelheid ervan elke plant, inclusief blauwe hortensia, slecht verdraagt.

Planten en verzorgen. Reproduction. transplantatie

Er zijn verschillende soorten kweekhortensia's. De eenvoudigste en meest effectieve voor binnenbloem is snijden. Neem hiervoor de onderste jonge scheuten met een lengte van 7-8 cm, dit zijn 3-4 paar bladeren. Snijafval moet glad zijn, niet onder een hoek, op een afstand van 3-4 cm van het eerste knooppunt. Onderste bladeren worden verwijderd. Het planten gebeurt in diepe containers gevuld met een mengsel van turf en zand tot een diepte van 1,5-2 cm. Je kunt de stekken bedekken met een glazen bel, maar het is beter om dit niet te doen, omdat ze kunnen rotten.

3-6 weken is voldoende om de blauwe hortensia wortel te schieten. Zorg voor een jonge plant moet voorzichtig zijn. In de eerste zeven dagen wordt het tot 4 keer per dag besproeid en vervolgens tot 1-2 keer verkleind. Na het rooten worden de planten getransplanteerd in potten met voorbereide grond. Om te struikelen was meer magnifiek, het zou in mei geknepen moeten worden. De hortensia bloeit volgend jaar.

Als de hortensiastruik groot is geworden, is het beter om hem te planten. Hiervoor is de plant in tweeën gedeeld, zodat zowel de top als de wortel zich aan beide kanten bevinden. Hydrangea hortensiastruiken worden geplant in een bloempot en gevoed met meststoffen. Bovendien wordt de wortelschijf behandeld met fytohormonen.

Het wordt uitgevoerd in de lente voor het begin van de vegetatieve periode. De essentie van de procedure is het verwijderen van zwakke en sterk uitgerekte scheuten en oude bloeiwijzen. Hierdoor zal de plant beter bloeien. Daarnaast zullen er nieuwe sterke scheuten zijn. Maar wees niet ijverig. Zwaar gesneden hortensia bloeit slecht. Op de scheuten moeten vertrekken van 2 tot 6 paar gezonde toppen. Na het snoeien hoeft hortensia niet te worden gevoerd. Als de hortensia te dik wordt, kan een deel van de scheuten worden verwijderd door de wortel te snijden.

Rust periode

Beginnende telers kunnen zich zorgen maken en merken dat de hortensiabladeren vallen. Als dit in de winter is gebeurd, is er geen reden voor opwinding. De bloem begon een periode van rust, die ongeveer 3 maanden duurt. Natuurlijk is het moeilijk om een ​​bloeiende schoonheid toe te laten in kale takken, maar als je wacht op de zomer, kun je er zeker van zijn dat het dezelfde prachtige blauwe hortensia is. Hoe de zorg voor de overwinterende bloem? Dit proces is heel eenvoudig. Water geven is aanzienlijk minder, maar de aarden kluit mag niet drogen. Bemesting is niet nodig. Tot maart wordt hortensia schoongemaakt op een koele, donkere plaats. Jonge planten waarvan de scheuten niet houtachtig zijn, werpen hun bladeren niet af en overwinteren niet zonder in rust te komen.

Ziekten en plagen. Manieren om te vechten

Onder het ongedierte vallen op:

 1. Bladluizen. Om van de plaag af te komen, moet je de plant met zeepwater behandelen. In het geval van een sterke nederlaag, zal men fosfoorganische insecticide en acaricidale preparaten met een breed werkingsspectrum moeten gebruiken.
 2. Spint Sproeien helpt bij de bestrijding ervan. Water moet warm worden gebruikt. Als u geen positief effect kunt bereiken, kunt u de gebruikte medicijnen gebruiken om bladluizen te elimineren.

Hydrangea is onderhevig aan de volgende ziekten:

 1. Stamnematode. Bladeren, stengel en bloeiwijzen zijn onderhevig aan de ziekte, waardoor de plant zijn aantrekkelijkheid verliest. Het is onmogelijk om de getroffen bloem te redden. Het moet worden vernietigd om te voorkomen dat de ziekte wordt verspreid naar andere planten.
 2. Valse meeldauw. Gemanifesteerd in de bladeren en stengels in de vorm van vette plekken. Na verloop van tijd worden ze geel en nemen ze toe. Aan de achterkant van het aangetaste blad ontstaat geelachtige bloei. Door de hoge luchtvochtigheid en temperatuur van 18-20 graden wordt blauwe hortensia aangetast door echte meeldauw. Zorg en behandeling van planten bestaat uit de behandeling van de aangetaste delen van de plant met koper-zeepwater. In 10 liter water om de blauwe vitriol (15 g) en groene zeep (150 g) op te lossen.
 3. Chlorose. Hortensia, aangetast door deze ziekte, heeft lichte bladeren met donkere aderen. Chlorose veroorzaakt een grote hoeveelheid kalk of humus in de grond. Om de plant terug te brengen naar zijn vroegere uiterlijk, is het noodzakelijk om 40 g kaliumnitraat in 10 liter water te verdunnen en de bloem 2-3 keer water te geven. Na 3 dagen wordt een oplossing van ferrosulfaat in dezelfde verhoudingen gebruikt.
 4. Hortensia is erg gevoelig voor licht en water. Als de bloem vocht mist, zullen de bladeren geel worden en krullen. Overmatig water geven leidt tot verval van de wortels. Dit gebeurt meestal tijdens een rustperiode wanneer de temperatuur aanzienlijk wordt verlaagd. Overmatige verfrissing leidt tot de vorming van lichte vlekken op de bladeren. Met een tekort aan planten groeit het langzaam en bloeit niet.
 5. Vaak worden beginnende telers geconfronteerd met het feit dat de hortensia laat verdorren. De oorzaken van dit probleem zijn verschillende. Eerst moet je uitzoeken of de bloem voldoende vocht krijgt. De plant staat mogelijk in direct zonlicht. Bladeren kunnen verdorren door gebrek aan voeding, namelijk door een tekort aan stikstofhoudende meststoffen. Als de locatie juist is gekozen, is water geven voldoende en is regelmatig voeren aanwezig, dan is hortensia ziek van chlorose.

De bloem kan niet alleen op de vensterbank gekweekt worden, maar ook op straat, als het klimaat dit toelaat. Hydrangea laat niemand onverschillig, dankzij zijn ongewone uiterlijk. Ze is niet de moeilijkste plant in de zorg. Als je wilt, zal zelfs een beginneling ermee omgaan, en mooie bloemen zullen een beloning zijn voor je zorg.

Blauwe hortensia kan ook worden gebruikt in ontwerp. De decoratieve uitstraling zal elke kamer gemakkelijk versieren. De bloem is perfect voor decoratie themafeesten of bruiloften. Als je een sfeer van tederheid en romantiek wilt creëren, dan is hortensia perfect geschikt voor deze taak.

Verlichting en locatie

De plot van een tuin met lichte halfschaduw zal de beste plaats zijn om een ​​prachtige bloem te laten groeien. Het is geweldig als de zon 's morgens en' s avonds op de bloem schijnt, maar niet overdag. De vereisten voor het verlichtingsniveau zijn vrij bescheiden - voor de normale ontwikkeling en weelderige bloei van Nikko Blue is een dag van zes uur voldoende.

Luchtvochtigheid

Voor hortensia van dit type is een betere hoge luchtvochtigheid, week droogte. Als de zomer erg heet is, zorg dan voor extra water en bespuit de plant om zijn decoratieve kwaliteiten te behouden.

Grootbladige hortensia - de plant is vrij zacht en houdt niet van verkoeling. Daarom is het noodzakelijk om het te beschermen tegen wind en tocht. Kies een plaats aan de lijzijde of zorg ervoor dat de hortensia van het noorden wordt beschermd door gebouwen, een hek en andere veilige schilden.

De grond voor deze plant moet vruchtbaar zijn, rijk zijn aan humus. Zuurgraad is wenselijk of zwak of laag. In een te zure grond, zelfs als hortensia tevreden kan zijn met felblauwe bloemen, kan deze zich gedurende een lange tijd niet normaal ontwikkelen.

De optimale zuurgraad is 5.2-5.5 Rn: al op dit relatief lage niveau raken de hortensia-bloemblaadjes verzadigd van kleur. Hydrangea kan niet groeien in alkalische grond.

Het is belangrijk dat het bed goede, doorlatende eigenschappen heeft, los zit en leeg is. Stagnatie van vocht voor hortensia is hoogst onwenselijk, omdat het de toestand van zijn wortels negatief beïnvloedt.

Overweeg de belangrijkste punten met betrekking tot het rooten van Nikko Blue hortensia.

opleiding

Ervaren tuinders worden geadviseerd om deze bloem in het voorjaar te planten, maar als het najaar valt, duurt het tot begin oktober.

De put is zodanig voorbereid dat zijn parameters samenvallen met het volume van de wortels van de zaailing. Maar aangezien de struik snel genoeg groeit, is het aan te bevelen om de putparameters niet minder dan een halve meter bij een halve meter te maken. De diepte is hetzelfde.

De put is voor de helft gevuld met de volgende mengeling:

 • turf - 2 delen,
 • tuin losse aarde - 2 delen,
 • humus - 1 deel,
 • gerotte naalden - 1 deel.

Als de bodem dicht en kleiachtig is, zorg dan voor drainage door kleine kiezelstenen te plaatsen - geëxpandeerde klei of kiezels op de bodem van de put. Deze maatregel voorkomt stilstaand vocht in de grond en beschermt de wortels van de plant tegen rotten.

De wortels van de zaailing vlak voor het planten moeten worden gedrenkt in water.

Landingsproces

 1. De zaailing wordt verticaal in het midden van de put geplaatst.
 2. Wortels bestrooid met grond.
 3. De wortelhals is iets begraven, maar niet volledig - er zitten kiemknoppen op.
 4. De zaailing wordt besprenkeld met grond met gelijktijdige verdichting.
 5. Wanneer het planten is voltooid, wordt aanbevolen om de plant water te geven om de vitaliteit te activeren en de aanpassing, overleving, te versnellen.
 6. Van bovenaf wordt de grond gemout met droge veen-, zaagsel- en dennenaalden - deze organische laag zal zowel dienen om de grond te beschermen tegen uitdroging, als aanvullende voeding.

Lijst met populaire variëteiten:

 • "Jundmiforeve" is een terry hortensia van ongeveer 90 cm hoog en bloeit op de scheuten van het lopende jaar en vorig jaar. Bloeit roze en lila bloemen met een wit centrum, als de grond zuur is, is de kleur dichter bij paars.
 • "Aisha". Het begint te bloeien met romige witte bloemen en wordt dan lichtroze of hemelsblauw. Lila met grote bloemen herinnert aan zijn bloei. De variëteit ruikt echt goed. Geschikt voor containerteelt, in de zomer groeit het in de tuin, en in de winter in een koele ruimte. De hoogte van de struik is ongeveer 1,5 m.
 • "Blau mays." Deze hortensia groeit snel, de hoogte van een volwassen struik is 150 cm, bolvormige steeltjes bereiken een diameter van 20-25 cm. Dit is een blauwe hortensia, waarvan de kleur kan variëren van hemelsblauw tot paars, afhankelijk van de zuurgraad van de grond.
 • "Peper Mint" - hortensia bloeit op de scheuten van het lopende jaar en vorig jaar. Het is een miniatuurplant van ongeveer 60 cm lang, roze bloemen met een witte rand. Als de grond zuur is, zijn de bloemen blauw of paars met dezelfde rand.
 • "Popcorn blue" - deze hortensia is altijd blauw, ongeacht de zuurgraad van de grond. Als de grond neutraal is, worden de bloemen in een lichtblauwe kleur geschilderd. De hoogte van een volwassen struik is ongeveer 1 meter.

Blauwe hortensia in de volle grond planten

Bijna alle soorten blauwe hydrangea liefdesschaduw, ze kunnen niet in de felle zon worden geplant. Op de site, het grootste deel van de dag verlicht in direct zonlicht, zal de plant onderdrukt raken en zal stoppen met groeien. De beste tijd om te planten is lente, midden of eind mei.

De kleur van de bloeiwijzen hangt af van de zuurgraad van de grond. Als de grond alkalisch of neutraal is, zullen er roze, lichtroze of heetroze bloeiwijzen zijn. In de zure grond zal hortensia verschillende tinten zijn, van lichtblauw tot diep paars.

Je kunt het uiterlijk bereiken op dezelfde struikroze en blauwe bloeiwijzen, met speciale minerale verbanden, die de grond verzuren. En verhoog ook de zuurgraad van de grond met behulp van aluin.

Agrotechniek van teelt en zorg

Met een onjuiste snoeien struik zal niet bloeien, zoals de bloemen in de meeste rassen worden gevormd op de scheuten van vorig jaar. Voor de winter moet je een goede schuilplaats maken om de warmte-liefhebbende bloemen tegen vorst te beschermen - de cultuur kan niet vorstbestendig worden genoemd.

Grootbladige hortensia - vochtminnende plant. Daarom water geven ze het in een droge zomer 2 of 3 keer per week, gieten tot 40 liter water onder een volwassen struik. De grond onder de struik moet worden gemolesteerd met naaldstrooisel, pijnboomschors of zure turf.

In juni begint de actieve vorming van knoppen. Daarom moet de plant worden gevoed, tijdens deze periode is er vooral behoefte aan fosfor en kalium. Nitroammofoska of superfosfaat zal geschikt zijn voor voeding. Het is genoeg om 1 el te nemen. l. meststoffen voor 10 liter water, een halve pet van een speciale meststof voor hortensia's, die sporenelementen bevat die nodig zijn voor de plant, wordt ook toegevoegd aan de oplossing.

Maak van het kaliumpermanganaat een lichtroze oplossing en werp 3 - 4 keer een hortensiastruik in het seizoen. Dit zal helpen om de scheuten te versterken.

Het is ook goed om in juni groene mest te gebruiken - een infuus van onkruid. De tweede fase van het voeren wordt uitgevoerd wanneer de bloemkwast zichtbaar is en de knoppen zich beginnen te vormen.

Bemesten hydrangea hortensia alleen op natte grond, na regen of drenken. Op een grote struik voldoende 10 liter water met verdunde meststof. Het is goed om het blad op het blad te voeren als de plant verzwakt is.

Er zijn verschillende manieren om hortensia's in de tuin te kweken:

 • stekken
 • zaden,
 • gelaagdheid,
 • de struik verdelen
 • root sukkels.

Voor enting is de beste tijd de eerste helft van de zomer. Snijd de jonge zijscheuten af ​​zonder tekenen van ziekte, verdeel ze in verschillende delen, zodat elk 2 tot 3 paar bladeren achterlaat. Geworteld in water of een mengsel van turf en zand, bedekt met een pot. Voor een betere wortelvorming wordt het onderste deel behandeld met "Kornevin".

De zaden die onafhankelijk van een struik worden verzameld, zijn niet geschikt voor reproductie.

Planten die van hen worden gekweekt, zullen geen ouderlijke kenmerken vererven. Zaden moeten kopen in de winkel.

Toepassing in tuinontwerp

Hortensia - de koningin van de tuin, die aangenaam is om te bewonderen tijdens de bloei. Zijn grootbladige variëteit vereist meer grondige zorg en verplichte beschutting voor de winter. Het bloeit van juli tot de meeste vorst, het moet in aanmerking worden genomen bij het selecteren van een bloemstuk.

Laagblijvende grootbladige hortensia ziet er geweldig uit op de voorgrond in een bloementuin.

Het wordt goed gecombineerd met jeneverbes en blauwe sparren, als gevolg van schaduwtolerantie kan groeien in de schaduw van hoge bomen.

Laagbestendige variëteiten worden in containers geplant, die ze in de buurt van het huis of langs de weg plaatsen. In de winter worden de planten in de kamer gebracht. Полив и подкормки контейнерных культур должны быть более частыми.

От Masterweb

Доступна после регистрации

На даче садоводы выращивают множество красивых растений. Они способны украсить сад, превратить ландшафт в настоящую сказку. Een van de meest populaire soorten van dergelijke planten is blauwe hortensia. Het heeft prachtige azuurgekleurde toppen. Deze soort vereist dat aan bepaalde vereisten wordt voldaan als deze wordt gekweekt. Dit zal verder worden besproken.

Algemene kenmerken

Hydrangea blauw (foto hieronder) is een lid van de Hortensia-familie. Planten worden in het wild gevonden in Europa, Azië, Noord-Amerika. Ze verschillen aanzienlijk in vorm, knoppen en groeimodus. Er zijn boom hortensia's en struiken, klimplanten en gekrulde, groenblijvende, dwerg en hoge variëteiten.

De grootbladige look is beroemd om felblauwe toppen. Ze zijn vatbaar voor vlekken. Vertaald uit het Grieks, wordt de naam van de plant vertaald als "een vat met water." Het hoopt water op, groeit graag in natte bodems.

Blauwe hortensia omvat verschillende soorten. Ze hebben een speciale kleurknoppen. Sommige soorten zijn in staat om de schaduw van bloeiwijzen in het groeiproces te veranderen. Blauwe bloemen kunnen elk gebied versieren. Deze plant is de droom van bijna elke inwoner van de zomer.

Blauwe hortensia, waarvan de foto hieronder wordt weergegeven, behoort tot de categorie bladverliezende planten. Het is een bloeiende struik. Het behoort tot de categorie grootbladige hortensia's. In de natuur kan de plant tot 2-3 m hoog worden. In de tuin groeien ze slechts 1-1,5 m.

De bladeren van de struik zijn groot, helder groen. Ze hebben een ovale vorm. Golvende randen. Bloeiwijzen zijn groot, hebben een bolvorm, iets afgeplat bovenop. Ze bestaan ​​uit vrij grote bloemen. Knoppen verschijnen op de opnames van het lopende jaar. Bloemen - een jaar na het planten.

Deze groep planten omvat planten met heldere, verzadigde blauwe bloeiwijzen. Ze kunnen bijna blauw van kleur zijn. Het omvat ook soorten waarvan de knoppen twee of zelfs drie keer per seizoen van kleur veranderen. Als het perceel roze hydrangea groeit, kan het in blauw worden geverfd. Hiervoor verandert de zuurgraad van de bodem. U moet speciale meststoffen kopen. Met dezelfde actie kunt u de bloemen een rijkere tint geven.

Variëteit verscheidenheid

Voordat u overweegt een blauwe hortensia te planten en ervoor te zorgen, moet u letten op de verscheidenheid van variëteiten van de plant. In ons klimaat kunnen niet alle soorten bloemen worden gekweekt. De meest populaire soorten worden hieronder weergegeven.

Hydrangea Mini Penny is een remontant cijfer. De bloeiwijzen zijn lichtblauw. Ook in ons land wordt de variëteit van Ramar verbouwd. Deze struik is vrij compact. Het heeft een kleurrijke bloei. Mag bloemen van paars, paars of helder blauw met witte tint hebben.

Vrijheid is een tweekleurenvariëteit. Eerste roze bloeiwijzen. In het midden van het seizoen veranderen ze van kleur naar blauw. De randen van de bloemen terwijl ze wit zijn. Hybride variëteit is Kompeito. Hij heeft bloeiwijzen lila-blauwe schaduw met een wit midden.

Rozenachtige bloemen onderscheiden zich door de variëteit Perfeshn. Ze hebben eerst een roze tint. Na enige tijd veranderen de knoppen van kleur naar blauw. Compacte Jomi-rangschikking. Het heeft blauwe bloemen met een badstoftextuur.

Timing voor de landing

Het planten van blauwe hortensia in de grond vereist dat de tuinman zich aan bepaalde regels houdt. De eerste stap is om het juiste moment te kiezen om een ​​dergelijke procedure uit te voeren. Het landen in de grond kan zowel in de lente als in de herfst worden uitgevoerd. De seizoenskeuze hangt af van de voorkeuren van de teler.

In het voorjaar wordt hortensia direct na het smelten van de sneeuw in de grond geplant. De aarde moet een beetje opwarmen. Daarna kun je aan het werk gaan. Deze methode is gekozen door tuiniers wiens huisje zich in de noordelijke regio's van het land bevindt. Door de lente aan te planten, kan de plant goed wortel schieten en zich op een nieuwe plek vestigen voordat het koude weer begint.

Als het klimaat in het gebied waar het huisje werd gebouwd matig of warm is, is het mogelijk om deze procedure in het najaar uit te voeren. De landing wordt in september uitgevoerd. De plant heeft voldoende tijd om een ​​tijd lang voet aan grond te houden voordat het koud is.

Locatie selectie

Het planten van een blauwe hortensia in open grond vereist de juiste locatiekeuze. Hiervoor moet je rekening houden met de eigenaardigheden van de groei van bloemen. Hortense houdt van semi-donkere plaatsen. Ze tolereert geen direct zonlicht. Het is dus noodzakelijk om rekening te houden met de eigenaardigheden van de variëteit. Sommige planten ontwikkelen zich niet goed in de schaduw.

Halfschaduwrijke plaatsen zoals bijna alle soorten hortensia's. Hier zullen ze prachtig bloeien, ze zullen geen pijn doen.

Bij het kiezen van een plek om te planten, moet je overwegen welke planten in de buurt zijn. Het is een feit dat de hortensia in de loop van zijn ontwikkeling vrij veel ruimte inneemt. Daarom moet je het niet naast andere sierplanten op de voet planten. Rond hortensia moet ten minste 2 m vrije ruimte blijven. Hierdoor kan de plant goed groeien, prachtig bloeien.

Hortensiaarduin: foto's, soorten, variëteiten

De meeste soorten hortensia zijn heesters, maar er zijn lianen en kleine bomen. Ze hebben allemaal mooie grote of kleine bladeren, en bloemen worden verzameld in een paniek of beschermen bloeiwijzen. Alle bloeiwijzen bevinden zich op de toppen van de scheuten en hebben vruchteloze of vruchtbare bloemen. Meestal kan hun kleur zijn wit, roze of blauw.

Onder hen worden geteeld als vaste planten in de tuinen van centraal Rusland alleen hortensiaboom en paniculate.

Hydrangea treeline - foto

De struik, die tot anderhalve meter hoog wordt, heeft grote ovale bladeren met een lengte van 20 cm. De licht behaarde bladplaten onderscheiden zich door een hartvormige inkeping aan de basis en inkepingen aan de randen. Van boven zijn ze groen en van onderen hebben ze een grijze schaduw. Grote onvruchtbare en kleine vruchtbare bloemen worden verzameld in corymbose bloeiwijzen die bloeien in de eerste helft van juli.

Meest geschikt voor planten in de tuin De volgende soorten hortensiaboom:

 1. Variatie "White House" is een struik in de hoogte van één tot anderhalve meter. Aan de uiteinden van zijn scheuten worden grote schildklierbloeiers gevormd, bestaande uit witte steriele en roomwitte vruchtbare bloemen.
 2. De variëteit "InvincibelSpirit" wordt 0,9 - 1,2 m. De grote bloeiwijzen bestaan ​​uit steriele bloemen. In het begin hebben ze een felle roze kleur en vervagen ze uiteindelijk tot lichtroze.
 3. De Inkrediboll-soort is een struik met een hoogte van 1,2 - 1,5 m en grote bolvormige witte bloeiwijzen.
 4. Grade "Hays Starberst" is een lage struik met dunne scheuten die kunnen breken onder het gewicht van grote bloeiwijzen. Bestaande uit dubbele bloemen bloeiwijzen met een diameter van 25 cm.
 5. De variëteit "Annabelle" bloeit met wit steriele bloemen die grote bloeiwijzen vormen met een diameter van maximaal 25 cm.

Hydrangea paniculata - variëteiten, foto

Paniculate hortensia verschilt van boom in bloeiwijzen, die bestaan ​​uit grote steriele en kleine vruchtbare bloemen, en wordt 20-25 cm lang. Tijdens de bloei kunnen ze van kleur veranderen. Voor de eerste keer dagen zijn de bloembladen van bloemen wit, na een tijdje worden ze roze en aan het einde van de bloei worden ze groen. De grote bladeren van pluizige soorten zijn eivormig of elliptisch van vorm. Hieronder zijn ze sterk geslachtsrijp en een beetje daarboven.

Tuinvariëteiten bloeien van juni tot juli en bloeien lang. Onder hen zijn:

 1. Variatie "Vanilla Fraze" groeit tot twee meter en onderscheidt zich door een kegelvormige bloeiwijze, waarop bloemen met een aardbei-roze kleur zich dicht op elkaar bevinden.
 2. Phantom is een struik met een spreidende kroon die oploopt tot 2,5 m. Zijn grote piramidale bloeiwijzen hebben een roomwitte tint aan het begin van de bloei en worden in de herfst roze.
 3. De variëteit "Pinky-Winky" is een tot 1,8 m hoge struik, waarvan de scheuten zijn gevormd door opengewerkte conisch paars-roze bloeiwijzen.
 4. Sorteer "Limelight" verschillende dichte bloeiwijzen van een groenachtige tint, die tegen het einde van het seizoen roze worden.
 5. Variatie "Grandiflora" is al lang bekend bij tuinders vanwege de dichte bloeiwijzen, die bestaan ​​uit steriele bloemen.
 6. De variëteit "Weems Red" is een struik van mooie vorm, die een hoogte van 2 m bereikt. Van de grond tot de top is hij bedekt met delicate bloeiwijzen die bloeien in juni. De eerste keer dat ze een witte kleur hebben, worden ze dan verzadigd roze en na een tijdje - kastanjebruin.
 7. De White Lady variëteit onderscheidt zich door witte bloeiwijzen, die bestaan ​​uit een paar bloemen met ruige randen. Het groeit tot twee meter.
 8. Rang "Kyushu" - een struik met delicate bloeiwijzen en rechtopstaande scheuten tot 2,5 m.
 9. Variatie "Great Star" is een plant tot twee meter hoog. De scheuten zijn bedekt met bloeiwijzen, die bestaan ​​uit witte bloemen met bloemblaadjes in de vorm van een "propeller".
 10. De variëteit Erly Senseis onderscheidt zich door zijn vroegbloeiende en donkerpaarse scheuten. Op zijn opengewerkte, wijd kegelvormige bloeiwijzen worden paars-roze bloemen gevormd.
 11. De variëteit Diamond Rouge is een tot 1,8 m hoge struik en de dichte, grote bloeiwijzen worden al snel rood.
 12. Variatie "Daruma" is een korte struik met roodachtige bladeren en kleine delicate bloeiwijzen. Donkerroze bloemen worden na verloop van tijd roodachtig.

Water geven en voeden

Tijdens het seizoen, in het open veld, worden de struiken eenmaal per week bewaterd. In warme maanden neemt de frequentie van irrigatie toe tot 2 keer per week.

Zorg voor hortensia omvat verplichte verbanden die twee keer per jaar geproduceerd:

 1. In mei of juni, tijdens de ontluikende periode, wordt de plant gevoed met stikstofmeststoffen.
 2. In de zomer hebben struiken kalium nodig, wat volgens de instructies is gemaakt.

Het is beter om geen as toe te voegen aan de hortensiastruiken, omdat het de zuurgraad van de grond vermindert.

Snoeien hortensia

Zorg bij het verzorgen van de hortensia vooral goed voor het trimmen van de struik. Snoeien gebeurt elke lente. Sommige bloemiststruiken worden zeer kort gesnoeid, waardoor ze worden verwijderd. de meeste bloemknoppen. Je kunt dit niet doen. Het wordt aanbevolen om elke struik afzonderlijk te benaderen.

Allereerst worden de bevroren delen van de scheuten uit de plant gesneden. Als na deze krachtige scheuten voldoende zijn, kunnen de takken van vorig jaar naar de bovenste tak worden geknipt. Met een klein aantal jaarlijkse scheuten worden alleen bloeiwijzen verwijderd uit vervaagde takken.

Te oude en verdikkende scheuten worden volledig uitgesneden. Jaarlijkse scheuten worden helemaal niet aanbevolen om te snijden. Het is vermeldenswaard dat de bloeiwijzen voor boeketten kunnen worden gesneden gedurende de gehele periode tot het najaar.

Wat te doen om hortensia van kleur te veranderen?

Ervaren telers weten dat na het voederen van bepaalde struiken met roze bloeiwijzen, de struiken als gevolg daarvan een plant kunnen krijgen bloeiende blauwe of blauwe bloemen. Om dit te doen, te beginnen in september, eenmaal per twee weken in de bodem bijdragen:

 • oplossing van aluminiumalum (2 stuks per 1 liter water),
 • ferro- of aluminiumsulfaat (20-50 g).

Als kunstmest op onregelmatige wijze wordt aangebracht, zullen er blauwe en roze bloeiwijzen op de struik gaan vormen.

Ziekten en plagen van hortensia tuin

De plant is echter resistent tegen ziekten en plagen kan worden beïnvloed:

 1. Bladluizen, die kunnen worden aangedreven infusie van knoflook. Om dit te doen wordt gedurende twee dagen 200 g gehakte knoflook toegediend in een emmer water. In de oplossing kunt u 40 g zeep toevoegen en de plant om de 5-7 dagen sproeien.
 2. Milde dauw beïnvloedt de hortensia met overmatige luchtvochtigheid. Wanneer het verschijnt, wordt de plant behandeld met een oplossing van kopersulfaat met zeep of speciale fungicide middelen.
 3. Sterk geklaarde hortensiabladeren spreken van chlorose van planten. Bladeren kunnen hun natuurlijke kleur verliezen door overmatig humus of kalk in de grond. Chlorosis wordt geëlimineerd door de plant om de drie dagen afwisselend te drenken met kopersulfaat en kaliumnitraat.

Mooie plant hortensia perfect geschikt voor enkele en groepslandingen, het is perfect gecombineerd met de lage coniferen en ziet er geweldig uit tegen de achtergrond van stenen. Met de juiste planten en de zorg voor haar, bewonder de prachtige bloei en wees trots op zijn bloementuin zal de hele zomer tot de herfst zijn.

Hydrangea blauw - bloeiende tuin struik. Het ziet er geweldig uit in landschapscomposities, geschikt voor het decoreren van hagen, het versieren van priëlen, paden. Op dit moment zijn er veel soorten gekweekt die de winter gemakkelijk verdragen en jarenlang plezier hebben van hun bloei. Een afzonderlijk type "hortensia-blauw" bestaat niet. Deze naam werd aan de plant gegeven voor de schaduw van zijn bloemen. Blauwe en blauwe bloeiwijzen bedekte variëteiten van hortensia meestal. Er zijn twee- en driekleurige soorten die hun schaduw gedurende het seizoen veranderen. Vandaag vertellen we over het planten en verzorgen van blauwe hortensia.

Wanneer moet je een blauwe hortensia planten?

De beste tijd voor het planten van een hortensia is de lente, het moment waarop de grond zal ontdooien, de knoppen nog niet bloeien en de herfst - in de maand september. Bij het kiezen van een plek voor een sierlijke bladverliezende plant, is het beter om de hortensia in de schaduw of halfschaduw te planten, omdat de felle zon een trage groei veroorzaakt, waardoor de bloeiwijzen krimpen.

Populaire variëteiten van blauwe hortensia

Opgemerkt moet worden dat blauwe hortensia niet van toepassing is op een individuele vertegenwoordiger in zijn soort. Het kreeg zijn naam vanwege de ongebruikelijke kleur van de bloeiwijzen van blauw en blauw.

Deze kleur van knoppen zit vooral in grootbladige hortensia, er zijn nog steeds tweekleurige en driekleurenvariëteiten die hun kleur gedurende het seizoen kunnen veranderen. Daarnaast, door het creëren van bepaalde voorwaarden tijdens het kweken van planten en water geven met een speciale samenstelling.

Ervaren tuiniers geleerd om de hortensia bloeiwijzen een blauwe kleur te geven.

Hydrangea hortensiastruiken met blauwe bloemen hebben meestal grote bladeren. De bloeiwijzen van de plant zijn rond, groot van formaat en in staat om vrij lang overvloedig te bloeien. In eerste instantie werd grootbladige hortensia gekweekt onder kameromstandigheden, omdat het een zeer delicate plant was en geen temperatuurschommelingen verdroeg. Na verloop van tijd raakten de fokkers geïnteresseerd in deze cultuur, ze brachten vervolgens vorstbestendige rassen, met een veranderende kleur in het bloeiproces, wat de liefhebbers van de flora erg goed vonden.

Het meest beroemd soorten grote hortensia met blauwe en blauwe bloemen dit is:

 1. Ramars. De struik heeft een vrij compact formaat met grote bladeren van donkergroene kleur. Deze variëteit wordt als veelkleurig beschouwd. De kleur van de knoppen kan variëren van wit en blauw tot fel paars, afhankelijk van de chemische samenstelling van de grond. En ook de plant kan roze bloeiwijzen hebben.
 2. Mini Penny. Zulke hortensia behoort tot remontantny en verschilt in lange bloei - van juni tot eind november. Struik klein in grootte, reikend ongeveer 90 cm in hoogte, bloeiwijzen erop hebben een blauwe en roze tint. Zeer bescheiden in de verzorging van de variëteit, toont een hoge weerstand tegen ziekten en plagen.
 3. Jomar. De plant is 80 cm lang en heeft chique en zeer volumineuze bloemen in de vorm van een bal. De knoppen zijn blauw en blauw van kleur. Bloei is zeer overvloedig, begint aan het begin van de zomer en gaat door tot in de late herfst. Bloeiwijzen kunnen zich zowel op jonge scheuten als op die van vorig jaar ontwikkelen.
 4. Vrijheid. Deze hortensia verwijst naar tweekleurig, het kan de kleur van de knoppen veranderen. Aan het begin van de bloei hebben bloemen een roze kleur en krijgen ze geleidelijk een blauwe tint. De bloeiwijzen zijn vrij groot, bereiken een diameter van 14-15 cm en vallen erg goed op tegen de achtergrond van donkergroen blad. Om de schoonheid van de plant te behouden, heeft hij competente zorg nodig. De struik moet op schaduwrijke plaatsen groeien, hij moet tijdig worden bewaterd en in de winter moet hij worden afgedekt.
 5. Kompeito. Verwijst naar de gekruiste variëteiten, die dol zijn op veel tuiniers voor de ongewone soort bloemen. De struik van deze hortensia is klein van formaat, de bladeren zijn groot, langwerpig, de scheuten zijn bedekt met een groep bloeiwijzen die een paars-lila kleur met een wit midden hebben.
 6. Katoen Bleu. Een pasgekweekte variëteit die erg populair is geworden bij veel tuinders. De plant bereikt een hoogte van 80-100 cm, de bladeren zijn groot, vrij dicht op elkaar geplaatst. Bloemen met een ongewone vorm zijn paars en blauw. Knoppen kunnen zich ontwikkelen op oude en nieuwe scheuten.
 7. Blueberry Cheesecake. Een groot aantal tuinders graag een blauwe hortensia groeien met een dergelijke ongebruikelijke naam. Bush heeft een lengte van 90 cm, een diameter van de kroon ongeveer 120 cm. Weelderige bloeiwijzen bereiken een diameter van 20 cm. Als u tijdens het verzorgen van de plant de samenstelling van de grond wijzigt, kunt u verschillende tinten blauw krijgen.
 8. Spike. De hoogte van de struik kan een hoogte van 130 cm bereiken.De bloeiwijzen zijn zeer weelderig en mooi, rond van vorm, ze combineren een verstrooiing van kleine bloemen van roze en blauwe tinten. Bloei duurt erg lang, omdat de knoppen kunnen groeien op verse en de shoots van vorig jaar.

Zorg voor blauwe hortensia

Zorg voor hortensia is wieden en losmaken van de grond eromheen, het organiseren van een tijdige en juiste irrigatie regime. Bovendien wordt aanbevolen om de struik in de vroege zomer, turf of zaagsel te mulchen om de snelle verdamping van vocht te voorkomen.

Осенью растения подкармливают комплексными удобрениями, а весной мочевиной (2 столовые ложки на взрослый куст, развести в 2-х ведрах воды и полить). Это позволяет им развиваться и образовывать крупные метелки.

Tijdens het groeiseizoen kan de plant met slurry worden bemest, maar als je het overdrijft met organische verbanden, dan kunnen de takken van de struik afbreken onder het gewicht van de bloeiwijzen.

Zorgfuncties

We leren hoe we op de juiste manier voor hydrangea Nikko Blue kunnen zorgen.

Hydrangea is een vochtminnende plant, dus het heeft regelmatige en redelijk overvloedige watergift nodig. Geen wonder dat het woord 'hortensia' in de vertaling uit het oude Grieks 'vat voor water' betekent. De plant water geven is nodig van de lente tot de late herfst - dankzij de watergift in de herfst kunnen hydrangea wortels niet bevriezen in de winter.

De grond op het bloembed moet altijd gehydrateerd zijn, maar een beetje, je moet de kwestie niet aan het gieten brengen. Hydrangea wortels zijn erg zacht en gevoelig, ze reageren scherp op overtollig vocht, ze kunnen gemakkelijk rotten.

Om ervoor te zorgen dat de struik normaal groeit, zich veilig ontwikkelt en prachtig bloeit, moet de zorg noodzakelijkerwijs voldoende aanvullende voeding bieden.

Complementair voeren in de lente, wanneer de bladeren beginnen te bloeien. Voor het eerst in een seizoen wordt een stikstofhoudend voer toegevoegd aan de grond, wat helpt om weelderig en helder groen sneller te vormen.

Voor het begin van de bloei wordt hortensia Nikko Blue een tweede keer gevoed, met behulp van kalium-fosfaatverbindingen. Deze dressing draagt ​​bij aan de weelderige en langdurige bloeiende planten.

Het is beter om de struiken te voeden met composities die specifiek zijn ontworpen voor hortensia's - de componenten daarin worden op de meest optimale manier geselecteerd. U kunt en organisch gebruiken: humus en verdunde mest. Het is onmogelijk as op alkalische grond aan te brengen voor het bemesten van hortensia.

Loszitten, mulchen

Na het water geven, wordt het aanbevolen om de wortelcirkel van de struik te mulchen om het vocht aan de wortels langer te houden. Tegelijkertijd moet de aarde worden losgemaakt om deze luchtdoorlatend, lichter te maken, om luchtuitwisseling naar de wortels te bieden.

De trimprocedure is verplicht voor alle soorten hortensia's, en Nikko Blue is geen uitzondering. De procedure helpt bij het vormen van een compacte en nette kroonstruik en draagt ​​ook bij aan de weelderige, lange bloei.

In dit type hortensia kunnen bloemen alleen op jaarlijkse scheuten verschijnen, daarom is het noodzakelijk om oude, verouderde takken te verwijderen. Je moet echter de procedure zorgvuldig overwegen - de bloemen bloeien aan het einde van de scheuten, dus het is belangrijk om het niet te overdrijven.

In het eerste jaar na het planten worden de lentescheuten ingekort door een of twee knoppen en worden zwakke scheuten volledig verwijderd naar de basis. Als ze gezond en jong worden gevonden, maar binnen de struik groeien, moet ze ook op de grond worden gesneden. Soortgelijke takken zullen de vorm van de struik negatief beïnvloeden.

In het tweede jaar na het planten, wordt het snoeien gedaan na de bloei van hortensia's. Sterk geteelde takken verkorten, verwijder oude, zieke en uitstekende scheuten.

In het derde jaar, evenals alle andere jaren, wordt de hortensia van Nikko Blue afgesneden na de bloei, waardoor alle takken zijn afgesneden tot de lagere gezwellen. Zoals je al weet, zijn het geven van bloemen van de shoots van vorig jaar niet mogelijk. Als de tak zwak is, wordt deze schoongesneden. Verdun, indien nodig, de struik, meestal oude takken worden verwijderd, en ook naar de basis.

Deze procedure kan het beste worden gedaan in de lente voor het begin van de sapstroom, of in de herfst na de bloei. Maar tijdens actieve bloei is transplantatie uitermate ongewenst en leidt het tot verlies van decoratieve elementen door hortensia.

Ervaren tuiniers kiezen voor een herfsttransplantatie, omdat dit de beste resultaten oplevert. De optimale tijd is half september: de bloei is al voorbij, maar het is nog steeds ver van de echte kou en de plant heeft tijd om wortel te schieten.

Het is belangrijk om de hortensia samen met de aardachtige kluit te verplanten en je moet een deel van de grond op zo'n manier krijgen dat de wortels niet worden beschadigd.

Hortense Nikko Blue is een tedere plant, ze zal onze kou niet overleven zonder onderdak. En omdat de winterhardheid laag is, probeert deze hortensia in de noordelijke regio's niet eens te groeien in de volle grond, maar wordt hij geplant in containers die voor de winter de kamer worden schoongemaakt.

Als het klimaat in uw omgeving niet zo ernstig is als in Siberië, kunt u deze prachtige struik kweken en in een open tuin. Het is echter noodzakelijk om al in de tweede helft van oktober een plant te beschermen - het gebeurt dat er onverwachts vorst komt.

Shelter wordt geproduceerd door een kasfilm die de scheuten beschermt tegen zowel koud weer als vocht. En om de wortels niet te bevriezen, wordt aan de basis van de plant grond bevlekt en vervolgens wordt de basale cirkel bedekt met turf (laag van 30 cm). Als de scheuten van de hortensia lang zijn, moeten ze op de grond worden gebogen, vastgezet en geïsoleerd met vuren bladeren, gevallen bladeren.

In de lente is het nodig om de schuilplaats te verwijderen zodra de sneeuw smelt, omdat overmatig vocht onder de "deken" een negatieve invloed kan hebben op de conditie van zowel de wortels als de scheuten van de hortensia.

In de volle grond planten

Voor het planten van geschikte jonge boompjes van driejarige struiken. Het is noodzakelijk om ze te kopen in speciale winkels waar planten voor de teelt worden verkocht, daar kun je zeker hoogwaardige goederen kopen.

Plant de plant als volgt:

 1. Graaf een gat van 50 cm breed en ongeveer 40 cm diep en een dag voor het planten giet je 5-6 emmers water erin, zodat de aarde doordrenkt is met vocht.
 2. De volgende dag moet je voedingsbodem en wat minerale meststoffen toevoegen aan de wortel om wortelgroei te stimuleren.
 3. Vervolgens moet de zaailing in het gat worden geplaatst en voorzichtig worden besprenkeld met aarde, en vervolgens lichtjes rond de plant worden gecondenseerd.
 4. Nu moet de jonge hortensia overvloedig met water worden gegoten en turf- of naaldnaalden op het oppervlak van de grond rond de plant worden gelegd.

Zorg voor sierheesters

Ten eerste heeft blauwe hortensia een regelmatige watergift nodig zeer vochtig. Ontoereikende hydratatie heeft grote invloed op de bloei en het welzijn van de plant.

Water moet 2 keer per week zijn, 4-5 emmers water onder elke struik gieten. Het belangrijkste is dat de grond nooit uitdroogt rond de plant. Bij warm weer wordt de struik aanbevolen. periodiek spuiten. In de winter kan het water worden teruggebracht tot 1 keer per maand.

Top dressing is ook een noodzakelijke stap in de verzorging van hortensia. De eerste keer dat u in de lente meststof moet maken, moet deze bestaan ​​uit een mengsel van superfosfaat, kaliumsulfide en ureum. De tweede voeding moet in juli worden uitgevoerd, tijdens de vorming van knoppen, hier is het noodzakelijk om superfosfaat en kaliumsulfide te gebruiken. En de laatste opname van voedingsstoffen zou in september moeten zijn met het gebruik van organische meststoffen.

Periodiek moet de struik worden blootgesteld garneersel. Als dit niet gebeurt, zal de struik uitgroeien tot een vormeloze massa en er niet esthetisch aantrekkelijk uitzien. Snoeien wordt in verschillende fasen aanbevolen, aangezien alle soorten blauwe hortensia bloeien op de shoots van vorig jaar.

Om de fabriek op orde te krijgen, moet u het volgende doen:

 • Eind maart - begin april moeten een klein aantal oude scheuten worden verwijderd met behulp van een tuinschaar, waarbij tegelijkertijd droge en beschadigde takken worden verwijderd.
 • Jaarlijkse scheuten moeten ook een beetje worden gesnoeid, waardoor er ongeveer 6 knoppen overblijven.
 • Als de struik te dik is, kan een deel van de scheuten volledig worden afgesneden.
 • Met het begin van de herfst wordt aanbevolen om alle bloemen uit de struiken te snijden.
 • Feed na deze procedure is niet vereist.

Eind november begint de struik zijn gebladerte te verliezen, dus bereidt de plant zich voor op het begin van de winter. De rustperiode duurt 3 maanden, en met de komst van warme dagen, herleeft de blauwe hortensia weer en begint snel te herstellen.

In de winter voor de plant zorgen is vrij eenvoudig.. Om dit te doen, vermindert u eerst de watergift, maar laat u de grond niet uitdrogen. Voeden op dit moment is ook niet nodig.

Als de hortensia in een aparte pot wordt geplant, moet je hem op een koele en donkere plaats zetten en planten die in de open grond groeien, moeten vóór het begin van de vorst worden afgedekt.

Ziekten, plagen, andere problemen

Naast de uitzonderlijke uiterlijke schoonheid is de hortensia van Nikko Blue ook vrij kwetsbaar voor ziekten en plagen. Bovendien kunnen er verschillende negatieve symptomen zijn die in strijd zijn met de zorgregels. Vooral vaak lijdt de plant als hij wordt gekweekt in een koel klimaat. Vervolgens beschouwen we de meest voorkomende problemen bij het kweken van hortensia Niko.

Grijze rot

Ook schimmelpathologie, die vaak hydrangea lijdt. Grijze rot - een gevaarlijke ziekte en leidt vaak tot de volledige dood van de plant. De rot verschijnt als vlekken op het onderste deel van de stengel, die zich dan verspreidt naar de hele stengel en bladeren. In plaats van de vlekken worden in de loop van de tijd doorlopende gaten gevormd, die de sierlijkheid van de bloem sterk aantasten.

Ze vechten tegen grijze schimmel door de plant uit de grond te graven en te vernietigen. Deze maatregel staat niet toe dat pathologie zich naar andere hortensia's verspreidt. De grond moet worden behandeld met desinfecterende middelen, omdat de schimmel door de grond wordt verspreid.

Bij schadelijke insecten zijn de volgende gevaarlijk:

 • spint,
 • druivenslak,
 • naaktslakken,
 • Jose schaal,
 • mot,
 • bladluis en anderen

Bestrijd insecten door de planten met geschikte insecticiden te besproeien. Deze behandeling kan het beste proactief worden gedaan om infectie van de struik te voorkomen.

Er zijn meer positieve recensies over deze plant op internet - dankzij de indrukwekkende decoratieve eigenschappen heeft de hortensia van Nikko Blue vele harten weten te veroveren. Bijna iedereen merkt de duur en de pracht van zijn bloei, velen schrijven over het spectaculaire uitzicht op een hortensiastruik.

Negatieve beoordelingen wijzen op instabiliteit van de plant tot een koel klimaat, gevoeligheid voor ziekten en plagen, wat verwijfdheid en grilligheid. Maar als de tuinman in staat was het hardnekkige karakter van Nikko Blue aan te kunnen, zal de plant hem vele jaren verheugen.

Hortense Nikko Blue - een prachtige kopie van tuincultuur, die echter binnenshuis kan worden gekweekt. En hoewel de verzorging van een plant behoorlijk lastig is, proberen velen deze schoonheid te planten - de prachtige blauwe, weelderige bloemen laten niemand onverschillig.

Blauwe hortensia inkorten

Het is belangrijk om een ​​struik goed te vormen. Tuiniers houden er niet van om de takken te snoeien, maar in het geval van hortensia paniculata zonder een sterke snoei, kun je niet wachten op overvloedige bloei.

 1. Snijd in de herfst alle bloeiwijzen af.
 2. In het voorjaar worden alle groeiende struiken, zwakke en bevroren takken op de ring uitgesneden.
 3. In het voorjaar wordt de groei van een jaar verkort, zodat er niet meer dan vijf paar knoppen overblijven.

Zo'n snoeien draagt ​​er aan bij dat de struik elk jaar mooier bloeit. Wat betekent "overvloedige bloei" in het geval van hortensia paniculata? Een vijfjarig exemplaar met goede zorg zal de eigenaar tevreden stellen met enkele tientallen pluimen en een twaalfjarige met een paar honderd! De plant leeft 50 jaar of langer in de tuin. Een kopie die ouder is dan 20 jaar kan worden verjongd door de struik op de stronk te snijden. Maar zelfs dit snoeien verhindert niet dat de plant in hetzelfde jaar bloeit.

Hoe hydrangea blauw te maken

Er zijn verschillende variëteiten van grootbladige hortensia's, die in staat zijn om de schaduw van hun kleuren te veranderen afhankelijk van de samenstelling van de grond. Als de grond waar de struik groeit behoorlijk zuur is, veranderen de bloeiwijzen zelf hun kleur, bijvoorbeeld, de roze kleur zal na verloop van tijd paars of paars worden en het wit zal blauw worden.

Maar je kunt het proberen kunstmatig kleur veranderen knoppen en hier is wat te doen voor dit:

 1. Voordat u hortensia's gaat planten, voegt u turf of zwavel aan de grond toe om een ​​zure omgeving te creëren.
 2. Je kunt de struik regelmatig water geven met een oplossing van ammoniumsulfaat - 15 gram per 1 liter water om de zuurgraad van de grond te behouden. Vóór een dergelijke irrigatie moet er rekening mee worden gehouden dat de aarde rond de plant wordt bevochtigd met gewoon water, anders kan de oplossing de hortensia wortels verbranden.
 3. Om de zuurgraad van de bodem te behouden, wordt aangeraden natuurlijke producten te gebruiken, zoals oplossingen uit sinaasappel- en citroenschillen, koffie, naalden van naaldbomen.
 4. Speciale meststoffen die geschikt zijn voor blauwe variëteiten van hortensia's geven ook een zeer goed resultaat op de verandering in de kleur van de knoppen.
 5. Als je wat ijzer in de buurt van de plant begraaft, kan dit ook de verandering in kleur van de bloeiwijzen beïnvloeden.

Er moet aan worden herinnerd dat het onmogelijk is om al deze methoden gedurende lange tijd te gebruiken, omdat de samenstelling van de grond onomkeerbaar kan veranderen en het onmogelijk zal zijn om andere planten op deze plaats te laten groeien. Daarom adviseren ervaren tuiniers een blauwe hortensia te planten in speciale potten die zijn ontworpen voor dergelijke planten, die onmiddellijk kunnen worden gevuld met een bepaalde grond en zonder problemen in de gewenste samenstelling kunnen worden gehouden.

Hoe een blauwe hortensia te groeien

Hydrangea blauw - bloeiende tuin struik. Het ziet er geweldig uit in landschapscomposities, geschikt voor het decoreren van hagen, het versieren van priëlen, paden. Op dit moment zijn er veel soorten gekweekt die de winter gemakkelijk verdragen en jarenlang plezier hebben van hun bloei.

Een afzonderlijk type "hortensia-blauw" bestaat niet. Deze naam werd aan de plant gegeven voor de schaduw van zijn bloemen. Blauwe en blauwe bloeiwijzen bedekte variëteiten van hortensia meestal. Er zijn twee- en driekleurige soorten die hun schaduw gedurende het seizoen veranderen.

Bovendien is grootbladige hortensia gemakkelijk te "herschilderen". Het is alleen nodig om geschikte voorwaarden te creëren. Welke soorten hebben blauwe bloeiwijzen? Hoe plantmateriaal kiezen? Hoe hydrangea groeien? U vindt antwoorden op de vragen in het artikel.

Rassen met blauwe knoppen

In de regel zijn dit grootbladige hortensia's. Ze verschillen in afgeronde bloeiwijzen, lang en overvloedig bloeiend.

Aanvankelijk werden grootbladige hortensia's gezien door bloemkwekers in potvariëteiten. Dergelijke culturen waren niet geschikt voor kweken in het open veld. Ze bevroor gewoon. En pas veel later werden vorstbestendige rassen gefokt. Welke hebben blauwe bloemen?

  Hortensia "Mini Penny".

Remontny cijfer. Bloesems op de scheuten van het lopende jaar. Het heeft weelderig groen gebladerte en lichtblauwe bloemen, verzameld in bolvormige bloeiwijzen.

Kleine compacte struik. Behandelt veelkleurige cijfers. Sommige soorten zijn bedekt met paarse of paarse bloemen. Anderen zijn spectaculair helder blauw met wit.

Twee kleurenvariaties. Aan het begin van de bloei verschijnen roze bloemen op de achtergrond van rijk groen. Vervolgens wordt hun middelste gebied blauw en worden de randen wit.

Hybride variëteit met grote lila-blauwe bloemen, waarvan het midden wit is.

Rose-achtige bloemen zijn eerst roze. Vervolgens verandert de tint in blauw.

Een kleine struik tot zestig tot tachtig centimeter met tulpachtige blauwe bloemen. Bloesems op de scheuten van het tweede jaar.

Compacte struik met blauwe badstof bloemen. Bloeit ook op de takken van het tweede jaar.

Dit zijn de meest populaire soorten. Veel van hen veranderen gedurende één bloeiperiode van kleur. Roze hortensia kan worden gekocht, geplant en verzorgd volgens de vereisten. En dan worden de bloemen blauw. Dit is een kenmerk van het ras. We letten gewoon niet op haar.

De kleur van de hortensia verandert gemakkelijk. Tijdens de ontluikende periode moet de struik worden bewaterd met aluminiumaluin (twee liter water - een theelepel met een glijbaan). Dan wordt de witte kleur blauw, roze - lila, paars of blauw - blauw.

Hoe te planten

Voor het planten zijn ideale zaailingen van drie-, vierjarige heesters. Het is beter om ze te kopen in gespecialiseerde onroerend of online winkels. Het wortelstelsel van zaailingen moet worden beschermd en verborgen in elk materiaal. In de winkel voor deze doeleinden gebruikte containers. Groeien bestaat uit:

Hydrangea's houden van penumbra. Open zonnepanelen houden niet van vochtige heesters. In de schaduw bloeit hortensia slecht, bloeit later. Voor deze plant heb je een gulden middenweg nodig.

Bij het plannen van groepsbeplantingen moet er rekening mee worden gehouden dat voor de groei en ontwikkeling van de struik ruimte nodig is. De optimale vrije diameter rond elke hortensia is twee meter.

Mooie bloeiende struiken houden van zure, vochtverslindende en losse grond. Om soortgelijke voorwaarden op de volgende manieren te bieden:

 • grond uit het bos brengen (je moet samen met de naalden de grond onder de dennen graven),
 • meng in gelijke hoeveelheden hoogveen, blad- en zode-grond, zaagsel-compost, zand.

Hortensia's houden er niet van als er kalk in de grond zit!

De nacht ervoor graaf een gat (breedte, lengte en hoogte - een halve meter). Giet er vijf emmers water in. Voeg de volgende dag het voorbereide substraat toe, doe een zaailing, maak de wortels voorzichtig recht en bedek ze met aarde. Goed water en bedek met dennennaalden of veen.

Decoratief effect, kleurverzadiging, elasticiteit van bladeren en scheuten zijn afhankelijk van goed water geven, trimmen, bemesten.

Hortense houdt van water. Met een gebrek aan vocht, verwelkt het, slechte bloemen. Als onder een dergelijke plant een paar emmers water worden gegeven, komt deze onmiddellijk tot leven.

De optimale frequentie van irrigatie - een of twee keer per week. Onder elke struik moet je drie of vier emmers geven. Als u na het besproeien de grond rond de hortensia's mulcht, dan moet u elke tien dagen voldoende water geven. Mulch houdt het vocht langer vast.

Conclusie: laat in geen geval de grond rond de hortensia's drogen.

De grootbladige blauwe hortensia houdt van topdressing en reageert heel goed op hen. Meststoffen moeten afhankelijk zijn van de periode van plantontwikkeling:

 • в конце весны – первая подкормка из суперфосфата, сернистого калия и мочевины (2:2:1,5),
 • в середине лета (во время образования соцветий) – вторая подкормка из суперфосфата и сернистого калия (2:1),
 • aan het einde van de zomer - het begin van de herfst (tijdens de periode van actieve bloei) - de derde dressing, biologische (compost of rotte mest).

Om de hortensia tegen ziektes te beschermen, wordt aanbevolen om periodiek een fungicide aan het gietwater toe te voegen (vooral in het eerste jaar na het planten).

Conclusie: hortensia's hebben minerale meststoffen nodig, in de periode van actieve bloei - biologisch. Breng in geen enkel geval as mee!

Dit is een verplichte stap in de verzorging van struiken. Ongeacht de variëteit. Treelike, Grandiflora, paniculate, Japanese, hydrangea Phantom ... Planten en verzorgen zullen niet compleet zijn zonder snoeien.

Bijna alle soorten grootbladige blauwe hortensia bloeien op de scheuten van vorig jaar. Dit moet worden overwogen bij het snoeien. Het is belangrijk om de bloemknoppen aan de uiteinden van de takken te houden.

In de herfst van de bloeiwijze niet aanraken. Ze beschermen de bloemknoppen tegen wintervorst. Ze kunnen in het voorjaar worden verwijderd:

 • in april een kwart van de oude scheuten volledig afsnijden die meer dan drie jaar oud zijn,
 • de rest - alleen de bloeiwijzen van vorig jaar,
 • verwijder zwakke, zieke en overdreven blootgestelde takken.

Conclusie: je kunt de grootbladige hortensia niet versnipperen, omdat de bloeiwijzen alleen verschijnen op de takken van vorig jaar.

Overwintering blauwe hortensia.

Breng vanaf het einde van de zomer de plant actief water. Het zou de winter behoorlijk sterk moeten ontmoeten. Om te voorkomen dat de scheuten elkaar kruisen onder de schuilplaats, behandel de struik met Bordeaux-mengsel.

Eind oktober, wanneer er 's nachts lichte vorst is, kan hortensia worden bedekt met geperforeerd polyethyleen of agrospan. Begin november schiet tilt naar de grond, bedek met vuren takken of droge bladeren. En zet de doos er bovenop.

Conclusie: blauwe hydrangea variëteiten zijn voorbereid op de winter, zoals rozen (betrouwbaar beschermen tegen vorst).

Pin
Send
Share
Send
Send