Ingemaakte bloemen en planten

Fittonia: thuiszorg

Pin
Send
Share
Send
Send


Het geslacht Fittonia behoort tot de familie Akantov en is een vaste plant met vaste planten waarvan het geslacht overwegend het bergachtige Peru is. Het geslacht is niet talrijk en omvat, voor verschillende gegevens, ongeveer tien soorten, waarvan minder dan de helft als sierplanten wordt gebruikt.

Deze planten hebben geen uitstekende hoogte, hun stelen zijn meestal kruipend en bedekt met pluisjes, gele bloemen vormen bloeiwijzen, aartjes, gebladerte heeft een onderscheidend kenmerk in de vorm van heldere aderen.

Types en variëteiten van fittonia

Fittonia groot tropische plant, zachte en roodachtige stengel die oploopt tot 50 cm .De bladeren zijn ongeveer 15 cm lang, langwerpig, glanzend, met aders van rode toon.

Fittonia vershaffelt lage plant met kruipend, bedekt met een neergaande scheut. Dankzij de kruipende vorm wordt het gemakkelijk onafhankelijk vermeerderd door gelaagdheid Het blad is groen met rode aderen. Het heeft een verscheidenheid aan Perseus.

Fittonia zilver en zilver Deze soort onderscheidt zich door rechte scheuten en witachtige strepen op het gebladerte. Sommige geleerden classificeren deze fittonia als een vorm van vershafetla.

Van deze drie soorten werden veel variëteiten gefokt, waaronder:

 • Josiah - met een mooie lichtgroene streep op de randen van het gebladerte,

 • Witte Anna - een variëteit met witte aderen en een lichtgroene streep op de rand van het blad,

 • skelet - het blad is lichtgroen, bedekt met roze aderen,

 • wit - lijkt op de White Anna-variëteit, maar heeft geen lichtstrook op de rand van het laken, en de vliesjes zelf zijn van Belaya, en

 • mengen of gemeng - dit zijn slechts verschillende plantensoorten die in dezelfde container zijn geplant.

Fittonia thuiszorg

Fittonia wordt gekweekt als kamerplant, en omdat het van tropische landen komt, is speciale zorg vereist.

Deze cultuur heeft helder diffuus licht nodig, omdat direct zonlicht brandwonden kan veroorzaken en het ontbreken van verlichting slecht is voor de kleurkwaliteit van het gebladerte. In de winter moet het licht worden voortgezet, wat wordt bereikt met behulp van lampen.

De temperatuur moet het hele jaar door warm zijn - in de zomer rond de 25 en in de winter niet minder dan 20 graden. We kunnen niet aannemen dat de temperatuur drastisch is veranderd, evenals de bloem in een tocht. Fittonia behoort niet tot die planten die baat hebben bij zomerse buitenactiviteiten - dit gewas kan alleen in een kamer worden gekweekt.

Hypoestes zijn ook vertegenwoordigers van de Acanta-familie en hebben een decoratieve bladkleur. Het is opgegroeid bij zorg binnenshuis en moet de regels van het onderhoud naleven. Aanbevelingen voor het kweken vindt u in dit artikel.

Fittonii water geven

Bij irrigatie is het belangrijkste om de aarde niet volledig in een pot te laten drogen, maar ook geen stagnatie toe te staan, anders zal de grond zuur worden. Dat wil zeggen, in de zomer, moet water worden uitgevoerd onmiddellijk als de bovenste bal van de grond uitdroogt, en in de winter wordt de plant water gegeven een paar dagen nadat het droogt. Voor irrigatie kunt u alleen zacht, geregeld water gebruiken, dat iets boven kamertemperatuur zal zijn.

Deze tropische plant heeft een hoge luchtvochtigheid nodig, die ongeveer 75% zou moeten zijn. Om aan dit zorgartikel te voldoen, moet het dagelijkse spuiten twee keer per dag worden uitgevoerd - 's morgens en' s avonds. Je kunt ook een container met een bloem in een onbewerkte kiezelpan plaatsen. Het is beter om het blad niet aan te raken of af te vegen, zoals bij sommige planten.

Meststof voor fittonia

Fittonia heeft het hele jaar mest nodig, maar ze moeten twee keer zoveel verdund worden als aangegeven in de instructies. Het is noodzakelijk om een ​​complex mineraalverband te introduceren, in de zomer - een keer per twee weken, in de winter - eenmaal per maand.

Fittonii trimmen

Om de vertakking te verbeteren, moet deze cultuur worden gepind. Bij het groeien verliest de onderkant van de scheuten geleidelijk haar blad, dus met de komst van de lente worden de toppen van de scheuten gesnoeid. Gesneden delen van de stengel kunnen worden gebruikt als stekken.

Fitotonia thuis

Elk jaar in het midden van de lente moet de bloem opnieuw worden beplant. Daarnaast kun je snoeien maken en verjongen, zoals zojuist is gezegd. De teeltcapaciteit moet breed worden gekozen, maar met een kleine diepte. Leg onmiddellijk de drainagelaag en dan de grond, die gemaakt kan worden van naaldaarde, zand, turf en graszoden in de verhouding van 2: 1: 1: 2. Ook kan het mengsel worden gemaakt van kokosnootgrond, tuingrond, pijnboomschors en zand in een verhouding van 1: 1: 1: 0,5.

De reactie moet licht zuur zijn, alkalisch is onaanvaardbaar, neutraal heeft te veel invloed op de gezondheid van de bloem. Als een teeltbak kunt u een aquarium, fles of een andere glazen pot meenemen.

Fittonia kan met succes worden gekweekt in het florarium, hoewel alleen lage soorten hiervoor geschikt zijn. In dit geval wordt de verzorging aanzienlijk vergemakkelijkt, omdat spuiten niet nodig is, omdat er in het Florarium toch een hoge luchtvochtigheid zal zijn. Als je een plant op deze manier laat groeien, zul je hem vaak moeten snijden en transplanteren, omdat in dergelijke omstandigheden de ontwikkeling veel sneller gaat.

Fittonia fokstekken

Zoals eerder vermeld, kunnen stekken worden verzameld die minstens 3 bladeren bevatten, en hun lengte niet meer dan 7 cm. Wortel het materiaal in het zand, bedek het met een container die een broeikaseffect kan veroorzaken, de temperatuur mag niet lager zijn 25 ° C.

Van tijd tot tijd moet de container worden verwijderd voor luchten en spuiten van het snijden. Ongeveer een maand later kan de pot worden verwijderd en later, wanneer de planten sterker worden, worden ze getransplanteerd in het substraat voor volwassen planten.

Reproductie van fittonia door de struik te verdelen

Tijdens de transplantatie kan een grote struik van verschillende planten zorgvuldig worden verdeeld en zitten individuen in afzonderlijke potten. Tegelijkertijd moet ervoor worden gezorgd dat de wortels niet worden beschadigd.

Dit is niet echt een fokkerij, omdat de struiken zelf zo veel blijven als ze waren, maar nu nemen ze verschillende containers in en kunnen ze in verschillende delen van je huis groeien.

Fittonia-reproductie door middel van gelaagdheid

Fittonia wordt gemakkelijk vermeerderd door gelaagdheid. Ontsnappen hoeft maar een beetje met aarde te worden bestrooid en na een tijdje beginnen de wortels door te snijden.

Wanneer ze een beetje groter worden, kan de cut-off van de ouder worden gescheiden en worden getransplanteerd.

Ziekten fittonii

Omdat dit een exotische plant is, kunnen er verschillende problemen mee ontstaan.

Met overmatig water geven, vooral in de winter, mei lijken rotwaarop de plant verdwijnt en vergaat. Je kunt proberen om water te geven, maar als de rot te veel heeft verspreid, kan er misschien niets aan worden gedaan. Ook kan de dood optreden als gevolg van koude temperaturen, tocht of plotselinge temperatuurverschillen.

Onderste bladeren op de scheuten vallen af als gevolg van veroudering. Maar als alle bladeren vallendan duidt dit op schendingen van de zorgregels, en meestal gebeurt dit bij te veel water geven of bij lage temperatuur en tocht.

Vergeling gebladerte indicatief voor overmatig vocht.

Met een gebrek aan vochtigheid bladeren beginnen te kreuken en te drogenDit gebeurt ook vanwege plaatsing onder de brandende zon.

Er zijn bladeren worden bruinDit komt waarschijnlijk door gebrek aan of overmatige bemesting.

Fittonia-plagen

Het kan ook worden aangevallen door plagen zoals spint, Jose schaal en graankever.

De spintmijt voedt zich met zijn sappen, slaat de plant aan, resulterend in bladeren beginnen te drogen en krullenhij laat ook dunne spinnenwebben achter. Wanneer een plaag wordt aangetroffen, is het mogelijk om de bladeren te wassen met een sopje, maar hierbij moet wel worden bedacht dat deze procedure het gebladerte ernstig kan beïnvloeden. Een andere methode is het gebruik van acariciden.

Met het verschijnen van shitovki verschijnen er kleine bladeren op de bladeren. bruine gezwellen. Het is heel moeilijk om de schildinsecten te verwijderen en als de plant een gevoelig bovengronds deel heeft, is het beter om insecticiden te gebruiken, bijvoorbeeld Actellic.

Mealybugs reserveren witachtige plaque en kleverige massa op scheuten. Als het ongedierte klein is, kun je het gemakkelijk aan, door de plant te wassen met een oplossing van zeep of calendula. Als de nederlaag zich heeft verspreid, kan er niet langer worden volstaan ​​met chemicaliën - Aktara, Mospilana, Fitoverma of iets dergelijks.

Zorg voor fittonia thuis

Verlichting en locatie. Fittonia heeft, net als andere soorten decoratieve bladplanten met bont blad, goede verlichting nodig zonder direct zonlicht. Bij gebrek aan verlichting zullen de bladeren van de bloem bleek worden en zal hij opstaan ​​en een uitgeputte en pijnlijke blik aannemen. Het vereiste minimumlicht kan worden bepaald door de plant op verschillende plaatsen te rangschikken en de reactie ervan te observeren, die zich zeer snel manifesteert. De beste plaats voor fittonia zijn ramen aan de west- of oostkant. Het is vermeldenswaard dat de noordelijke ramen met penumbra omhoog kunnen komen, maar dit is meer relevant voor de volgende bloemen generaties, dat wil zeggen, gegroeid en opgegroeid in dit specifieke huis met zijn voorwaarden. In de winter moet u proberen extra verlichting toe te voegen.

Temperatuur. Er moet meteen worden opgemerkt dat Fittonia bang is voor tocht en temperatuurschommelingen. In dit opzicht is zo'n bloem ongewenst om op straat te maken, zelfs in het warme seizoen. Dit kan mijn eigen onaangename ervaring bevestigen ... Net aan het begin van mijn passie voor bloementeelt vóór een dringende zakenreis, vergat ik mijn familie te waarschuwen voor deze eigenschap van fittonia. Mam bracht de plant met "papieren" bladeren om op straat in de lucht te staan, denkend dat ik het vergeten was of er geen tijd voor had. Twee weken later was het te laat om de bloem te redden ...

In andere gevallen is Fittonia gewoon perfect om in een stadsappartement te groeien. Het onderhoudt perfect de 'winterhitte' die iedereen kent en de temperatuur tot +25 graden, waardoor veel kamerplanten worden vernietigd. Voor Fittonia is dit een normaal temperatuurniveau, maar een afname tot +17 graden of zelfs minder veroorzaakt de ziekte en de dood van een bloem. Met dit alles, moet je proberen het niet in de buurt van de radiatoren te plaatsen, wat niet gemakkelijk is, vooral als het op de vensterbank staat. Over dit volgende.

Vochtigheid en water geven. Je kunt de grond niet overdadig maken, omdat zelfs als er een overdried is, de plant bladeren begint te verliezen. Tegelijkertijd is waterstagnatie onaanvaardbaar, dus kunnen wortels rotten. Je moet iets gemiddeld kiezen en altijd de toestand van de grond controleren. Deze kamerbloem is gevoelig voor hoge transpiratie - verdamping van vocht door de bladeren. Zo'n vermogen leidt tot een snelle uitdroging van de aarde in de pot, wat noodzakelijkerwijs belangrijk is om te overwegen.

In de zomer moet de plant overvloedig en frequent worden gedrenkt en tegen de herfst geleidelijk het aantal irrigaties verminderen en tot de lente 1-2 dagen nadat de bovengrond droog is, verlaten. In dit geval hangt alles af van de temperatuur in de kamer, want als het erg heet is, zal de aarde sneller uitdrogen en is er meer water nodig. Het belangrijkste is om de grond niet volledig te laten drogen.

De luchtvochtigheid moet het hele jaar door worden verhoogd. Dit is vooral belangrijk in de winter wanneer de lucht in de kamer erg droog is. Een of twee keer per dag moet je fittonia spuiten. Als dit niet mogelijk is, wordt de pot geplaatst in een bak gevuld met natte kiezelstenen, geëxpandeerde klei of mos. Het is noodzakelijk om een ​​dergelijke veelgemaakte fout te vermijden, hoe de pot in het water te plaatsen. De bodem mag in geen geval in contact komen met water.

Hoe te transplanteren. Fittonia groeit erg snel, dus het is beter om het jaarlijks te vervangen. Dit is vooral belangrijk voor jonge planten. Voor een volwassene is een transplantatie binnen 2-3 jaar toegestaan. Voor transplantatie moet je de volgende samenstelling van de aarde nemen:

 • Eén stuk humus
 • Een deel turf
 • Drie stukken groene grond
 • Eén stuk zand

Een belangrijke voorwaarde voor transplantatie is een goede drainage.

Het wortelsysteem van fittonia bevindt zich oppervlakkig, dus een brede en ondiepe pot moet worden gekozen. In dit gerecht ziet de bloem er nog pakkie uit.

Hoe te vermenigvuldigen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan: gelaagdheid, stekken of de struik verdelen (de eenvoudigste). De deling vindt plaats in de lente, terwijl tijdens de transplantatie de wortels moeten worden verdeeld en overgezet in verschillende potten. Ongecompliceerd en de methode van vermeerdering door stekken. In dit geval, in het voorjaar of de zomer, is de apicale stengel 6-7 cm lang, waarop 3-5 bladeren worden overgeplant in nat zand. Veentabletten, turf en veenmos kunnen ook worden gebruikt.

Geplant plant is bedekt van boven met een dop, die kan een zak, een glazen pot en ga zo maar door. Een stengel nemen mag ook gewoon in het water worden gedaan, niet te veel gieten. Het waterniveau in de tank mag niet meer dan 1 cm zijn, dit is nodig voor een goede verzadiging van water met zuurstof. De container, waarin het snijden is, is ook bedekt met een dop. Bij elke methode moet het snijden periodiek worden geopend en gespoten.

Geschikt voor het fokken van fittonii en gelaagdheid. Deze methode is goed bekend bij die zomerbewoners die kruisbessen vermenigvuldigden. Er wordt een lange scheut van de plant genomen, waarvan het nodig is om de bladeren te verwijderen, en recht op de moederplant wordt deze daarin of, indien gewenst, in een andere pot gedropt. Nadat de jonge bloem wortel schiet, wordt deze gescheiden van de moederplant. Het is vermeldenswaard dat fittonia na verloop van tijd overgroeit en zijn aantrekkelijke uiterlijk verliest. Daarom moet het regelmatig worden bijgewerkt.

Hoe een struik te trimmen en vorm te geven. Woekeren was weelderig, zorg ervoor dat je de toppen van de scheuten knijpt. Dit is het belangrijkst voor jonge planten. Volgens observaties in 3-4 jaar als gevolg van de groei van fittonia, is het onderste deel ervan zichtbaar, wat er niet erg mooi uitziet. Als er geen mogelijkheid of wens is om een ​​nieuwe plant te laten groeien, kun je het oude verjongen. Om dit te doen, snijd de oude scheuten af, maar niet helemaal. Fittonia moet bladeren hebben, dus het is beter om het in verschillende fasen te snijden. Maar het is beter om een ​​jonge bloem te laten groeien.

Ongedierte. Tripsen kunnen schade aan de plant, scytworm, rode wants en spint veroorzaken.

Wat voor soort overzeese vruchten?

Flower fittonia Het is een kleine struik met bruine stengels. De plant heeft ovaalvormige bladeren met een felgroene kleur en roze of witte aderen - ze geven de bloem een ​​algemeen beeld van het exotische.

De bloemen zijn klein, hebben een gele kleur. Kleine bloemen worden verzameld in de bloeiwijze van de spikelet bloeiwijze.

Populaire variëteiten

In eerste instantie groeiden telers deze plant in kassen, omdat het thuis onmogelijk was om de natte omstandigheden te creëren die een tropische bloem nodig heeft.

In het geslacht zijn er 4 soorten. Rode fittonia met een intens bloederig patroon op de bladeren zien er ongewoon en exotisch uit. De meest populaire rassen voor thuisveredeling zijn Verschaffelt, Skeleton en Mix.

Vershaffelta

Deze bloem is verschillende kruipende scheuten en vertakte stengels. Fittonia Verschaffelt heeft grote donkergroene bladeren met strepen van verschillende tinten. Dit type bloem bereikt een hoogte van 25 cm, houdt van hoge luchtvochtigheid en warmte. Goed voor bloemstukken.

Zeer mooie plant met kruipende scheuten. Het heeft kleine fluweelachtige bladeren met een matte schaduw en rode, dicht op elkaar aangebrachte aderen. De bladeren hebben een rijke olijfkleur, zorgen door de intensiteit van de kleur voor een lichtgevend effect.

Dit is een verzameling van verschillende samen geplant. Bloemkwekers halen verschillende variëteiten op, planten ze in één pot en selecteren een reeks kleuren om de plant in het interieurontwerp te passen.

De kleuren van de bladeren verschillen van lichtgroen tot donkergroen, versierd met strepen van verschillende tinten. Door de verscheidenheid aan kleuren ziet deze bloem er organisch uit op elke vensterbank.

temperatuur

De gepresenteerde plant is thermofiel, dus de normale temperatuur in de zomer mag niet lager zijn dan 22-25 graden, en mag in de winter niet onder +20 komen. Als de cijfers onder de 18 graden komen, begint de plant bladeren te laten vallen.

De bloem houdt niet van tocht en temperatuurdalingen. Dit betekent dat je in de zomer de pot niet op het balkon moet zetten - het is beter om in de vertrouwde omgeving te blijven. In de winter wordt aanbevolen om de pot verder te houden met de plant verder van de verwarmingstoestellen, om geen verwelking van de bladeren te veroorzaken.

Direct zonlicht is destructief. Fittonia voelt zich het best op de oostelijke en westelijke vensterbanken.

De plant verdraagt ​​enigszins verduisterde kamers. In de winter veranderen de bladeren door hun gebrek aan licht hun prachtige, verzadigde kleur. In dit geval is het noodzakelijk om kunstmatige verlichting te creëren door zowel conventionele verlichting als speciale verlichting te gebruiken om natuurlijk licht te creëren.

Water voor procedures moet worden gefilterd of geregeld, bij kamertemperatuur of iets warmer. Om de luchtvochtigheid van de plant te verhogen, is het beter om op een schaal te zetten met natte kiezels of geëxpandeerde klei.

Tijdens de periode van activiteit, van lente tot herfst, moet fittonia regelmatig worden bewaterd met warm, geregeld water, zodat de grond in de pot niet uitdroogt. Tijdens de rustperiode, van de herfst tot de lente, is de watergift verminderd, maar de grond kan nog steeds niet overdadig zijn, anders begint de plant bladeren te vallen.

Afzonderlijk over de transplantatie

Fittonia is een snelgroeiende plant, dus het wordt aanbevolen om het elk jaar opnieuw te planten, vooral voor jonge struiken. Взрослые цветы следует пересаживать один раз в 2-3 года.

Для процедуры необходимо приготовить специальный грунт, для чего берут 3 части листовой земли и по одной части перегноя, песка и торфа. Необходимо сделать в горшке хороший дренаж.

Уход во время цветения

Fittonia bloeit in de lente en wordt 's zomers thuis op de vensterbank gekweekt. Struiken verschijnen direct uit de bladeren en hebben een groenachtige tint.

bloeiend Fittonii heeft geen waarde, omdat haar bloemen klein en onopvallend zijn. Ze hebben een geelachtige kleur, worden verzameld in bloeiwijzen in de vorm van spikes en hebben geen geur.

Bloementelers die ervaring hebben met het kweken van een kamerplant, knippen gewoon de bloemen om de kwaliteit van de bladeren te verbeteren.

Groeiende fittonii in het aquarium

De gepresenteerde plant kan worden gekweekt in een transparante container van glas of plastic, die lijkt op een aquarium voor vissen. Alle planten die een hoge luchtvochtigheid vereisen, kunnen in floraria worden gekweekt - dit zijn speciale halfgesloten containers voor planten.

Meestal hebben ze een afgeronde vorm en een wijde hals, passen ze goed in het interieur en bloemstukken.

Planten is iets anders: het is nodig om een ​​beetje aarde op de bodem van de tank te leggen, er een fittonia-struik in te planten en overvloedig te gieten. Na een paar uur verschijnt er condens op het deksel, waarna u het florarium enkele uren moet openen voor frisse lucht.

De beschreven procedure moet binnen 7-10 dagen worden uitgevoerd, totdat de plant goed is ingeburgerd. Fittonii in het florarium mogen niet groeien, omdat de struik groeit, hij dunner wordt.

Ziekten en plagen

Fittony beïnvloedt zelden de ziekte, maar vaak zijn er fouten in de zorg, die leiden tot het pijnlijke uiterlijk van de plant. Als u de pot in direct zonlicht plaatst, kan de bloem verbranden. Tegelijkertijd verliezen de bladeren kleur, worden ze dun en in de toekomst zullen ze volledig verwelken.

Bij te veel water rotten de wortels en worden de stelen traag.

Onvoldoende water geven leidt tot het krullen van de bladeren en het verschijnen van vlekken erop. De bladeren van de plant worden geelbruin met een tekort aan voedingsstoffen in de bodem.

Bij problemen met de plant moet de zorg hierop worden aangepast en wordt het weer gezond en mooi.

Er zijn weinig ongedierte in fittonia, voornamelijk:

1. Shchitovki. De aantasting van een plant met schilden kan worden bepaald door het verschijnen van bruine platen op het oppervlak van bladeren en stengels. Dit ongedierte nestelt zich op de bladeren van een bloem, voedt zich met hun cellulaire sap, waardoor ze kleur verliezen en droog worden.

Je kunt vechten met het schild met behulp van een zeepoplossing, die wordt gebruikt om aangetaste bladeren en stelen te wrijven. Daarna moet de bus worden behandeld met een 0,15% oplossing van actelline.

2. Spint. Besmetting met spintmijten komt tot uiting in onopvallende witachtige vlekken. Direct onder de bladeren kun je een spinnenweb vinden.

Als kamerplant is Fittonia een originele, esthetische en exotische bloem. Het is gemakkelijk om het te laten groeien, maar je moet dit met alle verantwoordelijkheid nemen.

Zelfs een fout in de zorg kan ziekte veroorzaken en zelfs de dood van de plant. Wees niet bang om de teelt van tropische planten op te nemen. Door voorwaarden voor hen te creëren, kan men zichzelf en zijn geliefden verrassen met de verfijnde uitstraling van een wispelturige schoonheid.

Uiterlijk en functies

Meerjarige kruidachtige plant. Helder om de familie-acanthus te introduceren. Alle bekende soorten zijn ondermaatse vaste planten. Een kenmerkend kenmerk - behaarde kruipende scheuten en sierlijke bladeren. Het oppervlak van de bladeren is bedekt met een dun rood-violet, wit of geel gaas.

Alle variëteiten van fittonia voor het kweken in appartementen worden gewaardeerd om de interessante kleur van de bladeren. Bloei is heel bescheiden, decoratieve planten nemen niet toe. Kleine struik, dunne stengels, kruipend. Bloementelers gebruiken fittonia als een onafhankelijke plant, maken er miniatuurtuinen mee en planten ze in grote planten. Vaak gekweekt in florarium, glazen vaten.

De eerste variëteiten van fittonia waren moeilijk te kweken. De bloem heeft een constante hoge luchtvochtigheid nodig. Moderne variëteiten zijn beter aangepast aan droge lucht. De bloem kwam niet alleen beschikbaar voor bloemenkwekers met ervaring, maar ook voor beginners.

De mooiste soort

De appartementen zijn verschillende soorten gekweekt. Op basis van elke soort hebben fokkers veel interessante hybride variëteiten afgeleid. Bijzonder interessant:

 • Fittonia Verschaffelt De planten zijn laag met vertakking. Stengels kruipen, met beharing. Donkere ovale bladeren worden doorboord met felrode aders. Feature - eenvoudig rooten in de grond.
 • Fittonia is zilverachtig. Het netwerk van aderen is zilver gekleurd. Vooral populair is de hybride variëteit "Nana". Het vervoert gemakkelijk droge lucht.
 • Fittonia is gigantisch. Groeiend gebied - Peru. De struik is hoog in vergelijking met andere variëteiten. De eigenaardigheid van de structuur is rechtopstaande of licht hellende scheuten. De tak is vrij sterk. De kleur van bladeren is groen met rode aderen. Zeer moeilijk te kweken, grillige plant.

Fittonia verdient speciale aandacht. De kleur wordt gedomineerd door rood. De bladeren zijn niet groot, erg decoratief en helder. Het past goed bij variëteiten van andere kleuren, geschikt voor het maken van originele bloemstukken.

In kleine floraria creëren hele composities samengesteld uit fittonium van verschillende kleuren. Ze zijn beplant met mossen, varens, dwerg klimop. Composities vullen de decorelementen aan - gekleurde steentjes, kleifiguurtjes. De bloem zal goed groeien in hydrogel. Probeer zeker eens te experimenteren!

Kenmerken van de teelt en de basis van zorg

Een stoute bloem vereist zorgvuldige aandacht voor jezelf. Het wordt niet aanbevolen om het te beginnen met drukke mensen - voor volledige groei moet je een gunstig microklimaat creëren en veel tijd aan een bloem besteden.

 • Lighting. Het licht is intens, maar diffuus. Het raken van de zon is niet toegestaan. Aan de zuidkant alleen in de winter. In de zomer geven ze de voorkeur aan het westen en oosten. Zorg ervoor dat u pritenyut tule gebruikt. Van de noordkant gaan ze niet lang weg - de bloem wordt eruit getrokken, de bladeren verliezen hun heldere kleur, het decoratieve effect valt.
 • Temperatuur. Hij houdt van matige hitte, maar geen hitte. Optimale omstandigheden van onderhoud in de zomer - 22-25 ° C, in de winter - tot 18 ° C (niet hieronder). Naast de verwarming worden er geen verwarmingstoestellen geplaatst. Naar de straat en het balkon kan het niet uitstaan! Houd de ramen niet open - de bloem kan niet tegen tocht en temperatuurdalingen!
 • Watering. In het warme seizoen is er overvloedig water, in de winter - gematigd. Het water is warm, verdedigd. Het is zelfs beter om regen te gebruiken of water te smelten. Het drogen van de grond staat het niet toe! Het drogen van de grond (zelfs één keer) zal leiden tot bladval. Overloop beladen met wortelrot. Houd de grond in een stabiele, natte staat. Het is nuttig om hydrogelkorrels aan de grond toe te voegen. Hydrogel pre-soak!
 • Vochtigheid. Vereist hoge vochtigheid. Spray dagelijks, beter - meerdere keren per dag. Aanvullende maatregelen - de installatie van speciale luchtbevochtigers, het ophangen van hete batterijen met een natte doek, trays met geëxpandeerde klei en water.
 • Het voeden. Van maart tot september met een frequentie van 2 weken een complex van mineralen maken. De concentratie wordt met 2 maal verminderd. Overvul de bloem niet. In de winter wordt het voeren gestopt.
 • Bodem. Bodem voor fittonii - los, licht. De optimale samenstelling bestaat uit gelijke hoeveelheden zand, veen, naald- en hardhoutgrond. In de winkel groeit de universele grond slecht.
 • Transplant. Jaarlijks aan het begin van de lente. Geef de voorkeur aan brede potten. Een derde van het volume is gevuld met drainage. Van tijd tot tijd wordt het aanbevolen om de stekken te knippen en te rooten om jonge planten te produceren - in het derde levensjaar begint fittonia zijn decoratieve effect te verliezen.

Alle fokmethoden

Reproductie van fittonii is niet erg moeilijk. Afhankelijk van de situatie kunt u een van de volgende drie methoden gebruiken:

 • De verdeling van de struik. In de lente, gelijktijdig met de transplantatie, wordt de struik verdeeld en geplant in afzonderlijke potten. De eerste keer, vóór het begin van actieve groei, krijgen planten meer aandacht.
 • Stekken. Stekken worden gesneden in het voorjaar of de zomer. Gebruik apicale stekken van 6-8 cm lang met 3-5 bladeren. Wortel in nat zand, turftabletten of veenmos. Stekken wortelden sneller onder dekking. Na het verschijnen van tekenen van groei wordt het verwijderd.
 • Gelaagdheid. Met een lange scheut worden bladeren verwijderd. Er wordt een kleine pot naast geplaatst, er wordt een escape in gestopt. Snijd pas af na de wortelvorming.

Fabriek beschrijving

Fittonia is een compacte plant met bruine stengels. De bladeren zijn ovaal heldergroen met roze of witte aderen. Het is vanwege hen dat velen de bloem nemen voor de buitenlandse gast.

Fittonia-bloemen zijn gemiddeld geel. Ze worden verzameld in bloeiwijzen, die lijken op iets als een oor.

De hoogte van Fittonia varieert afhankelijk van de variëteit en kan 30-60 cm zijn het klimaat is nat genoegFittonia voelt zich alleen goed in goed bevochtigde grond. Daarom kun je in sommige regio's van ons land deze bloem heel goed laten groeien.

Fittonia Mix

Het is een verzameling van verschillende variëteiten die in één pot groeien. Bij het creëren besteden kwekers speciale aandacht aan het kleurengamma, omdat het belangrijk is dat de plant in harmonie is met het interieurontwerp.

De bladeren van planten kunnen een kleurenpalet hebben van lichtgroen tot donkergroen. Velen van hen hebben strepen verschillende tinten. Zo'n verscheidenheid aan kleuren zorgt ervoor dat de bloem er in elk interieur geweldig uitziet.

Fittonia-mix: thuiszorg

In principe is het niet moeilijk om voor deze bloem te zorgen. Het belangrijkste is om de aanbevelingen van ervaren bloemenkwekers te volgen. Dan besteed je het grootste deel van je tijd niet aan het verzorgen van deze plant, maar het plezier van het overwegen van zijn schoonheid. Maar om Fittonia in staat te stellen u te plezieren met haar buitengewone uiterlijk, zult u een aantal regels en adviezen van ervaren bloemenkwekers moeten volgen.

Fittonia is een van de warmteminnende planten.

 • In de zomer mag de temperatuur in de kamer niet onder de 20-25 graden komen en in de winter boven + 20 blijven. Bij een temperatuurval onder de 18 graden zal de struik alle bladeren afwerpen.
 • Fittonia is zeer gevoelig voor tocht en temperatuurschommelingen. Hieruit volgt dat in de zomer in geen geval de bloempot op het balkon mag worden verwijderd.
 • In de winter moet u ook meer aandacht besteden aan de plant en deze niet in de buurt van verwarmingsapparaten plaatsen, anders zal hij snel bladeren doen verdwijnen.

Fittonia verschilt niet veel van andere kamerplanten. Ze kan zich alleen op haar gemak voelen in een lichte kamer. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om te onthouden dat aan de zuidkant het licht destructief kan zijn. Daarom is het het beste voor haar om een ​​plaats te vinden met een meer gematigde verlichtingsmodus. De meest optimale plaats is de vensterbank aan de oost- of westzijde.

Met geen andere opties, kunt u Fittonia binnenshuis houden met een lichte verduistering. Wees er echter op voorbereid dat in de winter de bladeren hun felle kleur verliezen, want in deze tijd van het jaar begint te ontbreken verlichting. Dit probleem is eenvoudig opgelost - je moet kunstmatige verlichting maken, waarvoor je gewone verlichtingsapparaten kunt gebruiken of speciale apparaten kunt kopen die zijn ontworpen om natuurlijke verlichting te creëren.

Om de bloem goed te laten voelen, moet de lucht in de kamer voldoende vochtig zijn. Daarom moet u dagelijks spuiten. En op bijzonder warme dagen moet dit minstens twee keer per dag worden gedaan.

Voor spuiten is het aanbevolen gefilterd of gescheiden water bij kamertemperatuur te gebruiken. Er is ook een andere manier om de luchtvochtigheid te verhogen. Voor deze pot met Fittonia moet op een pallet worden gezet, waarin je eerst een kleine hoeveelheid natte kiezels of geëxpandeerde klei moet aanbrengen.

Vanaf de lente tot de late herfst, wanneer de plant de hoogste activiteit heeft, wordt deze dagelijks bij kamertemperatuur bewaterd, waardoor wordt voorkomen dat het aarden coma uitdroogt in een pot. wanneer Fittonia zal een periode van vrede beginnen, water geven is minder, maar je moet ervoor zorgen dat de grond in de pot niet uitdroogt. Anders zullen heel snel alle bladeren uit de struik vallen.

Fittonia is een zeer vochtminnende plant. Het absorbeert alle geabsorbeerde vochtblaadjes, dus het moet vaak worden bewaterd. Water geven moet echter matig zijn. In geen geval hoeft het wortelstelsel niet te worden overstroomd, anders kan het rotten.

Fittonia ten opzichte van andere kamerplanten groeit vrij snel. Daarom is het aanbevolen om dit elk jaar opnieuw te planten. Allereerst Dit geldt voor jonge struiken. Het is voldoende om volwassen bloemen elke 2-3 jaar te transplanteren.

Alvorens tot transplantatie over te gaan, is het noodzakelijk een speciaal grondmengsel te bereiden. Voor haar heb je nodig:

 • drie stukken groene grond,
 • een deel van humus, zand en turf.

Vergeet niet om een ​​goede drainagepot in een pot te regelen.

Je moet ook letten op de keuze van de capaciteit van de plant. Het wordt aanbevolen om Fittonia in een ondiepe en brede pot opnieuw te planten. Dit komt door plant functieswaarvan het wortelstelsel zich op het oppervlak bevindt. Als je het mis hebt met de keuze van een pot, dan zal Fittonia daar langzaam in groeien. Het is mogelijk dat het in dergelijke omstandigheden zelfs niet bloeit.

Flower Fittonia heeft regelmatig snoeien nodig. Alleen als u de toppen van de scheuten tijdig knijpt, kunt u een weelderige struik krijgen. Een soortgelijke bewerking wordt uitgevoerd met jonge planten. Na 3-4 jaar raakt de plant overbodig en begint deze te veranderen. Van onderen wordt de bloem kaal, waardoor hij er minder aantrekkelijk uitziet.

Om terug te keren naar de plant, die tijd had om te groeien, zijn vroegere schoonheid, kan hij verjongd worden. Voor dit als onderdeel van de zorg voor Fittonia moet je verwijderen oude scheuten. Snijd echter niet meteen alle scheuten af ​​- bladeren moeten in de struik blijven. Verwijdering van oude scheuten moet consequent worden uitgevoerd, niet eerder dan jonge scheuten zullen verschijnen.

Fittonia: reproductie

Na kennis te hebben gemaakt met deze geweldige plant, hebben veel bloemkwekers het verlangen om het te vermenigvuldigen. Tegenwoordig zijn er drie belangrijke manieren:

 • struik verdelend
 • voortplanting door stekken,
 • reproductie door gelaagdheid.

Bos opdelen

Dit is de meest populaire manier. Het is zelfs in de lente noodzakelijk, wanneer je een bloem opnieuw plant, de struik verdeelt. Maar doe het moet voorzichtig zijnom het wortelstelsel niet te beschadigen. Nadat je alle takken hebt gestrekt en de juiste hebt geselecteerd, kun je deze in een voorbereide container planten.

Voortplanting door stekken

In het voorjaar of de zomer is het noodzakelijk om een ​​geschikte scheut van 6-7 cm lang te kiezen, waarop er meerdere bladeren moeten zijn en deze te snijden. Daarna de steel is geplaatst in het natte zand, en de top is bedekt met een transparante dop om een ​​kas te maken. Maar je kunt het anders doen en het snijden in een bak met water doen.

Giet niet te veel water - het is heel belangrijk dat het snijden wordt voorzien van voldoende zuurstof. Capaciteit met water moet ook van boven worden afgedekt met een dop. Van tijd tot tijd moet je het snijden bespuiten, anders wel in een korte tijd kan de originele look veranderen. Kijk constant naar de bloem. Nadat je de wortels ervan hebt opgemerkt, kun je gaan nadenken over het overbrengen naar de pot.

Reproductie door gelaagdheid

Om een ​​bloem op deze manier te verspreiden, moet je eerst een jonge scheut maken, overtollige bladeren eraf halen en dan in dezelfde pot in de grond prikken, of een andere voor hem zoeken.

Scheid het in geen geval van de moederstruik. Eerst moet je wachten totdat het wortel schiet. Alleen dan kan het worden gescheiden van de originele struik en blijven groeien als een afzonderlijke bloem.

Hoewel elk van de bovenstaande methoden zijn voordelen heeft, raden we toch aan die te kiezen vereist een minimum aan tijd. Meer moet rekening houden met de oorspronkelijke afmetingen van de struik. Als de baarmoederplant tijd heeft gehad om tot grote maten te groeien, is het juister om de eerst beschreven methode te gebruiken.

Flower Fittonia groeit langzaam en kan zelfs niet bloeien, als je het niet voorziet van de nodige sporenelementen. daarom sinds de lente en vóór het einde van de actieve groeiperiode, moet elke 10-12 dagen mest worden toegediend. In de winter is dit niet nodig.

Een van de kenmerken van Fittonia is dat het niet erg veeleisend is voor kunstmest. Het zal genoeg zijn de helft van de norm, zet een andere kamerplant.

Het meest optimale type meststof voor Fittonia is complexe minerale en organische meststoffen. Met zo'n mogelijkheid kunt u kant-en-klare meststoffen kopen in de vorm van vloeibare oplossingen in een tuinierwinkel.

Fittonia: zorg tijdens de bloei

Onder natuurlijke omstandigheden begint Fittonia te bloeien met de komst van de lente. Verwacht dat echter niet kamerplant zal u verrassen met zijn bloeiwijzen op hetzelfde moment. Dit gebeurt niet eerder dan de zomer. Wanneer dit moment komt, zullen groene stelen uit de bladeren verschijnen.

Hoogstwaarschijnlijk zult u teleurgesteld zijn met Fittonia wanneer het in de bloeifase komt. Het feit is dat de bloemen vrij klein en onopvallend zijn. Ze zijn zelf geelachtig, weergegeven в виде компактных соцветий, напоминающих собой колосья, и не имеют никакого аромата. Зная об этом, опытные цветоводы без всякой жалости обрывают цветки для улучшения качества листьев.

conclusie

Вряд ли любители знают о существовании такого растения, как Фиттония. Однако опытные цветоводы с ним хорошо знакомы. Deze bloem heeft een zeer extravagante kleur, waardoor hij erg populair is bij hen. Ondanks dat Fittonia een overzeese plant is, kan het ook in ons land worden geteeld. Je moet hem gewoon beter leren kennen en ontdekken wat haar belangrijkste vereisten zijn.

De belangrijkste is een hoge luchtvochtigheid. Anders zal Fittonia niet alleen langzaam groeien, maar helemaal niet bloeien. Hoewel haar bloemen - dit is niet belangrijk. Het enige ding dat Fittonia door bloemkwekers wordt gewaardeerd zijn de bladeren, die van verschillende tinten kunnen zijn. En hier haar bloemen zijn niet erg indrukwekkend en erg klein. Toch wordt Fittonia zeer op prijs gesteld. Als je haar thuis de juiste verzorging geeft, zal ze al haar schoonheid laten zien en de geest van exotisch naar elke kamer brengen.

Algemene beschrijving van de bloem

"Fittonia" - een meerjarige plant met weinig kruid. Het behoort tot de Akkanta-familie, de geboorteplaats van de bloem - Peru.

Waarschijnlijk heeft het zijn naam gekregen ter ere van de Engelse biologen Elizabeth en Sar Fitton, die in de late 19e eeuw het werk "Conversations about Botany" publiceerden.

Stengel kruipt, puberteit.

De bloemen zijn klein, zittend, één voor één verzameld, de bladeren van de plant hebben een zeer ongebruikelijke kleur.

"Fittonia" wordt gekweekt omwille van mooi gebladerte van verschillende tinten. Bonte variëteiten met een patroon zien er erg indrukwekkend uit.

Uitzicht vanaf de foto

"Fittonia" heeft verschillende variëteiten, afhankelijk van de bladkleur en aderen.

Zeer zacht en verfijnd uiterlijk. De bladeren zijn groen met zilver-witte aderen, langs de randen van de rand van smaragdgroene tint.

De foto toont de Fittonia White Anna-plant met de juiste zorg thuis:

"Belozhilchataya"

Uiterlijk erg vergelijkbaar met witte Anna, maar heeft geen rand langs de randen van het blad. Haar witte strepen zijn dikker dan Anna.

De foto toont de plant "Belozhilchataya" met de juiste verzorging thuis:

Thuiszorg

Hoe zorg je voor de indoorbloem "Fittonia"? Vrij eenvoudig in de verzorging, geeft de voorkeur aan hoge luchtvochtigheid, overvloedige watergift en helder diffuus licht.

Ze houdt van het constante sproeien en de stroom verse lucht, maar zonder tocht.

En de helderheid van de bladeren en het patroon geeft schaduw van de heldere stralen van de zon.

Acties na aankoop en snoeien

Na het kopen van Fittoni, is het aangeraden om onmiddellijk de grond te verversen.

Een pot om wijd te nemen, maar niet hoog.

Water veel, maar na het drogen van de grond.

Daarna wordt het in de lente getransplanteerd na 2 jaar.

Doe het voorzichtig, zonder de wortels te beschadigen.

Vertegenwoordigers van deze soort voor een goede groei moeten snoeien. Maak er een weelderige kroon van. Het is ook aan te raden om droge en verwelkte bladeren te knippen.

Laterale processen worden zo nodig bijgesneden.

Water geven "Fittonia" moet extreem warm verdedigd water zijn. In de lente en de zomer moet de grond nat blijven, maar niet drogen tussen de gietbeurten.

In de winter wordt het water een paar dagen nadat de grond uitdroogt gedaan.

Voor het planten van bodem geadviseerd om vruchtbare te nemen, bestaande uit turf, zand en turf met de toevoeging van naaldhoudende grond.

Onderaan de pot bestrooi men geëxpandeerde klei, tot 1/3 van de pot, het zal een goede drainage zijn.

Transplantatie vindt eenmaal per jaar plaats, vaker in het voorjaar. Neem een ​​pot iets meer dan het was.

Fitonia wordt op de gebruikelijke manier getransplanteerd. De pot wordt klein genomen - het heeft een ondiep wortelgestel.

Verlichting en vochtigheid

"Fittonii" geschikt helder diffuus licht. Het is beter om het op de zonnige kant van het appartement te plaatsen, maar vermijd de directe zonnestralen. Ideale bloem passen westerse en oostelijke ramen. Gebrek aan licht leidt tot het rekken van de stengel.

"Fittonia", als een inwoner van de tropen, geeft de voorkeur aan omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid. Dit is een van de belangrijkste zorgpunten voor haar.

Het wordt aanbevolen om het dagelijkse sproeien uit te voeren, vooral in de droge zomer.

Ziekten en plagen

Gemiddeld zorgen voor een plant veroorzaakt niet veel problemen, je moet alleen bepaalde regels volgen:

 • Gebrek aan vocht moet worden vermeden - de bladeren kunnen geel worden,
 • Bij een teveel of gebrek aan mineralen worden de randen van de bladeren bruin,
 • Wanneer de lucht te droog is, verschrompelen de bladeren,
 • Bij overvocht of te veel koeling kan de stengel beginnen te vervagen of zelfs rotten,
 • De belangrijkste plagen zijn wormen, bladluizen, schaalinsecten en spintmijten.

"Fittonia" - een korte, maar zeer decoratieve plant. Ze is gescheiden omwille van mooie bladeren met gekleurde aderen. Het groeit vrij snel, maar vereist overeenstemming met voldoende vochtigheid en constant snoeien.

Flower fittonia

Wat is de zorg voor fittonia thuis? Het artikel laat je kennismaken met deze kruidachtige plant. Praten over het uiterlijk van meerjarig, het gebruik, de groeiomstandigheden. Over het onderhoud van fitonii en zorg in huis. Over de factoren die nodig zijn voor de plant: verlichting, drenken, voederen, reproductie, transplantatie, plagen en ziekten.

Fittonia (Fittonia) is een lid van de Acanthaceae-familie. Fittonia is een zeer aantrekkelijke kamerplant vanwege zijn prachtige bladeren, die zijn versierd met een raster van witte of roze nerven. De bloem is genoemd naar de auteurs van het boek "Conversations about the Botany" van Sarah en Elizabeth Fitton. In 1867 werd het geïmporteerd uit het thuisland van Peru, waar het groeit in tropische bossen.

De plant wordt alleen gekweekt door ervaren bloemenkwekers. Fittonia wordt te koop aangeboden in potten van Ø 8-9 cm, maar groeit dan tot een breedte van 25..30 cm. De winst per jaar is 8..10 centimeter.

Het is moeilijk voor een plant om te overleven in kameromstandigheden, omdat het constant zowel een hoge luchtvochtigheid als een hoge temperatuur nodig heeft.

Wees ervan bewust! Een man die thuis fittonia-bloemen heeft gekregen, verdient de titel van geëerd bloemist.

Het is vooral moeilijk om te groeien in een appartement van twee soorten: F. Giant (F.gigantea) en F. Verschafelt (F.verschaffeltii). Deze soorten fittonia kunnen alleen worden gekweekt in miniserres, terraria en in de 'flessentuin'.

Fittonia-foto

fittonia thuiszorg

fittonia thuiszorgtypes

fittonia thuiszorg in een aquarium

Hoe fittonia bloeit

Fittonia bloeit in natuurlijke omstandigheden in de lente, en in huiselijke - in de zomer. Hoofden van groenachtige bloemen verschijnen rechtstreeks uit het gebladerte. Ervaren telers met fittonia snijbloemen, wat leidt tot een verbetering van de bladkwaliteit. Geelachtige bloemen zijn kleine en onopvallende bloeiwijzen in de vorm van spikes. Geur - afwezig.

De plant moet op de heldere, maar niet zonnige vensterbanken worden geplaatst. Bloemen kunnen schaduwen verdragen. Bij bijzonder heet weer kunnen bloemen sterven. Om de plant tegen de zomerzon te beschermen, moet je hem 's middags prikken. Ideale medium penumbra. Fittonia thuis verdraagt ​​geen gelijkmatige diffuse verlichting.

Luchtvochtigheid

Dit is een van de belangrijkste factoren voor het welzijn van planten. Om de luchtvochtigheid te verhogen met behulp van spuiten, kamerluchtbevochtigers, een bak met grind of nat mos, turf. Verstuif de plant elke dag met lauw water.

Water overvloedig en regelmatig in de zomer 2..3 keer per week. In de winter 1 keer per week. Stagnante vocht in de pot en overdrogen van het substraat is niet toegestaan. U moet zacht en water op kamertemperatuur gebruiken, bij voorkeur regen.

Breng minerale complexe meststoffen aan, gebruik slechts de helft van de dosis die in de instructies wordt vermeld. Frequentie 2 keer per maand. De periode van kunstmest lente-herfst.

Rassen en soorten fittonia

Fittonia Verschafelt is een meerjarige, vertakte plant met puberende stengels. De bladeren bevinden zich tegenover, ovaal, groot (tot 10 cm lang). De bladeren zijn geverfd in donkergroen of olijfkleur, bedekt met een dikke rode geaderde maas. Het heeft onderdak stengels, dus het is goed voor gebruik als bodembedekkers. Deze soort wordt ook gekweekt in brede vazen ​​of als een ampelachtige plant.

Fittonia-reus bereikt zestig centimeter in hoogte. Stengels van een plant met een rood-violette kleur, behaard, tamelijk vertakt, kunnen zowel rechtopstaand als licht hellend zijn. De bladeren zijn glanzend, groot (16 cm lang en tot 10 in de breedte), elliptisch van vorm. Versierd met rode nerven.

Fittonia Minima. Voor de dwergtuin met ras Minima. Dit soort ras Argironeira.

Fittonia zilver-keelholte (F. argyroneura f. Nana), met een dwergvorm. De grootte van de bladeren met zilver-phyto-pasvorm is minder dan twee keer. Plant groeit goed in kameromstandigheden met lichte olijfbladeren. De bladeren versierd met donkerroze aderen zijn van de soort "Perseus".

Fittonia Gemengd:

 1. De luchtvochtigheid is hoog.
 2. Water geven - regelmatig, overvloedig, geen stagnatie van vocht toestaan.
 3. Sproeien - dagelijks.
 4. Verlichting is van gemiddelde intensiteit, gedeeltelijke schaduw, in de winter - extra verlichting (2-4 uur).
 5. Temperatuur - min 18 ° C. In het ideale geval 20-24 ° C
 6. Topdressing - tweemaal per maand met complexe meststof met lage concentratie (april-augustus). Een keer per 30 dagen in de winter.
 7. Transplantatie - jaarlijks in een brede platte container. Zorg voor een grote laag drainage.
 8. Voortplanting - apicale stekken, die de struik verdelen.
 9. Ongedierte - spint, shitovka, trips, wolluis.

fittonia mix thuiszorg

Fittonia-mix is ​​geen afzonderlijke plantensoort. Dit planten in een pot van verschillende soorten planten, waardoor het mengsel van rassen een speciale decoratie, zeer exotisch, elegant en helder.

Fittonia Josan (Fittonia josan) is een plant met karmijnrode stroken en smarageltinten op de bladeren, en een olijfrand langs de randen van de bladplaat. De zorg voor fittonia josan thuis is de basisvereisten van het onderhoud van de plant.

Fittonia josan

Waarschuwing! Tegenwoordig zijn er speciale rassen ontwikkeld voor de binnenhuisarchitectuur, die niet zo pijnlijk zijn voor appartementsomstandigheden als hun voorgangers.

Bekijk de video: How to care for Fittonia. Nerve plant care (Februari 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send