Ingemaakte bloemen en planten

Pelargonium met thuisoorteelt (zaadgeranium)

Pin
Send
Share
Send
Send


Voortplanting van pelargoniumzaden is interessant omdat het de mogelijkheid biedt om een ​​eigen kopie te laten groeien, niet zoals de moederplant. Dit is een tamelijk tijdrovend proces, met een aantal nuances die je moet weten.

In dit artikel zullen we in detail beschrijven hoe pelargoniumzaden moeten worden voorbereid voor zaaien, in welke bodem en plant, en hoe in de toekomst voor de jonge scheuten van de plant te zorgen. Je kunt ook een nuttige video over het onderwerp bekijken.

Wat voor soort plant?

Pelargonium - een meerjarige plant van de familie Geraniah. Het heeft vertakte stelen met bladeren op lange bladstelen. De bloemen van pelargonium zijn groot bont of monochroom, verzadigd roze, paars, wit. De meeste plantenrassen werden in de 16e eeuw geïntroduceerd in Europa uit de Republiek Zuid-Afrika. Pelargonium werd in de 18e eeuw in ons land geïntroduceerd.

Fokkerijmethoden

Pelargonium broedt op twee manieren:

 • zaden,
 • vegetatieve stekken of het verdelen van de struik.

Hybride variëteiten van pelargonium gekweekt uit eigen zaden, nemen de eigenschappen van de ouderplant niet over. Om de noodzakelijke kenmerken te behouden, moeten ze alleen op een vegetatieve manier worden vermeerderd. 

Veel bloemkwekers zijn geïnteresseerd in het zelfstandig kweken van een of ander soort pelargonium uit zaden. Tegelijkertijd kunt u zowel uw eigen zaden als gekochte zaden gebruiken. Planten verkregen uit zaden, bloeien beter en veel overvloedigerdan de pelargonium die was gegroeid uit stekken.

Wat moet je laten verschijnen?

Wanneer de kamerplanten bloemen lijken, moet je voor de zaden zorgen. Je kunt kunstmatige bestuiving doorbrengen. Om dit te doen, moet u een naald of pincet nemen om stuifmeel over te brengen. In het midden van de bloem staan ​​tien meeldraden en een stamper met een stigma. Verwijder met de scherpe kant van de naald het stuifmeel voorzichtig van de ene bloem en breng het over naar het stamperstempel van een andere bloem. Zijn bloem zou een paar dagen vóór deze procedure moeten bloeien. Polling op deze manier is vele malen mogelijk.

Hoe rijpen de zaden en wanneer moeten ze worden geplukt?

Als de bestuiving plaatsvindt, begint de kolom na 3-4 dagen langzaam te groeien en te verlengen. Gevormde langwerpige en puntige fruitdoos. Als de doos rijp is, neemt de doos sterk toe in lengte en dikte. Wanneer de zaden rijp zijn, barst het fruit. Langwerpige bruine zaden bedekt met lange witte vezels hangen aan dunne elastische draden.

Hoe zaden thuis verzamelen? Verzamel de zaden onmiddellijk na het rijpen. Het is raadzaam om de zaden al van de droge gebarsten bollen te verzamelen, dit geeft aan dat ze gerijpt zijn. Wacht niet tot het moment dat de doos opengaat en de zaden eraf vallen. Ze kunnen beginnen te ontkiemen, waardoor ze niet kunnen worden opgeslagen.

Hoe laat is het om te zaaien?

Wanneer zaaien? Pelargonium zaaien thuis kan het hele jaar door worden geoefend, maar alleen als aanvullende dekking wordt geboden. De meest gunstige tijd voor het zaaien van zaden is februari of maart.. Als je later pelargonium zaait, wordt de plant sterk uitgetrokken en bloeit hij pas na 9 maanden.

Bodemvoorbereiding

Er zijn verschillende opties:

 1. meng in gelijke verhoudingen turf, zand, humus en compost,
 2. verbind twee delen van tuinland met één deel van turf en zand,
 3. verdun turf met perliet in een verhouding van 1: 1.

Alvorens de zaden te zaaien, moet het voorbereide substraat worden gedesinfecteerd.om verdere infectie van pelargonium te voorkomen. Om dit te doen, wordt het enkele minuten in de oven gecalcineerd.

Voor grondbehandeling kunt u hoogwaardige fungiciden of mangaan gebruiken. Dan moet de landing een dag worden uitgesteld.

Om pelargonium snel en zonder problemen te laten groeien, moet u plantmateriaal selecteren en voorbereiden. Bij het selecteren van zaden, moet speciale aandacht worden besteed aan de volgende functies:

 • kleur. Kwaliteit pelargoniumzaden hebben een uitgesproken bruine kleur. Lichte waas en lichte schaduw zijn toegestaan.
 • formulier. Ontwikkelde zaden zijn langwerpig, met aan weerszijden kleine depressies.
 • afmeting. Plantmateriaal is vrij groot.
 • schelp. Pelargoniumzaden worden gekenmerkt door een dichte leerachtige schil.

Als het plantmateriaal al deze eigenschappen heeft, kan het worden gekocht. Kies geen zaden met de volgende kenmerken:

 • klein,
 • afgeplat,
 • vervormd,
 • bedekt met vlekken van verschillende kleuren.

De zaden van sommige soorten Pelargonium, vooral het Ileum, ontkiemen niet gedurende 2-3 maanden. Het is noodzakelijk om dit te onthouden en niet op te houden met het zorgen voor gewassen.

Om de ontkiemingstijd te maximaliseren, wordt de procedure voor het verticuteren uitgevoerd.. Het bestaat uit het verwijderen van een deel van de zaadlaag om toegang voor voedingsstoffen te bieden. Dit vereist:

 1. Neem een ​​fijnkorrelig of medium korrelig schuurpapier. Het zal helpen om de oppervlaktelaag zonder traumatische tranen te verwijderen.
 2. Wrijf het zaad 2-3 keer op een schuurpapier met een draaiende beweging.

Wat moet je planten?

Hoe te planten? Voor het planten van zaden en de succesvolle teelt van zaailingen thuis zal een kas nodig zijn. Dit kan een gewone doos zijn voor zaailingen, die bedekt is met een plastic zak, een voedsellade met een transparant deksel of een plastic fles in het midden. Om luchttoegang te bieden, moeten er kleine gaatjes in de film of hoes worden gemaakt.

Thuis zaaien:

 1. Pelargoniumzaden weken in warm water gedurende drie uur, wat bijdraagt ​​tot de opkomst van zaailingen.
 2. Eerder bereide grond bij kamertemperatuur wordt 5 tot 7 cm dik in een broeikas gegoten. De grond moet vrij zijn van klonten en brokstukken. Een beetje stampen de grond.
 3. Bestrooi het oppervlak van de grond lichtjes met warm water en laat het gedurende een dag de grond opwarmen tot een temperatuur van 21-22 ° C.
 4. Verspreid de zaadjes op het grondoppervlak op een afstand van twee centimeter van elkaar en druk licht in de grond. Zaden moeten met de afgeronde kant naar boven geplaatst worden. De platte kant van het zaad moet precies op de grond passen. Strooi de zaden met een dunne laag los substraat.
 5. Giet opnieuw een beetje zaad uit een spuitfles.
 6. Bedek de kas.

Zet de dozen met gewassen in een warme ruimte waarin de temperatuur rond de 22-24 ° C blijft. De zaden water geven is nodig als de grond opdroogt..

We groeien in turftabletten

Hoe om thuis uit te groeien in turftabletten? Neem pillen van middelmatige grootte. Verspreid ze in een diepe bak en week ze in warm water, zodat ze ongeveer 6 keer groter worden. Plaats het graan in een speciale uitsparing en sluit het turf iets van de tablet. Bedek de container daarna met folie of glas en plaats hem op een warme plaats. De eerste scheuten verschijnen na anderhalve week.

Bekijk een video over het zaaien van pelargoniumzaden in turftabletten:

De "juiste" pot kiezen

Voor de ontkieming van pelargonium zijn kleine compacte potten of bakken van 3 cm diep geschikt, u kunt containers in speciale winkels kopen of ze zelf maken.

Gebruik voor het kweken dozen of potten. De pot waarin een bloem zal staan, wordt geselecteerd op basis van de grootte van het wortelsysteem. Het overplanten gebeurt alleen als de plant vol zit.. Het is raadzaam om potten van klei te gebruiken. Ze zijn goed ademend en absorberen vocht. U kunt plastic potten gebruiken, maar ze laten geen lucht door en kunnen leiden tot stagnatie van overtollig water. Dit kan leiden tot wortelrot en plantenziektes.

Als het mogelijk is om het substraat onafhankelijk te laten groeien, moet het worden gebruikt. In de aangekochte grond verschijnen zaailingen later, jonge boompjes zijn zwakker, de struik vormt dunne of overmatig dikke stengels, de bloei van de plant is schaars.

Gunstige voorwaarden voor de teelt van pelargonium uit zaden:

 • temperatuur. Het moet binnen +18 + 24 ° C zijn. Anders zullen de zaailingen niet ontkiemen.
 • vochtigheid. Een hoge luchtvochtigheid versnelt de kieming van zaden. Granen en zaailingen totdat het eerste paar echte bladeren in de kas verschijnt. Haar lucht 2 keer per dag.
 • backlight. Wanneer spruiten verschijnen, wordt de kas blootgesteld aan helder, diffuus licht. De lengte van de daglichturen is minimaal 12 uur. Het is mogelijk om een ​​fluorescentielamp te gebruiken voor kunstmatige verlichting. Zonder licht worden pelargoniumzaailingen uitgetrokken.

Pelargoniumzaden ontkiemen binnen 2-14 dagen na aanplant. Terry-rassen met ontkieming kunnen tot 1 maand lang blijven hangen.

Om de planten een prachtige struik te laten vormen, moeten ze goed worden verzorgd. Pelargonium heeft tijdig water nodig, dressing, loslaten van de grond, warm klimaat, plukken en knijpen.

Water goed

Onjuiste besproeiing kan ziekte en zelfs de dood van jonge planten veroorzaken.

 • Bevochtig de grond niet te veel.. Dit leidt tot blackleg - een ziekte die snel zaailingen ontwikkelt en vernietigt. Om dit te voorkomen, is het in de te planten tanks nodig om een ​​drainagelaag en gaten voor de afvoer van overtollig water te maken.
 • Watergift vereist. Zaailingen worden bewaterd als de grond droogt en probeert ze niet te vullen. Na het plukken in afzonderlijke containers, worden planten niet meer dan twee keer per week bewaterd. In de winter wordt de frequentie van drenken verminderd tot eens in de zeven dagen.

De eerste keer gevoed pelargonium twee weken na de picks. Gebruik hiervoor meststoffen voor bloeiende planten die rijk zijn aan kalium en fosfor. Periodieke voedingen - eens per twee weken. In de winter wordt het voeren gestopt.

Bekijk een video over zaad geven en voeden pelargonium zaailingen:

Kenmerken van de teelt van pelargonium

Je moet meteen letten op het feit dat het mogelijk is om uit zaden te groeien alleen de zogenaamde zonale geranium. Andere variëteiten van pelargonium vermenigvuldig een beetje anders. Er moet bijzondere aandacht worden besteed aan de selectie van pelargoniumzaden. Om mogelijke fouten te voorkomen, is het noodzakelijk om plantmateriaal zorgvuldig te selecteren en voor te bereiden. In dit geval moet u op de volgende nuances letten:

 • Zaadkleur. Goede zaden van een plant verschillen in de verzadigde bruine kleur. Alleen lichte waas en lichte schaduw is toegestaan.
 • Zaadvorm. Het wordt aanbevolen om zaden met een langwerpige vorm te gebruiken, aan hun zijden moeten onbetekenende depressies merkbaar zijn.
 • Zaadgrootte. Geraniumzaden moeten behoorlijk groot zijn.
 • Seed Sheath. Dit plantmateriaal wordt gekenmerkt door een dichte leerachtige schil.

Als pelargoniumzaden alle bovenstaande eigenschappen hebben, kunnen ze worden gebruikt voor zaaien. Koop geen kleine, afgeplatte, vervormde of gekleurde zaden. Het planten van dergelijk materiaal levert geen goed resultaat op..

Voorbehandeling van zaden voor de teelt

Zoals eerder vermeld, heeft het plantmateriaal van geranium een ​​tamelijk dichte schil, die moeilijkheden bij het ontkiemen kan veroorzaken. Soms wachten de plantzaailingen vrij lang en de zaden ontkiemen hoe dan ook niet. De reden hiervoor ligt in de onjuiste verwerking van plantmateriaal of zelfs in de afwezigheid.

Daarom moeten pelargoniumzaden vóór het planten worden gespleten, wat betekent dat een dikke laag van de zaden moet worden verwijderd. Deze procedure kan worden uitgevoerd. in je eentje is dit een vrij eenvoudige zaak. Om dit te doen, moet je fijn schuurpapier nemen, met de hulp van het plantmateriaal om alleen de bovenste dichte laag te verwijderen. Op hetzelfde moment op de zaden blijven geen diepe tranen. De verwerking moet afzonderlijk over elk zaad plaatsvinden en meerdere keren op het schuurpapier wrijven.

Bodemkeuze

Pelargonium voelt geweldig aan in het mengsel van lichte voedingsstoffen, dat water en lucht goed doorlaat naar het wortelsysteem van de plant. Voor het planten van zaden U kunt de Ready Store Primer gebruiken, maar u kunt het ook zelf maken. Overweeg verschillende opties:

 • Turf, humus, zand en compost worden in gelijke delen gemengd.
 • Verbind twee delen tuingrond met een deel turf en zand.
 • Turf wordt verdund met perliet in de verhouding van één op één.

Als je de mogelijkheid hebt om de grond zelf te prepareren voor het planten van zaden, dan is deze mogelijkheid aan te bevelen om te gebruiken. Het is de moeite waard op te letten dat zaailingen veel later in de aankoopgrond verschijnen, de zaailingen zwakker zijn en de struik dunne stelen zal vormen. Bloei bij de aankoop van de grond zal vrij schaars zijn.

Alvorens zaden in de grond te zaaien, moet het substraat worden gedesinfecteerd om besmetting van de plant in de toekomst te voorkomen. Hiertoe wordt het aanbevolen om het substraat enkele minuten in de oven te roosteren. Voor de verwerking van de bodem kunt u ook kant-en-klare fungiciden gebruiken. hoge kwaliteit of oplossing van kaliumpermanganaat. Het planten moet in dit geval een dag na de behandeling van de grond worden uitgevoerd.

De meest gunstige periode voor het zaaien van zaden is van februari tot maart. Als de geranium later wordt geplant, zal de plant in de toekomst sterk worden uitgetrokken en slechts 9 maanden na het zaaien bloeien.

 • Pelargoniumzaden moeten worden gezaaid in ondiepe containers of kommen, waarvan de hoogte niet meer dan 3 cm mag bedragen. Als er geen speciale containers zijn, kunnen eventuele trays uit halffabrikaten of andere kant-en-klare containers geschikt zijn.
 • Tanks moeten worden gevuld met substraat, voldoende water besprenkelen en vervolgens laten opwarmen. De temperatuur van de voorbereide grond moet binnen 22 graden zijn.
 • Na de voorbereidende voorbereiding, die hierboven werd beschreven, moeten de geraniumzaden gedurende drie uur worden gedrenkt in warm water. Dit zal bijdragen aan het ontstaan ​​van goede scheuten.
 • Daarna moeten de zaden worden ontbonden op het oppervlak van de grond, door ze licht in het substraat te drukken. Poedervormige zaden met een dunne laag los substraat.
 • Na deze landing, is het noodzakelijk om te dekken met glas of plasticfolie, uit te nemen naar een goed verlichte plaats. De temperatuur in de kamer met zaailingen mag niet lager zijn dan 20 graden.

De eerste scheuten verschijnen in de regel een paar weken na het zaaien. Na het verschijnen van zaailingen moet de capaciteit geleidelijk worden geopend. Vanaf nu is het ook noodzakelijk om het bodemvocht te controleren..

Zorg na ontkieming

Om een ​​geranium tot een gezonde en sterke plant te laten opgroeien, om een ​​prachtige struik te vormen, moet je er goed voor zorgen. Zorg voor geraniums houdt in:

 • Tijdig water geven.
 • Kunstmestvoeders.
 • Regelmatige loslating van de grond.
 • Warm binnenklimaat.
 • Plukken en knijpen.

Water geven en voeden

 • Heel vaak maken beginnende telers de fout om de grond te over-nat te maken, wat kan leiden tot een sluipende ziekte die Blackleg wordt genoemd. Deze ziekte ontwikkelt zich vrij snel en vernietigt alle jonge boompjes. Om dit probleem te voorkomen, is het noodzakelijk om een ​​drainagelaag in de pot te maken voor het planten, en om gaten te maken voor de afvoer van overtollig water. Bovendien is het een zeer belangrijke irrigatiemodus. Geranium-zaailingen hoeven alleen te worden bewaterd als de grond droogt en probeert ze niet te vullen. Nadat de zaailingen in aparte potten zijn geplukt, wordt aanbevolen om ze niet meer dan tweemaal per week water te geven. In de winter wordt de waterfrequentie teruggebracht tot 1 keer per week.
 • Wat het voeren betreft, moet het de eerste keer 2 weken na het plukken worden uitgevoerd. Het wordt aanbevolen om meststoffen te gebruiken voor bloeiende kamerplanten die rijk zijn aan fosfor en kalium. Voeding wordt meestal elke 2 weken gedaan. In de winter wordt het voeren helemaal gestopt.

Luchttemperatuur en verlichting

 • Als je voor jonge zaailingen zorgt, moet je onthouden dat ze licht nodig hebben. Potten of containers met zaailingen worden aanbevolen aan de oost- of westkant. Als de containers zich op het zuidelijke venster bevinden, is extra schaduw nodig om direct zonlicht te vermijden, wat het delicate gebladerte van de plant zelfs in de winter kan beschadigen. . Als er tegelijkertijd niet genoeg natuurlijk licht is voor de plant, dan is het in de avond noodzakelijk om extra kunstmatige verlichting te organiseren. In de zomer wordt het aanbevolen om de potten met geraniums op het balkon, terras of tuin te plaatsen.
 • In een kamer die pelargonium bevat, is het noodzakelijk om een ​​optimale luchttemperatuur te handhaven, die ten minste 20 graden en niet meer dan 25 graden moet zijn. In de winter is een reeds volwassen plant bestand tegen een korte temperatuurdaling tot 10 graden. Maar let op het feit dat jonge planten dergelijke temperatuurschommelingen rampzalig zullen zijn.

Plukken en knijpen

 • Om ervoor te zorgen dat geranium een ​​goed ontwikkeld wortelstelsel heeft, moet het in afzonderlijke containers worden bewaard. Pick-up jonge zaailingen moeten worden uitgevoerd na het verschijnen van twee echte bladeren. После этого в целях дальнейшего выращивания необходимо подбирать узкие и довольно высокие горшки, диаметр которых будет составлять около 10 см. Если молодые саженцы герани уже немного вытянулись, то и их разрешается немного заглубить в грунт.
 • Om een ​​mooie vorm van de struik te vormen, en ook, zodat de plant niet uitrekt, is het noodzakelijk om hem regelmatig te knijpen. Het eerste knijpen van de plant moet worden uitgevoerd na het vijfde echte blad. In de toekomst moet de geraniumbloem regelmatig worden gesnoeid in de lente en de herfst. Tijdens deze procedure worden alle zwakke en dunne scheuten gesneden. Het vormen van bushstops, in de regel, zes weken voor het begin van bloeiende geranium. Pelargonium bloeit thuis 3 maanden na ontscheping.

Hoe te transplanteren in de open grond en daarin groeien?

Als u de wens en de mogelijkheid hebt, dan kan pelargonium in uw eigen tuin worden getransplanteerd. Van deze planten kun je een prachtige rabatka vormen. In de volle grond in een gemeenschappelijk bloembed in de tuin ziet geranium er heel goed uit in combinatie met andere planten en bloemen.

Het transplanteren van geraniums in de volle grond aanbevolen eind mei. De plaats op hetzelfde moment is het noodzakelijk om te kiezen met eenvoudige penumbra. Dus, geranium bloemen zullen veel groter zijn, en te hete zon zal hen niet schaden. In de regel beginnen de bladeren van pelargonium tijdens de hitte sterk uit te drogen en worden geel. Bij het planten van geraniums in de volle grond, moet er op gelet worden dat planten op een afstand van 30 cm van elkaar geplant moeten worden.

De grond voor de geranium in de tuin moet tevreden zijn met de voedingsstof. Daarin kunt u bladhumus toevoegen, in een goed gerijpte vorm. Je moet niet te laten meeslepen door organische dingen., zoals in dit geval, ontvangt pelargonium te veel voedingsstoffen, wat een gebrek aan bloei kan veroorzaken.

Water gevende pelargonium in de volle grond moet ook heel voorzichtig gebeuren. Bewateren van planten moet alleen plaatsvinden als dat nodig is. Eens in de twee weken wordt pelargonium aanbevolen om complexe kunstmest voor bloemen te voeden.

Bloei in de volle grond goed verzorgde geranium is in staat om het najaar in te gaan. Maar bij het begin van de kou moet de bloem worden uitgegraven en naar het huis worden overgebracht.

Hiervoor moet je opnieuw potten koken., maar deze keer zouden ze een beetje groter in diameter moeten zijn, omdat in het open veld het wortelstelsel van de plant zich goed ontwikkelt. Het is noodzakelijk om geranium uit de volle grond te graven met een grote brok aarde, waarna de plant in een pot wordt geplaatst.

Daarna kan pelargonium onder omgevingsomstandigheden enige tijd bloeien, maar na deze bloei van geranium is het nodig om een ​​zogenaamd respijt te regelen. Hiermee worden alle oude bloemstelen verwijderd, overbelichte scheuten worden afgesneden. Tussen haakjes, afgesneden scheuten kunnen pelargonium voortplanten. Nadat deze plant op een koele en lichte plaats moet worden gezet.

Met het begin van de winter, wordt de bewatering in de regel met 2 keer verminderd en wordt het voeren volledig uitgesloten. Dus, geranium gekweekt uit zaad zal wachten op het begin van een nieuwe lente.

Tot slot is het vermeldenswaard dat de zorg en de teelt van pelargonium thuis vrij eenvoudig is. Het is alleen nodig om zaailingen te leveren noodzakelijke zorg, waarna kleurrijke mooie hoeden op uw vensterbank verschijnen. Zoals eerder vermeld, in mei, als je het verlangen hebt, kan pelargonium in het bloembed worden geplant, waar het je en je gasten gedurende de zomer kan behagen met zijn overvloedige bloei.

Pelargonium zone is een heldere en nuttige potplant. Het kan niet alleen je bedden verfraaien, maar ook verschillende plagen afschrikken.

Hoe een plant uit zaad te laten groeien

Na het vullen van de potten met aarde, besprenkel het oppervlak van de grond met warm water en laat gedurende een dag de grond opwarmen tot de gewenste temperatuur (21-22 ° C).

Vervolgens met een vinger of een geschikt gereedschap. maak kleine gaten op een afstand van twee cm van elkaar. Bestrooi de zaden met een laag aarde van 1 cm dik.

De bodem moet een beetje bevochtigd worden en bedek containers met filmwaarbij kleine openingen voorlopig zijn gemaakt om luchttoegang mogelijk te maken.

Thuis moeten geraniums zorgen voor een optimale temperatuur en licht, maar in geen geval zetten de potten met geplante zaden op de vensterbank.

Wanneer de eerste zachtgroene scheuten verschijnen, verwijdert u de afdekking om geen hoge vochtigheidsomstandigheden voor de plant te creëren. Nu is het tijd om de pelargonium-pallets op de vensterbank te plaatsen om de plant zonlicht te geven, anders duurt de bloementeelt twee tot drie keer langer.

Om een ​​gezonde struik met sterke stelen te verkrijgen en om het wortelsysteem te versterken, moet de grond regelmatig worden losgemaakt. Na het verschijnen van twee echte bladeren, Pelargonium zou moeten duiken en transplanteer de struik in een smalle en hoge container.

Wachten tot het vijfde blad verschijnt in pelargonium - de zaailingen moeten worden geknepen. Dit zorgt voor de groei van de meest vertakte struik, anders krijg je een plant met een lange dunne steel.

Thuiszorg voor pelargonium uit zaden

Pelargonium hoeft geen speciale voorwaarden te scheppen voor verdere groei en ontwikkeling, maar vereist nog steeds enige zorg.

 1. Lighting. Een goede verlichting zorgt voor een goede ontwikkeling van de geranium. Bij gebrek aan licht vallen de bladeren van de plant af, vervagen de bloemen en kunnen ze ook afbladderen. Tegelijkertijd wordt geraakt door direct zonlicht geen bedreiging.
 2. Watering. In de winter, is het noodzakelijk om het water geven van de plant te beperken, in de zomer - om het overvloediger te maken. Maar je kunt de bladeren niet sproeien en de wortels niet gieten - dit kan leiden tot hun verval en de dood van pelargonium. Als u merkt dat de bladeren van de plant dun en geel zijn geworden of bruine vlekken op de plant zijn ontstaan, is dit ook een teken van overmatig water geven.
 3. Temperatuur inhoud De optimale temperatuur voor normale groei en ontwikkeling van geraniums is 18-20 ° C. In de winter - niet minder dan 10-15 ° C.
 4. Top dressing. Hoewel pelargonium geen aanvullende voedingen nodig heeft, is het mogelijk universele meststoffen te gebruiken om aan zijn behoeften te voldoen. De frequentie van het voeden is eenmaal per 2-4 weken.
 5. Transplant. Als de plant verkrampt raakt in een pot, moet deze worden overgeplant in een ruimere container. Dit kan het beste in het voorjaar worden gedaan.
 6. Ground. Een belangrijke rol bij het verzekeren van de juiste groei van pelargonium uit zaden is drainage. Om dit te doen, moet bij elke transplantatie op de bodem van de tank een laag geëxpandeerde klei worden gelegd.

Naleving van de elementaire regels van de plantenverzorging garandeert de bescherming ervan van plagen en verschillende ziekten. In het geval van overmatige bevochtiging van het substraat, is de kans op het verslaan van de geranium schimmelziekten.

Bovendien kan te warme en droge lucht het uiterlijk van de witte vlieg veroorzaken. In deze gevallen, om het probleem op te lossen speciale preparaten worden gebruikt.

Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kunt u eenvoudig pelargonium kweken van zaden op uw vensterbank. En dan zal een mooie en tegelijkertijd pretentieloze bloem u vele jaren verrukken.

Geschiedenis en interessante feiten

Geranium is een vaste plant of eenjarige plant die behoort tot de geraniumfamilie, die meer dan 400 soorten en vormen heeft. Haar vaderland is heet Zuid-Afrika, maar pelargonium groeit bijna overal op het noordelijk halfrond, in gebieden met een gematigd klimaat en in subtropen in de bergen. In Europa, verscheen het in de 15-16e eeuw, en kwam meteen bloemenliefhebbers proeven. De naam "geranium" komt van het Griekse woord "geranos", wat kraan betekent.

Opgemerkt moet worden dat deze prachtige plant niet alleen voor decoratieve doeleinden wordt gekweekt. Het heeft veel heilzame eigenschappen: het kan gifstoffen en schadelijke stoffen neutraliseren, hoofdpijn verlichten, bloeden stoppen en wonden helen. Het wordt aanbevolen om geranium in kamers te bewaren waar hypertensieve patiënten leven, evenals mensen die lijden aan aandoeningen van het zenuwstelsel en slapeloosheid.

Vroeger was pelargonium niet alleen genezing, maar ook mystieke eigenschappen. Men geloofde dat deze plant slangen afschrikken, dus werd het geplant rond huizen op plaatsen waar reptielen in grote aantallen worden gevonden. Bovendien worden geurige sachets vaak gemaakt van de bloemen van roze geraniums en naast de nasale dingen geplaatst - om zichzelf tegen het boze oog te beschermen en tegelijkertijd de motten weg te jagen. Maar liefhebbers van katten met deze plant moeten voorzichtig zijn. Zoals je weet, houden katten ervan zich te thuis te doen voelen aan bloemen in het huis, en op pelargoniumvellen zijn er giftige stoffen die extreem gevaarlijk zijn voor dieren.

Rode bloeiende geranium

Geranium is een lage kruidachtige plant of struik met een uitgebreid wortelstelsel (behalve de soorten die in de bergen groeien - ze hebben de wortel in de vorm van een staaf). De structuur en kleur van bladeren in verschillende soorten verschilt ook van elkaar - ze kunnen groen, grijsachtig, blauwachtig of zelfs rood zijn, geheel, met kleine of uitgesproken incisies, en in veel soorten zijn de vellen bedekt met haartjes.

Pelargonium bloemen zijn vrij groot, hebben een blauwe, witte, paarse of paarse tint, worden verzameld in bloeiwijzen, met het uiterlijk van een borstel. Vruchten waarin zaden rijpen (dit gebeurt aan het einde van de zomer en het begin van de herfst) zijn doosvormig, met lange bladeren - na rijping draaien ze, verspreiden ze zaden.

Reproductie kamer geraniums

Witte geranium

Voordat je indoor geranium gaat kweken, moet je een paar belangrijke regels kennen:

 • de beste plaats voor een pot is een goed verlichte vensterbank, omdat de plant erg dol is op zonlicht,
 • in de winter is het beter om de bloem in een koele kamer te houden, maar de temperatuur mag niet lager zijn dan 10 ° C,
 • om het aantal scheuten en bloeiwijzen te vergroten, moet de plant worden gekanteld en de gedroogde bloemen worden verwijderd,
 • bijna alle soorten pelargonium moeten regelmatig worden geknipt,
 • Met voldoende voeding en licht kan de bloem het hele jaar door bloeien.

Groeien vanuit zaad

Rode, witte, geurige en ampella pelargonium groeien het best in kameromstandigheden. Voordat je begint met planten, moet je ervoor zorgen dat de zaden worden ontdaan van hard leerachtige schaal. Anders moeten ze goed worden behandeld met schuurpapier. Ervaren bloementelers noemen niet de exacte tijd voor het planten, omdat bij voldoende belichting zaailingen kunnen groeien in de herfst en winter, maar de optimale periode is de periode van november tot april.

Het oppervlak van het zaad moet worden bekrast met een mes of ingewreven met schuursteen

 1. Vóór het zaaien moeten de zaden op een bepaalde manier worden bereid: verwerk ze met zirkoon of epinine en laat ze drie uur, niet meer, weken in water op kamertemperatuur.

Trouwens, voor de preventie van verschillende ziekten, kunt u de zaden eerst gedurende 20 minuten in een oplossing van kaliumpermanganaat houden en daarna spoelen en in gewoon water weken

Bereide potten met grond

De eerste schiet onder de film

Zorg voor kamergeranium

Ondanks het feit dat geranium van vocht houdt, mag het niet in stilstaand water staan, dus een laag geëxpandeerde klei moet op de bodem van de pot worden gegoten. Waterplanten moeten een gieter met een smalle uitloop gebruiken. Zodra er 6-7 bladeren op de plant verschijnen, moet deze worden vastgespeld om de groei te stoppen en de laterale knoppen te "ontwaken". Op bewolkte dagen heeft pelargonium extra verlichting nodig. In de zomer is het beter om het naar buiten te brengen en op een plek te plaatsen die beschermd is tegen directe blootstelling aan ultraviolette stralen (de plant houdt van warme, droge lucht).

Hoe te zorgen voor kamergeraniums

Het is noodzakelijk om elke twee weken een bloem te bemesten, beginnend van eind maart tot november, met vloeibare meststoffen. Daarnaast kan dressing onafhankelijk worden bereid: hiervoor wordt een liter water genomen waaraan een druppel jodium wordt toegevoegd. Je moet 50 ml van deze oplossing nemen en voorzichtig de plant ermee gieten, zodat de vloeistof niet op de wortels valt, maar op de wanden van de pot. Geranium spuiten heeft niet nodig.

Geranium zorg

Pelargonium is gevoelig voor een aantal ziekten, dus planten moeten regelmatig worden geïnspecteerd op het verschijnen van karakteristieke tekens. Dit kunnen vergeelde bladeren, rode bladeren, grijze schimmel of vallende bladeren zijn. Gewoonlijk is de oorzaak van dergelijke verschijnselen een te lage temperatuur in de kamer of een overmaat aan vocht. De gevaarlijkste ziekte voor geraniums (vooral jonge scheuten) wordt "zwarte poot" genoemd. In dit geval begint de basis van de stengel donkerder te worden in de plant - helaas bestaan ​​er geen radicale methoden om dit fenomeen te bestrijden, daarom zullen geïnfecteerde exemplaren moeten worden vernietigd.

Reproductie tuingeraniums

Bij het kiezen van een plek voor het kweken van geraniums in de tuin, is het erg belangrijk om rekening te houden met de kenmerken van het ras. De meeste planten geven de voorkeur aan zonnige of halfschaduwrijke plaatsen, maar er zijn er ook die alleen in de buurt van waterlichamen kunnen groeien. Dus roodbruin, Georgische en grote kleuren soorten groeien goed op droge, zonnige plaatsen, Balkan pelargonium in de schaduw, en de Himalaya, moeras en weide in natte en schaduwrijke gebieden. De grond moet licht zuur of neutraal zijn en vrij vruchtbaar.

Het is mogelijk om geranium in de tuin zowel in zaden als op een vegetatieve manier te vermeerderen. De eerste is nogal bewerkelijk, bovendien zijn in dit geval de raseigenschappen van de plant niet altijd bewaard. Bovendien is het verzamelen van zaden behoorlijk moeilijk en sommige soorten vormen ze helemaal niet. Om te voorkomen dat de zaden zich rond het perceel verspreiden, doen ervaren tuiniers het volgende: ze maken kleine canvaszakken waarin de onrijpe vruchten van de plant worden geplaatst en maken ze goed vast - als het fruit barst, zullen de zaden bekneld raken. Men moet ook in gedachten houden dat planten die zich vermenigvuldigen met behulp van zaden pas volgend jaar bloeien.

Tuingeraniumzaden

Om een ​​geranium te planten, kunnen zaailingen worden gekweekt uit zaailingen op dezelfde manier als in het geval van kamergeranium, waarna ze kunnen worden overgeplant in de open grond, of eenvoudig worden gezaaid in turfbemeste grond.

Jong boompje voor het verplanten in de grond

Het is belangrijk dat de plek voor het planten vrij uitgebreid is, omdat geranium de neiging heeft om sterk te groeien. Het is ook de moeite waard om te overwegen dat de thermofiele variëteiten van de plant niet van direct zonlicht houden (ze kunnen de bladeren slecht verbranden), dus ze zijn het meest geschikt voor hun schaduw, bijvoorbeeld onder de toppen van bomen. Het planten van spruiten of het zaaien van zaden is het beste in de lente of nazomer.

Hoe geraniumknipsels te vermeerderen

Tuingeraniumverzorging

De regels voor de verzorging van pelargonium in de tuin zijn vrij eenvoudig en zijn als volgt:

 • het belangrijkste is regelmatig water geven in overeenstemming met de vereisten van een bepaald ras,
 • om de grond niet los te maken, is het beter om laaggroeiende tuingewassen tussen de struiken van de plant te planten of de grond te mulchen,
 • Pelargonium vereist geen verjonging of transplantatie gedurende ten minste tien jaar,

Zorg voor geraniums bestaat uit regelmatige watergift en kunstmest.

Een open en verlichte plaats houdt van geraniums in de tuin.

Ziekten en plagen

Pelargonium wordt praktisch niet beschadigd door ongedierte, omdat het sterke aroma van de bladeren insecten afstoot. De enige uitzondering is de spintmijt, die kan worden geëlimineerd met een zeepoplossing of een insecticide. Wat betreft ziekten, ze verschijnen vaak wanneer geranium groeit in koude, te natte plaatsen. De meest voorkomende plantenziekten zijn onder andere:

  echte meeldauw. Het eerste teken - witte bloei op de bladeren, waarna ze beginnen uit te drogen, en geranium sterft. Als tegenmaatregelen moeten de geïnfecteerde delen worden verwijderd en de struik met Bordeaux-mengsel worden behandeld,

Grijze rot op geraniumbladeren

Mooie geranium is een gemakkelijk te verzorgen, pretentieloze plant die zowel een beginner als een ervaren bloemist zal aanspreken. Het kan worden geplant op het balkon, in de tuin, in bloembedden of thuis - in elk geval zullen de heldere bloemen en dikke bladeren een echte decoratie worden.

Mooie zonnige bloem - geranium (pelargonium)

Selectie van zaden en voorbereiding

Zaadvoortplanting is het meest geschikt voor zonale pelargonium: het kan variëteiten zijn van rosaceous, stervormig, tulpvormig, anjer, etc. Beginners worden geadviseerd om te beginnen met zonale geranium.

Maar om kwalitatief goede zaailingen uit zaden te krijgen, moet u eerst het plantmateriaal selecteren. Inspecteer de zaden en gooi de vervormde, te kleine, afgeplatte - goede planten weg, ze zullen niet werken.

Kies de grootste zaden, hun kleur moet donkerbruin zijn. De vorm van een gezond zaadje is langwerpig, kleine depressies zijn aan de zijkanten merkbaar. De schil van een dergelijk exemplaar is erg dicht.

Zaaitijd

Bloementelers hebben geen duidelijke en precieze aanbevelingen voor het zaaien van geraniumzaden. Het feit is dat deze bloem niet kieskeurig is en gemakkelijk kan ontkiemen, zelfs geplant in de winter.

Maar om de kans op succesvol kiemen te vergroten, wordt lente-zomer aanplant meer aanbevolen. Deze tijd is de warmste en helderste, wat de kans op succes aanzienlijk verhoogt. De meeste tuinders kiezen voor zaaien in het vroege voorjaar: als je de zaden in maart plant, kun je in juli behoorlijk volwaardige jonge planten krijgen.

Есть приверженцы и осеннего посева: эти цветоводы предпочитают высаживать герань в ноябре-декабре. Мотивируют свой выбор они тем, что семена могут хорошо прорастать и под светом искусственным, а вот рассада больше нуждается в обилии естественного освещения. Впрочем, при условии хорошего искусственного света можно заниматься проращиванием семян пеларгонии круглогодично. Merk op dat een middelgrote plant, verkregen uit zaden, ongeveer 3-5 maanden bereikt

Interessant is dat zaden van verschillende soorten op verschillende tijdstippen kiemen. De scheuten van zonale geranium lijken het snelst - het gebeurt een week na het planten. De koninklijke geranium groeit langzaam - na drie weken. En de klimopvariëteiten kunnen in het algemeen slechts 2-3 maanden na het zaaien van de zaden ontkiemen, waardoor paniek ontstaat bij een onervaren kweker.

Bodem en capaciteit

We ontdekken wat de samenstelling van de grond nodig is voor het succesvol ontkiemen van zaden, en in welke hoedanigheid ze kunnen worden geplant.

Zaden hebben losse aarde nodig, permeabel en bevatten niet te veel klei. Het is mogelijk om kant en klare ready-mix-grond in de winkel te kopen. Dit is de handigste optie, omdat u niet hoeft te rotzooien met de grond, het moet desinfecteren en door elkaar moet halen.

Als er echter geen mogelijkheid is om kant-en-klare grond te kopen, moet u het met uw eigen handen maken. De volgende componenten zijn vereist:

 • zand - 1 deel,
 • grasbodem - 2 delen,
 • turf - 1 deel.

In plaats van zand kunt u perliet gebruiken. Als er geen mogelijkheid is om een ​​hoge kwaliteit graszoden te bemachtigen, kunt u dit elimineren door de resterende twee componenten in gelijke verhoudingen te nemen. Maar in dit geval zal de verzorging van zaailingen grondiger zijn.

Als de primer op zichzelf is gemaakt, desinfecteer deze dan door te morsen met een oplossing van kaliumpermanganaat of door hem tijdelijk in een hete oven te plaatsen. Dergelijke trucs zijn niet nodig voor het gekochte substraat: het is mogelijk om de zaden onmiddellijk te planten.

Belangrijk: zure grond mag niet zijn: een kleine zuurgraad of neutraal is toegestaan.

U kunt kamergeraniumzaden zowel in afzonderlijke kleine containers als in gewone containers planten. Als de individuele optie wordt gekozen, is het mogelijk om picks te vermijden - een zeer traumatische procedure voor shoots. Als een dergelijke container is het handig om gewone plastic bekers te gebruiken, met vooraf gemaakte drainagegaten erin.

De gemeenschappelijke container heeft ook zijn voordelen: in dit geval hoeft u niet veel gerechten te zoeken, u zult het met slechts één container doen. Als u de grootte van de totale container selecteert, moet u er rekening mee houden dat voor succesvolle ontkieming en ontwikkeling van zaden moet worden geplant op een afstand van 5-7 cm van elkaar. Als je dichterbij zaait, zullen de wortels van de plant onder de grond door elkaar lopen en naar beneden vallen, dan zullen de zaailingen heel moeilijk zijn

De tank moet niet te klein zijn: hij moet niet alleen op de grond passen, maar ook op de drainagelaag. Aarden potten zijn ideaal, omdat ze natuurlijk zijn en de grond beschermen tegen wateroverlast, vochtstagnatie.

Zorg ervoor dat er afvoergaten in de container zijn. Als ze dat niet zijn, moet je het zelf doen. Plaats de container op een tray of tray zodat vies water niet uit de gaten stroomt bij het besproeien.

Zaaiprocedure en voorwaarden

Pelargoniumzaden zaaien is niet moeilijk: het volgende is een korte stap-voor-stap handleiding.

 1. In de geselecteerde container moet worden gegoten op de bodem van de drainagelaag, op top - grond mengsel.
 2. Zaden worden uitgelegd op het grondoppervlak en vervolgens een beetje besprenkeld met het substraat. De bovenste laag mag niet te dik zijn, anders ontkiemen de zaden heel lang.
 3. Na het zaaien moet het grondoppervlak worden bevochtigd met een verstuiver, de container afdekken met folie en op het raam plaatsen. Zaden ontkiemen bij een temperatuur van ongeveer +23 graden.

Temperatuur en vochtigheid

Zaden thuis succesvol en snel ontkiemen bij een warme buitentemperatuur van ongeveer 23 graden. Koel en te hete omstandigheden zijn in dit geval niet geschikt.

Elke dag moet je de container openen, de film optillen om te luchten. Verwijder tegelijkertijd het condensaat van het binnenoppervlak van het deksel zodat de zaden niet te nat zijn.

Als aan alle voorwaarden is voldaan, verschijnen er na ongeveer een maand scheuten.

Ziekten en plagen

Pelargonium zaailingen thuis worden voornamelijk bedreigd door schimmel. De ziekte manifesteert zich in de vorm van zwarte stippen op het gebladerte en treedt op als gevolg van overwetting, soms als gevolg van onderkoeling. Als een soortgelijk probleem wordt opgemerkt, geef de zaailingen water met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat of een speciale fyto-alcohol.

Over het algemeen is jonge Pelargonium onstabiel voor ziekten. Daarom moeten zaailingen regelmatig worden geïnspecteerd. De kenmerkende symptomen van de ziekte zijn de volgende symptomen:

 • geel worden en rood worden van gebladerte,
 • het uiterlijk van zwarte stippen
 • gietvorm
 • zwart worden van de stengel,
 • bladval

Als je deze tekens ziet, zoek dan onmiddellijk de reden voor hen op en onderneem gepaste actie. Als de zaailingen ziek zijn met een "zwarte poot", is het al nutteloos om het te behandelen - de aangetaste planten moeten worden verwijderd.

Als de teelt plaatsvindt in omstandigheden van te droge en hete lucht, zullen witte vlieg ongedierte optreden. Om zich te ontdoen van deze insecten zal hebben met de hulp van insecticiden, dat is behoorlijk schadelijk voor onvolwassen planten.

Als de onderste bladeren een gele rand hebben, hebben de planten niet genoeg voedingsstoffen. Voed de zaailingen tot ze hun gezondheid verliezen en dood gaan.

Verdere zorg

Laten we kennis maken met de eigenaardigheden van zorg voor volwassen pelargonium.

De plant houdt heel veel van water, het is echter onmogelijk om het substraat nat te maken. Geef uw geranium gieter water met een smalle tuit en alleen als dat nodig is. Het besproeien van deze plant is niet nodig: deze procedure kan leiden tot het verval van het pelargonium, het verschijnen van zwarte stippen erop, een schimmel.

Na het water geven, maak de grond in de container los, zodat de grond altijd doorlatend en licht is.

Tijdens het groeiseizoen van maart tot november wordt pelargonium regelmatig gevoed met een frequentie van eens per twee weken. Het wordt aanbevolen om voor dit doel vloeibare kant-en-klare meststoffen te gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor geraniums.

In deze procedure heeft pelargonium nodig wanneer zijn wortels niet langer in de oude pot passen. Als de aardecom volledig is ontwikkeld, is er geen manoeuvre voor verdere ontwikkeling - het is noodzakelijk om de bloem in een meer omvangrijke pot te verpotten. We bevelen deze procedure in het voorjaar aan.

Als er bruine of gelige vlekken op het blad van de pelargonium verschijnen en de bladeren zelf zijn verdund, is de limiet voor irrigatie waarschijnlijk overschreden. Als de plant systematisch wordt bevochtigd, kan deze zelfs sterven. Om het probleem op te lossen, stopt u een tijdje met watergift. Als wateroverlast al kritiek is, moet een spoedtransplantatie worden uitgevoerd.

Laat geen overkoeling van de plant toe: zelfs in de winter mag de temperatuur in de kamer niet onder de + 10-12 graden komen.

Voer de volgende transplantatie uit, vergeet de drainagelaag van geëxpandeerde klei niet. Dit is een voorwaarde voor het welzijn van de plant.

Wees vooral voorzichtig als je de zaden van koninklijke geranium ontkiemt - deze plant wordt beschouwd als de meest wispelturige van alle soorten pelargoniums. Ampel-variëteiten kunnen daarentegen niet vaak worden ontkiemd, in dit geval is het handiger om stekken te gebruiken.

We hebben thuis geleerd om pelargonium uit zaden te kweken. Hoewel de reproductie van zaad behoorlijk lang is, levert het goede resultaten op, het is beschikbaar, ook voor beginners. Door simpele aanbevelingen te observeren, kunt u met succes zaden ontkiemen en krijgt u een volledig bloeiende plant als resultaat.

Selectie en voorbereiding van zaden

Het kweken van pelargonium uit zaad is eenvoudig, wetende de basisregels. Geraniumzaden kunnen in de winkel worden gekocht en als je het soort vermenigvuldigt dat al thuis groeit, nadat de bloemen zijn uitgebloeid, moeten ze alleen worden gelaten om vruchten te vormen. Voordat je de zaden van pelargonium verzamelt, krijgen ze de gelegenheid om volledig te rijpen. Dan verzamelen we de rijpe zaden en overwegen ze. Grote donkerbruine exemplaren zijn geschikt voor zaaidoeleinden, sommige kunnen doffe of enigszins verschillende tinten hebben, maar er mogen geen vlekken zijn.

Langwerpige bruine zaden met holtes aan de zijkanten zijn bedekt met een zeer dichte huid. Zodat het de kieming niet vertraagt, wordt het plantmateriaal speciaal voorbereid. Zaden worden met een mes geschraapt of meerdere keren aan beide zijden fijngeslepen met fijn schuurpapier, waardoor het voor de toekomst gemakkelijker wordt om te groeien. Daarna worden ze enkele uren gedrenkt in warm water (sommige bloemkwekers staan ​​hiervoor 20-30 minuten in een oplossing van kaliumpermanganaat of Epin) en worden vervolgens gedroogd.

Bodemvereisten

Pelargonium groeit uit zaden komt voor in losse voedingsbodem met een lage zuurgraad. Geranium groeit heerlijk in ademende, vochtige grond die overtollig water niet opsluit. Het kan worden gekocht in de winkel of zelf maken om overmatige mineralisatie te voorkomen. Het kan uit grasland en turf met zand bestaan, een goed mengsel is turf met perliet.

Alvorens geranium (zijn zaden) te planten, moet de aarde worden gedesinfecteerd. Het is voldoende om het 20 minuten in een voorverwarmde oven te houden of het in te schenken met een hete oplossing van kaliumpermanganaat. Sommigen adviseren het gebruik van fungiciden. Plant bij voorkeur een dag na de ingreep.

Voor de teelt van geraniums thuis met zaden, worden kleine (niet dieper dan 3 cm) brede borden met drainagegaten gebruikt. Een laag geëxpandeerde klei wordt op de bodem geplaatst en de grond wordt bovenop geplaatst. Bevochtig het voor het planten.

Zaaitechnologie

Het planten van geraniums met geprepareerde zaden kan het hele jaar door worden uitgevoerd, maar het beste is om te doen van februari tot april - dit is hoe het is om te wachten op bloei. Het zaaien van geraniums hoeft niet al te vaak. Tussen de zaden laat je 2 tot 4 cm, zodat de wortels niet met elkaar verweven zijn. De zaadjes worden op een vochtig oppervlak van de grond gelegd, ze worden lichtjes met hun vingers aangedrukt, besprenkeld met losse aarde eroverheen (de laag mag niet meer dan 1 cm dik zijn). Vervolgens wordt het oppervlak bevochtigd met een verstuiver, bedekt met een transparant deksel, glas of plastic folie om een ​​broeikaseffect te creëren.

De aldus geplante zaden worden geplaatst in een warme kamer met een luchttemperatuur van + 22 ... + 24 ° C. Verlichting maakt in dit stadium niet uit. Zorg voor gewassen bestaat uit luchten en bevochtigen, het is belangrijk om het temperatuurniveau te bewaken.

Verschillende soorten pelargonium hebben verschillende kiemduur nodig. Zone geraniums kunnen binnen een week ontkiemen en koninklijke scheuten zullen minimaal 3 weken moeten wachten. Onmiddellijk na het verschijnen van scheuten wordt de film verwijderd en worden de schalen blootgesteld aan licht.

Verzorging van zaailingen

Het kweken van geraniums uit zaden thuis vereist behoorlijk traditionele zorg: zaailingen moeten onder comfortabele omstandigheden worden bewaard, worden bewaterd en regelmatig worden gevoerd. Gebruik voor irrigatie gescheiden (zacht en schoon) water bij kamertemperatuur. Waterig gemaakt met een gieter met een lange tuit, bevochtigend de aarde, en niet planten - geranium houdt niet van spuiten en eventueel contact van bladeren met water. Dit gebeurt ongeveer 2 keer per week, maar een nauwkeuriger schema bepaalt de droogsnelheid van de bovenste laag van de aarde.

Beginnend met een zaailing van twee weken oud, wordt aanbevolen om het te voeden met minerale meststoffen die kalium en fosfor bevatten. Je kunt soms water geven met een jodiumoplossing. Top dressing wordt uitgevoerd in 2-3 weken gelijktijdig met water geven.

Het is belangrijk om de losheid van de grond te controleren: het moet voorzichtig worden losgemaakt tussen de irrigaties zodat de wortels de juiste hoeveelheid lucht ontvangen en het overtollige water niet ophoopt.

Temperatuur en verlichting

Geranium vereist geen speciale omstandigheden van detentie, het is tevreden met de luchttemperatuur in een breed bereik van +20 tot +30 ° C, in de winter mag het niet onder + 10 ... + 15 ° C dalen. Het is beter om zaailingen gegroeid uit zaden op een vensterbank aan de oost- of westkant te houden. Het heeft een lichte dag nodig die niet korter is dan 16 uur, maar direct zonlicht kan delicate bladeren verbranden, dus aan de zuidkant moet je de planten lichtjes verduisteren.

In het voorjaar worden jonge planten buiten geplant, maar zelfs daar, om de geranium te laten bloeien, is het wenselijk om hem in de halfschaduw te houden.

Video "Groeiende geraniums uit zaden"

Uit deze video leer je hoe je pelargonium zelfstandig kunt kweken uit zaad.

Pelargonium, of gewoon geranium - een van de meest populaire onder fans van huis-en tuinplanten. En dit is helemaal niet verrassend, want het is een plezier om het te laten groeien: het heeft uitstekende decoratieve eigenschappen en is erg pretentieloos in zijn verzorging. Als u een aantal van de regels en functies van de geranium kent, zal zelfs een onervaren bloemist zijn reproductie aankunnen.

Video - Thuis zorgen voor geraniums

Het is het gemakkelijkst om de favoriete geranium van de bloemkweker te verspreiden door te knippen, dit is de eenvoudigste en meest betrouwbare methode, die in 99% van de gevallen positieve resultaten oplevert. Maar als het gaat om zeldzame variëteiten die moeilijk te vinden zijn in de schappen van bloemenwinkels in volwassen vorm, is de zaadmethode voor kweken nuttig. Selectie van zaden is altijd vrij goed, en met weinig moeite is het heel goed mogelijk om een ​​zeldzame variëteit van geranium te verkrijgen.

Wanneer kun je zaden zaaien?

Tijd voor het zaaien van geraniums is afhankelijk van de verlangens en belichting. Als het mogelijk is om verlichting of voldoende natuurlijk licht in de kamer aan te bieden, is het mogelijk om het pelargonium minstens het hele jaar door te laten groeien.

Volgens de aanbevelingen en observaties van ervaren bloemenliefhebbers, wordt de beste tijd voor het zaaien van zaden beschouwd als de periode van het einde van de herfst tot het midden van de lente.

Hoe kieming van zaden versnellen?

Om de zaden sneller te laten groeien, is het nodig om te verticuteren, dat wil zeggen om de integriteit van de schaal te breken. Dit kan op twee manieren worden gedaan:

 1. Doe de zaden in de pan uit de aarden pot en wrijf ze lichtjes in met een amaril.
 2. Snijd met een scherp mes de bruine schil aan een kant van het zaad af.

Bereide zaden weken een dag in water.

Welke grond moet je kiezen?

Voor een succesvolle ontkieming van geraniumzaden moet het substraat los zijn. Gewone tuingrond is hier niet geschikt, het is beter om lichtere componenten voor dit doel te gebruiken, zoals turf en perliet in een verhouding van 1: 1.

De beste optie is ook een grondmengeling, die bestaat uit:

 • 2 stukken gras,
 • 1 deel turf,
 • 1 deel zand.

Hoe zaden zaaien?

Voor het zaaien is het goed om de grond te morsen. Zet de zaadjes, laat er een afstand van 5 cm tussen en strooi er licht bovenop. Om het niveau van vochtigheid en temperatuur te behouden dat nodig is voor kieming, moet de pot bedekt zijn met een film.

Sproei de grond regelmatig in een pot om uitdroging te voorkomen.

Na anderhalf tot twee weken vanaf het moment van zaaien verschijnen scheuten en kan de film worden verwijderd. Een week later kunnen ze in afzonderlijke tanks duiken. In dit stadium moet elke zaailing minimaal 2-4 blaadjes bevatten. Voordat de zaailingen worden verwijderd, moet de grond goed worden bevochtigd om de kwetsbare jonge wortels in het proces niet te beschadigen.

Zorg voor jonge geraniumstruiken

De eerste voeding van de geranium moet 2 weken na de transplantatie worden uitgevoerd. In de toekomst volstaat het twee keer per maand kunstmest toe te passen met behulp van complexe preparaten met een laag stikstofgehalte, anders weigert geranium te bloeien.

Als een jonge struik meer dan 6 bladeren heeft, moet je de bovenkant van de foto knijpen - zo kun je een compacte bloem vormen en een actieve bloei bereiken.

Video over het kweken van geraniums uit zaden

Pelargonium of, zoals het ook wordt genoemd, geranium is een kamerplant die geen speciale verzorging vereist. Pelargonium kan niet alleen uw kamer versieren, maar ook een balkon, terras of bloembed in de tuin. Het kweken van geraniums uit zaden thuis is niet zo'n moeilijke taak. Laten we eens kijken naar de eigenaardigheden van het groeien van pelargonium uit zaden thuis, en hoe geranium in het open veld kan groeien in de zomer.

Kenmerken van de teelt van pelargonium

Je moet meteen letten op het feit dat het mogelijk is om uit zaden te groeien alleen de zogenaamde zonale geranium. Andere variëteiten van pelargonium vermenigvuldig een beetje anders. Er moet bijzondere aandacht worden besteed aan de selectie van pelargoniumzaden. Om mogelijke fouten te voorkomen, is het noodzakelijk om plantmateriaal zorgvuldig te selecteren en voor te bereiden. In dit geval moet u op de volgende nuances letten:

 • Zaadkleur. Goede zaden van een plant verschillen in de verzadigde bruine kleur. Alleen lichte waas en lichte schaduw is toegestaan.
 • Zaadvorm. Het wordt aanbevolen om zaden met een langwerpige vorm te gebruiken, aan hun zijden moeten onbetekenende depressies merkbaar zijn.
 • Zaadgrootte. Geraniumzaden moeten behoorlijk groot zijn.
 • Seed Sheath. Dit plantmateriaal wordt gekenmerkt door een dichte leerachtige schil.

Als pelargoniumzaden alle bovenstaande eigenschappen hebben, kunnen ze worden gebruikt voor zaaien. Koop geen kleine, afgeplatte, vervormde of gekleurde zaden. Het planten van dergelijk materiaal levert geen goed resultaat op..

Voorbehandeling van zaden voor de teelt

Zoals eerder vermeld, heeft het plantmateriaal van geranium een ​​tamelijk dichte schil, die moeilijkheden bij het ontkiemen kan veroorzaken. Soms wachten de plantzaailingen vrij lang en de zaden ontkiemen hoe dan ook niet. De reden hiervoor ligt in de onjuiste verwerking van plantmateriaal of zelfs in de afwezigheid.

Daarom moeten pelargoniumzaden vóór het planten worden gespleten, wat betekent dat een dikke laag van de zaden moet worden verwijderd. Deze procedure kan worden uitgevoerd. in je eentje is dit een vrij eenvoudige zaak. Для этого необходимо взять мелкую наждачную бумагу, с ее помощью с посадочного материала убрать только верхний плотный слой. При этом на семенах не остаются глубокие разрывы. Обработка должна проходить отдельно над каждым семенем, потерев его об наждачную бумагу несколько раз.

Pelargonium voelt geweldig aan in het mengsel van lichte voedingsstoffen, dat water en lucht goed doorlaat naar het wortelsysteem van de plant. Voor het planten van zaden U kunt de Ready Store Primer gebruiken, maar u kunt het ook zelf maken. Overweeg verschillende opties:

 • Turf, humus, zand en compost worden in gelijke delen gemengd.
 • Verbind twee delen tuingrond met een deel turf en zand.
 • Turf wordt verdund met perliet in de verhouding van één op één.

Als je de mogelijkheid hebt om de grond zelf te prepareren voor het planten van zaden, dan is deze mogelijkheid aan te bevelen om te gebruiken. Het is de moeite waard op te letten dat zaailingen veel later in de aankoopgrond verschijnen, de zaailingen zwakker zijn en de struik dunne stelen zal vormen. Bloei bij de aankoop van de grond zal vrij schaars zijn.

Alvorens zaden in de grond te zaaien, moet het substraat worden gedesinfecteerd om besmetting van de plant in de toekomst te voorkomen. Hiertoe wordt het aanbevolen om het substraat enkele minuten in de oven te roosteren. Voor de verwerking van de bodem kunt u ook kant-en-klare fungiciden gebruiken. hoge kwaliteit of oplossing van kaliumpermanganaat. Het planten moet in dit geval een dag na de behandeling van de grond worden uitgevoerd.

De meest gunstige periode voor het zaaien van zaden is van februari tot maart. Als de geranium later wordt geplant, zal de plant in de toekomst sterk worden uitgetrokken en slechts 9 maanden na het zaaien bloeien.

 • Pelargoniumzaden moeten worden gezaaid in ondiepe containers of kommen, waarvan de hoogte niet meer dan 3 cm mag bedragen. Als er geen speciale containers zijn, kunnen eventuele trays uit halffabrikaten of andere kant-en-klare containers geschikt zijn.
 • Tanks moeten worden gevuld met substraat, voldoende water besprenkelen en vervolgens laten opwarmen. De temperatuur van de voorbereide grond moet binnen 22 graden zijn.
 • Na de voorbereidende voorbereiding, die hierboven werd beschreven, moeten de geraniumzaden gedurende drie uur worden gedrenkt in warm water. Dit zal bijdragen aan het ontstaan ​​van goede scheuten.
 • Daarna moeten de zaden worden ontbonden op het oppervlak van de grond, door ze licht in het substraat te drukken. Poedervormige zaden met een dunne laag los substraat.
 • Na deze landing, is het noodzakelijk om te dekken met glas of plasticfolie, uit te nemen naar een goed verlichte plaats. De temperatuur in de kamer met zaailingen mag niet lager zijn dan 20 graden.

De eerste scheuten verschijnen in de regel een paar weken na het zaaien. Na de opkomst van zaailingen moet de capaciteit geleidelijk worden geopend. Vanaf nu is het ook noodzakelijk om het bodemvocht te controleren..

Zorg na ontkieming

Om een ​​geranium tot een gezonde en sterke plant te laten opgroeien, om een ​​prachtige struik te vormen, moet je er goed voor zorgen. Zorg voor geraniums houdt in:

 • Tijdig water geven.
 • Kunstmestvoeders.
 • Regelmatige loslating van de grond.
 • Warm binnenklimaat.
 • Plukken en knijpen.

Water geven en voeden

 • Heel vaak maken beginnende telers de fout om de grond te over-nat te maken, wat kan leiden tot een sluipende ziekte die Blackleg wordt genoemd. Deze ziekte ontwikkelt zich vrij snel en vernietigt alle jonge boompjes. Om dit probleem te voorkomen, is het noodzakelijk om een ​​drainagelaag in de pot te maken voor het planten, en om gaten te maken voor de afvoer van overtollig water. Bovendien is het een zeer belangrijke irrigatiemodus. Geranium-zaailingen hoeven alleen te worden bewaterd als de grond droogt en probeert ze niet te vullen. Nadat de zaailingen in aparte potten zijn geplukt, wordt aanbevolen om ze niet meer dan tweemaal per week water te geven. In de winter wordt de waterfrequentie teruggebracht tot 1 keer per week.
 • Wat het voeren betreft, moet het de eerste keer 2 weken na het plukken worden uitgevoerd. Het wordt aanbevolen om meststoffen te gebruiken voor bloeiende kamerplanten die rijk zijn aan fosfor en kalium. Voeding wordt meestal elke 2 weken gedaan. In de winter wordt het voeren helemaal gestopt.

Luchttemperatuur en verlichting

 • Als je voor jonge zaailingen zorgt, moet je onthouden dat ze licht nodig hebben. Potten of containers met zaailingen worden aanbevolen aan de oost- of westkant. Als de containers zich op het zuidelijke venster bevinden, is extra schaduw nodig om direct zonlicht te vermijden, wat het delicate gebladerte van de plant zelfs in de winter kan beschadigen. . Als er tegelijkertijd niet genoeg natuurlijk licht is voor de plant, dan is het in de avond noodzakelijk om extra kunstmatige verlichting te organiseren. In de zomer wordt het aanbevolen om potten met geraniums op een balkon, terras of tuin te plaatsen.
 • In een kamer die pelargonium bevat, is het noodzakelijk om een ​​optimale luchttemperatuur te handhaven, die ten minste 20 graden en niet meer dan 25 graden moet zijn. In de winter is een reeds volwassen plant bestand tegen een korte temperatuurdaling tot 10 graden. Maar let op het feit dat jonge planten zulke temperatuurschommelingen rampzalig zullen zijn.

Plukken en knijpen

 • Om ervoor te zorgen dat geranium een ​​goed ontwikkeld wortelstelsel heeft, moet het in afzonderlijke containers worden bewaard. Pick-up jonge zaailingen moeten worden uitgevoerd na het verschijnen van twee echte bladeren. Daarna, met het oog op verdere cultivatie, is het noodzakelijk om smalle en vrij hoge potten te selecteren, waarvan de diameter ongeveer 10 cm zal zijn. Als de jonge zaailingen van geranium al enigszins uitgerekt zijn, mogen ze iets in de grond begraven worden.
 • Om een ​​mooie vorm van de struik te vormen, en ook, zodat de plant niet uitrekt, is het noodzakelijk om hem regelmatig te knijpen. Het eerste knijpen van de plant moet worden uitgevoerd na het vijfde echte blad. In de toekomst moet de geraniumbloem regelmatig worden gesnoeid in de lente en de herfst. Tijdens deze procedure worden alle zwakke en dunne scheuten gesneden. Het vormen van bushstops, in de regel, zes weken voor het begin van bloeiende geranium. Pelargonium bloeit thuis 3 maanden na ontscheping.

Hoe te transplanteren in de open grond en daarin groeien?

Als u de wens en de mogelijkheid hebt, dan kan pelargonium in uw eigen tuin worden getransplanteerd. Van deze planten kun je een prachtige rabatka vormen. In de volle grond in een gemeenschappelijk bloembed in de tuin ziet geranium er heel goed uit in combinatie met andere planten en bloemen.

Het transplanteren van geraniums in de volle grond aanbevolen eind mei. De plaats op hetzelfde moment is het noodzakelijk om te kiezen met eenvoudige penumbra. Dus, geranium bloemen zullen veel groter zijn, en te hete zon zal hen niet schaden. In de regel beginnen de bladeren van pelargonium tijdens de hitte sterk uit te drogen en worden geel. Bij het planten van geraniums in de volle grond, moet er op gelet worden dat planten op een afstand van 30 cm van elkaar geplant moeten worden.

De grond voor de geranium in de tuin moet tevreden zijn met de voedingsstof. Daarin kunt u bladhumus toevoegen, in een goed gerijpte vorm. Je moet niet te laten meeslepen door organische dingen., zoals in dit geval, ontvangt pelargonium te veel voedingsstoffen, wat een gebrek aan bloei kan veroorzaken.

Water gevende pelargonium in de volle grond moet ook heel voorzichtig gebeuren. Bewateren van planten moet alleen plaatsvinden als dat nodig is. Eens in de twee weken wordt pelargonium aanbevolen om complexe kunstmest voor bloemen te voeden.

Bloei in de volle grond goed verzorgde geranium is in staat om het najaar in te gaan. Maar bij het begin van de kou moet de bloem worden uitgegraven en naar het huis worden overgebracht.

Hiervoor moet je opnieuw potten koken., maar deze keer zouden ze een beetje groter in diameter moeten zijn, omdat in het open veld het wortelstelsel van de plant zich goed ontwikkelt. Het is noodzakelijk om geranium uit de volle grond te graven met een grote brok aarde, waarna de plant in een pot wordt geplaatst.

Daarna kan pelargonium onder omgevingsomstandigheden enige tijd bloeien, maar na deze bloei van geranium is het nodig om een ​​zogenaamd respijt te regelen. Hiermee worden alle oude bloemstelen verwijderd, overbelichte scheuten worden afgesneden. Tussen haakjes, afgesneden scheuten kunnen pelargonium voortplanten. Nadat deze plant op een koele en lichte plaats moet worden gezet.

Met het begin van de winter, wordt de bewatering in de regel met 2 keer verminderd en wordt het voeren volledig uitgesloten. Dus, geranium gekweekt uit zaad zal wachten op het begin van een nieuwe lente.

Tot slot is het vermeldenswaard dat de zorg en de teelt van pelargonium thuis vrij eenvoudig is. Het is alleen nodig om zaailingen te leveren noodzakelijke zorg, waarna kleurrijke mooie hoeden op uw vensterbank verschijnen. Zoals eerder vermeld, in mei, als je het verlangen hebt, kun je pelargonium in je bloembed planten, waar ze jou en je gasten de hele zomer kan behagen met haar overvloedige bloei.

Pelargonium zone is een heldere en nuttige potplant. Het kan niet alleen je bedden verfraaien, maar ook verschillende plagen afschrikken.

Pin
Send
Share
Send
Send