Groenten

Groeiende bieten in het land in de volle grond

Pin
Send
Share
Send
Send


Er zijn eet-, suiker- en voederbieten. Dineren, blad en wortel, kunnen verschillen in termen van rijping, de vorm van het fruit, de kleur van het vruchtvlees van de wortel. Je kunt in het land groeien, het is alleen belangrijk om de kenmerken van de variëteit te kennen.

Vroegrijpe bieten worden geplant voor consumptie in de zomer, hij rijpt volledig twee tot drie maanden na het zaaien, maar ze beginnen veel eerder te eten. Het is beter om te groeien voor opslag op de middellange en middellange en late rassen die rijpen van drie tot vijf maanden. Wortelgewassen liggen meestal de hele winter, die worden verwijderd na volledige rijping, maar zo lang bieten groeien misschien niet in alle regio's. Daarom is het wenselijk om een ​​ras te kiezen, te weten hoeveel tijd het nodig heeft om te groeien, en de duur van het warme seizoen in een bepaald gebied.

Vroege variëteiten zoals "Koudbestendig", "Egyptisch", "Rode bal", "Bordeaux 237", "Nobol", hebben 60 tot 90 dagen nodig vanaf het moment van inzaaien voor het rijpen. Jonge wortels beginnen te worden gebruikt voor voedsel, als hun diameter groter is dan 1,5 cm, is dit de tijd wanneer dikke scheuten uitdunnen en de wortels en bladeren al kunnen worden gegeten. Jonge sappige bladeren worden vaak samen met andere groentekruiden voor salades, okroshka of soepen gebruikt.

Middelgrote vroege variëteiten rijpen van 90 tot 130 dagen. Biet variëteiten "Detroit", "Mulatto", "Bon", "Bohemen" meer resistent in vergelijking met de vroege. Het heeft geen last van temperatuurschommelingen, is bestand tegen droogte en is minder blootgesteld aan ziekten. Nadat volledige veroudering kan worden opgeslagen voor een lange tijd. Het zijn deze variëteiten die worden gekozen voor consumptie in de winter in die regio's waar september echte verkoudheid brengt, waar latere variëteiten gewoon niet kunnen rijpen.

Late bieten moeten groeien van 130 tot 150 dagen vanaf het moment van zaaien, natuurlijk is vijf maanden warmte niet overal, dus deze variëteiten worden niet in het noorden gekweekt. Een van de meest populaire late variëteiten tuiniers kiezen voor "Cilinder" en "Renova".

Locatie selectie en voorbereiding van bedden

Rode biet, beplanting en verzorging in het open veld waarvoor het niet te lastig is, houdt van open zonnige plaatsen. Dus het bed dat ze nodig heeft om niet beschaduwd te vinden, zodat ze de hele dag de maximale zonnewarmte kan krijgen. Elk jaar worden de bieten op een nieuwe plek geplant, anders is het gewas helemaal niet zichtbaar en vecht het hele seizoen tegen ziekten en plagen. Het is niet raadzaam om het te planten na alle soorten kool, radijs, koolzaad, wortel. Deskundigen zijn het niet eens met de mening van aardappelspecialisten, maar deze groente groeit het beste van alles waar vroeger tomaten, komkommers, paprika's, uien, aubergines, peulvruchten of graangewassen werden gekweekt. Zoals u kunt zien, is de keuze groot genoeg zodat u de plaats elk jaar kunt veranderen - dit is een zeer belangrijke voorwaarde voor een probleemloze teelt.

Hij houdt niet van bieten van zware, zure grond, maar ook van stagnatie van water, maar hij kan zijn bestaan ​​daar zelfs handhaven. Maar een groente geteeld op lichte, luchtdoorlatende bodems kan zelfs licht alkalisch zijn en als hij ook regelmatig de juiste hoeveelheid vocht krijgt, zal hij zeker een smakelijke, sappige, licht krokante knolgewas geven. Het is het beste om een ​​perceel op te halen (of aan te maken) met vruchtbare zanderige of leemachtige niet-zure grond, zulke omstandigheden zijn de sleutel tot een goede oogst. Vaak planten tuinders bietenstoep langs de paden in de bedden met kool of wortels. Deze wijk zal de groenten voorzien van de nodige voeding en bewatering, omdat de behoeften grotendeels hetzelfde zijn.

Zaaien gebeurt meestal in de lente, wanneer de aarde al is opgewarmd tot +10 graden, maar ze bereiden de plaats vanaf de herfst voor. Na het oogsten zijn de tuinbedden volledig vrij van plantenresten, ze worden diep in de bajonet van schoppen opgegraven, waarbij overblijvende wietwortels tegelijkertijd worden verwijderd. Als de grond op zijn minst enigszins zuur is, moet u ph corrigeren door kalk, dolomietmeel of op zijn minst houtas toe te voegen. In de herfst wordt de grond gevuld met meststoffen - er moet humus of compost worden toegepast, complexe minerale meststoffen die naast verplichte stikstof, fosfor en kalium, een andere hoeveelheid ijzer, boor, koper, magnesium, molybdeen, mangaan bevatten.

Maar bieten zijn gevoelig voor een overdosis aan meststoffen, te royale minerale verbanden kunnen leiden tot ophoping van nitraten, wortels krijgen holtes of scheuren. Je kunt geen wortels bemesten met verse mest, alleen humus, minstens twee jaar staan.

Aldus wordt de voorbereide grond bewaterd en tot rust gelaten om te assimileren in de lente. Het zaaien in de herfst vindt plaats vóór de winter, niet eerder dan november, zodat de zaden niet opstijgen, maar overleven tot het begin van de hitte, en tegelijkertijd gehard worden door vorst.

Ze zullen ontkiemen voor de lentegewassen, zullen sterkere spruiten geven, tenzij ze ontkiemen tijdens een ongeplande dooi, wat onvermijdelijk zal leiden tot hun latere bevriezing.

Zaadvoorbereiding en plant procedure

De zaden van de rode biet zijn eigenaardig, verschillende zijn verborgen onder een schaal per keer, tot vijf spruiten kunnen worden gevormd tijdens kieming, daarom worden ze in de grond gelegd, één voor elk nest. Vreemde grote steenvruchten moeten een zandbruine kleur hebben of een beetje groenig zijn, als de gekochte zaden helderroze of blauwgroen gekleurd zijn, betekent dit dat ze zijn verwerkt met fungiciden en groeistimulatoren, ze niet langer voorbereid hoeven te worden voor aanplant, ze zijn direct droog in de grond.

Onverwerkte zaden moeten worden voorbereid voor zaaien. Om dit te doen, worden ze eerst gedrenkt in warm water, worden de drijvende weggegooid, worden de overblijfselen gewikkeld in gaas of verzameld in een canvas tas en gevuld met een groeistimulatoroplossing ("Appin", "Zircon") gedurende de tijd aangegeven op de verpakking. Een dergelijke oplossing kan door uzelf worden voorbereid. Neem per liter warm water 2 g boorzuur, 4 g nitroammofoski, 5 g superfosfaat, 1 theelepel baksoda, een beetje houtas. Deze oplossing is uitgegoten zaden voor een half uur. Op een andere dag worden de zaden bewaard in omstandigheden van hitte en vocht.

De gekantelde zaden worden geplaatst in voorbereide groeven in de tuin, op een afstand van ongeveer 10 cm van elkaar. De voren is gemakkelijk te maken met het uiteinde van het bord - het bord wordt op zijn kant gelegd op het voorbereide bed en lichtjes ingedrukt tot twee centimeter. Daarna trekken ze 20-30 cm terug en maken de volgende groef. Het is erg handig: de bodem wordt vlak, dicht, de rijen zijn evenwijdig, de afstanden tussen de rijen zijn hetzelfde. Ze worden net voor het zaaien licht uit de gieter gedrenkt.

Zaden zijn bedekt met aarde, waterig en mulchen een paar centimeter hoog met turf of compost. Zaaien wordt uitgevoerd wanneer de temperatuur van de lucht en de grond niet lager dan +10 graden is. Als je eerder zaait, verschijnen de zaailingen, misschien een beetje later, maar dergelijke planten vormen geen knolgewas, ze groeien meestal grote bladeren en haasten zich om de steel te verwijderen.

In regio's met een korte zomer is het handiger om bieten te laten groeien met de zaailingmethode, deze op een bed te planten, ook bij een grondtemperatuur van niet minder dan +10 graden. En daarvoor worden ze gekiemd onder film of thuis. Als de zaden in dozen zijn gezaaid, duiken ze met het uiterlijk van de bladeren in afzonderlijke kopjes of breken ze een paar keer door voordat ze op het bed planten en de geplukte spruiten worden overgeplant naar een andere plaats. Zaailingen worden op een vaste plaats geplant na het verschijnen van drie bladeren, het is raadzaam om de zaailingen eenvoudig samen met de aardachtige kluit te verplaatsen, dus het is goed als ze al in aparte kopjes zijn gegroeid. Een dergelijke overdracht samen met het geboorteland vermindert stress en versnelt het aanpassingsproces op een nieuwe plek.

Open veld onderhoud

Na het verschijnen van een paar bladeren voor planten zorg, zoals gebruikelijk: onkruid, water, los, voeden, te beschermen tegen ziekten en plagen. Van het zaaien tot het sluiten van het blad, het bed met bieten moet altijd worden gewied - onkruid neemt niet alleen voedingsstoffen uit groenten, maar veroorzaakt ook verschillende ziektes. Na het sluiten van de bietenbladeren boven de grond, groeien de onkruiden praktisch niet onder hen.

Wortelgewassen voor een uniforme ontwikkeling moeten voldoende vocht opnemen, dus u moet de planten regelmatig water geven, gebruik dan beter verwarmd water dat in de zon is verwarmd. Jonge planten worden meestal een keer per week 's avonds gedrenkt en' s morgens moet je de grond losmaken om te voorkomen dat er zich een aardkorst vormt. Volwassen planten worden minder vaak bewaterd, maar het hangt allemaal af van het weer - warm, droog weer vereist vaker water geven, terwijl regen of bewolkt weer de irrigatie uitschakelt. Als u twijfelt, kunt u altijd met uw hand controleren hoeveel de aarde al droog is om te beslissen of water nodig is. Om minder vaak water en grond los te maken, kunt u het bed mulchen met turf of alleen met hooi, gesneden door gras.

Aanvankelijk verbruiken planten actief stikstof, ze hebben het nodig om te groeien en later hebben ze meer kalium, fosfor en boor nodig om wortelgewassen te vormen. Daarom kan het bed na het verschijnen van folders worden gegoten met een oplossing van een infusie van toorts of vogelpoep, maar ze moeten acht keer worden verdund (mest) of twaalf keer (uitwerpselen). Wat waterinfusie van brandnetel of ureum. Rode biet reageert goed op bladvoeding, in de zomer wordt het uit een gieter over de bladeren gegoten met een oplossing van boorzuur, waarvoor 2 g boorzuur oplossen met 10 liter water. In de zomer strooien ze zout water over de bladeren en lossen 1 eetlepel op in 10 liter water. Tuinders die groenten verbouwen op uitgeputte gronden voeden ze om de twee tot drie weken. Maar experts waarschuwen dat overtollige meststof kan leiden tot kraken van wortelgewassen, de vorming van holtes. Bovendien hebben bieten de neiging om nitraten te accumuleren, die we vervolgens consumeren, waardoor we schade aan onszelf toebrengen. Dus alle voeding die je nodig hebt om volwassen te denken.

Hoe het ook zij, hoe dichterbij het najaar, hoe minder water nodig is om de planten water te geven en te voeden. Twee tot drie weken voor de oogst wordt het watergeven in het algemeen gestopt. Dit is het meest relevant voor late variëteiten die bedoeld zijn voor langdurige opslag. Vroege rijpe bieten worden naar behoefte water gegeven en wanneer nodig getrokken.

Niet zo veel ziekten vangen bieten in de tuin. Met een gebrek aan boor kan fomoz zich ontwikkelen. Peronosporaz kan het gewas beroven, met de eerste symptomen (verdraaien van bladeren, het verschijnen van een bloem met een paarse tint) voordat de vorming van wortelgewassen kan worden behandeld met koperbevattende geneesmiddelen of speciale fungiciden. Bij overwetting kan stagnatie van water in zware grond worden geroot. Bieten en mijnvliegen, schoppen, bietenluizen of vlooienaanvallen zijn mogelijk. Van hen kan de infusie van uienschil worden bespaard. Afstoffen van planten met houtas en tabakstof zal een goede preventie zijn.

Oogsten en opslag

Vroege bieten worden getrokken als de wortels meer dan 6 cm in diameter zijn gegroeid, maar je kunt ze eerder eten. Maar latere variëteiten die in de winter worden opgeslagen, worden geoogst wanneer de bladeren geel worden, droog worden en op de grond vallen. Als de bladeren beginnen te drogen - binnen een week moet je de oogst kiezen.

Op een droge, fijne middag worden de bieten aangehaakt met een hooivork, uitgenomen en op de tuin gelegd. Vervolgens afsnijden of handmatig afsnijden (deze methode wordt als minder pijnlijk beschouwd), waarbij niet minder dan 2,5 cm bladstelen worden achtergelaten, de resten van de aarde worden afgeschud, gesorteerd.

Die bieten die lange tijd worden opgeslagen, gedroogd in de frisse lucht onder een dak of in een geventileerde ruimte. En vervolgens overgebracht naar de plaats waar het zal worden opgeslagen bij een vochtigheid van 90% en een temperatuur van 0 tot +2 graden. Wortelgewassen worden opgeslagen in houten of zelfs plastic dozen, voor een betere bewaring, ze worden gepoederd met krijt of gewoon bestrooid met zand.

Landbouwbiet

Een reeks activiteiten waarmee u de maximale hoeveelheid bruikbare elementen kunt verzamelen en een goede oogst kunt geven, bestaat uit bepaalde fasen:

 • selectie van zaden en hun voorbereiding voor aanplant,
 • plaatsing van wortelgroenten
 • zaaien en verzorgen van zaailingen,
 • groeiende wortelgroenten
 • ongediertebestrijding
 • oogsten en conserveren.

Bij het kiezen van een plek voor tuinieren is het noodzakelijk om te weten dat de plaats zonnig moet zijn, het land is los en vruchtbaar. De belangrijkste voorwaarde voor het verkrijgen van goede planten bij het telen van bieten in de volle grond is een zeldzame beplanting met een afstand van minstens 25 cm op een rij en tussen wortels en niet minder dan 10 cm, hoe meer hoe beter. In krappe omstandigheden zijn er zes hectare van dergelijke plaatsen weinig, en als u nog steeds van mening bent dat de rotatie moet worden gerespecteerd, is de keuze van de plaats moeilijk. Er zijn twee uitgangen, zaaien op een smalle kam langs Mitlayder of langs de zijkanten van de bedden met andere culturen.

Biet verwijst naar de gewassen van bodemzelfgif. Het is onmogelijk om bieten op dezelfde plaats te planten volgend jaar, het gewas zal aanzienlijk lager zijn dan andere voorgangers.

Afhankelijk van het zaaitijdstip en de regio, kunt u bietenrassen kiezen. Voor het najaar planten, kunt u een verscheidenheid Podzimnyaya A-474 nemen. Om een ​​cilindrisch fruit te verkrijgen is er een cilinder. Er zijn succesvolle rassen - Gribovskaya, Egyptisch, Pablo en anderen. Wanneer u zaden selecteert, moet u op hun kleur letten. Als de zaden een niet-karakteristieke kleur hebben, betekent dit dat ze al zijn voorbereid op zaaien.

Bieten zaaien en zorgen voor jonge planten

Eenvoudige zaden vertegenwoordigen een combinatie van verschillende zaden in één pakket. In dit geval is het noodzakelijk om het zaad in een groeistimulator te verwerken en het een dag pitten te laten pikken. Zaaiende zaden produceren op een diepte van 2 cm met een afstand van 5 cm. Laat met de kieming van zaden in het nest alleen een sterke zaailing achter. In de toekomst, als de bieten worden gegroeid in de datsja, wordt het herhaaldelijk uitgedund voor het eten van vitaminegroenten.

Grondvoorbereiding voor het zaaien begint in de herfst. De toekomstige plaats is goed gevuld met compost, superfosfaat en kaliumchloride. Compost wordt naar het tuinbed gebracht. Het zal niet misstaan ​​om in de herfst een zaaiplaats af te werpen met een 3% -oplossing van blauwe vitriol. Dit zal de onkruidsporen vernietigen en tegelijkertijd de aarde van koper voorzien, wat de bieten nodig hebben.

Subwinter zaaien wordt uitgevoerd in november, wanneer de aarde al is ingevroren langs vooraf voorbereide voren. Wortelgroenten moeten als vroege greens worden gebruikt. Opslagproducten die onder de winter worden geplant, zijn niet geschikt. Voor de winteropslag worden bieten gezaaid eind mei en later. In een verwarmde aarde ontwikkelt een wortelgewas zich goed en wint snel bladmassa. Vaak plantten tuinders bietenzaailingen op een vaste plaats. Met deze methode kunt u producten eerder krijgen.

Bijzondere aandacht in de teelt en verzorging van bieten wordt gegeven aan de eerste groeifase. Het verdunnen van zaailingen of het verzorgen van zwakke planten geplant met zaailingen is een cruciale periode. Het is op dit punt dat ongedierte en ziekten de plant kunnen aanvallen. Daarom moeten zaailingen worden bewaterd, verstrooid met as of bang makende poeders.

Tijdens deze periode kunt u geen microbiologische preparaten gebruiken. Het wortelsysteem van gekweekte planten is nog steeds getraumatiseerd en zou niet door bacteriën moeten worden aangetast. Gebruik daarom binnen twee weken, indien nodig, chemicaliën. Als de kardinale maten de voorkeur hebben, dan worden de gebruikelijke insecticiden tegen insecten gebruikt tijdens hun massaverschijning en tegen de schimmelziekten Oksikh of Fitosporin in de goedgekeurde doses.

De vorming van de uitlaat en de wortel

Om de plant sneller te laten ontwikkelen, wordt aan het begin na het verdunnen stikstofbemesting gegeven. Een eetlepel ureum wordt verdund in 10 liter water en kunstmest wordt gemaakt op vochtige aarde. Hierna lossen de planten zachtjes op en wieden, zonder het wortelsysteem te beschadigen.

De hoeveelheid neerslag zal aantonen hoe vaak de bieten in het open veld water geven. In elk geval hebben de bieten een of twee diepe waterbehandelingen nodig tijdens de ontwikkeling. De resterende bewatering van de bodem houdt het vocht vast. Laat de grond niet te veel drogen. Wortelgewassen kunnen taai of gebarsten worden. Maar in de laatste drie weken voor het oogsten is het niet nodig om de bieten water te geven en te voeren.

Bij het vormen van een plant heeft het meerdere voedingen nodig. Wanneer de plant een rozet oppakt, is bladvoeding met meststoffen met micronutriënten en boorzuur gunstig, en hetzelfde na twee weken. Twee keer per seizoen moet je de planten water geven met zout water en een theelepel zout oplossen in een emmer water. Bij het vullen van de wortel met de grootte van een walnoot, breng de meststof Agricola-4 of kalium- en superfosfaatmeststoffen aan. Stikstof hoopt zich op in de bieten, verslechtert de opslag en smaak, dus het wordt niet gebruikt bij het gieten.

Borium en zout zijn nodig voor de ontwikkeling van wortelgroenten. Een inwoner van de Middellandse Zee, bieten zoals zoute kristallen gebracht door de zeelucht. Zout voegt snoep toe aan bieten, en boor zal de worteloogst redden van zwarte zweren van fomosis.

De plant komt tijdens het laden boven de grond uit. Moet ik bieten spuien? In tegenstelling tot wortels en aardappelen, verzamelt het wortelgewas geen solanine uit de werking van licht, het verandert de smaak niet. Daarom hebben schoffelbieten niet nodig. Wanneer bieten te oogsten, is afhankelijk van het weer. De wortels die uit de grond steken, moeten vóór de vorst worden verwijderd of op koude nachten worden afgedekt.

oogst

Het oogsten van bieten wordt uitgevoerd bij helder, droog weer. Обрезать ножом ботву опытные огородники не советуют. Причина в том, что ранки долго не засыхают, и из корнеплода уходит влага, так нужная ему при хранении. Как правильно убирать свеклу видео показывает подробно. Главное, травмировать кожицу продукта, предназначенного для хранения, нельзя. Корнеплоды следует хорошо просушить в тени, очистить остатки земли и опустить в погреб. Свекла хранится в песке, в сухом ящике или яме.

Интересный факт

В огородах мы выращиваем красную свёклу. Echt industrieel belang is zijn naaste verwant - suikerbiet. Dit is een groente die relatief recentelijk verscheen - iets meer dan 200 jaar geleden, en werd in Europa ontwikkeld door de gerichte inspanningen van wetenschappers. In 1747 vond de Duitse chemicus Margrave sucrose in rode biet en bood aan er suiker van te maken. Onderzoek werd voortgezet, maar Napoleon was echt geïnteresseerd in deze ontdekking.

Feit is dat suiker in die tijd werd gemaakt van suikerriet, dat voornamelijk uit het Engels werd geïmporteerd uit de koloniën. Na het begin van de oorlog met Engeland, werd rietsuiker een zeer zeldzame grondstof in Europa. De keizer van Frankrijk benoemde daarvoor een beloning van 1.000.000 frankwie maakt suiker van bieten. De allereerste suikerfabrieken begonnen in Europa te verschijnen tijdens het leven van Napoleon, maar al na de val van zijn rijk. Dus de prijs, dus niemand ontving. Maar de eerste bietverwerkers ontvingen zulke winst, die niet achterhaald bleef en binnen een paar jaar de rijkste mensen werden.

Waar moet ik nog meer naar zoeken bij het telen van bieten in het open veld? Organische materie is het beste om humus aan te brengen. Het groeit ook goed op veengronden - alles wat nodig is, is ervoor te zorgen dat de grond niet te zuur is en, indien nodig, kalk. Het reageert op stikstofhoudende meststoffen - het kan nitraten verzamelen. Onrijpe mest heeft een nadelige invloed op de ontwikkeling van de foetus - deze zal poreus, los en slecht worden opgeslagen.

Zoute grond is gemakkelijk bestand. Minerale meststoffen op organisch bemeste bodems kunnen helemaal niet worden toegepast. Ze worden meestal in de herfst gebruikt bij het graven. De samenstelling van de meststof op 1 vierkant. meter:

 • een emmer goed land of turf,
 • 10 kg humus of compost,
 • 10 kg zand
 • 200 gram dolomietmeel of limoenpluis.
 • een glas droge as.

Deze meststof is al voldoende voor goede verzorging, maar het is niet slecht om een ​​doos met superfosfaat-lucifers, een lepel kalium en dezelfde hoeveelheid kaliumzout toe te voegen.

Er is een manier om in de winter te zaaien wanneer de zaden geplant zijn voor het begin van koud weer. Daarna wordt de grond gemout met turf of humus. Dit zorgt voor vroege zaailingen en vroege oogst. Zaailingen zullen stabieler zijn tot koude snaps. Maar in het najaar zaaien, kunt u het gewas verliezen door een plotselinge sterke bevriezing. Rode biet is erg gevoelig voor kou: zaailingen kunnen sterven bij min 3-4 graden.

Een meer traditionele manier van planten is in het voorjaar van half april tot eind mei. De hoofdrol wordt gespeeld door de temperatuur. Bieten slechter dan andere wortelgewassen tolereren lage temperaturen, dus planten ze het later dan wortels of radijs. Zaaien begint wanneer de temperatuur van de bodem stijgt tot 8-10 graden.

Geplant zaad tot een diepte van 2-3 cm in de groeven, op een afstand van 15-20 cm van elkaar. Zaden van bieten - dit is de zaadfruit. Dit zijn verschillende accrete zaden, die verschijnen uit de accrete bloemen in de bloeiwijze, daarom ontspringt de biet niet in een enkele plant, maar in een soort van nesten. Nog maar kort geleden zijn rassen met een enkel zaadje begonnen te verschijnen. Rode biet - tweejarige planten, de zaden geven het tweede levensjaar, en we verwijderen het aan het einde van het eerste jaar. Daarom worden zaden zelden thuis verzameld. We kopen ze meestal in de winkel..

Om de weerstand van de wortel te verhogen om gemakkelijk te bevriezen met behulp van verharding - dit is wanneer de zaden worden beïnvloed door de contrasttemperatuur.

 1. Zaden moeten tussen de lagen vochtige doek worden geplaatst bij een temperatuur van 18-20 graden gedurende 15-20 uur.
 2. Breng vervolgens over naar de koelkast, waar de temperatuur de hele nacht 0-2 graden is.
 3. Houd 's middags weer op kamertemperatuur.

Verharding met contrasterende temperaturen moet worden voortgezet totdat de eerste zaden binnen een week scheef zijn.

Nuttige technieken voor zaadbereiding

Sparging is de langdurige aanwezigheid van zaden in water dat verzadigd is met lucht. Zaden zwellen veel sneller, stoffen zijn geëlimineerdkieming vertragen. Het is gemakkelijk om dit te doen:

 • de zaden worden voor 2/3 gevuld met water in een glazen of andere houder geplaatst
 • Een buis is op de bodem geplaatst, het andere uiteinde is verbonden met de compressor vanuit het aquarium,
 • Het pompt lucht en de zaden bewegen zich continu in het water,
 • Als gevolg hiervan zijn de zaden verzadigd met zuurstof, hun kieming neemt toe.

Het wordt aanbevolen om tijdens het zaaien, vooral vroeg, een beetje spinaziezaad toe te voegen. Deze zogeheten bakenzaden zullen snel ontkiemen en bietenbedden aanduiden, waardoor je onmiddellijk kunt beginnen zorgen voor onkruid en onkruid kunt kweken zonder bang te zijn de zaailingen te beschadigen.

Historische feiten

In Rusland legden de tradities heel duidelijk de tijd vast van het planten en de tijd van het oogsten van de bieten. Ze zaaiden het op 1 mei - op Kuzmin's dag en maakten het schoon op 1 september - in de Föklu-bietenfabriek. De mensen zeiden: Fockla - trek aan de bieten. En bijna onmiddellijk na het oogsten van deze groente in Rusland werden begrafenisrituelen van vliegen gehouden. Vroeger geloofden ze dat het het aantal vliegen en muggen in de Indiase zomer zou verminderen. Little Coffins want vliegen gesneden uit bieten, geplaatst daar vliegen en begraven ze met geween en klaagzangen. Dit evenement werd bijgewoond door jonge, ongehuwde meisjes. Ze probeerden zich te verkleden - de begrafenis van vliegen was immers de eerste bruid van de toekomstige bruiden vóór de herfstbruiloften.

Zorg voor rode biet in het open veld

De eerste 2-3 weken worden bietenbedden aanbevolen om de folie te sluiten om te beschermen tegen vorst. Soms is het beplant met zaailingen - dan worden de zaden eind maart in een broeikas gezaaid. En in de volle grond getransplanteerd in het midden of eind mei. Dit maakt een zeer vroege oogst mogelijk. In tegenstelling tot tomaten of paprika's is het planten van zaailingen echter geen noodzaak en wordt het vrij zelden gebruikt.

Om root groot te worden, moeten bieten op tijd verdund worden. Zaai meestal met een margedaarom worden planten snel vol. Het uitdunnen moet beginnen wanneer het eerste echte blad verschijnt. Tussen planten moet 4-5 cm worden achtergelaten.De biet groeit in nesten, daarom bestaat de behoefte om het verdunnen van gewassen te verdubbelen. De tweede uitdunning gebeurt 20-25 dagen na de eerste en het interval tussen de scheuten van 10-12 cm is nu verdwenen Verdunde planten kunnen nu worden gezaaid - een voor een naar een andere plaats getransplanteerd, zoals een zaailing, die noodzakelijkerwijs de hoofdwortel knijpt. Dan gaat de wortel niet in de diepte, maar begint onmiddellijk te vullen met fruit.

Geheimen om ziekte te bestrijden

De ziekte, die verschrikkelijk is voor het verbouwen van suikerbieten, is chalcosporosis. Er zijn gele vlekken met rode randen rond de randen, bij nat weer - grijze bloei. Gunstige voorwaarde voor de ontwikkeling van deze ziekte is een temperatuur van 15-20 graden, hoge luchtvochtigheid. Om deze ziekte te voorkomen, is het noodzakelijk zaden te zaaien voordat ze in de volle grond worden gezaaid.

U kunt fungiciden gebruiken. In de productie worden kant-en-klare ingelegde zaden gebruikt, maar deze worden niet op de markt gebracht. Je kunt van zo'n medicijn profiteren als "Maxim". Het pakket zegt hoe het te verdunnen en toe te passen. Met behulp van fungiciden kunnen we de gevolgen van de ziekte van de ziekte van tafelbiet vermijden en, als er goed voor wordt gezorgd, dan een goede oogst krijgen.

Zaailing zorg

Zoals we weten, werkt het algemene principe: dezelfde cultuur kan niet 3-5 jaar op dezelfde plek worden geplant - het is noodzakelijk om de vruchtwisseling te observeren. U kunt siderats gebruiken, die niet alleen de grond verrijken, maar ook het aantal onkruiden verminderen met 30-40%. Wanneer we bijvoorbeeld oogsten op de plaats waar de aardappelen worden geoogst, kunt u sideraten planten: rogge, mosterd of koolzaad.

Verzorging, loskomen en onkruidbestrijding beginnen bijna onmiddellijk na het zaaien. Als er vuurtorenopnamen zijn - ze zien de groeven en raken ze niet aan met zaden. Als de bakens niet zijn geplant, moet u de toekomstige groeven markeren met pinnen bij het zaaien, om de scheuten niet te beschadigen bij het losmaken. Maak de grond los na elke watergift. De planten water geven moet overvloedig zijn: jonge scheuten worden gedrenkt in een hoeveelheid van 10 liter per 1 vierkante meter.

Na half juli, wanneer de worteloogst zich begint te ontwikkelen, als het warm is, wordt de watergift verdubbeld. En twee weken voor het reinigen wordt de watergift volledig gestopt. Het wordt vaak aangeraden om te lokken met zeezout of gewoon steenzout verdund in water. Deze aanbeveling om voor deze wortel te zorgen, bleek omdat wilde biet afkomstig was uit het Middellandse Zeegebied en in de buurt van de zee groeit. De praktische bruikbaarheid van dit advies is echter nog niet bevestigd.

Wanneer gele vlekken op de bladeren verschijnen, is dit een teken dat de grond zuur is en de planten geen kalium bevatten. Het is noodzakelijk om kalkmelk te planten met kaliumchloride. Je moet de planten alleen voeden als je denkt dat het niet goed genoeg groeit. Als u in de herfst kunstmest hebt toegepast en wortelgewassen zich normaal ontwikkelen, is het beter om helemaal niet te bemesten.

Eet bieten vanaf het moment dat de vruchten verschijnen. Hoewel ze klein zijn, zijn ze geschikt voor salades en borsjt. De jonge biet eet zelfs bladeren - ze hebben net zoveel voedingsstoffen en vitaminen als bij wortelgewassen. Aanvankelijk aten de bieten alleen de bladeren, en proefden pas daarna de wortels. En de huidige wortels - is het resultaat van een lange en zorgvuldige selectie.

Voor opslag in de winter wordt de oogst eind september verzameld. Het belangrijkste geheim is dat de wortels niet onder bevriezing komen - daarna worden ze niet opgeslagen. Haal de bieten met hun handen uit de grond, schud ze voorzichtig van de grond en snijd het blad af. Laat geen korte centimeters snee over. En nog een groeiend advies: zodat de bieten niet bederven, moet het heel voorzichtig in de opslag worden geplaatst. Het lijkt erop dat harde wortelgewassen verbrijzelen wanneer ze worden geslagen, en de dood begint op deze plaatsen - rode bieten rotten. Als je voorzichtig bent, blijven de wortels doorgaan tot de volgende oogst.

Sitevoorbereiding voor bieten

Bieten houden van warmte en fel licht, dus ze hebben een zonnig perceel nodig met voedzame en losse grond. Het groeit goed op veengronden, zandige leem en loosen met hoge vruchtbaarheid. Om een ​​hoge opbrengst te garanderen, is het land voor bieten beter om in de herfst te koken.

Goede voorlopers van deze cultuur zijn:

 • tomaten en paprika's,
 • komkommers, pompoenen en courgette,
 • greens, peulvruchten, granen,
 • uien, knoflook.

Het wordt afgeraden om bieten te planten na:

 • aardappelen,
 • alle soorten kool, radijs,
 • wortels, selderij en pastinaak.

Rode biet groeit het slechtst in gebieden waar zijn naaste verwanten werden geteeld: snijbiet, voeder, suiker en tafelbieten.

Het perceel is opgegraven aan het einde van het tuinseizoen of in het vroege voorjaar op een schoffelkornon met de toepassing van meststoffen aangegeven in de tabel.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering van minerale meststoffen niet te overschrijden, anders zijn de wortels los, met holtes en scheuren. Meststoffen kunnen worden vervangen door organisch materiaal: rotte mest die gedurende ten minste twee jaar in de kudde heeft gelegen met humus, as.

Het is beter om de bedden direct voor het planten te doen.

Het is beter om de bedden direct voor het planten te doen, zodat er meer vocht in de grond zal blijven en de zaden sneller zullen ontkiemen. De grond wordt losgemaakt en geëgaliseerd met een hark, als het tijd heeft om op te drogen, moet je het goed water geven, waarna je kunt beginnen met zaaien.

Zaadbehandeling

Bietenzaad - gerimpelde steenvruchten, vrij groot formaat, dus ze zijn gemakkelijk te planten met de nodige tussenruimte. Aangekochte zaden worden vaak behandeld met stimulantia en fungiciden, ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun felroze of groenachtige kleur. Dergelijke zaden hoeven niet te worden verwerkt, het kan zelfs schadelijk zijn. Ze worden zonder voorbereiding droog gezaaid in een vochtige grond.

Bietenzaden behandeld met stimulantia en fungiciden

De kleur van de onbehandelde bietenzaden is bruinig, soms zandig met een groenachtige tint. Het wordt aanbevolen om ze voor te planten voordat ze worden geplant, zoals hieronder wordt beschreven.

 1. Week de zaden enkele uren in water bij kamertemperatuur. De gekiemde zaden worden weggegooid, ze ontkiemen meestal laat en geven kleine wortelgewassen met een onregelmatige vorm.
 2. Laat het water weglopen en dompel de zaden, gewikkeld in kaasdoek, in een oplossing Epin, Zircon of andere kiemingstimulator. Houd ze in oplossing van een half uur tot 4 uur, met de nadruk op de instructies over het gebruik van het medicijn.
 3. Verwijderd uit de stimulatoroplossing en 12-24 uur op een warme plaats bewaard. Gedurende deze tijd zwellen de zaden op, sommige worden gepikt, waarna je kunt beginnen met planten.

Bietenzaadverwerking

Bieten planten in de volle grond

Om bieten blij te maken met een goede oogst, is het belangrijk om de timing van het planten te bepalen. Enkele spruiten verschijnen wanneer de bodemtemperatuur 5-7 graden is, maar massa en vriendelijke scheuten kunnen alleen worden bereikt wanneer de aarde opwarmt tot een temperatuur van 13-16 graden op een diepte van 8-10 cm.

Dit is meestal niet eerder dan half mei. Vroeger bieten in de volle grond planten is zinloos - in een koude, vochtige grond kunnen de zaden gaan rotten, en de geascendeerde planten zullen dan naar de pijl gaan.

Beets worden meestal niet eerder dan midden mei geplant.

Op geprepareerde bedden zijn de groeven gemarkeerd met een diepte van ongeveer 2 cm. Ze zijn handig gemaakt met behulp van een bord en drukken het uiteinde met de kop in de losgemaakte grond - de groevenbodem zal dicht zijn en de plantdiepte zal hetzelfde zijn. Door het bord met de gewenste breedte te selecteren, kunt u ook de afstand tussen de rijen er mee markeren. Het zou moeten zijn:

 • 10-15 cm voor het ontvangen van kleine wortelgewassen die bedoeld zijn voor zomerconsumptie of beitsen,
 • 20-30 cm voor rassen met grote wortelgewassen voor opslag in de winter.

De groeven worden van de gieter water gegeven, voorkomen erosie en worden weggelaten om water te absorberen. De zaden worden op de bodem van de groeven gelegd, met een interval van 4 tot 10 cm, afhankelijk van de grootte en het doel van de geselecteerde variëteit. Van bovenaf zijn ze bedekt met aarde of goed verrot humus en waterig.

Met grote plantvolumes kun je een patroon maken, zoals in de figuur, terwijl de afstanden tussen planten altijd hetzelfde zijn.

Sjabloon voor het zaaien van bieten op dezelfde afstand

Rode biet zorg

Biet is onpretentieus en bestand tegen droogte, maar het zal in staat zijn om een ​​hoge opbrengst alleen te geven met goede zorg en naleving van landbouwtechnologie.

  Bij droog en warm weer worden bieten regelmatig met een beregening uit een gieter gedrenkt. Water is beter om te gebruiken gescheiden en verwarmd in de zon. Tegelijkertijd worden de bladeren opgefrist, krijgen de planten een betere voeding, groeien ze sneller.

Bij droog en warm weer worden bieten regelmatig met een beregening uit een gieter gedrenkt

Mulchen zal helpen de frequentie van drenken en loslaten te verminderen.

In de fase van twee echte bladeren worden de planten uitgedund

Het wordt aanbevolen om planten met complexe meststof tijdens het groeiseizoen twee of drie keer te voeden.

Selectie van rassen en zaden

Bieten zijn niet pretentieus en klaar om te groeien op alle breedtegraden, met uitzondering van permafrost. U kunt kiezen voor gezoneerde lokale variëteiten of experimenteren met nieuwe hybriden met een groter uithoudingsvermogen.

De duur van rijpende bieten is afhankelijk van de variëteit en varieert van 80 tot 130 dagen. U kunt de tijd van rijping corrigeren door bieten onder een broeikas of zaailingen te planten, zaden vooraf te ontkiemen.

De meest populaire variëteiten die geschikt zijn voor teelt in alle klimatologische omstandigheden:

Valenta - een vroege rijpe klasse met zoete, donkerrode pulp, koudebestendig, lezhky, stabiel tegen ziekten.

opperhoofd - middellange laat variëteit, cilindrische vruchten met een gewicht van 300 g Kastanjebruin, zoet met homogene pulp, zeer goed bewaard.

cilinder - middelmatige late variëteit met een langwerpig helder rood fruit, waarvan het gewicht 500 g bereikt, sterke immuniteit en goede houdbaarheid.

podzimnego - middelgroot-vroege koudebestendige variëteit, bestand tegen de meeste ziekten, vruchten rondachtig met een gewicht van 200 - 400 g met bourgondische pulp.

Rode held - medium-early high-yielding variëteit, cilindrisch donkerrood fruit met een dunne schil en uniforme pulp met een gewicht van 200-550 g

Rood ijs - midden vroeg ras, vruchten zijn fel rood, met structurele pulp, licht van gewicht - 200-300 g., Is goed bewaard.

Bikores - tussenseizoen zeer hoge variëteit, fel rood fruit met een gewicht van 200-350 g, bladeren.

Als u van plan bent om bieten voor het hele seizoen uit uw tuin te eten, moet u zowel vroege als late bietenrassen planten.

Landingsdata

Vaker worden bieten geplant in het voorjaar, wanneer de lucht opwarmt tot 15-18 C. Het kan iets vroeger worden gedaan, nadat in april niet-gekiemde zaden onder een broeikas staan.

Als de lente te koud is, kunt u de plantdatum naar een later tijdstip verplaatsen, terwijl u de bieten van vroege rijping kiest.

Winterbieten worden gezaaid met droge zaden voor het begin van de vorst. Alleen speciaal gerichte rassen worden hiervoor geselecteerd. Plaatsen van gewassen haven. Ze beginnen te groeien in het vroege voorjaar en zorgen voor de zomeroogst van bieten. Gerijpte wortels in de zomer zijn niet onderhevig aan langdurige opslag.

De grond voorbereiden op bieten

Graaf de grond in de herfst op na een grondige oogst van de vorige oogst. Organische componenten (compost of mest) dragen zo diep mogelijk bij - met 30-35 centimeter. Je kunt een schijn van een warm bed ordenen, maar dan met een dunne laag organisch materiaal, zodat het kan ontleden als de bietwortel erin groeit.

De zuurgraad van de aarde wordt verminderd door het strooien van dolomietmeel, gemalen eishells of houtas.

Minerale supplementen - superfosfaat en kaliumsulfaat - het is beter om in de herfst te maken, zodat ze de tijd hebben om in de aarde te ontbinden. Ze worden in droge vorm over het bed verspreid voordat ze met een snelheid van niet meer dan 0,3 kg gaan graven. per vierkante meter grond.

Rooibos ontwikkelt zich beter in losse grond. Весной грядку хорошо повторно перекопать и замульчировать торфом или перепревшими древесными опилками.

Выбор места, севооборот

Правила, по которым выбирают место для свеклы:

 1. свекла любит пространство, чем реже высажены друг от друга корнеплоды, тем больше у них места для наращивания округлых бочков,
 2. als er geen grote plantages van deze worteloogst nodig zijn, is het mogelijk om bieten op een beteugelende manier te planten over aardappelen, komkommers, bonen, naast groenen of uien,
 3. bieten hebben vaak irrigatie nodig, maar stagnatie van water zal tot verval leiden, wat betekent dat het bed in de buurt van de irrigatiebron in een goed doorlatend gebied moet worden gebroken,
 4. twee keer op rij voor één plek worden bieten niet geplant, ze observeren de vruchtwisseling heel voorzichtig,
 5. De voorgaande planten voor deze groente zijn uien, knoflook, aardappelen, tomaten, aubergines, wortels, pompoen,
 6. het is ongewenst om bieten te planten na kool en voor het tweede jaar op rij op één plaats.

Als je op een gewas in de tuin moet drukken en ze moet planten op arme grond, dan kun je dit veilig doen met bieten. Het is mogelijk om de groei te garanderen door een goede loslating van de grond, tijdige watergift en kunstmest.

Water geven en voeden

Na ontkieming zijn waterbieten vaak nodig - een keer per twee of drie dagen, afwisselend drenken met ondiep losmaken, om de wortels niet te beschadigen. Schud deze root is niet nodig. Maar het is goed tussen de rijen bieten om Borovok te vormen, dat water zal morsen. In het geval van bodemerosie wordt een dunne laag humus bovenop geplaatst.

Losraken kan worden vervangen door mulchen. Een laag gemalen gedroogd gras, aangelegd tussen de rijen, zal helpen vocht te behouden.

Eenmalige toediening van minerale meststoffen voor het planten voor bieten is voldoende. Het uitvoeren van aanvullende voeding is alleen zinvol als de planten merkbaar vertraagd zijn in de groei.

Periodieke bewatering van bieten met verdunde kruideninfusies of gistmeststoffen is geschikt als waarschuwingssupplementen.

Twee of drie keer per seizoen kunt u de bieten water geven met gezouten water in een hoeveelheid van een eetlepel per 10 liter water. Of gebruik complexe meststoffen volgens de instructies, bijvoorbeeld McBour.

Wortelgewassen zijn actiever dan andere gewassen, accumuleren nitraten. Bij het verbouwen van bieten is het beter om te kiezen voor natuurlijke meststoffen.

Optimale dichtheid van landingen

Een belangrijk punt in de verzorging van bieten - dunner worden. Het wordt in verschillende fasen uitgevoerd, zodat de eigenaar de mogelijkheid heeft om de groeiende wortels te evalueren en de beste te kiezen. Voor elke verdunning moet goed worden gegoten bieten.

Wanneer het eerste paar bladeren verschijnt, worden de zwakste planten verwijderd. Later worden zieke exemplaren verwijderd door dunning, te dikke, goede wortels kunnen naar een nieuwe plaats worden getransplanteerd of worden gebruikt als voedsel als groen.

Vanaf de initiële afstand tussen planten van 5 centimeter, is het daarom noodzakelijk om een ​​interval van 15-20 centimeter te bereiken.

Ziekten en plagen van bieten

De belangrijkste plagen van alle wortelgewassen zijn de moedervlekken, de beer en de knaagdieren. Ook gevaarlijk zijn bietenvlooien, draadwormen en naaktslakken. Bovendien worden de planten aangetast door verschillende rotten, nematoden.

Om deze problemen te bestrijden, moet allereerst de hygiëne van de achtertuin worden behouden - hoogwaardige reiniging, zorgvuldig diep graven en preventieve behandeling van beplantingen met natuurlijke desinfectiemiddelen - houtas, tabakstof en peperpoeder.

Deze wortels staan ​​bekend om pretentie en standvastigheid. Ze worden goed bewaard in kelders en groentetuinen, waardoor voedingsstoffen worden bewaard tot het voorjaar. Zorg ervoor dat u een plaats op uw site voor bieten vindt.

Temperatuur voorwaarden

Bietenkantine behoort tot de groep van warmteminnende gewassen, maar is vrij koudbestendig. Zaaien in volle grond begint met het instellen van een constante bodemtemperatuur in de laag van 10-15 cm, niet lager dan +8 .. + 10 ° C. Bij vroeg zaaien met de terugkeer van koude, kunnen rode bieten na ontkieming naar de pijl gaan en geen hoogwaardig gewas vormen. Wortelgroenten zijn klein met een dicht houtachtig weefsel, smaakloos of met een grasachtige smaak. Voor de opkomst van zaailingen is een omgevingstemperatuur van +4 .. + 6 ° С voldoende. Vroege scheuten zijn bestand tegen vorst op korte termijn tot -2 ° C, maar de wortels zullen klein zijn. Haast niet het zaaien van bieten, of zaai in verschillende perioden met een pauze van 7-10-15 dagen. Een van de gewassen zal in optimale omstandigheden vallen en zal de gewenste oogst van de verwachte kwaliteit creëren.

Beet. © woodleywonderworks

Lichtmodus voor rode biet

Voor het verkrijgen van hoogwaardige hoge opbrengsten van elk gewas (niet alleen bieten), is het noodzakelijk om de biologie ervan te kennen, inclusief zijn houding ten opzichte van het lichtregime. Rode biet is een typische plant van een lange dag. Cultivars van bieten op het niveau van het genetische geheugen hebben dit biologische kenmerk gefixeerd en de maximale opbrengst wordt tijdens de teelt gevormd met een daglengte van 13-16 uur. De verandering in de duur van daglicht met 2-3 uur veroorzaakt voornamelijk de groei van het bovengrondse deel, en de ontwikkeling van de wortelgewas vertraagt.

Remember! Hoe korter de rijpingstijd van het gewas, des te minder bieten reageren op veranderingen in de lengte van het daglicht.

Oudere, resistente bietsoorten zijn sterker dan de jonge die aan de lichtmodus zijn gekoppeld en reageren negatief op veranderingen in de lengte van de lichtverlichting. Om hoogwaardige opbrengsten te verkrijgen, is het praktischer om moderne gezoete bietenzaden te kopen, die het meest aangepast zijn aan de lengte van de lichtperiode van het gebied en die weinig reageren op de duur van de verlichting. Bovendien kweken kwekers momenteel variëteiten en hybriden die praktisch niet reageren op de verlichting van de lengtegraad. Daarom is het beter om moderne variëteiten en hybriden (F-1) van rode biet te kopen.

De verhouding van bieten tot vocht

Biet is voldoende in staat tot zelfvoorzienend vocht. Maar met onvoldoende regen heeft water nodig. De irrigatiesnelheid moet gematigd zijn, omdat het overtollige vocht met een ijle staande dichtheid goede wortelgewassen vormt, vaak met scheuren.

Bed met bieten. © Olli Wilkman

Beetvereisten voor bodemgesteldheid

Rode biet - een bodemplant met een neutrale reactie. Op aangezuurde bodems wordt het gewas onbetekenend gevormd met lage smaakkwaliteiten van het wortelgewas. Cultuur geeft de voorkeur aan aarde, lichte leem, zwarte aarde. Het verdraagt ​​geen zware klei, rotsachtige, zoute gronden met een hoog watergehalte.

Bietenbehoefte aan voorgangers

De beste voorgangers zijn versleten gewassen, waaronder komkommers, courgette, vroege kool, vroege aardappelen, vroege variëteiten van aubergine en paprika, vroege tomaten. Vooral belangrijk is de oogsttijd van de voorganger tijdens het overwinteren van bieten. De grond moet volledig zijn voorbereid voor zaaien.

Selectie van bietenzaden voor zaaien

Als een botanische plant biet interessante manier om fruit te vormen. De bietenfruit is een single-seeded nutlet. Wanneer zaden rijpen, groeien de fruitbomen samen met het bloemdek en vormen ze een paar ballen, die ook de tweede naam "bietenzaad" heeft. In elke bal zijn er van 2 tot 6 vruchten met een zaadje. Daarom verschijnen er bij het ontkiemen verschillende onafhankelijke, gemakkelijk ontkiemde spruiten. Bij het zaaien moeten zaailingen van zaailingen van bieten dun worden. De ontvangst wordt meestal handmatig gedaan, wat gepaard gaat met hoge kosten van de werktijd en bijgevolg stijgende prijzen van producten in de teelt van grote gespecialiseerde boerderijen.

Fokkers teruggetrokken monospermous (één-kantige) variëteiten van rode biet. Volgens hun economische kenmerken verschillen ze niet van de variëteiten die zaadzaailingen vormen. Hun grootste verschil is de vorming van 1 vrucht, waardoor dunner worden tijdens de verzorging wordt voorkomen. Vruchten thuis vóór het malen van strijd met zand. Bij het malen worden zaadkoppen verdeeld in individuele zaden.

Van de single-seed (single-seed) variëteiten van bieten, de meest bekende en gebruikt in de thuiskweek zijn de single-growth G-1, Bordeaux single seed, Virovskaya single seed, Russian single seed, Timiryazevskaya single seed. De bovenstaande variëteiten van bieten zijn middelrijp, hoogproductief. Het vlees van wortelgroenten is zacht, sappig. Ze worden gekenmerkt door goede houdbaarheid, lange opslag. Vers gebruikt en voor de winteroogst.

Het is handiger om bietenzaden te kopen voor zaaidoeleinden in gespecialiseerde winkels van zaadbedrijven. In dit geval is het niet nodig om de zaden voor te zaaien (aankleden, rondhangen, coaten, enz.). Let er bij het kopen van bietenzaden op dat u de aanbevelingen op de verpakking leest. Soms hoeven de behandelde zaden niet vooraf te worden doorweekt. Ze worden direct in vochtige grond gezaaid. In andere gevallen worden de zaden ontkiemd in vochtige doekjes, wat de kieming versnelt.

Bodemvoorbereiding

Na het oogsten van de voorganger is het noodzakelijk om de herfstscheuten van onkruid met irrigatie en hun daaropvolgende vernietiging te provoceren. Als de plot is leeggemaakt van organische materie, dan is volwassen humus of compost van 2-5 kg ​​per vierkante meter gelijkmatig verspreid. m. plotgebied. Om de aangezuurde grond te neutraliseren, kalk-pluisjes 0,5-1,0 kg per 1 m² M. m en minerale meststoffen - nitroammofosku 50-60 g per 1 vierkant. m. In plaats van nitroammofoski, kunt u een mengsel van minerale tukov bereiden. Ammoniumsulfaat, superfosfaat en kaliumchloride, respectievelijk 30, 40 en 15 g / sq. m. gemengd, verspreid op de site en baggeren ongeveer 15-20 cm .In de lente, de bodem wordt losgemaakt tot 7-15 cm, niveau het oppervlak met een hark en licht gerold. Rollen is noodzakelijk voor uniforme zaaidiepte.

Datums van het zaaien van rode biet

Bieten worden gezaaid in het voorjaar wanneer de grond opwarmt in een laag van 10-15 cm tot + 10 ° С. Ongeveer gezaaid in warme streken en de Noord-Kaukasus, uitgevoerd na 15 april. In de regio Wolga, andere nonchernozem en centrale regio's, in Kazachstan - zaaien bieten in open grond wordt uitgevoerd in de eerste helft van mei. In het Verre Oosten - in het laatste decennium van mei - begin juni. De bovenstaande zaaidata zijn meer geschikt voor vroege variëteiten van bieten. Midden- en late bietenrassen worden eind mei in warme gebieden gezaaid. Een deel van dit gewas wordt gelegd voor de winteropslag.

In de Oeral en in de noordelijke regio's worden late bieten meestal niet in open grond gezaaid. In Centraal-Rusland is het vanwege het gematigde klimaat mogelijk om alle soorten tafelbieten te laten groeien - van vroege rassen tot de productie van wortelgewassen in technische rijpheid midden juli tot de nieuwste rassen met oogst in september en de eerste helft van oktober. In deze regio's van Rusland, inclusief nonchernozem, wordt podzimny zaaigoed van bieten (eind oktober - begin november, november - december) veel gebruikt door koud-bestendige rassen die worden gekenmerkt door resistentie tegen strelkovuyu. Wanneer podzimnii zaaiende bieten de vroege oogst van wortelgewassen eind juni verlichten.

Zaailingen bieten. © Andrew Quickcrop

Technologie van de lente zaaien van bietenzaad

Zaaiende zaden van bieten in de lente kunnen droog en meer praktisch gekiemde zaden worden uitgevoerd. Zaden worden gezaaid in voren op een vlak veldoppervlak. Gekiemde zaden worden gezaaid in vochtige grond. In droge grond sterven bijna alle scheuten.

Voren worden gesneden in 15-30 cm .Zaaien op zware bodems wordt uitgevoerd tot een diepte van 2 cm, op licht in samenstelling - 4 cm. Het is onmogelijk om het zaaien te verdiepen. De afstand in de rij is 2-3 cm, die bij het dunner worden verhoogd tot 7-10 cm, wat zorgt voor de productie van standaard (10 cm in diameter) wortelgewassen. Bij enkelzaadgewassen van bieten wordt het dunner worden gecombineerd met het oogsten van de balkoogst en bij het zaaien met zaailingen 2 dunner worden uitgevoerd.

Planttechnologie bietenzaailingen

Zaadbieten zaailingen worden meestal in een korte zomer verbouwd, waarbij de initiële ontwikkeling in kassen en kassen wordt gecombineerd met verder in het open veld. Bieten kunnen worden gekweekt op warme bergkammen, waarbij 1-2 lagen spandbond worden bedekt vanaf het vroege koude weer. Zaden worden gezaaid in kassen of een broeikas in de voorbereide grond gedurende 10-12-15 dagen vóór de periode van planten in de volle grond. Privé zaaien. Voor meer zaailingen zaaien besteden glomeruli. De afstand in de rij is 12-20 cm, afhankelijk van de variëteit, en tussen de rijen is 30-40 cm. In de 4-5 leafletfase (ongeveer 8 cm hoog) worden pikhouwelen gemaakt, waarbij 1-2 planten in het nest achterblijven. Piekplanten worden geplant in de grond of in afzonderlijke turfhumus en andere te kweken tanks, als het weer niet is vastgesteld. Bij het verplanten van bieten moet heel voorzichtig zijn met de centrale wortel. Zijn schade zal de groei van de getransplanteerde plant vertragen. Bij het begin van stabiel warm weer, worden jonge zaailingen geplant in de volle grond. Turf-humus onmiddellijk met planten in de grond geplant. Als de potten herbruikbaar zijn, wordt de transplantatie uitgevoerd door de methode van overslag. Met deze methode wordt slechts een klein aantal niet-standaard wortelgewassen (vervormd) verkregen. Houd u bij het verplanten aan de volgende regels:

 • getransplanteerd op een constante bieten zaailingen niet meer dan 8 cm hoog. Hoe ouder de zaailingen, hoe meer niet-standaard wortelgewassen in het gewas,
 • voor het voorkomen van schietvaardigheid, is het tijdens het verpotten onmogelijk zaailingen van bieten te diep te verdiepen,
 • de afstand in de rij om minimaal 12-15 cm te verlaten, en tussen de rijen, om de schaduw te verminderen, tot 25-30-40 cm.
Jonge bladeren van bieten. © Karen Jackson

Podzimny-technologie voor het zaaien van bieten

Voor sub-winter zaaien is de meest geschikte manier om te landen. Het geeft de lente een betere opwarming van de grond en dus een zeer vroege oogst van wortelgewassen en vroege puchkovoy-producten. Subwinter zaaien van bieten wordt uitgevoerd in oktober-november, of liever, wanneer een gestage koeling wordt vastgesteld, zonder de terugkeer van warme dagen. Op de toppen van de toppen wordt het zaaigoed in de voren uitgezaaid tot een diepte van 4-6 cm, om te voorkomen dat het plotseling bevriest. De zaadjes in de groeven bestreken met 1-2 cm humusgrond, enigszins gecompacteerd en bovendien 2-3 cm bovenop gemulleerd voor isolatie.

Gecomprimeerde gewassen bieten

Als de tuin klein is en u wilt een grote lijst van groentegewassen hebben, kunt u bieten in compacte bedden telen, dat wil zeggen dat u verschillende gewassen in één bed kunt combineren. Deze techniek is vooral goed in de zuidelijke regio's, waar tijdens een lange warme periode 2-3 oogsten van verschillende vroege vroege gewassen kunnen worden geoogst uit een verdicht bed. Voorjaarsgewassen van bieten kunnen op hetzelfde bed worden gecombineerd met wortels, uien voor groen, radijs, radijs, spinazie, salades, waaronder kool, blad, waterkers. Bij het oogsten van vroege bieten in het eerste decennium van juli, kunt u het verlaten gebied innemen door uien herhaaldelijk te zaaien op greens, radijs, sla en dille. Na het oogsten van greens, kunt u erwten of andere gewassen zoals siderat zaaien.

Beet. © rachael gander

Bodem loslaten

De eerste lossing wordt 4-5 dagen na ontkieming uitgevoerd. Het losmaken gebeurt heel voorzichtig, het geleidelijk verdiepen van de behandelde laag van 2-4 tot 6-8 cm .Zij maken de grond tussen de rijen los, in de voren van de rand, de zijkanten van de ruggen na water en regen. De tijdige vernietiging van jong onkruid tast bietplanten licht aan en biedt de kweek optimale omstandigheden voor groei en ontwikkeling. Het losmaken wordt gestopt na het sluiten van de bladeren.

Bed met bieten. © aaron_01m

Bieten dunner worden

Verdunning wordt uitgevoerd bij het planten van bieten zaaien met stengels (ballen). 3-5 zaailingen ontwikkelen zich van zaailingen. Enkelzaadvariëteiten hoeven in de regel niet te worden verdund, tenzij een bosje wordt aangeboden. Verdunnen wordt uitgevoerd bij bewolkt weer na voor-irrigatie. Van vochtige grond is de plant gemakkelijker uit te trekken zonder de volgende te beschadigen. Bieten doven brengen twee keer door.

De eerste keer wordt uitgevoerd bij de ontwikkeling van 1-2 bladeren, waarbij de zwakste en onderontwikkelde planten worden verwijderd. Tussen de planten blijft een tussenruimte van 3-4 cm over, terwijl bieten meer negatief worden verdund. Bij het verdunnen van multi-seed gewassen blijven 1-2 zaailingen op hun plaats. In dit geval wordt het verdunnen uitgevoerd in een fase van 2-3 bladeren. Uittrekbare planten worden gebruikt als zaailingen, planten aan de randen of in de zijwanden van hoge ruggen.

De tweede verdunning wordt uitgevoerd met de ontwikkeling van 4-5 bladeren. In deze fase wordt 3-5 cm wortelgewas al gevormd in de biet. Bij de tweede uitdunning verwijder je de meest lange, ontwikkelde planten. Ze bereiken de rijpheid in de puberteit en worden gebruikt in voedsel. Tegelijkertijd houden ze de conditie van de planten in de gaten en verwijderen ze tegelijkertijd zieke en gebogen planten. De afstand in de rij voor de normale ontwikkeling van de wortel 6-8-10 cm.

Bieten voeren

Tijdens het groeiseizoen, besteed ten minste twee dressings van variëteiten van middelgrote en late bieten. Vroege bieten, met een goede herfstdressing met kunstmest, worden meestal niet gevoerd. Tuinbouwers, vooral beginners, vinden het moeilijk om de juiste hoeveelheid kunstmest te berekenen. Cultuur is vaak overvoed en het heeft het vermogen om nitrieten te accumuleren, die de carcinogeniciteit van de kweek en nitraten bepalen.

De eerste voeding wordt uitgevoerd na het eerste uitdunnen of rooten van zaailingen. Je kunt nitroammofoskoy voeden - 30 g vierkant. m of een mengsel van minerale tukov in de snelheid van 5-7 g / sq. m, respectievelijk natriumnitraat, superfosfaat en kaliumchloride.

Op uitgeputte gronden is het beter om de eerste topdressing uit te voeren met een oplossing van teerstokjes of vogelpoep in de verhouding van 1 deel toorts per 10 delen en vogelpoep - 12 delen water. In de oplossing kunt u 5 g ureum toevoegen. Maak een oplossing op een afstand van 6-10 cm van de rij bieten in de groef van 3-4 cm. Gebruik een emmer oplossing gedurende 10 meter. Watergift wordt uitgevoerd vanuit de gieter dicht bij de grond, om de bladeren niet te verbranden. Na het maken van de oplossing is het bedekt met een laag aarde, water en mulch. Подкормку жидкой органикой проводят только в начальный период развития свёклы. Позже, не успевая переработать минеральную форму в органическую, растения накапливают нитраты в корнеплодах. Первым признаком накопления нитратов и нитритов в корнеплоде при перекорме азотом является появление пустот в корнеплоде.

Вторую подкормку свёклы проводят через 15-20 дней или после второго прореживания. Для подкормки используют суперфосфат и калимагнезию или хлористый калий в дозе по 8-10 г/кв. м (1 чайная ложка с верхом). Minerale tuki kan worden vervangen door houtas, met een verbruik van 200 g per vierkante meter. m gebied, gevolgd door afdichting in 5-8 cm laag grond.

Beet. © Leonie

Bladvoeringen

Het is beter om micro-meststoffen borium, koper en molybdeen in de vorm van vloeibare bladmeststoffen door spuiten te introduceren. Verhoogde massa. U kunt een kant-en-klaar mengsel van micronutriënten kopen of de infusie van as vervangen.

In de fase van 4-5 bladeren, bestrooi de bieten goed met een oplossing van boorzuur. In heet water, los 2 g boorzuur op en verdun in 10 l water. Deze techniek beschermt de bieten tegen hartvormige rot. De voltooide bereiding van micronutriënten verdund volgens de aanbevelingen en behandelde planten.

Als er geen kant-en-klare micronutriënten zijn, zullen deze met succes worden vervangen door een infusie van houtas. Infusie van as kan 2 leaf dressing zijn: in de fase van 4-5 bladeren en in de fase van actieve groei van wortelgewassen (augustus). Infusie van 200 g per 10 liter water voor het spuiten moet worden gefilterd.

Ongeveer 25-30 dagen voor het oogsten van de bieten, is het raadzaam om de planten te besprenkelen met een oplossing van kaliummeststoffen, waardoor hun houdbaarheid toeneemt.

Wilt u dat bieten zoeter zijn? Vergeet niet om het te zouten met gewoon keukenzout. 40 g (2 eetlepels zonder bovenkant) niet-gejodeerd zout lost op in 10 l water en giet de bieten, consumeren een oplossing emmer per vierkante meter. m gebied van de site. Om het aantal verbanden te verminderen, combineert u de zoutoplossing met de oplossing met sporenelementen en spuit u in juni en begin augustus.

Drenken bieten

Sappige wortels met zacht vruchtvlees worden verkregen bij regelmatig water geven, vooral in droge gebieden. De eerste bewatering vindt plaats bij massaspruiten. Watercultuur 3-4 keer per maand. Tijdens de periode van intensieve ontwikkeling van wortelgewassen neemt het watergebruik toe. Het eerste teken van vertraging bij het water geven is het verwelken van de bladeren van de biet. Biet houdt van water geven aan de bladeren. Cultuur tolereert geen toename in bodemtemperatuur. Van oververhitting is constant mulchen noodzakelijk voordat de bladeren worden gesloten. De watergift wordt 3-4 weken vóór de oogst gestopt.

Beet. © williambillhall2000

Bescherming van bieten tegen ziekten en plagen

De gevaarlijkste ziektes van bieten zijn schimmel- en bacteriële schade aan het wortelsysteem en de wortel. De ziekte wordt meestal beïnvloed door verzwakte planten en mechanisch beschadigde wortels en wortels. De strijd tegen rot (fusarium, bruin, droog) wordt gecompliceerd door het feit dat alle plantorganen worden gebruikt in voedsel - het wortelgewas, bladstelen en bladeren. Dus het gebruik van chemische bescherming is uitgesloten. De strijd is agrotechnische activiteiten en verwerking van biologische producten.

 • Het zaaien gebeurt alleen met gezond zaad dat is behandeld met bioprotectors. Het is handiger om zaaigoed dat klaar is om te worden gekweekt, te kopen.
 • Alle gewasresten, onkruiden, waarin paddestoelen, bacteriën en andere bronnen van ziekten overwinteren, worden geoogst uit het veld.
 • Tijdige met limoen verzuurde grond, die normale omstandigheden biedt voor de ontwikkeling van cultuur.
 • Ze controleren constant de toestand van het gewas en verwijderen zieke planten uit het veld.
 • Ze bieden cultuur niet alleen macro, maar ook micro-elementen die planten goed beschermen tegen ziektes.

Van biopreparaties tot rotten bestrijden, planriz wordt gebruikt voor grondbewerking en ziekten van de bovengrondse delen van planten - fytosporine, betaprotectine, fytodoctor, agrofil.

De meest voorkomende plagen van tafelbieten zijn blad- en wortelluizen, rode bieten en mijnvliegen, schildjes van bieten, bietenvlo, enz.

Verdunning van biologische producten, de dosis en de toepassingsperiode worden aangegeven op de verpakking of de bijbehorende aanbevelingen. Biopreparaties kunnen in tankmengsels worden gebruikt, na een voorlopige compatibiliteitscontrole. Ondanks hun veiligheid bij het behandelen van planten met biologische geneesmiddelen, moeten persoonlijke beschermende maatregelen worden nageleefd. Wees alert! Biopreparaties kunnen een allergische reactie veroorzaken (meestal stuifvormen - poeders).

Beet. © Phil Bartle

Bekijk de video: FARMLANDS 2018. Official Documentary (Februari 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send