Bomen

In welke omstandigheden moet een haagbeuk boom groeien

Pin
Send
Share
Send
Send


Haagbeuk - een boom komt vrij veel voor, zijn krachtige, spreidende kroon en originele decoratieve verschijning veroorzaken oprechte interesse onder kwekers en ontwikkelaars van landschapsparken.

Haagbeuk is een bladverliezende eenhuizige plant uit de berkenfamilie. In de oudheid groeide het in Aziatische landen en China, maar het is nu gebruikelijk in Europa, de Baltische regio's, Rusland en Wit-Rusland. De hoogte van de boom varieert van 5 tot 25 meter, en bereikt soms 30 meter, de kruinbreedte is 6-8 meter. Crohn dik, afgerond.

De bladeren zijn klein, afwisselend, donkergroen met tanden aan de randen. De lengte van de bladeren is ook verschillend, 5-17 cm. De achterkant van de bladeren is behaard en heeft villi, en strepen zijn duidelijk zichtbaar aan de voorkant van de bladeren.

Het ziet er vooral goed uit in de herfst, wanneer het blad alle tinten geel, rood en bruin krijgt. Op de stam van een haagbeuk - een gladde schors van grijze tint met langsribben en scheuren.

In april - mei verschijnen er bloesems van beide geslachten in de vorm van oorbellen. Zodra de eerste bladeren bloeien, verschijnen de eerste bloeiwijzen op de takken. Aan het einde van de bloei vormt het fruit gelijksoortig aan noten. Kleine, bruingroene tint van 3-5 mm. Er verschijnen vruchten op bomen die ouder zijn dan 15-17 jaar.

Serdtselistny

Het heeft een onderscheidend kenmerk - lichte, doorschijnende bladeren, in de vorm van een hart. De hoogte van de grabnyaks (grote haagbeuken) is 12-20 meter. Groeiplannen zijn Korea, Japan, in het zuiden en oosten van Primorsky Krai.
Oostelijk uitzicht is te vinden op berghellingen. Op plaatsen waar de haagbeukeboom groeit, wordt de grond bij elkaar gehouden op droge, stenige taluds in de bergen en wordt voorkomen dat deze uitglijden, vocht wordt bespaard. De vorm van de boom is gebogen.

Planten regels zaailing

Voor het kweken van deze boom is erg handig en bescheiden. Het heeft een hoge weerstand tegen vorst, tolereert stilletjes droogte en hoge temperaturen, weinig vatbaar voor ziekten en plageninvasie. Het belangrijkste is om het bewateringsregime te observeren, een jonge boom correct te planten, hygiënisch te snoeien en de kroon in de gewenste vorm te houden.

Het belangrijkste deel van het kweken is planten, het is de moeite waard om serieus en zorgvuldig over dit werk na te denken. De gunstigste tijd hiervoor zijn experts die de herfst geloven.

De zaailing wordt ongeveer 30-40 dagen vóór het begin van de eerste nachtvorst geplant. Als je het in het voorjaar wilt planten, dan moet je tijd hebben voordat de nieren verschijnen, anders kan de plant lange tijd ziek worden en sterven.

Het is niet moeilijk om een ​​landingsplaats op te halen, want bijna elke site is er geschikt voor: van de zon tot een plek in de schaduw van hoge bomen. Als er voor het planten een hoogwaardige soort met een spreidende kroon wordt gekozen, is het nog steeds beter om deze weg te planten van andere sierplanten.

Praktisch elke grond is geschikt voor cultivatie, zelfs arme en verarmde grond is geschikt om te planten. Alle, behalve te nat en moerassig. In zo'n bodem zal geen wortel schieten, zal niet groeien. Maar toch, als tuiniers en tuiniers een sterke, gezonde en snelgroeiende plant willen krijgen, moet je aandacht besteden aan de grond voor het planten: de grond moet los, licht, voedzaam en bemest worden. Voor het planten wordt het gat zorgvuldig voorbereid: ze maken het 50:50 groot, verwijderen onkruid en werpen het in een emmer water. In deze vorm blijft het gat 1-3 dagen achter zodat het verweerd en verzakt is.

Op de dag van het planten worden droge bladeren en meststoffen op de bodem gelegd, die grondig worden gemengd met de grond in het gat. Nu kan de zaailing erin worden geplaatst, de wortels gelijkmatig verdelen en alle vrije ruimte met aarde besprenkelen. De grond op de top wordt licht vertrappeld met de voeten, overvloedig gedrenkt zodat de zaailing sneller wortel schiet.

Het is wenselijk om de grond in de cirkel rond de houtkrullen, gras, sparrenmulch te mulchen voor langzame verdamping van vocht uit de grond. Andere zaailingen mogen niet dichter dan 30 cm worden geplant, omdat jonge zaailingen ruimte nodig hebben voor groei en versterking. Als alle plantwerkzaamheden goed zijn gedaan, verschijnen er na 2-3 weken nieuwe knoppen en jonge bladeren op de takken.

Agrotechnische aanbevelingen voor de verzorging van haagbeuken

Zorg is vooral gericht op tijdig water geven, het beheersen van het uiterlijk van ziekten, plagen en snoeien.

Snoeien is noodzakelijk, omdat langzame groei bijdraagt ​​aan het decoratieve uiterlijk. Hij kan absoluut elke vorm krijgen en uw site versieren. Vaak geplant in parken, steegjes om het een interessante vorm te geven en het domein te veredelen.

Het is noodzakelijk om op tijd droog, beschadigd, bevroren in ontwikkeling en gebroken takken te snijden. Soms verwijderen ze die takken die te veel vitaliteit innemen: extra scheuten met veel knoppen.

Bestrijding van ziekten en plagen

Hoewel de plant resistent is tegen schadelijke effecten, wordt hij soms nog steeds ziek en wordt hij aangevallen door ongedierte.

Meest gebruikelijk:

 • Hartrot. Bij deze ziekte zijn zwarte vlekken duidelijk zichtbaar op de schors. Als het op tijd wordt gevonden en uitgehard, gaat het niet dood. De beste preventie is planten op open zonnige plaatsen.
 • Zijderups. Deze insecten - ongedierte voeden zich met sap en bladeren, verse scheuten, veroorzaken schade. Het gebladerte begint te drogen, op te rollen en af ​​te vallen, de schors barst. In dit geval zal helpen bij de behandeling van speciale middelen van plagen.
 • Afvallen, takken drogen. Planten met een levensduur van meer dan 50-55 jaar zijn onderhevig aan dit fenomeen. Als ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt, sterven takken vaak af en groeien langzamer. Deze ziekte kan worden bestreden met het tijdig snoeien van gedroogde takken.

graftage

De uitsnijder wordt geselecteerd uit sterke gezonde scheuten, gesneden van 15-18 cm, meestal in de late herfst, gewikkeld in een doek en tot het voorjaar bij een lage temperatuur bewaard. 30-50 dagen voor het planten in de grond, worden ze overgebracht naar kamertemperatuur, behandeld met een oplossing van kaliumpermanganaat van ziekten (geweekt gedurende een dag) en waarom 2-3 dagen in schoon water. Stekken worden in eerste instantie geplant in voorbereide containers met bemeste grond, zorgvuldig bewaterd. En pas na het verschijnen van de eerste 4-5 bladeren worden ze getransplanteerd naar een vaste plaats.

Zaadvoortplanting

De beste, maar arbeidsintensieve manier is zaadvermenigvuldiging. Ze worden eind september verzameld, opgeslagen in stoffen zakken of in kartonnen dozen bij lage temperaturen. 30-40 dagen vóór het ontschepen, opgewarmd bij 20-25 graden. Voer stratificatie van zaden vaak uit. Voor hogere kiempercentages worden de noten gedrenkt in warm water en vervolgens geplant in voorbereide containers. De eerste scheuten verschijnen na 2-3 weken, na het verschijnen van deze 3-4 bladeren, kunt u spruitjes planten op de site.

Reproductie door gelaagdheid

Niet populair bij tuinders. Daarin wordt bij het planten van de moederboom een ​​sleuf voor het maaien in de buurt gemaakt. Deze kleine gracht wordt bevrucht en bevochtigd. Het is het beste om op de jonge scheuten te drukken, ze kantelen en sprenkelen met aarde. Voor snel rooten, wordt een incisie gemaakt langs de geselecteerde laag met een mes. Uit deze incisie zullen toekomstige wortels blijken. Als de methode correct is uitgevoerd, verschijnen er na drie weken scheuten en kunnen deze worden gescheiden.

Hout gebruik

Waar wordt de haagbeuk gebruikt? Het wordt gebruikt in veel gebieden en industrieën:

 • In de nationale economie
 • In landschapsontwerp
 • Voor sierteelt in potten
 • In de geneeskunde

Hout is sterk, duurzaam, maar moeilijk te verwerken en te polijsten. Daarom moet het goed en goed gedroogd zijn en na het verven is het noodzakelijk om het te behandelen tegen de processen van verval.

Meestal wordt hout gebruikt voor de productie van snijplanken, tuingereedschap, parketvloeren en vloeren, sportuitrusting en de vervaardiging van muziekinstrumenten.

In de veehouderij wordt de schors gebruikt bij het bewerken van huiden, bladeren en takken worden gebruikt voor het voederen van dieren, noten worden gebruikt als voedsel. En in cosmetica gebruikte essentiële oliën die geïsoleerd zijn van het gebladerte.

Landschapsontwerpers zijn al lang verliefd geworden op haagbeuk vanwege de geweldige mogelijkheden van het gebruik ervan: ze maken parkzones, steegjes, tuinen, maken prachtige heggen en spectaculaire solitaire objecten. En liefhebbers van "Bonsai" planten het in potten en bewonderen de ongewone vormen ervan.

Op grote schaal gebruikt in de geneeskunde. Vanwege de tannines in de schors en bladeren, cafeïne, galluszuren, aldehyden, essentiële oliën en ascorbinezuur, veel medicijnen en infusies, worden afkooksels voor de traditionele geneeskunde geproduceerd.

 • behandeling van aandoeningen en aandoeningen van het maagdarmkanaal
 • bestrijding van hersentumoren
 • het verbeteren van de bloedsomloop
 • behandeling van onvruchtbaarheid en gecompliceerde zwangerschappen

Zoals bij elke medicatie, zijn er echter contra-indicaties en bijwerkingen:

Zelden - indigestie
Verslechtering van het urinestelsel

Daarom is overleg met uw arts noodzakelijk.

Ontdek waar de haagbeuk groeit in Rusland, in welke takken en voor welke doeleinden het wordt gebruikt, hoe je de juiste plek kiest om te planten en hoe je het correct kunt laten groeien als je een video bekijkt:

Wat is haagbeuk

 • Gemeenschappelijke Haagbeuk - eenhuizige, zelfbestuivende plant. Vrouwelijke en mannelijke bloemen bloeien in april-mei, oorbellen. De periode van vruchtlichamen is september-oktober. Haagbeukvruchten zijn kleine glanzende, bruine noten van 3-6 mm groot. In 1 kg kunnen noten 30-35 duizend zijn.
 • In onze breedtegraden is de haagbeuk niet ongewoon, hij wordt gevonden in parken en pleinen. Als je het loofbos induikt, zal de gewone haagbeuk zeker als een van de eerste overkomen.
 • Het wortelsysteem ligt dicht bij het grondoppervlak, sterk vertakte, grote wortels komen vaak naar de oppervlakte.
 • Vat geribbeld met knobbeltjes en longitudinale scheuren. Zelfs alleen bij jonge bomen wordt het al snel gebogen en kan het niet als waardevol hout worden beschouwd.
 • De schors is smerig lichtgrijs. Krone haagbeuk, gewoon breed en opengewerkt. Geschikt om te scheren.
 • Vanwege het feit dat de haagbeuk elke vorm kan krijgen, wordt de boom gewaardeerd door landschapsontwerpers.
 • Haagbeuk bladeren zijn gekarteld en donkergroen, afhankelijk van het type van hun lengte is 5-15cm. Onderste lakens behaard en wollig, op de top van dunne aderen. Met de komst van herfstbladeren verandert de kleur, de bladeren worden helder: er zijn oranje, gele, scharlaken en paarse tinten.
 • Mannelijke en vrouwelijke bloemen - oorbellen die verschijnen op de scheuten samen met de eerste bladeren. Na bestuiving van oorbellen drogen ze uit en vliegen rond, vruchten vormen zich onder takken op hen.

kenmerken

Haagbeukenhout geeft rookloze vlammendat stond vroeger toe om hout te gebruiken in pottenbakkersateliers en bakkerijen. Hout wordt ook gekenmerkt door duurzaamheid en duurzaamheid, dus het is nog steeds vandaag. Gebruikt om de volgende items te maken:

 • handgrepen,
 • een bijl
 • kammen,
 • biljart signalen,
 • snijplanken,
 • vloerbedekkingen
 • parket,
 • gereedschapswerktuigen
 • alledaagse voorwerpen.

Ondanks de sterkte en duurzaamheid, zonder extra bescherming, verliest de haagbeuk snel deze kenmerken. Het is gemakkelijk te behandelen met verf en andere beschermende chemicaliën.

Grijper krijgt wonderbaarlijke eigenschappen: esoterici geloven dat het gedachten beïnvloedt, prompts om het juiste te doen. Tegen de romp aan leunend, kunt u nieuwe energie opdoen en lange tijd energiek en opgewekt blijven.

De boom is pretentieloos voor licht: hij ontwikkelt zich goed in open gebieden en in de schaduw. Maar de grond heeft een goed bemeste, vrij natte grond nodig. De vorstbestendige en windbestendige haagbeuk past zich perfect aan de omstandigheden van de stad aan, heeft een gebrek aan vocht, hoewel hij in zeer droge periodes constant moet worden bewaterd.

species

Er zijn meer dan 30 plantensoorten in de wereld. De meesten groeien in Azië. In Europa zijn er slechts twee en in Rusland zijn er drie. Wijdverspreid zijn:

 • Kaukasisch. Vaak te vinden in de Kaukasus, Klein-Azië, de Krim, Iran. De hoogte reikt ongeveer 5 meter, maar er zijn gevallen hoger. Vaak zijn er hele struikgewas van deze boom. Buren zijn vaker: eiken, beuken en kastanjes.
 • kust. De bladeren aan de basis zijn als een hart. Hoogte - ongeveer 10-20m. Het wordt gevonden in het zuidoosten van Primorsky Krai, in China, Korea en Japan. Geeft de voorkeur aan gebieden aan de voet van de bergen met een hoogte van 200 - 300 m, beslaat het tweede niveau van schaduwrijke gemengde bossen.
 • carolinian. Het groeit in het oosten van Noord-Amerika, waar het voorkomt in de buurt van rivieroevers en aan de rand van moerassen. Het groeit tot een hoogte van 5-6 m, stam diameter - 150 mm. Komt vaak een bossige vorm tegen.
 • Virginia. Een van de ondersoorten van Karolinsky. Groeit in het zuidoosten van Noord-Amerika. Er zijn bossige vormen van de soort. De hoogte van de struik is ongeveer 4 m, de diameter van de kroon is ongeveer 4 m. Omdat deze boom langzaam groeit, behoudt hij zijn decoratieve vorm nog lang. Het verdraagt ​​transplantaties en haircuts. De plant zal helpen om hagen of sculpturen te vormen, om landschapsschilderijen te maken.

Groei en teelt

 • Haagbeuk heeft een losse, goed vochtige grond nodig met een hoog kalkgehalte. Tegelijkertijd tolereert de boom geen overvloedige watergift. De plant is schaduwtolerant, bestand tegen wind en neerslag. Het houdt echter nog steeds van de zon en zelfs de grond.
 • Het kan groeien waar bloemen groeien, op berghellingen, in naaldbossen. Favoriete plek - goed verlichte open plek met vochtige, zachte grond. Grondstamping, verdichting en verzilting zijn onaanvaardbaar. In de stad neemt de boom wortel, verdraagt ​​vorst goed, in de zomerhitte vergt hij extra water.
 • Cultuur is niet wispelturig, het kan goed overweg met bijna al zijn buren. Indien mogelijk wordt naast de beuk of eik een haagbeuk geplant.
 • Bij landschapsontwerp past de haagbeuk jasmijn en jeneverbes. Een mooie, levensvatbare compositie zal de oprit of de park avenue, de hekken van het stadsplein en de achtertuin mooi verfraaien.

reproduktie

De boom plant zich voort door zaden, stekken en takken. Zaden worden direct gezaaid nadat ze in de herfst zijn geoogst, maar kunnen het volgende jaar worden geplant. Goed bewaard in een plastic of papieren zak voor 2-3 jaar. In dit geval wordt de voorbereiding uitgevoerd voor de landing. Voor het doel waarvan de zaden worden bewaard bij een temperatuur van 20 ° C gedurende 15-60 dagen, en daarna - bij een temperatuur van 1-10 ° C gedurende 90 - 120 dagen. Vervolgens worden de zaden onmiddellijk ingezaaid of ontkiemd bij 20 ° C. Dus zaailingen zijn gegarandeerd. Stekken schieten snel wortel. Ongedierte en ziekte haagbeuk is behoorlijk resistent.

Omdat de boom langzaam groeit, kunnen bloemen en noten 15-20 jaar wachten. Maar zaailingen zijn pretentieloos, gemakkelijk in onderhoud en vormen de kroon.

Het zaaien van zaden wordt aanbevolen in de herfst. Na hun ontkieming worden ze overgebracht naar de grond. Snoeien begint wanneer de zaailingen een hoogte van een meter bereiken.

toepassing

 • De schors en bladeren bevatten veel tannines, cafeïne en galluszuren, aldehyden, bioflavonoïden, essentiële oliën, coumarines en ascorbinezuur. In de samenstelling van de noten zitten plantaardige vetten. In geval van verminderde bloedcirculatie en hersenziekte worden infusies gemaakt van boombloemen gebruikt. Jonge scheuten vormen ook een integraal onderdeel van de medicinale collectie die wordt gebruikt door complicaties tijdens zwangerschap en onvruchtbaarheid.
 • Infusie van bladeren wordt gebruikt voor diarree. Er is veel organisch materiaal en suiker in haagbeeksap.

De haagbeukboom dient vaak als een helder element bij het ontwerpen van stedelijke gebieden en persoonlijke plots. Onlangs is de boom vaak te vinden in zomerhuisjes, omdat het het deelgebied van de dacha aantrekkelijk maakt. Omdat de haagbeuk het snoeien toestaat, kan deze afzonderlijk of in groepsbeplantingen worden geplant. Met de hulp van haagbeuken landschapsarchitecten uitrusten: steegjes, hagen, pleinen en parken. Vanwege de langzame groei van de boom, is het vaak niet nodig om het te snijden. Dwergvariëteiten kunnen worden geteeld in appartementen en kantoren.

Haagbeuk. Planten, verzorgen, fokken, variëteiten.

Een haagbeuk is een bladverliezende boom die een hoogte van meer dan 20 meter bereikt en takken van 4 of meer meter uitspreidt. Muziekinstrumenten, pianotoetsen en biljartkeuzes zijn gemaakt van haagbeuk. Dankzij het duurzame en duurzame hout, is het meubilair gemaakt van haagbeuk. Maar misschien wordt de haagbeuk het meest gebruikt voor het decoreren van steegjes, pleinen, tuinen en parken.

Planten.

Het is beter haagbeuk te planten op zonnige plaatsen, waar de grond goed vochtig is, los zit en voedingsstoffen bevat. Voor het planten moeten zaailingen een plaats voorbereiden. Om dit te doen, wordt een gat getrokken, 50x50 groot, zodat de wortels van de haagbeuk volledig in het gat passen. Het is belangrijk om alle onkruiden te verwijderen. Op de bodem van de put schonk een emmer water, en bleef in deze positie voor meerdere dagen. Dit is nodig, zodat de grond enigszins wordt neergeslagen en bevochtigd. Naast de bodem van de put kun je droge bladeren, een beetje kunstmest, doen. Dit alles wordt gemengd met de grond, de grond moet loskomen en zacht worden.

Vervolgens wordt een haagbezaailing in een gat geplaatst en besprenkeld met aarde. Om de wortels van de plant sneller te laten rooten, is het nodig om overvloedig een haagbeuk water te geven. Om vocht te behouden, moet de jonge zaailing goed bedekt zijn met gras of toppen. Na een paar dagen moet de grond worden bewaterd. Если молодых саженцев несколько, то им необходимо пространство, поэтому между ними должно быть расстояние не менее 30 см. Граб довольно неприхотлив при посадке и быстро приживается на новых местах. Поэтому при правильной посадке, граб начинает свой рост уже через пару недель, а определить это можно по почкам.Als een jong boompje een knop heeft opgevuld en groene bladeren verschijnen - de aanplant was succesvol.

Care.

Vereisten voor omstandigheden (tijd, plaats en bodem).

De meest geschikte tijd voor het planten van haagbeuk is de herfst. Haagbeuk is een nogal pretentieloze plant, maar moet een maand voor het begin van de vorst op tijd worden geplant, zodat jonge wortels de tijd hebben om zich op een nieuwe plek te vestigen. Je kunt ook jonge haagbeuk zaailingen in de lente planten. Maar hier is het belangrijk om het moment niet te missen en van de haagbeuk af te komen voordat de eerste knoppen en bladeren bloeien, anders duurt het lang voordat de boom aanslaat, ziek wordt en sterft. Het is mogelijk om de hele zomer een haagbeuk te planten, maar bij het landen op warme en droge dagen heeft de haagbeuk veel water nodig. De tijd voor het planten van een haagbeuk kan het belangrijkste zijn om in de eerste jaren goed voor een jonge plant te zorgen.

Het is heel gemakkelijk om een ​​plaats te kiezen voor het landen van een haagbeuk, omdat een haagbeuk gemakkelijk groeit in alle gebieden. Een haagbeuk zal zich goed voelen in een lichte schaduw en onder een grote schaduw van hogere bomen. De haagbeuk zal zich goed ontwikkelen op zonnige plaatsen, hij is niet bang voor droog en heet weer. We moeten echter niet vergeten dat sommige haagbeukenrassen erg uitgestrekt zijn, dus het is het niet waard om een ​​haagbeuk in de buurt van andere sierplanten te planten. Grote en massieve takken van de haagbeuk kunnen eenvoudig hun buren overweldigen.

Haagbeuk geeft de voorkeur aan goed gehydrateerde, losse grond, waar verschillende voedingsstoffen zijn. De haagbeuk is tolerant voor alle grondsoorten en zal met succes wortel schieten, zelfs op uitgeputte bodems, waar weinig voedingsstoffen zijn. Maar zonder uitzondering tolereren haagbeukrassen categorisch geen moerassige of waterige bodems. Ook zal de haagbeuk niet op zoute gronden groeien.

Het snoeien van haagbeuken verdient speciale aandacht. Dankzij de langzame groei en het gemakkelijke snoeien werd de haagbeuk verliefd op tuiniers. De haagbeuk is speciaal geplant in parken of tuinen om verschillende figuren en patronen uit zijn dichte gebladerte te maken.

Maar als een haagbeuk groeit op een normale perceel, dan is het snoeien gebeurt op de eenvoudigste manier. In de lente is het noodzakelijk om bevroren, gebroken takken van een haagbeuk te snijden om jonge scheuten te laten groeien. Ook snoeien van overtollige scheuten, die de plant van kracht beroven om te groeien. Het is ook noodzakelijk om af en toe de haagbeuk uit te dunnen en overtollige takken te verwijderen.

Ziekten en plagen.

Ondanks het feit dat de haagbeuk vrij resistent is tegen verschillende ziektes en zelden sterft door plagen, zijn er echter een aantal ziekten en insecten waar de haagbeuk last van kan hebben.

Deze ziekte is te herkennen aan zwarte vlekken op een boomstam. Als de ziekte niet op tijd wordt voorkomen, verspreidt de duisternis zich door de stam en sterft de boom. Om dit te voorkomen, is het beter om zonnige plaatsen te kiezen bij het planten van een haagbeuk.

Droge vervulling en dood van de bovenste takken.

Dit gebeurt in haagbeuk bomen die meer dan 60 jaar oud zijn. Als je een bepaalde leeftijd bereikt aan de bovenkant van de boom, zie je droge takken, zonder gebladerte. Dergelijke takken worden zo goed mogelijk verwijderd. ze bederven niet alleen het uiterlijk van de haagbeuk, maar nemen ook de kracht van de boom weg voor zijn verdere groei.

Rook en zure regen.

Zonder uitzondering worden alle planten en bomen beschadigd door zure regen of rook. Geen uitzondering was de haagbeuk. Haagbeuk bladeren worden helderder en saaier. Het gebladerte is traag, er verschijnen vlekken op en ze beginnen snel te vallen.

Zijderupsmotten en rupsen.

Bij insecten is haagbeuk gevoelig voor vlinders en rupsen van zijderupsen. Deze plagen eten de bladeren van de boom, voeden zich met hun sap. Loof rolt op in buisjes, dode bladeren vallen. Vlinders en rupsen beschadigen ook de vruchten van de haagbeuk, jonge scheuten en folders. Ze negeren de bast van de boom niet en leggen er hun larven in.

Reproduction.

Reproductie van haagbeukzaden is de meest lastige, maar ook de meest succesvolle manier. Haagbeukzaden worden verzameld in de herfst. Ze moeten op een koele plaats worden bewaard, verpakt in papier of doek. Een maand voor het planten moeten de zaden op kamertemperatuur worden verwarmd. Voor betere ontkieming worden de zaden een paar dagen in water geplaatst zodat ze vocht opnemen. Vervolgens worden de zaden geplant in containers met losse aarde. Zaadontkieming op de haagbeuk is hoog, dus als het goed geplant is, beginnen de spruiten na een paar weken te verschijnen. Nadat de spruiten sterk zijn, kunnen ze op een vaste plaats worden geplant. Je kunt zaden ook direct in de grond planten. In de winter moeten de zaden bedekt zijn met een film zodat ze niet bevriezen. Wanneer zaden in de lente worden geplant, is warme aarde nodig.

Voor de reproductie van haagbeukenstekken, moet je sterke scheuten kiezen en 15-20 cm lang stekken knippen. Stekken worden meestal gesneden in de winter, gewikkeld in een doek en opgeslagen bij lage temperaturen. Een paar maanden voordat de stekken in open grond geplant worden, moeten ze op kamertemperatuur worden verwarmd. Om de stekken tegen ziekten te beschermen, moeten ze een dag in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat worden geplaatst, deze procedure zal de stekken helpen de plant te overleven. Vervolgens worden de stekken een paar dagen in gewoon water gedrenkt. Stekken worden eerst geplant in containers of gesneden flessen. De grond moet zacht en vochtig zijn. Stekken worden in de grond geplaatst, bewaterd. Na een paar weken zullen ze wortels loslaten, de eerste blaadjes zullen beginnen te pikken. Nadat er meer dan 3-4 blaadjes zijn gevormd op het handvat, zijn ze klaar voor transplantatie in de open grond.

De reproductie van haagbeuken per lay-out is een nogal onvoorspelbare en moeilijke manier. Om een ​​haagbeuk met stekken te verspreiden, is het noodzakelijk om een ​​kleine greppel naast de moederstruik te graven en de lay-outs erin te plaatsen. Maar om de haagbeuk precies volgens deze methode te laten wortelen, is het nodig om de put goed te bevochtigen, meststoffen en minerale stoffen toe te voegen. Lagen kunnen beter wortelen van jonge scheuten, die buigen en vastzetten. Om de wortels sneller de wortels te laten opgeven en onafhankelijke planten te worden, wordt een smalle strook langs de scheut gesneden met een scherp mes. Het is van deze snede dat de wortels worden gevormd. Vervolgens worden de scheuten bedekt met aarde en overgoten met water. Als de beplanting correct is uitgevoerd, zal de ontsnapping binnen enkele weken wortels geven en aan het einde van de herfst kan deze worden gescheiden van de moederstruik.

soorten

Gemeenschappelijke haagbeuk wordt gebruikt om een ​​dichte haag te creëren, zijn gebladerte vormt een onbegaanbare omheining. De haagbeuk is een lange en uitgestrekte boom waarvan de hoogte zelden minder dan 15 meter is, met een gladde kroon en een krachtige stam. De bladeren zijn ovaalvormig met puntige uiteinden, donkergroen boven, lichtgroen eronder. In de kleurperiode gooit de haagbeuk oorbellen met een lengte van maximaal 15 cm. De haagbeuk wordt gewaardeerd vanwege zijn vermogen om in de schaduw te groeien, de zwaarste nachtvorst te verduren, heeft bijna geen extra verzorging nodig en is bestand tegen ziekten en ziektes. De haagbeuk groeit heel langzaam, door deze eigenschap leent hij zich goed voor decoratief snoeien en behoudt hij zijn vorm lange tijd.

Een volwassen boom bereikt een hoogte van meer dan 10 m. Hij groeit overwegend aan de oevers van rivieren of moerassen. Deze variëteit van haagbeuk groeit in de vorm van een uitgestrekte, weelderige struik, waarvan de takken enkele meters lang kunnen zijn. Het blad van de Karolinska-cultivar is lichtgroen van kleur, de kroon is lichtbruin en glad. Tijdens de zomerperiode varieert de kleur van het gebladerte van lichtgroene tot citroen- en paarse tonen. Gunstig verdraagt ​​koude, kan groeien in de schaduw, maar vereist zorgvuldig water geven gedurende de warme periode van tijd. De haagbeuk die Caroline kan gebruiken zonder zich aan te kleden, vereist geen zorgvuldig onderhoud.

Dit type haagbeuk bereikt een hoogte van meer dan 30 m. De takken bereiken enkele meters in lengte met een zachte en bruine kroon. De Kaukasische haagbeuk reageert slecht genoeg op koud weer, jonge scheuten sterven vaak aan vorst. De Kaukasische haagbeuk groeit goed in de schaduw, maar houdt van de zon en matige watergift. De vorm van de bladeren van de Kaukasische haagbeuk lijkt op een ovaal, met een sappige groene kleur met puntige randen. Het dichte gebladerte van de Kaukasische haagbeuk perfect geschikt voor decoratief snoeien en behoudt zijn vorm voor een lange tijd.

Deze variëteit van haagbeuk wordt zelden gevonden in Russische tuinen, omdat zijn geboorteland is de Kaukasus. Maar toch is dit ras met succes aan ons gewend geraakt. De oostelijke haagbeuk bereikt een hoogte van niet meer dan 10 m. Het lijkt meer op een struik, dankzij de takken met dicht gebladerte. De oostelijke haagbeuk groeit erg langzaam en de periode van het leven van een boom is zelden langer dan 10 jaar. Op de oostelijke haagbeuk wordt een dik gebladerte gevormd, eivormig met puntige uiteinden. De bladeren zijn helder groen van kleur, de kleur verandert in de herfst van geel in bordeauxrode tinten. De kroon van de boom is glad, bruin van vorm, de oosterse haagbeuk vormt vele scheuten, dankzij hen lijkt de oosterse haagbeuk op een dichte struik in vorm. Gemakkelijk ontvankelijk voor decoratief snijden, lang behoudt zijn vorm. De oostelijke haagbeuk is niet pretentieus, groeit goed in de schaduw, heeft niet veel zon en zelfzorg nodig, houdt van water geven en is extreem bang voor strenge winters.

De hoogte van de haagbeuk is zelden minder dan 15 m. De kroon van een boom is laaggroeiend, verspreidend, dicht gebladerte is gevormd. De haagbeuk van grijs, groeit snel jonge scheuten. De vorm van de bladeren bij de haagbeuk is eivormig, de uiteinden van de bladeren zijn puntig en kleine hoeken worden gevormd langs de randen van de bladen. De lengte van het blad is meestal maximaal 12 cm, in de lente en zomer is het felgroen, dichter bij de herfst veranderen de schakeringen van gebladerte in roodachtig en rood. Een zeer cherubische haagbeuk bloeit zeer interessant, en vormt langwerpige oorbellen tot 8 cm lang, meer als hopbellen. Net als andere variëteiten is de hartige variëteit onpretentieus. Verdraagt ​​schaduwrijke plekken perfect, dankzij een uitgestrekt wortelgestel dat stabiele winden en vorst overdraagt. Niet bang voor vorst en vereist geen speciale zorg. Ook zal het vanwege de langzame groei lang een decoratieve vorm behouden. De dunne takken zijn gemakkelijk te knippen.

Een boom van kleine omvang, meer als een struik van niet meer dan 6 m. Deze variëteit produceert veel takken met dicht gebladerte. De kroon van de boom is bruin, jonge scheuten van groene tinten. Jong loof van lichtgroene tinten, ovaal van vorm met kleine scherpe punten langs de randen, 4-5 cm lang. Deze haagbeuksoort geeft de voorkeur aan groei in de zon, maar zal gemakkelijk wortel schieten in de schaduwgebieden. De groei van de haagbeuk is ook langzaam, er is geen speciale zorg voor nodig. Het ervaart koud en slecht weer.

Plagen en ziekten

Goed nieuws - ongenode gasten in de vorm van insecten hebben alleen last van zieke en zwakke planten. En dan kun je alleen blad- of schorskevers ontmoeten.

Meestal wordt de haagbeuk boom aangetast door kankerachtige gezwellen, verschillende rotten, bezinking op de scheuten. Komt voor en de opkomst van vlekken op het gebladerte. Bij detectie van schimmelziekten wordt de plant behandeld met herbiciden. Als de kroon wordt aangetast door spotting, dan wordt de hele plant behandeld met kopersulfaatoplossing. Gevallen bladeren worden verzameld en vervolgens verbrand.

Wat betreft de stamkanker, die wordt gevormd wanneer een boom wordt beschadigd door een buidelpad met de verdere vorming van een kankerzweer, kan de plant in dit geval niet worden bewaard. Het is gesneden en verbrand.

Gebruik in de traditionele geneeskunde

De herkenning van de haagbeuk in alternatieve geneeskunde. Dus, genezers gebruiken bij de behandeling van bladeren, schors en zelfs boombloemen. Dit komt door de rijke chemische samenstelling. Zo bevat de haagbeuk kroon: tannines, coumarines, bioflavonoïden, aldehyden, galluszuur, cafeïnezuur. De zaden zijn rijk aan plantaardige vetten en veel essentiële oliën en ascorbinezuur worden in de cortex gevonden. Sap is ook rijk aan gezonde ingrediënten, zoals suikers en organische zuren.

Alle genoemde delen van de plant gaan naar de creatie van medicinale geneesmiddelen, die worden gebruikt bij de behandeling van vrouwelijke onvruchtbaarheid, tumoren in de hersenen, diarree, met problemen met de bloedcirculatie van de hersenen. Ook is de haagbeuk inbegrepen in de vergoedingen die van toepassing zijn op abortus.

Misschien is haagbeuk een medicinale plant, maar je moet niet vergeten dat officiële medicijnen geen medicijnen met haagbeuk bevatten. Daarom moet u voorzichtig zijn en geen drugs gebruiken zonder eerst een arts te raadplegen.

Hier ontmoetten we een andere interessante vertegenwoordiger van de wereld van de flora. Geef je site een beetje charme en plant een haagbeuk. Daarnaast heeft hij geen speciale vereisten voor zorg.

Fabriek beschrijving

Haagbeuk behoort tot het ras van eenhuizige planten. De boom bloeit in april - mei met mannelijke en vrouwelijke bloemen in de vorm van oorbellen. Het begint in oktober vruchten af ​​te werpen. Op de takken verschijnen kleine noten, die elk veel kleine noten hebben.

Het hout is erg hard, dat op veel gebieden actief wordt gebruikt. De boom is absoluut niet geschikt voor constructie, omdat de stam in het groeiproces zwaar gebogen is. Het hout is zeer waardevol in de gieterij, smeden en sieraden. Bij verbranding produceert het hout geen rook, waardoor het kan worden gebruikt in bakkerijen en aardewerk. Robuuste en hardhouten haagbeuk wordt gebruikt om de handvatten van bijlen en ander gereedschap te maken, evenals voor het maken van toppen. Tegenwoordig zijn hints, snijplanken en vloerbedekkingen gemaakt van haagbeuk.

Het gebruik van haagbeuk voor de vervaardiging van verschillende interieurartikelen of haircuts vereist aanvullende verwerking. Omdat zonder het, ondanks alle sterkte van hout, het snel slijt en instort.

Bladeren en jonge scheuten van planten worden gebruikt voor het voederen van vee. De schors van de boom wordt gebruikt voor het looien van huiden, en verrassend nuttige etherische oliën, die worden gebruikt in de cosmetologie, worden verkregen uit de bladeren. Van de haagbeuk noten maken bruikbare olie, die wordt gebruikt om verschillende gerechten te bereiden.

Gebruik van planten in landschapsontwerp

Deze installatie wordt actief gebruikt bij het ontwerp van stedelijke gebieden en huishoudens. Het is een bijzonder helder element van het decor. Maar de reikwijdte van de boom eindigt hier niet.

Tegenwoordig wordt de plant actief gebruikt om de zomer- en tuinpercelen te versieren, omdat het grondgebied van de tuin onder invloed van deze geweldige vertegenwoordigers van berkenbomen aantrekkelijker wordt. De plant wordt goed getolereerd met snoeien, dus het is toegestaan ​​om zowel apart als in combinatie met andere aanplant te planten. Haagbeuken worden door landschapsontwerpers gebruikt om te versieren:

 • steegjes,
 • hagen,
 • stadspleinen en parken.

Veel mensen houden van hem omdat het heel langzaam groeit, dus de plant hoeft niet vaak te worden geknipt. Dwerg haagbeukenrassen die in een kamer of op kantoor kunnen worden gekweekt, zijn speciaal op de vraag. Deze boom zal zeker liefhebbers van planten aanspreken.

Regels voor het maken van een hedge

Vanaf de hegebomen kunt u hele hagen maken, waardoor ze de vorm van muren of randen hebben. Met behulp van elke soort bomen kun je zo'n hek maken.

Curbs worden gemaakt van planten met een lage groei, die niet meer dan 0,5 meter groeien. Alle dwergbomen hebben een kroonbreedte van niet meer dan 30 cm en vereisen zeer dichte beplanting. Om de schoonheid van de borders te behouden, moeten de planten regelmatig worden gekapt. Soortgelijke randen zullen perfect geschikt zijn voor decoratie van bedden en paden. Maar in deze vorm zullen ze alleen een decoratieve functie dragen. Haagbeukbloemen bloeien nooit op zo'n boom.

Hagen bereiken meestal geen hoogte van meer dan 2 meter. Ze worden alleen gebruikt om het gebied van de tuin of het perceel te bezetten. Speciale zorg van de eigenaar van de site is niet vereist, omdat het snoeien niet vaker dan eens per jaar wordt uitgevoerd. Als je een hek bouwt van deze verbazingwekkende boom, dan zal de cottager volledig worden beschermd tegen stof en lawaai. En de geur van de bloemen van de boom zal de reukzin van gasten en gastheren verrukken.

Groter zijn hagen in de vorm van een muur - ze bereiken een hoogte van meer dan 2 meter. Dit element is meer in trek in parken, steegjes en particuliere woningen. Het wordt aanbevolen om jonge bomen op een afstand van minimaal 30 cm van elkaar te planten.

Vaak wordt haagbeuk gebruikt om een ​​levende muur rond de site te creëren. Gebruik voor deze hoge planten die weinig onderhoud en zeldzaam snoeien vereisen. Meestal gebruikt voor deze haagbeuk gewoon. Het heeft een vrij dichte kroon en creëert een mooie muur.

Nuttige eigenschappen van de plant

Vaak wordt haagbeuk gebruikt in de traditionele en traditionele geneeskunde. In de bladeren zit een grote hoeveelheid voedingsstoffen, vitaminen en etherische oliën.

De vruchten van de boom hebben er veel vetten. Infusies en afkooksels worden gebruikt bij indigestie en andere problemen met het spijsverteringsstelsel. Hoge dosis tannines helpt deze problemen gemakkelijk te elimineren.

Gemaakt van haagbeukbloemen infusies en afkooksels ter bestrijding van hersentumoren en stoornissen in de bloedsomloop. Met onvruchtbaarheid en complicaties tijdens de zwangerschap zou de vrucht van de plant moeten nemen. Ze hebben een helende werking op het lichaam van een vrouw.

Maar de nuttige eigenschappen van de boom zijn niet volledig begrepen. Het heeft veel negatieve effecten op het lichaam. In het bijzonder, het schaadt het werk van de nieren en het spijsverteringskanaaldaarom is het niet de moeite waard om er infusies en afkooksels uit te nemen.

Граб является уникальным растением, которое наделено не только огромными декоративными качествами, но и пользой для организма человека. Сегодня из него можно приобрести множество предметов интерьера и других предметов, которые отличаются своими прочностью и красотой.

Характеристика древесины

Древесину граба относят к заболонным рассеяннососудистым породам, не имеющим ядра. De doorsnede ervan stelt ons in staat om frequente dunne jaarlijkse ringmarkeringen te beschouwen, verschillend in breedte en een chaotisch gespikkeld patroon te vormen. De lichtgrijze of witachtige kleur van het verse materiaal wordt na enige tijd geel in de open lucht. Lagen van verschillende leeftijden verschillen bijna niet in dichtheiddat wil zeggen, het hout is een enkele poriën. Na verwerking verkrijgt de haagbeuk geen glans, omdat het een glad, glad lichtoppervlak is met een zwak tot expressie gebrachte textuur.

Het vochtgehalte van vers hout is ongeveer 60%. De volumetrische coëfficiënt van zwelling en krimp, afhankelijk van het type, is van 0,50 tot 0,70%, de radiale coëfficiënt is 0,20-0,26% en de tangiale is 0,3-0,4%. Dit betekent dat haagbeukenhout een zeer drogend ras is dat tijdens de verwerking kan barsten of kromtrekken. Dergelijke grillige eigenschappen vereisen het gebruik van de mildste omstandigheden. drogen en speciale soorten afwerkingen. Maar competent verwerkt materiaal is zeer stabiel en bestand tegen vernietiging tijdens bedrijf bij lage of matige vochtigheid van de omgevingslucht.

De haagbeuk heeft een extreem hoge dichtheid en kan niet gemakkelijk worden bewerkt door gereedschap te draaien, en het is bijna onmogelijk om er handmatig iets uit te snijden vanwege de hoge viscositeit. Gemiddeld is de houtdichtheid 790-820 kg / m³, wat niet veel minder is dan die van witte acacia - een van de meest dichte soorten. De sterkte van Brinell is 3,5 eenheden. Haagbeuk is bestand tegen uitrekken, knijpen, splijten en buigen. De mechanische eigenschappen zijn 30% superieur aan eiken.

Vóór het gebruik van om het even welk type armatuur is vooraf materiaal boren vereist. Het houdt schroeven en spijkers perfect vast, wat goed geschikt is voor het bevestigen van meubelvoegen en complexe onderdelen.

Bij gebruik van vers hout in huishoudproducten wordt aanbevolen om te snijden en te slijpen totdat het materiaal is gedroogd - in deze vorm is het gemakkelijker te verwerken.

Ondanks de natuurlijke hoge dichtheid en slijtvastheid, wordt haagbeuk beschouwd als een tamelijk complex en niet erg praktisch ras, omdat het snel drupt, gevoelig is voor aantasting door schimmels en andere biologische pathogenen. Zonder extra beitsen en afwerken is het niet van toepassing en niet geschikt voor extern werk. De gedraaide structuur van de vezels en het lage bindvermogen maken het niet mogelijk om haagbeuk te gebruiken als constructiemateriaal: triplex of gelijmd gelamineerd hout. Het wordt niet gebruikt voor buitenwerk. Binnen moet het oppervlak van de haagbeuk worden bedekt met beschermende impregnaties en dikke vernislagen. Gebruik het materiaal niet in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.

Sferen en functies van de toepassing

Dit hout vindt zijn doel waar weerstand tegen schokbelastingen noodzakelijk is: bij de vervaardiging van decoratieve elementen, onderdelen van mechanismen, sportvoorwerpen. Van daaruit produceren:

 • golfclubs, biljartkeuen,
 • wevend shuttles,
 • landbouwwerktuigen,
 • de lichamen en elementen van de nek van violen, gitaren, details van piano's, andere muziekinstrumenten,
 • snijplanken, handgrepen van messen,
 • koffers, speelgoed, souvenirs, fotolijsten, panelen en foto's,
 • meubels, parket, details interieur.

Door de edele lichtparelkleur en -duurzaamheid heeft haagbeukenhout een hoge artistieke waarde en wordt het gebruikt bij het maken van mozaïekontwerpen, friezen en decoratieve elementen.

Delen van propellers worden vervaardigd uit haagbeuk in de vliegtuigbouw.

Gemiddeld is de prijs van 1m³ hout, afhankelijk van de fabrikant, 40000-46000 roebel.

Men gaat ervan uit dat meubels of decoratie van dit type hout vermoeidheid elimineren, fysieke kracht geven, helpen om gedachten en acties te coördineren, een slecht humeur kwijt raken.

Zwarte haagbeuk

De lichte structuur van de boom met een klein natuurlijk patroon maakt het aantrekkelijk om verschillende imitaties te maken. De zwarte haagbeuk wordt verkregen door de manier van weven van het materiaal, dat qua uiterlijk en uiterlijk vergelijkbaar is met ebbenhout. Voor hoogwaardige kleuring worden nigrosines gebruikt - speciale mengsels op basis van aniline, nitrobenzeen en zoutzuur, opgelost in water of alcoholen. Ze geven het materiaal een puur heldere kleur die niet bang is voor blootstelling aan direct zonlicht. Professioneel etsen heeft betrekking op het doorschilderen van de gehele dikte van het materiaal en niet op het aanbrengen van verf op het oppervlak. Het wordt afgeraden om hout zelf te kleden, omdat bij gebruik van zelf gemaakte chemische kleurstoffen, het kracht kan verliezen, brokkelig of ongelijkmatig geverfd kan worden. Meesterlijk gemaakt, geïmiteerd onder eben, heeft de zwarte haagbeuk een zeer donkerpaarse tint, die niet vervaagt en niet vervaagt met de tijd, niet vies wordt met een mechanische impact op het oppervlak. Zwarte haagbeuk wordt verkocht in kleine partijen in de vorm van staafjes.

Het zogenaamde niet-zakelijke laagwaardige haagbeukenhout wordt gebruikt als grondstof voor de hydrolytische productie van de chemische industrie, voor de productie van houtskool, als brandstofmateriaal in het dagelijks leven.

Als het op de juiste manier wordt gebruikt, kan een haagbeuk een element van een prachtig landschap worden, dienen als een kwaliteits- en voortreffelijk materiaal voor de vervaardiging van interieurartikelen of sieraden.

Boombeschrijving en groeiomstandigheden

De hoogte van de boom kan variëren van 5 tot 30 meter, en in de breedte groeit de haagbeuk op tot 8 meter. Kroon haagbeuk heeft een andere, het hangt allemaal af van het type boom: het kan dik zijn, spreidend of opengewerkt. De bladeren zijn donkergroen van kleur en worden in de herfst geel of paars. De schors is glad en meestal licht van kleur. Een haagbeuk kan bloeien, en de bloemen in de vorm van oorringen zijn verdeeld in mannelijke en vrouwelijke. Bloesemboom begint wanneer de bladeren in de lente bloeien. Na de bloei worden kleine vruchten gevormd, vergelijkbaar met kleine noten. Maar haagbeuk begint vruchten af ​​te werpen nadat hij de leeftijd van 15-20 heeft bereikt.

Regelen gewone haagbeuk.

Een boom genaamd de haagbeuk groeit in Azië en China, maar sommige soorten zijn te vinden in Wit-Rusland, Europa en zelfs de Baltische staten. Het leefgebied is meestal open bosranden, naaldbossen en hellingen goed verlicht door zonlicht. In de bossen, de haagbeuk coëxisteert goed met eiken en beuken. In kunstmatige omstandigheden gaat het door met jasmijn en jeneverbes. Hoewel de haagbeuk houdt van goed bevochtigde grond, maar hij houdt niet van zwaar overstroomd en waterig terrein. De boom is geen voorstander van verdichting in de grond. Door droogte is het redelijk stabiel, maar bij zeer warm weer vereist de haagbeuk een overvloedige watergift. Het is ook bestand tegen vorst. Onder de omstandigheden van de stad overleeft het perfect. De haagbeuk is goed bestand tegen ziekten of plagen.

Gewoonlijk hoeft de haagbeuk niet heel voorzichtig te zijn. Maar tijdens het planten moet de grond van tevoren worden voorbereid en voldoende bevochtigd. De kroon van de boom moet worden bijgesneden. Het is gemakkelijk te vormen en door de langzame groei van de boom, blijft de vorm van de kroon vrij lang mooi. Voor reproductie van haagbeuken zijn zaden of stekken vereist, evenals stekken. Vóór het planten moeten de zaden worden gestratificeerd in twee fasen bij verschillende temperaturen en periodes. Het is noodzakelijk zaden in de herfst te planten, zodat de eerste scheuten in de lente verschijnen. Je kunt zaden 3 jaar bewaren, in een droge goed gesloten container of tas. In het geval van het planten van bomen uit stekken, ze zeer snel wortel schieten.

Hagen maken

Varianten van houtontwerp voor een haag.

Om prachtige hagen te maken, kunt u verschillende vormen gebruiken in de vorm van randen of muren. Elke vorm van een haagbeukomheining onderscheidt zich door zijn schoonheid en originaliteit. Grenzen in de vorm van borders hebben het uiterlijk van lage groene kleine beplanting, die in hoogte groeit tot een maximum van een halve meter. De breedte is niet meer dan 30 cm, en de planten staan ​​erg dicht bij elkaar. De randen vormen was altijd hetzelfde, je moet voor haar zorgen, regelmatig trimmen. Omheining in de vorm van randen kan worden gemaakt uit kleine haagbeuken. Dit type hek wordt goed gebruikt voor de bescherming van bloembedden, gazons of paden. In een dergelijk geval werkt dit ornament uitsluitend als een decoratief hekwerk.

Vanuit de haagbeuk kunt u hagen maken van gemiddelde hoogte, niet meer dan twee meter. Dit type omheining wordt gebruikt om het gebied op te delen in kleine gebieden. Voorbij de haagbeuk is minimale zorg nodig, en vanwege zijn langzame groei zal het nodig zijn om de kroon behoorlijk te snijden en vorm te geven. Dit hek kan het gebied beschermen tegen lawaai, verbergen voor nieuwsgierige blikken en helpen de lucht te verversen met zijn geur.

Het muurvormige hek heeft meestal een hoogte van meer dan twee meter.

Dergelijke muren worden gebruikt voor het versieren en schermen van parken, steegjes en grote delen van particuliere huizen.

Zaailingen in een rij op een afstand van ongeveer 30 cm planten.

Een haag in de vorm van een muur kan ook worden gemaakt op basis van een haagbeuk. Er zijn variëteiten van bomen die hoog worden, en de kroon is even gemakkelijk te onderhouden en langzaam groeiend.

Het gebruik van een haagbeuk zou een geweldige oplossing zijn om een ​​hoge leefmuur te creëren. Met de kroon van dit type haagbeuk kunt u een stevige muur maken die de locatie van onnodige blikken zal bedekken.

De plant genaamd haagbeuk is een uitstekende optie voor het maken van hagen van verschillende vormen en hoogten.

Het is volledig onpretentieus in de verzorging, overleeft perfect in schaduwrijke gebieden en in de hete zon, kan beschermen tegen overmatig lawaai en stof en kan de lucht verversen en zuiveren. Gewoonlijk wordt voor hekken de haagbeuk geplant in verschillende dichte rijen (ongeveer 2-3 rijen). Zorg voor hagen gemaakt van de haagbeuk, zelden nodig.

Weinig over rassen

In de natuur zijn er verschillende soorten haagbeuk. De meest voorkomende is de haagbeuk. Dit uitzicht is perfect voor het decoreren van de tuin of het gebied in de buurt van het huis. Het wordt vaak geplant in bosparken, steegjes en tuinen. Zeer mooie en ongewone blikhagen van een haagbeuk. Niet minder mooi deze boom ziet er in één exemplaar uit. Gemeenschappelijke haagbeuk is zo'n boom die het geluidsniveau in de stadsdrukte vermindert.

De kroon van de haagbeuk die van nature gewoon is, kan van verschillende vormen zijn. Er zijn de volgende variëteiten:

Figuur 3. Hartvormige haagbeuk combineert goed in het landschap met naaldbomen.

 • wenen, waarvan de takken dun zijn,
 • piramidale - is een rechte boom en heeft een smalle kroon,
 • colon - lijkt op een piramide, maar de kroon is een beetje smaller,
 • eikenbladig, met kleine bladeren met brede tanden,
 • gesneden, welke bladeren smal zijn,
 • paars, d.w.z. in kleur veranderend: paarse bladeren worden in de loop van de tijd groen.

In het oosten van Noord-Amerika is nog een soort haagbeuk te vinden - Caroline. Het groeit aan de rand van moerassen en rivieroevers. Houdt van vochtige grond. Dit type haagbeuk groeit tot 6 m hoog, maar er zijn exemplaren tot 12 meter. Als het lijdt aan lage temperaturen, begint het te groeien als een struik. Dit type haagbeuk bloeit in mei en de vruchten rijpen half september of iets later. Bij het planten met zaden is de kieming vrij laag, zoals bij stekken door stekken.

De Kaukasische haagbeuk groeit op het grondgebied van de Krim, Azië of in de Kaukasus. Meestal is het te zien in de bergen op een hoogte van meer dan 1000 meter boven zeeniveau. Vaak te vinden in gemengde bossen, en haagbeukenbossen zijn vrij zeldzaam gemaakt. De Kaukasische haagbeuk bereikt een hoogte van 35 meter. Houdt niet van vorst, en als het gaat glazuren, begint het te groeien met struiken. Dit type haagbeuk kan niet bloeien en heeft geen fruit.

Een ander type haagbeuk - cardio. Het groeit meestal in China, Japan of Korea, in Rusland is het te vinden in Primorsky Krai. Vaak is het te vinden in de bergen, hij voelt zich goed in schaduwrijke plaatsen. De gehoornde haagbeuk is een hele mooie boom. Het heeft interessant blad en ongewone vruchten. Het gaat goed met naaldbomen. (foto 3)

Dit type haagbeuk heeft een lage neergaande kroon, gekenmerkt door dichtheid. De boom heeft de naam gekregen vanwege de prachtige vorm van de bladeren die het hart herinneren. Wanneer de bladeren beginnen te bloeien, hebben ze een lichtgroene tint en tegen de herfst worden ze rood. Fruit verschijnt pas na 20 jaar bestaan. Deze soort is erg pretentieloos voor de kwaliteit van de grond, is niet bang voor een sterke wind vanwege het grote wortelstelsel. Op de leeftijd van 50 begint hij een beetje op te drogen, maar hij kan 200 jaar leven.

Bekijk de video: Nyssa sylvatica - Zwarte tupeloboom (Februari 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send