Exotische vruchten

11 nuttige eigenschappen van durian

Pin
Send
Share
Send
Send


Durian fruit - de meest ongewone in zijn soort. In de regel zijn degenen die het tenminste één keer hebben geprobeerd, onderverdeeld in twee categorieën - zij die het ongelooflijk leuk vonden en degenen die durian nooit in hun leven proberen. Het feit is dat deze vrucht een heerlijke pulp heeft, maar tegelijkertijd is de geur voor de meeste mensen zo walgelijk dat het zelfs niet naar openbare plaatsen kan worden gebracht.

De koning van fruit durian blijft nog steeds een mysterie, niet alleen voor fijnproevers, maar ook voor wetenschappers. Op aarde is er geen ander fruit of groente die zelfs een vage vergelijkbare geur zou hebben. We zijn eraan gewend dat alle vruchten aangenaam of neutraal ruiken, en het is nog steeds onduidelijk wat deze specifieke geur veroorzaakte.

Waar groeit durian?

Deze mysterieuze vrucht groeit in Azië, waar het 600 jaar geleden werd geopend. Het is ook populair in Maleisië, waar het zijn naam kreeg, wat in het Russisch "spike" of "doorn" betekent, in Indochina en India. Het wordt ook verzameld in de Australische tropen en Zuid-Amerika, maar toch is het Aziatische model het populairst. Voor de groei van het ideale vochtige tropische klimaat, en de wenselijke omstandigheden in het laagland.

Durian seizoen

De piek van het rijpen van de vruchten van durian valt op de lente en de zomer. Het tijdsbestek kan enigszins verschillen van specifieke klimatologische omstandigheden, maar in het algemeen rijpt Durian in tropische landen van de vroege lente tot de late zomer. Een ander interessant feit is dat durian slechts 8 uur bloeit - als de zon ondergaat, vallen de bloemen. Ook belangrijk is het feit dat de vruchten van deze vrucht niet worden verzameld, maar ze wachten tot de durian zelf op de grond valt.

Hoe durian eruit ziet

Durian-fruit is anders qua gewicht en vaste grootte. Het gewicht van de gerijpte vruchten begint dus van 2-3 kg en kan oplopen tot 10 kg, en in omvang kan het lijken op een groot voetbal. Het heeft een langwerpige vorm - het is meestal ongeveer 20 cm tot 30 cm lang en de diameter is gelijk aan de lengte van 15 cm tot 25 cm, maar het grootste deel van het gewicht en de grootte bestaat uit een dichte, massieve huid met spikes, de pulp zelf is niet te veel.

Overigens heeft deze vrucht de volledige naam Durian Cibetin, afgeleid van de wetenschappelijke Latijnse naam van de plant "Durio zibethinus". Ze onderscheiden ook een dergelijke ondersoort als de durian kuteysky (van de Latijnse Durio kutejensis), die wordt beschouwd als de thuisbasis van Indonesië, evenals het eiland Kalimantan. Deze variëteit is klein in vergelijking met de meer algemene analoge - de vrucht is slechts 20 cm lang en niet meer dan 12 cm in diameter, en kleinere bladeren van durian. De schil met stekels is zacht genoeg, zodat je het fruit gemakkelijk kunt vasthouden met je blote handen. Over het algemeen zijn de huid en het vlees tamelijk zacht en elastisch, en opmerkelijk genoeg is er geen walgelijke scherpe geur, waar durian van oudsher beroemd om is. Eetbaar alleen het binnenste gedeelte van de foetus.

Selectie en opslag van durian

Het exotische fruit durian moet zorgvuldig worden gekozen, wat de eerste indruk van deze mysterieuze oosterse delicatesse niet zal bederven. Voer de volgende stappen uit:

 • let op de bovenkant van de vrucht, waarvan de staart zich uitstrekt. Het is noodzakelijk om goed te ruiken aan de schil in dit gebied - hoe meer uitgesproken het aroma zal zijn, hoe meer de vrucht u zal verrassen met zijn smaak,
 • moet aandacht besteden aan wat voor soort geluid maakt. Klop op de schil, en als je een doof geluid hoort als reactie, dan moet je hoogstwaarschijnlijk de vrucht laten rijpen. Rijp fruit moet niet reageren met luide geluiden door te tikken, je hoort slechts een zacht gerommel van binnen - dit geeft aan dat het fruit al klaar is voor gebruik,
 • inspecteer zorgvuldig de doornen van durian, de rijpheid zal hun kleur vertellen. Volwassen fruitruggen moeten een geelachtige tint met bruinachtige toppen hebben.

Bewaren in het appartement en elke andere kamer is het gewoon niet waard - dit zal een doordringende geur vertellen die vruchten zal afgeven. Daarom is de ideale optie om het onmiddellijk na aankoop op te eten en vooral om het niet langer dan 5 minuten open te laten. Je kunt het fruit in verschillende lagen dikke folie leggen voor opslag, maar de geur zal nog steeds voelen. Als je durian als souvenir meeneemt van een exotische reis, dan kun je dit niet doen - ze laten hem gewoon niet naar de luchthaven. Maar allerlei soorten kant-en-klare desserts van deze vrucht - chips, snoep en gekonfijt fruit kunnen veilig worden opgeslagen voor een lange tijd en worden in onbeperkte hoeveelheden uit het land geëxporteerd.

Bevriezing is ook niet de beste oplossing, omdat het bij lage temperaturen niet alleen de smaak, maar ook alle gunstige eigenschappen verliest.

Wat ruikt naar durian

Durian is echt de meest stinkende vrucht in de wereld. Vanwege dit is het praktisch niet geëxporteerd en wordt het uitsluitend gebruikt in de plaats van groei, dus veel toeristen verliezen de kans niet om deze vrucht, die stinkt, tijdens de vakantie te proberen.

In Thailand wordt het zeer op prijs gesteld, van oudsher wordt ervan uitgegaan dat de geur ervan helse visies oplevert, en de smaak geeft hemelse vreugde.

We kunnen zeggen dat het op zijn eigen manier naar iedereen ruikt, dus er is geen exacte definitie van de geur. Er wordt echter unaniem opgemerkt dat juist de onaangename tonen in de geur de overhand hebben. Dus, hij herinnert iemand aan een mengeling van de geur van rotte eieren en gekookte uien, vuile sokken en afvalwater, knoflook en muffe vis, en soms kun je beschrijvingen vinden waarin er een toon van terpentijn is. De onaangename geur van durian is al lang een legende geworden, dus de meeste willen minstens een stuk van deze vreemde vrucht proberen. Na het snijden van fruit en vruchtvlees en geur, weigeren velen echter om de pulp ervan te proeven.

Hoe eten durian

Hoe durian te eten? Het moet een vers seizoensfruit zijn. Eet het onmiddellijk na aankoop gedurende enkele uren, zonder de kamer in te gaan. Eerst moet je de pulp van de schil verwijderen en dan na het openen heb je twee opties - breek de stukjes af met je handen of gebruik een lepel. Natuurlijk is het sneller en gemakkelijker om het met je handen te doen, maar de geur is zo parmantig dat het heel moeilijk is om het van je handen te wassen. Het pulpje schoonmaken met een lepel is wat ingewikkelder, maar de geur zal je niet lang blijven achtervolgen.

Ook durian wordt vaak in plakjes toegevoegd aan exotische cocktails. Gedroogde durian is niet minder populair, omdat het in deze vorm niet langer een scherpe geur heeft en de meesten besluiten het zonder angst te proberen.

Thais geven er de voorkeur aan om deze vrucht een beetje gezout water te drinken, naar hun mening, zo wordt de smaak volledig onthuld. Thaise fijnproevers geven ook de voorkeur aan een dergelijk dessert, gepekeld in kokosmelk als plakjes.

Als je een onrijp eetbaar fruit hebt gevangen, kun je het als groente gebruiken - bak het bijvoorbeeld in boter, stoof het en serveer met een bijgerecht.

Smaak van durian

De smaak en geur van durian is nergens mee te vergelijken, maar de redenen waarom het zo stinkt, zijn nog niet precies te achterhalen. Vanaf de eerste keer dat het lukt om het vruchtvlees te proeven en het hele smaakspectrum te begrijpen. Het is echter de moeite waard om het 2 of 3 keer te proberen, en je zult beslist niet onverschillig blijven. Opgemerkt moet worden dat het in de natuur onmogelijk is om twee identieke in smaak en geur van durians te vinden - niet alleen de variëteit en plaats van groei, maar ook de klimatologische omstandigheden, de tijd en kwaliteit van opslag en vele andere factoren zijn van belang. Ja, de koning van fruit heeft een scherp aroma, maar zijn smaak is iets subtiel en veelzijdig.

De consistentie van de pulp is zeer aangenaam en zacht en naar de smaak van iemand lijkt het op zachte roomkaas of mayonaise, iemand die vanille maakt, wel, iemand voelt duidelijk de smaak van gebakken uien. Notities van noten en fruit worden ook genoteerd, zoals een banaan of aardbei.

De smaak van durian is dus moeilijk in woorden te beschrijven, dus je moet gewoon proberen je eigen mening te vormen.

Calorie en chemische samenstelling

Calorie Durian Interesse degenen die gewend zijn om te zorgen voor de figuur. 100 g pulp bevat 147 kcal, wat de gemiddelde waarde voor fruit kan worden genoemd. De chemische samenstelling is als volgt: calcium, kalium, natrium, mangaan, magnesium en fosfor, zink en ijzer. 100 gram fruit bevat ook:

 • 65 gram water
 • 23,3 gram koolhydraten
 • 1,5 g eiwitten
 • 5,3 gram vet,
 • 3,8 gram vezels.

Vermindert constipatie

Durian-vruchten zijn rijk aan voedingsvezels. Het absorbeert water goed, zwelt op terwijl het door het spijsverteringskanaal stroomt, versnelt de darmmotiliteit en verhindert obstipatie. Natuurlijke vezels helpen kankerverwekkende stoffen uit het lichaam te verwijderen en voorkomen de ontwikkeling van darmkanker.

Voorkomt bloedarmoede

Bloedarmoede kan niet altijd worden veroorzaakt door een gebrek aan ijzer in het lichaam. Folaattekort (vitamine B9) is een andere negatieve factor voor de ontwikkeling van een ander type bloedarmoede. De gespecificeerde vitamine is betrokken bij de productie van normale rode bloedcellen en is rijk aan de vruchten van durian. Een kleine hoeveelheid koper en ijzer die in deze vruchten wordt gevonden, helpt ook de vorming van bloedcellen.

Bestrijdt depressie

De gunstige eigenschappen van durian als een natuurlijk antidepressivum worden ondersteund door een hoge concentratie aminozuur (AK) tryptofaan. Dit aminozuur wordt vaak stilzwijgend "natuurlijk slaperig poeder" genoemd. In het menselijk lichaam wordt het omgezet in serotonine en melatonine, neurochemische stoffen die een belangrijke rol spelen bij het opwekken van slaap en het voorkomen van epilepsie.

Een belangrijk element in de strijd tegen depressie is vitamine B6. Gebrek aan deze specifieke vitamine kan leiden tot ernstige depressie. Studies hebben aangetoond dat patiënten met een tekort aan de gespecificeerde voedingsstof in het lichaam depressies hadden, stabiel in een slecht humeur verkeerden, ervaren aanvallen van geïrriteerdheid en periodes van diepe depressie.

Een uitzonderlijk kenmerk is dat het rijk is aan B-vitamines - een zeldzaamheid tussen exotische vruchten. De exotische vruchten bevatten niacine, riboflavine, pantotheenzuur (vitamine B5), pyridoxine (vitamine B6) en thiamine (vitamine B1). Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de gezondheid van het zenuwstelsel.

Energie rijkdom

Net als sommige van de andere vruchten van de tropen, zoals bananen, avocado's en jackfruits, is durian rijk aan energie die het kan overbrengen op het menselijk lichaam. 100 g verse pulp bevat 147 calorieën, veel licht verteerbare sucrose en fructose, die klaar zijn om onmiddellijk de energiereserves van het lichaam aan te vullen.

Hoewel durian fruit relatief veel vet bevat onder fruit, zijn ze vrij van verzadigd vet en cholesterol.

Naast al het bovenstaande omvatten de gunstige eigenschappen van durian de ontwikkeling van lichaamsresistentie tegen infecties, verhoogde immuniteit, bescherming tegen vrije radicalen, versterking van de hartspier en normalisatie van de bloeddruk.

Selectie en opslag

Durian is seizoensfruit. Het oogsten duurt van juni tot augustus en valt samen met de verzameling van veel ander tropisch fruit, zoals mangosteen (of mangosteen), jackfruit en mango. Het is het beste om ze op tijd te kopen.

Buiten het vaderland is de koning van fruit een van de duurste vruchten, vooral de variëteit Sultan (D24), die veel gevraagd is in de Verenigde Staten en Europese landen. In de koelkast kan het fruit slechts enkele dagen worden bewaard.

U zult zelf uw gewenste graad van volwassenheid moeten bepalen. Sommige mensen houden van enigszins onrijpe vruchten, meer geurig en sommige geven de voorkeur aan volledig gerijpte exemplaren.

Naast pulp kan voedsel worden gegeten en zaden van durian ovaal, maar alleen in gekookte vorm. In smaak lijken ze op jackfruitzaden, hoewel niet iedereen van ze houdt.

Cybetin Durian - fruitbeschrijving

De vruchten van groenblijvende bomen zijn vrij groot en kunnen een gewicht van maximaal acht kilogram bereiken. Op de top van de vrucht is bedekt met een dichte huid met stekels, die qua uiterlijk lijkt op een zeer grote kastanje. Binnen - er zijn vijf kamers, gescheiden door lichte strepen, die het meest waardevolle deel van de vrucht bevatten - het delicate geel-romige vlees.

Opgemerkt moet worden dat het erg moeilijk is om hem te ontmoeten op de Russische schappen, omdat het praktisch niet wordt geëxporteerd. Het is mogelijk om alleen op durian te smullen terwijl je op vakantie bent en direct verblijft in de landen waar dit fruit wordt verbouwd.

De geur van fruit - wat ruikt naar durian?

Durian heeft een nogal onaangename geur die lijkt op een specifieke mix van vis, rotte eieren en knoflook. Maar sommige toeristen zeggen dat het ook kan ruiken naar stedelijke riolering.

In landen waar wordt durian gekweekthet is verboden om de vruchten naar openbare plaatsen te brengen, en voor toeristen hangen speciale waarschuwingssignalen. Een vrucht, zelfs als deze stevig is ingepakt, kan alle mensen in een ruimte met zijn geur vergiftigen. Je kunt durian en aan boord van vliegtuigen niet meedragen. Het is vermeldenswaard dat er in Thailand zelfs een bepaalde wet is die de uitvoer ervan buiten de staat verbiedt.

Chemische samenstelling

In de samenstelling bevatten de vruchten verschillende vitamines, macro- en micronutriënten, namelijk:

 • bèta-caroteen (vitamine A) - 23 μg,
 • thiamine (vitamine B1) - 0,37 mg,
 • Riboflavine (vitamine B2) - 0,2 mg,
 • Niacine - 1,07 mg,
 • Pantotheenzuur (vitamine B5) - 0,23 mg,
 • pyridoxine (vitamine B6) - 0,3 tot 17 mg,
 • foliumzuur - 36 mcg,
 • ascorbinezuur - 19, 7 mg,
 • magnesium - 30 mg,
 • natrium - 2 mg,
 • mangaan - 326 mcg
 • Zink - 0,28 mg
 • kalium - 437 mg,
 • fosfor - 39 mg,
 • Calcium - 6 mg,
 • koper - 208 mcg,
 • ijzer - 0,43 mg.

100 gram durian bevat 147 kcal.

Durian - nuttige eigenschappen

In aanvulling op zijn exotisch, de vrucht is anders en een reeks nuttige eigenschappen, namelijk:

 1. dankzij een groot aanbod van koper, kalium, foliumzuur, ijzer en B-vitamines, durian versterkt het hart, helpt bij bloedarmoede en heeft ook een positief effect op het endocriene systeem,
 2. de aanwezigheid van voedingsvezels helpt de darmen te reguleren
 3. tryptofaan, dat in de samenstelling zit, is in staat het menselijk zenuwstelsel te beïnvloeden en heeft een positief effect wanneer stemmingswisselingen, prikkelbaarheid of depressie optreden,
 4. durian heeft een gunstig effect op het vrouwelijke hormonale systeem. Evenals fruit verbetert de voortplantingsfunctie,
 5. verbetert de potentie bij mannen.

Het is de moeite waard om op te merken dat vanwege de calorische waarde, de vrucht zeer voedzaam is en perfect geschikt als snack tijdens het reizen.

Schade en contra-indicaties

Elke vrucht, ongeacht de gunstige eigenschappen, heeft een aantal contra-indicaties. Opdat durian na het gebruik alleen maar positieve emoties zou brengen, moeten de volgende eenvoudige regels in acht worden genomen:

 1. Het is onmogelijk om de vruchten van deze fruit- en alcoholische dranken te combineren, omdat je een zeer ernstige vergiftiging en een druksprong kunt krijgen,
 2. moet zich onthouden van durian aan mensen die aan hypertensie lijden,
 3. Het is ten strengste verboden om durian te gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Hoe een durian te kiezen

Er zijn verschillende trucs die onervaren toeristen zullen helpen om de meest rijpe en smakelijke vrucht te kiezen.

 1. Durian kopen is het best op de markt, maar niet in supermarkten.
 2. Wanneer je op de schil tikt, moet het geluid doof zijn, evenals het geluid wanneer je op een rijpe watermeloen tikt.
 3. De spikes moeten buigzaam zijn en opzij worden gezet.
 4. De huid moet matig zacht zijn, maar als u erop klikt, mag er geen lichte vingerafdruk zijn - dit fenomeen geeft de overrijpheid van durian aan.
 5. Herken de rijpheid van durian en kan ruiken. In de rijpe vruchten is de geur kalm en niet hard, in het groen - volledig afwezig en in overrijp - veroorzaakt het aroma een scherpe afkeer.

Hoe durian op de juiste manier op te slaan en te gebruiken?

Exotisch fruit is praktisch niet geschikt voor langdurige opslag. Thuis kan durian niet langer dan vijf dagen sinds de rijping worden bewaard, terwijl het in verschillende lagen papier en polyethyleen wordt verpakt. Maar het is vermeldenswaard dat de dingen en producten naast de vrucht het onaangename aroma absorberen, dat later zeer slecht erodeert. Daarom met vertrouwen Opgemerkt kan worden dat het bewaren van durian een zeer dubieus idee is, het is het beste om fruit heel snel te eten als het vers is. Het wordt ook niet aanbevolen om Durian te bevriezen, omdat het na ontdooien bijna al zijn heilzame eigenschappen en smaak verliest.

Durian fruit wordt met de handen gegeten, terwijl de huid en aderen worden verwijderd. Hetzelfde pulp wordt aanbevolen om in verschillende kleine stukjes te breken. Ervaren toeristen aanbevelen gebruik durian met een theelepeltje, het zal het proces een beetje compliceren, maar na een snack hoef je het niet te wassen met handen een onaangename geur van fruit.

Heel vaak kun je fruit vinden in cocktails en ijs, maar ook snoep, jam en chips worden er van gemaakt. Vermeldenswaard dat in deze versie durian zal een geweldig souvenir zijn, meegenomen van de rest.

Durian: beschrijving en nuttige eigenschappen van een plant

Dibrean cibetin (Latijnse Durio zibethinus) - dit is een algemeen bekende niet zo veel smaak als geur tropisch fruit. De plant behoort tot de familie Malvaceae. Своим названием (durian) обязан местным племенам из Малайзии, которые прозвали его так за наличие на плодах шипов (duri - шип).

Вообще, существует более 30 видов дуриана, 9 из которых пригодны в пищу, но больше всего известен дуриан цибетиновый. Именно его и можно чаще всего встретить на прилавках магазинов. О нем в данной статье и ведется речь. Er zijn tientallen variëteiten van dibrean cibetine, die verschillen in smaak en geur.

Biologische beschrijving van durian

De boom in de hoogte kan 45 meter bereiken.

Bladeren zijn leerachtig, eenvoudig, langwerpig-elliptisch van vorm.

De bloemen van deze plant zijn erg groot en hebben een zware zure geur. De plant wordt bestoven door vleermuizen die nectar en plantaardig stuifmeel eten. De bijzonderheid is dat de bloem durian slechts 8 uur bloeit, en 's nachts.

Durian fruit

De vruchten zijn bolvormig en groeien precies op de stammen (caulifloria) en takken (ramifloria). In diameter kunnen ze 30 centimeter en in gewicht bereiken - tot 5 kilogram. De vruchtenschaal is vrij stevig en volledig bedekt met stekels. Ze zijn bruingroen van kleur. Niet alleen de vruchtvlees wordt gebruikt als voedsel, maar ook hun zaden (als smaakmaker). De kleur van de pulp is geelrood.

De geur van fruit, op zijn zachtst gezegd, is "niet erg", het lijkt op een mengsel van rotte kaas, ui en terpentine. De stof die een onaangename geur geeft, is indool (hij geeft de geur aan onze natuurlijke voorwerpen). Maar wat interessant is, is dat een indool, wanneer sterk verdund met water, een geur verwerft. Jasmine!

Onaangename geur alleen rijp fruit. In het evolutieproces werd de geur ontwikkeld om dieren aan te trekken, de zaden samen met uitwerpselen te verspreiden. Trouwens, dankzij deze eigenschap wordt durian fruit gebruikt als een jachtaas.

In de landen waar deze verbazingwekkende en stinkende plant groeit, is het verboden vruchten in gemeenschappelijke ruimten, waaronder transport, te brengen. De smaak van de pulp van de vrucht is echter eenvoudig onvergelijkbaar.

De keuze van durian

Dus, stel dat je op de markt bent in een exotisch land waar durians worden verkocht. Vertrouw niet op de keuze van de fruitverkoper, vooral tijdens het laagseizoen, wanneer je fruit verkoopt.

Als u op het oppervlak van de vrucht drukt, moet deze iets zacht zijn. Als de vinger valt, is de foetus overrijp en is waarschijnlijk al begonnen te verslechteren. Als het niet toegeeft aan druk, is het nog steeds groen. Durian wordt na een inzinking uit een niet te groene boom gehaald, hij rijpt zichzelf.

De rijpheid van de vrucht kan ook worden bepaald door de staat van de schil, meer precies, de doornen erop. Als ze worden gevoerd, zijn de vruchten rijp en van goede kwaliteit, en zo niet, dan moet de foetus nog gaan liggen.

Ten slotte is het derde criterium geur. Als het erg sterk is, is de mosterd hoogstwaarschijnlijk al slijmerig, dat wil zeggen dat de vrucht overrijp is.

Maar de kleur van de vrucht betekent niets, omdat het sterk verschilt van ras tot ras.

Hoe durian het beste te bewaren

Durian wordt niet lang opgeslagen. Als de vrucht rijp is, is het beter om zo snel mogelijk te eten.

Durian heeft geen zin om in de koelkast te bewaren, omdat het bijna geen invloed heeft op de duur van de houdbaarheid. Bij kamertemperatuur kan het maximaal 5 dagen liggen, waarna het nodig is om er vanaf te komen. Vergiftiging met overrijpe durian is heel ernstig en je moet er niet mee grappen.

Bewaar Durian niet samen met ander voedsel, ook al is het een vrucht, bedekt met schil.

Durian in cultuur

Deze vrucht wordt door veel landen gerespecteerd. Dus, de Chinezen beschouwen het als een van de beste delicatessen voor kinderen, maar gewone Chinezen kunnen het niet betalen vanwege de prijs, niet elke dag, maar alleen op grote feestdagen. En daar is het gebruikelijk om met het hele gezin durian te eten en de hele vrucht in één keer te eten. Dit is heel redelijk gezien de geur van de vrucht.

Voor Maleisiërs is durian eten een echt ritueel, wat gepaard gaat met een meditatieve trance.

In alle landen waar durian groeit, wordt het beschouwd als een waardevolle medicinale plant met een verjongende werking.

Volgens één legende was de koning verliefd op een mooi meisje dat zijn gevoelens niet beantwoordde. Boos richtte hij zich tot de tovenaar, die hem een ​​onbekende vrucht gaf, die de koning zijn geliefde behandelde. Daarna werd ze meteen verliefd op hem. De vorst was zo blij dat hij zelfs vergat de goochelaar te bedanken. Toen werd de tovenaar kwaad op de liniaal en vervloekte de vrucht. Toen de koning kwam om nog een vrucht van liefde te nemen, ontving hij een stekelige en vreselijk ruikende vrucht. De koning werd opnieuw boos en gooide de vrucht op de grond met al zijn kracht, zodat hij zich splitste. Hij was zeer verrast dat er binnenin de vrucht nog steeds dezelfde "liefdesmassa" is.

Nuttige eigenschappen van durian

De vruchten van durian bevatten veel verschillende voedingsstoffen. Vanwege de vitamine C die erin zit, is durian een antiviraal middel. Het bevat ook vitamine A, vitamines van groep B, minerale elementen - calcium, ijzer, zink, fosfor, zwavel. Trouwens, durian is de enige vrucht in de wereld die organische zwavel in een dergelijke hoeveelheid in zijn samenstelling bevat. Het is door deze verbindingen dat hij een vieze geur heeft.

Ondanks het vrij hoge vetgehalte van fruit, heeft durian praktisch geen cholesterol in zijn samenstelling. Hoewel het caloriegehalte van de vruchtvlees bijna een record is voor fruit (vergelijkbaar met dat van kip of zwart brood), vanwege het hoge gehalte aan minerale elementen, komt het gevoel van verzadiging ermee snel, waardoor het risico op het nemen van overgewicht minimaal is.

Veel van de gunstige eigenschappen van durian worden geassocieerd met de aanwezigheid van antioxidanten, aminozuren, nicotinezuur, enz., Zelfs in fruit. Zelfs indool, dat een vreselijke geur geeft, heeft krachtige antibacteriële eigenschappen en anthelmintische werking.

Het foliumzuurgehalte van durians is ook op een recordniveau. Dit betekent dat durian vooral nuttig is voor zwangere en zogende vrouwen, maar ook voor ziekten van het zenuwstelsel. Met voldoende inname van foliumzuur in het lichaam van de zwangere vrouw, neemt het risico op het ontwikkelen van defecten af ​​met een orde van grootte. Tegelijkertijd, met een duidelijk tekort aan dit onderdeel van de voeding, is de kans groot dat we worden geboren met aandoeningen van het centrale zenuwstelsel.

Het systematische gebruik van Durian elimineert problemen met mannelijke potentie en dit alles dankzij zink, dat ook overvloedig aanwezig is in durians.

Zwavel die het bevat, maakt deel uit van veel essentiële eiwitten en heeft een verjongende werking.

In de geneeskunde zijn niet alleen vruchten gebruikt, maar ook bladeren en zelfs de wortels van een plant. De laatste worden gebruikt om infusies en afkooksels voor te bereiden met een sterk antipyretisch effect. In klimatologische omstandigheden, waar durian groeit, is dit vooral belangrijk, omdat tropische koorts jaarlijks honderdduizenden mensen doodt en er simpelweg niet genoeg antipyretische synthetische drugs zijn vanwege de hoge bevolkingsomvang en armoede in veel landen in Zuidoost-Azië. Dat is wanneer de durian te hulp schiet. Om de temperatuur te verlagen, volstaat het om alleen een kompres te maken uit het sap van de bladeren van durian.

Een afkooksel van de bladeren en vruchten van Durian goed verwijdert huidontsteking.

Vroeger werd een patiënt met een blad van Durian behandeld met een gal-morsen.

Contra-indicaties voor het gebruik van durian

Durian kan de bloeddruk verhogen, dus het is gecontraïndiceerd voor hypertensie.

Het is ten strengste verboden om Durian samen met alcoholische dranken te gebruiken, omdat dit vergiftiging en een ernstige allergische reactie kan veroorzaken.

Wat de mogelijkheid van durian consumptie tijdens zwangerschap en tijdens de borstvoeding betreft, waren de meningen van de artsen verschillend. Sommigen van hen zeggen dat durian vooral nuttig is voor dit contingent, en dit standpunt werd hierboven besproken, anderen geloven dat het beter is om het niet te riskeren, omdat de vrucht exotisch is en het nog niet bekend is welke reactie het zal veroorzaken bij een zwangere vrouw of baby. Het lijkt erop dat de waarheid ergens in het midden zit: alles is mogelijk, als een klein beetje en vergeet niet te luisteren naar je lichaam.

Er moet aan worden herinnerd dat in elk geval individuele intolerantie mogelijk is.

Mestra ontspruiten


Durian is de vrucht van een hoge (ongeveer 40 m hoge) groenblijvende boom van de familie Malvaceae. Het groeit in de landen van Zuidoost-Azië: Thailand, Vietnam, Maleisië, Indonesië. Er zijn meer dan 30 soorten durian, maar slechts 9 van hen zijn eetbaar, Durian cibetin wordt meestal op de markt gebracht. De boom groeit in tropisch regenwoud. Durian bloeit slechts een paar uur 's nachts. De vrucht rijping duurt van de late lente tot de laatste dagen van de zomer, in het regenseizoen.

In ons land is deze vrucht een exotische zeldzaamheid. Maar er zijn legendes over hem, als een vrucht met een specifieke geur en een aangename smaak. Veel mensen zijn geïnteresseerd in hoe durian eruit ziet. zijn vruchten zijn ovaal van vorm. Ze zijn vrij groot: ongeveer 20-30 cm lang en wegen ongeveer 2-8 kg. Een harde, stekelige schil bedekt de buitenkant van het durianfruit. Het fruit, waarvan je de foto hieronder ziet, lijkt op een langwerpige bal met stekels. De naam komt van het Maleise woord "dope", wat "spike" betekent. Acute uitgroeiingen op de schil beschermen de foetus tegen het eten door dieren.

De kleur van de vrucht is geelgroen. De beschrijving van de vrucht duidt soms op de roodachtige kleur van sommige variëteiten van durian. Binnen elk fruit is verdeeld in 5 kamers. Bruinachtige fruitzaden of geel, hun grootte is 2-5 cm. En het vlees van durian is gelig of romig, van een zeer delicate consistentie. Kenners van deze vrucht zeggen dat het in de mond smelt.

De voordelen van durian


Durian is enkel eetbaar fruitmet grote hoeveelheden zwavel. De aanwezigheid van deze stof is geassocieerd met een onaangename geur van fruit. Maar vanwege het hoge zwavelgehalte heeft durian gunstige eigenschappen. Zwavel wordt gemakkelijk opgenomen door het menselijk lichaam. Het interfereert met het verouderingsproces en verwijdert gifstoffen. Naast zwavel bevatten durians vitamine A, B en C, evenals een groot aantal nuttige sporenelementen. Fruit heeft een gunstig effect op verschillende systemen van het lichaam.

 1. De vrucht bevat een grote hoeveelheid kalium. Dit micro-element voorkomt de snelle verwijdering van calcium uit het lichaam. Als gevolg hiervan krijgt het botweefsel alles wat u nodig heeft voor normaal functioneren. Bovendien versterkt kalium zelf de botten en voorkomt het hun broosheid.
 2. Het fruit is rijk aan vitamine C (ascorbinezuur). Als u ongeveer 200-250 g durian vlees per dag eet, kunt u ongeveer 70-80% van de dagelijkse norm van ascorbinezuur krijgen. Deze stof is betrokken bij de synthese van huideiwitten (collagenen), die wonden kunnen helen. Het gebruik van durian heeft dus een positief effect op de menselijke huidaandoening.
 3. Durian bevat een aanzienlijke hoeveelheid vitamine B9 (foliumzuur). Deze vitamine bevordert de productie van rode bloedcellen. Durian is een goede manier om bloedarmoede te voorkomen.
 4. De vrucht van durian bevat koper. Dit element is, net als jodium, noodzakelijk voor een normale werking van de schildklier.
 5. Het fruit bevat vezels die de darmmotiliteit vergroten en de verwijdering van toxische en kankerverwekkende stoffen uit het lichaam bevorderen.
 6. Durian is rijk aan mangaan. Deze stof is betrokken bij de regulering van de bloedsuikerspiegel. Daarom is het eten van fruit heilzaam voor diabetici.
 7. Vitaminen B1 (thiamine) en B2 (riboflavine) zitten ook in doerians, de gunstige eigenschappen van deze stoffen zijn gerelateerd aan hun effecten op het zenuwstelsel en het spijsverteringsstelsel. Thiamine verbetert de productie van maagsap en verbetert de spijsvertering, en thiamine verlicht migrainehoofdpijn.
 8. Durian-vruchten zijn rijk aan tryptofaan. Dit aminozuur verhoogt de productie van melatonine en serotonine. Melatonine bevordert een sterke en gezonde slaap. En serotonine wordt "het hormoon van goed humeur" genoemd. Deze stof helpt depressie te bestrijden.
 9. Duriaans vlees heeft antibacteriële eigenschappen. Dit komt door de aanwezigheid in de vruchten van indol, wat een aseptische substantie is.
 10. Durian-vruchten zijn een natuurlijke bron van oestrogene stoffen die op dezelfde manier werken als vrouwelijke geslachtshormonen. Gebruik ervan de vrucht is gunstig over de regiments- en reproductieve functie van vrouwen.

Mensen die willen afvallen, kunnen dit veilig opnemen in je dieet het vlees van durian. Calorie fruit is klein, 100 gram fruitpulp bevat 147 calorieën.

Geur en smaak van durian

Vanwege het hoge gehalte aan organische zwavel heeft durian een zeer onaangename geur. Deze geur lijkt walgelijk voor mensen, maar trekt wel wat dieren aan, bijvoorbeeld civet en civet.

Wat ruikt naar durian? In dit opzicht zijn er verschillende meningen. Sommige mensen geloven dat Durian naar waterstofsulfide ruikt. Anderen geloven dat de geur vergelijkbaar is met de geur van rot uien of terpentijn. En voor iemand doet deze geur denken aan een geur van beschimmelde kaas. Maar iedereen is het erover eens dat Durian verschrikkelijk ruikt. Maar dit is alleen van toepassing op volwassen fruit. Onrijpe vruchten zijn vrijwel reukloos.

Maar tegelijkertijd is durian buitengewoon smakelijk en voedzaam. Het kan gezegd worden dat het een vrucht is met een vreselijke geur, maar met veel smaak. Wat kan vergelijk de smaak van zijn pulp? Fruitliefhebbers geloven dat het vergelijkbaar is met de volgende producten:

 • vla,
 • pasteitje
 • een mix van noten en kaas,
 • een mengeling van banaan en mango,
 • avocadovlees,
 • vanille-ijs.

Durian consumeren

In ons land is deze vrucht bijna niet te vinden in winkels. Meestal durian proberen tijdens het reizen in de landen van Zuidoost-Azië. Om te profiteren van het gebruik van fruit en om hun aangename smaak te voelen, is het noodzakelijk om te weten hoe de juiste vrucht te kiezen.

 1. Het is beter om het fruit direct na aankoop te gebruiken. Je kunt alleen de hele vrucht bewaren, en zelfs dan nog heel kort. Snij durian moet onmiddellijk worden gegeten, anders zal het snel verslechteren. Bovendien beginnen de vruchten, in stukken gesneden, snel een nog walgelijkere geur te produceren. Dit komt door de interactie van zwavelverbindingen met zuurstof.
 2. Durian moet ruiken. Als de vruchten niet ruiken, zijn ze onrijp. Deze vruchten worden niet gegeten, omdat ze smaakloos zijn. In dit geval moet de geur niet te sterk zijn. Overheersende vruchten geven een scherpe geur af.
 3. Om de rijpheid van durian te bepalen, moet je op zijn huid kloppen. Als de foetus volwassen is, klinkt er een plof.
 4. Je kunt de verkoper vragen de durian te snijden om de pulp te zien. Maar in dit geval moet het onmiddellijk na aankoop worden verbruikt. Volwassen fruit is stevig, geel van kleur, zonder vlekken.

U kunt ongesneden hele vruchten voor een zeer korte tijd bewaren. Ze worden in verschillende zakken verpakt en op kamertemperatuur bewaard. Je kunt de vrucht invriezen, maar ze verliezen hun heilzame eigenschappen en smaak. Van durian kun je zelfgemaakte bereidingen maken, in de vorm van jam en jam. Dit is een goede manier om het product te bewaren.

Omdat durian een specifieke geur heeft, is het beter om hem buitenshuis te gebruiken. Daar moet durian een lepel gebruiken, anders houden de handen de geur van fruit lang. Voordat je een stuk durian eet, moet je uitademen en je adem inhouden. Dus het ruikt minder. U kunt tampons van watten in uw neus inbrengen.

conclusie

Er kan worden geconcludeerd dat durian erg smakelijk en gezond is. Het enige nadeel is een onaangename geur, maar walging kan worden overwonnen. Dus als je naar exotische landen reist, is het de moeite waard om dit ongewone fruit te proberen.

Wat is het?

Durian tsibetinovy ​​behoort tot het geslacht van groenblijvende tropische planten van de familie Malvaceae. Tot op heden zijn er ongeveer 30 variëteiten van deze vrucht die groeien in tropische bossen van Zuidoost-Azië. Deze planten zijn grote bomen met een zwakke vertakking. Ze hebben steunwortels en gewone bladeren. Het is opmerkelijk dat slechts 9 van de bekende 30 variëteiten geschikt zijn voor voedsel.

Durian bloemen zijn groot, witachtig of roodachtig, afhankelijk van de variëteit. Ze kunnen zich niet alleen ontwikkelen op de takken, maar ook op de stammen. Niet alleen bijen bestuiven ze, maar ook vleermuizen, want durian bloeit van de schemering tot de nacht gedurende niet meer dan 8 uur. De vrucht van de plant onderscheidt zich door een bijzonder harde schaal met karakteristieke stekels. Met deze functie kunt u het onrijpe fruit beschermen tegen dieren. Het is vanwege zijn type dat de vrucht zijn naam heeft gekregen, wat "doorn" of "doorn" betekent.

Ondanks het feit dat het niet alleen groeit in Maleisië, Thailand, India en Indochina, maar ook in Zuid-Amerika, is Aziatisch fruit bij gourmets erg in trek. Het wordt gekweekt in een meer comfortabel klimaat, rijpt van de lente tot het einde van het zomerseizoen. Verzamel het wanneer de vruchten zelf op de grond vallen. Volgens de algemene beschrijving bereikt durian de parameters van een voetbal in grootte. Het gewicht varieert van 2 tot 10 kg, de vorm is vaak langwerpig. Soms bereikt het fruit een lengte van maximaal 30 cm, terwijl de diameter 20-25 cm kan zijn.

Hoe groot de durian ook lijkt, meer dan de helft van zijn gewicht valt op de schil in plaats van op het sappige vlees. Het binnenste gedeelte van durian heeft witte muren en is verdeeld in segmenten. In elk "compartiment" zijn er 3-4 geelachtige zaden. In de regel zijn er 5 compartimenten binnen de vrucht, ongeveer even groot. Vier van hen zijn gevuld met pulp en in de vijfde zijn de botten.

kenmerken

Een onderscheidend kenmerk van de vrucht is het feit dat hij een vieze geur heeft. Daarom geloven maar weinig mensen onmiddellijk dat durian kan worden gegeten. Het ruikt zo erg dat je het niet mee naar openbare plaatsen kunt nemen. Met hem kun je niet zomaar naar de winkel gaan of een taxi nemen: het verbod strekt zich zelfs uit tot het rijtuig in de lift, wat wordt aangegeven door een speciaal teken van een doorgestreept fruit in een rode lijn. Объясняется это тем, что зловонный дух тайского фрукта невозможно выветрить никакими средствами. Именно поэтому экзотический дуриан нельзя ни хранить, ни транспортировать. Вонь настолько ужасна, что ее сложно и описать, но сама мякоть отличается божественным вкусом, за что дуриан и называют королем фруктов.

De smaak van rijp fruit met een zachte textuur is zoet. Het is verzadigd, lijkt op een mengsel van banaan, mango, ananas, papaja en vanille. Wat betreft de geur van de schaal zelf, dan kun je het vergelijken met een mengsel van de "smaak" van rioolwater, rotte vis en rot vlees of een karkasgeur. Iemand denkt zelfs dat in deze stank de geuren van een ton rotte uien kunnen worden onderscheiden, omdat sommige toeristen tranen laten zien wanneer ze een durian ontmoeten. Wat betreft de hoeveelheid pulp in de vrucht, het is niet erg veel: veel valt op de dikke schil met spikes. De pulp van een rijpe vrucht heeft geen vlekken, het is van dezelfde consistentie en kleur.

Samenstelling en calorieën

De stinkende geur van durian wordt verklaard door het feit dat zwavelzuur in de vrucht aanwezig is. Exotisch fruit is verzadigd met eiwitten, vetten en koolhydraten, bevat veel vitamines en onderscheidt zich door de afwezigheid van cholesterol. De smakelijke pulp is rijk aan ascorbinezuur, nicotinezuur en foliumzuur. Het heeft niacine, caroteen, riboflavine, calcium, ijzer en fosfor. Wat betreft de calorische inhoud, bevat in honderd gram durian 145 kilocalorieën. Deze gegevens zijn kenmerkend voor rauw en bevroren fruit. Een teveel aan durian in voedsel kan echter overgewicht veroorzaken.

Voordeel en schade

Ongewoon Thais fruit heeft bepaalde gunstige eigenschappen. Als we bijvoorbeeld organische zwavel in zijn samenstelling hebben, wordt durian terecht erkend als een van de unieke exotische vruchten. Indool, een bron van organische zwavel, is vooral nodig voor het menselijk lichaam, omdat het bacteriedodende eigenschappen heeft. Dankzij voedingsvezels is Durian effectief voor obstipatie. Het absorbeert perfect water, waardoor de peristaltiek wordt versneld en kankerverwekkende stoffen uit het lichaam worden verwijderd. Deze nuance kan darmkanker voorkomen.

Durian is ook effectief tegen bloedarmoede, omdat het een maatregel is om dit te voorkomen. Het verbetert de conditie van het haar en de huid en heeft ook een positief effect op het versterken van botten en de schildklier. Bovendien helpt het bij de behandeling van diabetes en heeft het een positief effect op het werk van het spijsverteringsstelsel. Evenals de exotische vrucht is goed voor migraine en depressies. Omdat het een onovertroffen afrodisiacum is en een enorme hoeveelheid oestrogeen bevat, is durian verantwoordelijk voor het normaliseren van de vrouwelijke hormonale achtergrond, die belangrijk is voor elke vrouw. Het is vermeldenswaard dat dit niet alleen de algemene toestand van de vrouw beïnvloedt, maar ook haar vruchtbaarheid.

Het is ook nuttig voor de gezondheid van mannen. Durian kan worden gebruikt als een middel om energie te helpen herstellen. Het helpt niet alleen de huid te reinigen, maar geeft het ook elasticiteit en stevigheid. Vanwege het gehalte aan fosfor in combinatie met kalium, versterkt het niet alleen de tanden, maar behandelt het ook bepaalde tandvleesaandoeningen. Bovendien heeft het gebruik van een ongewoon fruit een gunstig effect op het cardiovasculaire systeem.

Naast de gunstige eigenschappen voor het menselijk lichaam heeft durian echter ook negatieve kanten. Bijvoorbeeld, hoe lekker het ook mag lijken, en hoe graag het ook is, het is gecontra-indiceerd voor zwangere vrouwen. Bovendien kan het niet worden gebruikt tijdens de borstvoeding. Het gebruik van Durian kan ook de druk beïnvloeden, dus mensen met hypertensie hebben de pulp van de foetus om uiterst voorzichtig te zijn. Anders is het beladen met plotselinge drukstoten.

Er zijn andere beperkingen, terwijl het negeren van het gebruik van Durian aanzienlijke schade aan de gezondheid kan veroorzaken. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk om niet alleen rekening te houden met incompatibiliteit met alcohol, maar ook met het tijdsinterval tussen welke het onmogelijk is om te drinken na het nuttigen van durian. In de regel moet u ten minste vier uur wachten om uw gezondheid niet te schaden. Bovendien moet u begrijpen dat de vrucht een maaltijd niet volledig kan vervangen.

In één keer kun je niet meer dan tweehonderd gram eten, fruit combineren met een andere maaltijd. En het is ook onmogelijk om geen rekening te houden met de waarschijnlijkheid van individuele intolerantie en allergische reactie. Er zijn ook bevestigingen: in sommige gevallen worden huiduitslag, allergische rhinitis en zelfs nasofarynxoedeem waargenomen.

Hoe te kiezen?

Ondanks het feit dat durian nogal hoge kosten heeft (ongeveer 5-20 US dollar), vermijden toeristen zelden de verleiding om exotische dingen te proeven. Soms wordt deze vrucht al geschild op een substraat verkocht. Niet elke vrucht heeft echter een echte goddelijke smaak. Om niet in de val te lopen, en niet teleurgesteld te zijn over het fruit, dat zelfs in uw eigen land niet meer getransporteerd en geëxporteerd kan worden, moet rekening worden gehouden met de volgende nuances:

 • een rijpe vrucht verschilt van andere doordat hij is gespleten, als zijn schil begint te barsten (voornamelijk 5 kruidnagelen), dan is dit het eerste teken van een goede vrucht,
 • zodra de schil scheurt, begint de vrucht een geur af te geven, terwijl het eetbare deel van durian (zijn pulp) ruikt,
 • als aan de ene kant een rot deel wordt opgemerkt, is zo'n vrucht niet geschikt voor voedsel, bovendien zal zijn vlees stolsels hebben, die niet in een goed rijp product mogen zijn,
 • om een ​​goede vrucht te kopen, moet je naar de schil kijken op de plaats van de staart, je kunt hem zelfs ruiken: hoe meer uitgesproken de geur, hoe rijper de vrucht is,

Bekijk de video: 26 SLIMME HUISHOUDELIJKE HACKS OM JE LEVEN SCHOON TE MAKEN (Februari 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send