Tuinbloemen, planten en struiken

Rogersiya planten en verzorgen in de volle grond water gevende voortplanting

Pin
Send
Share
Send
Send


Soms wil je iets ongewoons en geweldigs in je tuin planten, voor de vreugde van jezelf en de afgunst (natuurlijk, goed) van je buren en vrienden. Maar de meerderheid van de exotische planten die recent in de verkoop zijn gegaan, is helaas zeer wispelturig en vereist tijdrovende zorg.

Vaak gebeurt het als volgt: nadat je een aanzienlijk bedrag hebt uitgegeven aan de aankoop van een nieuw tuinhuisdier, die (zoals beloofd door de verkoper) je zal verrassen met zijn bloei voor meer dan één seizoen, heb je niet eens de tijd om te genieten van zijn buitengewone uiterlijk. We moeten bitter rouwen en geld weggooien, en lege ruimte in het bloembed. Maar niet alles is zo triest! Onder de "exoten" is het heel goed mogelijk om een ​​relatief pretentieloze en tegelijkertijd zeer decoratieve soort te kiezen. We zullen het hebben over een van hen - Rogers.

Rogers-Een voldoende grote sierbladige plant uit de steenhemelfamilie, die lang (sinds het begin van de vorige eeuw) stevig in Europese tuinen en parken is gevestigd, hoewel deze in Rusland nog niet wijdverspreid is. En tevergeefs! En hier is waarom.

Rogersia podofillovaya, of kapolistnaya (lat Rodgersia podophylla). © Cheryl Moorehead

Uitzonderlijke decoratieve Rogers

Spectaculaire verschijning Rogers valt meteen op bij zelfs de meest gesofisticeerde tuiniers. Haar handpalm (Rogers Horse Bale en podofillovaya) of cirrus (rogersa pinus en buzinnolistnaya) bladeren vormen prachtige krachtige gordijnen met een rijke groene kleur. Rogersia-bladeren groeien van een sterke kruipende wortelstok, ze zijn erg reliëf, lange bladstelen.

De grootste bladeren en machtige bladstelen onderscheiden zich door rogersia paardenkastanje. De vorm van de struik is zeer compact en afgerond. Rogers roosjes met roze-witte of crèmekleurige bloemen, verzameld in een complexe pluim en hebben een aangenaam licht aroma, bereiken een hoogte van 120-150 cm .De bloeiwijzen bloeien in het midden in het begin - midden juli en verheugen het oog minstens een maand. De rest van de tijd zal de plant je tuin versieren met zijn ontleedde exotische bladeren, die met het begin van de herfst zijn geschilderd in rijke brons, karmozijnrode of rood-paarse tonen.

Rodgersia paardenkastanje (lat Rodgersia aesculifolia). © mwms1916

Rogers-toepassing in tuinontwerp

Rogers zal niet alleen bloembedden, rabatki, mixborders versieren, maar ook dienen als een uitstekend kader voor een tuinvijver. Trouwens, als je Rogers landt op het water of op een moerassige plaats, zullen de herfstkleuren bijzonder helder en verzadigd zijn. Trek je ogen niet uit! Rogersia is perfect bestand tegen de rol van planten voor de rotstuin. Het is inderdaad niet logisch om het op een kleine alpine glijbaan te laten groeien (het is te groot), maar in een groot rotsaquarium zal het met recht een echte dominante hooggelegen worden.

Rogersia zelf heeft een groot decoratief effect, maar door het in de tuin te planten, samen met de gastheer, bergenia, klokken, varens of podofill, kun je heel ongebruikelijke en interessante composities krijgen. Niet erger dan dat de plant er uit zal zien als één soort aanplant, comfortabel gelegen, bijvoorbeeld in de schaduw van bomen op het gazon.

Rogers groeit

Een ander positief kenmerk van Rogers is de verbazingwekkende eenvoud, het gebrek aan zorg. Hoewel, natuurlijk, heeft deze niet-wispelturige plant zijn eigen kenmerken, waarmee het wenselijk is om rekening te houden zodat deze zo comfortabel mogelijk in de tuin kan zitten. Ten eerste voelt Rogers zich het best in een gedeeltelijk overschaduwde of, als de bodem vochtige, zonnige plaats is. Ten tweede, ondanks het feit dat de plant geen speciale eisen aan de bodem stelt, groeit het en ontwikkelt het zich beter op lichte en voedzame lamsels, en geeft ze de voorkeur aan zware kleigrond.

Rogersia vlierbes (lat. Rodgersia sambucifolia). © James Steakley

Beplanting en reproductie van robster

Bij het planten van Rogers is het de moeite waard om meer humus, compost of turf in de grond te brengen, en de plant zal zeker op de verzorging reageren en deze zal lang bloeien. Rogers 'rhiza wordt met niet meer dan 4-6 cm in de grond verzonken. Rogería bereikt zijn normale, "volwassen" formaat in 2-3 jaar na het planten, wat in overweging moet worden genomen bij het maken van decoratieve plantensamenstellingen. Het verbazingwekkende eigendom van Rogers is dat, met de juiste keuze van de plek waar de plant wordt geplant, de plant nog geen decennia kan herplanten!

Rogersiya vermenigvuldigt vrij eenvoudig. In het voorjaar is zijn wortelstok verdeeld en plant hij meteen delenki op een vaste plaats. In de tweede helft van de zomer wordt Rogersia gepropageerd door bladstekken met een "hiel". Welnu, liefhebbers van 'goochelen' kunnen proberen de plant met zaden te verspreiden. Rogers zaden ontkiemen echter behoorlijk slecht en erg lang, en zaailingen ontwikkelen zich te langzaam in vergelijking met planten verkregen door het verdelen van wortelstokken. Bovendien zijn Rogers vaak pereopolyatsya, dus het verzamelen van de zaden van verschillende soorten van deze plant moet op een redelijk behoorlijke afstand van elkaar worden geplant. Over het algemeen is deze bezetting alleen geschikt voor de meest geduldige bloemist.

Zorg voor rogersia

Net als de overgrote meerderheid van tuinplanten, moet Rogers de grond eromheen mulchen, wat zal helpen om het vocht dat je nodig hebt voor een goede gezondheid langer te bewaren. In de periode van actieve groei heeft rojersia regelmatig water nodig (maar dit is niet zo vermoeiend). Welnu, aan het einde van het seizoen moeten de stengels bij de wortel worden geknipt en de plant "in slaap vallen" om uw tuin volgend jaar opnieuw te versieren.

Ondanks het feit dat Rogersia vanuit Oost-Azië (Japan, Korea en de westelijke regio's van China) naar ons is gekomen, is het winterhard genoeg (is bestand tegen temperaturen tot -23-25 ​​° C) en heeft het geen serieuze onderdak nodig. Hoewel, natuurlijk, zal een lichte schuilplaats met droge bladeren niet misstaan ​​in de sneeuwloze winters.

Hier in het algemeen en alles. Ik hoop dat dit materiaal veel amateur-tuinders zal interesseren en Rogers zal eindelijk een waardige plaats innemen in onze tuinen.

Rassen en soorten

Rogersia kastanje is de meest voorkomende soort, de essentie van welke naam ligt in de gelijkenis met het gebladerte van de boom met dezelfde naam. Deze bloei wordt gekenmerkt door bloei met roze verven en het feit dat het beter groeit langs de oevers van stuwmeren.

Rogersia Blender - zoals alle andere Rogers in natuurlijke omstandigheden, groeit het op een zeer grote hoogte - tot 2,9 km boven zeeniveau. In hoogte bereikt deze plant 140 cm, terwijl de diameter van de bladen oploopt tot 50 cm .Tijdens de bloei heeft het blad een prachtige bieten-brons kleur, die vervolgens wordt vervangen door niet minder aantrekkelijk fris groen met een reliëf venatie.

De bloemen zijn klein, maar bij elkaar komen ze roze-witte geurige bloeiwijzen voor die tot 30 cm lang boven het gebladerte uit torenen. De soort bloeit eind juni en eindigt eind juli. Spruiten en bladstengels hebben een bruine puberteit.

 • ondersoorten rogersia henrici onderscheidt zonneweerstand. In het voorjaar hebben de bladeren een koffiemelkachtige kleur en in de zomer heldergroen.

Rogersia-veer in de bergachtige dennenbossen van China "klimt" het nog hoger - met 3-3,9 km, en zelf is het wat lager - tot 1,2 meter hoog. Het grote bladvormige blad, oplost, krijgt een paarse tint en wordt donkergroen, ook met reliëfaders. Paniek bloeiwijzen van 25 tot 30 cm lang - wit of roze, stralen een aangenaam aroma uit tijdens de bloei (ongeveer 25 dagen) in juli.

 • Beroemde tuinvorm elegantie van rogers - gekenmerkt door roze bloemen,

 • en de variëteit rogersia chocoladevleugels ze veranderen gedurende het hele seizoen van ontwikkeling - van roze tot roodachtig, en het gebladerte dat chocoladetonen vervangt door meerkleurig met groene en rode insluitsels heeft hetzelfde en keert in de herfst terug naar chocoladetonen.

 • rang rogersia bronz pico uitgerekt in hoogte boven de belangrijkste soort - tot 1,5 meter, de bladeren veranderen van kleur van roze-paars naar bronsgroen en bloemen - crème.

Rogersia podofillovaya (popolistnaya)

Het groeit in Korea, China en Japan, het wordt gekenmerkt door een vederachtige hoogte vergelijkbaar met rogersia en handpalm gedissecteerd reliëf bladeren tot 40 cm in diameter.

De kleur van de bladeren tijdens de bloei is brons, dan - niet verzadigd groen. Crèmewitte bloemen worden georganiseerd in talrijke bloeiwijzen - pluimen die ongeveer een maand bloeien, vanaf half juni.

 • Voor rang rogersia brownlaub kenmerkende roodbruine kleur gebladerte.

Rogersia lamellaire gefokt in een apart geslacht, met slechts één zeldzame soort in de bloementeelt - lamellaire astilboides. De groeiende habitat is gelegen op het grondgebied van Noordoost-China en Korea, aan de bosranden en ravijnen.

Verschillen van astilboides lamellair van verschillende soorten rogers zijn behoorlijk indrukwekkend - het is laag (tot 30 cm hoog), heeft stijve, elastische en echt enorme bladeren met een diameter van maximaal 70 cm met lange, sterke bladstelen. De lichtheid is kenmerkend voor de steel - deze reikt tot 1,5 meter hoogte.

De bloeiwijzen zijn minder opvallend, ze bestaan ​​uit kleine crèmekleurige bloemen die aan het einde van de bloei vallen, bereiken een lengte van 25 cm. De bloeiperiode begint in juli en duurt ongeveer een maand.

Rogersiya planten en verzorgen in het open veld

Succes bij de teelt van Rogers hangt grotendeels af van de keuze van een geschikte site ervoor. Dat is de halfschaduw, waardoor de plant niet de hele tijd de tijd krijgt om in de open zon te blijven.

Het wordt niet aanbevolen om verschillende variëteiten van deze plant dicht bij elkaar te planten, omdat wederzijdse bestuiving zal plaatsvinden met het daaropvolgende verlies van individuele kwaliteiten. Op de landing gebied moet ook bescherming bieden tegen de wind tot aan de periode van koud weer.

Astilba is ook een vertegenwoordiger van vaste planten uit de familie Stone-hem. Veel aanbevelingen voor het kweken tijdens het planten en verzorgen in het open veld, vindt u in dit artikel.

Rogers water geven

Meer zorg voor Rogers is zelfs relatief eenvoudig en heeft voornamelijk betrekking op regelmatig en overvloedig water geven. Het is zelfs beter als de plant zich in de buurt van het reservoir bevindt, waar vochtige lucht buitengewone helderheid aan het gebladerte geeft.

Water geven is met name van belang in de hete zomer en met een gebrek aan natuurlijke neerslag, en in het geval van een locatie dicht bij een permanente waterbron, worden ze alleen uitgevoerd na het controleren van de grond - als het nat is, mag u het niet water geven.

Leemachtige voedingsbodem is goed geschikt voor normale ontwikkeling. Rogers houden van humus, compost en turf en het is de combinatie van deze componenten die optimaal is.

De grond in de straal van de groei moet systematisch worden losgemaakt, terwijl tegelijkertijd onkruid wordt verwijderd - zo zal de aarde onder meer worden verzadigd met lucht, wat belangrijk is, en om te voorkomen dat overmatige verdamping van vocht uit de grond kan worden vermalen met pristvolnye cirkelschors of turf. Mulch besprenkeld soms na de procedure van losmaken.

Rogersia-transplantatie

Rogersia zal het oog tientallen jaren verrassen zonder een transplantatie nodig te hebben, als de plaats waar het groeit correct is gekozen! Tegelijkertijd draagt ​​ze transplantatie perfect over. Er zijn zeldzame gevallen van wortelrot van rogers geplant in de moerassige laaglanden.

Overplanten naar een droog gebied zal helpen om dit probleem op te lossen, hoewel je een struik kunt opgraven, een drainage kunt regelen van fragmenten van dikke takken, geëxpandeerde klei, stukjes aardewerk in het gat dat is gevormd en het opnieuw planten.

Rogersia topdressing

Het kost veel tijd om te voeden gedurende het hele groeiseizoen, vooral tijdens actieve groei en bloei.

De plant leeft goed met zowel minerale als organische meststoffen, en het beste van alles, als topdressing complex organisch-mineraal is - met alle mineralen die nodig zijn voor rogeria.

Grote nadruk moet worden gelegd op de aanwezigheid van stikstof, kalium en fosfor in de bodem en om bemesting te combineren met irrigatie.

Rogers bijsnijden

Maatregelen voor sanitaire snoei van Rogers omvatten het verwijderen van gebroken en gedroogde takken, het scheuren van zieke vellen en het scheuren van steeltjes als de bloei voorbij is.

Voordat de kou de plant bereikt, is het noodzakelijk om alle bladeren af ​​te snijden en alle stelen bijna tot aan de wortel af te knippen - het zal in de winter gemakkelijker voor hem zijn.

Rogersiya wintervoorbereiding

Hoewel rogersia niet erg vatbaar is voor vorstplanten, is het toch aan te raden om haar te regelen voor de winteropvang van gevallen bladeren.

Onder de laag sneeuw (vooral dik) voelt het over het algemeen redelijk comfortabel, maar wees voorzichtig tijdens de vroege lente, wanneer er geen sneeuw is, maar de vorst is nog steeds sterk. Dan is het nodig om extra beschutting te bieden, bijvoorbeeld op basis van niet-geweven textiel.

Rogeria fokken

Elke soort rogers kan worden vermeerderd door zaad- en vegetatieve methoden. De eerste wordt herkend als niet effectief vanwege de extreme traagheid van zaadontkieming thuis.

Bovendien zal het jonge exemplaar niet eerder dan het vierde jaar beginnen te bloeien.

Reproductie Rogers stekken

De tweede, gebaseerd op de stekken, is verstoken van deze tekortkomingen. Het gaat om de voorbereiding van stekken in het midden van de zomer van bladeren met hakken, hun daaropvolgende beweging in de stimulator van kieming en verdieping van het bodemmengsel voor beworteling.

Het hele proces eindigt met het verschijnen van sterke wortels en het verder planten van de plant in de volle grond. De beste tijd om van boord te gaan, waardoor Rogers sterker worden voor de komst van de winter, is het begin van de lente.

De landing zelf moet worden overwogen rekening houdend met verschillende kenmerken die hieronder worden beschreven:

 • De te planten grond moet schoon zijn van onkruid en graszoden en moet worden uitgegraven tot een diepte van 30 cm,
 • De aarde moet worden gearomatiseerd met humus, turf en gemengd met bladverliezende en bosbodems,
 • De afmetingen van de uitgegraven landingsgaten moeten de afmetingen van het wortelsysteem iets overschrijden,
 • Op de bodem van elk plantgat is het nodig om een ​​drainagelaag aan te leggen bestaande uit kleine stenen, gebroken stenen of grind,
 • Voor het planten van een jonge boom, moet het worden bewaterd,
 • Geplante planten moeten ook worden bewaterd in het gebied van de plantcirkel, en dan moet de grond worden gemout met schors of turf.

Ziekten en plagen

De unieke antiseptische eigenschappen van Rogers laten het toe om de aanvallen van insectenplagen eenvoudig af te weren en niet ziek te worden. Zelden kan voorkomen wortelbeschadiging door naaktslakken en bladrot.

Zones die zijn blootgesteld aan infecties worden verwijderd, waarna de plant gedurende de dag wordt behandeld met een fungicide. Om deze ziekten te voorkomen, hoeft u het niet te overdrijven, door water te geven.

Als de bodem oververzadigd is met stikstof, kan dit een positief effect hebben op de groei van het gebladerte, maar negatief op de bloei. Rogers kan niet bloeien in 2 gevallen - met onregelmatig en zwak water geven en onder de felle zon staan.

Rogersia: planten en verzorgen in het open veld

Een mooie, ongebruikelijke bloementuin zal zeker de aandacht vestigen op de site en een waardige decoratie worden van het landschap van een zomerhuis of een landhuis. In dit opzicht zijn heldere en zeldzame planten en bloemen erg populair bij tuinders. Een dergelijke plant is rogersia.

Bloembeschrijving

Rogersia is een overblijvend kruid behorend tot de familie van steenzaagfabrieken. Het is genoemd naar admiraal John Rogers, die in de 19e eeuw deze struik uit China heeft meegenomen. In het wild groeit de plant in natte bossen en bergen van China, het Koreaanse schiereiland en Japan.

Een volwassen plant is een verspreidende struik met grote bladeren die een hoogte van 1 tot 1,5 m bereikt. In jonge struiken heeft het wortelsysteem de vorm van een staaf en bij volwassenen is het bedekt met een groot aantal processen.

Rogers bladeren groeien op lange bladstelen, die rechtstreeks uit de wortelstok komen. Dat reliëf helder groen met een bronzen tint laat zijn de belangrijkste versiering van de struik. In diameter kunnen ze oplopen tot 50 cm. Hun vorm kan vederachtig en handvormig zijn. Vanwege de gelijkenis van de bladeren van deze struik met de bladeren van een kastanje, wordt de plant soms rogersia kastanjebladeren genoemd. In de herfst veranderen de bladeren van kleur. Afhankelijk van de variëteit variëren de kleuren van paars tot roze.

Bloemen van een inwoner van Azië zijn klein. Ze worden verzameld in bloeiwijzen, bevestigd op een hoge steel, die net als de bladeren de wortelstok verlaat. Wilde struiken hebben witte bloemen. Maar uitzicht op de tuin kan bloemen roze, beige en crème tinten. Rogersia bloeit ongeveer een maand.

Belangrijkste soorten en variëteiten

In het wild zijn er ongeveer negen soorten Rogers. Onder hen worden de volgende als meest populair beschouwd:

 • paard borst,
 • luchtig,
 • buzinolistnaya.

Rogersia Blender. Dit type plant is een van de beroemdste onder tuiniers. De struik bereikt een hoogte van 80 tot 180 cm, de bloemstelen zijn nog hoger - van 120 tot 140 cm. Uitwendig lijkt het blad op bladeren van kastanjebomen. De bladeren van de struik hebben een zeven-vormige vorm. Hun onderscheidende kenmerk is een ongebruikelijke kleur. Молодые листочки имеют бронзовый оттенок, но со временем он сменяется зелёным. Диаметр листа достигает 50 см. Цветы у куста чаще всего белые или светло-розовые.

Роджерсия конскокаштанолистная имеет немного сортов, это:

 • Генри — высокий сорт, имеющий бледно-розовые цветки.
 • Генрици — гибридный солнцеустойчивый сорт с листвой, меняющей окрас. Весной она кофейно-молочного цвета, а летом ярко-зелёного.

Роджерсия перистая. De plant bereikt een hoogte van 70 cm, maar tijdens de bloei kan deze gemakkelijk oplopen tot 120 cm. Deze soort dankt zijn naam aan de vorm van gebladerte, hij is peristhilted aan de struik. De bladdiameter is 30 cm .Alle jonge bladeren hebben een paarse kleur, die geleidelijk wordt vervangen door donkergroen. De plant bloeit halverwege de zomer met witte of lichtroze kleine bloemen.

De hoofdvariëteiten van Rogers Perista zijn als volgt:

 • Alba - Deze variëteit heeft groen blad en witte bloemen, die soms een gele tint hebben.
 • elegantie - de kwaliteit verschilt in bloemen met een roze tint.
 • Fayrvorks - heldere variëteit met kersenrode en roze bloemen en ongewoon gebladerte, waarvan de kleuren variëren van brons tot felgroen.
 • Chocolade vleugels - deze variëteit valt op door zijn soortgenoten door zijn uiterlijk en ongebruikelijke mogelijkheid om de kleur van het blad te veranderen. Dus aan het begin van de groei zijn de bladeren van de plant chocoladekleurig, daarna worden ze veelkleurig met groene en rode spatten. In het najaar verandert de struik weer in chocolade. De bloemen van de plant zijn roze, maar na verloop van tijd worden ze roodachtig.
 • ideaal - deze variëteit heeft donkergroen blad met een roodachtige rand. De struik bloeit met rode bloemen.

Rogersia vlierbessen. Deze soort is uiterst zeldzaam in Russische tuinen. Deze situatie is te wijten aan het feit dat Rogers Buzinolistnaya meer veeleisend is voor warmte en koud weer niet verdraagt. De struik van deze soort groeit slechts 70 cm. De bladeren hebben een ontlede vorm en lijken op oudere bladeren. Struiken overschrijden de hoogte van het gebladerte, ze strekken zich 120 cm uit en steken heel mooi uit boven de groenachtig-bronzen bladmassa. De struik bloeit met witte of roze bloemen.

 • Rode huid - een variëteit met roodachtig-bronzen blad en witte bloemen met een grijsachtige tint.
 • Kupferschein - struik, bloeiende creme bloemen.

Plantpropagatiemethoden

Allerlei Rogers vermenigvuldigen zich zowel vegetatief als door zaad. Maar wanneer u een reproductiemethode kiest, moet u rekening houden met de klimatologische omstandigheden in het gebied waar de bloem zal groeien.

Deze methode van reproductie is niet populair, omdat thuis de ontkieming van zaden veel tijd in beslag neemt, en jonge rogers pas na 4-5 jaar zullen bloeien. Als echter het planten van zaden wordt gekozen, moet er rekening mee worden gehouden dat deze plant in staat is tot zelf-afstoffen, en daarom is het beter om verschillende variëteiten op een afstand van elkaar te planten.

Bloemzaden worden in het vroege voorjaar geoogst, waarna ze met kou verhard worden. Hiervoor is de zaailingencontainer gevuld met voedingsbodem. Vervolgens wordt de grond bevochtigd en worden de zaden op de bovenste laag geplaatst. Dan zijn ze bedekt met aarde. Daarna wordt de zaadtank gedurende 2-3 weken naar een koele kamer met een luchttemperatuur van 0 graden gestuurd.

Na het quenchen wordt de container op een warmere plaats geplaatst, waar de temperatuur in het bereik van 10-15 graden moet liggen. Hierdoor kunnen de zaden ontkiemen.

Wanneer de hoogte van de zaailingen 10 cm bereikt, duiken ze in aparte containers, waar ze worden bevrucht en bewaterd.

Op straat, jonge planten verdragen bij het vaststellen van warm weer, en het planten in de volle grond wordt alleen geproduceerd in de herfst.

Bos opdelen

Deze methode is de gemakkelijkste en daarom de meest voorkomende bij tuiniers. Het wordt gebruikt voor het fokken en verjongen van de struik. De beste tijd hiervoor is de lente en de herfst: in het voorjaar verdelen ze de struik, hierdoor kan de plant sterker worden tegen de winter, in de herfst verdelen ze de wortelstok, waardoor delen van het wortelsysteem kunnen ontkiemen.

Tijdens de verdeling van de struik worden delen van de plant onmiddellijk in de volle grond geplant, nadat ze eerder zijn voorbereid.

De wortelstok is verdeeld in verschillende delen en vervolgens in containers geplaatst met voedende primer. Daarna worden de tanks in de kamer met de luchttemperatuur binnen 10-15 graden gedurende vier maanden achtergelaten. De grond die ze nodig hebben om periodiek te hydrateren. Het planten van gekiemde delen van wortelstokken in de volle grond gebeurt in het voorjaar.

Rogers kunnen groeien van stekken. Hiervoor is het noodzakelijk om plantmateriaal te maken - stekken in juli. Ze zijn gemaakt van bladeren met hakken. Afgewerkte stekken worden ondergedompeld in een speciale oplossing om het kiemproces te stimuleren. Daarna worden ze geplant in een bak met een wortel om te rooten. Wanneer de stekken sterke wortels geven, kunnen ze in de volle grond worden geplant.

Regels voor planten op open terrein

Het begin van de lente is de beste tijd voor het planten van Rogers in volle grond. Tijdig planten zal de plant in staat stellen om sterker te worden door het begin van het koude seizoen.

Het proces van het planten van de struik zelf is als volgt:

 1. Eerst moet je de grond voorbereiden. Om dit te doen, graven ze de aarde in een geschikt gebied op tot een diepte van 30 cm, terwijl al het onkruid en de graszoden worden verwijderd.
 2. Tijdens de verwerking van de bodem wordt het bevrucht, verzadigd met voedingsstoffen. Gebruik voor deze humus, turf.
 3. Daarna graven gaten voor het planten van zaailingen. Hun grootte zou het volume van het wortelsysteem van planten enigszins moeten overschrijden.
 4. Aan de onderkant van het gat is een drainagelaag geplaatst, die het stagneren van water zal voorkomen. De drainage maakt gebruik van kleine stenen, stukjes gebroken bakstenen en grind.
 5. Een laag van eerder bereide aarde wordt op de drainage geplaatst.
 6. Voordat de zaailing uit de container wordt verwijderd, wordt er water gegeven. Met deze maatregel kunt u de plant nauwkeuriger verwijderen.
 7. De zaailing wordt in het gat geplaatst, de wortels enigszins recht.
 8. De plant wordt voorzichtig besprenkeld met aarde, waarna de grond lichtjes wordt aangedrukt met de handen.
 9. Na het planten is de zaailing goed bewaterd en wordt de plantcirkel gemulst met schors of turf, zodat het vocht niet verdampt.

Plagen en ziekten

Rogersia heeft zeldzame antiseptische eigenschappen. Dit helpt het te beschermen tegen ziekten en plagen. Maar toch, soms zie je dat de wortels van de plant worden beschadigd door slakken en rot op het gebladerte.

Als de plant ziek is, moeten alle beschadigde gebieden onmiddellijk worden verwijderd en vervolgens worden behandeld met een fungicide-struik. Verwerking is wenselijk om overdag uit te voeren.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat elke ziekte gemakkelijker te voorkomen is. Om dit te doen, volstaat het om de wijze van drenken van de struik te observeren en Rogers niet te overstromen.

Elke tuinman probeert ervoor te zorgen dat zijn site mooi en verzorgd is. Daarom proberen alle eigenaren van tuinpercelen unieke en heldere planten te kweken. In dit opzicht is Rogers een van de mooiste, ongewone en tegelijkertijd pretentieloze struiken.

Plant zorg


Deze vaste struik kost niet veel tijd en moeite. Het belangrijkste is om de juiste plaats voor uitstappen te kiezen en eenvoudige zorgoperaties uit te voeren. Ze omvatten de volgende items:

 • Voorjaarsperiode - schoonmaken van oud gebladerte en mulch, losmaken van de grondlaag, topdressing, bedekken van nieuwe mulch. Tijdens de laatste vorstperiode is het essentieel om jonge scheuten te bedekken met non-woven materiaal. Dergelijke procedures zullen helpen om de plant te doen herleven na een lange winterslaap.
 • Zomer - de introductie van het mineralencomplex in de grond, je moet constant de toestand van de bloem in de gaten houden en wanneer er open wortelstokken worden gevonden, deze afdekken met een laag substraat. Na de bloei worden gedroogde stengels en bladeren gesneden, zodat alle krachten gericht zijn op de vorming van mooi gebladerte. Het is noodzakelijk om vaardig water te geven, erover in de subsectie "Water geven".
 • Herfst - het volledig snoeien van de stengels is voltooid, mulchen moet in een dikkere laag worden gedaan dan in het voorjaar. Humus en compost worden traditioneel gebruikt als mulch.

Op elk moment van het jaar, met uitzondering van de winter, is het noodzakelijk om op tijd te wieden, onkruid kan niet als bloemperkversiering dienen.

Verlichting voor Rogers

plant houdt van schaduwrijke plaatsendrie uur zonneschijn is voldoende om te groeien en zich perfect te ontwikkelen, omdat het licht kan 'accumuleren' en geleidelijk kan uitgeven. De drogere schaduw is echter niet geschikt, de grond moet goed worden bevochtigd, maar het is noodzakelijk om laaglanden uit te sluiten waar overmatig vocht kan accumuleren. Sommige bloemkwekers, die de behoeften niet hebben bestudeerd, kunnen een vaste plant op de zonnigste plaats landen, Rogers zal op dergelijke locaties erg "ziek" zijn. Het verzorgen van de afwezigheid van tocht is belangrijk, het is beter als de aanplant wordt omgeven door sterkere bomen.

In de hitte, is het noodzakelijk om de struiken in de ochtend en de avond water te geven.en 's avonds is extra bladspuiten wenselijk. Wanneer water niet de vorming van plassen moet toestaan. De grond is belangrijk om voorzichtig los te maken, dicht en nat kan rotting van de wortels veroorzaken.

Je kunt de grondlaag mulchen, zodat het vocht lang meegaat en onkruid niet lang zal verschijnen.

De beste tijd om kunstmest aan te brengen, is lente en zomer. Na een lange winter moet je sterker worden, het gebladerte groeit, en hoe beter de grond is, hoe mooier en weelderiger de struik zal zijn. In de zomer is er een bladwijzer van bloemen en vernieuwing van het gebladerte, die ook extra kracht vereist.

Topdressing moet worden uitgebalanceerd in termen van organische samenstelling: het is niet eenvoudig om een ​​mineraal-organisch complex onafhankelijk te maken, een kant-en-klaar mengsel dat in een winkel wordt gekocht, is hier beter geschikt voor. Bemest goed met humus en compost.

Topdressing moet bevatten:

Plagen en ziekten

Rogers heeft antiseptische eigenschappen en bestrijdt mogelijk ongedierte, dus ze omzeilen het. De schimmel en het virus verschijnen ook niet. Dit is een ander voordeel en gemak van zorg.

Het enige belangrijke probleem is rot.De eigenaar van de plant zelf is schuldig aan zijn uiterlijk. Mogelijke redenen voor het voorkomen ervan:

 • onjuist gekozen landingsgebied - lage ligging, nabijheid van grondwater,
 • ijverig water geven
 • het irrigatieschema is analfabeet, het land is niet opgedroogd en er komt een nieuwe portie water.

Scheuten zijn volledig gesnoeid en laten ongeveer 30 cm over. Een veelgemaakte fout van een onervaren hovenier is om een ​​struik opzij te zetten zonder te snoeien.. Tijdens de winter is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de bloem bedekt is met een voldoende dikke laag sneeuw, als deze onvoldoende is, dan moet je de wortels bedekken met een laag mulch. Het moet de wortelstokken beschermen tegen te koude lucht en zo bevriezing voorkomen.

Bos opdelen

De beste tijd om te delen is het vroege voorjaar. De struik wordt zorgvuldig uit de grond gegraven en vervolgens verdeeld in verschillende delen. Zitten in de voorbereide bodem elk deel apart, overvloedig water gegeven voor snellere rooten.

In de herfst is het mogelijk om de wortels zelf te verdelen. De belangrijkste horizontale wortel wordt uitgegraven, verdeeld in kleine stukjes van 8-10 cm, elk segment wordt gezaaid in een container, op een koele plaats geplaatst, overgebracht naar een warme kamer met het begin van warmte en wachtend op de eerste bladeren die eind mei verschijnen. Delenki plaatst u op een afstand van minstens 20 cm, u moet begrijpen dat rogers vrij snel groeien.

Vaste plant kan groeien en nieuwe scheuten geven in gebieden waar het niet geschikt is, omdat u dit moet onthouden en preventieve maatregelen moet nemen.

Gebruik in landschapsontwerp


Vanwege de schoonheid van het loof, past deze vaste plant goed bij veel evergreens en bloemen. Het past goed in de rotsachtige tuinen, geplant langs de paden en siert ze, en voor het planten langs de vijvers is deze bloem over het algemeen perfect.

Kan in groepen worden geplant op de achtergrond van een goed onderhouden gazon met groen gras, het ziet er behoorlijk indrukwekkend uit.

Wanneer op de achtergrond gemaakt met de hulp van Rogers, heldere bloeiwijzen van tijger lelies, hortensia's, irissen, Bluebell ziet er geweldig uit. Het is een prachtige compositie met varens. In de schaduw van grote bomen, op de bank, aan de schaduwzijde van het huis, versiert deze plant de samenstelling van de tuin, en met het begin van de herfst kan een relletje tinten je de blues laten vergeten.

Ondersoorten en variëteiten

Over het algemeen zijn er 9 soorten meerjarige, culturele - drie soorten.

 • Paarden borst - hoogte is 1 meter, gebladerte heeft een rode kleur. Elk blad wordt ontleed in 7 kleintjes (vergelijkbaar met een kastanje), bloemen worden verzameld in pluimen, elk 30-40 cm lang. De bekende variëteit is Irish Bronz.
 • vederachtig - kan oplopen tot 60 cm., Eén blad met een diameter tot 40 cm is verdeeld in veren, tinten bloemen zijn witroze. Sorta - Hercules, Fireworks (Superworks).
 • Podofillovaya - in de hoogte kan 80 cm en meer bereiken. Het blad lijkt op een vinger, de bloemen hebben een geurige geur, een vleugje ivoor. Gemeenschappelijke soorten - Rotlaub, Smaragd.

Rogersia: Varieties and Varieties

Leuke exotische Rogers is een grote plant die zich effectief vestigde in parken en lanen van Europese steden. Deze tuincultuur is vernoemd naar de Amerikaanse admiraal Rogers, die bij het zien van een charmante plant besloot om hem uit China te halen. Overigens groeit er ongeveer 9 soorten Rogers. Ondanks zijn mooie en pittoreske uiterlijk, pretentie en verbazingwekkende weerstand tegen de grillen van de natuur, worden de Rodgers op lange termijn alleen maar populairder.

Deze tuincultuur behoort tot de familie van de steenhak. Elke plant van Rogers trekt met zijn monumentaliteit en decoratie. Telkens meer en meer groeit deze vaste plant elk jaar een machtig bloembed, dat bestaat uit een veelvoud aan vegetatieve rozetten en volledig bedekt is met steeltjes.

De lengte van de steeltjes is indrukwekkend: hij kan 1,5 meter bereiken. Rogersia bloeit van het begin van de lente tot het einde van de zomer met prachtige bloeiwijzen van sneeuwwitte, lichtgele en roze bloemen die de delicate geur verdunnen. En al deze schoonheid is omgeven door spectaculaire grote bladeren van sappige groene kleur.

Om een ​​onderscheid te maken tussen Rogers, bekijkt u gewoon de bladeren: deze kunnen met de vingers worden gesneden of geveerd. Meest gebruikelijk paardenkastanje rogers. Een dergelijke ongewone naam van de plant was te wijten aan de interessante vorm van de bladeren: ze hebben duidelijke overeenkomsten met de bladeren van paardenkastanje.

Palmaat-ontleed bladeren bladeren en stopvormige rogers. Het is waar dat de bladeren één eigenschap hebben: er zijn grote kruidnagels langs de rand en aan het einde zijn ze als afgesneden. De bloei van deze soort kan iets eerder worden waargenomen dan de andere, en hij verspreidt zich actiever.

Circulaire rogersia heeft bladeren geveerd en enigszins langwerpig. Hun lengte kan 50 cm worden, deze look zal je tuin versieren met sappige roze, romige en witte bloemen.

Een plant planten

Om Rogersia je onvermoeibaar te laten genieten van de kleurrijke bloei en haar blad heeft zijn prachtige vormen en smaragdgroene tint niet verloren, moet de te planten grond worden verrijkt met humus, turf of compost. Het wortelsysteem wordt slechts 4-7 cm in de voorbereide grond begraven.

Waarschuwing! Het wordt niet aanbevolen om de plant te planten in gebieden die open staan ​​voor de zon, anders zullen de bladeren gaan branden en zal de plant waarschijnlijk zijn decoratieve uiterlijk verliezen.

2-3 jaar na het uitstappen bereiken rogers volwassen maten. Dit feit moet in aanmerking worden genomen als u nadenkt over het creëren van decoratieve bloemstukken in landschapsontwerp. Goed gekozen plek voor beplanting en bodem verrijkt met voedingsstoffen is de helft van het succes van het kweken van een mooie en gezonde plant.

Meststof en dressing

Exotic Rogers zal dankbaar reageren op organische en minerale supplementen, die beschouwd worden als het belangrijkste element in het kweken van een cultuur.

Naast fosfor, kalium en stikstof moet een complexe feed voor Rogers de volgende sporenelementen bevatten:

Topdressing wordt gemaakt tijdens de hele vegetatieve periode, maar het is vooral belangrijk om de plant te helpen tijdens de periode van actieve groei en bloei.

Rogersia: combinatie met andere planten

Vanwege het feit dat rogersia heel mooi en decoratief is, vormt het in combinatie met andere planten ongebruikelijke en pittoreske plantensamenstellingen. Opmerkelijke nabijheid wordt onthuld met badan, varen en zachte bellen. De plant ziet er zeer indrukwekkend uit in soorten met één soort, comfortabel gelegen in een verduisterde plaats, bijvoorbeeld onder de kruin van een boom.

Metgezellen passen ook in hoge planten: met hen zullen ze een enkel horizontaal oppervlak creëren. Een bonte puinhoop ziet er prachtig uit, die wordt gevormd door verschillende soorten rogers en andere schaduwtolerante vaste planten (het kan een rode mijnwerker zijn, een medunitsa, een maagdenpalm).

Rogersia in landschapsontwerp

Met deze exotische plant kunt u elk bloembed, een mixborder, een kunstmatige vijver of vijver op een effectieve manier decoreren. Perfect complementeert de rogers en de rotstuin, past interessant in de grote rotspartijen, waar ze de rol van dominante hooggelegenheid zal spelen. Maar op een kleine alpine glijbaan is het beter om rojergija niet te gebruiken vanwege de hoogte.

Hoe Rogers te planten

Rogers landing in de open grond foto

Voor het planten moet je de grond goed voorbereiden, want rogers zullen vele jaren op één plek groeien. Het is beter om meer van rotte compost of humus te maken met een snelheid van 1 deel organisch materiaal in twee delen tuingrond. Het gat is van tevoren klaargemaakt, gezien de grootte van de wortelstok van onze zaailingen. Er moet aan worden herinnerd dat de wortel van de vaste plant zich ongeveer 4-6 cm van het aardoppervlak verdiept.

Het hangt af van de juiste pasvorm en plaatskeuze hoe rogers zich in de komende jaren comfortabel zullen voelen. Als alles goed is gedaan, zal de eeuwigdurende plant je aandacht niet tientallen jaren nodig hebben!

 1. Het is noodzakelijk om lichte gedeeltelijke schaduw te kiezen, zonder de hete middagstralen van de zon.
 2. Не заглублять чрезмерно корневище, в среднем над ним должен быть слой почвы около 5 см.
 3. Позаботиться о хорошей структуре и питательности грунта. Питательные, легкие, богатые гумусом почвы — лучшая среда для выращивания экзотического растения.
 4. Оставьте достаточно места для развития растения: через 2-3 года роджерсия достигает максимального размера, в диаметре кустик будет 60-100 см, а в высоту до 1,5 метра. Aarzel daarom niet om schoonheid te bedrijven, geplant op een afstand van 0,6-1,2 m van de dichtstbijzijnde hoge planten.

Voortplanting door stekken

In de tweede helft van de zomer kan Rogers worden vermeerderd door bladeren gescheiden van een deel van de paardenhiel of "hiel". Bladstekken worden geplant in zaailingen met losse grond en zorgvuldig onderhouden, zorgen voor regelmatige watergift en goede verlichting (lichte halfschaduw in de tuin of oostelijke ramen in het huis zullen doen).

Wanneer de stekken jonge scheuten vrijgeven, is dit een signaal dat de planten wortel hebben geschoten. In september-oktober is het mogelijk het ontvangen plantgoed op een vaste plaats te landen, zonder te vergeten het in de winter te verwarmen. Bedek de jonge Rogers voorzichtig met een dikke laag afgevallen bladeren en druk op de planken zodat de schuilplaats door de wind wordt geblazen. Volgend seizoen zullen jonge struiken actief groeien.

Voorbereiding op de winter

Rogers is vorstbestendig en tolereert gemakkelijk winters met vorst tot -25 ° C. Echter, om dit te dekken, is hetzelfde niet overbodig om stress te weerstaan ​​bij afwezigheid van sneeuwbedekking. Als de vorst in uw omgeving sterker is, bedek de plant dan zorgvuldig met afgevallen bladeren, stro, gemaaid gras en top met agrofibre of ander isolatiemateriaal. In het voorjaar worden de planten vrijgegeven zodat de jonge zaailingen niet ontkiemen.

Rodgersia paardenkastanje Rodgersia aesculifolia

Rodgersia konskokastanolistnaya Rodgersia aesculifolia foto

De vaste plant heeft een hoogte van een meter en heeft grote zevenvingerige bladeren die op kastanje lijken, vandaar de naam. Bloemen zijn vaak onopvallend (maar er zijn ook bloeiende variëteiten), de plant wordt gekweekt omwille van een decoratief tapijt van luxe bladeren, die in de herfst in een karmijnrode bronzen kleur zijn geschilderd.

Rodgersia geveerde Rodgersia pinnata

Rogersia geveerde Chocolate Wings Rodgersia pinnata 'Chocolate Wings' foto

Mooie geveerde Rogers met scherp getande, iets langwerpige bladeren, vooral variëteiten met een delicate roze en bordeauxachtige schaduw van bladeren en bloemen, zoals Chocolate Wings Chocolate Wings.

Rodgersia luchtig vuurwerk Rodgersia pinnata 'Vuurwerk' foto

De verscheidenheid aan vuurwerk is opmerkelijk voor compacte roze bloeiwijzen op kastanjebruine krachtige steeltjes.

Rodgersia luchtige bronzen puntige Rodgersia pinnata bronzen pauwfoto

Bronoklasse pikok hield van elegante bladeren met een bronzen tint, iriserend in het licht van vele tinten.

Rogersia Feather White Elegance Photo

Een zeer aantrekkelijk ras is elegantie met melig-achtige bloeiwijzen van melkachtig witte bloemen.

Rogersia podophilous of popolistnya rodgersia podophylla

Rogersia podofillovaya rang Braunlaub braunlaub rodgersia podophylla foto

Grote luxueuze bladeren van vijf delen, die op een palm lijken, bedekken de aarde met een fantastisch tapijt. Bijvoorbeeld, de Braunlaub braunlaub rodgersia podophylla variëteit met een bronzen, bordeauxrode tint is een goede keuze voor het decoreren van een schaduwrijke tuin.

Rodgersia henrici Rodgers henrici

Rogersia Cherry Blash rodgersia henrici cherry bloost foto

De bladeren van Rogers Heinrici zijn enigszins als klimop, ze zijn veel kleiner dan die van kastanjeblad en geveerd, meer langwerpig. Bloemen hebben een uitgesproken decoratief karakter. De meest populaire variëteit is Cherry Blush rodgersia henrici cherry blush.

Pin
Send
Share
Send
Send