Kruidige en medicinale kruiden

Hoe koriander te kweken in de volle grond

Pin
Send
Share
Send
Send


Cilantro verwijst naar de jaarlijkse kruidige groentegewassen. Het heeft een specifieke smaak die niet bij iedereen in de smaak valt, maar in de Kaukasische keuken is wiet erg populair en wordt het toegevoegd aan de meeste groente-, vis- en vleesgerechten.

Kruidige wiet is nog steeds te vinden onder andere namen, zoals koriander, klopovnik, kismets.

Cilantro bloeit in de tweede helft van de zomer en tot eind augustus en is een goede honingplant die bijen naar de tuin trekt. Bij het telen van koriander moet er rekening mee worden gehouden dat deze op lange termijn moet worden behandeld en dat er gemiddeld 45 dagen verstrijken tussen aanplant en oogst. Bovendien geeft koriander bij onvoldoende vocht snel bloemstengels vrij.

De naam van de plant komt van het Griekse woord "Kores", wat "bug" betekent. Misschien kreeg Cilantro het vanwege de speciale, niet erg aangename geur, die onrijpe vruchten en het groene deel van de plant produceert.

Favoriete variëteiten van tuiniers

De meest voorkomende soorten koriander op de percelen zijn:

 1. Venus. Verschilt in vroege rijping, wordt gebruikt in salades. Bush hoogte tot 80 cm.
 2. picknick. Vroegrijpe lage struiken van niet meer dan 40 cm hoog met een groot aantal grote bladeren. Rijpt na 35 dagen. Het heeft een hoge opbrengst - van 1 vierkant. m. gebied kan worden verzameld 3 kg groen.
 3. Borodino. Middenseizoen variëteit, klaar voor gebruik na 45 dagen na aanplant. De hoogte van de struiken tot 70 cm, hoge opbrengst.

Zaden planten

De meest gunstige tijd voor het planten van zaden is de periode van 15 april tot 30 april, wanneer de grond al een beetje is opgewarmd, maar een matige vochtigheid heeft gehouden. Nachtvorst tot vijf graden vorst zijn niet beangstigend voor jonge culturen. Met dergelijke plantvoorwaarden begin juni kun je de eerste bladeren van koriander halen. Om ervoor te zorgen dat gezonde greens het hele zomerseizoen op tafel blijven, is het aan te bevelen om de zaden in verschillende fasen te planten, ongeveer om de twee weken of om verschillende variëteiten koriander te gebruiken om te rijpen.

Zaad selectie

Je kunt korianderzaden kopen in retail- en apotheekketens. Bij het kopen moet je letten op de ouderdom van het zaadmateriaal. Hoge ontkieming kan alleen zaden opleveren die niet langer zijn dan 2 jaar. Na 3 - 4 jaar opslag verliezen ze de groei-eigenschap en de zaailingen blijken van slechte kwaliteit en ongelijk. Per vierkante meter land is 2,5 gram zaad nodig.

Zaad voorbereiding

De dichte schil van korianderzaad kan bijdragen aan een vertraging van de kieming. Om dit proces te versnellen, is het noodzakelijk om de zaden te weken in water met een temperatuur van 22 tot 25 graden gedurende twee dagen of tenminste enkele uren.

Een landingsplaats kiezen

De landingsplaats moet open zon of halfschaduw zijn, weg van hoge bomen en struiken. Nou, als deze site op een kleine heuvel staat. Light-cilantro cilantro geeft geen goede oogst, omdat het in de schaduw is van andere planten of structuren. De grond in het gebied moet licht en vruchtbaar zijn, met een goede water- en luchtstroom, met een matige reactie. Zware grond, die gemakkelijk een dichte korst vormt op het oppervlak, past geen koriander.

Wijk met andere culturen

Bij het zaaien van korianderzaden is het nodig rekening te houden met de voorgangers, omdat de toekomstige oogst ervan afhankelijk is. Het wordt aanbevolen om de zaden te zaaien na:

en naast uien, komkommers, wortels. Zo'n buurt is erg handig en het planten wordt willekeurig uitgevoerd op plantaardige bedden of langs de randen van aanplant en tussen rijen. Maar na kool, wortels (volgend seizoen) en kruidige kruidachtige planten, is het zaaien van koriander ongewenst.

Regels en patronen zaaien

Zaden worden gezaaid in goed bevochtigde putjes van 1,5-2 cm diep, de afstand tussen de korrels is 5 - 10 cm, bestrooid met droge aarde. Rijafstand is ongeveer 30 cm. Bij voldoende bodembevochtiging zullen de eerste zaailingen ongeveer 2-3 weken na het planten van de zaden verschijnen.

Water vereisten

De frequentie en het volume van de irrigatiewijzigingen zijn afhankelijk van de periode van groei en ontwikkeling van planten. Jonge zaailingen hebben twee irrigaties per week nodig van 5 liter per vierkante meter. In de periode van verhoogde groei van groene massa nemen de volumes van het irrigatiewater toe tot 8 liter. En nadat de vrucht is gerijpt, neemt de hoeveelheid water weer af en is ongeveer 2 liter.

Watergift moet regelmatig en tijdig worden uitgevoerd. Je kunt water gebruiken. Overvloed en gebrek aan vocht kan niet worden getolereerd. Het gebrek aan vocht zal de kwaliteit van de green beïnvloeden, het zal droog en hard worden. Overtollig water zal leiden tot rottende wortels en vertraagde ontwikkeling.

Loszitten en wieden

Het losmaken van de grond zorgt voor een betere luchtaanvoer naar de wortels van planten. Dit is vooral belangrijk voor Cilantro tijdens het groeiseizoen. Regelmatig loslaten van de grond vormt geen korst op het oppervlak. Zelfs een lichte droging van het oppervlak van de aarde zal de ontwikkeling van groene gewassen belemmeren.

Losraken wordt enkele uren na het besproeien aanbevolen.

Onkruidbestrijding begint onmiddellijk na het verschijnen van scheuten en gaat door totdat de gewassen kracht krijgen. Volwassen planten zelf kunnen omgaan met onkruid en wieden kan zeer zelden worden uitgevoerd.

Oogst en opslag van het gewas

De optimale oogsttijd vindt ongeveer 40 tot 50 dagen na het verschijnen van de zaailingen plaats. Tijdens deze periode bereikt de hoogte van groene struiken 15 - 20 cm en trekt de aandacht met zijn sappige groene schaduw. Snijgroen wordt 's morgens aanbevolen. Na de oogst moet het gras grondig worden gewassen en gedroogd tegen vocht.

Cilantro bewaren kan droog en bevroren zijn. Voor het invriezen wordt de groene massa fijn gesneden, verpakt in strakke containers of zakken en in een vriezer geplaatst. Voor droge opslag moeten vochtgedroogde stelen met bladeren eerst in kleine bossen worden opgebonden en in een donkere, droge ruimte met goede ventilatie worden opgehangen. Nadat de Cilantro uiteindelijk is gedroogd, wordt deze geplet en in dichte glazen containers of papieren zakken gelegd.

Nuttige specerijen zijn geschikt voor consumptie gedurende meer dan een jaar. Het kan worden toegevoegd aan verschillende groenten en vlees, eerste en tweede gangen.

Korianderzaad of koriander

Groen is al lang een integraal onderdeel van het menselijk leven geworden, vooral in de keuken: het wordt toegevoegd aan salades en verschillende groente- en vleesgerechten.

Koriander of koriander wordt bijvoorbeeld in veel recepten gevonden, waar het als een specerij fungeert die de smaak van gerechten verbetert. Laten we stilstaan ​​bij de meest populaire variëteiten van deze pittige plant en ontdekken hoe het eruit ziet en in welke omstandigheden het groeit.

Koriander: beschrijving en voorgeschiedenis van verschijning in Rusland

Korianderzaad - Coriandrum sativum L

Jaarlijks kruid van de paraplufamilie, met een hoogte van 70 cm. Het heeft een waaiervormige wortel en rechte afgeronde stelen, vertakt van de basis, met veervormig ontlede bladeren.

Het bloeit in mei-juli met kleine roze of witte bloemen, verzameld in complexe parasols. Koriandervruchten, die in juli-augustus rijpen in de vorm van bruine zaden, tot 0,5 cm lang, hebben een sterke geur.

In zijn wilde vorm groeit koriander in het zuiden van het Europese deel van Rusland, de Kaukasus, in Centraal-Azië en de Krim. Koriander wordt massaal gekweekt in de Noord-Kaukasus, in Oekraïne, in het Europese deel van Rusland. De meest wanhopige tuinders weten zelfs in de centrale regio's van Yakutia koriander te telen!

Historische wortels van koriander

Koriander is niet zo lang geleden naar ons land gekomen - in eerste instantie vestigde het zich in andere landen:

 • In de landen van West- en Centraal-Europa verscheen koriander dankzij de Romeinen. In het bijzonder werd hij in de 1e eeuw na Christus naar Engeland gebracht. e., waar het lange tijd in de zuidoostelijke provincies werd gekweekt (nu groeit het daar als wild gras).
 • In Nieuw-Zeeland, Amerika en Australië brachten Europeanen Cilantro op het moment van geografische ontdekkingen in de XV-XVII eeuw.
 • In Rusland begon het korianderzaad pas in de jaren 30 van de 19e eeuw te groeien, hoewel het voor het eerst in ons land verscheen in de 18e eeuw. Samen met anijs werd koriander in de vorm van zaden door graaf PI uit Spanje meegenomen. Apraksin. Hij verdeelde de zaden van anijs aan de boeren van het dorp van de Rode Voronezh provincie, zodat ze een nieuw kruid begonnen te verbouwen. Onder de anijszaden waren koriander. Ze kregen de opdracht om als onkruid uit te roeien, maar Cilantro was vasthoudend. Na verloop van tijd smaakte en herkende het kruidig ​​gras.

Photo Cilantro

We voegen voor beoordeling enkele foto's van koriander (greens en zaden) bij om te begrijpen hoe koriander en koriander eruit zien in werkelijkheid.

Foto plant koriander of koriander Hoe cilantro toe te passen

Toepassingsgebieden van korianderzaad of koriander

Het wordt op verschillende gebieden van het menselijk leven gebruikt als groente en zaden van koriander, en de etherische olie ervan. Hier zijn enkele manieren om deze specerij te gebruiken:

 1. Essentiële olie van koriander dient als grondstof voor de synthese van aromatische stoffen in cosmetica en parfums.
 2. Koriandervetolie, die overblijft na de destillatie van ether, wordt veel gebruikt in de druk-, textiel- en zeepindustrie.
 3. Koriander wordt toegevoegd aan verschillende voedingsmiddelen: brood, sauzen, gebak, vleeswaren, kazen, bier en likeuren. Het verrijkt de smaak van huisgemaakte gerechten, dus het wordt geserveerd aan vleesgerechten in de vorm van groenten, rijk aan vitamine A en C.
 4. Korianderzaden helpen wonden te helen, pijn te verlichten, de spijsvertering en de leverfunctie te verbeteren, constipatie te elimineren, aambeien te genezen en daarom worden ze gebruikt voor medische doeleinden. Cilantro in diergeneesmiddelen wordt gebruikt om de wormen bij dieren te verwijderen.
 5. Voedzame maaltijd van koriander gaat naar voer voor pluimvee, konijnen en vee.

Soorten koriander

Alle cilantrosoorten bevatten veel caroteen, vitamine A, C, B1 en B2, en hun zaden bevatten suiker, zetmeel en de meest heilzame essentiële olie. Overweeg de beste variëteiten van koriander.

 • Koriander Amber en CARIBE F1. Essentiële pittige rassen met een overvloed aan groene massa, laat geweer en een uitgesproken geur. De variëteiten zijn rijk aan essentiële oliën, dus de zaden en bladeren geven een sterk aroma af. De bladeren zijn zacht en smakelijk, goed geschikt voor de eerste en tweede gangen, salades. Zaden kunnen worden toegevoegd aan worsten, gebak en marinades.

De variëteit "Yantar" en "CARIBE F1" worden gezaaid op vruchtbare lichte bodems tot midden zomer met een interval van twee tot drie weken. Scheuten verschijnen na 12-15 dagen. Wanneer de planten 10-15 cm hoog worden, kunnen we ze in greens snijden. Als je zaad nodig hebt, verzamel ze als ze 40% bruin worden.

 • Koriander debuut. Een ras dat in anderhalve maand rijpt na het ontkiemen. Het wordt gekweekt in de open grond als een specerij en als een verscheidenheid van koriander voor groenten. Vormt een semi-uitgespreide verhoogde rozet van bladeren met overvloedige groene massa, die 29 cm in hoogte en 25 g van gewicht bereikt. Bladeren en bladstelen zijn groen. Ze worden gewaardeerd om hun aangename, delicate smaak en hun sterk kruidige aroma. Omdat ze een grote hoeveelheid vitamine P en E bevatten, worden ze in vlees- en visgerechten, verse salades gebracht. Een geurige zaden verrijken de smaak van worsten, sauzen, brood, gebak en marinades.

Zaden van het ras "Debuut" worden gezaaid in april. Om lange tijd verse koriandergroen op tafel te hebben, voegen we deze regelmatig om de 2-3 weken toe.

Types en kwaliteiten van koriander

 • Plantaardige koriander Stimulus. Middenseizoen variëteit met een nette rozet van overvloedig glanzend blad. Eén afvoer kan 45 gram wegen. Het is het beste om het te zaaien na het roosteren van tafelwortelen, aardappelen en peulvruchten die zijn bemest met organisch materiaal. We zaaien een variëteit in april met een herhaling elke 2-3 weken tot halverwege de zomer om elke dag verse groenten te eten. Als je zaad nodig hebt, zaai dan koriander in het vroege voorjaar met een afstand van dertig centimeter tussen de rijen.
 • Koriander Borodinsky. Pittige variëteit met sappige geurende bladeren die 35-45 dagen na ontkieming kunnen worden afgesneden. Fruit wordt na drie maanden geoogst. Verse bladeren van koriander zijn goed in salades, vlees- en visgerechten. Zaden worden gebruikt in de vorm van specerijen in zuivere vorm of gemengd met andere pittige planten.
 • Koriander Taiga. Kruidige eenjarige plant van laatrijp: greens kunnen na 35-45 dagen na ontkieming worden gesneden. Het ras heeft een zeer heldere kleur, dik blad en een sterk eigenaardig aroma. De bladeren van jonge planten worden gebruikt bij het koken van verschillende gerechten, de zaden - als kruiden.
 • Koriander Venus. Laat rijpende variëteit met een half verheven rozet van smakelijke bladeren die een delicaat aroma uitstralen. Zoals andere variëteiten van koriander, gebruikt in het koken als groente en zaden.
 • Koriander Vanguard. Laag zeer aromatische variëteit met een verhoogde rozet van bladeren van middelgrote en witte bloemen. Fijne bladeren en jonge stengels zijn goed in salades. Rijpe zaden en gedroogde bladeren zijn een uitstekende, kruidige smaakmaker voor gerechten. De variëteit is halverwege het seizoen, dus de eerste snit voor greens kan na 45 dagen worden gemaakt.

Dit zijn niet alle soorten koriander - er verschijnen regelmatig nieuwe, met verbeterde smaak en aromatische kwaliteiten. Maar ongeacht de variëteit van korianderzaaien, ze zijn allemaal uitgerust met een massa gezondheidsvriendelijke eigenschappen.

Cilantro - variëteiten voor teelt, kenmerken van planten en verzorging, video

Cilantro verwijst naar de jaarlijkse kruidige groentegewassen. Het heeft een specifieke smaak die niet bij iedereen in de smaak valt, maar in de Kaukasische keuken is wiet erg populair en wordt het toegevoegd aan de meeste groente-, vis- en vleesgerechten.

Kruidige wiet is nog steeds te vinden onder andere namen, zoals koriander, klopovnik, kismets.

Cilantro bloeit in de tweede helft van de zomer en tot eind augustus en is een goede honingplant die bijen naar de tuin trekt. Bij het telen van koriander moet er rekening mee worden gehouden dat deze op lange termijn moet worden behandeld en dat er gemiddeld 45 dagen verstrijken tussen aanplant en oogst. Bovendien geeft koriander bij onvoldoende vocht snel bloemstengels vrij.

De naam van de plant komt van het Griekse woord "Kores", wat "bug" betekent. Misschien kreeg Cilantro het vanwege de speciale, niet erg aangename geur, die onrijpe vruchten en het groene deel van de plant produceert.

Hoe koriander correct te planten en welke soort beter is om te kiezen

Voordat je een korrel van koriander kiest, moet je beslissen voor welk doel je kruiden nodig hebt. Als greens, is de keus beter om op plantaardige verscheidenheden op te houden - zij worden gekenmerkt door hoge aromaticity, speciale tederheid van de bladeren en de late bloeiperiode. Als koriander wordt gekweekt om koriander te produceren, dan moeten er variëteiten worden geplant, van waaruit hoogwaardige zaden groeien. De meest populaire groenterassen zijn:

 • Avant-garde - een compacte plant van geringe hoogte met een dicht bladerachtig deel en een sterk kruidig ​​aroma, je kunt in het huis op de vensterbank zitten, op het balkon,

 • Karibe is een compacte, goed-lommerrijke en laat-bloeiende variëteit, sterk gesneden greens met een delicate smaak en een intens aroma,
 • De King of the Market is een vroegrijpe variëteit, gekenmerkt door een aanzienlijke hoeveelheid groene massa, compacte planten met een sappig, zacht groen en een sterk kruidig ​​aroma,
 • Borodinsky is een variëteit in het middenseizoen, compacte, maar hoge (tot 70 cm) planten, groenten hebben een milde smaak, geschikt voor salades en decoratie van gerechten, bedoeld voor de teelt in de grond,
 • Taiga is een laat rijpende variëteit, maar resistent tegen bloeiende, compacte kleine planten met een dicht bladverliezend gedeelte,
 • Picknick - een vroege variëteit, compacte struik met dichte getande bladeren, intens aroma en milde smaak, kan worden geplant op de vensterbank.

Voor de productie van groenten en fruit zijn variëteiten die geschikt zijn om alleen in de bodem te groeien geschikt:

 • Amber is een plant met een groen blad dat goed bladig is, delicaat van smaak, de zaden hebben een intens kruidig ​​aroma,
 • Venus - sla variëteit met dikke delicate greens, de zaden hebben een zacht kruidig ​​aroma, gebruikt om marinades, bakken, smaak,

 • Alekseevskiy is een variëteit in het middenseizoen, late bloei, bestand tegen lage temperaturen, zachte, kruidige groenten, zaden met een hoog gehalte aan esters.

Landingsfuncties

Om een ​​hoge opbrengst van geurende greens te krijgen, moet koriander goed worden geplant, rekening houdend met enkele kenmerken:

 • het gebied waar het kruid is geplant, zou open, zonnig of halfschaduwachtig moeten zijn - het wordt niet aanbevolen om kruiden te zaaien in de schaduw van de bomen, omdat de struiken zwak worden, de bloemstengels snel verschijnen,
 • het is beter om de planten op een vlakke plek of op een hoogte te planten - als het gewas in een hol wordt gezaaid, sterven de planten voor de rijping uit overmatig vocht
 • de grond waarin de koriander moet worden geplant moet voedzaam en los zijn, als dit niet het geval is, moet mest worden toegediend: humus (0,5 emmers / 1 vierkante meter) bij het graven of mineraalmengsel (20-30 g / 1 m) . plein.) in het vroege voorjaar,
 • het zaaien van gewassen gebeurt tijdens de warme periode - veel tuinders kiezen ervoor om koriander meerdere keren per seizoen in open grond te zaaien, zodat verse groenten de hele zomer en de herfst beschikbaar zijn,
 • Voordat de zaden in de grond worden gezaaid, moet de site worden opgegraven en goed worden bevochtigd,
 • Je kunt op elk moment en volgens elk schema zaadjes zaaien: willekeurig, in rijen, in gaten,

 • het zaaien gebeurt met droge zaden: 2-3 zaden worden op een afstand van ongeveer 10 cm gelegd - als je dikker zaait, zullen de planten slecht groeien in groene massa, en vroege bloemknoppen verschijnen,
 • рядки, в которые будет проводиться посадка семян, следует располагать на расстоянии не ближе 15 см — растения не будут затемнять друг друга, и это облегчит уход за грядкой,
 • у кинзы крупные, с плотной оболочкой семена, поэтому их посев осуществляется неглубоко (1,5 -2 см),
 • zaaien in de volle grond kan in het midden van april zijn, wanneer de aarde wordt verwarmd en verzadigd met vocht - om verschillende oogsten per seizoen te krijgen, worden zaden gezaaid met tussenpozen van 2 weken.

Voor de teelt van kruiden thuis op de vensterbank wordt begin maart gezaaid. In lange dozen kunnen zaden direct worden gezaaid op een afstand van 5-6 cm, 2 zaailingen moeten worden geplant in potten of glazen. Geplante zaden moeten kiemomstandigheden creëren voor kieming - bedek de container met film of glas totdat de eerste scheuten verschijnen.

Het kweken van koriander op de vensterbank vereist extra verlichting. Dit is met name nodig als het planten in de winter of in het vroege voorjaar wordt gedaan, wanneer de daglichturen kort zijn. Nadat de planten alle noodzakelijke voorwaarden voor de groei hebben geleverd, kan het eerste gewas van groen worden geoogst binnen 3 weken nadat het planten is gedaan. Indien gewenst kunnen korianderzaailingen op een vensterbank worden geplant in een landhuis in het open veld. Deze methode wordt vaak toegepast door tuinders, omdat het u toestaat om verse groenten veel eerder te laten groeien dan mogelijk is als u de zaden direct in de grond zaait. Daarnaast hebben planten die zijn gekweekt uit zaailingen geen intensieve verzorging nodig.

In het koude seizoen kan koriander niet alleen op de vensterbank, maar ook in kassen worden gekweekt. Het is vrij koudbestendig, tolereert rustig vorst. Na het minimale vertrek en voldoende licht en vocht te hebben geboden, is het mogelijk om verse groenten vanaf de eerste lentedagen te ontvangen.

Zorg voor Cilantro

Spice-care levert niet veel problemen op, maar moet wel op de juiste manier en regelmatig worden uitgevoerd. In gunstige omstandigheden beginnen zaailingen te verschijnen in de tweede week na het zaaien van zaden. Gedurende deze periode bestaat de volledige zorg in de regel alleen uit systematisch water geven. Je moet een week niet meer dan 2 keer water geven, met een snelheid van (4-5 l / 1 m. Vierkant.) Deze dosering is aanvaardbaar voor het groeiseizoen, wanneer de planten groene massa krijgen. Tijdens de periode van rijping van zaden, moet het water worden teruggebracht tot 2 l / 1 vierkante meter.

Wanneer planten een hoogte van 2-3 cm bereiken, moeten ze worden uitgedund. Als u scheuten uittrekt, moet u ervoor zorgen dat alleen de sterkste in de tuin blijven en de afstand tussen hen minimaal 6 cm is. Verdere verzorging van de planten houdt in dat u onkruid losmaakt en verwijdert. Als de planten op een normale afstand geplant konden worden, dan kan wieden en losmaken gedaan worden met behulp van een gereedschap, als het nodig was om te zaaien, dan wordt wieden handmatig gedaan. Als het kruid op een vensterbank of in een kas wordt gekweekt, bestaat de verzorging alleen uit het regelmatig water geven en losmaken van de grond.

Hoe te oogsten

Harvest cilantro, evenals de meeste kruiden, geoogst voor bloeiende planten. De groenen van bloeiende struiken zijn bitter en ongeschikt voor consumptie. Om de oogstperiode te verlengen, moeten de bloeiwijzen van planten regelmatig worden afgesneden zodra ze beginnen te worden gelegd. De meeste pittige koriandergreens worden wanneer de groei van planten stopt - dit betekent dat de tijd is aangebroken voor de laatste oogst, wanneer de bloei begint. Gedurende deze periode wordt het loof gesneden en gebruikt voor het oogsten. Snijd de greens beter in de ochtend.

Voor opslag wordt koriander aanbevolen om te worden gedroogd, grote bossen te vormen en ze op een droge, donkere plaats te hangen. Maal het kruid pas na volledige droging. Koriander (zaden) worden aan het einde van de zomer geoogst. Het oogsten moet binnen 1-2 weken verschillende keren worden uitgevoerd, omdat ze ongelijk worden en bij het rijpen afbrokkelen. Gedroogde koriander in de zon - de bereidheid van het kruid wordt bewezen door het kenmerkende pittige aroma dat uit de zaden komt.

Het verhaal van uiterlijk in Rusland

In Rusland begon koriander relatief recent te verspreiden. Aanvankelijk vestigde de fabriek zich op het grondgebied van Europese landen in de westelijke en centrale delen. Voor de eerste keer werd Cilantro in de vorm van zaden, samen met anijs, door Graaf Apraksin vanuit Spanje naar Rusland gebracht. Korianderzaden werden verdeeld om te groeien tot de boeren van het dorp van de Rode Voronezh provincie. Onder de zaden van anijs waren er korianderzaden, die ze als onkruid wilden vernietigen. Na verloop van tijd proefden korianderplanten en werden ze gebruikt als een geurig kruid.

Rasbeschrijving

Het zaaien van koriander behoort toe aan de kruidachtige planten van de paraplufamilie. Ondanks het ongewone aroma neemt de plant een hoge positie in onder alle bekende kruiden. Van alle essentiële oliehoudende gewassen die in Rusland worden geteeld, bezit koriander meer dan 75% van het areaal.

verschijning

De korianderplant bereikt een hoogte van ongeveer 70 cm, bezit afgeronde stelen vertakt van de basis, een rechtopstaande spilvormige wortel en veervormig ontlede bladeren. Aan de randen kunnen korianderblaadjes getand of driekwart zijn. Tijdens de bloei is de plant bedekt met kleine lichtroze of witte bloemen, gevouwen in paraplu's. De gerijpte koriandervrucht is een donkere achene van ongeveer 50 mm lang. De bolvormige vruchten van koriander zijn bruin-geel van kleur wanneer ze zijn verspreid in twee miniatuurbollen.

Chemische samenstelling

Kruidige koriander is een rijke bron van rutine, B- en C-vitamines, caroteen, calcium, fosfor en magnesium. Droge korianderzaden hebben een koel branderig gevoel en een speciaal aroma, omdat de droogprocedure het trans-tricentenol-2 aldehyde uit de plant verwijdert.

Nuttige eigenschappen

De essentiële oliecultuur wordt in verschillende industrieën gebruikt vanwege zijn gunstige eigenschappen. Deze omvatten het volgende:

 • koriander verrijkt gerechten met vitamine A en C,
 • plantenzaden bevorderen de genezing van schaafwonden, verminderen pijn, stabiliseren het spijsverteringsproces en de lever, helpen bij de behandeling van aambeien en elimineren constipatie,
 • frequent gebruik van koriander versterkt het immuunsysteem, heeft antiseptische en ontstekingsremmende effecten,
 • Groenen verbeteren de eetlust, activeren het proces van uitscheiding van gifstoffen uit het lichaam, verbeteren de darmmotiliteit, versterken de bloedvaten en hebben een gunstige invloed op de bloedopbouw,
 • Koriander verlaagt de bloedsuikerspiegel, dus het wordt aanbevolen om het in een normaal dieet met diabetes op te nemen,
 • essentiële oliecultuur helpt om zijn vorm te behouden en overgewicht te bestrijden.

Waar groeit het?

Alle variëteiten van koriander ontkiemen beter in zonnige gebieden met vruchtbare grond met een zwakke zuurreactie. Bij het kiezen van een plaats voor het planten van koriander, moet u zware, kleiachtige bodems vermijden, die een dichte korst vormen. Je kunt koriander niet alleen in de bedden in je zomerhuisje planten, maar ook thuis.

Voedingswaarde

100 g koriander bevat 1% van de dagelijkse behoefte aan koolhydraten, 3% eiwit en 1% vetten. Het plantaardige koolhydraatgehalte in grammen is 3,7 g, wat ongeveer 52% is van de totale energie van een portie of 15 kcal. Het totale calorische gehalte van koriander is 23 kcal.

De samenstelling van greens omvat 0,9 g suiker en 2,8 g vezel. Koriander bevat geen transvetten en cholesterol. Van de in vet oplosbare vitaminen zijn aanwezig: beta-caroteen, alfa-caroteen, vitamine A, E en K. Ook in de samenstelling van koriander zijn er een aantal macro- en micro-elementen.

Koriander specerijen

Koriander is een algemeen kruid van Indiase, Georgische en vele andere oosterse keukens. Koriandergreens zijn opgenomen in recepten voor augurken, gebak, marinades en likeuren. Vanwege de lichte smaak is koriander ideaal gecombineerd met andere kruiden, bijvoorbeeld met basilicum, dille, chili, munt. De meest populaire combinatie van koriander met komijn. Cilantro is ook opgenomen in de Indiase mix van masala en curry-kruiden.

Voordeel en schade

Koriander heeft een gunstig effect op het menselijk lichaam, het wordt gebruikt voor depressie, catarrale ziektes, diabetes. De essentiële olie in het kruid heeft een sterk ontstekingsremmend en antiviraal effect en wordt geëlimineerd via het urinewegstelsel, waarbij de nieren en de blaas worden geneest.

Ondanks de gunstige eigenschappen van koriander kan het toegenomen gebruik van koriander tot negatieve gevolgen leiden. Groenen zijn gecontraïndiceerd bij hartaandoeningen, tromboflebitis en vaatziekten. Koriander kan een allergische reactie veroorzaken, dus allergieën moeten een kleine hoeveelheid van het product gebruiken. Cilantro opnemen in een dieet in beperkte hoeveelheden is ook noodzakelijk voor vrouwen tijdens borstvoeding of tijdens de zwangerschap.

King of the Market

Plantensoort met dichte vegetatie. De bladeren zijn middelgroot, rijk groen, glad. De belangrijkste voordelen van de variëteit zijn een hoge aromaticiteit en vorstbestendigheid. Productiviteit - 2,9 kg / sq. m.

De snelgroeiende vorm van koriander, rijpt in 35 dagen. De bladeren zijn groot met gekartelde randen. Productiviteit - 3,2 kg / sq. m.

Laat rijpende variëteit van koriander. De rijpingsperiode is 35 dagen. Kleine planten tot 40 cm hoog Opbrengst - 3,2 kg / m². m.

Goed bladplanten 50-60 cm hoog Miderseizoen variëteit groeit in 40-45 dagen. De opbrengst is laag - ongeveer 0,8-1,2 kg / sq. m.

Alexis

Korianderroos met gladde bladeren en parapluvormige bloeiwijzen. Planthoogte 85-90 cm Productiviteit - 1,4 kg / m² m.

Compacte Koriandervariëteit met een gewicht van 20-40 g en een hoogte van ongeveer 50 cm. Het eiwitgehalte is 9% en tweemaal de standaard. De opbrengst van de plant is 1,5 - 1,7 kg / m². m.

Opgroeien

Korianderzaden kunnen zelfs bij lage omgevingstemperaturen van 6 graden Celsius ontkiemen. Je kunt in het vroege voorjaar planten gaan planten door de zaden in open grond te plaatsen. Veel tuinders planten een plant in verschillende fasen, met tussenstops van twee weken. Het is toegestaan ​​om van maart tot het einde van de zomer koriander te zaaien. Grote zaden worden in brede rijen gezaaid, met openingen van ongeveer 40 cm. De optimale diepte voor het schikken van de zaden is 2-3 cm.

Vroege scheuten van koriander verdragen late vorst, tot 7 graden negatieve temperatuur. Tegelijkertijd zijn voor een actieve groei en het behalen van goede opbrengsten van koriander warme omstandigheden vereist - meer dan 20 graden Celsius.

Plantaardige zaailingen hebben ook de zon nodig, dus bij het planten moet je donkere gebieden vermijden. Bij afwezigheid van de zon komen korianderstruiken naar boven en geven geen dichte begroeiing. Het land om te groeien moet vruchtbaar zijn. Ongeacht de variëteit wordt het aangeraden koriander te kweken na kool, tomaten, peulvruchten en aardappelen. Reproductie van koriander is uitsluitend zaden.

Voor rijping van koriander is geen speciale verzorging vereist. Genoeg om een ​​paar standaardregels te volgen. Allereerst is overvloedig water geven belangrijk voor de plant. De maximale behoefte aan bewatering vindt plaats aan het begin van het groeiseizoen. Tijdens zaadrijping en in de ontluikende fase is matig water geven vereist. Onder de voorwaarde van lange regens, kunnen planten niet worden bewaterd, omdat overmatig vocht leidt tot de vorming van rot.

In de eerste maand van het kweken van koriander na elke watergift, moet de bovenste laag van de grond voorzichtig worden losgemaakt om de beluchting van de wortels te verbeteren. Anders zullen de planten significant in de groei achteruitgaan. Om dikke vegetatie-scheuten te bouwen, moet je duiken of uitdunnen in het stadium van de groei van het tweede blad.

Plagen en ziekten

Bij het kweken van koriander bestaat het risico om te botsen met agressieve plagen. De gevaarlijkste wordt beschouwd als korianderzaad, knagende gaten in de vrucht en aanzienlijke schade aan het gewas. Eenmaal binnen in de foetus wordt de larve geactiveerd en knaagt aan het endosperm. Wanneer een plaag op de bedden wordt aangetroffen, is het noodzakelijk zaad te zaaien en voortdurend onkruid te verwijderen bij verder graven. In aanvulling op de zaadeter kan cilantro worden getroffen door een winterschep, gestreepte en paraplubugs. Methoden om hiermee om te gaan zijn vergelijkbaar, en als aanvullende maatregel kunt u insecticide meststoffen toepassen.

Onder de ziekten die zich op koriander verspreiden, kunnen ramialiasis en echte meeldauw worden onderscheiden. Ramulariose treft planten met overmatig vocht en constante vorst. Er verschijnen donkere vlekken op de bladeren van het gewas, die geleidelijk aan bedekt zijn met bloei. Na verloop van tijd sterft de aangetaste plant. Meeldauw is een schimmelziekte die snel van de ene plant op de andere wordt overgedragen. De bladeren van zieke planten beginnen geel te worden en vallen weg. De belangrijkste maatregelen om korianderziekten te elimineren zijn periodieke voeding, volgens de zorgregels en zaaddressing.

Oogsten en opslag

Snijd de vegetatie af tot het moment waarop de plant bloemstelen gaat leggen. Als de knoppen al zijn verschenen, krijgen de greens een onaangename smaak en beginnen ze bitter te smaken. Bij het oogsten wordt het aanbevolen om een ​​kleine bladsteel ongeveer 10 cm lang te laten zodat de koriander weer kan groeien. Tegelijkertijd groeit de tweede golf van een volwaardige oogst niet altijd, en in geval van groei worden de bladeren kleiner. Het plukken van koriander kan enkele dagen duren met ongelijke ontscheping.

Cilantro kan op verschillende manieren worden opgeslagen. Thuis behouden greens hun gunstige eigenschappen goed wanneer ze in de koelkast worden bewaard. De plant kan in folie worden gewikkeld of in een pot worden geplaatst. Het belangrijkste is dat koriander moet worden afgesloten en dat er geen lucht naar toe mag stromen. Als u verse koriander in een afgesloten bak laat liggen, wordt deze ongeveer 8-10 dagen bewaard. Indien nodig, om koriander op lange termijn te bewaren, is het beter om methoden voor invriezen, zouten, drogen en beitsen te gebruiken.

Als u 's winters verse groenten wilt laten liggen, kunt u het beter drogen. Om dit te doen, wast u de plant goed in water en wast u het stof en de resten van de aarde volledig af. Eerst moeten de greens een beetje uitdrogen, waarna het nodig is om het te snijden en het uit te spreiden op een vel papier in een dunne laag voor volledige droging. Je kunt de koriander drogen in een droge, goed geventileerde ruimte of in een tot 40 graden verwarmde oven. Gedroogde koriander moet in een glazen pot of zak worden gegoten. In de gedroogde staat is de houdbaarheid ongeveer een jaar.

Met de methode van invriezen is het mogelijk cilantro in een verzadigde groene kleur te houden. Om dit te doen, moet het worden gewassen, mogen drogen, in plastic zakken of luchtdichte containers worden gedaan en in een vriezer worden geplaatst. Bij een constante temperatuur van -18 graden is koriander gedurende een jaar toegestaan. Het is beter om de koriander in kleine porties te verdelen om op elk moment de juiste hoeveelheid te krijgen.

Beschrijving: variëteiten en variëteiten van cultuur

Deze cultuur is een jaar oud. Het wordt Cilantro genoemd als het op groente wordt geteeld. Als cultivatie wordt gedaan omwille van zaden, wordt een andere naam gebruikt - koriander. Velen weten simpelweg niet dat koriander en koriander één plant zijn.

Dit kruid met prachtige opengewerkte bladeren (vergelijkbaar met peterselie bladeren) ziet er zeer aantrekkelijk uit, zowel in het open veld in de tuin en in het huis, die kan worden gezien bij het bekijken van de bijbehorende foto's. Cilantro heeft een sterke pittige smaak en een zeer ongebruikelijke smaak die velen niet lekker vinden. Maar met regelmatig gebruik van de plant om de originele geur snel wennen.

Cultuur is niet pretentieus in groei, vereist niet teveel aandacht en geen speciale voorwaarden bij het planten of verzorgen. De voortplanting kan ook plaatsvinden door zelf te zaaien, wanneer een deel van de zaailingen met rijpe zaden in de herfst werden achtergelaten. Er zijn veel verschillende soorten van deze cultuur. Ze lijken allemaal erg op uiterlijk. Dit is gemakkelijk te zien door foto's van verschillende variëteiten te bekijken.

Afhankelijk van of het gewas wordt gekweekt voor de productie van greens of omwille van zaden, wordt de selectie van de meest geschikte variëteit, rekening houdend met de rijpingstijd, uitgevoerd. Er zijn vroege, medio-rijpende, late variëteiten. En de meest populaire tuinders voor teelt in het open veld zijn onder meer:

 • The King of the Market - vroeg, met een grote hoeveelheid sappige groenten,
 • Amber - dichtbegroeid lommerrijk, met zachte groene en geurige zaden,
 • Alekseevsky - gemiddelde rijpings- en laatbloei, bestand tegen lagere temperaturen,
 • Borodinsky - halverwege het seizoen is de smaak van het groen zacht, de plant groot, maar compact,
 • Venus - verwijst meer naar de saladevariëteiten,
 • Taiga - laatrijp, resistent tegen bloei, dichte bladgroei.

Een plant planten

Om een ​​goede oogst te krijgen, zijn er goed verlichte of licht gearceerde plaatsen gekozen voor het planten van koriander. In de schaduw van de bomen ontwikkelen de planten zich slecht. Ze zullen naar het licht reiken en zwak worden. Het groeit beter op vlakke of verhoogde gebieden zonder een goede locatie van het grondwater, waarmee rekening moet worden gehouden bij het plannen van werk aan het planten van gewassen in de lente in de tuin.

Waarschuwing! Het planten van koriander op lage plaatsen waar waterstagnatie mogelijk is, is ongewenst, omdat de planten kunnen sterven voordat ze rijpen uit een overmaat vocht.

De grond onder de plantcultuur moet licht, los en vruchtbaar zijn. Bodems zijn bij voorkeur neutraal. Kunstmest in de tuin, gepland voor de teelt van koriander, is het beter om te maken in de herfst. En vlak voor het planten wordt het perceel ook bemest en ook goed ingegraven en gehydrateerd. Geplant met droge zaden in open grond tot een diepte van ongeveer 1,5 cm. Dit gebeurt rond half april, wanneer de grond volledig ontdooid en voldoende opgewarmd is.

Het zaaien kan volgens verschillende schema's worden uitgevoerd:

 • рядами – для облегчения ухода за растениями необходимо соблюдать расстояние между рядками не менее 15 см,
 • в лунки – сажают по 2-3 штуки семян в каждую с расстоянием между ними в 10-15 см,
 • вразброс – этим способом семена разбрасывают по грядке в произвольном порядке, но без излишнего загущения.

Het is mogelijk om koriander gedurende het hele seizoen in de volle grond te zaaien, wat door veel tuinders in hun huisjes en persoonlijke percelen wordt gedaan. Met deze aanpak kunt u de hele zomer en de herfst voor het begin van koud weer zorgen voor frisse, geurende greens.

Zorgcultuur

Cilantro onderscheidt zich door pretentieloze groei, zonder dat speciale behandelingsprocedures nodig zijn. Het bestaat uit:

 • onkruid verwijderen,
 • het land rond zaailingen losmaken,
 • regelmatig water geven
 • uitdunnen (indien nodig).

Meststoffen moeten alleen in de herfst of de lente worden aangebracht net voordat het gewas wordt geplant. Verdere zorg is niet vereist. Maar vooral moet u aandacht besteden aan het water geven van planten. Ze zouden voldoende vocht moeten krijgen voor hun normale groei. Kratom in kleine hoeveelheden water geven leidt tot een verslechtering van de kwaliteit van het groen. Het wordt droog en stijf. Om vocht vast te houden, kan mulchen worden uitgevoerd. Maar een overvloed aan water heeft ook een negatieve invloed op de cultuur. Bovendien moet u minder koriander water geven tijdens het rijpen van zaden, die later zullen worden gebruikt als voedsel of voor de verspreiding van planten.

Meststof en dressing cilantro (koriander)

Cultuur geeft de voorkeur aan humusrijke grond. Maar voeding tijdens de groei van koriander wordt niet aanbevolen, omdat het bijdraagt ​​tot de ophoping in het groen van sommige stoffen die schadelijk zijn voor de mens. Mest of humus moet onmiddellijk in de grond worden ingebracht bij het voorbereiden van de bedden voor het planten van gewassen. Gunstig effect op planten en de introductie van houtas. Je kunt ook meststoffen toevoegen die fosfor of kalium bevatten.

Plantengroei

Reproductie van deze cultuur wordt gemaakt door zaden. Ze moeten volledig volwassen worden. Dit wordt bepaald door de kleur van de vrucht. Als ze bruin worden en een bruine kleur krijgen, worden ze gemakkelijk met de hand uit de plant verwijderd of beginnen ze af te brokkelen, de zaden zijn rijp en klaar om geoogst te worden. Reproductie van koriander kan optreden als gevolg van zelf zaaien, wanneer sommige zaden tijdens de oogst worden gemist en vervolgens worden verkruimeld tot op de grond. Nadat ze volledig veilig onder de sneeuw hebben overwinterd, komen ze meestal redelijk goed samen in de lente.

Welke ziekten en plagen heeft deze plant?

Planten kunnen worden aangetast door ziekten zoals echte meeldauw en Ramulariasis. Onder het ongedierte dat deze cultuur aantast, kan men korianderzaadzaad, bedwantsen (hun verschillende soorten), een paraplu-mol, evenals een winterschep, knagen aan de stengel van een plant, en een draadplooi, die het wortelstelsel beschadigt, noemen.

De combinatie van koriander (cilantro) met andere planten

Cultuur coëxisteert perfect met bijna elke plant. Vooral goed om te planten in combinatie met andere kruiden, zoals anijs of komijn. De combinatie met deze plant is niet erg goed voor alleen venkel. Koriander onderdrukt hem. De beste voorlopers voor koriander zijn overblijvende grassen, wintergewassen en bewerkte gewassen.

Koriander (koriander) is een cultuur die bescheiden is voor groeiomstandigheden. Als u het zaait op uw perceel, kunt u niet alleen zorgen voor verse groenten met een pittige smaak tijdens het hele warme seizoen, maar ook geurige zaden bereiden om ze later te gebruiken bij het bakken en voor het bereiden van verschillende gerechten.

Kenmerken van de teelt van koriander in het open veld, de keuze van variëteiten, planten en verzorging

Koriander, of koriander, is een geweldige pittige greens, kruiden voor een groot aantal sauzen en culinaire gerechten.

De onvervangbare geur van koriander is in staat om verschillende voedingsmiddelen verbazingwekkend aan te vullen en het voedsel een bepaalde smaak te geven. Het is om deze reden dat tegenwoordig de teelt van koriander uit zaden zo populair is.

Dit pittige gras staat bekend om de verspreiding van de Koreaanse keuken in ons land. Inwoners van de landen van de rijzende zon, groeiende koriander gedurende meer dan zevenduizend jaar, en vandaag toegeschreven aan deze plant de kracht van een lang leven.

Koriander of koriander is een eenjarige plant die representatief is voor de overkoepelende groep. In het groen, zoals in de zaden van deze pittige cultuur, wordt vanwege de aanwezigheid in de samenstelling van essentiële oliën een zeer aangenaam aroma opgemerkt. Toepassen Cilantro kan worden gedroogd en vers.

Selectie van variëteiten

Voordat je koriander plant, moet je beslissen voor welke specifieke taak je deze plant nodig hebt. Als het groen is, is het het beste om hun keuze voor plantaardige rassen te stoppen - ze worden gekenmerkt door een late bloeiperiode, een speciale zachtheid van de bladeren en een hoge aromaticiteit. Als de plant wordt gekweekt om koriander te produceren, is het het beste om variëteiten te planten waarvan de kwaliteit zaden kunnen groeien. De meest populaire groentegewassen zijn:

 • Karibe - laatbloeiende, goed blad- en compacte variëteit, groen met een intens aroma en sterk ontleed met een delicate smaak,
 • Avant-garde - een kleine plant van compacte grootte met een sterk kruidig ​​aroma en een dicht bladverliezend gedeelte, kan in het huis op het balkon of de vensterbank worden geplant,
 • Borodinsky is een middelhoog, compact, maar nog steeds hoge plant (tot 75 cm), de groentes worden gekenmerkt door een milde smaak, de variëteit is bedoeld voor de teelt in het open veld, geschikt voor het versieren van gerechten en salades,
 • De King of the Market is een vroegrijpe variëteit, die wordt gekenmerkt door een grote hoeveelheid groene massa, een plant met een sterk kruidig ​​aroma, zachte greens en een compacte grootte met sappige takken,
 • Picknick - een struik met dikke compacte en gekartelde bladeren, milde smaak en intense aroma, kan worden geplant op de vensterbank, is een vroege variëteit,
 • Taiga is een laatrijp plant, maar het is resistent tegen bloeiende, kleine compacte planten met dicht gebladerte.

Voor de productie van geschikte variëteiten van fruit en groen, waarbij de teelt alleen op open grond plaatsvindt:

 • Alekseevsky - bestand tegen lage temperaturen, late bloei, variëteit tussen het seizoen, pittige greens, zacht, zaden met een verhoogde hoeveelheid esters,
 • Venus - de zaden hebben een pittig zacht aroma, worden gebruikt om gebakjes, marinades, salade variëteit met delicate dikke greens, smaak
 • Amber is een gras met een delicaat groen blad dat goed bladachtig is, de zaden hebben een pittig, intens aroma.

Hoe een cijfer te kiezen

Voordat je een korrel van koriander kiest, moet je beslissen voor welk doel je kruiden nodig hebt. Als greens, is de keus beter om op plantaardige verscheidenheden op te houden - zij worden gekenmerkt door hoge aromaticity, speciale tederheid van de bladeren en de late bloeiperiode. Als koriander wordt gekweekt om koriander te produceren, dan moeten er variëteiten worden geplant, van waaruit hoogwaardige zaden groeien. De meest populaire groenterassen zijn:

 • Avant-garde - een compacte plant van geringe hoogte met een dicht bladerachtig deel en een sterk kruidig ​​aroma, je kunt in het huis op de vensterbank zitten, op het balkon,

 • Karibe is een compacte, goed-lommerrijke en laat-bloeiende variëteit, sterk gesneden greens met een delicate smaak en een intens aroma,
 • De King of the Market is een vroegrijpe variëteit, gekenmerkt door een aanzienlijke hoeveelheid groene massa, compacte planten met een sappig, zacht groen en een sterk kruidig ​​aroma,
 • Borodinsky is een variëteit in het middenseizoen, compacte, maar hoge (tot 70 cm) planten, groenten hebben een milde smaak, geschikt voor salades en decoratie van gerechten, bedoeld voor de teelt in de grond,
 • Taiga is een laat rijpende variëteit, maar resistent tegen bloeiende, compacte kleine planten met een dicht bladverliezend gedeelte,
 • Picknick - een vroege variëteit, compacte struik met dichte getande bladeren, intens aroma en milde smaak, kan worden geplant op de vensterbank.

Voor de productie van groenten en fruit zijn variëteiten die geschikt zijn om alleen in de bodem te groeien geschikt:

 • Amber is een plant met een groen blad dat goed bladig is, delicaat van smaak, de zaden hebben een intens kruidig ​​aroma,
 • Venus - sla variëteit met dikke delicate greens, de zaden hebben een zacht kruidig ​​aroma, gebruikt om marinades, bakken, smaak,

 • Alekseevskiy is een variëteit in het middenseizoen, late bloei, bestand tegen lage temperaturen, zachte, kruidige groenten, zaden met een hoog gehalte aan esters.

Video "Praktische aanbevelingen voor het thuis planten van greens"

Informatieve video met praktische tips en advies over het thuis planten van greens.

Korianderolie

Kruidige olie, gemaakt met behulp van greens, wordt veel gebruikt in aromatherapie, geneeskunde en andere industrieën. De lijst met nuttige eigenschappen van biologische oliën van de korianderplant omvat antibacteriële, kalmerende, choleretische en verwarmende eigenschappen. Door korianderolie aan uw dagelijkse voeding toe te voegen, kunt u de ontwikkeling van ziekten zoals gastritis, winderigheid en dyspepsie voorkomen. Het is bewezen dat natuurlijke olie van koriander goede eetlust, klierafscheiding en actieve ontwikkeling van maagsap bevordert.

Als preventieve maatregel wordt aanbevolen om dagelijks 1-3 druppels korianderolie gemengd met honing te gebruiken.

Externe toepassing van het olieproduct helpt bij de behandeling van gewrichtspijn bij reuma of artritis, evenals bij het verwijderen van krampachtige symptomen en spierspasmen. Vanwege het anti-infectieuze effect wordt korianderolie gebruikt voor huidziekten en de vorming van ontstekingen. Het kalmerende effect van de olie verlicht nervositeit en verbetert de conditie in stressvolle situaties. Gebruik van het product wordt aanbevolen voor algemene vermoeidheid en verminderde immuniteit.

toepassing

Medicinale eigenschappen van cilantro maken het gebruik ervan in de traditionele geneeskunde mogelijk. Infusie van korianderzaden is uiterst nuttig in de strijd tegen verkoudheid. Gekookt gedroogd gekookt groen wordt gebruikt om slechte adem te elimineren. Alcoholtinctuur van koriander kan fungeren als een kalmerend middel voor zenuwaandoeningen en hysterie. Ter voorbereiding van het extract zaden van groen aandringen op wodka.

Soms wordt thee gemaakt van de zaden van een kruidachtige plant, die kan worden gedronken tijdens de voorbereiding op de bevalling. Het is beter om het drankje 2-3 weken voor de geplande aflevering uit de plant te drinken. Het is belangrijk om te begrijpen dat het tijdens de zwangerschap noodzakelijk is om cilantro in een beperkte hoeveelheid te gebruiken om mogelijke allergische reacties niet te veroorzaken.

Een afkooksel van korianderzaad wordt gebruikt voor de behandeling van griep en tonsillitis. De aanwezigheid van de antiseptische eigenschappen van de plant zorgt voor een snelle genezing van de patiënt en sanering van de mondholte. In volkstherapie wordt afkooksel en infusie van koriander gebruikt om eczeem en dermatitis te behandelen door compressies toe te passen op probleemgebieden van de huid. Bij het wassen met korianderoplossing is het mogelijk om de huid zacht en fluweelachtig te maken.

De meest verspreide plant die tijdens het koken wordt gebruikt vanwege zijn speciale smaak en heldere aroma. De plant wordt gebruikt als smaakmaker, kruid of vers geoogst. Groene koriander wordt aan het einde van het koken aan het eten toegevoegd of op de afgewerkte schaal gestrooid om een ​​heldere kleur en een rijke smaak te geven. Koriander is geschikt voor combinatie met groentensalades, magere soepen, vis- en vleesgerechten.

Korianderolie wordt actief gebruikt in de cosmetologie voor de productie van reinigende tonica en lotions voor huidverzorging. Cosmetische producten op basis daarvan worden gebruikt om acne en acne te elimineren, om schilferige huid en wallen te bestrijden. Crèmes die koriander bevatten, zijn een effectieve voorbereiding voor het verjongen en onderhouden van de huid in een gezonde staat. Haarproducten met koriander verhinderen vroeg grijs haar, elimineren roos en stabiliseren de afscheiding van talgklieren.

Eet Cilantro kan voor gewichtsverlies zijn. Het product mag worden gebruikt bij elk dieet dat in een dieet groen bevat. Koriander stimuleert een versneld metabolisme in het lichaam. Bij het volgen van een dieet, is het aan te bevelen om te snacken aan cocktails met groenten en greens. De aanwezigheid van koriander in de samenstelling van dergelijke cocktails geeft kracht en vitaliteit, helpt weerstand te bieden aan training en actief gewicht te verliezen.

Bodemvoorbereiding

Het gras houdt van een lichte zanderige en leemachtige grond en wordt goed verlicht door de zon, heldere plekken. Koriander groeit goed op halfschaduwrijke plaatsen, maar niet in de schaduw van bomen, anders zal het snel de steeltjes overwoekeren en onvolgroeid groeien, en in feite hebben we eerst groen nodig.

Als het land op de site niet kan bogen op lichtheid en vruchtbaarheid, dan voegen we er zand aan toe of voeden het met humus (0,5 emmers per 1 vierkante meter), of minerale supplementen met 35 g. per vierkante meter, het uitvoeren van deze manipulaties in de maand mei. Voor het planten bevochtigen en graven we het gebied op.

Het bed met koriander moet op een vlakke of verhoogde plek liggen. Als je gras in de vallei zaait, hebben de planten geen tijd om te groeien - ze zullen vergaan door wateroverlast.

Zaadbehandeling en zaaien

Je kunt koriander in het vroege voorjaar zaaien, wanneer er een grote hoeveelheid water in de grond zit, vooral omdat dit rijpgras niet bang is.

Zaden worden gedrenkt in gewoon water of met de toevoeging van een groeibevorderaar voor snel groeien. Als je niet echt chemische activators wilt gebruiken, laat je de plantzaden weken in aloë-sap. Daaropvolgende gewassen voeren droge zaden uit.

Reeds begin maart of eind februari kunnen korianderzaden in de kas worden gezaaid. Nadat de zaden zijn opgestaan, vormen de steeltjes zich na 1,5 maand.

Als je de zaden zaait aan het begin van de zomer, dan kun je op de 20e dag een oogst krijgen. Koriander in volle grond gezaaid in 20-28 mei. Op een vierkante meter is 2,7-3 gram nodig. zaden. De zaaidiepte van koriander is 1,6 - 2,1 cm, de afstand tussen de struiken is ongeveer 11 - 14 cm, tussen de bedden 17 - 32 cm (het is niet nodig korianderzaden te weken voordat ze worden gezaaid).

Tijdens het verschijnen van twee echte vellen, dun uit, laat een afstand van 9 cm tussen de planten. Het is noodzakelijk om koriander te laten groeien met een temperatuur van 21-26 C, en er moet veel licht zijn, want deze plant is een lange dag. Tijdens slechte belichting zal de koriandergroei vertragen.

Koriander reproductie

Reproductie van deze plant wordt uitgevoerd door zaden, dus ze moeten volledig rijpen. Dit kan worden bepaald door de kleur van het fruit. Als ze bruin worden, een bruine tint krijgen, dan beginnen ze gemakkelijk af te brokkelen of worden ze met de hand uit de plant verwijderd, de zaden zijn klaar om te worden geoogst en gerijpt.

Koriander kan zich ook voortplanten als gevolg van zelf-zaaien als een bepaald deel van de zaden tijdens de oogst in de grond instortte. Overwintering redelijk goed onder de sneeuw, ze hebben de neiging om vrij vriendelijk te ontspruiten in de lente.

Groene planten en zaden oogsten

Deze plant kan zowel voor zaad als voor groen worden gekweekt. Beide opties worden beschouwd als een geweldige specerij in droge en frisse vorm. Opdat het gras een karakteristieke geur zou hebben, is het noodzakelijk om te weten op welk tijdstip het goed moet worden verzameld en hoe het moet worden voorbereid voor opslag.

Als je koriander kweekt, ben je dan van plan om greens te oogsten. In dit geval is het noodzakelijk om de plant voor de bloei zonder falen door te snijden. Na het verschijnen van de eierstokken, wordt de smaak van het groen erg slecht en verschijnen de vruchten. Het vangen van dit moment is vrij moeilijk, omdat ervaren bloemenkwekers geadviseerd worden om de bladeren daar te verzamelen wanneer ze een hoogte van ongeveer 11-14 cm bereiken.

De voorbereiding van het gewas moet gebeuren bij bewolkt weer of vroeg in de ochtend. Gesneden twijgen moeten worden verzameld in kleine trossen en in een goede trek hangen om in de schaduw te drogen. Zorg ervoor dat de zon niet op het kruid valt, anders verliest het zijn verbazingwekkende smaak bijna. Gedroogde koriander kan verder worden verbrijzeld. In deze vorm is het veel handiger om het op te bergen in speciale containers met goed sluitende deksels.

Voorbereiding van de locatie voor het koriander koriander planten

Hoe koriander koriander te kweken uit zaden Hoe te verzorgen

 • Voor de teelt van koriander hebben lichte leemachtige of zandige leemachtige bodems de voorkeur.
 • De grond moet worden bemest: voeg voor 1 m² 2 kg humus of 30 g minerale meststoffen toe voor het graven.

Verlichtingsgebied

Het beste van alles is dat cilantro groeit in gebieden die goed verlicht zijn door de zon. Misschien een lichte schaduw: planten langs het hek, bij de struiken, maar niet in de schaduw van de bomen. Dan zullen de scheuten onvolgroeid zijn, ze zullen snel de bloemstelen overwoekeren, wat een negatieve invloed heeft op het groen.

Het bed moet op een vlak oppervlak liggen. In laagland ontwikkelt koriander zich langzaam, kan afsterven door wateroverlast.

Hoe zaden verzamelen?

Hoe korianderzaden foto te verzamelen

De rijpheid van het zaad wordt bepaald door de staat van de vrucht:

 • Wanneer de zaden bruin worden, kunnen ze gemakkelijk met de hand worden verwijderd en nog meer wanneer ze beginnen af ​​te brokkelen - ze zijn klaar om geoogst te worden.
 • Zaadontkieming wordt niet langer dan 2 jaar opgeslagen.

Koriander vermenigvuldigt met succes zelf zaaien. Verkruimelde zaden overwinteren veilig onder de sneeuw en zorgen voor redelijk vriendelijke ingangen in de lente.

Wanneer moet je koriander zaaien?

Lente en zomer: koriander in volle grond zaaien wordt uitgevoerd vanaf 20 april tot het einde van de maand. Wanneer gezaaid in mei-juni, verschijnen bloemstengels na ongeveer 20 dagen. In de kas kan eind februari en begin mei gezaaid worden: bloemstengels verschijnen op de 40e dag.

Cilantro is een lange daglichtcultuur. Naarmate het afneemt, vertragen de groeipercentages.

Juni is ideaal voor het verzamelen van koriander (zaden) - zaaien in het vroege voorjaar. Van juli tot begin september is het gooien van pijlen minimaal en groeit het groen het meest heftig. Чтобы получать зелень, на ранних этапах следует удалять цветоносы.

Осенью: подзимний посев кинзы проводят в середине-конце октября, когда уже минует бабье лето и потепления не предвидится. За зиму семена пройдут естественную стратификацию и рано взойдут с появлением первого тепла.

Как сеять кинзу в открытый грунт

 • На 1 м² понадобится около 2,5 г семян.
 • Dicht ze af tot een diepte van 1,5-2 cm.
 • Schiet meerdere keren verdund.
 • Tussen individuele planten aan het eind, houd een afstand van 10-13 cm, tussen rijen - 15-30 cm.

De duur van het verschijnen van scheuten is 2-4 weken, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Voor een normale ontvangst van groenten tijdens het warme seizoen, kunt u gewassen met een interval van 1-2 weken uitvoeren. Na 40-55 dagen zijn ze klaar om te snijden: verschillende opbrengsten kunnen in één gebied worden geteeld. Voeg 1 theelepel toe als u opnieuw 1 m² zaait. nitroammofoski of superfosfaat.

Hoe zorg je voor Cilantro in het open veld?

Scheuten hebben zorgvuldige zorg nodig. Tijdig onkruid verwijderen, schadelijk voor fragiele planten. Dun uit het bed, het verwijderen van zwakke planten - ze kunnen worden gegeten.

Met een hoogte van 5 cm, voed de koriander met stikstofmeststof. Daarna, mopperen de bodem - het draagt ​​bij aan het behoud van vocht, remt de groei van onkruid.

Voor het verkrijgen van sappige groene koriander moet regelmatig water worden gegeven. Door een gebrek aan vocht wordt de bladrozet slecht gevormd, koriander begint pijlen los te laten. Scheuten hebben 3-4 liter water per m² nodig, gedurende de periode van actieve groei ongeveer 8 liter water per oppervlakte-eenheid.

Ziekten en plagen

Ramulariose, echte meeldauw - mogelijke korianderziekte. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk om de landingsmethode te observeren en te veel bevochtiging te voorkomen. Verwijder de getroffen gebieden, voer de behandeling uit met een fungicide (greens kunnen in dit geval niet voor de duur van het geneesmiddel worden geknipt).

Ongedierte: verschillende soorten bedwantsen, zaad, winterschep, motparaplu, draadkruin. Insecticide behandeling vereist.

Hoe cilantro op de vensterbank te zaaien, kijk naar de video:

Omdat Cilantro een snelgroeiende plant is, is het heel eenvoudig om het op een vensterbank te laten groeien in de winter. Het is eenvoudig om het in de zaailingenbox te zaaien en de vereisten voor onderhoud zijn eenvoudig: kamertemperatuur, matig bodemvocht en een lange dag met fel licht. In de korte winterdagen zal verlichting fitolampami nodig hebben.

Koriander oogsten

Cilantro moet vóór de bloei worden geoogst, omdat de smaak ervan achteruitgaat. Het is belangrijk om dit moment niet te missen. Het is het beste om greens te snijden met een hoogte van 10-12 cm. Doe het 's morgens of bij bewolkt weer. Verzamel de geknipte twijgen in trossen en hang ze op in een tocht. Hierna vermalen en bewaren in een luchtdichte container.

Zaden worden geoogst wanneer ze bruin worden. Zeef ze door een zeef met grote cellen om van de schil af te komen. Bewaar op een droge, donkere plaats.

Populaire groentevariëteiten van koriander:

Cilantro avant-garde foto

Avant-garde - een compacte dichtbegroeid struik, groenten hebben een dik kruidig ​​aroma, kunnen worden gekweekt in binnenomstandigheden. De eerste snede kan worden gedaan na 45 dagen groei.

Kinza Karibe foto

Caribe - laat bloeiende variëteit. De bladeren zijn sterk ontleed, hebben een delicate smaak, het aroma is intens.

Cilantro Market King

Market King - Een ras rijpt vroeg. De hoeveelheid groene massa is aanzienlijk, de bladeren zijn sappig, de smaak is dun.

Koriander Borodinsky foto

Borodinsky is een compacte struik met een gemiddelde rijpheid tot 70 cm hoog. Groenen hebben een milde smaak, goed voor salades. Het wordt alleen in open veld gekweekt. Om te oogsten kunt u na 35 dagen groei beginnen.

Kinza Taiga foto

Taiga is een lage struik met dikke greens. Variëteit rijpt laat: meer dan 45 dagen.

Picnic is een variëteit van vroege rijping. Gekartelde bladeren, milde smaak, rijk aroma. Geschikt voor op de vensterbank.

Rassen die het meest geschikt zijn voor de productie van koriander:

Koriander Amber foto

Amber - goed groene heester, fijne groene smaak. Later opnemen. Het aroma van zaden is pittig, intens. Ze worden toegevoegd aan marinades, worstjes, gebakjes.

Koriander Venus foto

Venus - dikke groenten zijn goed in salades, zaden hebben een zacht, kruidig ​​aroma.

Koriander Alekseevsky foto

Alekseevskiy - een verscheidenheid van middelgrote rijping. Later bloeien, maar de plant is bestand tegen koude drukknopen.

Pin
Send
Share
Send
Send