Tuinbloemen, planten en struiken

Waterlelie: bloembeschrijving

Pin
Send
Share
Send
Send


De waterlelie behoort tot de familie Nymphaeaceae, die meer dan 50 soorten vaste planten met krachtige, vlezige wortelstokken omvat. Een waterlelie wordt vaak ten onrechte een knobbel genoemd.

Dit is een geweldige bloem. De witte waterlelie (het Rode Boek van Rusland omvat het als een zeldzame plant) bij de Slaven was een onmisbaar onderdeel van verschillende middelen voor de liefdesbetovering. Men geloofde dat deze plant, die met hem op pad zou worden genomen, een persoon zou beschermen tegen welk kwaad dan ook. Karl Linney, een beroemde bioloog die legenden over deze plant verzamelde, was verrast door het lot van de nimf, verworpen door Hercules en veranderd in een waterlelie door de goden. Om deze reden besloot hij in haar eer om de Latijnse naam van de bloem te geven - nymphae wit.

Claude Monet, een Franse schilder, schreef in 1899 in olie op doek "White Water Lilies". Hij weerspiegelde hem, hoe mooi is de natuur die ons omringt.

Interessant over de plant

De witte waterlelie (waterlelie) is een natuurlijke weersvoorspeller. Er is een enorme hoeveelheid die afhankelijk van het weer het gedrag van de plant zal aannemen.

Men constateert al vele jaren dat als de bloemen 's ochtends vroeg opengaan, het weer de hele dag goed zal zijn, maar als het pas om 9 uur s'ochtends verschijnt, regent het. Als het helemaal niet verschijnt, zal er spoedig een sterke en langdurige stortbui zijn.

Witte waterlelie: beschrijving

Het is een stengelloze vaste plant voor kruid en water met grote, zwevende bladeren. Het verwijst naar de Nymphaea. Het heeft een kruipende wortelstok, grenzend aan het blad, lijkt op een hart, evenals lange steeltjes met witte enkele bloemen. Bloemen met veel witte bloemblaadjes, geven een lichte geur af, dobberen op water. Hun kopje is vierbladig groen. Veel meeldraden, stralend, stijf stigma. Vruchten - bolvormig, groen, rijpen altijd onder water. In juni-juli bloeit de bloei.

Plaatsen van groei

Het groeit in het Europese deel van ons land, in het zuidelijke deel van Siberië, in de Oeral, Wit-Rusland, Oekraïne, Oost-Transcaukasië, in de Noord-Kaukasus. In een wildwaterleliehabitat is het stilstaand en langzaam stromend water (meren, vijvers, rivierbaaien).

Onlangs zijn de omstandigheden voor de habitat van een plant in de natuur verslechterd en daarom is deze vandaag opgenomen in het Rode Boek.

De samenstelling van de witte waterlelie

De witte waterlelie (beschreven in dit artikel) bevat tannines in de wortels, zetmeel, nymfaline alkaloïde, flavonoïden in bloembladen, cardenomide nymfaline, tannine in bladeren, oxaalzuur, flavonoïden, tannines in zaden, zetmeel en vette olie .

Voor therapeutische doeleinden, toegepaste wortelstokken, bladeren en bloemen van de plant. De wortels worden opgeslagen in het vroege najaar, de bladeren en bloemen - in de zomer.

Inkoop en verzameling

De periode van het verzamelen van waterlelies wordt gekozen afhankelijk van het vereiste deel ervan.

Als dit wortels zijn, moeten ze worden geoogst in de vroege herfst, wanneer er al een enorme hoeveelheid voedingsstoffen in zit. Ze worden van de bodem gewonnen met behulp van boren en vervolgens vrijgemaakt van stekken van bladeren, kleine wortels. Daarna worden ze gewassen, in stukken van gelijke grootte gesneden en gedroogd in een geventileerde ruimte of buiten in de schaduw.

Als de knoppen of bloemen van de plant een witte waterlelie zijn, moet u het tijdstip van verzamelen nauwkeurig selecteren. Dit zou tijdens de bloei moeten gebeuren. Bovendien moeten ze vóór 17.00 uur worden verzameld en als de knoppen vlak voor 7 uur 's ochtends of direct na 17.00 uur zijn, omdat de bloemen daarna zijn ondergedompeld. Meestal worden bloemen vers genomen, maar indien nodig worden ze gedroogd in een geventileerde schaduwrijke plaats.

De bladeren van de plant kunnen worden verzameld in de herfst voor het begin van koud weer de klok rond. De bladeren worden gedroogd in dezelfde omstandigheden als alle andere delen - in een geventileerde schaduwrijke ruimte.

Het fruit en de zaden van de waterlelie worden tijdens de bloei verzameld (bedacht moet worden dat één bloem slechts 4 dagen bloeit): de zaden worden bijvoorbeeld direct van het wateroppervlak genomen, waar ze in "capsules" drijven, terwijl de vruchten - op een ondiepe diepte onder water. Zaden en fruit na het oogsten moeten worden gedroogd.

Hoewel niet alleen deze regels worden aanbevolen om de goochelaars en genezers te volgen. Wanneer verschillende delen van een waterlelie gebroken zijn, moet u altijd de watergeest roeien, omdat deze plant onder zijn bescherming is: dit kan gedaan worden door een stuk brood of een paar munten in het water te gooien.

Bij het verzamelen van planten moet u niet vergeten dat de waterlelie in veel landen in de Rode boeken wordt vermeld, daarom kan deze alleen in beperkte hoeveelheden worden verzameld.

toepassing

De witte waterlelieplant wordt actief gebruikt in de volksgeneeskunde. Infusie van bloemen wordt gebruikt om de dorst te lessen, als een kalmerend en antipyretisch effectief middel. Waterinfusie van deze bloemen wordt gebruikt voor slapeloosheid als een kalmerend en kalmerend middel.

Medicijnen uit de wortelstokken en wortels van de plant helpen huidontsteking te verminderen, terwijl ze in geplette vorm worden gebruikt als mosterdpleister.

Als u een witte waterlelie toevoegt aan de wortels van de plant, helpt dit afkooksel bij constipatie en geelzucht. Wortels gekookt in wort worden geconsumeerd door zogende vrouwen, waardoor de hoeveelheid melk toeneemt.

Alcoholtinctuur gemaakt van de bladeren, drinken met urolithiasis. Wanneer haaruitval wordt aanbevolen om je haar te wassen met een afkooksel van de wortels van de plant.

Infusie, die wordt bereid uit de bloemen van deze medicinale plant, wordt gebruikt voor baden en wassen, naast het verlichten van pijn als een externe remedie.

Droge wortelstokken kunnen vermalen tot meel en bakken met haar brood.

Infusie van bloemblaadjes

Een kleine hoeveelheid verse lelieblaadjes met fris water moet worden gegoten met een glas kokend water, een uur lang worden bewaard, gefilterd, oraal toegediend om dorst te lessen in kleine slokjes met slapeloosheid en koorts. Witte waterlelie bloem in deze vorm is geschikt voor mensen die lijden aan ziekten van het zenuwstelsel.

Contra

Het gebruik van dergelijke geneesmiddelen, die worden verkregen uit verschillende delen van de waterlelie, moet plaatsvinden onder toezicht van een specialist. Het wordt eenvoudigweg uitgelegd - de waterlelie zelf is erg giftig.

Het Rode Boek van Rusland bevat trouwens een bloem in de lijst van zeldzame planten, daarom is de productie ervan nu verboden.

Wat zijn de soorten waterlelies?

Zuivere witte of sneeuwwitte waterlelie

Vaak is deze bloem te vinden in de wateren van Rusland. Het begin van de bloeiperiode valt in mei-juni, de piek van bloei wordt waargenomen van juli tot augustus. Elk van de bloemen van zo'n lelie duurt ongeveer 4 dagen. Na de bloei begint het steeltje te krullen en begint het fruit geleidelijk onder water te zinken.

Dwerg waterlelie

Deze witte bloem heeft een hybride oorsprong. Deze plant heeft ovale bladeren van donkere kleur met een diameter tot 2,5 cm. Dwergwaterlelie groeit in reservoirs tot 30 cm diep.

Tetrahedral waterlelie

Dit type bloem is te vinden in het noorden van Rusland en zelfs in Siberië. Het heeft miniatuurgroottes - tot 5 cm in diameter.

Geurige waterlelie

Gevonden in de wateren van Noord-Amerika. De bloemen zijn wit en hebben een diameter van 15 cm .De bloem groeit op een diepte van 40 tot 80 cm. Er zijn ook witte en gele, roze en crèmekleurige bloemen.

Hybride weergave

Hybride planten zijn onderverdeeld in verschillende types:

Vorstbestendig type is gebruikelijk in de wateren van Siberië en in Noord-Europese regio's van Rusland.

Tropische soorten worden vaak geteeld in kassen of wintertuinen, waar de watertemperatuur niet onder de 25 ° C daalt.

Hoe deze plant te gebruiken?

Waterlelie kan als volgt worden gebruikt:

 • in de Kaukasus wordt de wortel van de plant gegeten, gekookt of gebakken,
 • in de Scandinavische landen wordt meel gemaakt van de wortelstok van deze bloem,
 • Leliezaden kunnen worden gebruikt om een ​​drankje te maken dat sterk lijkt op koffie in zijn smaak, en heeft ook een verkwikkend effect,
 • gedroogde wortels en bladeren van deze plant worden in veel homeopathische preparaten gebruikt.

Houd er rekening mee dat witte waterlelies worden vermeld in het Rode Boek. De chemische samenstelling van de plant valt op door zijn diversiteit. De structuur omvat:

 • oxaalzuur
 • vitaminen,
 • alkaloïden,
 • zetmeel,
 • essentiële oliën
 • glycosiden.

Het extract van deze plant wordt veel gebruikt bij de vervaardiging van farmacologische preparaten die bestemd zijn voor de behandeling van de volgende ziekten:

Kenmerken van de reproductie van waterlelies

Planten kunnen zich op verschillende manieren vermenigvuldigen: vegetatief en zaden.

Als u geen decoratieve bloem wilt hebben, maar een echte waterlelie, moet u op de volgende aanbevelingen letten:

 • het is verboden om de wortel van een wilde plant af te snijden, omdat het een overtreding is van de wet op de bescherming van witte waterlelies, als een zeldzame soort,
 • je moet wachten op de herfst, wanneer de zaaddozen naar boven komen - verzamel ze op het wateroppervlak,
 • zaaddoos in een stroperige en vochtige grond,
 • de plantgrond moet in een grote pot staan ​​en lijken op slijk,
 • de pot met een beplante doos moet in een kunstmatig reservoir worden neergelaten.

Als de plantprocedures in het najaar worden uitgevoerd, is het niet nodig de doos te openen, de zaden moeten erin overwinteren. In het voorjaar gaat de zaaddoos vanzelf open.

Decoratieve hybriden van deze plant kunnen worden gekocht in bijna elke floristische salon die is gespecialiseerd in landschapsarchitectuur vijvers. Dergelijke hybride bloemen geplant in juni.

Gewasbescherming

Witte waterlelie is zeer zeldzaam in de natuur. Merk dat op sinds 1993 staat de waterlelie vermeld in het Rode Boek van Rusland.

Er zijn speciale botanische reservaten en mini-reservaten waar waterlelies kunstmatig worden gekweekt. Dergelijke reserves bevinden zich in de Leningrad- en Tver-regio's. Een interessant feit is dat de Patriarchvijvers versierd zijn met waterlelies uit het reservaat Tver.

De grootste bloem is de waterlelie. Victoria, amazone. Deze bloem behoort tot een afzonderlijk geslacht van de familie van lelie reuzenbloemen. De grootte van de bladeren kan oplopen tot 3 m. Er is zo'n plant in de ondiepe wateren van de Amazone. Victoria Amazonian bloeit slechts een paar dagen, en de kleur van de bloembladen verandert voortdurend. In het begin zijn ze wit en dan roze, aan het einde van de bloei kunnen ze rood of karmozijnrood zijn. Deze variëteit aan waterlelies wordt als zeldzaam beschouwd, het wordt gekweekt in kassen.

Dientengevolge moet worden opgemerkt dat de hybride waterlelie een uitstekende oplossing is voor de decoratie van kunstmatige reservoirs. Voor dergelijke bloemen niet nodig om voor ze te zorgen en heel gemakkelijk te planten. Maar de wilde waterlelies zijn bedreigde botanische soorten en hun vernietiging wordt vervolgd. Je kunt een wilde waterlelie alleen in een gespecialiseerde reserve kopen. Er zijn verschillende van dergelijke reserves in Rusland.

Beschrijving en foto

Waterlelie (Aqua) - Dit is een vaste plant.

groeit als een waterig kruid.

Behoort tot de familie Nymphaeaceae.

Telt meer 50 ondersoorten.

Aqua Het heeft breed schaduwsysteem bruine schaduw. Wortelstok sterk onder water verweven.

In de hoogte van de wortels meer bereiken 2,5 meter. Op hen groeien stengels en bladeren. Dankzij een dergelijk systeem van luchtkanalen kan de bloem gemakkelijk ademen en op het wateroppervlak blijven tijdens zware regenval en harde wind. Het zwaartepunt van dergelijke bladeren bevindt zich op de plaats van de stengelgroei.

De bladeren zijn drijvend, eivormig. Verkrijg een diameter van 25-35 cm, jonge kopieën van karmozijnrode kleur. Met het ouder worden veranderen de bladeren van kleur en worden ze lila.

Hierdoor zijn de kleuren en de grootte van de bladeren anders. Lily gerold in de vorm van een dop. Met de hulp van het is het verbergen van bloemknoppen.

Hieronder staan ​​foto's van Water Lily (Aqua):

Bloemen solitair, erg groot, sneeuwwit. In diameter kan oplopen tot 15-25 cm. De vorm van bloemen is gecupt. Elke bloem heeft 3-5 bloemblaadjes. De locatie van de bladeren gaat soepel in de meeldraden. Het stigma is een oranje-bloederige tint, heeft een gedeukte vorm.

aroma zeer sterk, delicaat, bloemig. Elke bloem kan bloei 3-5 dagen. Maar vanwege hun grote hoeveelheid bloei blijft het gedurende de warme dagen van mei tot september. Met het begin van koud weer beginnen de bloemen te vervagen. Na de bloei worden ovale vruchten van smaragdgroene kleur gevormd. De vorming van de vrucht gebeurt onder water.

Growing area

Waar groeien waterlelies? In het water langs de oevers van rivieren, meren, moerassen en andere watermassa's. Gedistribueerd in het centrum van de Russische Federatie, Azië, Transkaukasië, Wit-Rusland, Oekraïne.

In de meeste gevallen Aqua groeien in het bos en steppe zones. Ook wordt deze vertegenwoordiger van de flora gebruikt als decor in landschapsontwerp. Waterlelie kan groeien in huidige en staande waterlichamen. Het decoreert kunstmatige moerassen, vijvers, beekjes, meren en fonteinen.

Vele talenten beeldden Waterlelie uit op hun doeken.

Claude Monet hij plantte verschillende soorten bloemen in zijn kas en bouwde tuinen in de buitenwijken van Parijs.

Een van deze tuinen hij riep Japans water waarin waterlelies groeien.

In deze tuin creëerde hij een serie schilderijen met waterlelies en aqua.

In het vroege voorjaar is het noodzakelijk om met insecticiden te behandelen. Ze hebben een breed spectrum van actie. Is belangrijk tijd hebben voor de bloei van naburige planten.

Om de vorming van knoppen te voltooien, is het noodzakelijk om de bloem met fungiciden te verwerken. Dergelijke procedures voorkomen de ontwikkeling van schimmelziekten.

Verwerking is noodzakelijk om te maken noodzakelijk, omdat de bloem groeit in watercondities met een hoge luchtvochtigheid.

plaatsing

Planten en verplanten van planten toegestaan produceren gedurende het groeiseizoen.

Lilyam nodig 3-6 uur natuurlijk zonlicht. De plant kan direct zonlicht verdragen.

De optimale temperatuur voor groei is 18-26 ° C. De temperatuur mag niet vallen. onder 14 ° C.

Daarom Aqua wordt aanbevolen groeien in tuinen, kassen of kamers waarin je de temperatuur van de lucht kunstmatig kunt verhogen.

Plaats voor groei kies zonnig, warm, beschermd tegen de wind. Het water in het reservoir wordt om de twee weken vervangen. Wilde waterlelies kunnen zware regenval, koude windstoten en zelfs hagel verdragen.

Planten en verplanten

Meestal hij duurt van de late lente tot de vroege herfst - vóór het begin van koud weer. Het geselecteerde waterlichaam moet goed verlicht zijn.

Als u grote en brede reservoirs gebruikt, bevriezen de vijvers bij het begin van koud weer. Door vorst wordt het wortelsysteem van de bloem niet beschadigd, de plant wordt in de grond zelf in een grotere uitsparing geplant.

Met deze groeimethode haal je een bloem uit een vijver en breng je hem over naar een warmere en verlichte plaats voor de winter.

Dergelijke containers mogen niet erg hoog zijn, maar erg breed, en lijken op kommen of trays. Aan de onderkant moeten drainagegaten zijn.

Bij gebruik van een mand met grote cellen of een houten kist wordt neergeslagen, moet de bodem zijn leg een jute. Anders zal het geribbelde oppervlak de wortels van Aqua beschadigen. En de grond zal door de sleuven en gaten worden gewassen, wat zal leiden tot de dood van de plant.

Ze zullen dus niet zichtbaar zijn vanuit een kunstmatig reservoir.

Het wortelsysteem moet worden vastgezet met houten noppen, draad, grind of natuursteen.

reproduktie

reproduktie is zaden en scheuten van het wortelstelsel.

Sterke volwassen krachtige struiken moeten eenmaal in 3-6 jaar worden verdeeld.

Voor zo'n fokkerij is geweldig zal passen wortelsysteem met een goed ontwikkelde nier.

Secties die een scherp mes maken, besprenkelen met gebroken houtskool.

Aqua negatief reageert op uitdroging. Daarom struiken is noodzakelijk om zo snel mogelijk in een nieuw reservoir te transporteren en te plaatsen. Volledige beworteling tijdens vegetatieve reproductie zou na 14 dagen moeten plaatsvinden.

Groeien vanuit zaad

bij reproduktie zaadplanten zaden worden gezaaid in de grond op de bodem van een decoratieve vijver. Ook toegestaan ​​het gebruik van kleine manden met aarde.

Containers worden ondergedompeld in water en naar de bodem van het reservoir gebracht. Wanneer de grond wordt geraakt, begint het plantmateriaal te openen en begint het te groeien. Met volledige beworteling begint de plant te reiken naar het licht en bereikt hij een lengte van 25, -3,0 meter.

Daarom wordt deze kweekmethode alleen gebruikt in botanische tuinen of kassen, waar u de temperatuur van de lucht kunt controleren.

Top dressing is noodzakelijk maken in de lente. Voor dit gebruik gekochte oplosbare meststof. Ze worden aan het water naast de plant toegevoegd. Bij toepassing van langzaam oplosbare bemesting in de vorm van korrels, moet de frequentie van aanbrengen eenmaal per 3-4 maanden zijn.

Voordeel en schade

Droge waterlelie zijn aan het drinken met neurose, sterke schokken, slapeloosheid.

zij Het is sedatief sedativum, omdat het Glycoside Nymfaline bevat.

In de volksgeneeskunde haar gebruikt bij neuralgie met broze botten, reuma.

Het is antipyretisch en analgetisch met koorts. Droge bladeren van deze representatieve flora worden als een extern middel gebruikt. Bladeren hebben een ontstekingsremmend effect. Het wortelstelsel verwijdert huidontsteking, verwijdert huiduitslag, acne, papillomen.

Dit komt allemaal door de essentiële olie, die in grote hoeveelheden in de plant aanwezig is, voor verkoudheid wordt de wortel van de bloem als mosterdpleister gebruikt. Tinctuur van wortelstokken wordt gebruikt tegen milttumoren.

Maar mensen met een lage bloeddruk nemen Aqua niet aan, omdat de plantaardige sporenelementen het lichaam kalmeren en de druk nog meer verminderen.

Aqua - vaste plant. Het wordt gekweekt in de versterkte grond van decoratieve vijvers. Hij houdt van de zon en voeding. Het bloeit tijdens het groeiseizoen van mei tot september. heeft zacht bloemengeur. Gebruikt in de geneeskunde als kalmerend middel.

Waterlelie, plantbeschrijving

De bloem van de nymphea is een meerjarige waterplant met een lange steel en een goed ontwikkeld wortelstelsel, bedekt met een laag slib en water. Waterlelies op het water gehouden door de krachtige wortelprocessen, waarmee de plant zich vastklampt aan de grond en brede drijvende bladeren.

In de knopen van een lange, stevige steel bevinden zich knoppen, waarvan zich tijdens het groeiseizoen grote bladeren ontwikkelen, waarvan sommige in het water kunnen zijn, waardoor alleen de bovenste en grootste groene "platen" aan de blik worden onthuld. De grootte van een blad varieert van 25 tot 35 cm., De plaat is dicht, donkergroene schaduw.

Exam-Labs.com 200-125 training voor het Cisco 100-105 dumps 200-355 examen. 100-105 stort vragen en antwoorden, 100-105 stortplaatsen worden regelmatig bijgewerkt en deskundigen uit de industrie beoordeeld. Onze 100-105 stortplaatsen zijn getalenteerd 100-105 dumpt het concept 100-105 dumps 300-125 101 studiegids pdf en geslaagd certificering certificering. 100-105 dumpt examen 300-101 dumptest examen voor studenten van de studiegids. DumpStep Dumps voor 200-355 examen zijn 200-125 trainingsgids pdf 100-105 dumps normen van technische 200-125 trainingsnauwkeurigheid 100-105 training onze gecertificeerde 100-105 dumpt materiedeskundigen We garanderen de beste kwaliteit. 300-101 studiegids pdf We hopen dat je de examens succesvol hebt behaald met onze praktijkexamens. Met onze Cisco 200-355 Practice Examens 300-101 studiegids pdf, kunt u de eerste poging doorstaan. U kunt ook genieten van de 365 300-101 studiegids voor uw product. IBM Certification C5050-380 examenvragen 100-105 stortplaatsen zijn gekraakt, die 63 vragen en antwoorden bevatten. IBM Cloud Platform Solution Architect v2 C5050-380 Als u deze certificering wilt behalen, moet u slagen voor het IBM C5050-380-examen. Wanneer u zoekt naar IBM C5050-380 300-101 studiegids pdf examenvragen 200-125 training van de 300-101 studiegids pdf laatste IBM C5050 -380 examenvragen Onze IBM C5050-380 300-101 studiegids pdf 100105 studierichtlijnen pdf 100-105 training IBM 300-101 studiegids pdf-certificering leerling. IBM 200-125 training C5050-380 examen 300-101 studiegids pdf vragen. IBM C5050-380 100-105 dumps 300-101 studiegids pdf 200-125 training examenvragen, 300-101 200-125 training 100-105 trainingvragen 10 werkelijke C5050-380-examen 200-125 training in onze examenstortplaatsen C5050-380. 300-101 studiegids pdf voor IBM C5050-380 training voor IBM C5050-380 examen.
810-403 examen is een van een Cisco Business Value Specialist. Veel kandidaten zullen geen vertrouwen hebben om het te krijgen. 810-403 examentraining is beschikbaar. Als u een hands-on tactiele leerling bent, visueel of zelfs een training voor een leerboek, is dit een test van vlag en wimpel. Net als bij Cisco-examens is het Cisco- of 810-403-examen gestructureerd naar andere verwante cursussen. De combinatie van Cisco Business Value Specialist-vereisten. Ons team helpt miljoenen kandidaten. We hebben tienduizenden succesvolle verhalen. Onze producten zijn gecertificeerd, betaalbaar en bijgewerkt. 810-403-examendocumenten worden op een sterkere manier geactualiseerd. Laatste 810-403 examenstortplaatsen

De bloei van de nympha begint in het voorjaar en onthult grote waterlelies met witte, roze, lichtgele, paarse en blauwe kleuren.

Een van de interessante kenmerken van de waterlelie is het vermogen om 's nachts te sluiten en onder water te gaan, de frisheid van de bloem te herstellen, voor een nieuwe dag. Bloemblaadjes zijn zeer delicaat, ovaal-puntige vorm, crème, rode of roze kleur. Binnen zijn de stam meeldraden en stamper te vinden. De grootte van de bloem is ongeveer 15-25 cm. De geur van een bloeiende nimf bestrijkt een groot gebied.

Wanneer de waterlelie wordt bestoven, verschijnt een vrucht op de steel, in de vorm van een zaaddoos, hij bereikt zijn volle volwassenheid onder water, waar hij opengaat en zaden geeft. Waterleliezaden worden eerst op het oppervlak gehouden, dankzij een dik, slijmerig geheim, vervolgens gewassen met water, zwaar, zinken naar de bodem van het reservoir en groeien.

De gele kern van een grote bloem van de waterlelie uit de Nijl, werd beschouwd als een tijdelijk toevluchtsoord van de zonnegod Ra, van de bloem die hij de wereld de zon liet zien. Het Egyptische geloof in mystieke tradities zette de priesters aan om de blauwe lotus te gebruiken in mummificatierituelen.

Bij de opening van de sarcofaag van Ramses vonden ze de overblijfselen van bloemen (de mummie werd ermee gedoucht) die waterlelies bleken te zijn.

Waterlelies zijn decoratief van aard, zeer geëist in de decoratie van kunstmatige reservoirs. Vaak denken tuinders aan het planten van waterlelies op de site, maar betwijfelen ze of ze de voorwaarden voor de groei en ontwikkeling van de bloem kunnen creëren. Speculatie wordt gemakkelijk verdreven, dankzij het vermogen van de waterlelie om zelfs in kleine (kunstmatige) reservoirs met geschikte temperatuur en grond te groeien.

Dankzij zijn representatieve en memorabele uiterlijk heeft de waterlelie al lang de harten van ware kenners van natuurlijke schoonheid gewonnen. Bloemkwekers over de hele wereld fokten waterlotus, als decoratieve cultuur.

Soorten waterlelies

De waterlelie is wijdverspreid over de hele wereld en heeft ongeveer een half honderd soorten opgenomen. Het palet van tinten van bloemblaadjes en de grootte van de knoppen van nimfen zijn divers. Het grootste van alles is de Victoria-waterlelie, met zijn indrukwekkende omvang en opmerkelijke uiterlijk, heeft hij de harten van veel tuiniers gewonnen. Het dichtstbijzijnde familielid van de waterlelie is een goudklompje, minder opvallend, maar niet minderwaardig aan de decoratieve kwaliteiten en bekendheid.

Witte waterlelie

Het woont in heel Eurazië, maar ook in Afrika. De grote waterlelie heeft een indrukwekkende bladgrootte van ongeveer 35 cm en grote, melkachtige bloemen, die een diameter bereiken van ongeveer 20 cm. Het wortelsysteem is sterk, gelegen op het oppervlak van de grond, vasthoudend aan het slib door lange wortelprocessen. De lengte van de wortel is ongeveer 65 cm. De witte waterlelie heeft onderwaterstelen die een hele struik vormen. Eén waterlelie kan vrij veel vrije ruimte in het reservoir afdekken. De bloei van witte nimfen begint in de zomer en duurt ongeveer drie weken, waarbij grote witte waterlelies naar het oppervlak worden gegooid met een gele kern.

Rode waterlelie

Verschilt in een mooie schakering van kleuren van donkerroze tot rood, de toppen zijn medium.

Geopende waterlelies stralen een aangename, langdurige geur uit.

Het wortelstelsel is ondiep, goed ontwikkeld. Het heeft één hoofdstam en meerdere extra stelen. De diameter van bloemen varieert van 12 tot 20 cm .De bladeren zijn vlezig, felgroen van kleur, bereiken ongeveer 25 cm in grootte.

Blauwe waterlelie

Een van de eerste en meest bekende soorten. In een andere kijk wordt de Egyptische lotus of Egyptische lelie genoemd. Blauwe waterlelie bewoonde de kustzone van de rivier de Nijl en begon zich vervolgens te vestigen in Afrika, India en Thailand. Het blad van de plant is taai, groot, ongeveer 35 cm lang, bloemen met zo'n groot blad lijken klein, bereiken een grootte van 16-20 cm, de kleur van de bloemblaadjes varieert van hemelsblauw tot korenblauw, lila en blauw.

Tiger Water Lily

Verschilt grote donkergroene bladeren, ongelijke gestroomde kleuren.

De opmerkelijke aard van de tijgerlelie creëert precies het patroon van de bladeren (bruine en rode vlekken). Verschilt in seizoensgevoeligheid, tolereert geen nachtvorst, geschikt voor kweken in aquaria. Afrika wordt beschouwd als de geboorteplaats van tijgernimfen. De bloemen zijn klein, wit of crème van kleur. Het wortelsysteem is goed ontwikkeld, tolereert de snelle stroming en koud water niet.

Victoria Water Lily Regia of Amazonian Nymphea

Een ander soort indrukwekkend formaat. Victoria Water Lily werd ontdekt door de Duitse botanicus-natuuronderzoeker Edward Pelling in de 19e eeuw. De waterlelie uit het Amazonegebied bloeit slechts één keer per jaar, alleen 's nachts gedispergeerd, en het dimt nog steeds onder water.

De tint van misschien de grootste bloem verandert van wit naar roze in het bloeiproces. In volle bloei kan de Amazone-waterlelie 35 cm bereiken. Victoria Regia heeft een aanhoudend, merkbaar aroma en haar gebladerte kan het gewicht van een tiener verdragen.

De waterlelie is geel

Gele waterlelie verwijst naar vaste planten, met een goed ontwikkeld wortelstelsel, dat diep in de grond ligt. Het heeft onderwater klein gebladerte met gekartelde randen, op korte bladstelen.

Oppervlakte drijvende bladeren eivormig, groot tot 20 cm in diameter. De bloemen zijn groot, groen van buiten, geel van binnen. Ze bereiken een grootte van ongeveer 17 cm, bloeit in juni en duurt bijna tot september.

Water Lily

Water nymphea, uit de familie van nymphaeaceae. Botanisch gezien is het vergelijkbaar met een witte waterlelie, heeft een middelgrote drijvende bladeren en een ondiepe onderwater. Bloemen boven water, bereik middelgrote, hebben een crèmekleurige en felgele kern. Waterlelie wordt gebruikt in de farmacologie, en zetmeel wordt verkregen uit de wortels.

De meest populaire soorten waterlelies onder tuinders werden erkend:

Alba (grote, sneeuwwitte bloemen), gouden medaille (gele bloemen met een grote kern), James Bridon-variëteit (een zeer mooie variëteit met grote, donzige, bordeauxrode halo's), blauwe schoonheid (heeft gedenkwaardige blauwe bloemen met een geel hart), Rosia (roze bloemen, met een fel paarse kop).

Groeiende waterlelies

Aan het proces van groeiende waterlelies geen onnodige problemen veroorzaken, serieus aanpak van de keuze van plantmateriaal. Geen wonder dat ze zeggen: "Een vrek betaalt twee keer." Koop plantmateriaal in gespecialiseerde winkels of leen van bekende bloemenkwekers.

Warme zomermaanden worden beschouwd als een geschikte periode voor het planten van waterlelies. De plant kan onmiddellijk op de bodem van het reservoir worden geplant, maar het is de moeite waard om te overwegen dat de waterlelies vreselijk bang zijn voor vorst en kou, dus als je vooruit kijkt, houd hier rekening mee en plant de plant in een diepe container, en dan zal het makkelijker zijn om de bloem te verwijderen en stuur voor overwintering.

Planten substraat voor waterlelies kan worden gekocht in de winkel, kopen kant en klare primer voor waterlelies, en je kunt zelf koken. De optimale samenstelling kan worden beschouwd als een veenlaag van 4 cm en 10 cm graszodengrond met zand in gelijke delen.

Zorg er tijdens het planten voor dat de groeiknop op het oppervlak van de pot, op de wortels van de waterlelie, bolletjes kleeft - topdressing, gemaakt van klei, vermengd met minerale meststoffen.

Het is genoeg om 3-4 stukken ter grootte van een bal voor paintball te gebruiken. Daarna wordt de wortelstok in een pot op een laag turf geplaatst en op het voorbereide grondmengsel gegoten, zodat er ruimte ontstaat voor een laag rivierkiezelstenen, om het zwaarder te maken.

Direct na het planten van de waterlelie moet de plant op de bodem van het reservoir worden geplaatst, het is gebruikelijk om de optimale diepte voor onderdompeling van de pot te berekenen op basis van de gegevens over de plantvariëteit. Dwergvariëteiten op een diepte van een halve meter, hoog vanaf een meter of meer, de groei van een waterlelien nier zal dienen als een gids.

Om een ​​waterlelie sneller te laten ontwikkelen, is het beter om hem in ondiep water te plaatsen totdat de eerste bladeren verschijnen. Wanneer de eerste twee drijvende bladeren verschijnen, wordt de plantpot verdiept.

Planten geplant in de tijd, zul je bloeien in het eerste jaar van het groeiseizoen, en sommige variëteiten zullen zelfs een paar bloei verrukken.

Wees tijdens het planten voorzichtig met de weerstand van de variëteit die je hebt gekozen voor de kou. Sommige soorten waterlelies kunnen een milde winter overleven zonder extra dekking, bijvoorbeeld waterlelie of witte waterlelie. Meestal wordt het hoge overlevingspercentage van waterlelies alleen waargenomen in hoge variëteiten, waarvan de wortelstokken diep onder water liggen.

Maar als in uw regio de winter lang en streng is. Waterlelies voor de winter moeten uit het reservoir worden verwijderd en naar een donkere, koele plaats worden geleid, en met het begin van de lente, nadat het ijs samenkomt, keert u terug naar het reservoir.

Zorg voor waterlelies in de tuin

Nymphaea pretentieloze plant en de zorg ervoor is niet moeilijk. In de gebruikelijke wilde omgeving groeien waterlelies zonder zorg, vermenigvuldigend en bloeiend in de tijd. Sta echter niet toe dat de waterlelie de waterspiegel bewolkte met bladeren, dit kan het hakken van bloemen met zich meebrengen.

Dode bloemen en vergeelde bladeren moeten uit de vijver worden verwijderd, zodat het water niet "bloeit". Om de plant meer bloemen te geven, laat de waterlelie niet meer dan twee drijvende bladeren achter.

Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte in uw vijver heeft, plant niet te veel nymphei in kleine vijvers.

Kleine kunstmatige reservoirs met stilstaand water worden periodiek schoongemaakt. Na het verwijderen van de waterlelie voor overwintering, moet het reservoir worden neergelaten en gereinigd van vuil en puin, en met de komst van de lente, worden gevuld met vers schoon water, ongeveer een week laten brouwen en doorgaan met een nieuwe waterleliebeplanting. Een week voor het planten moet waterlelie worden bewaterd met minerale meststoffen.

Ziekten en plagen van waterlelies

De waterlelie is niet vatbaar voor ziekten en wordt zelden aangevallen door insecten. De plant heeft een vrij sterke immuniteit.

In de hete maanden, in de stilstaande watermassa's, vestigt de Nymphaea-bladkever, een kleine bruine kever, zich echter vaak, waarvan de larve zwevende bladeren opslokt.

De methode om hiermee om te gaan is eenvoudig, beschadigd gebladerte wordt verwijderd en de larven moeten handmatig worden verzameld, omdat de meeste insecticiden gevaarlijk zijn voor waterlichamen, waardoor vergiftiging en de dood van levende wezens wordt veroorzaakt.

Een andere vijand van de "koningin van de vijvers" kan bladluizen worden genoemd. Kleine insecten bederven het uiterlijk van de bloem en veroorzaken voortijdige bloei van de plant. De strijd tegen bladluizen houdt alleen een mechanische methode in, bijvoorbeeld het wegspoelen van schadelijke insecten met een stroom water. Het meenemen van entomofagen naar een vijver kan ook een levensreddende optie zijn bij ongediertebestrijding.

Het grootste probleem van uitsterven van waterlelies is tegenwoordig geen plaag en ziekte, maar het voortdurend verergeren van ecologie en menselijk ingrijpen in de populatie van de plantensoort.

Drainage van waterlichamen, de verzameling van waterlelies op industriële schaal, leidde tot het catastrofale uitsterven van deze verbazingwekkende en mooie planten. Sommige soorten nimfen staan ​​al vermeld in het Rode Boek en als de "man" niet tot bezinning komt, kunnen we een van de mooiste bloemen op aarde volledig verliezen.

Fabriek beschrijving

Waterlelie behoort tot de familie Nymphaeaceae en heeft meer dan 50 variëteiten. Bloemen met puntige bloembladen en wortelstokken drijvend op het water. Laat gesteeld worden. De grootte is afhankelijk van de aansluiting. Het onderwatergedeelte bestaat uit wortelknollen en in het vruchtseizoen ontwikkelt zich daar een multi-zaailing met een slijmvlies. Na het rijpen drijven zaden op het oppervlak, zinken dan naar de bodem en ontkiemen. Dit is de manier waarop natuurlijke reproductie plaatsvindt. In de diameter van de waterlelie bereikt 15 cm, en zijn blad - tot 30 cm.

De meest voorkomende soorten waterlelies zijn:

 • sneeuwwit (N. candida) met een sterk aroma,
 • wit (N. alba) - verschilt overvloedige bloei en toepassing in de geneeskunde van alle delen van de plant,
 • tetraedral (N. tetragona) - Siberische schoonheid met kleine bladeren en knoppen,
 • dwerg (N. pygmaea) - bevat veel siervariëteiten voor ondiepe reservoirs,
 • hybride (N. hybridum).

Vaak worden waterlelies en peulen gerangschikt als één soort, wat niet helemaal waar is. Hoewel nugget (gele waterlelie) wordt vaak gevonden in de reservoirs van ons land en behoort ook tot het geslacht Nymphaeaceae. Het heeft niet dezelfde spectaculaire bloem als de nimf voor de vijver, maar wordt vaak gebruikt voor Japanse tuinen.

Chemische samenstelling en distributie

De samenstelling van de wortelstokken en zaden van nymphea bevat de volgende stoffen:

 • glycoside nymfaline - heeft een kalmerend en analgetisch effect,
 • alkaloïde nimfein - heeft een gunstig effect op het zenuwstelsel,
 • essentiële oliën
 • tannines of tannines,
 • zetmeel tot 50% in bladeren,
 • suiker tot 20%
 • aminozuren.

De bladeren bevatten flavonoïden, oxaalzuur, bevorderen de opname van calcium en tannines. Nymphaea geeft de voorkeur aan een felle zon, de schaduw interfereert met de fotosynthese van grote bladeren. Bud reageert ook op het licht: het lost op met de zonsopgang en bij zonsondergang verbergt het zich onder water. Om de waterlelie wortel te schieten en goed te laten groeien, heeft het stilstaand water of een zeer kleine stroom nodig.

De waterlelie is een karakteristieke plant voor zoetwaterlichamen in Rusland en Europa. Het groeit ook in het Midden-Oosten en wordt geïntroduceerd als een cultuur in China, Australië en Nieuw-Zeeland.

Geneeskrachtige eigenschappen en schade

Naast de decoratieve eigenschappen van de waterlelie heeft geneeskrachtige eigenschappen. De wortel van de plant helpt bij haaruitval, behandelt constipatie, gastritis, enuresis. Sproeten gaan na regelmatige probleemgebieden met vegen weg met waterleliesap.
Farmacologie maakt gebruik van verschillende componenten van de plant:

 • als onderdeel van de collectie Zdrenko voor de behandeling van oncologie en ulceratieve aandoeningen van het maagdarmkanaal,
 • voor de vervaardiging van medicijnen die het hart stimuleren,
 • om stafylokokken en salmonella te bestrijden,
 • in psychotrope medicijnen,
 • om de bloeddruk te reguleren.

Traditionele geneeskunde maakt veel gebruik van waterleliebloemen bij verhoogde temperaturen, slapeloosheid en zenuwziekten, ziekten van het urogenitale systeem.

При употреблении лекарственных средств и отваров на основе водяной лилии нужно помнить, что растение является ядовитым. Необходима консультация врача перед приёмом и наблюдение во время лечения. Противопоказанием является беременность и период грудного вскармливания.

Сбор, заготовка и хранение

В целях оздоровления используют практически все части кувшинки. При сборе нимфеи нужно помнить, что она очень редкая, и в водоёме оставлять более 50 процентов растений. Корневища можно собирать с июня до сентября. Осуществляют это с помощью багров. После очищают от черешков и мелких корешков, разрезают на небольшие куски и просушивают в тёмном вентилируемом помещении.

Цветами можно запастись с июня по август. Обычно их используют в свежем виде, но при необходимости высушивают аналогично корням. Период сбора равен световому дню. Припозднившись, можно не найти бутоны – они спрячутся в воду.
Листья собирают весь период роста вплоть до зимы. Семена можно обнаружить на поверхности воды ближе к сентябрю. Сушат эти части также в сухости и темноте.

Болеутоляющие примочки. Для облегчения мышечных и ревматических болей 3 столовые ложки свежих или высушенных цветов заваривают кипятком и прикладывают в виде компресса к проблемному месту. Эффект аналогичен горчичникам.

От невроза. Чайную ложку измельчённого сушёного корня кувшинки варить 20 минут в литре воды. Употреблять по 100 мл отвара два раза в сутки в течение трех недель.

От температуры. Столовую ложку лепестков нимфеи варят в 400 мл воды. При высокой температуре выпивают половину стакана для снятия жара.

Кувшинка является не только украшением природы, но и помощницей в борьбе с различными заболеваниями благодаря своим целебным свойствам. Het gebruik moet echter voorzichtig worden behandeld, omdat de plant giftig is, vooral in de onbewerkte vorm.

Bekijk de video: Teach me how to waterlelie - MIX (Februari 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send