Tuinbloemen, planten en struiken

Hoe rozen in de lente op de juiste manier in de grond te planten

Pin
Send
Share
Send
Send


Het planten van rozen is een favoriete bezigheid van vele ervaren en beginnende bloemkwekers. Deze prachtige planten brengen veel positieve emoties in de periode van hun mooie en geurige bloei. Om dit resultaat te bereiken, moet je de regels van cultivatie kennen. Meestal worden in het voorjaar rozen in de grond geplant, wanneer er meer mogelijkheden zijn voor vertakking van het wortelsysteem en acclimatisatie. Hoe alles goed te doen? De publicatie zal de nodige aanbevelingen doen.

Selectie van rozen voor aanplant

De keuze van de variëteit van de toekomstige bloem zal afhangen van de volgende criteria:

 • Kleur knoppen.
 • De grootte van een volwassen struik.
 • Soort ras: oud of modern.
 • Plaats van aanlanding.
 • Voorkeur wortelsysteem: open of gesloten.
 • De weerstand van rozen tegen regen en ziekte.

Al deze nuances moeten in aanmerking worden genomen om de bloemen wortel te schieten in uw regio en in het oog te vallen.

Rozenrassen

Het is gebruikelijk om deze bloemen te classificeren volgens het principe van gebruik voor het modelleren van de site. In totaal zijn er drie groepen.

1. Soorten. Dit zijn wilde variëteiten.

2. Tuin. Dit zijn gecultiveerde moderne hybriden.

3. Parkeer rozen. Voor het planten in de lente in de volle grond werden ze actief gebruikt tot 1867. Deze bloemen behoren tot het oude type, maar gedomesticeerd.

Op hun beurt zijn de groepen verdeeld in variëteiten. De meest populaire zijn de volgende rozen: Chinees, thee, hybride, klimmen, remontant, veelbloemig, bodembedekker en miniatuur. Over het algemeen is hun landing bijna niet anders.

Selectie van zaailingen

Voordat u planten koopt, moet u hun wortelstelsel inspecteren. Daarom wordt het kopen van plantmateriaal in online winkels niet aanbevolen. Het is belangrijk om de levensvatbaarheid van de bloem en de kwaliteit van zijn wortels te beoordelen. Goede zaailingen worden gemakkelijk herkend door de volgende functies.

 • De wortels zijn vertakt, ontwikkeld, hebben een lichte schaduw op de snit.
 • Geen mechanische schade en symptomen van vochtgebreken.
 • De plant heeft op zijn minst een beetje houtachtige scheuten.
 • De bladeren hebben een egale groene kleur zonder vlekken.
 • De scheuten zijn compact en voelen zacht aan.

Alleen rozen die aan alle bovenstaande criteria voldoen, zijn geschikt om in de lente in de grond te worden geplant. Dergelijke zaailingen zullen volledig gezond zijn en normaal wortel schieten op een nieuwe plaats.

Desinfectie van nieuwe planten

Ervaren telers adviseren sterk om zaailingen onmiddellijk na aankoop te ontsmetten. Dit proces is erg gemakkelijk en kost niet veel tijd. Het volstaat om de wortels van de plant in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat te dopen en ze daar enkele uren te houden.

Desinfectie vernietigt potentieel gevaarlijke ziekteverwekkers en larven die zich mogelijk op de wortels bevinden. Bovendien is de behandeling eenvoudig noodzakelijk omdat niet bekend is in welke grondroos eerder is gegroeid. Decontaminatie beschermt de bloem tegen de dood en helpt hem wortel te schieten in de nieuwe grond.

Acties tijdens het invriezen van zaailingen

Het gebeurt dat bij het kopen van bevroren delen van scheuten en wortels onzichtbaar zijn. Beginnende bloementelers gooien vaak dergelijke zaailingen weg. En maak een fout. De plant is best mogelijk om te reanimeren, zelfs bevroren. Je moet alleen weten hoe je de rozen moet voorbereiden voordat je in de lente in de grond plant.

Allereerst verwijderen ze alle bevroren scheuten en wortels. De snit moet worden gedaan op het niveau van gezonde delen. Daarna wordt de plant enkele uren in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat geplaatst. Het planten van rozen wordt met de grootste zorg uitgevoerd. De plaats is gekozen beschermd tegen de kou, en de put is gevuld met voedingsstoffen en een hoogwaardig substraat. Daarna is het wenselijk om de grond te bemesten met minerale verbanden.

Voorbereiding van zaailingen met gedroogde wortels

De tegenovergestelde situatie gebeurt vaak - de rozen drogen op voordat ze op de grond landen. Zo'n plant is ook onderworpen aan redding, hij hoeft alleen maar nieuw leven ingeblazen te worden.

Voor gedroogde zaailingen bereid een speciale voedingsoplossing. Tien liter water wordt ingenomen in een eetlepel ureum, superfosfaat en enkele druppels rozenstimulerend middel. Meng alles grondig en laat de plant een halve dag in de resulterende oplossing.

Pas na het impregneren kunnen de rozen (in het voorjaar) in de volle grond worden geplant. Klei wordt gemengd met dezelfde speciale oplossing en nog steeds nat aangebracht op alle wortels. Nu kunnen bloemen in het voorbereide gat worden neergelaten.

Landtemperatuur

Om rozen goed te planten, moet u eerst beslissen over de optimale temperatuur van de grond en lucht. De beste tijd is de periode van half april tot eind mei. Tijdens deze maanden werd de grond volledig ontdooid na de winterkou, en de lucht warmde gestaag boven de tien graden. Dergelijke omstandigheden zijn ideaal voor het planten van rozen.

Heesters voor de eerste keer dekking of mulch om de jonge scheuten te redden van de vorst. Dit beschermt niet alleen tegen extreme temperaturen, maar houdt ook vocht vast in de bodem en voorkomt ook de groei van onkruid. Onderdak wordt alleen verwijderd met het begin van consistent warm weer, kenmerkend voor de zomer.

Een plek kiezen voor een roze bloementuin

Van groot belang voor de juiste aanplant van rozen in de grond in de lente is niet alleen tijd, maar ook de plaats van de toekomstige bloembed. Deskundigen geven de volgende aanbevelingen over dit onderwerp.

 • Allereerst moet de plaats worden afgesloten van tocht en goed gedraineerde grond.
 • Het is belangrijk om schaduw op de site te maken zodat de bloemblaadjes en bladeren van de plant de middagzon niet verbranden.
 • Rozen kunnen niet worden geplant in de laaglanden, waar het grondwater dichtbij ligt. Dit zal leiden tot de ophoping van vocht in de buurt van de wortels en hun daaropvolgende verval.
 • Het gebied toegewezen aan bloemen moet ruim genoeg zijn zodat er enige afstand tussen de struiken is. Hierdoor kunnen planten niet alleen goed groeien, maar wordt ook de zorg aanzienlijk vergemakkelijkt.

Om te voorkomen dat zaailingen worden blootgesteld aan koude lucht, is het het beste om ze in de buurt van gebouwen of sierheesters te plaatsen. Dit planten van rozen in de grond (lente) wordt als het meest correct beschouwd.

Voorbereiding van de bodem voor het planten van rozen

Eerst en vooral moet men de grond zorgvuldig opgraven en bemesten met gerotte mest. Vers organisch materiaal voor rozenstruiken is niet geschikt, omdat het leidt tot het verval van de wortels en de dood van planten. Het wordt aanbevolen om de aarde te verrijken met een glas houtas. Voor zure grond is wat kalk nodig. Het is raadzaam om de voorbereide putten in arme gebieden te vullen met voedingsbodems van rottende mest, compost, minerale meststoffen en leem.

Voorbereiding van gaten

De diepte van de toekomstige gaten in de bodem hangt af van de vruchtbaarheid van de grond, de breedte en lengte van de wortels van de roos. Dus op een goede ondergrond wordt een gat van ongeveer een halve meter breed gegraven. Tegelijkertijd moet het in de diepte vijf tot tien centimeter langer zijn dan de lengte van de wortels. Bijvoorbeeld, in gebieden met kleigrond, verdiepen de putten tot zeventig centimeter.

Groot belang voor het planten van rozen in de grond in de lente heeft zijn kwaliteit. Als de grond op is, is het mengsel van de aarde beter om in de winkel te kopen. Het is toegestaan ​​om de putten alleen te vullen met vruchtbare grond, die overblijft na het verwijderen van de toplaag bij het graven van gaten.

Gatafstand

De bloemvariëteit bepaalt rechtstreeks de afstand tussen de struiken. Parkrozen moeten dus een meter van elkaar verwijderd zijn. De minimale afstand moet minimaal 70 centimeter zijn. Deze behoefte wordt gedicteerd door de behoefte aan voldoende ruimte voor een spreidende kroon, die is gevormd in een volwassen plant. Je hebt ook een plaats nodig voor de ontwikkeling van een uitgebreid wortelstelsel.

Voor hybride thee, meerbloemige en polyanthische variëteiten houden ze een afstand van 30-60 centimeter aan. Klimroosjes worden in een meter geplant. Bovendien moet in de lente een steun in de grond worden gestoken, waardoor talrijke plantstelen kunnen worden gefixeerd.

Snoeien van zaailingen bij het planten

Verwijder alle beschadigde, gedroogde en bevroren onderdelen voordat u rozen gaat planten. Gezonde wortels worden ook aanbevolen om te worden ingekort, zodat hun lengte niet groter is dan veertig centimeter. Deze procedure moet worden uitgevoerd met bijgesneden planten, maar in dit geval hoeft u alleen de slice bij te werken.

Wat betreft de scheuten, ze zijn ook ingekort. Het volstaat om slechts twee of drie sterke toppen te laten zodat de rozen snel wortel schieten. De plant zou geen kracht moeten besteden aan de ontwikkeling en toevoer van overtollige scheuten. De enige uitzonderingen zijn bodembedekkende rozen. Ze worden niet ingekort, maar werken alleen secties over de wortels bij.

Rozenstruiken planten

Het planten van rozenstekken in de lente in de grond is gemaakt met strikte naleving van de technologie, omdat deze planten te gevoelig zijn. Laten we samenvatten wat de volgorde van acties zou moeten zijn.

1. Wacht tot de lucht opwarmt tot tien graden warmte.

2. Week de wortels van zaailingen in de voedingsoplossing gedurende enkele uren.

3. Graaf en bemest de gaten van tevoren.

4. Leg het voedingsstoffen substraat op de bodem van de wells.

5. Plant rozen in de grond, bestrooi met aarde.

6. Om de grond rond de struik te rammen, zodat de wortels het nader raken.

7. Geef de bloemen water en bedek de scheuten met terpen. Onderdak kan na één of twee weken worden verwijderd, wanneer de plant volledig is geacclimatiseerd.

Kenmerken van het planten van rozen in potten

Sommige tuiniers geven er de voorkeur aan rozen in potten te kopen. Het substraat in de containers waarin ze bloemen verkopen is meestal te droog. Voordat u rozen in de lente in de grond plant met een gesloten wortelsysteem, moet u de plant daarom in een emmer water zetten. Tegelijkertijd moet de pot zelf volledig worden ondergedompeld. Houd de zaailing in het water totdat deze geen luchtbellen meer vormt op het oppervlak.

Als de roos in een capaciteit van twee liter is verkocht, is deze niet echt geworteld. Deze bloem moet meer in de grond of potten worden overgeplant. Maar rozen in vier liter en meer volumineuze potten zijn al geroot en daarom kunnen ze nog lang bestaan.

Na het planten, is het belangrijk om niet te vergeten over regelmatig water geven en de tijdige introductie van bemesting. Dan zullen de nobele bloemen een lange tijd zijn om het oog te behagen met zijn prachtige schoonheid.

Rozen planten in de volle grond

Zonder een periode van winterse rustperiode zal het voor de plant moeilijk zijn om in de lente de actieve groeifase te betreden. Tegelijkertijd is het in de herfst, als het regent, hoeft de cultuur niet te worden bewaterd, het is niet nodig om het te beschermen tegen te actieve zon.

Over het algemeen kunnen rozenstruiken die in gesloten potten worden gekweekt op elk moment tijdens het warme seizoen van het jaar worden geplant. Dit zijn alleen zaailingen met open wortels die in de herfst of de lente moeten worden gekweekt. Elk van de perioden heeft zijn voordelen, en we zullen het hebben over hoe je deze cultuur in het voorjaar in het open land kunt planten, zodat je in de zomer en tot laat in de herfst de kleurrijke knoppen kunt bewonderen.

Het was tijdens de lente dat je niet bang kon zijn dat de bloemen zouden bevriezen van onverwacht strenge vorst. Er is één nadeel bij het planten in de lente: het feit dat bij toenemende omgevingstemperaturen de cultuur extra water en bescherming tegen de zon vereist.

Voorbereiding van grond voor het planten van rozen in de lente

De eerste belangrijke stap is de keuze van de locatie van de rozentuin op het grondgebied van het tuinperceel. De beste plaats die geschikt is voor het gunstig rooten van een roos in een open grond, is het vlakke gebied dat verborgen is voor de wind. Wat het soort aarde betreft, we moeten hulde brengen aan de pretentie van dit wonder, echter, de leemachtige grond bij het toevoegen van turf, compost en humus - is het meest geschikt.

Het wordt aanbevolen om zand toe te voegen aan leemachtige bodems. Andere minerale verbindingen zijn beter te maken alleen als ze ontbreken in de aarde, voorbereid voor een afbraak van de rozenkrans. Hiervoor moet je een bodemanalyse uitvoeren. Hoe ontdek je zelf dat de grond te geoxideerd is en ze moeten worden geschoren? Het is noodzakelijk om het land van de plaats waar het planten van de struiken is gepland, te mengen met gewoon water en een lakmoesproefpapier in het mengsel te doen.

Als de grond te zuur is - wordt het papier rood. Als de grond alkalisch is, wordt de lakmoesproef blauw. Alkalische grond is ook niet altijd een goede invloed op de ontwikkeling van rozen, omdat ze een ziekte ontwikkelen zoals bladchlorose (ijzertekort, wat leidt tot vergeling).

Maar organisch materiaal als een verrijking kan vlak voor het planten worden toegepast bij het graven van een bloembed, tot een diepte van 0,5-0,7 m. Je moet niet bang zijn voor alleen maar overtollige organische mest. Bovendien gaan ze met overvloedige watergift snel de grond in en de wortels van jonge zaailingen snellen er ook naartoe.

Vereisten voor zaailingen voor het planten in de lente

Voordat u zaailingen in de winkel koopt, moet u ze zorgvuldig onderzoeken. Een hoogwaardige struik heeft levende wortels, tot 20 cm lang en meerdere groene takken tot 30 cm hoog, de takken moeten een groene en gladde stam hebben. Met een zichtbare geribbelde (gecomprimeerde) schors op de takjes, moet in gedachten worden gehouden dat de zaailing droog is en niet zal groeien. De wortels van bonafide leveranciers zijn verpakt in een ruwe zak katoenweefsel (jute). Als de zaailingen klaar zijn om te planten, zijn er geen vragen. Je kunt aan het werk gaan.

Maar als er enige tijd nodig is voor de opslag van planten, dan moet in gedachten worden gehouden dat, wachtend op hun aanplant op open terrein, de wortels ook onder bepaalde voorwaarden moeten zijn. Het is het beste om elk jong boompje in een krant te wikkelen, besprenkeld met een oplossing van kaliumpermanganaat. Ze moeten in deze vorm in een koude ruimte bij een temperatuur van 0 tot +5 graden worden bewaard. Er is nog een nuance, tijdens opslag moet elke zaailing in een verticale positie staan. Van tijd tot tijd is het noodzakelijk om de verpakking te controleren op de aanwezigheid van rot- en schimmelbacteriën. De gevonden beschadigde takken moeten van andere gezonde planten worden verwijderd.

Een andere manier om gekochte struiken te redden, is om zaailingen in hoge containers te planten. Maar, voor dit, is het beter om geen plastic flessen van dergelijke vormen te gebruiken, waarvan de zaailing moeilijk te bereiken zal zijn zonder te verliezen rond de wortelgrond. Als, bij het verplanten van een fles in een open veld, zo'n klomp uit elkaar valt, dan zal de roos moeilijker in staat zijn tot verdragen. Jonge boompjes die in kassen worden gekocht, worden al verkocht in de juiste hoge en rechthoekige bakken; u hoeft de plantplant alleen maar voorzichtig te transplanteren en te beschermen tegen onverwachte vorst of zonnebrand.

In het voorjaar, beginnend in april, worden zaailingen met een open wortelstelsel beter wortelgestoken. Als bloemen die in potten worden gekweekt of gekocht (met een wortelsysteem dat in de grond is gevormd) worden onderworpen aan een voorjaarstransplantatie, worden ze eerst voordat ze in de volle grond worden geplant, naar de open lucht gebracht en een week bij de buitentemperatuur (temper) laten staan. Dus de plant is beter in staat om de daaropvolgende landing op een vrije grond te overleven.

Het planten van rozen in de open grond in het voorjaar

Het te vroeg planten van rozen in de lente (maart - begin april) wordt niet aanbevolen. Gedurende deze periode is de aarde nog steeds bevroren. Rozen mogen alleen worden geplant in volledig ontdooide grond, hun wortels verdragen geen kou. Het beste lente-aanplantseizoen is april van ongeveer 5 tot 20, aangezien de grond na de winter ontdooit, wanneer het oplost tot ongeveer +10 graden. En over het algemeen hangt de exacte datum af van het klimaat waarin de bloemen worden gekweekt. In sommige gevallen wordt de lente geplant in mei.

Het geselecteerde gebied onder de rozentuin moet goed verlicht en verwarmd zijn, beschermd tegen de wind en uitgerust met drainage. Als grondwater zich in de buurt van bevindt of als water stagneert met overvloedige watergift, is zo'n plek voor groeiende rozen niet geschikt. Rozen voor ontwikkeling en bloei hebben veel lucht en zon nodig. Daarom plant struiken in de ongeopende, ruime delen van de tuin, zonder hoge struiken en bomen in de buurt, zodat de schaduw van de kroon er niet op valt.

Pre-graven voor elke planting een apart gat. De grootte moet ongeveer 40 cm in diameter zijn. Het is belangrijk om niet te vergeten dat, net voordat de zaailing wordt geaard, de wortels tot 20 cm worden geknipt, omdat de onbesneden wortels snel diep in de grond doordringen, door de vruchtbare laag, en de bloem zal proberen extra te groeien voor de groei in de lagere uitgeputte karst, waar geen vooruitgang is in diepte tot 0.5 m versterkte samenstelling. En op alle manieren dompel je de geknipte wortels in het kleimengsel (puree).

De chatterbox is als volgt klaargemaakt:

 • Meng 1 volume klei en hetzelfde volume toorts (organische meststof - koeienmest).
 • Voeg water toe om een ​​vloeibare consistentie te vormen die niet uit de wortels kan wegvloeien, in de vorm van een beschermende en voedende laag.

Op de geselecteerde tak van een rozenjong boompje snijden we alle scheuten af, waardoor er slechts 3-4 sterkste overblijven. Plaats de zaailing voorzichtig met de bijgesneden wortel en de behandelde scheuten in het voltooide gat voor het planten. Wortels moeten rechtzetten en met aarde worden bestrooid, waarbij elke laag geleidelijk wordt verdicht. Wij bieden goede kunstmatige gieter. Dit is alles. De roos is klaar voor actieve vegetatieve groei en levering van nieuwe jonge scheuten. Поливать культуру нужно не чаще 3 раз в неделю, но обильно. При тёплой и солнечной погоде саженец примется и будет дальше только радовать хозяев. При холодной температуре воздуха можно обложить сверху корневища соломой или хвойными ветками (мульчировать).

Последовательность работ по посадке розы

Давайте по пунктам запомним, как правильно посадить розу:

 1. Готовим лунки или траншеи (при посадке в ряд нескольких культур) 40х40 см.
 2. Выбранный из лунки грунт meng met humus (organische meststof) en giet het resulterende substraat in een gat in een kleine laag.
 3. Met overmatig kleigronden voeg minerale meststoffen toe. Ze kunnen zijn:
  • "Azofoska" - 25 gram voor elke zaailing,
  • "Kemira" - 35 gram voor elke zaailing.
 4. Aanleg gat Met twee lagen kunstmest (organisch en mineraal), voldoende water om te vullen. We moeten wachten totdat het volledig in de grond is opgenomen.
 5. We leggen een jonge boom en maken de wortel recht. In dit stadium houden we nauwlettend toezicht op de plaats waar de scheuten beginnen, omdat ze zich 3-5 cm boven de grond moeten bevinden. In dit geval zullen andere jonge scheuten die de groei van de belangrijkste belemmeren zich niet ontwikkelen.
 6. Als u meerdere struiken op een rij plantdan is het noodzakelijk om de wortels van elke zaailing relatief ten opzichte van elkaar te rangschikken. In nauwe kringen zullen ze moeilijk te versterken zijn. De afstand tussen zaailingen tijdens het planten van een groep is afhankelijk van de kenmerken van verschillende variëteiten van rozen en kan variëren:
  • van 0,2 m tot 0,3 m - tussen zaailingen van klimrozen,
  • van 0,3 m tot 0,5 m - tussen jonge boompjes voor theeroosjes van hybride soorten (zoals Polyanthus-rozen of Floribunda-variëteiten),
  • van 0,4 m tot 0,6 m - voor perkgoed compacte culturen (Marie Curie, Marie Antoinette, enz.),
  • van 0,5 m tot 1,0 m tussen de struiken - voor parkrijke soorten (Canadese of Engelse parkrozen).
 7. Val voorzichtig in slaap met een struik, verdicht de lagen van de aarde rond de zaailing met je handen. Als na verloop van tijd de aarde krimpt, moet de grond worden toegevoegd.
 8. We rollen de bovenste laag 20 cm rond elke bus en giet het water opnieuw goed (tot 10 liter per struik). Tegelijkertijd moet erop worden gelet dat er geen gaten rond de bus worden gevormd, dit leidt tot stagnatie en een teveel aan vocht en de wortels zullen gaan rotten.
 9. Naar de reguliere afhandelingsprocedureHet losmaken van het land rond de geplante roos moet serieus worden benaderd. Deze procedure wordt uitgevoerd ongeacht de periode waarin de rozenstruik is geplant. Hilling beschermt het wortelsysteem tegen vorst in de herfst en tegen overmatige oververhitting in de lente, en draagt ​​ook bij aan een betere wortelvorming van de jonge zaailing en verzadiging van de bodem met zuurstof.
 10. Wanneer de lente aanplant van rozen je moet geleidelijk de aarde razokuchit rond de struik, dat is - te verwijderen, zelfs. Maar dit zou pas binnen twee weken volledig gedaan moeten zijn, wanneer er verse scheuten op de takken verschijnen. Haast is het niet waard. Het weer moet volledig worden geregeld, de terugkeer van nachtvorst in de lente moet worden uitgesloten.

Sommige kenmerken van het planten van verschillende soorten rozen

 • Klimmen van rozen. Struiken van deze variëteiten kunnen zowel in de lente als de herfst worden geplant. Bij het planten verdient het aanbeveling om de zaailing ongeveer 10 cm dieper in de grond dan de entplaats (begin van de scheuten) te dompelen. Deze variëteiten hebben behoefte aan beschutting voor de winter en installeren een ondersteunende ondersteuning tijdens de bloei. Tijdens het planten wordt de zaailing gekanteld naar een steun op een afstand van niet meer dan 0,5 m van de struik.
 • Parkeer rozen. Voor het planten van deze rozen is het gat groter gemaakt dan normaal, ongeveer 0,9 m in diameter en 0,7 m diep, in het geval van groepsbeplanting moet ervoor worden gezorgd dat er geen lege plaatsen in de rij zijn. Parkrozen op vrije plaatsen geven extra scheuten die de ontwikkeling van de hoofdbloem belemmeren. U kunt holtes planten met jaarlijkse tuinbloemen.
 • Hybride theesoorten. Dit zijn de meest kieskeurige en thermofiele roze bloemen. Ze zijn beter geplant in mei of zelfs juni. Het belangrijkste is dat het weer al gestaag warm was. Bij de eerste tekenen van bloei, wordt het aanbevolen om de knoppen te breken (van 4 tot 6 stuks). Maar dan kun je rekenen op een lange bloei.
 • Floribunda Tea Rose. Voor deze beauty wordt lenteontscheping in een open terrein aanbevolen. Rose "gooit" jonge jonge scheuten weg, dus voor hen is het nodig om van tevoren de ondersteuning voor te bereiden. Maar het is beter om in kleine putjes (tot een diameter van 0,5 m) en op een afstand van niet meer dan 0,5 m tussen de struiken te planten.
 • Ground Roses. Een belangrijke voorwaarde voor de groei van deze bloemen is de afwezigheid van onkruid in het gebied. Omdat de naam van de variëteit voor zich spreekt, is het beter om de grond rond de struiken te vullen met zaagsel of geraspte schors (verkocht in een bloem of in een tuinopslag). Het wortelsysteem van aarderozen bevindt zich op het oppervlak zelf en vult de ruimte met zijn flexibele en doornige scheuten.

Rozenstruiken geplant in de tuin. Hun lot hangt nu af van je verdere aandacht en zorg. Naast het werken aan de landing in de grond, moet je ook informatie over de juiste verzorging van de tuinrozentuin, mogelijke plagen en ongewenste ziektes aannemen.

Voorbereiding van zaailingen en grond

Het planten van rozen in de lente wordt alleen uitgevoerd nadat de grond goed is opgewarmd. Het is noodzakelijk om te wachten tot het weer buiten warm is. Het wordt niet aanbevolen om struiken of zaailingen te planten in mei, omdat op dit moment droogte mogelijk is. Als u een latere datum kiest, neemt het risico van trage aanpassing van planten en slechte bloei gedurende het eerste jaar toe. Daarom wordt het planten van rozen in de lente in de grond vrij vroeg uitgevoerd. Sommige tuiniers voeren deze operatie echter in het voorjaar uit.

Wat is beter - om bloemen te planten in de lente of de herfst - elke tuinman beslist voor zichzelf, sinds een bepaalde periode heeft zijn voor- en nadelen. Bij het bepalen wanneer rozen moeten worden geplant, moet met veel factoren rekening worden gehouden (bijvoorbeeld weersomstandigheden, variëteit, enz.).

Opgemerkt moet worden dat het noodzakelijk is om rozen in de volle grond te planten na de voorbereidende voorbereiding van de aangekochte zaailingen. Hun voorbereiding wordt als volgt uitgevoerd:

 • de plant is vrijgesteld van verpakking. Als u het verwijdert, moet u heel voorzichtig te werk gaan om de zaailing niet te beschadigen. Planten samen met de verpakking wordt alleen uitgevoerd als de fabrikant dit voorschrijft (bijvoorbeeld zaailingen met een gesloten wortelstelsel),
 • verder rechttrekken van de wortels van de plant en zorgvuldig geïnspecteerd. Alleen een goed jong boompje met ontwikkelde wortels kan snel wortel schieten op een vaste plaats van groei,
 • Het is wenselijk om de wortels te behandelen met biofungicide. Als er droge wortels of verrotte plekken zijn gevonden, moeten deze worden afgesneden. Het trimmen gebeurt 1-2 cm, tot gezond weefsel. Ook worden te lange wortels ingekort,
 • Verder moet de shoot in een hoek van 45 graden worden gesneden. Het snoeien wordt uitgevoerd op de buitenknop met een inkeping van 0,5 cm. Als de stengel van de plant bedekt is met paraffine, wordt deze afgeveegd met een houten tandenstoker. Hoewel sommige tuinders zeggen dat was kan worden achtergelaten,
 • dan weken de wortels van de plant, zodat ze het gebrek aan vocht te vullen. De zaailing wordt gedurende 2-3 uur in het water op het niveau van de wortelhals neergelaten. Je kunt ook een groeistimulans in water oplossen. Koop deze medicijnen alleen in een gespecialiseerde winkel en gebruik ze alleen volgens de instructies.

In het voorjaar rozen planten in de open grond, moet je eerst de grond voorbereiden. Op de gekozen plek op het bloembed wordt een gat gevormd, onderaan een meststof. Pas nadat de grond en de struik zijn voorbereid, planten we de aangekochte rozen in de lente of de herfst.

Algemene landingsregels

Het is noodzakelijk om te begrijpen dat het noodzakelijk is om rozen in een open grond te planten met een bepaalde techniek. Daarom vragen veel beginnende telers zich vaak af "hoe een roos te planten". Het eerste ding om op te letten bij het bepalen hoe rozen te planten is het type plant. Elke soort heeft immers zijn eigen eisen. Voor alle soorten zijn er echter algemene regels waaraan u zich moet houden als u na het planten zo eenvoudig mogelijk voor rozen wilt zorgen.

De algemene regels voor het planten van deze bloemen zijn als volgt:

 • juiste locatiekeuze. Het bloembed moet goed verlicht zijn en ook bescherming tegen de wind hebben,
 • bodemindicatoren moeten voldoen aan de eisen van het gekochte ras. De parameters van de bodem kunnen worden gewijzigd met behulp van meststoffen
 • bepaal wanneer je rozen plant,
 • de put moet 40-60 cm breed zijn, hoewel het in sommige situaties is toegestaan ​​deze parameter met 15 cm te vergroten,
 • voor het planten van een jonge boom, is het aan te bevelen om de wortels in een kleimassa te dopen,
 • na het planten wordt de grond om hem heen verdicht,
 • gekochte roos moet goed worden bewaterd na het planten.

Op basis van deze regels moet u rozen planten in de lente en de herfst. Het is belangrijk om te weten hoe u voor rozen moet zorgen. De kwaliteit van de bloei hangt direct af van de juiste verzorging.

Hilling bloem

Ongeacht de tijd van het jaar (in de lente of in de herfst) en het type plant, moeten alle aangeplante struiken schoffelen. Met deze procedure kunt u de loopgraven van een plant vergroten om te overleven door de vorming van extra wortels te stimuleren. Wanneer het najaar zaaien zal het wortelstelsel de koude goed laten bewegen.

Als de bloemenkwekers die rozen kweken in hun eigen tuin, de nodige zorg voor hen uitvoeren, dan kunt u rekenen op een jaarlijkse en langdurige bloei.

Kenmerken van het planten van verschillende soorten rozen

In je achtertuin kun je een breed scala aan soorten kweken. Elke soort heeft echter zijn eigen kenmerken van de landing. Beschouw ze in meer detail.

Klimrozen worden geplant tot een diepte van 8-10 cm vanaf de plaats van perfecte enting. Het is niet nodig om de stengel te snijden. Genoeg om de plakjes bij te werken. Een dergelijke plant moet in de buurt van een speciale ondersteuning worden geplant. De geschatte afstand moet 30 cm zijn en de afstand tussen de zaailingen moet 100-150 cm zijn.

Bij het planten van Floribunda-rozen worden zaailingen 3-8 cm vanaf de entlocatie geplant. Tijdens het snoeien moeten 3-4 knoppen op de foto blijven. De afstand tussen aangrenzende planten moet 30-35 cm zijn, en tussen rijen 60-90 cm.

Bij het planten van Engelse rozen moet de entplaats met 5 cm worden verdiept, deze bloemen moeten 1,2-2 meter van elkaar worden gekweekt. Bij het planten van lange scheuten moet worden gesneden tot 5-7 knoppen.

Als parkrozen worden geplant, worden ze met 5 cm in de grond begraven naar de vaccinatieplaats. Tegelijkertijd wordt de stengel tot 5-7 knoppen ingekort. In dit geval moet de afstand tussen de struiken de helft zijn van de hoogte van een volwassen plant. Dit betekent dat als een struik 1 meter in hoogte groeit, de afstand op 50 cm wordt genomen.

Bij de teelt van bodembedekkende rozen moet de entplaats met 5 cm worden uitgediept, bij deze variëteiten wordt de stengel niet bijgesneden. Het is noodzakelijk om de snedes een beetje bij te werken en de beschadigde scheuten gewoon te verwijderen. Tussen aangrenzende bussen moet een afstand van 50-150 cm worden aangehouden.

De verdieping van hybride theeroosjes loopt tot een diepte van 3-5 cm vanaf de plaats van het enten. Op de shoot moeten 2-3 knoppen zitten. Zaailingen moeten worden geplant op een afstand van 30-50 cm van elkaar en tussen rijen - 60-90 cm.

Als u weet hoe u rozen moet planten, kunt u op uw site een verscheidenheid aan soorten van deze bloemen laten groeien. Met de juiste verzorging zullen de struiken u verrassen met een overvloedige en mooie bloei.

Wanneer en hoe een roos in de grond planten in het voorjaar

Om de struik vele jaren mooi te laten bloeien, moet je de juiste spruit kiezen en planten. In de toekomst vereisen de planten ook zorgvuldige verzorging, waaronder het losmaken, drenken, bemesten en losmaken voor de winter.

Het volstaat niet alleen om te weten hoe u een veer goed in de grond plant, het is ook belangrijk om de meest geschikte site te kiezen. De plaats moet worden beschermd tegen tocht en de grond moet matig nat zijn, maar zonder stilstaand water.

Bij het uitstappen in het voorjaar, is het beter om niet eerder dan half april een bloembed te maken. Deze gewassen zijn erg gevoelig voor extreme temperaturen, daarom moeten de grond en lucht voldoende worden verwarmd.

De beste tijd om rozen te planten in het voorjaar

De lente wordt beschouwd als de beste tijd voor het planten van een gewas (Figuur 1). Gedurende verschillende warme maanden hebben de planten de tijd om sterker te worden en volledig te acclimatiseren voor de winter. Dit betekent echter niet dat de overdracht naar de grond op elk moment kan worden uitgevoerd.

Figuur 1. Veerlandings-technologie

Als het in het voorjaar niet mogelijk was om de bloemen naar het bloembed over te brengen, is het beter om de zaailingen te redden en in de herfst te verplanten. Hoge zomertemperaturen en laag bodemvocht kunnen de groei van struiken negatief beïnvloeden.

Bij welke luchttemperatuur kun je in de lente rozen planten

Om te weten hoe u in het voorjaar een cultuur plant, moet u eerst beslissen over de temperatuur van de lucht en de grond.

De beste tijd is half april en eind mei. Op dit moment ontdooide de bodem na de winter volledig en stabiliseerde de luchttemperatuur rond de 10 graden. Zulke omstandigheden zijn geweldig voor bloemen.

Om ervoor te zorgen dat de jonge scheuten de rijp niet beschadigen, kunnen de struiken voor het eerst worden beschut of worden gemulcht voor het begin van consistent warm zomerweer. Shelter helpt niet alleen planten te beschermen tegen extreme temperaturen, maar helpt ook vocht in de bodem te behouden en onkruidgroei te voorkomen.

Wanneer is het het beste om rozen te planten in de herfst

Als de culturen in de lente niet in de volle grond konden worden getransplanteerd, kan de procedure ook in de herfst worden uitgevoerd (Figuur 2). September en begin oktober zijn goed geschikt voor deze kleuren in temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden.

Let op: Najaarsbeplanting, uitgevoerd volgens alle regels, zal de struiken laten rooten voor het begin van de vorst. Zo ontvangt u in het voorjaar een volledig gebruikelijke plant, klaar om te bloeien. Figuur 2. Goede plantcultuur in de herfst

In de herfst planten heeft verschillende voordelen. Ten eerste heeft de grond tijdens de zomermaanden voldoende tijd om op te warmen en valt de neerslag aanzienlijk meer terug dan in de lente. Ten tweede is de luchtvochtigheid in de herfst maanden geweldig om te rooten, dus in sommige gevallen schieten ze veel sneller wortel dan de struiken die in de lente zijn getransplanteerd.

Men dient echter in gedachten te houden dat de procedure in strikte overeenstemming met de technologie moet worden uitgevoerd, zodat de planten voldoende vocht en voedingsstoffen voor acclimatisatie ontvangen.

Je leert meer over herfstplanten uit de video.

Kies een plek om rozen te planten in het voorjaar

Niet alleen de tijd dat planten in de volle grond beginnen te worden geplant, is belangrijk, maar ook de plaats waar het bloembed zal worden geplaatst.

Volg deze richtlijnen om de juiste plot te kiezen.:

 • De plaats moet worden afgesloten van tocht, met goed gedraineerde grond,
 • Plant geen planten in de laaglanden met een nauwe opslag van grondwater. Dit zal leiden tot de ophoping van vocht in de buurt van de wortels en het rotten van het onderste deel van de stengel,
 • Het is raadzaam om een ​​plaats met een lichte schaduw te kiezen, zodat de bladeren en bloembladen niet worden beschadigd door de middagzon.

Daarnaast moet de site ruim genoeg zijn zodat de struiken op enige afstand van elkaar kunnen worden geplaatst. Dit geeft de planten niet alleen de mogelijkheid om te groeien, maar vergemakkelijkt ook de zorg aanzienlijk.

Hoe de grond te kiezen en voor te bereiden

De locatie moet op een kleine hoogte worden geplaatst, omdat deze bloemen niet van overbelaste grond en stagnatie van het grondwater houden. Bovendien moet de plaats worden beschermd tegen tocht en koude wind.

Let op: Om te voorkomen dat de planten worden beschadigd door koude lucht, is het beter om ze in de buurt van sierheesters of gebouwen te planten.

De grond wordt zorgvuldig gegraven en bemest met gerotte mest (Figuur 3). Verse organische stoffen kunnen niet categorisch worden gebruikt, omdat het rotting van de wortels en de dood van zaailingen veroorzaakt. Het wordt ook aanbevolen om een ​​glas houtas aan de grond toe te voegen, en als de grond zuur is, een beetje kalk.

Figuur 3. Locatie voorbereiden voor aanplant

In arme gebieden is de voorbereide put gevuld met een speciale voedingsbodem van leem, compost, rotte mest en minerale meststoffen.

Voorbereiding van het gat

De diepte van het gat is afhankelijk van de lengte en breedte van de wortels, evenals van de vruchtbaarheid van de grond. Op vruchtbare gronden wordt bijvoorbeeld een gat van 5-10 cm dieper dan de lengte van de wortels gegraven. In de breedte zou het ongeveer een halve meter moeten zijn. In gebieden met kleigronden wordt de put verdiept tot 70 cm (figuur 4).

Figuur 4. Goede voorbereiding van kweekputten

Het is belangrijk dat in gebieden met vruchtbare grond de bovenste laag grond kan worden gebruikt om het substraat te prepareren, dat vervolgens wordt opgevuld met het gat. Als het land leeg is, is het grondmengsel beter om in de winkel te kopen.

Meststoffen bij het planten in het voorjaar spelen ook een belangrijke rol. Breng in de put zeker rotte (niet verse) mest, as en minerale meststoffen. Dit zal de planten helpen sneller wortel te schieten in de grond.

Hoe zaailingen te kiezen en te bereiden

Bij het kiezen van een zaailing is het noodzakelijk om het wortelstelsel te inspecteren. Daarom wordt aanbevolen om plantmateriaal te kopen in gespecialiseerde kwekerijen of winkels, en niet op internet. Alleen op deze manier kun je de kwaliteit van de wortels en de levensvatbaarheid van de plant als geheel evalueren.

De wortels van een goede spruit zijn te herkennen aan dergelijke tekens.:

 • Het wortelstelsel is vertakt en goed ontwikkeld,
 • Er zijn verschillende houtachtige scheuten of bladeren met een egale groene kleur (geen vlekken),
 • De wortels moeten helder zijn op de snit,
 • Op de wortels mogen geen tekenen van vocht- of mechanische beschadiging optreden.

Bij het kopen, is het ook raadzaam om de shoots aan te raken. Ze moeten strak, glad en glanzend zijn. Dit geeft aan dat de plant volledig gezond is en het transplantaat normaal zal overbrengen.

Ontsmetting van zaailingen na aankoop

Na aankoop moeten alle spruiten worden ontsmet. Om dit te doen, volstaat het om de wortels enkele uren onder te dompelen in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat (Figuur 5). Это необходимо, чтобы уничтожить потенциальных возбудителей болезней или личинки вредителей, которые могут находиться на корнях.

Рисунок 5. Обработка саженцев перед посадкой

Кроме того, дезинфекция необходима потому, что вы не знаете, в каком именно грунте выращивали растение. Без обработки корневая система может не прижиться на новом месте, и цветок погибнет.

Что делать, если саженцы подмерзли

Бывает и так, что при покупке мы не замечаем подмерзшие части корней или побегов. Je moet niet een veelgemaakte fout maken en de plant weggooien. Het is best mogelijk om te reanimeren en in de grond te leggen. Zelfs ingevroren culturen kunnen wortel schieten, mits goed voorbereid.

Allereerst is het noodzakelijk om een ​​afbeelding te maken van alle bevroren wortels en scheuten. De snede is gemaakt op het niveau van gezond hout of een deel van de wortel. Daarna is het raadzaam om de plant enkele uren in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat te plaatsen.

Beproeving van bevroren exemplaren bijzonder zorgvuldig uitgevoerd. Kies een plaats die zo beschermd is tegen de kou als mogelijk en vul de put met een hoogwaardige voedingsbodem. Het wordt ook aanbevolen om de grond te bemesten met minerale verbanden.

Als de zaailing gedroogde wortels heeft

Vaak zijn er jonge boompjes die opdrogen voordat ze in de volle grond worden geplant. Je kunt de plant sparen en hij wordt geacclimatiseerd op het bloembed.

Om gedroogde jonge bomen te doen herleven, moeten ze gedurende 12 uur in een speciale voedingsoplossing worden geplaatst. Om dit te doen, lost u in 10 liter water op in een eetlepel superfosfaat en ureum en voegt een paar druppels groeistimulant toe. Daarna kun je landen. De wortels zijn gewikkeld in vochtige klei gemengd met dezelfde voedingsoplossing en geplaatst in een eerder voorbereide put.

Hoe zaailingen snijden bij het planten

Voor het planten moet je zorgvuldig alle zaailingen, hun scheuten en wortels onderzoeken. Alle opgedroogde of beschadigde delen van de plant moeten worden verwijderd (Figuur 6).

Let op: Wees niet bang om de wortels of stelen te snijden. Beschadigde wortels of scheuten voorkomen dat de struik wortel schiet.

Zelfs gezonde wortels worden ingekort zodat hun lengte meer dan 35 cm is. Deze procedure wordt ook uitgevoerd op zaailingen met wortels, alleen is het in dit geval voldoende om de snede eenvoudig bij te werken.

Figuur 6. Snoeien van zaailingen voor het planten

Zorg ervoor dat je verkort en schiet. Het wordt aanbevolen om slechts 2-3 sterkste toppen achter te laten. Dit zal de plant helpen sneller wortel te schieten, zonder energie te verspillen aan de ontwikkeling en voeding van de nieren. De enige uitzonderingen zijn bodembedekkende rassen die niet snoeien, maar alleen rootsecties bijwerken.

Als er geen mogelijkheid is om planten direct te transplanteren, kunnen ze worden opgeslagen in een kelder of andere kamer met een temperatuur niet hoger dan +7 graden. Wortels worden gewikkeld in een vochtige doek bevochtigd met water met een paar druppels groeistimulans.

Een zaailing in het gat planten

Een goede plant in de putten wordt uitgevoerd in strikte overeenstemming met de technologie, omdat deze planten zeer gevoelig zijn voor de voedingswaarde van de bodem- en luchttemperatuur.

Volg deze instructies om een ​​bloem te planten. (Figuur 7):

 • De landing wordt uitgevoerd bij een temperatuur van 0 tot +7 graden. Een lagere snelheid vertraagt ​​het aanpassingsproces en als het buiten te heet is, kunnen zaailingen worden verbrand.
 • Je moet het gat van tevoren graven en bemesten. De standaard putgrootte is 45-50 cm diep en 50 cm breed, maar op kleigronden wordt het gat dieper gemaakt.
 • Op de bodem van het gat stapel voedingsbodem bestaande uit vruchtbare grond, minerale meststoffen en rotte mest.
 • De wortels van zaailingen worden enkele uren in water gedrenkt.
 • De vaccinatie moet enkele centimeters diep in de grond liggen. De aarde rond de struik wordt ingeperst zodat de wortels de grond beter raken.
Figuur 7. De procedure voor het planten van zaailingen in de volle grond

Daarna moet de grond worden bewaterd en zijn de scheuten beter bedekt met een hoop grond. Na 1-2 weken zal de roos wortel schieten en kan de schuilplaats worden verwijderd.

Op welke afstand rozen van elkaar planten

De afstand tussen de struiken is afhankelijk van de variëteit. Voor parken moet de minimale afstand tussen de zaailingen minimaal 75 cm zijn, maar indien mogelijk worden ze op een meter van elkaar geplaatst. Dit is nodig omdat volwassen planten een spreidende kroon vormen en hun wortels voldoende ruimte voor ontwikkeling nodig hebben.

Polyanthus, hybride thee en floribunda rozen worden geplant op een afstand van 30-60 cm. Voor het beklimmen van klassen, moet de opening ten minste een meter zijn. Bovendien moet er op worden gelet dat de steun op de stelen wordt bevestigd.

Honing zaailing na het planten

Na het planten, zaailingen enige zorg nodig, die het proces van acclimatisatie zal versnellen. Allereerst moeten de planten worden bewaterd en gepulpt. Hiervoor worden de stelen besprenkeld met losse aarde (Figuur 8). Dit geeft de planten de mogelijkheid om sneller te settelen op een nieuwe plaats.

Figuur 8. Hilling van rozen na het planten in de grond

In de regel kan een aarden heuvel worden verwijderd binnen 2 weken na ontscheping. Gedurende deze tijd heeft de roos de tijd om wortel te schieten en sterker te worden. In de toekomst wordt het land rond de struiken regelmatig losgemaakt en bewaterd (bij afwezigheid van natuurlijke neerslag). Het is ook noodzakelijk om periodiek te voeren.

Meer nuttige informatie over de kenmerken van rozen planten vertelt de auteur van de video.

Regels voor het planten van tuinrozen in de volle grond bij het huisje

Het beste van alles, als het planten van rozen in de volle grond wordt uitgevoerd in de lente maanden. De plant krijgt dus meer mogelijkheden voor acclimatisatie en opbouw van het wortelstelsel.

Voor het planten van rozen in het land, kunt u zaailingen en stekken gebruiken, gekocht en uw eigen knuppel.

Dit artikel beschrijft in detail de aanplant van rozen in de grond in de lente en geeft alle nodige instructies voor het gebruik van deze landbouwtechnologie in het najaar. Als alles goed is gedaan, dan zal het planten van een tuin roos deze zomer tevreden, hoewel niet erg weelderig, maar het is een zeer wenselijk bloeiende plant.

Hoe een roos te kiezen voor het planten van bloemen in de tuin

Voordat u een roos voor planten kiest, beantwoordt u de volgende vragen:

 • waar plant je de roos?
 • welke kleur zijn de bloemen,
 • welke maat zou een volwassen struik moeten zijn,
 • Welke groep heb je het liefst?
 • wat voor soort variëteit zal het zijn - modern of oud,
 • met welk wortelstelsel de zaailing de voorkeur zal geven.

Let bij het kiezen van een variëteit voor het planten van rozen in de tuin op de weerstand van de hele plant tegen ziekte en bloemen tegen regen.

Een verscheidenheid aan zaailingen voor het planten van rozenbloemen is verbazingwekkend, maar wanneer u een keuze maakt, moet u zich richten op het praktische advies van ervaren kwekers.

De geleverde rozenzaailingen worden geleverd met een open wortelstelsel, met een gesloten wortelsysteem en gekweekt in containers. Jonge boompjes met een open wortelstelsel moeten drie of twee gezonde scheuten hebben.

Wortelsysteem zonder land, minimaal 25 cm lang.

Ze kunnen de hele zomer worden geplant. Het is beter om zaailingen te kopen met een open wortelstelsel. Als ze op de juiste manier worden bewaard, zullen planten na het planten gemakkelijk overleven.

Voorwaarden voor het planten van rozen in de lente en de herfst

In de herfst in centraal Rusland worden rozen geplant in augustus en september. Dit is de optimale tijd voor het planten van rozen in het open veld, dit zou je later niet moeten doen. Wortelzaailingen met een open wortelstelsel zouden met groene schors moeten zijn, een goed vezelachtig wortelstelsel. Koop geen rozen, die gerimpelde schors op de takken hebben - ze zullen niet overleven.

Maar de timing van het planten van rozen in de lente is enigszins uitgerekt. In de lente, in het middengebied, worden rozen geplant van eind april tot eind mei. Veel rozen komen naar onze markt en worden in hypermarkten verkocht.

De kans dat u een roos laat groeien in overeenstemming met de op de verpakking aangegeven gradiënt is klein.

Het planten van rozen in de herfst moet precies binnen de aangegeven tijd worden uitgevoerd, maar in het voorjaar kunt u de stekken thuis al vroeg in de plant laten planten, bijvoorbeeld in maart.

Sommige tuincentra leveren rozen in februari. Hoe de rozen te houden voor het planten: dit kan alleen in het donker worden gedaan bij een temperatuur van ongeveer 0 ° C. Als de roos is opgedroogd, houdt u deze enkele uren in een emmer water.

Als de zaailing op de schors op de takken begon te fronsen, stop hem dan een dag in het water. Wikkel vervolgens de wortels en plaats van het transplantaat in een vochtige krant of doek. Doe een plastic zak op. Op de top van de takken vóór de lente aanplant van rozen, draag ook een pakket.

Bewaar de roos op een koele plaats (temperatuur niet hoger dan 4 ° C).

Als de rozen zijn ontwaakt, moeten de scheuten die 2-3 cm zijn gegroeid worden verbroken, dit zal geen pijn doen, omdat nieuwe knoppen zullen ontwaken. Pak een pot van minstens 4-5 liter, je kunt een cilinder uit het water halen, de bovenkant afsnijden en gaten in de bodem maken. De grond is universeel bloemig of speciaal voor rozen. Plaats de zaailing zo dat de entplaats 1-2 cm onder de rand van de pot ligt.

Als de wortels niet passen, knip ze dan af. Plaats een glyocladinetablet in de pot om schimmelziekten te voorkomen. Water goed. De grond moet gedurende het hele volume nat zijn. Na het planten moet je de pot op een lichte, koele plaats zetten. Steeg in een pot van 2 l - in feite ook een jonge boom met een open wortelstelsel, alleen bestrooid met substraat van het drogen.

Het eerste dat u moet doen, is de rozenpot in een emmer water doen zodat deze volledig met water bedekt is. Bewaar het in een emmer tot de bubbels stoppen.

Haal de pot eruit en leg hem op de pan zodat het glas water is. Als de roos met slapende knoppen, zet dan de pot op een donkere, koele plaats, met een dop op de takken van de krant.

Als de roos wakker is, doe je hem in een heldere, koele kamer.

Kopen rozen in de late herfst. Je kocht een jonge boompje rozen in de prewinter, toen de aarde licht werd gegrepen door de vorst. Op dit moment moeten rozen in de prikop worden geplaatst. Selecteer een site die niet is gevuld met lente wateren.

Graaf een greppel van 30-35 cm diep, plaats rozen onder onze naam, zodat de wortels, de entplaats en een deel van de takken bedekt zijn met aarde. Als de vorst de grond al heeft gepakt, koop dan een pakket kant-en-klare grond.

Doe lutrasil in een geul, giet een deel van het mengsel erover - rozen, eroverheen - het resterende mengsel en bedek het met lutrasil. Leg bevriezing bovenop. Als de sneeuw viel, gooi ze prikop.

De rozen worden in de lente geplant eind april - mei of in september. Eigen en standaardrozen worden alleen in de lente geplant. Alle aangekochte zaailingen, of liever hun wortelsysteem, voordat ze worden geplant, is handig om 20-30 minuten in een oplossing van kopersulfaat (1 eetlepel lepels per 10 liter water) te plaatsen om ziekten te voorkomen.

Als u nog 2-3 weken voor het planten heeft, kan de aarde worden afgeworpen met verdund extract van gefermenteerd gras of toorts. Het is ook goed om de oplossing van het Radiance-medicijn te gebruiken. Na de grond is het wenselijk om de zwarte lutrasil te sluiten.

De diepte van de aanplant roos jonge boompjes is afhankelijk van de structuur van de bodem en de site zelf. U kunt een bodem hebben die snel vocht doorvoert of omgekeerd. Deze twee uitersten vereisen een andere benadering.

Voor een goede planting van rozen in de lente in droge omstandigheden, moet de entplaats met 5 cm worden uitgediept.

Als u een constant vochtoverschot hebt, moet u een stortvloedbed maken en een roos planten zodat de plaats van inenting boven het algemene niveau van de grond in uw gebied ligt, maar 3-5 cm onder het niveau van de grond in het bloembed. Hierdoor kan de roos niet blokkeren en bevriezen.

Houd het snijden op de dag van planten in een heteroauxine of zirkoonoplossing gedurende 10-12 uur. Graaf gaten van 30-35 cm diep, de afstand tussen de planten is ongeveer 40 cm, zet gerotte mest op de bodem van de put en besprenkel met aarde. Trim de wortels tot 2-3 cm.

Let er bij het planten van rozen in de lente op dat er een balans is tussen de bovengrondse en ondergrondse delen van de plant. Kort de lange scheuten van een klimroos dus in op 20-30 cm.

Het planten van rozen met een open wortelstelsel impliceert de noodzaak om omstandigheden te creëren voor de snelle acclimatisatie van de plant.

Liberaal giet een zaailing van 5-10 liter water, spud-aarde en pritenite lutrasilom. Houd de zaailing gedurende twee weken onder de lutrasil. Gedurende deze tijd beginnen de knoppen te groeien.

Wanneer de scheuten duidelijk worden, ontrafel de struiken, snoei de takken.

Zorg ervoor dat je de grond rond de bosjes grindt! Je moet een compostbak, een glas as, 1 glas beendermeel toevoegen aan een plantenbak, op voorwaarde dat deze site eerder goed is voorbereid.

Jong boompje in een pot van 2 liter is niet echt geroot. Het substraat in potten bevat veel turf, vaak overgedroogd.

Voordat u rozen plant met een gesloten wortelsysteem, plaatst u de zaailing in een emmer water, zodat de pot volledig in water ondergedompeld is en blijft totdat de bellen op het oppervlak verschijnen.

Met een waterbevochtigde knobbel zal de roos sterven. Maak een gat, bevrijd het jonge plantgoed uit de pot of metalen gaas en laat de zaailing erin zakken.

Zet de pot in een emmer water. Graaf een gat dat iets groter is dan een pot, rekening houdend met de diepte van de entplaats. Maak de bodem van de put los, voeg compost toe. Haal de zaailing voorzichtig uit de pot en plaats deze in een gat.

Als een bal sterk verweven is met wortels, snijd hem op verschillende plaatsen en maak de wortels vlak. Giet met een mengsel van aarde en compost, morsen goed, mopperen de grond. Potrozen vereisen meer zorg dan rozen met een open wortelstelsel.

Het belangrijkste hier - regelmatige watergift.

Kornes bezit rozen

Kornes eigen rozen worden in het voorjaar geplant. Schiet voordat het planten moet worden gesnoeid. Het niveau van het aardacea moet 2-3 cm onder het grondniveau van het bloembed liggen. De rest is als bij het planten van geënte rozen. Kornes eigen rozen pudding niet.

Climbing Roses planten

Houd bij het planten van klimrozen rekening met het volgende:

 • waar de ondersteuning zal worden gevestigd
 • waar de roos schuil gaat staan.

Het is noodzakelijk om te zorgen dat een klimroos, groeiend, veel plaatsen in beslag zal nemen omdat de scheuten van deze rozen lang zijn.

Het planten van een standaard roos

Standaardrozen worden in het voorjaar geplant. Het is noodzakelijk om de roos in de landingsplaats te plaatsen en deze ongeveer 30 ° te weigeren in de richting waarin het nodig is om de stengel te kantelen voor beschutting. Ik wortel de nek van de nek met 10 centimeter.Vooraf rij ik een sterke paal in het gat, die ik moet naar de kroon. Ik laat de roos 2-3 dagen in een schuine stand staan ​​en dan bind ik hem op 2-3 plaatsen op een steun.

Eén ribbel moet zich aan de basis van de kroon bevinden. Na het planten moet de kroon goed worden besprenkeld met water en de entplekken moeten in nat mos worden gewikkeld. Je kunt een tas van lutrasil dragen. Dit voorkomt dat de stammen uitdrogen tijdens het rooten. Al die tijd moet je ervoor zorgen dat het mos nat is. Zodra de knoppen beginnen te ontkiemen, kunt u beschermende materialen verwijderen.

Het is beter om dit 's avonds of bij bewolkt weer te doen.

Wat te doen na het planten van rozen

Het is tijd om te leren wat te doen na het planten van rozen, welke agrotechnische maatregelen voor plantverzorging gepland moeten worden.

Mulch kan compost zijn, rotte mest, gemaaid gras, schors versnipperd in een shredder, of takken van bomen, stro.

Mulch verstoort het uiterlijk van onkruid, bodemkorst, voorkomt dat de grond uitdroogt, voedt de bodembacteriën, en wanneer het omdraait, verrijkt het de bodem met organische stoffen.

Het kan ook als een sieraad dienen. De dikte van de laag mulch is niet minder dan 5 cm. Rozen worden meestal gemolereerd na het snoeien in de lente.

Rose moet worden losgelaten om pritenyuschiezakken met lutrasil te verwijderen. Het enige tijd loslaten van de grond kan het water geven vervangen. Het is belangrijk om problemen te voorkomen die verband houden met het verschijnen van ziekten of met de aanval van plagen.

Als de roos niet lang wakker wordt, helpt het gebruik van medicijnen met een verschillend werkingsspectrum. Eerst moet je een jonge boom water geven met heteroauxin of humaten. Dan gebruik ik de hulp van zirkoon en epin. Ik water met zirkoon, en na een week spuit ik met epin, na nog een week spuit ik met zirkoon, dan weer met epin.

Hoe een roos te planten

Om de oude bewering dat de roos - de koningin van de tuin zal niemand zijn. Zonder het, en de tuin is geen tuin. Om ervoor te zorgen dat rozen goed groeien en elk jaar uitbundig bloeien, is het nodig een jonge boom te kiezen en te planten. Een paar handige tips over het planten van rozen.

Voordat u naar het kinderdagverblijf of tuincentrum gaat om uw zaailing te kiezen, moet u beslissen over de plaats van aanplant en het uitzicht op de roos zelf. Rozen klimmen, groeien enkele meters hoog, ze hebben steun nodig. Parkrozen geven compacte struiken met grote bloemen.

Groundcovers hebben het vermogen om snel te groeien en bedekken de grond met een plexus takken. Wat te planten en waar - deze kwesties moeten worden uitgewerkt voordat ze worden gekocht. En toch ... Wanneer een bloemliefhebber de kwekerij of de bloemshow binnenkomt, is de zaak zelden beperkt tot het verwerven van de geplande planten.

Het is moeilijk om de schoonheid te weerstaan! Dientengevolge - dringend nodig om een ​​plaats te vinden voor nieuwe huisdieren.

Conventioneel verdelen we het hele proces van het planten van rozen in de volgende componenten:

 • Selectie van zaailingen
 • Een landingsplaats kiezen,
 • Locatie voorbereiding en landing pit,
 • Zaailing voorbereiding,
 • Eigenlijk aan het landen
 • Zorg na de behandeling

Wanneer rozen planten?

De planttijd is lente en herfst. In de lente is de beste tijd vóór het begin van de groei, het kan van maart tot mei zijn, afhankelijk van de klimaatzone. Herfst getransplanteerd na het begin van koele nachten en bloei. Bij het planten in de herfst is het belangrijk dat de roos de tijd heeft om wortel te schieten voordat de grond bevriest.

Selectie van zaailingen

Koop zaailingen nodig in gespecialiseerde centra of neem het af van bewezen kwekerijen. Dit is de enige manier om zeker te zijn van de juistheid van de variëteit en de gezondheid van de plant. Op tuintentoonstellingen is het beter om bomen, struiken en meerjarige bloemen te kiezen van kwekerijen in de buurt van de klimaatzone. Het heeft geen zin om rozen te planten die niet in uw omgeving kunnen overwinteren.

Er moet meer aandacht worden besteed aan de conditie van de wortels van de struik dan aan de kroon. De takken zullen groeien als de plant normaal wordt geroot. Het wortelsysteem moet gezond, vertakt, vrij van beschadiging en rot zijn.

Soms verkopen in de herfstmarkten rozenstruiken met bloemen. Dit lijkt een goede optie - u kunt zien wat u koopt - maar dergelijke planten nemen niet goed wortel. Саженец должен быть подготовлен к периоду покоя.

Новые саженцы куплены, возникает вопрос — где посадить розы, чтобы они были здоровыми и радовали обильным цветением?

Выбор места для посадки

Роза любит хорошее освещение в течение дня. Солнечный участок – лучшее место для нее. De grootte van de plant en het aantal bloemen is direct afhankelijk van de duur van de verlichting gedurende de dag.

Kleine rozen in de zon geven een compacte struik met dicht gebladerte, en in de schaduw worden hun scheuten eruit getrokken, de bladeren zijn klein en de afstand tussen hen is langer, de struik valt uiteen.

Klimrozen alleen in de zon bereiken hun ware grootte.

Rozengezondheid is ook erg afhankelijk van de zon. Op goed verlichte plaatsen worden planten minder snel aangetast door schimmelziekten.

Veel populaire variëteiten van warmte-liefhebbende, ze groeien goed in de noordelijke regio's, maar onder een voorwaarde - indien geplant in een zonnige plaats beschermd tegen de koude noordelijke winden. In het zuiden groeien rozen beter als er op een hete middag geen oververhitting van de grond is, er kan een lichte schaduw van de kronen zijn in het midden van de dag.

Rozen houden niet van overmatig vocht. Ze nemen geen wortel op moerassige plaatsen en waar smeltwater lange tijd in de lente blijft.

Bovendien worden dergelijke natte laagten in de winter gekoeld tot lagere temperaturen en in het voorjaar worden ze niet goed opgewarmd, wat slecht is voor overwinterende rozen.

Als de site een hoog niveau van grondwater heeft, is de enige manier om rozen te kweken een hoog bloembed te maken, een bloembed 30-50 cm omhoog te brengen vanaf het maaiveld.

Een zonnige plek aan de zuidkant van het huis zonder stilstaand vocht, een zachte zuidelijke helling is de juiste plek om een ​​roos te planten.

Hoe een plaats voor de landing te bereiden

Wanneer een plaats voor het planten van rozen wordt gekozen, is het noodzakelijk om heel diep te graven om overblijvend onkruid te vernietigen. Als dit niet gebeurt, zullen ze later moeten worden vernietigd en tegelijkertijd is het gemakkelijk om de wortels van de nieuw opgerichte plant te beschadigen.

In de vruchtbare tuingrond wordt de plantkuil zo groot opgegraven dat het wortelsysteem daar gemakkelijk kan passen en een kleine groeisnelheid heeft (plus 10-15 cm).

De bovenste laag grond (ongeveer 20-25 cm) is het vruchtbaarst, deze wordt verwijderd en afgezet, de volgende laag aarde (20-25 cm) wordt op een andere stapel gestort.

De put verdiept zich tot de vereiste diepte, de bodem is goed opgegraven en gemengd met de bovenste laag van de verwijderde grond. Het is handig om water te geven zodat de grond bezinkt voordat u plant.

Dichte klei of zand op de locatie dicteren hun omstandigheden.

De put graaft meer dan nodig is voor het wortelsysteem, vruchtbare grond met kunstmest wordt erin gegoten, enigszins verdicht of afgeworpen met water voor neerslag.

In dichte kleigrond aan de onderkant van de put voor betere drainage is het wenselijk om grind of gebroken steen te gieten. In zware gronden is het nuttig om turf, compost, goed verrotte mest, zand, as toe te voegen.

Zaailing voorbereiding

Aangekochte zaailingen van rozen kunnen het best direct na aankoop worden geplant. Als dit niet mogelijk is, moet je ze op een koele en donkere plaats zetten. Zaailingen die per post worden verzonden, komen soms te vroeg, wanneer de grond nog steeds niet wordt ontdooid. Ze moeten op een koele, donkere plaats worden geplaatst en open wortels besprenkelen met vochtige losse grond.

Bij het kopen van zaailingen met open wortels, kunt u de status en de grootte van het wortelsysteem zien, maar het is onbekend hoe lang ze in deze vorm zijn opgeslagen. Gedroogde wortels kunnen een dag worden gedrenkt, het helpt de planten te redden. Als de zaailingen worden verkocht met opgeknipte wortels, moeten de plakjes worden bijgewerkt en met een paar millimeter worden gesneden met een schaar.

Gekocht met een zaaibakje met een gesloten wortelstelsel dat vóór het planten uit de verpakking is verwijderd. Als de wortels in de film zitten, is het handig om de wortels enkele uren te laten weken en de wortels in water of een wortelvormingsstimulator te weken.

Rozen die worden geleverd met een gesloten wortelgestel in containers, fabrikanten raden aan om te planten zoals ze zijn - in het raster, turfpot of andere containerleverancier. Als er geen ervaring is, doe dat dan. Maar het is beter om de plant voorzichtig te verwijderen en de wortels te inspecteren. Er zijn vaak veel beschadigde, gebroken, gebogen wortels, wat onaanvaardbaar is tijdens het planten.

Deskundigen adviseren voordat ze de wortels van de zaailing planten om in de prater van de volgende samenstelling te duiken: 2 delen klei, 1 deel verse mullein en wat water om in een romige staat te brengen. Dit beschermt de wortels en geeft ze voor de eerste keer de nodige voedingsstoffen.

Een roos planten

Ongeacht hoe de roos wordt geplant, het belangrijkste is om twee regels te volgen:

 • De plaats van ontluikende (enting) moet worden verborgen voor de zonnestralen, daarom is het noodzakelijk om het 3-5 cm in de grond te begraven of het gelijk met de grond te plaatsen en een kleine heuvel van aarde te verwarmen op de basis van de scheuten na het planten,
 • Na de regens, zal de grond op de aanlegplaats een paar druppels geven, denk hier eens over na bij het kiezen van de diepte van het planten van een roos.

Gegraven aarde kan worden gebruikt om de put te vullen. Maar het is beter om een ​​vruchtbare mix van ongeveer deze samenstelling te bereiden:

 • 1 emmer vruchtbare tuingrond,
 • 0,5 emmers humus, zand, turf, klei, graszoden,
 • 1 handvol as, beendermeel en complexe minerale meststoffen.

Alle componenten worden in een grote container gemengd of op een gespreide film gegoten en gemengd.

Eerste manier. Op de bodem van het gekookte mengsel van gekookte slurry. Over het oppervlak verdelen de wortels van de roos gelijkmatig, zodat ze niet naar boven buigen.

Vul de wortels geleidelijk aan met aarde, en breng het voorzichtig samen met je handen.

Het is goed om een ​​jong boompje water te geven, en als daarna valt op dat de aarde sterk is neergedaald en de entplaats te diep is gebleken, dan zal het jonge boompje licht stijgen en aarde toevoegen.

Tweede manier. Giet een emmer water in de voorbereide put. Je kunt er een roosterstimulator tablet in oplossen.

Laat de zaailing in de put zakken tot de gewenste diepte en vul geleidelijk de wortels met het voorbereide grondmengsel. De aarde wordt onmiddellijk nat en vormt geen holtes gevuld met lucht.

Bij deze manier van planten komt de grond bijna niet tot rust, vocht in de diepten van de put is voldoende voor de ontwikkeling van de plant.

Post planten

Verzorging van de geplante roos is tijdig water geven bij warm lenteweer. De herfst begoten als nodig, vaak genoeg regen. Het is beter om 's avonds water te geven, zodat de korst zich niet in de zon vormt, waardoor het voor de wortels moeilijk wordt om water te krijgen.

Als er bij het planten geen minerale meststoffen werden gebruikt, was de grond niet verrijkt met humus, en aan het begin van de actieve groei van jonge scheuten wordt het aanbevolen om kunstmest te gebruiken die speciaal is ontworpen voor rozen.

Nadat de roos is gewend, snijd oude ontsnappingen en zwakke spruiten af, waardoor ze alleen sterk en gezond blijven. Het stimuleert de groei van het kroon- en wortelstelsel.

Rozen planten met een gesloten wortelstelsel

Nu populaire zaailingen van rozen met een gesloten wortelstelsel (ZKS). Dit zijn rozen die al in containers worden verkocht. Deze zaailingen hebben hun voordelen: ze kunnen snel en gemakkelijk wortel schieten, als het planten in de volle grond correct gebeurt. Hoe moeten ze worden geplant?

Rozen met een gesloten wortelstelsel hoeven niet direct te worden geplant, in goede omstandigheden kunnen ze lang worden bewaard, zelfs tot volgend jaar. Het is het beste om potten met rozen op een schaduwrijke windstille plaats in de tuin te zetten. Om de wortels niet oververhit raken en niet uitdrogen, is het wenselijk om potten te graven in de grond of zaagsel.

Water de zaailingen van rozen regelmatig voor het planten. Het sproeien van bladeren met gewoon water is ook nuttig. Als het planten langer dan 2-3 weken wordt vertraagd, start u met het wekelijks voeden van zaailingen met vloeibare of oplosbare meststof voor bloemzaailingen.

Nodig voor het zaaien van meststoffen die worden gebruikt voor planten in potten. Gespecialiseerde meststof voor rozen in de verzorging van zaailingen zijn niet geschikt.

Ze zijn ideaal voor rozen die al in de grond zijn geplant en als u deze meststoffen in een pot giet, kunt u per ongeluk de wortels verbranden.

Als u aan het einde van de winter of het vroege voorjaar rozenzaailingen hebt gekocht, wanneer de temperatuur nog steeds onder nul is, moeten ze binnenshuis worden opgeslagen en verzorgd. Hoe dit te doen, lees het artikel: Bewaar de rozen voor het planten.

Plaats voor het planten van rozen

De roos kan tientallen jaren op dezelfde plek groeien, dus een plek om te planten vereist een zorgvuldige voorbereiding.

Maak een landingsgat. De grootte van het landingsgat voor rozen 60x60, diepte 50 cm. Laat de bovenste vruchtbare laag grond in de buurt van de put, verwijder de onderste lagen van de bodem.

Grond voor het planten van rozen moet los en vruchtbaar zijn, dus voeg humus of goed verrotte compost, turf, zand van de bovenste laag aan de grond toe, evenals 0,5 kopjes dubbel superfosfaat.

Rozen geven de voorkeur aan een neutrale grond, dus voeg extra additieven toe om de zuurgraad van de grond te verminderen: 1-2 glazen houtas of 1 kopje dolomietmeel. Alle componenten worden grondig gemengd en vullen de aanvoerput met een mengsel.

Als je net voor het planten van een roos een landingsgat hebt gegraven, giet je het mengsel in lagen en verdicht je elke laag zodat de grond na het besproeien niet te glad is.

Hoe rozen te planten

Plant rozen recht in het rooster of in een kartonnen inleg, maar die delen van het invoegsel waar de wortels nog geen tijd hadden om te ontkiemen, kunnen voorzichtig worden verwijderd.

Hierdoor krijgt de lucht toegang tot het wortelsysteem en zal de roos na het planten beter rooten.

Plaats de zaailing in de voorbereide uitsparing. Controleer opnieuw het niveau van verdieping van de top van de aarde coma (5-7 cm) en giet de oplossing die overblijft na het weken in de put.

Giet het gat met het resterende vruchtbare mengsel gelijk met de rand van de put, zodat het tijdens de regen niet te veel regenwater krijgt en stagneert.

Giet over. Na het water geven van een rozenzaailing na het planten, heeft u minstens 8-10 liter water nodig om alle grond in de plantput goed te laten weken.

Controleer na het besproeien opnieuw het niveau van de rozenaanplant. Corrigeer indien nodig: giet de aarde of trek zachtjes aan de onderkant van de struik zodat de wortelhals zich dichter bij het grondoppervlak bevindt.

Spoel na irrigatie het oppervlak met turf om de vorming van een bodemkorst te voorkomen.

Als het warm weer is, moeten de rozen voor de eerste keer na het planten priten. De eenvoudigste manier om een ​​kleine boog te plaatsen en hierop elk afdekmateriaal te trekken.

Hoe rozen in een doos te planten: de selectie en teelt van zaailingen

Velen zijn gewend aan aangekochte zaailingen van rozen met open wortels en lange stengels. En onlangs verschenen te koop kartonnen kokers waarin ingekorte exemplaren zijn ingepakt, de bloemenkwekers zijn alarmerend.

Er is een mening dat deze zaailingen weinig kans hebben om te rooten vanwege de zeer gesnoven wortels en spruiten. In feite sterft de bloem als gevolg van onjuist uitpakken en planten.

Hoe rozen die in een doos worden gekocht te planten, waarbij rekening moet worden gehouden met wat voor zorg nodig is voor de cultuur - we zullen dit alles verderop in het artikel beschrijven.

Het gebruikelijke zorgvuldige onderzoek van de stelen en het wortelstelsel, wat de sleutel is tot een succesvolle aankoop van een zaailing, werkt in dit geval niet. In de doos vind je een roos met sterk ingekorte scheuten en wortels, die zijn omwikkeld met zwart polyethyleen.

Het is bijna onmogelijk om de staat van de wortels in de winkel of in het tuincentrum te zien. Het uitpakken van plantgoed is immers niet toegestaan. Ja, en onjuiste extractie van de zaailing uit de buis kan hem alleen maar schaden.

Het is belangrijk!Dus dat het kopen van een roos in een doos niet in je teleurstelling verandert, kies zaailingen met verschillende sterke rotting, waarop er een gezonde en solide bast van groene kleur is, en ook zijn er verschillende knoppen met bloemen. Het is heel goed als de stelen van een roos bedekt zijn met was of paraffine.

Lees de informatie op de verpakking zorgvuldig. Ervaren telers wordt aangeraden de voorkeur te geven aan geënte monsters, omdat ze zich gemakkelijk aan de bodem en klimatologische omstandigheden van de gematigde zone aanpassen, zich beter ontwikkelen en rijkelijk bloeien.

Ook goed bewezen zaailingen van de zuidelijke variëteiten van de binnenlandse of Nederlandse productie.

Vergeet niet dat felle verleidelijke foto's met rozen van onwerkelijke schoonheid op het pakket zichzelf vaak niet rechtvaardigen juist vanwege de onvolgroeide en niet-levensvatbare inhoud van de tuba.

Aarzel daarom niet om het beschikbare deel van het product te bekijken. Besteed speciale aandacht aan de wortelhals van de zaailing. Het moet uniform zijn en mag niet groter zijn dan 8 mm.

Sommige kopers geloven ten onrechte dat zaailingen met hoge scheuten direct na het rooten zullen bloeien. In feite overleven dergelijke instanties in de regel niet.

Dit gebeurt omdat ze verzwakt zijn, en als gevolg van een lang verblijf in warme omstandigheden zonder de nodige verlichting hebben ze veel dunne maar niet levensvatbare scheuten vergroot.

Weet je dat?De Egyptische koningin Cleopatra ging ook de geschiedenis in als een ijverige fan van rozen.

Geen enkele plechtige gebeurtenis met haar deelname kon niet zonder deze prachtige bloemen. Hun bladen, op bevel van de koningin, bekleedden de vloeren van de hallen dicht voor ballen. In bijzondere gevallen bereikten deze vloeren een halve meter hoog.

Rozenblaadjes wiegend op de golven vergezelden Cleopatra altijd op haar wandeling naar de galerij.

Hoe te sparen voor de landing

Deskundigen beschouwen de periode van het tweede decennium van april tot de eerste dag van mei als de optimale tijd voor het wroeten van verworven zaailingen. Op dat moment werd de aarde voldoende opgewarmd en stal de stabiele warmte naar buiten.

Vaak verschijnen de rozen in de doos eind februari in de verkoop, dus we zullen in detail begrijpen hoe ze kunnen worden opgeslagen voordat ze worden geplant.

De eerste optie is om de ontwikkeling van een zaailing kunstmatig op te schorten. Hiertoe wordt het een maand in de koelkast, op het balkon of op een onverwarmde veranda geplaatst. Dichter bij de planttijd is het wenselijk om de plant een paar dagen de tijd te geven om uit de gedwongen slaapstand te stappen.

Een andere manier voor zorgzame eigenaren die niet te lui zijn om prikopat te zaaien of het in een kleine kamerpot te planten. Vóór dit is het raadzaam om de wortels te inspecteren, alle beschadigde delen te verwijderen en ze te behandelen met groeistimulerende middelen.

Deskundigen adviseren verkorting van lange wortels. Gepotte rozen uit de buis na het planten moeten het pakket afdekken en op het balkon of de veranda plaatsen.

Hitte gedurende deze periode is gecontra-indiceerd omdat de bloem zich sterk zal ontwikkelen voordat hij wordt overgeplant naar een vaste plaats en het onwaarschijnlijk is dat hij dergelijke stress overleeft.

Weet je dat?Moslimvolkeren zijn heel voorzichtig met rozenstruiken. Sinds de oudheid worden deze bloemen beschouwd als de gave van Allah, dus niemand mag op de gevallen bloembladen stappen.

Verlichting op de site

Rozen zijn erg dol op de zon en lichte halfschaduw. In dergelijke omstandigheden worden ze voorzien van overvloedige bloei en aroma.

Als de rozenstruik om de een of andere reden in de volle schaduw blijkt te zijn, zal deze aanzienlijk achterblijven bij de groei, deze zal enorm uitrekken en kan stoppen met bloeien.

Kies daarom voor de landing van de tuinkoningin, goed verlichte gebieden waar er geen tocht en koude noordelijke winden zijn. Vermijd koude laaglanden, omdat ze de neiging hebben om koude lucht, smeltwater en regenwater te verzamelen.

Bodemvereisten

Zodat de rozen in de doos goed geroot zijn en u verrukken met weelderige bloemen, neem de eigenaardigheden van het substraat in het gekozen gebied serieus. Het moet van hoge kwaliteit en voedzaam zijn, omdat het wortelsysteem van de struiken ver landinwaarts gaat.

Het is belangrijk!In het gebied waar het planten van rozen is gepland, mag het grondwaterpeil niet dichter bij het oppervlak zijn dan 1 m.

De bloem zal zich gemakkelijk ontwikkelen op voedingsrijke, lichte, doorlatende substraten. Als op het bloembed leem of ongeschikte zandstenen heersen, is het beter om de plant niet te testen en een andere, geschiktere plaats ervoor te vinden.

Professionals adviseren om de bodemstructuur te verbeteren met een speciaal voorbereid mengsel. Het bestaat uit gelijke delen van turf, graslanden, humus of compost, houtas, rivierzand.

Om de helderheid van de kleur van de knoppen te verbeteren, raden experts aan een beetje klei toe te voegen, dat in de winter overwinterd en onder de brandende zomerzon gedroogd is. Als er zware kleigronden in het bloembed liggen, kunnen deze worden gecorrigeerd door toevoeging van rivierzand, turf en humus. Vergeet ook niet om de zuurgraad van de aarde te controleren. Thuis gebeurt dit met gewone tafelazijn.

Vloeistof wordt bespat op een prop substraat, geëxtraheerd van een diepte van 20 cm. Opkomende bubbels en sissen duiden op een alkalische omgeving. Rozen groeien het liefst in een zwak zure omgeving.

Daarom is het mogelijk om de grond te oxideren met turf, houtas of dolomietmeel. Maar sterk zure substraten zijn alkalisch gemaakt met kalk, cementstof of gewoon oud gips.

Het is belangrijk!Rozen worden geplant in potten, dichter bij de periode van overplanten naar een vaste plaats, het is raadzaam om op straat te zetten voor verharding en aanpassing aan zwaardere omstandigheden.

Plantencultuur

Nadat je de rozen tot het voorjaar uit de doos hebt weten te houden, kun je ze in de tuin verplanten. Maak hiervoor het juiste wortelsysteem van het bushgat. Experts raden aan om een ​​gat van 50 cm diep en breed te graven.

Als in de buurt met uw aankoop rozen zullen groeien, trek dan een halve meter van hun kofferbak terug. In het geval van miniatuurvariëteiten kan deze afstand worden verkleind tot 30 cm.

De bodem van het gat vervelend een laag drainage. Voor dit geschikte claydite, steenslag of gewoon puin. Deze procedure heeft een speciale plaats op de gewogen substraten.

Voeg dan het voorbereide grondmengsel toe uit turf, rivierzand, graszodengrond en humus. Het is ook wenselijk om twee eetlepels kaliumsulfaat of superfosfaat aan het substraat toe te voegen.

Na de uitgevoerde manipulaties in de put, kunt u het jonge boompje verlagen. Vergeet niet zijn wortels goed recht te zetten en water te geven. Dan is de roos besprenkeld met aarde.

Зависимо от разновидности культуры определяется степень погружения корневой шейки сеянца.

Если речь идет о флорибунде, миниатуюрных и чайно-гибридных кустах, место перехода их ствола в корень закапывают на 3 см. У плетистых, почвопокровных и других парковых экземпляров, в том числе и привитых, ростки углубляют на 5-7 см.

Het is belangrijk!В солнечные дни молодые саженцы в первые дни после посадки нужно притенять. Dit zal hen helpen zich sneller aan te passen en hun kracht niet verspillen aan de strijd om te overleven.

Als we het over een aardewerkmonster hebben, wordt het planten gedaan door het gebruikelijke herladen van een aarden knol. In dit geval mogen de wortels niet van het substraat worden verwijderd en mogen de takken niet uit paraffine worden verwijderd. Het coatingmiddel beschermt de plant tegen uitdroging en draagt ​​bij tot de snelle ontwikkeling van de nieren.

In het laatste stadium van de aanplant moet het gewas worden bewaterd en opnieuw worden gemout. Als humus worden de volgende aanbevolen: houtschors, humus, eventueel zaagsel, behalve naaldbomen. Dan moet er wat aandacht aan de stelen worden besteed. Ervaren palissanderkwekers wordt geadviseerd om ze met een scherpe schaar op een niveau van 20 cm te snijden, zorg ervoor dat er 2-3 knoppen op elke shoot zijn.

Nazorg voor de "Queen of Flowers"

Met de succesvolle rooten van rozen uit de dozen verschillen niet in de zorg van speciale eisen. Voor de volledige ontwikkeling van hun belangrijke tijdige voeding, hydratatie, voorbereiding op de winter, preventieve maatregelen tegen ziekten en plagen. Alle procedures worden standaard uitgevoerd, net als voor de andere "koninginnen" van de tuin.

Niet pereuvlazhnyayte bedden, want het is beladen met verachtelijke infecties en vernietiging van de struiken. Schimmelmycelium wordt vaak gefokt in een vochtige omgeving en schadelijke insecten leven ook in het leefgebied.

Het is belangrijk!Rode rozen zijn gevoelig voor vervagen in de zon en verliezen daardoor al snel hun aantrekkingskracht. Daarom zijn dergelijke exemplaren beter geplaatst in de penumbra.

Laat onkruidplanten je bloementuin niet verstikken. Hier hebben we het niet over esthetiek. Onkruid bederft niet alleen het uiterlijk van uw verbinding, maar haalt voedingsstoffen uit rozen. In de strijd tegen zulke concurrenten sterven verzakte struiken. Je moet ook regelmatig de grond losmaken zodat de wortels van de struiken toegang krijgen tot zuurstof.

Na het bevochtigen van procedures en het losmaken van de putten van de romp, moet u het zwijgen opleggen. Dit zal als een barrière voor onkruid en de verdamping van vocht dienen.

Heesters die knoppen bloeien, moeten worden aangepast. Ze moeten de centrale bloemstelen verlaten en de zijkant verwijderen. En ook om vervaagde knoppen te verwijderen.

Bij de eerste tekenen van vitale activiteit moeten de plagen behandeld worden met insecticiden ("Aktellik", "Aktara", "Bi - 58 New").

In geval van verlies van rozen met schimmel-, bacteriële of virale ziekten, komen fungiciden te hulp ("Maxim", "Fufanon", "Skor", "Fundazol", "Quadris"). In de winter wordt het ondergrondse deel van de plant bespoten met veen, humus of gevallen bladeren.

Als u alles volgens de bovenstaande aanbevelingen doet, zullen de rozen die in de doos zijn gekocht, met succes wortel schieten en u jarenlang verrassen met weelderige bloeiwijzen. Wees daarom niet bang voor prachtige verpakkingen en geruchten over het slechte overlevingspercentage van dergelijke exemplaren. Vermijd veel voorkomende fouten in de bloementeelt en u zult slagen.

Het planten en verzorgen van rozen in de tuin

 • Uiterlijk: Rosaceae
 • Bloeiperiode: juni, juli, augustus, september
 • Hoogte: 30-300cm
 • Kleur: wit, crème, geel, roze, oranje, rood, bordeauxrood
 • eeuwigdurend
 • winter doorbrengen
 • zon-liefhebbende
 • hygrophilous

Als de leeuw de koning der dieren is, dan is de roos de onvoorwaardelijke koningin van de tuin. Deze plant werd sinds de oudheid beschouwd als het voorwerp van bewondering en aanbidding. Geen wonder dat het werd gekozen in de symbolen van liefde. De eerste vermelding van de roos is te vinden in de legendes van de oude hindoes. Legenden over de prachtige bloem zijn te vinden in de annalen van het oude Iran. Volgens de legende heeft Allah zelf een charmante witte roos gemaakt met zeer scherpe doornen. Ze moest de minnares van bloemen zijn in plaats van de prachtige, maar erg luie Lotus. Tegenwoordig kan deze plant een echte decoratie zijn voor je tuinen, maar hiervoor moet je leren hoe je een zaailing kunt kiezen en planten, wat is de juiste zorg voor rozen.

Kies en bewaar zaailingen

Om in het begin succesvol te zijn in de teelt van rozen, moet u hoogwaardig plantmateriaal kopen. Het is beter om planten te kiezen waarvan het wortelsysteem gesloten is. Bij het planten van een dergelijke zaailing moet de grond rond de wortel worden bewaard.

Rozenzaailingen zijn het beste om uit te kiezen met een gesloten wortelstelsel: ze nemen gemakkelijker wortel op de plantplaats en zijn minder ziek

Vaak zie je in moderne supermarkten geïmporteerde rozen met een gesloten wortelstelsel die van tevoren zijn geïmplementeerd.

Verschillende zaailingen kunnen worden bewaard in de koelkast op de onderste plank bij een temperatuur van 0 tot + 5 ° C. Tijdens opslag moet regelmatig de toestand van het substraat rond de wortelstok worden gecontroleerd.

Het mag niet volledig uitdrogen, maar te veel vocht is er ook schadelijk voor.

Wanneer rozen planten?

Voorjaarsaanplant van rozen in de middelste rijstrook wordt aanbevolen wanneer de grond opwarmt tot + 10 ° С. Typisch komen deze omstandigheden overeen met de periode van eind april tot begin mei. De lente is gekozen voor het planten van standaardrozen.

De meeste rozen hebben herfstplanten aanbevolen. De gewenste werkperiode begint half september en eindigt medio oktober. Vroegere planttijd is ongewenst vanwege het feit dat de roos warme verse scheuten kan geven die geen tijd hebben om sterker te worden en te bevriezen in de winter. Late aanplant is ook gevaarlijk, want voor de nacht moet de plant wortel schieten.

De meeste rozen worden in de herfst geplant. Dit is ook handig, want wanneer u plantmateriaal op de markt koopt, kunt u de bloem zelf zien.

Bepaal een plaats om te landen

Plaats voor het planten van rozen moet zonnig zijn. In de schaduw van een roos kunnen ze zich vervelen, stoppen ze met bloeien, verschijnen er donkere vlekken op de bladeren van planten, worden er blinde scheuten gevormd. De plant kan echte meeldauw krijgen. Kies het gebied dat wordt geventileerd, maar heeft bescherming tegen sterke noordelijke winden.

Rozen sieren de tuin, ongeacht hun locatie, maar de planten zelf hebben voorwaarden nodig voor een succesvolle groei en bloei.

Rozen hebben geen specifieke voorkeuren qua grond. Ze zijn niet zo grillig als het lijkt. Ze zijn geschikt voor elke ondergrond, behalve zware klei en lichte zanderige grond. Een landingsplaats mag niet worden geplaatst waar grondwater dicht bij de grond komt.

Het proces van het planten van rozen

Plantkuilen moeten zo'n diepte en breedte graven om de wortels van de plant ruim te maken. Als de grond vruchtbaar is, dan is een halve meter diepte en dezelfde breedte voldoende. Voor kleigrond met dezelfde breedte van de put in de diepte, moet 60-70 cm worden gegraven.

Het is noodzakelijk om een ​​voedingsmengsel te bereiden voor het vullen van de put. In zijn samenstelling humus of compost, rotte mest en aarde. Meststoffen mogen niet in contact komen met de wortels van de plant en daarom met een laag aarde sprenkelen.

De grond of het substraat, dat de wortels van de plant dichtdeed, moet worden bewaard: de roos past zich sneller aan de nieuwe levensomstandigheden aan

In de kuil voor het planten moet de kiemplant water gieten zodat het wordt geabsorbeerd. Als het wortelstelsel van een roos is gesloten, is het niet nodig om de wortel uit de grond te halen. Als de wortel vrij is, moet deze tot een derde van de lengte worden gesneden en geweekt in gewoon water of een wortelgroeistimulator gedurende twee uur.

Scheuten moeten ook worden gesneden:

 • in polyanthus en hybride theeroosjes zodat er 2-3 knoppen op elk van de scheuten achterblijven,
 • de rozen van floribunda laten 3-4 knoppen over,
 • in het park worden rozenscheuten met 10-15 cm ingekort,
 • in een bodembedekkende roos worden alleen delen van de wortels afgesneden (vernieuwen, niet inkorten).

De zaailing moet worden bedekt met aarde, zodat de entplaats zich ongeveer 5 cm onder de grond bevindt. Verwijder de was, indien aanwezig, van de plaats van verdieping. Land moet weer worden aangedrukt en bewaterd.

Op deze manier wordt de lucht die rond de wortels kan achterblijven verwijderd en wordt het contact tussen de plant en de grond het dichtst benaderd. Spud jonge boom kan ongeveer 10-15 cm zijn.

De gevormde heuvel moet na twee weken worden verwijderd - de tijd gedurende welke het jonge boompje wortel moet schieten.

Het kweken van de tuin van de koningin

Er zijn niet veel manieren om rozen te reproduceren. Maar de wens om zoveel mogelijk van deze ongetwijfeld mooie en diverse planten op de site te hebben, is zo groot dat tuinders alles en tot het uiterste willen beheersen. Hier is een lijst met manieren om een ​​roos te verspreiden:

 • Budding. Op de schors van de stengel van de plant, dichtbij het maaiveld, wordt een T-vormige incisie gemaakt waarin de knop van de cultivar wordt ingebracht, waarna deze met een film wordt gefixeerd. Het transplantaat kan het geavanceerde wortelstelsel van de stam gebruiken. Zo'n operatie is eenvoudig, maar vereist enige ervaring.
 • Seeds. Deze methode wordt zeer zelden gebruikt vanwege het feit dat het resultaat lang moet wachten, en er is geen zekerheid dat het positief zal zijn. En de ontkieming van rozenzaden laat veel te wensen over.
 • Glijdt. Struik- en klimrozen verspreiden zich zo omdat ze lange en sterke stengels hebben. De scheut van de plant in het onderste deel wordt ingesneden voor 8 cm, een chip of een lucifer wordt in de incisie gebracht. Het uitgesneden deel van de shoot wordt in de grond geplaatst en gefixeerd en de vrije punt wordt aan een pin vastgemaakt. Een gevestigde shoot wordt afgesneden van de parent bush.
 • Stekken. De methode is goed omdat de rozen die op deze manier zijn geroot geen wilde scheuten geven. Schacht - onderdeel van een sterke ontsnapping. Het wordt bij de bladknop geknipt en gekiemd met behulp van wortelstimulerende middelen. Na het verschijnen van de wortel kan de roos in de grond worden geplant.

De snijmethode is goed om alleen te gebruiken voor reproductie van planten met lange stengels, die worden gebruikt om een ​​nieuwe rozenstruik te maken

Plantenvoeding

Mest is een natuurlijke meststof en hem moet natuurlijk de voorkeur worden gegeven. Het beste is paardenmest, dat is ten minste zes maanden geleden. Kippen- en varkensmest, vooral als ze vers zijn, kunnen de plant ernstig schaden: het kan eenvoudig zure en jonge scheuten verbranden. Het wordt zwaar getroffen door verse mest en op de bodem, omdat het stikstof blokkeert.

Mest - natuurlijke meststof daarom het meest acceptabel. De voorkeur aan het kiezen van een topdressing moet worden gegeven aan rotte paardenmest of toorts

Tijdens de periode van knopvorming is het noodzakelijk om de plant te voeden met een oplossing van calciumnitraat met een snelheid van 1,1 l. op 10 liter water.

Op het moment van actieve groei en ontwikkeling van de plant, moet het elke 10-15 dagen worden bewaterd met kruideninfusie, een oplossing van minerale meststoffen, kippenmest of infuusmuntlein.

Om de topdressing beter te laten ervaren door de plant, is het beter om dezelfde minerale meststoffen in opgeloste vorm en na de volgende watergift aan te brengen. Wanneer de eerste helft van de zomer voorbij is, dat wil zeggen, in het tweede deel van juli, stopt het voederen van de roos. De plant begint zich voor te bereiden op de winter.

Planten kunnen ook stress overleven. Het is in deze staat dat ze zich in een periode van intense hitte, koude of langdurige regens bevinden. Om rozen gemakkelijker te maken om moeilijke tijden in je leven te overwinnen, moet je ze bespuiten met zirkoon, epine, ecosil of sodium humate. Overvolle rozen geven veel groen, maar bloeien zeer spaarzaam.

Bestel planten water geven

Rozen moeten maximaal één keer per week worden bewaterd. Als de zomer heet is, kan de frequentie van drenken worden verdubbeld. De snelheid van water geven - een emmer warm water op elke struik. Het is noodzakelijk om water bij de wortel te gieten, probeer niet op het gebladerte te vallen. Water moet de grond binnendringen tot een diepte van minimaal 20-30 cm. Als het water van de rozen ondiep is, kunnen er wortels aan het oppervlak worden gevormd die gemakkelijk kunnen worden beschadigd.

De roos in de dauw is een prachtig gezicht, maar de natuur verordonneerde dat de dauw verdwijnt bij de eerste zonnestralen, anders zouden haar druppels, zoals loepen, de energie van de zon verhogen en de bloembladen verbranden: de rozen aan de wortel water geven

Als er niemand is die de rozen langdurig (meer dan een week) water geeft, moet de grond aan de basis bedekt zijn met humus, gemaaid gras of boomschors. Zo'n maatregel zal niet alleen vocht aan de wortels vasthouden, maar ook de groei van onkruid voorkomen.

Bij gebrek aan vocht kunnen de bloemen in de plant ondiep worden, maar mogen rozen niet worden geschonken: dit kan leiden tot een vermindering van de toevoer van zuurstof naar de wortels. Als gevolg hiervan zal de plant gele bladeren worden. Om dit te voorkomen, vergeet niet om, nadat je de grond hebt besproeid, los te maken.

Preventie, bestrijding van ziekten en parasieten

Natuurlijk, goede bemesting en water geven zijn belangrijk, maar het proces van zorg voor een tuinroos is niet beperkt tot dit. Een van de meest onaangename ziekten bij tuinrozen is echte meeldauw.

Preventieve maatregelen zullen van tevoren helpen om de gezondheid van de plant te verzorgen. Rose moet direct over de bladeren worden gespoten met een oplossing van gewone frisdrank met een snelheid van 40 g frisdrank per liter water.

Dit moet in de lente 2-3 keer per week worden gedaan, evenals aan het begin van de zomer.

Planten, zoals alle leven op aarde, kunnen ziek worden. Dit zijn geen willekeurige plekken of sporen van kunstmest. Het is echte meeldauw die gemakkelijker te voorkomen is dan te genezen.

Bladluizen - een grote overlast voor rozen. Maar je kunt het overwinnen. Om dit te doen, kook een emmer water, doe er een stuk ingewreven zeep en een paar takken van alsem in en kook het dan 10-15 minuten. De gekoelde en gefiltreerde oplossing van de roos wordt besproeid. Een week later moet de procedure worden herhaald. Als bladluis koppig de plant niet wil verlaten, moet je systemisch gif gebruiken, bijvoorbeeld Aktar.

Bladluizen verschijnen helemaal niet op rozen als je er lavendel of Oost-Indische kers onder plant. En calendula en goudsbloemen zullen helpen bij het wegwerken van bugs. Trouwens, de gezondheid van rozen, zoals mensen, zal uien en knoflook toevoegen. In hun omgeving worden de planten geuriger en minder ziek.

Vlekken op de bladeren, scheuren op de stengels en de stopzetting van de ontwikkeling van de knoppen vertellen over de ziekte. Beschadigde takken moeten worden verwijderd. Maak een infusie van paardestaart, alsem en brandnetel, waarmee je de roos besproeit.

Bekijk de video: HERFST. De stokroos vermeerderen door zaaien in de herfst. Najaar en Tuinieren. (Februari 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send