Tuinbloemen, planten en struiken

Avond Matrona: foto, groeien uit zaad, planten en verzorgen

Pin
Send
Share
Send
Send


Een van de meest charmante bloemen in de tuin is hesperis. Vechernika Matrona (dit is hoe zijn naam is vertaald vanuit het Latijn) bevat ongeveer 30 verschillende soorten. Het wordt gevonden in het wild in de Kaukasus, de Middellandse Zee, West-Siberië, maar ook in Oost-Europa.

Cultiveren van de plant begon in Europa in de 16e eeuw. In ons land werd de bloem in de 18e eeuw geïntroduceerd. Matrona versierde de gazons, bloembedden en paden van landgoederen met een avondfeest. Tegenwoordig wordt deze prachtige bloem gebruikt voor verschillende composities in de tuinen en tuinen. Om Hesperis zelfstandig te kweken, moet u de kenmerken van dit proces kennen.

Algemene kenmerken

Vespers Matrona, zij is nachtviolet of Hesperis Matrona (Hesperis matronalis) behoort tot de koolfamilie. Ondanks het feit dat deze bloemen er qua uiterlijk niet zo vorstelijk uitzien als rozen, dahlia's of lelies, maar de buitengewone tederheid, eenvoud en magische geur maken deze bloem op de een of andere manier inheems, eenvoudig en natuurlijk.

Geen enkel tuinperceel of bloembed in onze streek is compleet zonder deze mooie bloemen. Ja, en in bloemsamenstellingen behoudt deze plant nog lang een frisse uitstraling en benadrukt hij de schoonheid van het boeket.

Meestal is Matrona Vespers een meerjarige of tweejarige bloem. Het is populair en algemeen bekend. Soms wordt het bij deze naam - "bulphlox" genoemd vanwege de externe gelijkenis van deze twee tuinplanten. In de tweede helft van augustus en tot september groeit deze decoratieve bloem wijd en strekt zich uit tot ongeveer 1 meter.

In de 16e eeuw verschijnt Matrona's Supperbox in Europa, dat bekendheid verwierf en in 18 jaar al de favoriet wordt van Russische tuinen, landgoederen en parken. Het thuisland van de plant wordt beschouwd als de oostelijke Middellandse Zee, Centraal-Azië.

 • De matron heeft een licht behaarde stevige steel die naar boven vertakt.
 • De bladeren hebben een rijke felgroene kleur, smal van diameter - slechts 3 cm, maar lang (meer dan 10 cm) en naar de bovenkant van het blad gericht. De vorm van het ovaal en lancetvormig, hebben ook een lichte beharing. Dik groeien.
 • In het bovenste gedeelte van de stengel op hoge stelen bevinden zich de bloemtakken, die qua kleur en structuur vergelijkbaar zijn met de takken van de gewone lila. De kelkbladen hebben een rechte vorm en bevinden zich aan de onderkant van de zak.
 • De kroonbladen zijn wit, lila van kleur, roze tinten. Een bloem met een diameter van ongeveer 2 cm heeft 4 bloembladen, die kruiselings zijn gerangschikt. De eierstok is zittend, de kolom met bloembladen is kort van omvang. De snuit is tweelobbig van vorm.
 • Het nachtviooltje heeft ook vruchten - lineair gevormde peulen, enigszins afgeplat, tetraedrisch.

Er zijn in totaal meer dan 50 soorten Matrona Vespers en in het Midden-Europese deel van Rusland zijn er meestal slechts 11, hier zijn er een paar:

 • Avondmaal tweesnijdend.
 • Armeens.
 • Vespers Perzisch.
 • Vespers nacht violet.
 • Avondfeest Steven.
 • Somber.
 • Forest.

Terry-variëteiten (purpurea plena) met roze-rode pluizige badstof bloeiwijzen zijn ook afgeleid. Maar het moet niet worden verward met matriol tweebenige. Ze wordt ook per abuis enkele bloemenkwekers genoemd tegen de nachtpaars, maar dit zijn compleet verschillende planten.

Het begin van de bloei in de struik komt aan het einde van de lente en duurt maximaal anderhalve maand. Hoewel in de zwoele droge zomer met weinig neerslag, hesperis snel bloeit.

Matrona Vespersch vermenigvuldigt zich met behulp van bruine zaden, die een uitstekende ontkieming hebben. Ze kunnen ongeveer twee jaar worden gebruikt om te planten.

Nachtelijke viooltjes van reproductie

Deze bloem is perfect in staat om zelf te zaaien. Geen speciale inspanning vereist. Maar als je wilt, kun je hesperis rassadnym-manier propageren.

Als u besluit enkele van de struiken te transplanteren, is het wenselijk dat het wortelsysteem met een kluit grond was waarin het groeide. Dit kan zelfs met bloeiende planten worden gedaan.

 1. Het is beter om in de eerste warme dagen in juni direct op het perceel op de grond te landen.
 2. Pre-zaden worden geplant in kommen of kleine potten. Dit lost het onkruidprobleem op.
 3. Als zaden immers gezaaid worden net in de grond, dan niet diep en niet te vaak. Moet een beetje afstand houden tussen zaailingen.
 4. Als de kweekmethode hesperis uit zaailingen wordt gekozen, moet deze in het eerste decennium van april worden gestart. Laden worden genomen, de aarde wordt voorbereid en er worden zaden op gestort.
 5. De bovenkant kan worden bestrooid met een laagje grond (ongeveer 0,5 cm), dat bestaat uit humus en veen.
 6. Dan wordt de aarde verdicht en bevochtigd.
 7. Bedek met folie of glas. Het is belangrijk om periodiek de spruiten te openen om frisse lucht te krijgen, en de mal start niet en sproeit om uitdroging van de grond te voorkomen.
 8. De lucht moet bij voorkeur worden verwarmd tot 18 - 20 graden Celsius. Na 2 - 3 weken verschijnen er kleine scheuten. Tijdens het ontkiemen is het erg belangrijk om te zorgen voor een tijdige matige bewatering van de ontkiemde zaden van hesperis.
 9. Het verschijnen van verschillende grote bladeren suggereert dat het tijd is om de vlucht naar een bloembed te herplanten. De afstand tussen zaailingen moet minimaal 30 cm zijn.

Hesperis bloeit voor het eerst een jaar na het planten, maar als je vroeg plant, dan kun je in het huidige seizoen wachten op verschillende bloeiende scheuten. In het eerste jaar neemt de plant zijn bladmassa toe. Zaden kunnen Matrona Avondmaal in de herfst vermenigvuldigen, voor de vorst, en in de lente - wanneer de aarde al warm is.

Terry-variëteiten vermenigvuldigen zich op zo'n manier dat ze een struik verdelen. Dit proces wordt uitgevoerd in de late zomer of begin september.

Er is nog een andere optie: sommige tuinders in de herfst snijden de bovenste delen van de scheuten af ​​met peulvruchten (vruchten van nachtviooltje) en bepalen deze naar de vrije ruimte op het perceel. In het voorjaar verschijnen er voldoende zaailingen van de peulen, die vervolgens kunnen worden overgeplant.

Hesperis geeft om

Deze bloem houdt van zowel goed verlichte plaatsen als halfschaduw. Het past zich ook goed aan in gearceerde gebieden.

De samenstelling van de grond moet licht, vruchtbaar, neutraal of licht alkalisch zijn (het percentage kalk is klein). De plant verdraagt ​​niet te veel vocht en vocht, maar houdt ook niet van droogte. Daarom moet water geven noodzakelijk zijn, maar met mate.

De grond moet niet alleen droog zijn, maar het is ook raadzaam om hem regelmatig los te maken, zodat het wortelsysteem voldoende zuurstof krijgt en niet rot.

In de winter heeft het nachtviooltje geen speciale schuilplaats nodig, omdat het normaal vorst draagt. Een sneeuwmuts dient als bescherming. Maar als er geen sneeuw is, dan kunt u dekking met spandbod.

Het feest van Matrona kan enigszins worden bijgesneden, zodat de struik er netter uitziet. Het wordt ook aanbevolen om gedroogde bloeiwijzen en bladeren te verwijderen, en dan is het proces van de bloei 's nachts violet iets meer. En in de lente kruipt de plant vaak onder de sneeuw, dus in het vroege voorjaar worden de bladeren die zijn ontstaan, verwijderd.

Om de scheuten niet te breken en te buigen onder het gewicht van de bloeiwijzen in de lente en de zomer, moet u steunpunten of twijgen vastbinden als dat nodig is.

Plagen en ziekten zijn bijna niet bang voor hesperis. Soms kunnen de lagere bladeren nabij de grond rupsen of slakken laten neerslaan, en soms vloeien kruisbloemige vlooienplanten, maar na het grondig wassen van de vellen en stelen, kunt u vrij snel van plagen afkomen. Wortelrotting treedt op als gevolg van te bevochtigde grond.

Waar plant je het Matrona Avondmaal?

Een reeks veelkleurige violette struiken ziet er geweldig uit. Het ziet er goed uit als het niet alleen groeit, maar als een groep, naast andere planten en in een groot gebied waar het duidelijk te zien is.

Je kunt ook planten in de buurt van kunstmatige vijvers, langs paden en tuinpaden, in de buurt van priëlen, banken. Daar zal de geur van deze bloemen echt plezier brengen op een zomeravond.

Algemene beschrijving

Avondbloemen Matrona (foto gepresenteerd in de review) worden ook nachtviolet genoemd. Dit komt door de versterking van de smaak in de avond. Deze plant behoort tot het geslacht Kool. De stengel van een plant kan tot 1 m hoog worden. Hij heeft een beetje pluis. Aan de bovenkant van de stengelvorken. Op deze steeltjes bloeien lila bloeiwijzen.

De bladeren van viooltjes hebben een rijke groene kleur. Ze zijn smal (niet meer dan 3 cm), maar vrij lang (tot 12 cm). Tijdens de bloei doet Matrona's avondfeest vaag denken aan lilac. Knoppen hebben vier bloemblaadjes. Ze bevinden zich ten opzichte van elkaar kruiselings.

De bloeiperiode begint in de late lente. Het duurt ongeveer anderhalve maand. Als het weer in de tuin heet en droog is, kan de bloeiperiode korter zijn. Met hun aroma lijken de knoppen op Saintpaulia, een viooltje dat wijdverspreid is in onze streek. Deze twee planten behoren echter tot verschillende families. Nachtviooltje fascineert met zijn fijne toppen, waardoor de tuinman het moet bewonderen. Dat is de reden waarom de populariteit van de plant voortdurend toeneemt.

Kenmerken van de plant

Vespers Matrona (foto hieronder) is een kleine plant. Haar kleine bloemen zijn vrij klein. Ze verzamelen zich in groepen op hun vertakkingen. De delicate schaduw van de bloembladen kan variëren van wit tot diep lila.

Deze kleine knoppen stralen een duizelig zoet aroma uit. Ze openen 's avonds. De hele nacht omhullen ze de tuinen en bloembedden met hun geur. Dit creëert een onbeschrijfelijke magische sfeer in de tuin. 'S Morgens verdwijnt hun zoete geur geleidelijk.

Gepresenteerde bloem wordt beschouwd als een meerjarige plant. Bij elk volgend groeiperiode zal het echter een mindere geur uitstralen. Daarom wordt violet meer dan twee jaar niet gekweekt.

Matrona-feestdagen kunnen niet alleen in het open veld worden gekweekt, maar ook in kuipen op het balkon of de veranda. Deze plant is een honingplant. Hierdoor kan het worden gebruikt als een additief voor veevoer. Ook in vele recepten van de traditionele geneeskunde is nachtviooltje betrokken.

Teeltvereisten en zorg

Het Matrona-avondfeest (nachtviooltje), waarvan de foto hieronder wordt weergegeven, is een eenvoudige installatie. Het groeit in goed verlichte gebieden, niet bang voor zelfs direct zonlicht. In de penumbra voelt de bloem ook geweldig aan.

Night violet groeit het liefst op licht neutrale gronden met een hoogwaardig drainagesysteem. Ze houdt ook van vruchtbare, licht alkalische gronden. De plant heeft regelmatig water nodig. Dit is vooral voelbaar tijdens het groeiseizoen (late lente - vroege zomer). De bloem tolereert echter geen wateroverlast. De wortels beginnen te rotten. De periode van droogte bloeit ook slecht. Daarom zou het drenken van de paarse nacht op tijd moeten zijn, maar niet te overvloedig.

Het is een vorstbestendige bloem die gemakkelijk de winter overleeft, zelfs zonder onderdak. Het wordt aanbevolen om de plant alleen in winters, maar ijzige winters met enig beschermend materiaal te bedekken.

Als de stelen groot zijn, kunnen ze buigen onder het gewicht van hun steeltjes. Om dit te voorkomen, kunt u de plant aan de steun vastmaken.

Groeiende zaailingen

Vesper matron, groeiend uit zaad dat wordt geproduceerd door zaailingen, vereist het handhaven van bepaalde omstandigheden in de kas. De temperatuur mag niet lager zijn dan 20ºС. Water geven moet matig zijn. Plant kan niet worden gegoten.

Als alles correct is gedaan, verschijnen de eerste scheuten binnen 15-17 dagen. Jonge boompjes water, lucht. In de kas behouden ze de gespecificeerde omstandigheden totdat 3 volledige blaadjes op de stengel verschijnen. Op dit moment kan de nachtviolet worden voorbereid voor transplantatie in de open grond.

Na dit proces moet de plant goed worden geroot. Om dit te doen, wordt het aanbevolen om de grond nabij de stam los te maken. Dit zorgt voor de toegang van zuurstof tot de wortels, draagt ​​bij aan hun volledige en snelle ontwikkeling. In het eerste jaar na de transplantatie zal de plant niet bloeien. Het verhoogt de massa van de vellen. Bloei vindt volgend jaar plaats.

Introductie van zaden in de grond

Vechernika Matrona (nachtviolet) wordt vermeerderd door zaad. De verdeling van de struik, stekken in dit geval worden beschouwd als arbeidsintensieve technieken. Zaden worden gekocht in gespecialiseerde winkels. Dit draagt ​​bij aan het updaten van de site.

Omdat je geen zaailingen wilt laten groeien, kun je zaden direct in de grond maken. Deze methode wordt zowel in de lente als in de herfst gebruikt. In de tweede variant is het noodzakelijk om de zaden in de grond te brengen voordat deze gaat bevriezen. In de lente moet het land voldoende warm zijn. Daarom is het niet de moeite waard om naar de landing te haasten. Sommige tuiniers beweren dat het mogelijk zal zijn om deze procedure uit te voeren, zelfs eind juni of begin juli. Op dit moment is de grond al goed opgewarmd.

Zaden zorgen ervoor dat de grond niet diep is. De bovengrond moet niet meer dan 1 cm zijn, de afstand tussen de zaden moet voldoende zijn. Daarna moet de grond worden bewaterd. Vervolgens moeten opnames zorgen voor een goede verzorging.

Een landingsplaats kiezen

Vechernitsa Matrona vereist dat de tuinman de juiste plantplant kiest. Dit kan een gearceerd gebied onder de bomen zijn. In dit geval worden de jonge bladeren niet beïnvloed door het brandende zonlicht. Voor bewoners van middelbare breedtegraden wordt het aanbevolen om zaden te planten in een goed verlichte omgeving. Schaduw verdient de voorkeur om te zorgen in een warm klimaat.

Grond voor het planten moet goed opgraven. De grond moet vruchtbaar zijn. De aanwezigheid van een hoogwaardig afvoersysteem is ook welkom. In dit geval zal het water niet stagneren op de locatie, het wortelstelsel van de plant zal niet rotten.

De bedden vóór het planten moeten worden bemest met organisch materiaal. Maak ook een minerale dressing. Na drie weken of zelfs eerder, zouden de eerste scheuten moeten verschijnen. Zaailingen moeten uitdunnen. Tussen elke plant moet minimaal 40 cm zijn, dan worden ze tijdig gedrenkt. In de late zomer kunnen bloemen indien gewenst worden getransplanteerd. Er zijn geen speciale vereisten voor de keuze van buren.

Avondbloemen Matrona niet veeleisend voor vocht. Dit is een behoorlijk winterharde plant. Het groeit even goed met zowel hoge als lage luchtvochtigheid. Over het algemeen vereist nachtviolet geen speciale zorg.

Om de bloeiende plant lang en mooi te houden, wordt aanbevolen om de grond rond de stengel te wieden, water (maar niet te gieten), de grond rond de stengel los te maken. Je kunt ook periodiek kunstmest maken. Als het weer normaal is, is er geen droogte of langdurige regen, de bloem wordt ongeveer een keer per week bewaterd. De grond rond losgemaakt. Het is het beste om een ​​dergelijke procedure 's ochtends uit te voeren.

Een nachtviooltje is meer bang voor droogte dan te watertanden. Het is bestand tegen ongedierte. Wanneer overmatige bewortelingswortel kan rotten, verhoogt de kans dat hij aarden vlooien verslaat. De bloem heeft echter geen ziektepreventie nodig. Meststoffen kunnen het niet maken. Als de grond slecht is, kun je de bloem twee keer per maand voeden met minerale verbindingen.

Landschapsontwerp

Vechernitsa Matrona wordt actief gebruikt in modern landschapsontwerp. Het wordt aanbevolen om tijdens het registreren van de tuin, voortuin of wandelpaden te gebruiken. De plant ziet er prachtig uit in de bloementuin. Ontwerpers raden aan nachtvioletgroepen te planten. Ze kunnen maximaal 10 planten bevatten.

Tijdens de bloeiperiode zal een dergelijke concentratie van bloemen het oog aangenaam maken met zijn delicate schaduw. U kunt groepen bloeiwijzen van verschillende tinten selecteren. Dit zorgt voor een extra decoratief effect.

Na overwogen te hebben hoe een Matrona's avondbloem kan groeien, zal elke tuinman in staat zijn om zijn plot zelfstandig te versieren met delicate lila toppen.

Landplaats

Vesper matron heeft geen constante zorg nodig. Op de plaats van de plant wordt vaak vernietigd als onkruid. Hesperis geeft de voorkeur aan helderverlichte gebieden. Kan decoratief blijven in de halfschaduw.

Het is erg belangrijk om een ​​plaats te kiezen met een diepe locatie van het grondwater. Het moet ook het contact van de plant met de stagnatie van smeltwater in de lente beperken. Moerasgrond van het substraat veroorzaakt bederf van gebladerte en schimmel.

In de winter wordt de plant niet beschadigd door een sterke temperatuurdaling. Onder grote sneeuwbanken kunnen de bladeren van het nachtviooltje opzwellen. In het voorjaar is het wenselijk om de matronsokkels schoon te maken van beschadigde bladeren.

Juiste watergift

De plant heeft regelmatige grondbevochtiging nodig. In de hete zomer is het noodzakelijk om het matron-avondfeest constant water te geven. In het koele seizoen moet de hoeveelheid water worden verminderd.

De plant tolereert plotselinge temperatuurdalingen en cycloonveranderingen. Een dikke drainagelaag helpt de bloem te beschermen tegen vochtophoping rond het wortelsysteem na zware regenval.

Matron-zaailingen moeten eind augustus of begin september op een vaste kweeklocatie worden geplant. Het is noodzakelijk om de afstand tussen planten van ten minste dertig centimeter te observeren.

Bij het planten moet de plant voldoende afstand bieden.

Na het verplanten moet je veel nachtviolet gieten. Humus of turf kan worden gebruikt als een mulchlaag.

Regelmatig trimmen van de ipomoea is niet nodig. In het voorjaar moet u sanitaire reiniging van de plant uitvoeren. Для продления цветения необходимо своевременно удалять увядающие соцветия.

Вечерница матроны в открытом грунте

Ночная фиалка способна «одичать». Культура может сформировать групповые насаждения в тени деревьев или кустарников. Чаще всего появляется цветок на плодородном суглинистом и влажном субстрате.

Hesperis wordt vaak een wiet.

Voor het kweken van de nacht moet violet soortgelijke omstandigheden voorbereiden. Het is raadzaam om een ​​vruchtbare grond aan te bieden. Het is belangrijk om de grond regelmatig te bevochtigen. Het wordt aanbevolen om een ​​leemachtig substraat met een hoog gehalte aan humus te gebruiken. De pH moet tussen 7,0 en 7,5 liggen.

De combinatie van droog en zuur substraat vermindert de ontwikkeling van nachtviolet. De plant kan de vorming van bloeiwijzen stoppen.

De matronvrouw heeft een korte wortelstok. Voor het planten moet loslaten van het substraat op een diepte van ongeveer vijftien centimeter. De vulstof voor het landingsgat kan worden gemaakt van humus, zand en graszoden. Het is raadzaam om een ​​helder verlichte zone te kiezen met periodieke zijschaduwen.

Het moet regelmatig de grond aan de basis van de cultuur losmaken. Het is belangrijk om de plant tegen onkruid te beschermen.

In de open grond kan de avondjurk worden geplant in een volwassen vorm of de zaden worden gezaaid. Hardy night violet kan met succes een transplantatie overleven, zelfs in bloei. Het is raadzaam om de procedure onmiddellijk na langdurige neerslag uit te voeren. De grond moet goed worden bevochtigd.

De individuele varianten van de nachtviolet hebben een korte levenscyclus. Je kunt periodiek zaden van cultuur zaaien. Zaailingen verkregen door zelfzaaien zijn bijzonder resistent. Dikke aanplanten moeten regelmatig worden geplant en uitgedund.

Een gedetailleerde botanische beschrijving van de nachtviolet is te vinden in de video:

Kenmerken van groeien

Voor fokken nacht violet, is het wenselijk om een ​​licht alkalische, ademende en vruchtbare grond te bereiden. Het matronavondfeest overleeft perfect op een zanderige ondergrond. Turfmengsel vertraagt ​​de groei van planten.

In de open lucht is het noodzakelijk om de landingsplaats grondig te reinigen van onkruid. Concurrenten kunnen aanzienlijke schade aan kleine zaailingen van nachtviolet veroorzaken.

In arme grond moet je twee keer complexe minerale meststof maken tijdens de periode van actieve vegetatieve ontwikkeling. Organische verbindingen zijn voldoende om eenmaal in de zomer te gebruiken.

Vesper Matron heeft geen constante voeding nodig.

Vesper matron in de container

Nachtviooltje wordt vaak geteeld in kassen en broeinesten voor voorjaarsboeketten. Vooral populair is de containermatron. Zaailozen of kassen kunnen worden gebruikt om het nachtviooltje te laten groeien. Na de vorming van de eerste volwaardige bladeren kunnen zaailingen in afzonderlijke potten worden gedoken. Het moet een pot bereiden met een diameter van ongeveer acht centimeter.

De verzorging van de pottenmatron verschilt niet van de teelt van tuincultuur. Het is belangrijk om te observeren gematigde water geven, tijdige toepassing van complexe meststoffen voor bloeiende planten en periodieke losraken van het substraat.

In de pot is het noodzakelijk om een ​​drainagelaag aan te brengen. De oppervlaktestructuur van het wortelsysteem kan periodiek het oppervlak van het substraat uit de pot persen. U kunt de container in een grote container veranderen. Ervaren tuiniers raden ook aan om de wortels voorzichtig in de grond te duwen en er een mengsel van zand en humus bovenop te doen. Vervolgens moet u voorzichtig het oppervlak van het substraat indrukken en egaliseren.

Typische plagen en ziekten

Nachtviooltje verwijst naar resistente planten. Vesper matron zelden aangetast door ongedierte. Een lagere cultuur kan rupsen en slakken beschadigen.

Onder ongunstige omstandigheden nestelen bloemige vlooien zich op de bloem. Insecten kunnen worden geneutraliseerd door de gebruikelijke druk van water uit een tuinslang. Er is ook het gevaar van het verschijnen van de kiel, de hoofdvijand van de gekleurde.

De plant wordt gekenmerkt door een verhoogde weerstand tegen plagen en ziekten.

Het is belangrijk om gematigdheid in bodembevochtiging te observeren. Rottende wortels leiden vaak tot de dood van de plant.

Hesperis reproductie

De cultuur kan zich vermenigvuldigen in gunstige klimatologische omstandigheden door zelf te zaaien. Je kunt matraspartij en zaailingmethode laten groeien.

Het is noodzakelijk om vooraf ondiepe containers te bereiden. Begin april zaailingen op het oppervlak van het substraat worden gezaaid. Het bodemmengsel kan op dezelfde manier worden bereid als voor een volwassen plant. Zaden moeten zorgvuldig worden bedekt met een dunne laag humus en turf (niet meer dan één centimeter).

Na het planten, is het noodzakelijk om de grond voorzichtig te verdichten en te bevochtigen. De pot moet worden bedekt met een film van helder glas of polyethyleen. De eerste scheuten verschijnen over 20 dagen. Het is belangrijk om de temperatuur op + 20 graden te houden.

Bij constant vocht ontwikkelen zaailingen zich snel. Na de vorming van onafhankelijke bladeren, kunt u de bloem verpotten. Een paar weken zal de grond regelmatig water moeten geven. Na het bevochtigen moet het substraat voorzichtig worden losgemaakt.

Eind augustus verschijnen dikke rozetten van een groep bladeren op het matronavondfeest. Volgend voorjaar zal de nacht violet knoppen produceren.

Je kunt zorgen voor de voortdurende verspreiding van cultuur. Hiervoor moet je het begin van de plant twee keer zaaien. De eerste keer zou de zaden na het smelten van sneeuw moeten verspreiden. De tweede - in de late herfst, vóór de eerste vorst.

Het nachtviooltje kan broeden door zelf te zaaien.

Nachtviooltje kan ook worden geplant in de vorm van een bloeiende struik. Podroschennye-bloemen worden vaak geïmplementeerd in tuinfora en tentoonstellingen. Je kunt niet bang zijn voor instanties zonder lange wortels. De plant is in staat om tot rust te komen en een groot aantal gewassen van zaden te voorzien.

Hesperis verwijst naar tweejarige planten. Er zijn gevallen waarbij nachtviooltjes tijdens het vroege zaaien eind augustus in het eerste jaar van de levenscyclus bloeiwijzen produceerden. De vrucht van de matron-avondjurk verschijnt in de vorm van een pod die slechts 6 centimeter lang is.

Terry-rassen wenselijk om te verspreiden door de struik te verdelen. Deze methode van distributie maakt het mogelijk om soortenvoordelen te behouden. Het is wenselijk om de procedure eind augustus of begin september uit te voeren.

Plantmateriaal

Zaden van de nachtviolet kunnen worden gekocht bij online winkels, kwekerijen en tuinfora. De gemiddelde prijs voor een matron feestjurk is 14,40 roebel.

Prachtige nacht violet! In mijn buitenwijk nam ik een apart territorium naar deze prachtige plant, rond het prieel. 'S Avonds begint de plant sterker te ruiken. Aroma aangenaam, opbeurend. Je kunt een avondmatron in een pot planten en binnenshuis genieten van zijn schoonheid. Mijn buurman kweekt in het voorjaar een plant in een kas om mooie en delicate boeketten te maken.

WIJ HEBBEN DEZE PLANT CALL (((LID VAN BLAUW))) DEZE BLOEM IS OUD. HET WAS ERG VAN ONZE GRAPPERS GEWONNEN. Ik heb ook in mijn bloem in de bloem geplant en hou er elk jaar van in zijn kleur MOOIE SAMENSTELLINGEN in de BOEKET MET ROZEN EN IRISSEN.

Buiten groei

De feesttas van Matrona kan wild rennen en veranderen in een onkruid, waarbij groepen planten onder bomen en struiken worden gevormd. Meestal te vinden op vruchtbare, vochtige grond. Om het avondfeest te cultiveren, is het noodzakelijk om vergelijkbare omstandigheden te creëren: om vruchtbare leemachtige grond met humus te bereiden. Met droge en zure grond zal de ontwikkeling van de plant afnemen en kan de bloei helemaal stoppen.

Voor het planten wordt de grond losgemaakt tot een diepte van ongeveer twintig centimeter, vul de plantkuilen met humus en zand, plant de planten erin. Vervolgens moet u regelmatig versoepeling en vernietiging van onkruid produceren. Violet is zeer duurzaam, dus het verdraagt ​​een transplantatie zonder enige complicaties, zelfs tijdens de bloei. Een van de belangrijkste voorwaarden is regelmatige bodembevochtiging.

Sommige ondersoorten van de variëteitspartij hebben een korte levenscyclus, daarom is het zaaien van zaden mogelijk. Met de groei en overmatige dichtheid van de planten worden uitgedund.

Twee keer per seizoen kan violet worden bemest met minerale meststoffen, organische meststoffen worden niet vaker dan één keer per zomer toegediend.

Container groeit

Vaak wordt het feest gekweekt in kasomstandigheden voor de voorbereiding van vroege boeketten, maar ook in potten en containers. Hiervoor worden verschillende landingstanks gebruikt. Zaden worden gezaaid in de voorbereide grond, lichtjes besprenkeld met aarde. Na het verschijnen van de eerste bladeren spitsen de planten in afzonderlijke containers. Het verzorgen van potplanten verschilt niet van tuinonderhoud, dat wil zeggen, om de juiste wijze van water geven te observeren, periodiek los te maken en de grond te bemesten. De tank moet een drainagelaag bevatten (bijvoorbeeld kleine stenen). Met de groei van de bloem moet worden overgeplant in een grotere container.

Hesperis is zeer resistent tegen ziekten en wordt zelden aangevallen door schadelijke insecten. U moet echter weten hoe alle dezelfde gevaren blootgesteld aan deze plant.

 1. liesbreuk. Een ziekte van het wortelsysteem waaraan alle kruisbloemigen kunnen worden blootgesteld. In dit geval is er geen effectieve behandeling, daarom is het noodzakelijk zieke planten te verwijderen en te verbranden en de grond op te graven met toevoeging van kalk.
 2. Wortelverval. Kan optreden als gevolg van toegenomen bodemvocht. Het belangrijkste teken - de nederlaag van de bladeren. Je kunt ook proberen de grond af te tappen, maar de beste keuze is om de zieke avondmeisjes volledig te verwijderen.
 3. Een bedreiging voor violet kan zijn kruisbloemige vlo, het infecteert de bladeren en laat er gaten in achter. Om van het ongedierte af te komen, kun je violet met as sprenkelen of behandelen met een speciaal, kant-en-klaar preparaat, dat wordt verkocht in een winkel voor tuiniers.

Vespers Matrona nachtviolet is niet alleen erg mooi en geurig, maar ook een nuttige plant. Gebruik in de geneeskunde zijn knollen, die na de bloei worden geoogst. De wortels worden uitgegraven, schoongemaakt van schors en gedroogd. Om kiemen te voorkomen, kunnen de wortels voor het drogen vijf tot tien minuten in kokend water worden gedompeld. Bereide grondstoffen geschikt voor gebruik gedurende zes jaar.

Omdat de wortels slijm bevatten, wordt een afkooksel gebruikt voor ziekten van de maag, spijsvertering en urinewegen. Avondwortels helpen bij hoge temperaturen, kiespijn, vrouwelijke ziekten, bevordert een snelle genezing van wonden.

Sommige landen gebruiken de wortels van het avondeten als voedsel. In de Kaukasus worden ze bijvoorbeeld aan soepen toegevoegd en tot poeder geplet als kruiden aan de hoofdgerechten. Men dient echter in gedachten te houden dat een grote consumptie van de wortels van het verband kan leiden tot vergiftiging, dus het gebruik moet zeer gematigd zijn en voor medisch gebruik is het noodzakelijk om een ​​arts te raadplegen.

De mogelijkheden om het feest in het ontwerp van de site te gebruiken zijn enorm en de teelt is eenvoudig. Het ziet er prachtig uit in bloembedden onafhankelijk en in composities met andere bloeiende planten (bijvoorbeeld met Oost-Indische kers en Petunia), dient als een uitstekend kader voor een kunstmatige vijver of tuinpad. Violet is goed voor het decoreren van veranda's, terrassen, loggia's, balkons, bloembedden in de buurt van gebouwen met meerdere verdiepingen. Met het gebruik van de avondjurk kunt u prachtige geurige compositieboeketten maken.

conclusie

De Matrona Vespers - de originele bloem, mooi, gezond, ongelooflijk geurig en gemakkelijk in onderhoud, zal iedereen in staat stellen te cultiveren - zowel een ervaren tuinman als een amateur-beginner. Daarom moeten tuinders aandacht besteden aan deze plant en ervoor zorgen dat deze op uw site staat.

Hoe zorg je voor de avond?

Nachtviooltje plant is niet veeleisend, de teelt ervan is eenvoudig, er is slechts minimale verzorging vereist - water geven, losmaken, wieden en voeren.

De basisregels zijn als volgt:

 1. Watering. De frequentie van bodembevochtiging is afhankelijk van de weersomstandigheden. Als het buitenheet is, geef de bloem dan om de dag water. Tijdens het actieve groeiseizoen van de plant moet het watervolume worden verhoogd. Hesperis verdraagt ​​geen droogte, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen stagnatie is van water en wateroverlast. Om hoge stengels niet te laten vallen, moeten ze worden vastgebonden.
 2. Lighting. Vechernitsa kan zowel in het verlichte gebied als in de schaduw groeien. Maar er moet rekening mee worden gehouden dat de bloemen die onder de bomen groeien in de regel korter zijn.
 3. Temperatuur. Nachtviooltje wordt beschouwd als een koudebestendige plant, maar met tijdig water geven verdraagt ​​het ook warmte. De bloem is bestand tegen temperaturen tot -5 graden.
 4. Top dressing. Voor het planten van hesperis in de grond wordt kalk toegevoegd. In de zomer, tijdens de periode van actieve groei en bloei, wordt de avondjurk gevoed met complexe meststoffen voor bloemgewassen volgens de instructies. Het is genoeg voor 1 of 2 voederen voor de hele zomerperiode.
 5. Overwintering. Nachtviooltje heeft geen schuilplaats nodig voor de winter. Als er echter geen sneeuwbedekking is, is het beter om de planten te verwarmen.
 6. Trimmen. Om de bloeiperiode van de slijmbeurs te verlengen, snijdt u periodiek haar bloemrijke bloeiwijzen af.
 7. Daarnaast omvat de verzorging van hesperis grondig wieden, verdunnen en losmaken van de grond.

Ongedierte, ziekten van de avond

Nachtviooltje, net als alle kruisbloemigen, lijdt vaak aan kielen (een schimmelziekte die wordt gekenmerkt door het verschijnen van gezwellen op de wortels). U kunt deze ziekte alleen bestrijden door de aangetaste monsters tijdig te verwijderen. Het is erg belangrijk om de planten zorgvuldig te graven om het wortelstelsel niet te beschadigen en sommige van de groeisels in de grond achter te laten. Kielpreventie is de introductie van kalk in de grond voordat zaden worden gezaaid.

Ook als de verzorging van de bloem verkeerd werd uitgevoerd, werd de grond te vaak en overvloedig water gegeven, de wortels van de avondjurk "Night Beauty" kunnen rotten. Dit leidt vaak tot de dood van de plant. Om deze situatie te vermijden, zou de teelt van nachtviolet moeten beginnen met de introductie van drainage in de grond (kleine kiezels, grind).

Bovendien, bij droog weer, kunnen bloemen worden aangetast door kruisbloemige vlo. Je kunt het ongedierte bepalen door kleine gaatjes op de bladeren van de plant. Als er te veel vlooien zijn, kan de avondvrouw binnen enkele dagen na hun invasie sterven. Het vechten tegen kruisbloemige bloemen is vrij eenvoudig. Het is noodzakelijk om een ​​beetje as of eenvoudig wegstof in de gaaszak te gieten en de bloemen lichtjes te trekken. Je kunt ook een beetje as rond de planten strooien.

Tip! Het kweken van een avondjurk naast komijn, koriander, goudsbloem, oostindische kers of calendula helpt om schade aan bloemen door ongedierte te voorkomen. Deze planten stoten fytonciden uit, die bovendien het aantal bacteriën, microscopische schimmels, doden en onderdrukken.

Avond bloeit voor een lange tijd - van 1 tot 2 maanden (de duur van de bloei hangt af van de weersomstandigheden). Het belangrijkste voordeel is een onvergetelijk aroma, dat wordt verbeterd in de avond, bewolkte dag of regen. Veel tuinders beoefenen de teelt vanwege het vermogen zich te vermenigvuldigen door zelf te zaaien. Dat wil zeggen, het is de moeite waard om gewoon tijd te besteden aan het zaaien van zaden, omdat het nachtviooltje hier keer op keer op deze plaats zal verschijnen. Bovendien is de verzorging van de bloem minimaal.

Avondfeest "Night Beauty" groeit niet alleen goed in bloembedden en tuinbedden, het wordt ook vaak gebruikt voor tuin balkons, loggia's. Het coëxisteert goed met andere kleuren, waardoor je geurende originele composities kunt maken. Breng de avondjurk aan en ontvang in de geneeskunde stoffen zoals steroïden, biovihozid, digitoxizid, cardenolides, glycobiovihosis, alkaloïden.

Afkooksel van de bladeren en zaden van nachtviolet is een uitstekend diaforisch middel en de scheuten ervan zijn rijk aan vitamine A, C, fosfor, kalium, calcium, ijzer en magnesium. Ze zijn vrij scherp van smaak, zodat ze als specerij kunnen worden gebruikt bij de bereiding van verschillende gerechten. Dus, de teelt van de "Night Beauty" avondjurk uit zaden brengt niet alleen esthetisch plezier, maar ook voordelen voor het lichaam.

De plant Matrona-partij (ook bekend als nachtviooltje en hesperis) komt uit West-Siberië, Klein-Azië en de Kaukasus. Hesperis matronalis is een meerjarig gewas. De plant wordt vaak gekweekt als een biënnale. Verschilt rechtopstaande stelen. In de hoogte kan nacht violet ongeveer tachtig centimeter bereiken. Bladeren kunnen een scherpe, kale, lancetvormige en licht getande structuur hebben. Bloeiwijzen afhankelijk van het ras zijn melkachtig, lila en paars. De grootte van de bloemen is niet groter dan twee centimeter in diameter. De plant staat bekend om zijn aangename en sterke geur. Vooral het aroma wordt uitgesproken in de periode van hoge luchtvochtigheid, 's avonds na zonsondergang en' s nachts. Bloei loopt van eind mei tot augustus. De eerste knoppen worden één jaar na het planten gevormd. Gewaardeerd voor hoge winterhardheid.

Botanische beschrijving en distributie

Vesper matrona of hesperis overblijvend kruid van de kruisbloemigenfamilie (kool). Het kan worden gevonden in de Middellandse Zee, de Kaukasus, Europa, Azië en West-Siberië. Tuinders brachten een bloem naar Noord-Amerika, waar hij perfect aan gewend was geraakt. Er zijn ongeveer 30 soorten avondjurken. De vorm van bloeiwijzen Hesperis is vergelijkbaar met phlox, een van de vele namen is "bull phlox". Onder natuurlijke omstandigheden groeit het op weilanden, bosranden, langs vijvers en wegen.

De rechtopstaande steel van de avondjurk bereikt een hoogte van 80-100 cm en in het bovenste deel vertakt het. Groene bladeren met gekartelde randen hebben een lancetvormige vorm. De grootte van de platen is 3-4 cm breed en 12 cm lang. Ze zijn bedekt met zijdezachte haren. Kleine bloemen worden verzameld in losse trossen. Обилие расцветок порадует садоводов – лиловые, розовые, фиолетовые, белые и сиреневые оттенки создадут буйство красок на клумбах. Каждый цветок имеет 4 лепестка диаметром 2 см и больше.

Информация. Ночная фиалка – распространенное название среди декоративных цветов. Гесперис часто путают с маттиолой двурогой, которую также называют ночной фиалкой.

Цветение кисти начинается в мае и продолжается до конца июля. De bloemblaadjes openen zich geleidelijk van de periferie tot het midden van de bloeiwijze. Een effectieve borstel kan tot 20-30 cm lang worden. De vruchten van hesperis zijn smalle afgeplatte peulen met bruine zaden gerangschikt in twee rijen. Zaadgrootte 3 tot 1 mm. Ze onderscheiden zich door een goede ontkieming, die maximaal twee jaar duurt. Bij warm weer wordt de bloeiperiode verkort. Voor het unieke aroma dat 's avonds verschijnt, wordt de plant nachtviolet genoemd.

Raad. Om de bloeiperiode te verlengen helpt u tijdig gedroogde bloeiwijzen te snijden.

Decoratieve cultuur verwijst naar de biënnale. In het eerste ontwikkelingsjaar wordt een dikke rozet van ovale lancetvormige bladeren gevormd. In sommige gevallen worden kleine bloemstelen gevormd. Tegen het einde van mei van het tweede jaar zal een stengel met weelderige knoppen verschijnen. Vanaf het derde jaar nadert het vermogen om te bloeien scherp, oude planten wijken voor jonge planten.

Het paarse feest van Matron

Sierplant, voorkeur voor losse grond. Bloesems in het tweede levensjaar. Bloemen van paarse kleur worden verzameld in grote cilindrische borstels. Beschikken over een sterk, aanhoudend aroma. Bloemdiameter tot 2 cm. Kan worden geteeld door direct in de grond te zaaien in mei en juni.

Hesperis Romance

Populaire decoratieve biënnale met eenvoudige of dubbele bloemen in wit. Voor planten kenmerkend aanhoudend aangenaam aroma, 's nachts afgescheiden. Het geeft de voorkeur aan lichte gebieden, maar in de penumbra voelt het goed. Wordt gebruikt voor het knippen en decoreren van groepbedden en paden.

Hesperis inspiratie

Vertakte biënnale met eenvoudige bloemen lila, paars of witte kleur, verzameld in de borstel. Geeft de voorkeur aan licht alkalische gronden. De plant is geschikt voor planten in mixborder, rabatka. Hoogte is 80-90 cm. Overvloedige geurige bloesems zullen elk boeket versieren. Verschilt in vorstbestendigheid.

Het feest van Crimson Matron

Bloem zonder pretentie bekend als nachtviooltje. Vertakte, rechtopstaande stelen sieren veel karmozijnrode bloemen. 'S Nachts en' s avonds verspreidt de biënnale een aangename geur. Hij bloeit van mei tot juli. Ziet er geweldig uit als achtergrondplant voor aangelegde tuinen. Zaailingen worden in juni op een afstand van 30 cm van elkaar geplant. Het kan zich vermenigvuldigen door zelf te zaaien.

Avond feestavond schoonheid

Een van de meest geurige variëteiten van Hesperis bloeit in het tweede jaar na het planten. Haar bloemen met een zachte lila schaduw worden verzameld in prachtige grote borstels. De plant is bestand tegen vorst en ziektes. Het groeit tot een hoogte van 50-75 cm. De bloem is geschikt om te snijden, gebruikt in groeps- en enkele aanplant. Kan op het balkon worden gekweekt.

Vespers verdrietig, donker

Een van de zeldzame plantensoorten Hesperis tristis L. Gevonden in Midden- en Zuid-Europa. De hoogte is 25-50 cm. Licht-liefhebbende en vocht-liefhebbende plant groeit op klei en zandige bodems. De borstels zijn groot, de bloemen zijn witachtig of crèmekleurig, bedekt met rode strepen. De bloemblaadjes zijn langwerpig van vorm met een stompe punt, hun lengte is 2-3 cm en bloeit van mei tot juni. De bladeren van de basale rozet groeien op tot 10 cm, de stengel is korter.

De keuze van locatie en bodem

Het wordt aanbevolen om nachtviooltjes in de verlichte gebieden te planten. In de laaglanden, waar het smeltwater stagneert en lang afdrijft, is het beter om de planten te planten. Overmatig vocht zal rotten op de bladeren veroorzaken. Hesperis voelt zich goed in de penumbra, het kan onder de kruin van de boom worden geplaatst.

De plant ontwikkelt zich goed op enigszins alkalische gronden. Hij houdt van de lucht, dus na elke watergift is losmaken wenselijk. Neutrale vruchtbare grond is ook een acceptabele optie. Maar de verzuurde veengebieden zijn onaanvaardbaar, de vesperson zal op hen sterven. Een van de belangrijkste agrotechnische maatregelen is het regelmatig wieden. We moeten de groei van onkruid niet toestaan.

Wateroverlast is niet wenselijk voor nachtviolet, dus zorg voor drainage. Tijdens de groeiperiode is het noodzakelijk om voldoende water te geven, maar zonder stilstaand vocht. Droogheid leidt tot slechte bloei. Watergift wordt 1 keer per week uitgevoerd, bij voorkeur 's morgens.

Op uitgeputte grond vóór de bloei moet hesperis worden gevoed met complexe minerale meststoffen. Verder genoeg eenmaal per maand om houtas te maken. Het verbetert de structuur van de grond, maakt het brokkelig. Houtas vermindert de zuurgraad van de bodem, verhoogt de weerstand van planten tegen infecties.

Madon's Vespers is vorstbestendig, bestand tegen temperaturen tot -20 ° C. In de winters met weinig sneeuw, is het beter om een ​​sierplant niet te riskeren en deze te bedekken met non-woven materiaal.

Groeiende Hesperis

Planten en verzorgen van een bloemennacht violet is niet moeilijk, de foto laat zien hoe deze overvloedig bloeit tijdens zelf zaaien in het veld.

Madonna's vesch vermenigvuldigt zich op verschillende manieren: zaden, zaailingen en enten.

Raad. Om zelfplantende planten niet het hele bloembed te vullen, worden jonge scheuten om de drie jaar geplant.

Zaden en zaailingen

Avondpeulen geoogst na de eerste vorst. Daar rijpen kleine langwerpige bruine zaden. Zaden worden gezaaid in de lente na het verwarmen van de grond of in de herfst. Bij het zaaien in het voorjaar zijn de bedden bedekt met plastic folie, waardoor er kasomstandigheden ontstaan.

Verspreid door plant en zaailing manier. Hiervoor heeft u een container met losse grond nodig, die bemest is met humus. Zaden worden begin april ingezaaid en vallen in slaap met 5 mm aarde. Van bovenaf wordt de grond bewaterd en bedekt met een film. De containers worden bewaard in een ruimte met een temperatuur van 20 ° C. Na 15-20 dagen verschijnen er scheuten. Na de vorming van de drie hoofdbladen wordt de avondjurk getransplanteerd naar een vaste plaats. Ze zitten op 25-30 cm van elkaar. Tijdens de aanpassingsperiode heeft de plant vooral water nodig. De ontwikkeling van het wortelsysteem wordt bevorderd door luchtuitwisseling, wat losser wordt. Onkruid moet op tijd worden gewied om de groei van bloemen te vertragen.

Ziekten en plagen

Nachtviooltjes zijn resistent tegen ziekten, dus problemen met de inhoud treden zelden op. Een van de mogelijke plagen op bloemen is de kruisvloervlo. Deze insecten eten bladeren, stengels en wortels van planten. Je kunt ze verwijderen met veel water uit een slang. Maar dit is niet de beste optie, omdat het avondmeisje niet van vocht houdt. Een andere methode is meer geschikt voor de plant, het is om de bladeren te bestuiven met een mengsel van houtas en tabaksstof 1: 1.

Avond in landschapsontwerp

De lange bloeiperiode maakte het nachtviooltje tot een gewilde aanwinst voor stadsparken en tuinbedden. Hesperis, drop-down na zonsondergang, geplant in bloembedden in de buurt van de priëlen. Het aangename aroma van bloemen maakt de avondrust onvergetelijk. Ontwerpers raden aan om Madonna-feestmeisjes te planten in groepen van minstens 10 planten. Ze zien er voordelig uit tegen de achtergrond van varens en siergrassen.

Waarschuwing. Zware bloeiwijzen verlagen de steel naar beneden, waardoor de decoratieve aantrekkingskracht van de compositie verloren gaat. Om deze situatie te voorkomen, kunt u ondersteuningen installeren.

Om een ​​nachtviolet op uw site te laten groeien, is er geen speciale kennis en vaardigheden van een teler vereist. Met minimale zorg zal hesperis het grootste deel van de zomer verrukken met zijn geur en overvloedige bloei.

Bekijk de video: Aardbeien kweken (Februari 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send