Groenten

Asperges: groeien van zaad

Pin
Send
Share
Send
Send


Voor degenen die niet weten hoe ze asperges uit zaad moeten kweken, zal het artikel helpen om de fijne kneepjes van dit bedrijf en de eigenaardigheden van de zorg voor plantaardige cultuur te begrijpen. Om te beginnen is asperges ongelooflijk populair in Europa, Amerika en Zuidoost-Azië. De pikante smaak van gerechten bereid door koks uit lange, zachte stelen is er geweest. Nu zijn er in ons land veel fans van smakelijke voedingsgroenten verschenen en daarom degenen die ze graag alleen in de tuin willen laten groeien. By the way, asperges snel aangepast aan ons klimaat, en fokkers kunnen bogen op uitstekende binnenlandse variëteiten.

Ze gebruiken jonge, enigszins onderontwikkelde stengels, die lekker zijn, niet alleen gekookt en gebakken, maar zelfs vers gesneden als ze sappig en knapperig zijn. Het lijkt vreemd dat asperges ooit in ons land alleen werden gebruikt als een element in het ontwerp van bloemenboeketten. Slechts af en toe in ex-revolutionaire Rusland werden exotische gerechten geserveerd op de bartafel.

Groente is niet alleen beroemd om zijn smaak en voedingskwaliteiten. Het bevat een hele lijst van vitamines, waaronder groep B, evenals een verscheidenheid aan nuttige sporenelementen en het aminozuur asparagine. Het gebruik van asperge breidt perifere bloedvaten uit, normaliseert de bloeddruk en de hartspier en heeft een positief effect op het leverweefsel. Bovendien, lange succulente stengels in elke vorm weergegeven in diabetes, jicht en nierziekte. Dat is de reden waarom velen zich afvragen: hoe kan je thuis asperges uit zaad laten groeien?

En de vraag naar groene groenten wordt grotendeels bepaald door het feit dat het in het vroege voorjaar ontkiemt, wanneer het lichaam te weinig vitaminen bevat en verse groenten nog niet verdwenen zijn.

Groeiende stadia

Bepaalde moeilijkheden van zelfontplooiing suggereren of het mogelijk is en hoe je asperges uit zaden kunt laten groeien. Tips tuiniers zijn in de eerste plaats dat het noodzakelijk is om de groente dagelijks te verzamelen, zonder perestaivaniya jonge scheuten toe te laten. Verder zal het hele seizoen een grote hoeveelheid speciale voedings- en organische meststoffen vereisen.

De derde tip: u moet eersteklas zaden van tevoren opslaan. Het is een feit dat asperges niet van de wortels zijn gescheiden en volwassen exemplaren overleven niet na transplantatie. De enige optie die nog over is, is het kweken van een zaadcultuur. Interessant is dat deze meerjarige plant lange tijd als een zaailing wordt beschouwd - twee of drie jaar. Om asperges te leren groeien uit zaden in een landhuis of tuin, volgens alle regels en met een goed resultaat, is het noodzakelijk om het onkruid en het organisch bemeste bed te scheiden voor het planten van gewassen.

Het planten van geprepareerde zaden wordt in juni uitgevoerd en gedurende de zomer wordt het bed losgemaakt en bewaterd. Wanneer scheuten lijken, wordt ammoniumnitraat bevrucht in een hoeveelheid van 10 gram oplossing per vierkante meter grond. Het opnieuw voeden wordt na 3 weken uitgevoerd. Het volgende jaar na overwintering bloeit de plant.

Meerjarige en resistente plant

Voordat je de vraag kunt beantwoorden hoe je asperges uit zaad kunt laten groeien, moet je op zijn minst iets over de cultuur zelf leren. Asperge is een voldoende vaste plant die een hoogte van ongeveer twee meter kan bereiken. Hoewel het geen bladeren heeft, zijn de lange scheuten erg vertakt en de vezelachtige wortels enorm.

De groente bloeit met onopvallende bloemen en heeft prachtige rode vruchten. Omdat asperges een tweehuizige plant zijn, zijn mannelijke en vrouwelijke bloemen aanwezig op verschillende struiken. Als je er goed voor zorgt, kan de oogst van één exemplaar worden verkregen binnen 15-20 en zelfs meer jaren, daarom kan het terecht als groen worden beschouwd als een langlevende asperge.

En zelfs als je je afvroeg hoe je asperges uit zaden in de tuin moest laten groeien, zou het nuttig zijn om te weten dat dit een zeer resistente en winterharde plant is. Zelfs met onze nachtvorst kun je het niet dekken voor de winter en niet snoeien, als je geen tijd hebt om te daten. Onder voorbehoud van de andere regels, zal de oogst worden verstrekt.

Asperge groeiomstandigheden

Als u besluit asperges te planten voor decoratieve doeleinden, volstaat het om het te planten en groeit het vanzelf. Maar het kweken van tedere scheuten om te eten is anders, dus is het noodzakelijk om speciale omstandigheden te creëren voor de plant. namelijk:

 • Losse, bemeste grond is nodig. Welnu, als het op uw site zanderig is. Bij gebrek aan voedingsstoffen zullen de stengels van asperges dun en grof vezelig worden.
 • In geen geval mag de grond zuur zijn, anders zal de plant niet wortel schieten.
 • De belofte van een goede en smakelijke oogst is overvloedig water geven, met een gebrek aan vocht, zullen asperges hard en bitter zijn voor de smaak. Maar de nabijheid van grondwater houdt ze niet van.
 • Plantbedden moeten op een zonnige plaats worden geplaatst, hoewel een kleine schaduw de planten niet te veel bezeert.
 • Jaarlijkse mulchen zorgt voor actieve groei van succulente scheuten.

Om te leren hoe je asperges uit zaden kunt laten groeien, moet je er rekening mee houden dat de wortels van deze groente enorm groeien en bijna aan de oppervlakte van de grond liggen. Elk jaar groeien ze van boven, en de lagere delen sterven af, dus geleidelijk stijgt de struik samen met het wortelsysteem boven, naar de oppervlakte. Dat is de reden waarom er behoefte is aan een jaarlijkse mulching, dat wil zeggen, het bedekken van de grond aan de wortels, wat uitdroging, oververhitting en overkoeling van planten voorkomt.

Groeiende asperges: hoe je asperges kunt kweken van zaad, planten en verzorgen

De eenvoudigste manier om Asperges te planten - landen zaden. Dergelijke zaden kunnen worden gekocht bij een speciaalzaak. Aspergezaden zijn groot genoeg en het zaaien ervan zal geen problemen veroorzaken.

Asperge wordt geplant in het vroege voorjaar. Zaden worden gezaaid in lichte vochtige grond. Het substraat moet uit gelijke delen vruchtbaar land en zand bestaan. Zaden bestrooid met een dunne laag grond. Vervolgens wordt de container bedekt met glas of transparante folie. Capaciteit met geplaatste asperge wordt verwijderd in een kamer met kamertemperatuur en voldoende licht. Als er overtollige condensatie op het glas verschijnt, moet het glas voor een korte tijd worden verwijderd. De eerste scheuten van Asparagus zijn over een maand zichtbaar.

Locatie en verlichting thuis

Asperges - heel photophilous plant, dus hij geeft de voorkeur aan een nogal verlichte plaats. Het is echter noodzakelijk om direct zonlicht op de plant te vermijden. Dit geldt in het bijzonder voor de zomerperiode, wanneer de dag bijzonder lang is.

Een pot met asperges zal zich goed voelen aan de oost- en westkant. Als de plant aan de zuidkant staat, dan is noodzakelijk Pas diffuse verlichting toe en creëer deze om direct zonlicht te vermijden. In de zomer kan asperges naar buiten worden gebracht, ook in de halfschaduw.

Potmaat

Potmaat voor asperges direct hangt af van het type plant. Als de plant in een winkel is gekocht, is het beter om hem meteen in een nieuwe pot te transplanteren. Maar zodat het enigszins in grootte verschilt van het vorige, dus je zou een pot voor asperges niet moeten reserveren met een reserve.

Anders kan dit leiden tot verzuring van de grond en de dood van de plant. De vorm van de pot speelt ook geen rol. Dit hangt meestal af van waar Asperges zich zullen bevinden of op decoratief voorkeuren. Sommige soorten asperges zien er aantrekkelijk uit in:

 • hangende potten,
 • miniatuur potten op vensterbanken,
 • grote potten op de grond.

Groeiende grond

Asperges zijn erg bescheiden in termen van bodem. Een deel van het land kan uit de tuin of tuin worden gehaald, een deel van de loofbodem toevoegen, die in het bos of in het park kan worden ingenomen. In het mengsel kun je een beetje grof zand toevoegen, wat de fragmentatie van het substraat verraadt.

Deze grondmengeling biedt asperges van alles nodig voedingsstoffen, en bevordert ook de verspreiding van vocht en lucht. Het zou leuk zijn als je een dunne laag stukjes op de bodem van de pot legt houtskool. Dit voorkomt rotten in de bodem en de ontwikkeling van schimmelziekten. Het in acht nemen van de samenstelling van de bodem zal dus de gezondheid van de plant aanzienlijk beïnvloeden.

Transplantatie en zorg na haar

Voordat u doorgaat met de transplantatie, is noodzakelijk Maak van tevoren een nieuwe pot en grond klaar. Dan wordt asperge voorzichtig uit de container verwijderd zonder het wortelstelsel te beschadigen. Je kunt op de wanden van de pot kloppen, het omdraaien en de aarden ruimte voorzichtig verwijderen.

Als na een dergelijke procedure de plant nog steeds moeilijk te verwijderen is, dan is het noodzakelijk om de grond water te geven, zodat deze nat wordt. Een kleine steen of claydite als drainage wordt op de bodem van de nieuwe pot gegoten, waardoor het water vrij in het water kan stromen en niet in de pot kan stagneren.

Vervolgens wordt een laag substraat in de pot gegoten. Bij asperges voorzichtig naar het wortelsysteem kijken, beschadigde wortels verwijderen. Schud de oude grond van de wortels af. Vervolgens wordt de plant in een nieuwe pot geplaatst, waarbij het wortelsysteem zachtjes rechtgetrokken wordt. De grond wordt geleidelijk bovenop gestrooid. Het is onmogelijk om de grond te accepteren, maar het is niet de moeite waard om lege ruimtes achter te laten. De laatste fase van de transplantatie zal Asparagus bevruchten. warm water toegediend Na transplantatie moet de plant een aantal dagen op een schaduwrijke plek worden geplaatst.

Meststoffen en bemesting - de sleutel tot succesvolle teelt

Zorg en cultivatie van asperges vereist ook normale voeding. Tijdens de intensieve groei van asperges tijdens irrigatie in water is het noodzakelijk om geconcentreerde meststoffen toe te voegen. De frequentie waarmee de plant moet worden gevoerd, is afhankelijk van de tijd van het jaar en de toestand van de asperge zelf.

Normaal beginnen planten voeden in het vroege voorjaar, en eindigen dressing in de late herfst. In de winter, wanneer er een rustperiode is voor asperges, wordt het niet aanbevolen om de plant te voeden en moet het water zelf worden verminderd. In de zomer, wanneer asperges op straat zijn, kan het worden gevoed met organische meststoffen. Goede kipuitwerpselen.

Het is ook de moeite waard eraan te denken dat de eerste twee maanden na het verplanten van asperges niet mogen worden gevoerd. Tijdens het voeren is het noodzakelijk strikt observeer de concentratie volgens de instructies op de verpakking, anders kunt u het wortelstelsel van de plant verbranden.

De belangrijkste plaag van asperges, zoals de meeste kamerplanten, is een spint. Als de tijd niet begint om de parasiet te bestrijden, dan kan het de plant vernietigen. Deze plaag vermenigvuldigt vrij snel. Hiervoor heeft hij een hoge temperatuur nodig. Spintmijt voedt zich met plantensap. Het verbergt zich feitelijk op de achterkant van de bladeren.

Eerste teken van aanwezigheid spint zal de kleur van de bladeren van asperges veranderen. Ze worden geel en beginnen een beetje uit te drogen. Tussen de bladeren zie je een klein spinnenweb. Op de bladeren van de plant verschijnen ook kleine witte katoenvlekken.

Bij het aanvallen van een plaag moeten de bladeren van asperges worden afgeveegd. zeep oplossing. Als deze methode niet helpt, kun je hulp vragen aan insecticiden. Maar het is de moeite waard om te onthouden dat asperges de behandeling met chemicaliën niet verdragen, dus het is het beste om een ​​planteninfectie met spintmijten te vermijden, rekening houdend met de temperatuuromstandigheden.

Teelt van asperges in de volle grond

Maar hoe plant en kweek je asperges in het open veld?

 • Wanneer moet je in de volle grond planten? Asperges moeten begin juni in de volle grond worden geplant. In volle grond zal de plant zich goed voelen op goed verlichte en windstille plaatsen, het is wenselijk om het in de buurt van de muren of het hek te planten.
 • Aangezien asperges niet van overvochtigen van de grond houden, mag het niet worden geplant op plaatsen waar hoog grondwater ligt. De keuze voor aspergeplanten in de volle grond moet zo verantwoord mogelijk worden benaderd, omdat dit gewas tot 25 jaar op één plaats kan groeien.
 • Hoe de primer op te halen? De beste aarde voor asperges is een mengsel van rijke en vruchtbare zandige leemgrond. Het land voor het planten van asperges in het open veld moet in de herfst worden gestart. Allereerst moet de site worden ontdaan van onkruid en tot een diepte van 50 cm worden opgegraven met de introductie van compost, superfosfaat en kaliumsulfaat. In het voorjaar, wanneer de sneeuw smelt, moet dit gebied worden bewerkt met gelijktijdige toevoeging van ammoniumnitraat en houtas aan elke vierkante meter.
 • Hoe plant je asperges in de volle grond? Voordat asperges in een open veld worden geplant op een voorbereide kavel, moeten er gaten van 30 cm diep en 40 cm breed op worden gemaakt. De gaten moeten 1 m van elkaar verwijderd zijn. De grond in de groef wordt losgemaakt tot een diepte van 20 cm.
 • Daarna kunt u onderaan het gat een heuvel van losse grond van zo'n hoogte gieten dat deze de randen van het gat bereikt. Op de verkregen heuvel wordt een aspergezaailing geplant, maar het is nodig om de wortel tot 3 cm te verkorten, dan het gat met aarde te vullen, het goed te verdichten en het dan in te gieten. Wanneer water in de grond wordt opgenomen, moet de put worden gemulleerd met droge aarde.

Wat de zorg en het onderhoud ook is, thuis is het erg moeilijk bereiken van de bloei van asperges, zelfs als aan alle noodzakelijke voorwaarden is voldaan. Maar als het je lukt om bloeiende planten te krijgen, zien de bloemen er vrij onopvallend uit.

Uiterlijk is het erg klein witte bloemendie zijn gevormd op het bovenste segment van de scheuten. Na enige tijd, na kunstmatige bestuiving, worden de bloemen gevormd tot kleine rode vruchten die lijken op een sinaasappel in smaak. Voorkom dat deze bessen in de handen van kleine kinderen komen, omdat aspergevruchten giftig zijn.

reproduktie

Er zijn drie hoofdveredelingsmethoden voor asperges:

 • De verdeling van de struik. Deze methode kan het best worden gebruikt in de lente tijdens een planttransplantatie. Afhankelijk van de grootte van asperges, kan het worden verdeeld in verschillende delen, die elk in een aparte pot moeten worden geplant. De verdeling van de struik is minder traumatisch voor de hele plant.
 • Stekken. Voortplanting door stekken moet in het vroege voorjaar worden gedaan. De snijlengte mag niet minder dan 10 cm lang zijn. Rivierzand wordt gebruikt om de scheut te rooten. De container waarin het knipsel wordt geplant, moet worden afgedekt met plasticfolie om zoveel mogelijk vocht te behouden. Vervolgens wordt de plant in een kamer geplaatst met een temperatuur van niet minder dan 20 graden. Asperges wortelen met deze methode in een maand, waarna het in een aparte pot wordt getransplanteerd.
 • Asperge vruchten produceren zaden. Het verzamelen van zaden moet worden uitgevoerd van januari tot maart. Zaai de zaden direct na de oogst. Zaden worden gezaaid in de bodem van turf en rivierzand. De container met de zaden gezaaid bedekt met een transparante film en geplaatst in een kamer met een temperatuur niet lager dan 22 graden. Een maand later verschijnen nieuwe scheuten, die in juni in een aparte pot moeten worden overgeplant.

Planttoxiciteit / gunstige eigenschappen

Aspergebessen zijn giftig, dus de plant moet weg of hoger worden geplaatst zodat de vruchten niet toegankelijk zijn voor jonge kinderen.

Groeiende asperges zaden

Asperge is een van de meest nuttige, smakelijke en dure gewassen. Asperges behoren ook tot de vroege groenten en de oogst begint in april, zoals rabarber. Verzamelde jonge scheuten kunnen rauw of gestoomd worden gegeten, evenals op de grill of in de oven.

Overweeg hoe je asperges in de tuin kunt laten groeien en aan welke voorwaarden en regels moet worden voldaan.

Wat je nodig hebt om te groeien

Bij het kiezen van een plek om te planten, is het noodzakelijk om de voorkeur te geven aan een plaats die zonnig is en beschut tegen de wind;

Let op: Cultuur kan worden beschouwd als een lange lever in de tuin, omdat het 20-25 jaar kan leven in een gebied zonder een transplantatie.

Voor het planten van zaden, is het noodzakelijk om putten te maken met een grootte van 30 * 30 cm, waarin een mengsel van rottende mest, grond en tuincompost moet worden toegevoegd (figuur 1).

Zaaiende zaden kunnen in het vroege voorjaar worden gedaan, maar de snelste oogst kan worden verkregen van een jonge plant of de wortel ervan, die altijd bij een tuinierwinkel kan worden gekocht. Planten planten uitgevoerd op een afstand van 40-45 cm van elkaar.

Tijdens het groeiseizoen voor asperges is de zorg heel eenvoudig:

 • Hand wieden,
 • Kunstmestplanten voor en na het vruchtlichamen (rotte mest of kippenuitwerpselen),
 • Mulchen in de herfst, die zal bestaan ​​uit een dikke laag natuurlijke materialen (bladhumus, zaagsel, gesnipperde schors, enz.),
 • Voor het mulchen, moeten vergeelde greens bij de wortel afgesneden worden.
Figuur 1. Kenmerken van het kweken van asperges in de tuin

Het oogsten van de eerste oogst kan beginnen met planten die de leeftijd van drie jaar hebben bereikt. Snijd de scheuten af ​​met een lengte van 15-20 cm vanaf het maaiveld en gedurende 4-6 weken sinds het begin van het vruchtlichamen. Однако побеги более взрослых растений можно собирать на протяжении 8-10 недель. Для сбора урожая необходимо использовать специальный нож, которым можно с легкостью срезать побеги на глубине до 2 см под почвой или отламывать их на уровне земли.

Особенности

Спаржу в грунт ранней весной следует высаживать до образования на ней почек. Tijdens het planten wordt de grond bevrucht met gewone humus (verbruik per vierkante meter grond is ongeveer 10 kg humus). De wortelstokken worden netjes geplaatst in een vooraf voorbereide greppel van ongeveer 30 cm diep en vervolgens gevuld met aarde (figuur 2).

Let op: Het opvullen moet zo worden uitgevoerd dat de plant in de uitsparing wordt geplant. Dergelijke aanplant wortelstokken vereenvoudigen het bewateren van de bedden aanzienlijk.

Na het planten moet de asperge overvloedig worden gedrenkt. De optimale afstand tussen de sleuven wordt beschouwd als een opening van ten minste 60 cm, aangezien de struiken met de leeftijd zullen groeien. Planten op een rij wordt aanbevolen om met tussenpozen van 30 cm te planten voor normale groei en ontwikkeling in de toekomst.

Het is noodzakelijk om de grond op te graven voor de herfstplant en deze goed te bemesten en de volgende elementen toe te voegen aan 1 m² van het bodemoppervlak:

 • Superfosfaat (60 gram),
 • Kaliumsulfaat (ongeveer 30 gram),
 • Ammoniumsulfaat (20 gram).
Figuur 2. Locatie voorbereiden voor het kweken van asperges

Bij het planten van asperges voor de winter, is het niet nodig om het te verdiepen, maar in tegendeel, er moet een lage heuvel erboven worden gevormd, die in staat zal zijn om het wortelsysteem te beschermen tegen de winterkou. De afstand tussen de planten kan worden gelaten zoals tijdens de lentebeplanting. Om zaden te verkrijgen, is het noodzakelijk om minstens 2 planten te planten, maar beter nog meer zodat ze onderling kunnen bestuiven. Het aantal aangeplante planten is te wijten aan het feit dat alleen mannelijke of vrouwelijke bloemen in één instantie kunnen groeien.

Zorgregels

Asperges vormen geen uitzondering op andere gewassen die in de tuin of in kassen worden gekweekt en hebben ook verzorging nodig, bestaande uit meststoffen en het losmaken van de grond, evenals tijdige bewatering (figuur 3).

Watergift moet systematisch en in kleine porties worden uitgevoerd. Een van de belangrijkste punten is het feit dat het absoluut onmogelijk is om stagnatie van water te voorkomen, omdat dit de plant kan vernietigen. Het drogen van de grond is echter ook niet bevorderlijk voor de cultuur, dus de grond moet altijd nat zijn.

Het losmaken van de grond moet onmiddellijk na het drenken en wieden worden uitgevoerd (minimaal 7-8 keer per seizoen). De hoeveelheid van het geoogste gewas hangt in belangrijke mate af van de aangebrachte meststof en daarom moet het voederen worden uitgevoerd vóór het planten, en gedurende het groeiseizoen worden voortgezet.

Figuur 3. Kenmerken van verzorging van planten

In het najaar, vóór het begin van de stabiele nachtvorst, moeten alle oude stengels (jonge en oude struiken) uit de bedden worden verwijderd en de bodem van de planten worden opgetrokken en bedekt met turf (1,5 vierkante meter per emmer) of compost. Bij het beschermen van het onderste deel van de plant, moet een heuvel worden gemaakt tot 5 cm hoog rond het paardensysteem, waardoor de plant wordt beschermd tegen vorst.

In het tweede en derde levensjaar is het nodig om de plant te voeden met complexe minerale meststoffen (stikstof, potas en fosfaat), die tot 30 gram van het medicijn per vierkante meter grond verbruiken.

Teelttechnologie

Met het begin van de lente, kunt u doorgaan met de voorbereiding van plantmateriaal. Begin april is het de moeite waard om de zaden te laten weken, terwijl ze worden geplaatst in warm water met een groeistimulator en er twee dagen in worden gelaten.

Bereide zaden moeten worden gezaaid in lichte grond, die zal bestaan ​​uit twee delen tuingrond en een deel zand, mest en turf. Na voltooiing van het planten, wordt de grond bevochtigd met een sproeipistool, omdat de grond niet mag uitdrogen. Je kunt de container ook afdekken met glas, waardoor ook de grond niet uitdroogt (Figuur 4).

Voor een goede zaadgroei is een stabiele temperatuur (+ 25-27 graden) en dagelijkse ventilatie van de tank vereist. Tijdens de zaadventilatie, veegt u het glas uit de container en draait u het elke keer om.

Zaden geven de eerste scheuten na 6 weken na het zaaien, en het is de moeite waard om geduldig te zijn in afwachting van het verschijnen van jonge struiken. Het is mogelijk om planten niet eerder dan midden juni te transplanteren naar een vaste plaats.

Voorjaarslanding

Asperges moeten in het vroege voorjaar worden geplant voordat haar nieren beginnen te groeien. De grond bij het planten in de lente wordt bemest met humus (10 kg per 1 m²). De afstand tussen de rijen is niet minder dan 60 cm (aangezien de struiken na verloop van tijd zullen groeien), in de rij - minstens 30 cm, dat wil zeggen, probeer niet meer dan 3-4 planten per 1 m² te plaatsen.

De wortelstokken zijn netjes geplaatst in een greppel van ongeveer 30 cm diep en vallen in slaap op een manier dat ze in een uitsparing lijken te zijn: water geven is sterk vereenvoudigd. Direct na het planten moeten de asperges overvloedig worden gedrenkt.

Herfst aanplant

Het perceel voor de herfstplant moet grondig worden ingegraven en bemest, met toevoeging van 1 m² aarde:

 • 60 g superfosfaat,
 • ongeveer 30 gram kaliumsulfaat,
 • 20 g ammoniumsulfaat.

Asperges planten vóór de winter, het is niet begraven, maar vormt eerder een lage heuvel erboven om de wortels te beschermen tegen de winterkou. De afstand tussen de planten - zoals in de lente aanplant.

In deze video wordt het proces van het planten van asperges in detail getoond:

Overweeg: als je aspergezaden wilt krijgen, is het raadzaam om minstens 2 (of meer) planten te planten.

Asperges in de winter

Dit universele groentegewas wordt met succes gecultiveerd, niet alleen in de zomer, maar ook in de winter (in kassen) en in de lente (in kassen). Dus laten we het hebben over asperges in de winter-lente periode in meer detail.

Je kunt in de winter en het vroege voorjaar asperges krijgen door scheuten uit de wortelstokken van volwassen 5-6 jaar oude planten te persen:

 • in oktober moeten de wortelstokken van planten worden uitgegraven en naar de kelder worden afgevoerd tot december, met een temperatuur van 0 tot + 2 ° C,
 • Rond het begin van december moeten asperges wortelstokken worden geplant in een kas, in kleine containers, strak tegen elkaar gedrukt, in een poging om minstens 18-20 stuks per 1 m² te plaatsen. Van boven zijn ze gevuld met overloop (ongeveer 20 cm), de containers zijn bovendien bedekt met zwarte film,
 • De eerste week in de kas wordt op ongeveer + 10 ° C gehouden, maar zodra de wortels beginnen te groeien, wordt deze verhoogd tot + 18 ° C. Het is noodzakelijk om het temperatuurregime ongeveer 2 maanden te handhaven - de hele tijd dat de oogst duurt.

En in de commentaren op deze vraag wordt een interessante oude manier om asperges te kweken beschreven - stoom.

Aspergezorg

Het bestaat uit het op tijd water geven, bemesten en losmaken van de grond.

Het is noodzakelijk om systematisch in kleine porties water te geven. Het belangrijkste ding - om de stagnatie van water te voorkomen, asperges kunnen er niet tegen. Maar ook de minste uitdroging van de bodem komt haar niet ten goede. Losdraaien is wenselijk om uit te voeren na elke irrigatie, maar niet minder dan 7-8 keer per seizoen.


Waterasperge is in kleine porties, systematisch, noodzakelijk

De opbrengst van asperges is direct afhankelijk van voeding, dus het bemesten begint voor het planten en gaat door gedurende de hele levensduur van de plant:

 • humus (10 kg per 1 m²) wordt tijdens het planten in de lente in de grond gebracht,
 • 60 g superfosfaat, ongeveer 30 g kaliumsulfaat en 20 g ammoniumsulfaat zijn in de herfst voor 1 m²,
 • een maand na het planten, wordt de grond gemorst met een toorts verdund met water (in een verhouding van 1: 5),
 • Elk jaar na de oogst (rond eind juni) moeten planten worden gevoed (30 g superfosfaat, potaszout en ureum) per vierkante meter (30 m²) en worden gebroken (de ruggen horizontaal maken). Dankzij dergelijke maatregelen zullen we asperges de kans geven om de stengels te ontwikkelen en gewicht op te bouwen, zodat in de winterwouden genoeg voedingsstoffen in de wortelstokken worden verzameld,
 • Op het moment van bloei is periodiek preventief spuiten met een systemisch insecticide noodzakelijk. Deze eenvoudige procedure zal helpen bij het tegengaan van plagen,
 • In juli, wanneer de asperges weer beginnen te groeien, moet deze opnieuw worden gevoed met minerale of organische meststoffen. Vogelpoep, bijvoorbeeld, gefokt in water (1:10),
 • het vierde (laatste) seizoensgebonden verband moet rond het einde van oktober (vóór de eerste nachtvorst) worden uitgevoerd met een speciale complexe meststof. Dus om de groei van asperges te stoppen, kunnen superfosfaat en kaliumzout op de grond worden aangebracht (30 g per 1 m²).

In het najaar, voor de komst van de nachtvorst, moeten alle stengels worden verwijderd (dit geldt ook voor jonge en oude struiken), puil het onderste deel van de planten en bedek met turf of compost ongeveer 5 cm hoog (1,5 emmers per 1 m²) - op deze manier bespaart u de asperges van bevriezen.

oogst

De eerste voedselscheuten verschijnen alleen in het vierde levensjaar op asperges. En ze moeten alleen worden uitgebroken als ze de korst van de grond beginnen op te tillen. In de regel begint de oogst in mei en als de lente vroeg was, dan vanaf het eerste decennium van april.


De eerste voedselscheuten verschijnen alleen in het vierde levensjaar op asperges.

Hark voorzichtig de grond op de plaats waar de scheuren zijn verschenen en knip deze bij het vinden van de zaailing aan de basis af en probeer de jonge scheuten en wortelstokken niet te beschadigen. Het is noodzakelijk om alle zaailingen af ​​te snijden: dit zal alleen maar bijdragen aan het verbeteren van de groei van nieuwe. Gevormd na het snijden van het gat moet opnieuw worden bedekt met aarde.

In het eerste vruchtjaar mag het schoonmaken niet langer dan een maand worden uitgerekt, om de jonge wortelstokken niet opnieuw te verzwakken. De verzameling zaailingen van oude planten moet eind juni klaar zijn. Hoe warmer het buiten komt, hoe sneller asperges beginnen te groeien. Maar zodra de scheuten verschijnen op het oppervlak van de aarde, verliezen ze hun smaak, geschilderd in donkerroze of paars. Om dit te voorkomen, oogst je twee keer per dag: vroeg in de ochtend en laat in de avond. Bij een temperatuur van ongeveer + 15 ° C moet je om de 2-3 dagen asperges verzamelen.


In het eerste vruchtjaar mag je het schoonmaken niet langer dan een maand uitrekken, om de jonge wortelstokken niet te verzwakken

Als je mooie groene asperges gebruikt om boeketten te maken, knip je niet alle takken van een struik af: dit kan schadelijk zijn voor de plant. En verzamel de zaden alleen als de bessen een rijke rode kleur krijgen.

Over aspergezaden en goede aanplant

Aspergezaden zijn groot, zwart, in een beschermende omhulling. Voordat ze worden gebruikt (meestal om in de tuin te planten, dit is begin juni) worden ze drie dagen gedrenkt in een oplossing van mangaan, veranderen ze verschillende keren of in gewoon water, en vervangen ze ook periodiek door vers water. Deze procedure zal de opkomst van zaailingen versnellen. Hierna verspreidden de zaden zich op een natte doek tot ze ontkiemden. Het duurt ongeveer een week.

Dus, hoe asperges uit zaad te laten groeien? De foto toont een variant van vroege zaadontkieming thuis, wanneer elk zaad in een afzonderlijke pot wordt geplant. Dit kunt u het beste doen in april-mei. Als je direct op de bedden zaait, dan worden voor een goede oogst gekiemde zaden tot een diepte van 3 cm in de grond gelegd, waarbij ze op een afstand van 5 cm van elkaar worden geplaatst.

De afstand tussen de rijen wordt minimaal 20 centimeter gehouden, anders is het onhandig om uitgerekte jonge boompjes uit te dunnen. En het is noodzakelijk om dit meteen na het verschijnen van de eerste scheuten te doen, omdat de wortels van asperges snel groeien en het onmogelijk is ze uit de grond te trekken zonder de buren te beschadigen.

Zorg voor aspergespruiten

Zorgen voor de jonge scheuten van asperges is traditioneel voor de meeste groentegewassen - dit is topdressing, wieden, drenken en losmaken van het land. Op het moment van opkomst worden ze gevoed met ammoniumnitraat en 3 weken daarna - ze worden bevrucht met vloeibare mest.

Al in september, in het eerste levensjaar, zaailingen hebben 2-3 stelen. Turf en compost zijn een uitstekende mulch voor de plant voor de winter. En tuinlieden hebben genoeg tijd om vaste bedden voor asperge transplantaties te maken.

Voorbereiding van een constant bed

De bereiding van een permanent bed voor asperges wordt in verschillende fasen uitgevoerd. Najaarsgraven moet diep genoeg zijn - 35 centimeter, en het graven van de lente gaat gepaard met mest (10 vierkante meter meststof per vierkante meter). Minerale formuleringen kunnen in de herfst worden toegepast of net voordat de zaden worden geplant. In dit geval heeft 1 vierkante meter grond nodig: 3 g kaliumzout, 2 g ammoniumsulfaat, 5 g superfosfaat. U kunt kant-en-klare complexe meststoffen gebruiken.

Zaailingen op een permanent bed planten

Hoe je asperges uit zaad kunt laten groeien, weet je al. En hoe worden zaailingen op vaste bedden geplant? Om dit te doen, maak je in de grond ongeveer 40 centimeter breedte en diepte, met een afstand van anderhalve meter. Onderaan lag een laagje gerotte mest en een 5-7 centimeter dikke humusrol, waarop de zaailingen zijn geplaatst. Het is belangrijk om de vertakte wortels recht te trekken zodat ze niet naar boven puilen.

De afstand tussen individuele zaailingen moet minimaal 40 centimeter zijn. In het groeiproces van asperges zal de voor egaliseren vanwege het morsen van de grond. Naast de zomervoeding in september, wanneer het groeiseizoen afloopt, hebben de planten kalium en fosfor nodig. Om de 5 jaar wordt de grond bevrucht met organische stof, bijvoorbeeld rotte mest. Mulchen wordt uitgevoerd in de winter, na het snijden van de stengels.

Wanneer asperges en de verzorgingsmethoden te planten.

Zaailingen worden gekweekt uit zaden geplant in zaailingen of gezaaid in de open grond. Zorg voor toekomstige zaailingen is gebaseerd op tijdige besproeiing, het verwijderen van onkruid en het losmaken van de grond.

Let op: Een goede verzorging van de zaailingen maakt het mogelijk om in de herfst volledig gevormde planten te krijgen met sterke wortelstokken en meerdere scheuten (3-5) met een hoogte van ongeveer 25-40 cm.

Vóór het begin van de vorst, is het noodzakelijk om bovengrondse scheuten te snijden tot een niveau van 10 cm vanaf het oppervlak van de grond en in deze vorm de planten naar de winter te laten. Met het begin van de lente moeten zaailingen graven en planten op een vaste plek. Bij het kiezen van een geschikte plaats is het gebied bij de muur of langs het hek het best geschikt, vanwege de lange levensduur van de plant.

Figuur 4. Plant- en kweektechnologie

Het toegewezen gebied in het najaar wordt vrijgemaakt van onkruid en verdeelt gelijkmatig organische meststoffen (15-20 kg per vierkante meter) op het oppervlak van de bodem, waarna de grond diep wordt ingegraven. In het voorjaar worden zaailingen geplant in de bedden, waar rijen op een afstand van 70 cm van elkaar worden geplaatst. Zaailingen worden geplaatst in ingegraven gaten van 30 cm diep en 40 cm in diameter, aan de onderkant waarvan een heuvel van humus wordt gemaakt. Zaailingen worden erin geplant en de hoogte van de heuvel moet gelijk zijn aan de randen van het gat.

Let op: Als tijdens de herfstperiode voldoende organische mest op de grond is aangebracht, kunt u de humus niet in de bronnen gieten en deze vervangen door losse grond.

Voor het planten worden de zaailingen ingekort en de wortels 3-4 cm lang gemaakt.In het gat worden de wortels gelijk verdeeld over de heuvel en bestrooid met een laag aarde van 5-7 cm dikte, vervolgens verdicht en bewaterd. Na voltooiing van de wateropname moet mulchen van de grond worden uitgevoerd. Tijdens de zomer, kunt u een paar meststoffen stikstofmeststof (25 g / m²) maken. Met het begin van de herfstperiode van het gangpad is het noodzakelijk om gedroogde stelen 10 cm boven het maaiveld op te graven en af ​​te snijden. Zorg voor tweejarige planten is hetzelfde als in de eerste. Gangpad kan worden gezaaid met waterkers, radijs of plantaardige bonen.

Uit de video leer je hoe je in de herfst asperges plant.

Wat zou moeten zijn

De optimale grond voor het kweken van asperges moet vruchtbaar, verrijkt en zanderig zijn. Voorbereidende werkzaamheden met de site beginnen in de herfstperiode en voeren een aantal van dergelijke acties uit:

 • Ontdaan van onkruid,
 • Graaf tot een diepte van 50 cm,
 • Meststoffen worden toegepast bij de berekening van 1 vierkante meter. - compost (15-20 kg), superfosfaat (70 g), kaliumsulfaat (40 g).

Bij het begin van de voorjaarswarmte wordt de plot ingegraven en tegelijkertijd worden op elk vierkante meter ammoniumnitraat, 20 g elk en 60 gram houtas aangebracht.

Bodemverzorging

Voordat u direct op het terrein landt, maakt u het gat met een diepte van 30 cm en een breedte van 40 cm, dat zich op een afstand van 60-70 cm van elkaar moet bevinden. De bodem van de groef moet worden losgemaakt tot een diepte van 20 cm en giet dan een heuvel van losse grond, die de randen van het gat zou moeten bereiken.

Een jonge boom wordt op een opgerolde heuvel geplaatst, maar de wortels worden eerst ingekort tot 3-4 cm en vervolgens bedekt met een gat in de grond. Land verplichte verdichting en drenken. Wanneer water wordt geabsorbeerd, wordt het gebied gemulcht.

Asperge meststof

Asperge is geen grillige cultuur en zorg ervoor bestaat uit de gebruikelijke procedures voor elke tuinman: irrigatie, losmaken, wieden en bemesten met kunstmest. Het losmaken van de grond rond de planten wordt uitgevoerd tot een diepte van 6-8 cm, terwijl geprobeerd wordt om het wortelstelsel niet te beschadigen.

Gedurende de eerste twee jaar wordt aanbevolen om verschillende groene gewassen tussen rijen te laten groeien.

In de zomer, breng een paar kweken geplant cultuur. Om dit te doen, kunt u minerale en organische meststoffen (oplossing van mullein of pluimveemest) afwisselen.

Een goede ontwikkeling van zaailingen wordt bevestigd door de aanwezigheid van 2-4 stelen in de plant begin augustus. Met de eerste vorst nadert, is het noodzakelijk om alle scheuten af ​​te snijden en de wortels te bedekken met een laag humus (5-8 cm) of bladgrond, die hun bevriezing zal voorkomen.

Om de groei van scheuten te versnellen, is het noodzakelijk om een ​​suspensieoplossing (in de verhouding van 1 deel van de suspensie en 6 delen water) aan de grond toe te voegen na het eerste wieden. Na een periode van drie weken wordt het bed gevoed met een oplossing van vogelpoep (1 deel strooisel per 10 delen water).

Het laatste verband wordt aangebracht vóór het begin van de nachtvorst, met behulp van complexe minerale meststoffen. Het is ook de moeite waard eraan te denken dat als je de grond hebt bevrucht voordat je plant, je pas in het tweede jaar een topdressing moet aanbrengen.

Hoe asperges thuis op de vensterbank groeien

Аспарагусы, растущие на подоконниках, являются представителями рода овощной спаржи, но относятся к другим видам. Домашняя спаржа является ближайшим родственником овощей.

На фотографиях со спаржей в открытом грунте можно увидеть, что они растут в садах с теплым климатом и наши суровые зимы они не выдержат. Om een ​​volwaardig gewas op een vensterbank te laten groeien, heb je veel ruimte nodig voor hun wortels, en zo'n onderneming kan onsuccesvol zijn.

Hoe asperges in de tuin te kweken

Alvorens met het planten te beginnen, moet het gebied voor deze meerjarige plant worden bepaald. Voor hem zijn geschikte bulk vruchtbare grond. De grond moet in de herfst worden voorbereid.

Met het begin van de herfst wordt het geselecteerde gebied opgegraven en worden fosfaatmeststoffen versleten. In het voorjaar wordt de grond opnieuw gegraven en worden stikstofhoudende meststoffen toegepast. Een dergelijke voorbereiding van het perceel voor aanplant wordt verklaard door het feit dat asperges kunnen groeien op één perceel tot 20 jaar. Tijdens de gehele teeltperiode met het begin van de herfst worden alle scheuten gesneden en worden de bedden gevuld met een nieuwe laag humus of compost.

Zaden ontkiemen in open grond gedurende een zeer lange tijd, en om deze reden heeft een zaailingplantmethode de voorkeur:

 • Zaden worden een week geweekt in warm water,
 • Gehackte zaden worden geplant tot een diepte van 1,5-2 cm,
 • De gereedheid van zaailingen kan worden vastgesteld door de vorming van een ontwikkeld en gezond wortelstelsel,
 • Klaar zaailingen worden geplant in de groeven op een afstand van een meter, en de bodem aan de onderkant van de groeven losgemaakt.

Zaailingen worden op een afstand van een halve meter van elkaar geplaatst, waarna ze overvloedig water geven en mulchen van het bed.

De video laat zien hoe asperges groeien in de tuin of in de tuin.

Hoe asperges in het land te kweken - de keuze van de plaats en variëteit

Wat het nut van asperges ook is, het kweken van deze delicatesse thuis lijkt voor velen niet erg verleidelijk. De cultuur wordt als vrij grillig beschouwd, het vereist attente zorg, de eerste oogst kan pas in het derde jaar worden verzameld. Is het de moeite waard tijd en moeite te verspillen aan groene stelen?

De keuze voor een slaapplaats verdient speciale aandacht omdat het een vaste plant is. Gedurende 10 of zelfs 20 jaar kunt u rekenen op een stabiele jaarlijkse opbrengst als u asperges op een goed verlichte plaats landt, indien mogelijk, aan de windstille zuidkant.

Asperges groeien video's

Het is ook handig om te weten waar asperges in het wild groeien. Meestal zijn de sterke groene stengels te zien langs de oevers van meren of rivieren: deze cultuur houdt van lichte, zandige leembodems rijk aan humus. Probeer een dergelijke grond voor te bereiden, en nog beter: plant asperges waar een broeihaard of broeikas aanwezig was.

Voorbereiding van bedden begint in de herfst: het geselecteerde gebied is diep opgegraven, toegevoegd aan 1 m². 50 g superfosfaat en rotte mest, of turfcompost. Onmiddellijk na het smelten van de voorjaarssneeuw wordt de aarde ingesmeerd, worden ammoniumnitraat, houtas en kaliumchloride toegevoegd (verhouding van 1 vierkante meter - 20 g / 60 g / 30 g).

Maak de bedden hoog zodat het water niet stagneert, omdat asperges de te veel vochtige grond helemaal niet verdragen.

Houd er rekening mee dat variëteiten die bleken vereisen, voor de winter zorgvuldiger moeten worden gedolven of bedekt met laden.

Voor de teelt van asperges op de datasja moet je de volgende variëteiten kiezen:

 • Arzhantelskaya. Een vruchtbare, verdikte, grote scheuten met kopjes van een licht-lila schaduw en zacht vruchtvlees. Je kunt de stelen in mei verzamelen.
 • Sneeuw hoofd. Het vlees is delicater dan dat van de Arzhantelskiy-variëteit, met een smaak van groene erwten. Lange scheuten met een crème-groene schaduwkop zijn al in de eerste helft van mei klaar om geoogst te worden.
 • Glorie voor Braunschweig. Lange stelen met witte koppen en licht sappig vruchtvlees zijn het best geschikt voor het inblikken.
 • Nederlands groen. Het ras is speciaal gefokt voor groene scheuten die niet gebleekt hoeven te worden.

Houd er rekening mee dat rassen die bleken vereisen, voor de winter zorgvuldiger moeten worden gepudperd of bedekt met laden.

Zaaiende zaden en groeiende zaailingen van asperges

Zaadvoortplanting is niet de meest handige manier. Ten eerste is er geen garantie dat het zaad een goede ontkieming zal hebben. Ten tweede levert het verzorgen van jonge zaailingen veel problemen op en kost het extra tijd.

Als je toch hebt besloten om te experimenteren met de reproductie van zaad, hoef je alleen maar te beslissen of je asperges direct in de tuin plant nadat de sneeuw is gesmolten of om zaailingen in een appartement te planten aan het einde van maart, gevolgd door overplanten naar de site. In Russische klimatologische omstandigheden is het beter om op de tweede versie te blijven, zodat kwetsbare planten een betere kans hebben om sterker te worden.

Zaadvoortplanting is niet de meest handige manier.

De technologie van het kweken van asperges uit zaden is in veel opzichten vergelijkbaar met groeiende selderijzaadplanten:

 • Aspergezaden ontkiemen heel lang, dus worden ze voor het zaaien tot vier dagen in warm water gedrenkt, waarbij het water twee keer per dag wordt ververst. Bovendien moet de container met de zaailingen warm worden gehouden, zodat de watertemperatuur niet daalt.
 • Na het weken worden de gezwollen zaden op natte jute of ander materiaal gelegd en ongeveer een week achtergelaten totdat de spruiten uitkomen (periodiek moet het zaad worden bevochtigd).
 • Jonge spruiten zitten op plastic bekers of in een doos gevuld met een laag los bodemmengsel. Tussen planten is het wenselijk om aan elke zijde een afstand van 6 cm aan te houden. Zaden zijn genoeg om een ​​centimeter in de grond te graven voor twee, niet meer.
 • Capaciteiten met zaailingen moeten op een goed verlichte plaats worden geplaatst, interfereren niet, en een extra bron van licht aan de planten wint snel aan kracht.
 • De uitgekomen scheuten lichtjes gepoederd met turf.
 • Na 10-15 dagen wordt complexe minerale meststof op de grond aangebracht.
 • Binnen een maand wordt de asperge bewaterd, maakt de grond voorzichtig los en draait de zaailingen aan verschillende kanten naar het licht voor een gelijkmatige groei.
 • Wanneer de stelen zich tot 15 cm in hoogte uitstrekken, moeten de aanplant worden uitgedund, waardoor de meest gezonde exemplaren op een afstand van 10 cm van elkaar blijven.

Binnen een maand wordt de asperge bewaterd, maakt de grond voorzichtig los en draait de zaailingen aan verschillende kanten naar het licht voor een gelijkmatige groei.

In de laatste dagen van mei moeten de zaailingen worden uitgehard: op een dagelijkse basis, als het weer goed is, leg je containers met planten buiten. Begin met harden vanaf één uur en verhoog geleidelijk tot 12 uur. Begin juni zullen zaailingen volledig voorbereid zijn om te transplanteren naar hun vaste plaats in de tuin.

Voor jonge planten is een bed van 100 cm breed voldoende, 30 cm hoog, een afstand van 40 cm tussen zaailingen, tussen rijen - tot 60 cm.

Hoe groeien de asperges uit wortelstokken?

Reproductie van asperges is populairder bij levende wortelstoksegmenten met levende knoppen. Plant overlevingspercentage is in dit geval bijna 100%. Aanplant wortelstokken uitgevoerd in de lente en de winter. Laten we eens kijken naar de technologie van het planten van asperges in mei.

Kies de sterkste, vlezige wortelstokken op de markt en verdeel ze in verschillende delen. Plaats elk stuk voorzichtig in een eerder gegraven gat van 50 cm diep, aan de onderkant waarvan een hoop aarde is gemengd met humus. Het jonge plantje moet dus verzonken zijn met 25 cm. De optimale afstand tussen de struiken is 15 cm, de openingen tussen de rijen zijn 50 cm.

Kies de sterkste, vlezige wortelstokken op de markt en verdeel ze in verschillende delen

Probeer bij het planten het wortelstelsel goed recht te maken, maak het met wortelstokken met een mengsel van aarde en humus en druk het stevig aan. Giet vervolgens de tuin in met een kleine hoeveelheid water.

Verder groeien en verzorgen van asperges

Ongeacht of wortelstokken of zaden zijn geplant met asperges, de daaropvolgende zorg zal hetzelfde zijn. Direct na het planten op de site van de plant, zal het nodig zijn om het overvloedig gedurende de eerste anderhalve week water te geven, waarna het zal worden besprenkeld met turf en het water zal worden verminderd.

Tijdens de zomer is het noodzakelijk om regelmatig onkruid te verwijderen, de aarde tussen de rijen en water af en toe los te maken, zodat de aarde niet uitdroogt, maar het is ook onmogelijk om het opnieuw te bevochtigen. Om de groei van scheuten te versnellen, kunt u na het eerste wieden kunstmest toevoegen aan het bloembed uit slurry verdund met water (6 delen water per 1 deel suspensie). Na drie weken wordt het aanbevolen om de planten te voeden met vogelpoep die tien keer met water is verdund. En al voor de eerste nachtvorst wordt de laatste extra bemesting met complexe minerale meststoffen uitgevoerd.

Tijdens de zomer is het noodzakelijk regelmatig onkruid te verwijderen, de grond tussen de rijen en water af en toe los te maken.

In de winter wordt het bovenste gedeelte van de asperges geknipt, waardoor er slechts 2,5 cm "peplechka" overblijft, die aarde bevochtigt en de bovenkant bedekt met humus en droge bladeren. Rijen zijn bedekt met mest.

Zorgen voor asperges in het tweede jaar ziet er precies zo uit als de eerste. En als je sappige scheuten wilt proberen, moet je tot volgend jaar geduld hebben, zodat ze zich vullen met kracht en meer vitamines verzamelen. Vroegtijdig snijden van de stelen ontkent eenvoudig al uw inspanningen.

In Europa is het gebruikelijk om asperges alleen te snijden als de hoogte minimaal 22 cm is en de diameter minimaal 1,6 cm is.

In het derde jaar, met de komst van de lente aanplant, zal het nodig zijn om op te stapelen, zodat de asperges lang, recht en de koppen niet van tevoren open gaan. Rond het einde van april begint de tijd van de eerste oogst. Probeer niet het moment te missen waarop de hoofden nog geen tijd hadden om boven het oppervlak te verschijnen, anders verliezen de shoots hun presentatie, veranderen ze van kleur en duiken ze in.

Video over het kweken van asperges in je plot

Bepaal de gereedheid door de grond over elke plant te kraken. Zodra je merkt dat de grond is opgestaan ​​en er scheuren zijn opgetreden, betekent dit dat het tijd is om de stengels op te graven en ze tot de wortel te snijden. Bij warm weer kunt u elke dag of om de dag asperges verzamelen. Verwijder niet gewoon alle scheuten, anders kan de plant doodgaan.

Leg het gewas na het maaien op het bed, strooi het met humus erover en maak het een beetje compact. In de toekomst wordt de zorg voor asperges herhaald, zoals in de eerste twee jaar.

Aspergekarnen

Er is niet alleen een groot, maar een enorm aantal soorten asperges (meer dan 300), waaronder er zijn plantaardig, medicinaal en decoratief.

In dit artikel zullen we het hebben over plantaardige asperges en de meest voorkomende soorten. En wat is het verschil tussen groene, witte en paarse asperges, we hebben het al besproken.

Aspergeresistentie en plagen

Ondanks het feit dat asperge een uiterst ziektebestendige plant is, kan deze worden aangetast door de gevaarlijke schimmel Helicobasidium purpureum, die het in een paar dagen kan vernietigen. Het eerste teken van verlieslatende takken. Om van de ziekte af te komen, kun je het medicijn 'Fundazol' gebruiken.

De gevaarlijkste vijanden van asperges zijn de aspergekruisbladen: hun larven vernietigen het gebladerte, waardoor de planten snel afsterven. Gebruik voor effectieve controle insecticiden "Fitoverm", "Fufanon" en anderen.

In het voorjaar wordt de plant aangevallen door aspergevliegen, waarvan de larven door de gaatjes in de scheuten knagen, waardoor hun groei stopt en als voedsel zijn ze helaas niet langer geschikt. In de strijd tegen aspergevliegen perfect helpt gewone chlorophos. Verwijder alle beschadigde scheuten en jonge planten omgaan met het medicijn.


Zoals je kunt zien, is het groeien van asperges niet zo moeilijk.

En hoe voel je je over asperges? Deel je geheimen over het kweken, verzorgen en bewaren van deze prachtige plant!

voorwaarden

De pot moet in de penumbra worden geplaatst, omdat direct zonlicht brandwonden aan de plant kan veroorzaken.

In de zomer moet de asperge op een temperatuur tussen de twintig en vierentwintig graden Celsius worden gehouden en in de winter tussen vijftien en achttien graden.

In de zomer hebben ze overvloedige watergift nodig, maar het zou niet toegestaan ​​moeten zijn om water te stagneren zodat de plant niet begint te rotten. In de winter moet de besproeiing worden verminderd, maar vergeet niet het regelmatig sproeien van asperges.

Naast het garanderen van een optimaal temperatuur- en vochtigheidsregime, mag men normale plantenbemesting, die stikstof en ijzer bevat, niet verwaarlozen.

Zaden koken

Als u besluit om asperges te laten groeien in uw zomerhuisje, kunt u de zaden direct zaaien nadat de sneeuw is gesmolten.

Het is ook mogelijk om ze in het appartement te zaaien en ze vervolgens op het tuinbed te planten. Bij het zaaien van zaden direct op een bed, wordt aanbevolen om eerder te ontkiemen.

Hiervoor heeft u een vochtige doek nodig, waarvan u het zaad op één plaats moet verspreiden en met een ander stuk van bovenaf bedekken.

Als je constant het vochtgehalte van het weefsel behoudt, zullen de zaden binnen een week ontkiemen.

Gekiemde zaden eind mei moeten in een broeinest worden geplant, waar ze tot de volgende lente zullen zijn. Het is noodzakelijk om de zaden met twee centimeter in de grond te verdiepen, en de afstand tussen hen moet minstens tien centimeter zijn.

Vergeet niet om de zaailingen regelmatig water te geven en de grond in de broeinest los te maken.

Twintig dagen na het verschijnen van spruiten, wordt het aanbevolen om het gefermenteerde extract van toorts te voeden, dat moet worden verdund in water in een verhouding van 1: 6-8..

Na nog eens twintig dagen wordt het bemesten gewoonlijk uitgevoerd met complexe kunstmest.

Vóór het begin van de winter, wordt het aanbevolen om de aarde te vermalen met rotte mest, turf of compost. Dit zal de planten van de dood redden.

Landing in de grond

Geplante asperges op het bed kunnen in één of twee rijen liggen. Voor het planten in één rij is het noodzakelijk om een ​​plot een meter breed toe te wijzen en de breedte van de plot voor het planten van asperges in twee rijen moet minstens honderdzeventig centimeter zijn.

De lengte van de plot hangt af van de hoeveelheid asperges die u plant te planten. Planten moeten zich op een afstand van veertig centimeter van elkaar bevinden en de afstand tussen de rijen moet ongeveer zeventig centimeter zijn.

Het voorbereiden van de grond voor het planten van asperges moet in het najaar worden gedaan.

Verrijk het land met fosfaat-kaliummeststoffen, voeg er mest aan toe en graaf het.

Als de grond wordt gekenmerkt door een verhoogde zuurgraad, voeg dan kalk of krijt toe.

Het landen op een bed begint met het graven van een of twee greppels van veertig centimeter diep en vijfendertig centimeter breed.

Vul de greppel met een laag compost van vijfentwintig centimeter dik. Maak een paar aarden terpen waarop je een wortelstelsel zult hebben.

Direct na het planten giet je asperges. Vergeet niet om regelmatig de grond op het tuinbed te wieden, het met kunstmest te voeden, water te geven en los te maken. Met de juiste verzorging zullen asperges u verrassen met een oogst in het derde jaar na het planten.

Asparagus zaden planten

Aspergezaden worden op twee manieren geplant:

 • onderdompeling van zaden in de volle grond,
 • zaden vooraf in een container planten, wat duidt op een zaailingmethode voor het kweken van een plant.

Asperges die door zaailingen worden verbouwd, hebben een betere kans om wortel te schieten in de tuin

Omdat het ontkiemen van het zaad veel tijd kost, wordt de zaailingmethode als veiliger en efficiënter beschouwd, omdat het de plant de tijd geeft zich te vormen voor de winter en tegen vorst. Beide werkwijzen voor zaadbereiding voor planten suggereren hun voorlopige ontkieming, hetgeen het mogelijk maakt om de verdere ontwikkeling van de plant te versnellen.

Wanneer moet asperges worden geplant?

Het is mogelijk om aspergezaden zowel in het voorjaar als in het herfstseizoen te planten. In de regel komt de lente aanplant vaker voor en wordt uitgevoerd in eind maart - begin april. Voor het planten wordt de grond bevrucht met humus, zodat de zaden beter in de grond vallen.

Het wordt aanbevolen om aspergezaden in de lente in de volle grond te plaatsen.

De aanplant in de herfst vindt eind september plaats en omvat het vooruitschuiven van de tuin, evenals de verrijking met superfosfaat, kaliumsulfaat en ammoniumsulfaat.

Kiemzaden voor planten op open terrein

Aspergezaden, evenals alle andere zaden, hebben voldoende vocht en hoge luchttemperatuur nodig om te ontkiemen. Het kiemen wordt begin april uitgevoerd en omvat verschillende eenvoudige stappen:

  Dompel het plantmateriaal onder in warm water (ongeveer 38 ° C) en houd het een aantal dagen in vloeistof, plaats de container in een verwarmde ruimte,

Hoe hoger de temperatuur in de kamer, hoe eerder de zaden beginnen te pikken

Met de juiste inachtneming van al deze fasen, verschijnen de eerste tekenen van ontkieming slechts een week later.

Door aspergezaden in het voorjaar te planten, geeft u ze meer tijd om zich voor te bereiden op de winter.

Als u van plan bent het plantgoed direct in de volle grond te plaatsen, worden de ontwaakte zaden ondergedompeld in speciaal daarvoor gegraven gaten of rijen aan het einde van de lente. De dompeldiepte van het plantmateriaal is ongeveer twee centimeter. Tussen aan elkaar grenzende zaden moet een afstand van tien centimeter worden aangehouden zodat de planten elkaar in de toekomst niet hinderen. Onder gunstige omstandigheden zullen de zaden binnen tien dagen beginnen te ontkiemen, en in twee maanden zullen ze uitrekken tot een hoogte van tien centimeter.

Agrospan helpt kwetsbare zaden te beschermen tegen een plotselinge temperatuurdaling

Het is belangrijk! Als je in de buurt bent in mei, zijn er 's nachts sterke temperatuurdalingen, laat in de middag bedek je het broeinest om bevriezing te voorkomen. Agrospan is goed geschikt als onderdakmateriaal.

Het kweken van zaden met zaailingen

De zaailing methode zorgt ervoor dat de zaailingen sterker worden in goedaardige omstandigheden, zodat tegen de tijd van planten in de volle grond een zekere immuniteit te verkrijgen. Перед тем, как погрузить проклюнувшиеся семена в контейнеры, следует подобрать соответствующую почвенную семь. Для спаржи подходят следующие компоненты:

 • Почва с огорода,
 • Перепревший навоз,
 • Торф,
 • Песок.

Используя землю с огорода в качестве почвы для контейнера, вы заранее приучаете растение к его будущему постоянному месту

Als u niet zelf wilt koken, kunt u het eindproduct altijd in een gespecialiseerde winkel kopen. Er zijn zowel universele als bodemgerichte grondmengsels, die al een aantal meststoffen bevatten.

Het grootste nadeel van dergelijke mengsels is dat, terwijl de zaailing in hen is, niet wennen aan de tuingrond en deze eerst alleen ontmoet wanneer deze in de grond wordt geplant, wat stress in asperges veroorzaakt. Als de plant van tevoren op uw site over de bodem leert, zal de daaropvolgende aanpassing eenvoudiger en sneller zijn.

Aspergezaailingen in plastic containers

De rest - zorg voor de zaden in containers bestaat uit fases die bekend zijn bij elke tuinier die minstens één keer met zaailingen heeft gewerkt. Zaden ondergedompeld in afzonderlijke potten zijn gevuld met een centimeter aarde. Deze laag wordt periodiek besproeid. Om broeikasomstandigheden te creëren, worden de containers gesloten met een transparant deksel tot de eerste scheuten. Een paar dagen voordat planten in de volle grond moet aandacht besteden aan bemesting, verrijkt met kalium.

Trouwens! Voor asperges geschikt potten, een volume van 100 - 150 milliliter of plastic cassettes.

Landing in open terrein

Als de plant sterker is, moet deze in de tuin worden geplant. Hoe u de grond voorbereidt voor het planten van asperges, wordt in de volgende hoofdstukken besproken. En nu merken we dat onder de teelt van asperges de vruchtbaarste gebieden moeten worden gekozen, omdat de plant erg gevoelig is voor de bodem.

Voor al zijn tijd in de tuin, gaat asperge door verschillende transplantaties terwijl het zich ontwikkelt.

Zolang de plant geen tijd heeft om te groeien, kan hij in de wells worden geplaatst, vijftien centimeter van elkaar verwijderd. Naarmate de asperges zich ontwikkelen, moet de afstand tussen de rijen en tussen de gaten worden vergroot, waarbij jonge planten opnieuw worden geplant. Wanneer de zaailingen op een vaste plaats worden geplaatst, moet de afstand tussen hen minstens veertig centimeter zijn.

Voorbereiding op de winter

Aangezien de eerste winter het moeilijkst is voor asperges, moet je je er goed op voorbereiden:

 • In de herfst, bemest de grond met humus of mest,
 • Omdat de herfstasperges tot wel veertig centimeter groter worden, moet je ook het grondgedeelte met een kwart inkorten zodat de plant de winter kan overleven,

Om de asperges het hoofd te bieden aan de winterkou, moet deze van tevoren worden ingekort

Het is belangrijk! Ondanks het feit dat asperges goed tegen vorst kunnen, is het tijdens de eerste overwintering wenselijk om het met een laag turf te bedekken om het risico op onderkoeling asperges te voorkomen.

Grond voor asperges

Elke tuinman weet hoe groot de kwaliteit van de bodem is voor de daaropvolgende opbrengsten. Naast kwaliteit moet ook rekening worden gehouden met de compatibiliteit van het cultuurgewas met een specifieke grondsoort. Als asperges geteeld voor mooie boeketten bloeien op bijna elke bodem, vereist asperges gekweekt voor culinaire doeleinden speciale aandacht voor de plaats van aanplant.

Asperges hebben zonlicht en veelvuldig water nodig.

Het land waarin aspergezaden worden geplant, moet aan de volgende criteria voldoen:

 • Laxiteit en voeding. Het beste van al deze kwaliteiten combineert zandig zand. Bij een gebrek aan opladen worden de scheuten dunner en verliezen ze hun sappigheid,
 • Neutrale zuurgraadindex. Zelfs een lichtzure grond is wenselijk om kalk te geven voor het zaaien van aspergezaden, om de beste opbrengsten te verkrijgen,
 • Locatie aan de zonnige kant. Asperges behoren tot de lichtminnende planten en de hoeveelheid verlichting heeft rechtstreeks invloed op de kwaliteit van de scheuten.

De aarde voorbereiden voor het planten van asperges

Ondanks het feit dat asperges als een vrij exotische plant worden beschouwd, is het voorbereiden op planten niet anders dan bij elke andere bereiding en omvat het standaardprocedures.

Stap 1. De zetel van alle wortelstokken van oud onkruid opruimen.

Het verwijderen van onkruid zal asperges toelaten meer grondstoffen uit de grond te halen.

Stap 2. Losraken van de aarde tot een diepte van veertig centimeter.

Het losmaken van de grond verbetert de lucht-natte modus

Stap 3. Bodemontzuring met behulp van donkerkalk of andere geschikte materialen (krijt, dolomietmeel, houtas).

Asperges zullen zich niet goed kunnen nestelen op zeer zure onbehandelde grond.

Stap 4. Voetafdruk verwerking. De grond wordt bemest door rottende mest of compost aan te brengen. Productemmers zijn voldoende voor een vierkante meter tuin. Na het aanbrengen van organische meststoffen moet mineraal worden toegepast.

Houd er rekening mee dat na het beperken van mesttoepassing ongewenst is.

Stap 5. Organisatie van de ruimte. Organisatie impliceert de keuze van een methode voor het planten van zaden, die is gebaseerd op het aantal geplante planten. Als je grote plannen hebt voor asperges, plant de zaden dan in speciaal gegraven sloten om gestructureerde rijen planten te krijgen. Met een beperkt aantal zaden zou het handiger zijn om voor elk exemplaar een gat van 30 x 30 centimeter te graven en het te vullen met reeds gebruikte rottende mest, compost en aarde.

Asparagus plantschema

Bekijk de video: Toms Moestuin 2016 # 15 : Asperges kweken - aspergebed maken (Februari 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send