Tuinbloemen, planten en struiken

Een van de meest voorkomende varens - Orlyak en zijn foto

Pin
Send
Share
Send
Send


Varens worden beschouwd als de oudste planten op aarde. Er zijn ongeveer 20.000 soorten, maar niet alle zijn eetbaar. Er zijn twee meningen over het uiterlijk van de naam "Orlyak".

De eerste is dat de plant een bladvorm heeft die lijkt op de vleugel van een adelaar. Ten tweede, als je de stengel snijdt, laat de snede zien hoe de bundels van vaten het silhouet vormen van een tweekoppige adelaar. Het groeit bijna overal behalve het Noordpoolgebied, woestijnen en steppen.

Fabriek beschrijving

In Rusland wordt het gedistribueerd in het Europese deel, in het Verre Oosten, de Oeral en in Siberië. In China worden Korea en Japan als een delicatesse beschouwd.

Orlyak is een met gras begroeide vaste plant met een hoogte van 30 tot 100 cm. Het is niet veeleisend voor de samenstelling van de grond, geeft de voorkeur aan zonnige gebieden, het groeit snel.

Wortels met een donkere schaduw, kruipend horizontaal en verticaal, uitzetten in de breedte. Enkele bladeren (bladeren) groeien uit hen op lange, dichte bladstelen. Laat twee of driemaal geveerde, driehoekige, stompe uiteinden achter, gebogen. Sporangia bevinden zich aan de onderkant van het blad en er ontwikkelen zich sporen in.

Drie belangrijke verschillen varens varen van andere soorten:

 • bladeren zijn afzonderlijk gerangschikt,
 • de plant vormt geen struiken,
 • de randen van de bladeren worden naar beneden gevouwen.

Vegetatief vermeerderd door de wortels, die ondergronds groeien en zich over grote gebieden verspreiden. De vorming van jonge wortels vindt plaats in de lente en de herfst. De tweede manier - het gooien van een geschil. De wind spreidt ze over lange afstanden. De sporen rijpen van juli tot september.

Orlyak is de eerste plant die verschijnt na een brand in een verbrand gebied. Zijn verzameling in de bossen is niet schadelijk voor de natuur, de plant herstelt snel en groeit.

Varen verzamelen en oogsten

De Orlyak-plant kan worden gekweekt in de datsja. Het is noodzakelijk om met een klomp aarde deel te nemen van de wortelstok in het bos en deze op de plek te planten. Orlyak winterhard, vereist geen beschutting, het hoeft geen speciale omstandigheden te creëren. Hij heeft geen verzorging nodig, water geven. Het is belangrijk om te onthouden dat de plant snel groeit, elke lente kunt u een stabiele oogst krijgen.

Eet jonge wekelijkse scheuten (rachises) van 5 tot 20 cm lang. De wortels zijn ook eetbaar, ze bevatten veel zetmeel. Ze worden gedroogd en gebruikt bij het koken.

De inzameling van grondstoffen gaat door van mei tot juni. Het signaal naar het begin van de verzameling zal een bloeiende kersenboom zijn, lelietje-van-dalen, lila, en het einde van de verzameling komt wanneer de scheuten niet langer breken wanneer ze worden gebogen en flexibel en vezelig worden. Dit betekent dat ze oud zijn, ze zullen bitter smaken, ze bevatten al minder nuttige stoffen.

Grondstoffen moeten direct na inzameling worden gerecycled, na een paar uur zullen de scheuten ruw zijn. Varen kan een dag in de koelkast worden bewaard. Als het lange tijd wordt bewaard, wordt het zonder behandeling nutteloos en smaakloos. Varen wordt gebruikt in gekookte, gebakken, ingelegde vorm, salades, sauzen worden toegevoegd aan soepen. Gebruik het in onbewerkte vorm niet.

De gemakkelijkste manier om op te slaan is zouten. De verzamelde scheuten worden gewassen, in kleine bundels vastgebonden, strak verpakt in lagen in een pot, vat of andere houder, elke laag is bedekt met zout (1/4 gewichtsdeel van het product). Hierboven moet je de lading plaatsen. Laat de container drie weken staan. Vervolgens wordt de lading verwijderd, wordt de vloeistof afgetapt en wordt de varen verschoven, zodat de bovenste lagen aan de onderkant en de onderste aan de bovenkant liggen. We moeten een augurk bereiden en varen erin gooien, de lading een week laten rusten.

Gezout product wordt opgeslagen voor meerdere jaren. Voor gebruik worden de scheuten gedurende ten minste 7 uur geweekt in koud water. Water moet constant worden veranderd. Kook dan niet meer dan vijf minuten, en ze kunnen worden gebakken met specerijen of worden gebruikt als sla.

Scheuten kunnen worden gedroogd. Ze moeten worden gekookt in zout water en vervolgens worden gedroogd tot broosheid. Bewaren op een droge plaats in stoffen zakken. Zuig voor gebruik in water zodat ze zacht worden.

Nuttige eigenschappen van adelaar

Orlyak gewone kan worden gegeten, het is rijk aan vitaminen en voedingsstoffen. Het is noodzakelijk om het op tijd te verzamelen en goed te koken. Handige eigenschappen:

 • caloriearm product,
 • bevat vitaminen en mineralen: zetmeel, kalium, calcium, fosfor, vitamine E, caroteen, jodium, koper, vezels,
 • als er regelmatig spruiten zijn, wordt de immuniteit versterkt,
 • werk van hart en bloedvaten verbetert,
 • normaliseert het metabolisme
 • verlicht spasmen
 • versterkt botweefsel
 • stabiliseert de bloedsuikerspiegel
 • helpt de schildklier goed te werken
 • normaliseert het werk van de maag,
 • verwijdert kiemen, toxines,
 • diureticum,
 • normaliseert het zenuwstelsel,
 • vermindert cholesterol,
 • verjongt het lichaam.

Fern Orlyak: foto's en beschrijving

In de natuur zijn er meer dan 10 duizend soorten varen. Ze zijn allemaal verspreid over de wereld en hebben zich door de jaren heen aangepast aan het terrein. In termen van het klimaat van ons land groeien hier verschillende soorten varens, waaronder Orlyak.

Grote plant - vaste plant. Het bleek 55 miljoen jaar geleden en is een van de weinige oudste korstmossendie niet alleen overleefden in onze tijd, maar ook hun uiterlijk onveranderd bleven. Het bereikt bijna 70 centimeter in hoogte, en sommige tot 2 meter in de zuidelijke regio's, en pretentieloze voor de bodem.

Thuis zal de varen Orlyak veel langer leven dan in natuurlijke wilde omstandigheden. Met de juiste zorg, zal de plant uitbundige kroongroei tot enkele decennia tevreden stellen.

Zie duidelijker de varen Orlyak die je op de onderstaande foto kunt zien:

Kenmerken zorg na aankoop

De eerste stap naar succes is het kopen van een gezonde varen.

Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan het uiterlijk: het gebladerte moet elastisch zijn, zonder gele vlekken, trage segmenten en parasieten, het wortelsysteem moet intact en intact zijn.

Als Orlyak naar huis is gebracht, moet hij een dag op een schaduwrijke plek achterblijven. Vervolgens getransplanteerd in een eerder voorbereide ruime pot met grondmengsel.

Het gat in de pot moet diep worden ingegraven, leg een dunne laag compost op en plaats de wortels van de plant voorzichtig in de uitsparing. Na de landing onmiddellijk overvloedig inschenken met speciale middelen die de aanpassing verzachten en versnellen.

In de huisvaren zal Orlyak zich goed voelen op een donkere plaats uit de buurt van batterijen voor centrale verwarming. Zonnepanelen zijn categorisch gecontra-indiceerd voor hem - het is beter om een ​​pot met een grote plant aan de andere kant van het raam te plaatsen.

temperatuur

Fern Orlyak onderhoudt een vrij groot temperatuurbereik - van +10 graden tot +25.
In de zomer kan de plant worden uitgezet op plaatsen die zijn beschermd tegen direct zonlicht, schadelijk voor korstmossen. Het belangrijkste is dat het wordt beschermd tegen koude tocht en wind.

Luchtvochtigheid

In de thuiszorg van Fern Orlyak is het belangrijk om vochtigheid te observeren. In de zomer moeten de weelderige kroon en stengel van de plant constant worden bevochtigd. De bladeren moeten dagelijks worden bespoten met een spuitfles, irrigatie en de lucht eromheen. In een droge omgeving begint de varen pijn te doen.

Orlyak houdt van overvloedige watergift van het vroege voorjaar tot het late najaar - de grond wordt 2 keer per week bevochtigd, tot de minste uitdroging.

In de winter wordt het water minder, waardoor de procedure 1 keer in 2 weken wordt uitgevoerd. Gedurende deze periode is dagelijks spuiten voldoende om het vereiste vochtgehalte van de plant te handhaven.

Meststoffen en voeding

Fern Orlyak erg gevoelig voor kunstmest.

Bemesting van de plant moet na de winterslaap zijn om de kracht te herstellen en een impuls te geven aan de groei. Ze worden eenmaal per week gemaakt, respectievelijk, de gespecificeerde dosering.

De plant heeft zelden een transplantatie nodig. Dit is alleen geschikt in het geval van de landing van een volwassen, gefermenteerde varen in open grond voor een warme zomerperiode, of als de pot waarin het groeit klein is geworden voor een overwoekerd wortelsysteem.

Kroonvaren hoeft niet seizoensgebonden snoeien. Thuis laat Orlyak geen bladeren vallen. De groeiende korstmosbladeren in de tuin zullen de vervaagde bladeren in de lente vervangen door nieuwe, die terugkeren naar zijn vroegere gezonde uiterlijk.

Sporen veredelen

In het wild kweekt Orlyak sporen, omdat het een aseksuele plant is.

In de thuiskweekomstandigheden in de herfst, snijd een blad van een plant, incise het en doe het in een papieren envelop voor het drogen.

Eind januari worden sporen, die een fijn poeder zijn, in voorbereide dozen met grondmengsel gegoten, geïrrigeerd met een spuitfles en bedekt met dik glas.

Na 2 maanden lijkt het oppervlak van de grond groen mos - dit is de basis voor toekomstige zaailingen. Tijdens deze periode wordt het glas verwijderd om zuurstof te leveren.

Wanneer individuele elementen samen groeien en in omvang toenemen, kunnen ze worden overgeplant in afzonderlijke potten met een kleine diameter. In de lente zijn de zaailingen klaar en kunnen ze in een andere bodem worden geplant. Dit is een vrij moeilijke methode en wordt zelden gebruikt, met een voorkeur voor een lichter alternatief.

Voortplanting door de struik te verdelen

De gemakkelijkste manier om veel plantmateriaal te krijgen, is om de struik in afzonderlijke delen te verdelen. Het ontwikkelde en sterke wortelstelsel van de plant stelt je in staat om dit te doen zonder afbreuk te doen aan de belangrijkste varen en veel kinderen klaar te krijgen om te planten.

De procedure wordt uitgevoerd in het vroege voorjaar, na het einde van de vorst, zodra de thermometer van de thermometer gestaag boven de 0 komt.

Fern Orlyak wordt niet vermeerderd door knollen en scheuten.

Ziekten en plagen

Fern Orlyak vaak vatbaar voor parasitaire ziekten. De kroon wordt beïnvloed door een zeis, trips en witte vlieg. Als de plant niet op tijd geholpen wordt en het insect niet wordt opgeslagen, kan het sterven. Bestrijden van parasitair ongedierte met behulp van chemische insecticiden. Pas ze voorzichtig toe volgens de instructies, om de gevoelige Orlyak niet te beschadigen.

Nuttige eigenschappen

Fern Orlyak wordt niet alleen gebruikt voor decoratieve decoratie van het huis of tuin perceel.

De succesvolle toepassing ervan in de geneeskunde en koken is bekend. Maar varen Eaglet heeft niet alleen nuttige eigenschappen, maar ook contra-indicaties.

Beoordelingen over de mogelijkheid om planten in deze gebieden te gebruiken zijn zeer controversieel.

Artsen hebben de helende eigenschappen van varen lang erkend. De bouillon van zijn jonge scheuten en bladeren geeft goede resultaten bij de behandeling van ziekten van de milt en het spijsverteringsstelsel.

Ze zijn effectief in verschillende soorten hoest en hebben antiparasitaire eigenschappen.

Vooral in Orlyak primer wortelstok. Het heeft een uniek therapeutisch effect:

 • stimuleert groei
 • verbetert de uitwisseling van jodium en kalium,
 • verbetert de prestaties
 • verlicht stress
 • verhoogt de algehele immuniteit
 • helpt om het metabolisme te versnellen.

Japanse wetenschappers beweren dat het gebruik van fern rhizome-afkooksel werkt uitscheiding van radionucliden.

Jonge scheuten - een echte delicatesse. Ze kunnen worden gekookt, gebakken, gebakken en aan salades worden toegevoegd. Onbehandelde scheuten worden na 2 dagen giftig. Naar smaak lijkt Orlyak op champignons, en het toepassingsgebied in koken is hetzelfde.

Contra

Veel wetenschappers staan ​​sceptisch tegenover het gebruik van varen voor medicinale en culinaire doeleinden. Dit komt door het feit dat het plantensap gifstoffen bevat.

Het gebruik van Orlyak is gecontra-indiceerd:

 • zwangere vrouwen
 • moeders die borstvoeding geven
 • kleine kinderen
 • patiënten met intolerantie voor de stof.

Symptomen van Fern Vergiftiging uitgesproken: misselijkheid, ernstige duizeligheid, braken, allergische reacties, problemen in de nieren en de lever.

Fern Orlyak neemt een waardige plaats in tussen sierplanten. Het is gemakkelijk om voor hem te zorgen, en het resultaat zal elke fan van thuisbloemisten tevreden stellen.

Calorie en voedingswaarde

Eaglet heeft een vrij laag caloriegehalte, dit maakt het een aantrekkelijk onderdeel van het dieetmenu. Trouwens, veel voedingsdeskundigen gebruiken deze plant met succes in hun praktijk: ze bevelen aan dat patiënten het aan salades en vleesgerechten toevoegen, gezonde infusies en afkooksels drinken.

Calorie-haken - 34 kcal per 100 g. Als we het hebben over de voedingswaarde van dit wonderbaarlijke in zijn eigenschappen van de plant, is het verbazingwekkend vanwege het ongebruikelijke percentage:

 • koolhydraten - 5,54 g,
 • vet - 0.4 g,
 • eiwitten - 4,55 g

De wortelstok van deze plant bevat medicinale ingrediënten:

 • tannines die zorgen voor een uitstekende spijsvertering,
 • verschillende essentiële oliën en vetten,
 • flavonoïden,
 • Orlyakovich-tannine, glutaminezuur, asparaginezuur, nicotinezuur en blauwzuur,
 • alkaloïden,
 • zetmeelrijke stoffen en saponinen,
 • Riboflavine, tocoferol en caroteen (te vinden bij jonge scheuten),
 • verschillende enzymen, in het bijzonder glycoside en thiaminase (een enzym dat betrokken is bij de hydrolyse van thiamine).

De waardevolle samenstelling van de adelaar wordt weergegeven door de volgende micro-elementen:

 • nikkel en kalium,
 • magnesium, koper en zwavel,
 • fosfor, natrium en mangaan,
 • calcium en jodium.

De eiwitten die de varens vormen, zijn, door hun eigenschappen, vergelijkbaar met granen (tarwe, haver). Maar het belangrijkste gebruik van varen wordt geassocieerd met een hoge concentratie van biologisch actieve elementen.

Geweldige voordelen

Artsen gebruiken varens in hun praktijk al heel lang en zeer succesvol: de gunstige eigenschappen van deze plant helpen vele ziekten te genezen. Het is bijvoorbeeld geïndiceerd voor patiënten die lijden aan:

 • droge en natte pleuritis,
 • hoofdpijn en pijn op de borst,
 • geelzucht (ziekte van Botkin),
 • pijnlijke gewrichten en botpijn,
 • diarree,
 • geluiden in de oren
 • storingen van de darmen, maag en milt.

Bij deze therapeutische eigenschappen eindigt braken niet. Goed helpt afkooksel, gemaakt van de bladeren en wortels, met constipatie. De plant wordt gebruikt voor het verlichten van pijn, het wegwerken van wormen, urine-uitscheiding (in strijd met de diuretische functie).

Overigens wisten mensen al lang van het pijnstillende vermogen van deze plant. Vele eeuwen geleden werd de varen toegepast op wonden, brandwonden, kneuzingen. En hij schoot zelfs de meest ernstige pijn.

 1. Vooral nuttig voor die mensen die een sedentaire levensstijl leiden. Hij brengt bijvoorbeeld veel tijd door op de computer of op de tv.
 2. Vanwege het gehalte aan jodium in de samenstelling, redt brace een persoon tegen leukemie en stralingsziekte.
 3. In de versnelde modus herstelt het verstoorde metabolisme, en draagt ​​daardoor bij tot een snel en comfortabel gewichtsverlies.
 4. Superieur verwijdert de opwinding van het zenuwstelsel en sterke spanning, leidt tot een normale toestand van de pols.
 5. Herstelt volledig het gebrek aan vitamines in het voorjaar van vitaminegebrek.
 6. Verwijdert zware en schadelijke metalen, radionucliden, verbetert de activiteit van het endocriene systeem. De menselijke prestaties na het aanbrengen van de beugel nemen aanzienlijk toe.
 7. Brackens worden ook gebruikt voor ulceratieve manifestaties en convulsies. Hij behandelt actief reuma, aambeien, ischias.

Zoals je kunt zien, zijn de helende eigenschappen van deze soort varen echt eindeloos. Het belangrijkste is om te leren hoe de plant te oogsten en hoe deze op de juiste manier wordt toegepast.

Voorwaarden voor verzameling en gebruik

Als varenbladeren jong zijn, worden ze gebruikt om salades te maken. Daarnaast kan de brace worden voorbereid voor toekomstig gebruik - augurk of augurk. Dit is een geweldige smaakmaker voor vlees- en visgerechten. Maar de oude bladeren van de plant mogen niet worden gegeten, ze kunnen worden gedroogd en later worden gebruikt voor infusies, lotions en afkooksels.

Als een persoon zich zorgen maakt over ischias, reumatische en andere pijnlijke gewaarwordingen, moeten plantaardige grondstoffen worden gestoomd en aan de badkamer worden toegevoegd.

Om de varen te laten profiteren, moet deze in het vroege voorjaar worden geoogst. In de zomer en de herfst verliest hij immers enkele van de genezende eigenschappen.

Jonge scheuten moeten in de koelkast worden bewaard en niet langer dan twee dagen. Als u geen tijd heeft om adelaars te gebruiken binnen de aangegeven periode, wordt deze giftig en schadelijk voor het lichaam.

Schade en contra-indicaties

Ondanks deze overvloed aan bruikbare eigenschappen, heeft eaglet zijn eigen contra-indicaties. Allereerst moet je onthouden dat deze plant giftige stoffen in zijn samenstelling bevat. Dat is de reden waarom voordat u het gebruikt, het noodzakelijk is om een ​​ervaren kruidendokter of homeopathische arts te raadplegen.

Het is ten strengste verboden om varens te gebruiken in voedsel of om te gebruiken voor de behandeling van infusen en afkooksels op basis van vrouwen tijdens de borstvoeding, evenals voor zwangere vrouwen.

Het is noodzakelijk om de dosering tijdens de bereiding van het geneesmiddel te observeren. Als u deze regel negeert, kunt u misselijkheid, ernstige duizeligheid, kokhalzen, krampen, ernstige hoofdpijn ervaren.

Het kan zelfs dodelijk zijn, vooral als je lage kwaliteit scheuten of varenbladeren gebruikt voor behandeling. Heeft u na het gebruik van de plant een van de bovenstaande symptomen opgemerkt? Onmiddellijk een arts raadplegen en de maag grondig spoelen.

Beschrijving en voorbereiding

Orlyak gewone heeft een krachtig diep liggend wortelsysteem, grote gevederde bladeren (bladeren) met gebogen randen op lange bladstelen, die een hoogte bereiken van anderhalve meter. In juli en augustus ontstaan ​​er sferische geschillen in de steun (niet jaarlijks).
Als medicinale grondstof in de traditionele geneeskunde worden de wortels en het gras (bladeren) van varens gebruikt. Заготовку травы производят в мае, когда верхушка побега начинает выпрямляться, или когда побеги выпрямились, но листья еще не распустились: срезают молодые побеги и сушат в электрической сушилке при температуре 20°С. Корни выкапывают и сушат ранней весной.
Op één plek kun je 3-4 jaar lang een blanco produceren en dan moet je 2-3 jaar pauze nemen.

Chemische samenstelling

Orlyak gewone is rijk aan: flavonoïden, fenolen, tannines, koolhydraten, carotenoïden, barnsteenzuur, cafeïnezuur, ferulinezuur, fumaarzuur en andere organische zuren. Door zijn samenstelling heeft het brakwater antipyretische, pijnstillende, antitussieve, anthelmintische, samentrekkende, diuretische, antitumorale, anti-emetische, wondgenezing en tonische werking op het menselijk lichaam.

In de volksgeneeskunde wordt Orlyak gewoon gebruikt in:

 • verkoudheid, koorts, keelpijn,
 • hoest, bronchitis, droge pleuritis, tuberculose,
 • hoofdpijn, migraine,
 • gastralgia,
 • spierpijn,
 • infectieuze hepatitis,
 • infiltratie van de milt,
 • reumatiek, artritis, gewrichtspijn,
 • diarree,
 • aambeien,
 • wormziekte
 • rachitis,
 • krampen
 • stralingsziekte
 • geluid in de oren
 • abcessen, eczeem, zweren, brandwonden, diathese,
 • haaruitval.

Infusie van migraine:

 • 1 eetl. droge verscheurde bladeren van adelaarsvaren,
 • 1 eetl. kokend water.

Giet kokend water over adelaars, laat het 15 minuten brouwen en zeef. Neem drie keer per dag 60 ml. De aanbevolen behandelingskuur is 20 dagen. Ook kan deze infusie worden genomen voor ontsteking van de eierstokken. Wanneer aambeien uit de bouillon van varens bladeren maken lotions.

Bouillon bij het hoesten:

 • 1 theelepel steunblad,
 • 1 theelepel gemalen bracken root,
 • 400 ml kokend water.

Giet kokend water over adelaars, kook gedurende 10 minuten en laat het dan een uur lang brouwen. Stam. Neem 50 ml 3-4 keer per dag als je hoest. Bovendien kan dit afkooksel worden gebruikt om migraine, pijn in de maag en gewrichten te behandelen.
Bouillon voor artritis:

 • 3 el. varens wortel,
 • 500 ml kokend water.

Giet kokend water over de wortel van de varens en kook gedurende 15 minuten op laag vuur. Verwijder vervolgens de bouillon van het vuur en laat deze twee uur trekken. Stam. Verdeel over verschillende delen en neem gedurende de dag 20 minuten vóór de maaltijd of 2-3 uur na de maaltijd. Ook wordt deze bouillon gebruikt voor het maken van kompressen en lotions aan de gewrichten. U kunt het innemen met bloedarmoede, scrofula, diarree.
Bouillon met helminthiasis:

 • 1 eetl. gemalen droge bracken root,
 • 1 eetl. kokend water.

Giet kokend water over de wortel van de varens en kook gedurende 20 minuten op laag vuur. Verwijder vervolgens de bouillon van de kachel en plaats deze op een warme plaats om een ​​uur aan te dringen. Stam. Neem driemaal daags 1/3 kopje bouillon. Ook kan dit afkooksel worden gebruikt voor het wassen van wonden, huiduitslag, steenpuisten, steenpuisten en voor gorgelen met zere keel.

Tinctuur van parasieten: vul de glazen fles met gemalen grasadelaar op 1/3 volume en vul deze met wodka naar boven. Laat het 14 dagen op een donkere plaats brouwen. Neem 3 maal daags 1 eetlepel voor het eten. Ook kan deze tinctuur worden gebruikt om het lichaam te versterken en kanker te behandelen.
Tinctuur bij oncologie:

 • vers verpletterde adelaarsvarens wortel,
 • cognac.

Vul de glazen container met 1/3 wortel en vul deze met cognac naar boven. Laat het 21 dagen brouwen. Stam. Neem 15 ml, opgelost in een kleine hoeveelheid water, driemaal daags voor de maaltijd.
Comprimeren met spataderen:

 • 15 ml pap van verse varenswortel,
 • 15 ml zure melk.

Maal de varenwortel tot een staat van pap en meng met zure melk. Breng de resulterende massa met een dikke laag op de aangetaste plaats aan, fixeer met meerdere lagen gaas. Houd een dergelijk kompres moet 5-6 uur zijn.

 • 100 g verse varenswortel,
 • 3 liter kokend water.

Giet kokend water over de adelaarsvaren en laat het drie uur sudderen. De resulterende bouillon wordt gefilterd en met reuma aan het bad toegevoegd. Ook wordt dit hulpmiddel gebruikt in de vorm van lotions voor eczeem, zweren op de huid, scrofula, etc.
Droog gras van de varens, geplet tot poeder, wordt gebruikt voor het ontstoffen van wonden en brandwonden, wat bijdraagt ​​tot hun snelle genezing.
Wanneer pijn in de gewrichten compressen maakt van de bladeren van gewone varens.
Om de bot-splitsing na fracturen te verbeteren, evenals de behandeling van zweren op de huid, worden poultices van gestampte bladeren van gewone varens gebruikt.
Bouillonwortel kan in de hoofdhuid worden ingewreven voor haargroei.

Bracken plant

De adelaar is een meerjarige grasachtige varen behorend tot de familie Hypolepisaceae (Hypolepidaceae).

In het Latijn klinkt de naam van de varensvarens als Pteridium aguillinum: aldus betekent het eerste woord "vleugel", terwijl de tweede van het woord aquilla - arend komt. Deze naam kreeg de plant voor de gelijkenis van de vorm van de bladeren met de vleugel van de adelaar.

Er is echter nog een andere versie van de oorsprong van de naam. Het is een feit dat bij het afsnijden van de stengel van de adelaar bloedvatbundels een figuur vormen die in zijn contouren lijkt op een tweekoppige adelaar.

Deze eetbare varen, die een hoogte van 30 tot 100 cm bereikt, heeft een sterke, dikke, kruipende wortelstok van zwarte kleur, waarvan de diameter 1,5 tot 10 mm kan bedragen. Enkele bladeren (bladeren) gescheiden van elkaar op een bepaalde afstand van de zwarte wortelstok. De naam van het varensblad werd gegeven vanwege de gelijkenis met palmbladeren (het woord "varenblad" is vertaald uit het Grieks als "palmtak").

Opgemerkt moet worden dat de adelaar de zogenaamde klonen vormt die gebieden bezetten, waarvan het oppervlak gelijk kan zijn aan 100 - 200 sq. M. Dergelijke klonen worden gevormd als gevolg van de groei en vegetatieve reproductie van de wortelstokken van de plant.

Een interessant feit! Eaglet heeft twee soorten wortelstokken:
1. Horizontaal - gevormd uit de belangrijkste apicale knop, vormt geen bladeren (het is van horizontale wortelstokken dat jaarlijks nieuwe langwerpige gezwellen worden gevormd).
2. De verkorte schuine - is gevormd uit zijknoppen en heeft bladeren gelegen aan de top (een bepaald deel van de laterale knoppen "valt in slaap met de tijd of sterft volledig).

Er is een mening dat de adelaarsklonen kunnen "leven" op het grondgebied dat ze bezetten voor honderden, zelfs duizenden jaren.

De groene bladeren van varens hebben zelfs lange, tamelijk stijve bladstelen (of oneffenheden, wat in het Grieks 'ruggengraat' betekent), terwijl de lamina merkbaar naar de bladsteel gekanteld is (soms bijna horizontaal gelegen). Aan de onderkant van het blad, zijn er sporangia waarin sporen, die worden gegoten en gedragen door de wind tussen juli en tot september, vormen en rijpen. Het is van sporangia dat een ononderbroken smalle strook wordt gevormd, die langs de rand van de bladlobben overgaat. De langwerpige en lancetvormige bladeren van de varens zijn aan het einde stomp, terwijl ze aan de basis gelobd of veervormig zijn ingesneden.

Orlyak is een grootbladige plant, waarbij de lengte en breedte van het varenblad direct aan de basis kan variëren in het bereik van 50 tot 150 cm.

Het is mogelijk om gewone varens te onderscheiden van andere soorten varen door de volgende kenmerken:

 • enkele geplaatste bladeren
 • gebogen randen van bladeren,
 • longitudinale overdekte rijen van sporangia.

Bovendien vormt adelaar geen struiken.

Waar groeit adelaar?

Orlyak groeit zowel op het noordelijk als op het zuidelijk halfrond en geeft de voorkeur aan bosgebieden (het belangrijkste is dat deze gebieden door de zon worden "begunstigd"). De varens groeien op randen, open plekken en bosbranden. Maar in de hooglanden is deze plant niet te vinden boven de bosgordel. Bracken groeit niet in de arctische gebieden, steppes en woestijnen.

Op het grondgebied van Rusland groeit deze plant in het Europese deel van het land, in Siberië, maar ook in de Oeral en het Verre Oosten.

Het is het beste om wortel te schieten op lichte en vrij arme bodems, het kan gevonden worden op kalksteen. Ik moet zeggen dat deze plant vanwege de diepliggende wortelstokken en het vermogen tot vegetatieve voortplanting perfect stekken en verbranding beheert, om nog te zwijgen van de verlaten velden, plantages en weiden.

In sommige gevallen vormt vinken een doorlopend struikgewas en daarom domineert het vaak in de grasmat.

Brace verzamelen en oogsten

Voor medicinale doeleinden, maar ook voor consumptie, gebruiken ze jonge scheuten en wortelstokken van de plant.

Wortelstokken worden geoogst in de herfst of vroege lente (van mei tot juni) wanneer het bovengrondse deel van de plant begint te groeien (het begin van de verzameling van adelaar signaleert de bloei van vogelkers, frituren, lila en lelietje van dalen). Ten eerste is het raadzaam om varens te verzamelen op zonovergoten hellingen (de eerste adelaars verschijnen in open gebieden), dan langs berkenbossen en holtes, en dan in schaduwrijke ravijnen en ratelpieken. Het is belangrijk om de verzameling scheuten in één struikgewas uit te sluiten, wat natuurlijk nieuwe bladeren zal geven, maar veel zwakker. Het is voldoende om een ​​derde van de rachis van één plant te verzamelen, wat de plant praktisch niet verzwakt.

De wortelstokken worden vrijgemaakt van de grond, dit verwijdert alle kleine onbedoelde wortels die niet worden weggegooid, maar apart worden gedroogd. Maar de basis van bladstengels moet achterblijven bij de wortelstok. Gedroogd ondergronds deel van de plant in de schaduw.

De arendsbladeren worden uitsluitend door jonge geoogsten verzameld en samen met de nieuw uit de grond ontsproten scheuten, die nog niet uitgevouwen bladeren zijn (de afstand van de afgesneden scheuten mag niet groter zijn dan 20-30 cm). Het is belangrijk dat de diameter van de geoogste bladeren groter is dan 5 mm.

Alleen sappige, fragiele en gemakkelijk te breken scheuten van een plant moeten worden geoogst. Zodra de scheuten niet meer breken wanneer ze gebogen zijn en alleen buigen, stopt de verzameling grondstoffen, omdat deze bitter wordt en niet geschikt is voor voedsel. Bovendien zal het gehalte aan dergelijke geharde scheuten van voedingsstoffen minimaal zijn.

De verzamelde scheuten moeten onmiddellijk worden gerecycled, omdat ze na 3 - 4 uur na de oogst overbelast raken en hun nutritionele en therapeutische waarde verliezen. In extreme gevallen kunnen scheuten van adelaars worden bewaard gedurende 24 uur in de koelkast (met langdurige opslag verliest verse varen al zijn smaakkwaliteiten).

Salt Fern Bracken

De scheuten worden in kleine bosjes vastgebonden, waarna ze in lagen in lagen worden gelegd (elke laag wordt met zout besprenkeld). De gebruikte hoeveelheid zout moet gelijk zijn aan een vierde van het gewicht van de varens. Er wordt een gewicht op de laatste laag gelegd, waarvan het gewicht gelijk moet zijn (of groter, maar niet kleiner) tot het gewicht van de varen. Na twee tot drie weken wordt de pekel ontladen, waarna de lading wordt verwijderd om de onderste lagen te verwisselen met de bovenste lagen. Bij het verwisselen van lagen wordt de grondstof opnieuw met zout bestrooid.

Het is belangrijk! Aangezien de pekel zich niet vormt tijdens het secundaire zouten, moet deze afzonderlijk worden bereid, wat een hoeveelheid zout vereist die niet minder dan 20 procent van de hoeveelheid pekel is. Dus, de lagen worden gegoten met pekel, waarna bovenop een lading wordt aangebracht, die in een week wordt verwijderd.

Voor consumptie worden de gezouten varens gedurende ten minste zeven uur in water geweekt, waarna het bovengrondse deel van de plant ongeveer vijf minuten wordt gekookt en wordt gebruikt om salades, dressings en augurken te maken.

Het is belangrijk! Samen met de pekel zal alle bitterheid die kenmerkend is voor de jonge scheuten van de varen verdwijnen. Het arendgras, op dezelfde manier geoogst, wordt bij temperaturen van twee tot drie jaar bewaard.

Laten we nog een recept geven voor het prepareren van arendsvoorraden voor toekomstig gebruik. De verzamelde scheuten van de planten onmiddellijk na de assemblage worden 10 minuten in zout water gekookt, waarna het water wordt afgevoerd en het gekookte ruwe materiaal in een dunne laag wordt gelegd en gedroogd, waarbij regelmatig wordt gekeerd totdat de jonge scheuten kwetsbaar worden (om het drogen van de scheuten te voltooien, niet meer). vier dagen). Opgeslagen gedroogde grondstoffen in stoffen zakken. Voor de daaropvolgende bereiding van een droge adelaar, is het aan te raden om gedurende de dag in water te weken, waarbij het water periodiek wordt ververst.

Het is belangrijk! In zijn ruwe vorm is adelaarsvaren giftig en kan ernstige vergiftiging veroorzaken, die fataal kan zijn.

Samenstelling van de beugel

Vet olie
actie:

 • regeneratie van de huid
 • ontsteking verwijderen
 • versnelling van wondgenezing
 • bevordering van de opname van etherische oliën,
 • bescherming van het lichaam tegen de werking van kankerverwekkende stoffen.

bitterheid
actie:
 • stimulatie van de eetlust
 • normalisatie van spijsverteringsprocessen,
 • verhoogde uitscheiding van gal
 • herstel van kracht en energie
 • immuniteit verhogen.

caroteen
actie:
 • vergroting van de afweer van het lichaam
 • eliminatie van toxines
 • de schadelijke effecten van vrije radicalen neutraliseren,
 • preventie van kanker,
 • regulatie van eiwitsynthese,
 • normalisatie van het metabolisme
 • zorgen voor normale botvorming.

riboflavine
actie:
 • normalisatie van redox-processen,
 • normalisatie van het metabolisme
 • zorgen voor de normale werking van het zenuwstelsel,
 • oog verbetering,
 • eliminatie van toxines
 • normalisatie van slaap.

tocoferol
actie:
 • het stimuleren van de productie van het hormoon oestrogeen,
 • wondgenezing bevorderen
 • bescherming van de huid tegen ultraviolette straling,
 • het verouderingsproces vertragen
 • regulatie van de water-lipide balans,
 • eliminatie van huidontstekingen
 • verwijdering van wallen.

Nicotinezuur
actie:
 • verhoogde synthese van oestrogeen, progesteron, testosteron, cortison, thyroxine en insuline,
 • het verstrekken van alle soorten metabolisme,
 • eliminatie van pijn,
 • het verbeteren van gezamenlijke mobiliteit
 • activeren van de functie van de hersenschors,
 • verwijding van bloedvaten
 • verhoogde bloedstroomsnelheid
 • versterking van de secretoire en motorische functies van de maag,
 • stimulatie van de functionele activiteit van de alvleesklier en lever,
 • versterking van de immuniteit
 • cholesterol verlagend
 • bloeddruk verlagen.

glycosiden
actie:
 • normalisatie van de werking van het hart,
 • kalmerende CNS,
 • bevordering van de expansie van bloedvaten
 • verhoogde plassen,
 • neutralisatie van microben
 • verdunning en uitscheiding van sputum.

lignine
Lignine absorbeert niet alleen, maar draagt ​​ook bij aan de eliminatie via het maag-darmkanaal van salmonella en gele stafylokokken, toxines, allergenen en zouten van zware metalen.

tannine
actie:

 • verwijdering van toxines,
 • verhoogde mentale alertheid
 • verbeterde spijsvertering
 • eliminatie van ontsteking,
 • normalisatie van gastro-intestinale functies,
 • neutralisatie van bacteriën en microben
 • een significante vertraging van oxidatieve processen
 • het proces van wondgenezing versnellen,
 • het versterken van de bloedvaten.

zetmeel
actie:
 • verlicht ontstekingen
 • vult het lichaam met energie, omdat het wordt omgezet in glucose,
 • draagt ​​bij aan de opschorting van tumorgroei,
 • vertraagt ​​de absorptie van suiker en draagt ​​zo bij aan een afname van het niveau,
 • in matige doses verbetert de darmwerking.

alkaloïden
actie:
 • normalisatie van de bloedsomloop
 • pijnverlichting,
 • versnelde bloedstolling,
 • bloeddruk verlagen.

saponinen
actie:
 • opwinding van het hoestcentrum,
 • regulering van uitwisselingen van water, zout en mineralen,
 • verbetering van de werking van hormonen
 • eliminatie van ontsteking,
 • uitdunnen van sputum.

Bovendien omvat de samenstelling van brak dergelijke nuttige stoffen als jodium en kalium, calcium en magnesium, mangaan, evenals koper, natrium, nikkel, zwavel en fosfor, die het lichaam als volgt beïnvloeden:
 • hemoglobine produceren,
 • afscheid schildklierhormonen,
 • neutraliseer de werking van bacteriën
 • reguleren metabole processen
 • synthese van insuline
 • het werk van het centrale zenuwstelsel regelen,
 • ontgiften en toxines,
 • de vorming van nierstenen voorkomen,
 • het voortplantingssysteem normaliseren,
 • stimuleren anabole processen
 • botten versterken
 • verzadig de cellen met zuurstof
 • reguleren bloedsuikerspiegel.

Eagle wortelstok

Wortels en wortelstokken als een interne remedie worden gebruikt bij de behandeling van gewrichtspijnen, diarree, rachitis.

Uiterlijk wordt de infusie van de wortelstokken van de plant gebruikt voor huidziekten, chronische wonden, steenpuisten, klierziekte en eczeem. Ook kan de infusie in de vorm van baden worden gebruikt bij de behandeling van zweren en reuma.

Het gebruik van brace in de geneeskunde

Over varen als een medicinale plant, Plinius en Dioscorides ook genoemd in hun geschriften, terwijl Avicenna de gedetailleerde beschrijving van deze plant en het gebruik ervan in de 11e eeuw beschreef.

Een interessant feit! In de Middeleeuwen stelde de Zwitserse arts en apotheker Nuffer een recept op voor anti-medicamenten, waarvan de basis precies de varen was. Dit recept werd strikt geheim gehouden, dat werd onthuld voor een grote beloning na de dood van Nuffer (het recept werd bij decreet van de Franse koning Lodewijk XVI bij de weduwe van de apotheker gekocht). Reeds aan het einde van de 18e eeuw werd de varen opgenomen in de farmacopee van Europese landen als een middel om niet alleen wormen te helpen verwijderen, maar ook om het verloop van artritis en polyartritis te verlichten.

Dergelijke populariteit van varen is te wijten aan het gunstige effect van medicijnen van deze plant op het lichaam.

Brack actie:
1. Stofstimulatie stimulatie.
2. Eliminatie van pijn.
3. Stressvermindering.
4. Uitschakeling van koorts.
5. Stimuleer het groeiproces.
6. Draag bij aan de juiste vorming van het skelet.
7. Verhoog de prestaties.
8. Verbetering van de toestand van het endocriene systeem.
9. Bevordering van de verwijdering van radionucliden.
10. Eliminatie van jodiumtekort.

Een beetje geschiedenis

De varen (namelijk bracken) is lang gebruikt als voedselproduct.

Zo werd deze plant in Rusland, tijdens hongersnood, gebruikt als surrogaat voor brood, terwijl in Japan de varen als een echte delicatesse werd beschouwd, omdat de smaak van deze plant, mits goed voorbereid, lijkt op de smaak van paddestoelen van de hoogste soort. In Japan worden warabi-mochi-snoepjes gemaakt van varenzetmeel, taarten met een vulling.

Orlyak wordt gewaardeerd om zijn smaak in landen als China, Korea en Nieuw-Zeeland.Bijvoorbeeld inwoners van de Canarische eilanden (in alle eerlijkheid merken we dat de varen overvloedig groeit op de eilanden), wortelstokken van de plant worden gemengd tot meel, waaruit ze heerlijk, voedzaam en gezond brood bakken, cheleho genaamd. In Korea wordt bracken gebruikt om "Chon" -pannekoeken te maken, die kunnen worden gevuld met vlees, zeevruchten en groenten.

Het is belangrijk! De scheuten en bladeren van de varens hebben een antiremmend effect: de door hen overgebrachte groenten of vruchten blijven bijvoorbeeld lang vers en verslechteren niet.

Interessante feiten! Er is vastgesteld dat de bladeren van adelaars insecten (kakkerlakken, bedwantsen, vliegen en spinnen) kunnen afstoten, daarom gebruikten de boeren in West-Europa de bladeren van de plant om matrassen en kussens te vullen. Bovendien werd aangenomen dat een dergelijke verpakking beschermt tegen ischias. En de Franse vrouwen gebruikten bracken root om de huid te reinigen. Tot slot wordt tot op de dag van vandaag een speciale lijm geproduceerd uit de wortelstokken van de varen, die niet oplost in koud water (met deze lijm verzadigen ze de rugzakken om ze waterdicht te maken).

Hoe te bracken varen?

Jonge bladeren en scheuten van de adelaar (ze worden ook "slakken" genoemd) die geen tijd hadden om rond te draaien worden geconsumeerd in plaats van asperges of olijven, en ook gebeitst, gebakken en gekookt, omdat deze plant een sterke paddenstoelensmaak heeft.

In het algemeen kan brace worden gebruikt als een bijgerecht of als een toevoeging aan groenten, granen, vlees, vis en meelproducten. Deze plant is goed te combineren met aardappelen, verschillende granen, erwten.

De gedroogde adelaar wordt gebruikt in een fijngemalen staat als ingrediënt voor jus of vette sauzen.

Maar er moet aan worden herinnerd dat voordat de adelaar wordt aangebracht, het nodig is om de plant te verwarmen en te laten weken, waardoor de bitterheid, het teveel aan zout en giftige componenten verloren gaan.

De hoofdtaak van de culinaire specialist is dus het verwijderen van bitterheid door zouten, marineren, drogen, weken of koken, terwijl het knapperige hardheid behoudt.

Tijdens het braden is het belangrijk om de gewenste consistentie van de scheuten te bereiken, dus het is beter om de grondstoffen te verhitten dan om te verteren, omdat de verteerde bladeren hun smaak en knapperigheid verliezen. Het is aan te raden om de bladeren niet langer dan 10 minuten te garen, waarna het water wordt afgevoerd, de gekookte varens onder stromend water worden gewassen en enkele dagen in de koelkast worden bewaard.

Een interessant feit! De Japanners zijn van mening dat de varen uitsluitend moet worden gekookt in koperen schalen, wat zal helpen om de felgroene kleur van de plant te behouden.

Bracken salades

Heerlijke en zeer gezonde salades kunnen worden gemaakt van varens, waarvan de recepten hieronder worden opgesomd.

Eiersalade
ingrediënten:

 • jonge vayi brace - 100 g,
 • hardgekookte eieren - 2 st.
 • lente-uitjes - 20 g,
 • plantaardige olie - 2 el.,
 • zout naar smaak.

Fronds worden schoongemaakt, gewassen, gekookt en fijngehakt, en dan gemengd met gehakte groene uien, evenals een gekookt ei. Salade is gezouten en gekleed met plantaardige olie, in plaats van dat je zure room kunt gebruiken.

Koreaanse salade
ingrediënten:

 • ui - 100 g,
 • maïs in blik - 100 g,
 • Rogge crackers - 100 g,
 • kaas - 100 g,
 • Kalfsvlees - 100 g,
 • Koreaanse wortel - 100 g,
 • Vayi-brace - 100 g

Uien worden gebakken, kaas, kalfsvlees en schijfjes worden fijngehakt, waarna alle componenten van de salade worden gemengd en met een saus worden bekleed, voor de bereiding waarvan gemengde componenten zijn zoals zure room, knoflook en mayonaise. Saladesalade naar smaak.

Andere gerechten

Orlyak kan worden gebruikt voor kooksoep.
Ingrediënten (0,5 liter bouillon):

 • beugelbladeren - 100 g,
 • Ui - 1 st.,
 • wortelen - 1 st.,
 • aardappelen - 2 st.,
 • meel - 1 el.,
 • Tomatenpuree - 1 el.,
 • zout naar smaak.

Fijngehakte ui gebakken met bloem en tomatenpuree. Fijn gehakte groenten, vuurrode bladeren en zazharka worden aan de bouillon toegevoegd. De soep wordt gezout en gekookt tot klaar.

Bracken bladeren kunnen uitsteken en als een apart bijgerecht, voor wat ze moeten worden schoongemaakt, gewassen en gesneden. Vervolgens worden de bladeren van varens bekleed met bloem en gebakken in boter. Dit bijgerecht wordt geserveerd met vlees-, vis- of groentegerechten.

Afkooksel van wormen

Een eetlepel gesneden en gedroogde adelaarswortels wordt in een emaillepan geplaatst en met een glas kokend water gegoten, waarna het medium op een matig vuur wordt gezet en 20 minuten wordt gekookt. De bouillon, afkomstig van de hitte, strak bedekt met een deksel en op een warme plaats gedrenkt voor een uur, en vervolgens gefilterd en geconsumeerd door een derde kopje drie keer per dag.

Dezelfde bouillon kan worden gewassen open wonden, steenpuisten, evenals steenpuisten en allergische huiduitslag. Daarnaast wordt een afkooksel van een beugel aanbevolen om te gorgelen met een zere keel of een sterke hoest.

Bouillon met diarree, klierziekte en bloedarmoede

3 el. Bracken wortels giet een halve liter kokend water en kook gedurende 15 minuten, dan aandringen op de remedie voor nog eens twee uur, stam en drink het resulterende volume gedurende de dag. De bouillon wordt 20 minuten voor het eten gedronken (op een lege maag) of twee uur na het eten (bij voorkeur 's nachts).

Zo'n afkooksel helpt bij het omgaan met gewrichtspijn, als je lotion en kompressen maakt die worden toegepast op de getroffen gebieden.

Bracken fern

Jong, gedraaid in een slak, worden de bladeren 'bladeren' genoemd. Over het algemeen lijken ze op de vleugels van een adelaar, vandaar de naam. Vertaald uit het Grieks, is varenblad een palmtak. Fern branch lijkt echt op haar. De onderste bladveren hebben het vermogen om zoete nectar af te scheiden, die mieren en andere insecten aantrekt. En aan het einde van de zomer gooit de plant sporen uit - dit zijn cellen voor reproductie. Geschillen bevinden zich aan de achterkant van de bladeren en zijn goed zichtbaar wanneer ze rijp zijn. Bovendien geeft een dikke wortel elk jaar steeds meer bovengrondse scheuten. Dus de varens vermenigvuldigt zich. Maar het is de vegetatieve reproductie van de wortelstok dat deze cultuur zijn voorkeur geeft, in plaats van de sporen.

Bracken fern wordt ook wel de agressor plant genoemd. Dit komt omdat het in staat is tot actieve groei. Hij vult alle vrije velden in het bos. Hij is niet bang voor de hete zon of bosbranden, want als het loof sterft, blijven de diepe wortels intact. Tegelijkertijd zorgt het maken van zulke grote plantages ervoor dat varen van vruchtbare lagen, bijvoorbeeld op de hellingen, wordt voorkomen. De plant met zijn weelderige groei, interfereert natuurlijk met de opkomst van andere lichtminnende gewassen, waaronder jonge bomen. Maar als dennen, sparren of sparren groeien tussen dichte struikgewas, dan moeten ze niet bang zijn voor enige nachtvorst.

Chemische samenstelling

De bladeren en wortelstok van een varen hebben veel nuttige stoffen in hun chemische samenstelling:

 • carotenoïden (luteïne, caroteen),
 • steroïden,
 • tannines,
 • koolhydraten (xylose, fructose, arabinose),
 • lipiden,
 • organische zuren (kaneel, cafeïne, vanilline, coumarine, enz.)

Volgens het eiwitgehalte lijkt deze plant weer op paddenstoelen en op groenten - met aardappelen of kool. De biologische waarde ligt dicht bij de verdiensten van graangewassen. In sommige hoeveelheden bevat het zetmeel (0,18%), pectine (0,5%), cellulose (0,9%).

En ook de varens varen niet achter op andere soorten nuttige planten in termen van het gehalte aan vitamines. Biologisch onderzoek heeft aangetoond dat het omvat:

En het zetmeelgehalte in de wortels ligt tussen 40 en 70% droog gewicht.

Varen oogsten

Vanwege het aantal nuttige eigenschappen van de plant, is deze al lang geproduceerd en gekweekt voor industriële en farmaceutische productie, maar ook voor persoonlijk gebruik.

Om te voldoen aan de maatregelen voor de uitroeiing van varensbronnen, moeten bij het oogsten bepaalde voorwaarden in acht worden genomen. Verzameling wordt aanbevolen wanneer:

 • De lengte van het succulente deel van het vel bereikte minstens 20-25 cm.
 • Voor het seizoen is het noodzakelijk om de varen eenmalig in drie jaar te snijden en in de komende 2-3 jaar een pauze in te lassen.
 • Bewaar de verzamelde grondstoffen wordt aanbevolen tot 12 uur bij een temperatuur van 20 graden. Bij een hogere temperatuur, om de varenscollectie te behouden zonder verwerkingsbehoefte zelfs minder.
 • Vers voorbereide scheuten worden snel stijf, dus ze moeten op dezelfde dag worden verwerkt.

De meest populaire verwerkingsmethode waaraan adelaarsvarens wordt blootgesteld, is die beitsen. Industrieel zouten wordt uitgevoerd volgens technische voorwaarden (TU 61 RSFSR 01-93-92E), ontwikkeld in de Sovjettijd. Het gerecycleerde product wordt "Bracken fern" genoemd. Zout geprefabriceerd. Je kunt het lange tijd in de koelkast bewaren en zo nodig een beetje toevoegen aan eten.

Naast zouten is een populaire verwerkingsmethode dat ook drogen blad scheuten. Deze productie wordt ook uitgevoerd in overeenstemming met alle normen en standaarden (TU 61 RSFSR 01-101-89E). Bovendien is deze optie zuiniger in de tijd, omdat het ongeveer twee maanden duurt om te zouten, en het drogen kan binnen 2-3 dagen worden gedaan.

Niet alleen de bladeren, maar ook de wortel is gedroogd. Het wordt vele jaren opgeslagen en gebruikt indien nodig ook onderdelen. De wortel wordt meestal ingewreven in een poeder dat kan worden toegevoegd aan meel en gebakken brood. Of kneed het deeg in en vorm knoedels. meer wortel wordt gebruikt voor het wassen van het hoofdomdat het goed schuimt in water. Evenals de zijne kan als zeep worden gebruikt (bijvoorbeeld op een kampeertrip).

Hoe de Orlyak-fabriek te gebruiken in medische voeding

Varens leven vele miljoenen jaren op aarde. In deze periode is het uiterlijk van wetenschappers, paleontologen, niet significant veranderd. Hoewel varen als een in het wild groeiende plant wordt beschouwd, is deze al lang gekweekt. Orlyak gewone vond zijn gebruik niet alleen als een decoratieve cultuur, die perfect in de plattelandbedden past, maar ook als een medicinale en zelfs voedselplant. Het wordt gebruikt voor het koken van soepen en salades, gebruikt in gekookt en gefrituurd, gedroogd, gebeitst.

Orlyak heeft een eigenaardige geur- en champignonsmaak.

Bijvoorbeeld, alleen bloeiende bladeren van een plant, wanneer ze nog in een slak gewikkeld zijn, kunnen geconsumeerd worden in gekookte, gezouten of gebeitst vorm.

Russen zijn niet gewend aan nieuw gebruik, hoewel ze het vroeger gebruikten in plaats van brood. Er zit tenslotte veel eiwit, koolhydraten en verschillende vitaminen tussen. Bladeren maken salades, smaakmakers en allerlei soorten snacks.

Maar in Japan, China of Korea worden sappige stelen veel gebruikt als rauwe groenten. Van bijzonder belang zijn in dit geval juist de jonge verse scheuten-schijfjes. Voor de Japanners is het gewoon een delicatesse. Orlyak wordt in grote hoeveelheden geïmporteerd naar dit land, ook vanuit Rusland.

In ons Verre Oosten is adelaarsvaren lang populair geweest bij inheemse volkeren. Het wordt al vele eeuwen in voedsel gebruikt. Gekookte varenbladeren zijn een beetje bitter. Daarom worden ze, alvorens ze te gebruiken, een paar minuten met kokend water uitgegoten en daarna nog twee uur in koud gezouten water gehouden.

Overweeg enkele recepten:

Blad salade

Jonge scheutjes bladeren worden gewassen en gekookt. Fijn gehakt en gemengd met groene uien en gekookt ei. Alle zout, breng op smaak met boter of zure room.

 • varenbladeren - 100 gr,
 • groene uien - 20 gr,
 • gekookt ei - 2 st.
 • zout naar smaak
 • plantaardige olie (of zure room) - 2 el. lepel.

Bladsoep

Kook de vleesbouillon. Jonge varenbladeren worden eraan toegevoegd: varens, wortels, aardappelen, meel en uien, te gaar gemaakt in tomatenpuree. Zout en breng aan gereedheid.

 • bouillon of kip - 0,5 l,
 • varen (bladeren) - 100 g,
 • aardappelen - 2 st.,
 • ui raap - 1 st.,
 • wortelen - 1 st.,
 • bloem - 1 eetl. l.,
 • tomatenpuree - 1 eetl. l.,
 • zout naar smaak.

Gebraden varens

Jonge verse bladeren worden gewassen, gesneden, gerold in bloem en gebakken in boter (bij voorkeur room). Gebruikt als bijgerecht voor vis, vlees, groenten.

Bracken fern in het huishouden

De varen is erg populair als sierplant en wordt vaak gebruikt bij het ontwerpen van huisjes en gezinspercelen. Van zijn plantages kun je stevige velden vormen onder bomen. Dit geeft het landschap een mysterieuze schaduw en mysterie.

Pluizige struiken met filigraanbladeren harmoniëren met bloeiende planten in bloembedden en creëren een mooie achtergrond voor hen.

Orlyak is pretentieloos, hij geeft de voorkeur aan zowel droge, losse als natte bodems en ziet er geweldig uit in natuurlijke reservoirs of met de hand gemaakte rotstuinen.

In de huishoudelijke varen is al lang gebruikt. De bladeren die nog steeds niet bloeien hebben dus anti-rot eigenschappen. Ze verplaatsen de oogst: fruit en groenten, die dan lang vers kunnen worden gehouden. Laat ook schadelijke insecten wegschrikken.

Dorpsbewoners gebruiken nog steeds varens, die voldoende in het nabijgelegen bos groeit, voor het opvullen van beddengoed, kussens en matrassen. Er wordt aangenomen dat dergelijke nesten helpen bij ischias en bovendien vliegjes, kakkerlakken en spinnen doen schrikken.

Meisjes gebruiken varenbladeren om te baden, omdat ze het gezicht en het lichaam reinigen en verjongen.

Laten we nog een mystieke eigenschap van de varen in herinnering roepen, die toch al vele eeuwen door jongeren wordt gebruikt. In het Slavische epos geloofde men dat in de nacht van de vakantie van Ivan Kupala de varen bloeit. En degene die hem een ​​vurige bloem vond, zal zeker geluk hebben om de schat te vinden. Wie de bloem als eerste ziet, wacht op een vroege liefde en een gelukkig gezinsleven. Dus vier de dag van Ivan Kupala die nacht, en jonge geliefden zoeken naar een bloeiende varen.

Maar deze cultuur heeft ook contra-indicaties, ze zouden bekend moeten zijn bij het gebruik van de varens in het huishouden.

 • Bracken fern wordt overwogen giftige plantdaarom kunnen alleen de jongste bladeren die nog niet volledig zijn ontwikkeld als voedsel worden gebruikt. Voor gebruik moeten ze meerdere keren worden gekookt en gespoeld in stromend zout water om van bitterheid af te komen.
 • Overmatige consumptie van varenbladeren kan een bedreiging vormen beriberi, omdat het thiaminase-enzym in verse scheuten thiamine (vitamine B1) in ons lichaam vernietigt.
 • De adelaarsvaren bevat carcinogeen genaamd ptakviklozid. Daarom worden carcinogenen van paportniki niet gebruikt voor veevoer, omdat het vervolgens in koemelk wordt aangetroffen en door geen enkele behandeling wordt vernietigd.

Therapeutisch gebruik van varen

Bekend een dergelijk geval, dat plaatsvond in de achttiende eeuw. De Zwitserse apotheker vond een medicijn uit op basis van een varen, waarvan de samenstelling strikt geheim werd gehouden. Na zijn dood werd dit recept door de persoonlijke arts van Lodewijk XVI voor veel geld van de weduwe gekocht. Daarna, in 1775, werd de varen opgenomen in de officiële farmacologie van veel Europese landen vanwege zijn hoge medische eigenschappen.

Voor preventieve en therapeutische doeleinden worden de varens gebruikt voor vaatziekten, diabetes mellitus, als een antihelminthicum.

De wortel van de plant heeft samentrekkende eigenschappen, sporen worden toegepast op niet-genezende wonden, afkooksels en alcoholische extracten worden bereid uit de bladeren om convulsies, ontstekingen, intestinale stoornissen, zweren en epilepsie te behandelen.

De wortels en bladeren van de varens Bracken worden gebruikt in de volksgeneeskunde voor verschillende kwalen:

 • Bouillon - bij de behandeling van hoest.
 • Vers sap - voor desinfectie en wondgenezing.
 • Meel en zemelen van de wortel - van pijn in de gewrichten.

Gedroogde scheuten en wortels van de adelaarsvaren helpen ziekten te bestrijden zoals:

Home recept voor het gebruik van geneeskrachtige eigenschappen van varen:

 • crushed fern root eagle - 3 eetl. lepels met een glijbaan,
 • water - 0,5 l

Varenwortel wordt gemalen en gekookt. Kokende bouillon wordt ongeveer 15 minuten op het vuur bewaard. Verwijder het en laat het daarna 2 uur trekken. Dit is de samenstelling van de dagelijkse dosis, die op een lege maag wordt ingenomen (20-30 minuten vóór een maaltijd). En ook bouillon gebruiken voor lotions en kompressen op zere plekken (kneuzingen, gewrichten, onderrug).

Maar, bij het gebruik van varen in thuisbehandeling, is het belangrijk om de maat te observeren. Gifstoffen zijn immers zelfs in jonge scheuten in kleine hoeveelheden aanwezig. Ze hebben de neiging zich te verzamelen. ook gebruik geen varenmedicijn patiënten die lijden aan hypotensie (lage bloeddruk), zwangere en zogende vrouwen, evenals jonge kinderen.

Bekijk de video: 10 MEEST VOORKOMENDE DROMEN! (Februari 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send