Ingemaakte bloemen en planten

Euharis thuiszorg Waarom Euharis niet bloeit Reproductie en herbeplanting Bloemfoto

Pin
Send
Share
Send
Send


Een echte decoratie van het appartement kan euharis (Amazone-lelie) zijn.

Euharis of euharis (sierlijk, charmant) is een meerjarige bolgewas van de Amarilis-familie.

In het wild wordt het gevonden in de tropische regenwouden van de Amazone.

Aan het einde van de 19e eeuw werd het in Europa geïntroduceerd en is het sindsdien een van de meest populaire indoor- en tuinplanten.

Tropische schoonheid lelie trekt meteen de aandacht vanwege de delicate elegante bloemen in uiterlijk lijkt op een tuin narcis.

Bloemen worden verzameld in bloeiwijzen (van 4 tot 8 knoppen in elk) en bevinden zich op hoge steelpijlen.

Hun kleurengamma is niet te divers, de meeste variëteiten vormen sneeuwwitte bloeiwijzen, bloemen van blauwachtige en crème tinten zijn uiterst zeldzaam.

Euharis vellen met grote lancetvormige vorm, in de lengte kan een halve meter bereiken.

De kleur van de plaat is donkergroen met een glanzende glans.

Van de 20 soorten euharis in de kamercultuur zijn er meestal drie: grootbloemig, sneeuwwit en Sander.

Verschillende foto's van de Euharis-bloem:

Thuiszorg

In kameromstandigheden wordt euharis gedurende tientallen jaren gecultiveerd. Gedurende deze tijd heeft hij zich voldoende aangepast aan verschillende groeiomstandigheden. Euharis is pretentieloos, niet wispelturig, en houdt van liefde bij de bloemist. Laten we in detail bekijken hoe u de thuiszorg voor Euharis kunt uitvoeren.

De bosplant euharis houdt niet van felle zon.

Diffuus zacht licht en halfschaduw - dit is de meest geschikte verlichting voor hem.

Je kunt een bloem op de vensterbank in het oosten of westen neerzetten.

In de zomer van een groen huishouden is het raadzaam om in de tuin of op de loggia (balkon) te lopen, zorg ervoor dat u de bladeren van de zon aanraakt.

Temperatuur voorwaarden

Tropische lelie houdt van warmte. Bij temperaturen onder de 18 graden Celsius zal de bloem pijn doen, verwelken en stoppen met bloeien.

Draft flower is ook niet goed, net als temperatuurdalingen. Dit is wenselijk om te onthouden en brengt het in de frisse lucht.

In augustus is het merkbaar kouder in de avond, dus een tere plant moet niet worden achtergelaten om de nacht buiten het huis door te brengen.

Dit proces vereist speciale aandacht.

Het belangrijkste is om de grond niet opnieuw te bevochtigen, maar ook om droogte te voorkomen.

Onjuiste irrigatie kan leiden tot rotting van de wortels, gebrek aan bloei, evenals drogen en vergelen van de bladplaten.

Water geven moet matig zijn.

Het gebruikte water wordt bij kamertemperatuur goed neergeslagen. Het feit dat de bloem wil drinken, vertelt de bovenste laag van het substraat - het zal droog zijn.

Spray de plant moet vaak (immers, de vochtige tropen zijn de geboorteplaats van de Amazone-narcis) met warm water, met uitzondering van vocht op de bloemen.

Fase van rust (rust) duurt ongeveer een maand. De rustperiode van de euharis begint zodra de laatste bloeiwijze vervaagt. Op dit moment wordt de plant op een koele, schaduwrijke plek schoongemaakt. Stop met voeren, zelden bewaterd.


Rust is erg belangrijk voor de bloem, gedurende deze tijd wint het aan kracht en bereidt het zich voor op verdere groei en bloei.

Over hoe u op de juiste manier voor Euharis kunt zorgen, kunt u vinden door de video te bekijken:

Graft en grond

Hoe kies je de juiste tank om te landen?

De euharis-pot moet lang en smal zijn.

Het is niet aan te raden om een ​​zeer ruime pot te nemen, omdat in dit geval de bloem alle krachten op de ontwikkeling van de bol zal werpen, in een poging om de hele ruimte met zijn wortels te vullen.

Sluit potten duwen je groene huisdier om te bloeien en groeien zijn antenne-onderdelen.

De plant wordt niet vaak getransplanteerd, ongeveer eens in de vier jaar (in maart).

Gedurende deze periode is de pot volledig gevuld met bollen en transplantatie euharis wordt noodzakelijk.

De oude aarden kluit wordt vastgehouden, overgebracht naar een nieuwe container (de nieuwe pot moet iets groter zijn dan de vorige, ongeveer 20%), geplaatst op een laag uitgezette kleidrainage, besprenkeld met verse grond en goed aangedrukt.

reproduktie

Euharis gepropageerd door zaad en verdeling.

De eerste methode kost veel tijd en levert zelden positieve resultaten op. Daarom geven ervaren telers de voorkeur aan de tweede, betrouwbaarder methode.

De euharis struik wordt meestal tijdens de transplantatie verdeeld zodat de jonge dochterplant ten minste vier uien heeft.

Dit zal de bloem helpen om zich sneller aan te passen in de nieuwe pot, nieuwe baby's krijgen en bloeien in hetzelfde jaar.

Hieronder kunt u een video bekijken die het reproductieproces van Euharis vastlegt:

Euharis verwelkomt aanvullende voeding en reageert goed op organische meststoffen. Het kan gedurende het groeiseizoen (behalve de rustfase) worden gevoed met een vloeibare meststof voor bol- en bloeiende planten:

Met goede verzorging zal euharis u behagen met weelderige en lange bloei. Amazone-lelie bloeit ongeveer 2 keer per jaar - in de winter en de herfst.

Het is erg belangrijk om tijdens deze periode de juiste manier van watergieten te observeren, waarbij u geen overmatig vocht toestaat. Tussen de irrigatie moet de grond goed drogen.

Voordeel en schade

Euharis wordt beschouwd als een goede ecoloog, het is inherent aan het vermogen om schadelijke stoffen te absorberen, de lucht te zuiveren en de kamer te verzadigen met zuurstof.

De plant heeft een sterke positieve energie, een gunstig effect op alle mensen die in het appartement wonen, waardoor ze depressief worden en ze met kracht worden belast.

De energie die ze afgeven is soms zo sterk dat de bloemen die bij de euharis in de buurt zijn, gaan verwelken en afsterven.

Samenwonen met deze plant is niet nuttig voor elk groen huishouden.

Witte bloemen van tropische narcissen worden al lang beschouwd als een krachtige talisman voor bruiden. Om zich te beschermen tegen het boze oog, jagen nijd en schade aan de meisjes vóór het huwelijk ze in hun haar.

Deze luxe bloem, ook wel de Amazonelelie genoemd: zorg thuis voor hem, zelfs een beginnende amateur-teler kan het. Ze is pretentieloos en dankbaar voor de liefde en verzorging van luxe bloemen.

Waar zet je de pot met euharis

Euharis houdt niet van felle verlichting. Hij houdt meer van penumbra. Daarom is het niet praktisch om een ​​bloempot met een plant op de zuidelijke ramen te plaatsen. Lily voelt zich comfortabel in een raam in het oosten, westen of op een plank in de kamer. In de zomer kan de bloem naar de tuin of naar het balkon worden gebracht. Eerst moet u er een speciaal vizier op voorbereiden dat de plant tegen de zonnestralen en tegen de regen beschermt.

Vochtigheid en luchttemperatuur

In de ruimte waar de Amazone-lelie zich bevindt, voor zijn actieve groei en bloei, is het noodzakelijk om een ​​temperatuur tussen 24 en 28 graden te handhaven. Bij een lagere temperatuur, de bloemen ze ondiep. Na de bloei (in rust) wordt de bloem voorzien van een temperatuurbereik van 17º tot 19º warmte. Als de temperatuur in de kamer daalt tot + 10ºC en lager, begint de lelie de bladeren te laten vallen en kan de plantlamp gaan rotten.

Het is niet nodig om een ​​speciale luchtvochtigheid te regelen in de kamer waar de bloem zich bevindt. Het is noodzakelijk om de bladeren periodiek te spuiten en met een vochtige doek van het stof te vegen.

Tijdens de bloei moeten deze manipulaties met uiterste voorzichtigheid worden uitgevoerd. Water dat op de bloemen is gevallen, kan bruine vlekken op zich vormen.

Hoe euharis water te geven

Voor planten wordt optimaal beschouwd als matig water geven. In het geval van de Amazone-lelie wordt de voorwaarde gehandhaafd: "Het is beter om te onderlopen dan te overlopen." Water wordt uitgevoerd met gescheiden water bij kamertemperatuur. Het overtollige water dat in de pan van de bloempot achterblijft, wordt afgevoerd. Regelmatig water geven in de periode van groei van lelies wordt uitgevoerd wanneer de aarde-klont droogt tot een derde van het volume, en in de rustperiode wanneer de aarde uitdroogt tot de helft van het volume.

Frequente fouten bij de verzorging van euharis

Onwetendheid over de belangrijkste groei-eisen speelt een negatieve rol bij de ontwikkeling en groei van de Amazone-lelie. Home flower euharis vereist de juiste verzorging, en afhankelijk van de agrotechniek presenteert een luxe soort groene bladeren en een overvloed aan delicate bloemen.

Als de bladeren op de euharis geel worden en sterven afwisselend is een natuurlijk proces. Vergeling van alle bladeren tegelijk spreekt van problemen met de plant, zoals:

 • overmatig of zwak water geven,
 • lage (minder dan + 10ºC) binnentemperatuur,
 • zonnebrandblaadjes.

De plant kan worden "genezen". Het is noodzakelijk om het uit de pot te verwijderen en de ui te inspecteren op de aanwezigheid van rottingszones. Om dergelijke zones af te snijden, behandel de sneden met as, droog en plant de plant opnieuw.

 • Als de plant lange tijd zonder water blijft, zullen de bladeren traag worden. Water geven moet de elasticiteit van het gebladerte herstellen. Maar bij overkoeling als gevolg van een open raam in de winter of tijdens transport, zal de turgor van bladeren mogelijk niet herstellen.
 • Als de Amazone-lelie de bladeren verdraait en verdort, is hij ziek in een tocht of zijn wortels beschadigd.

Wanneer en hoe euharis transplanteren

Amazon lelie houdt niet van transplantaties. Daarom, als de plant gezond is, bloeit hij goed en valt hij niet uit een bloempot, het is mogelijk om het niet te verstoren gedurende drie of vier jaar.

Een gezonde bloemtransplantatie wordt uitgevoerd wanneer veel "baby's" worden gevormd en deze interfereren met de normale groei van de bloem.

Het kindmateriaal kan worden gebruikt om de plant te verspreiden, maar het kan ook niet worden gescheiden van de moederbloem. In het laatste geval - transplantatie in de hernieuwde bodem zonder scheiding, is het mogelijk om een ​​meer weelderige bloei van lelies te bereiken.

Maart is de meest gunstige maand voor herplanten van planten. Een gezonde plant wordt getransplanteerd in het voorbereide land door de methode van overslag, zonder de aarden coma te verstoren.

Als de bloembollen zijn gerot, worden ze voorzichtig losgemaakt van de grond en gewassen met water. Verwijder vervolgens de rot (afgesneden). Het snijvlak wordt grondig gedesinfecteerd door de fungicidenoplossing onder te dompelen. Sprenkel de incisie vervolgens met houtas.

Afhankelijk van het originele plantmateriaal (bol met bladeren en zonder bladeren) zijn er twee opties voor planten.

Amazone-lelies planten met bladeren

Hoe een euharis-foto te planten

Voor het planten worden de bladeren niet afgesneden, alleen vergeeld en afstekend.

 • Diepte van de landing - 5-6 cm.
 • Capaciteit voor planten - hoog, smal, met een gat in de bodem en drainage aan de onderkant van geëxpandeerde klei of kleine steentjes ..
 • Watergift - de eerste 3 weken van matig, als de grond droogt.
 • De locatie is licht en warm.

Amazone-lelies planten zonder bladeren

De bladeren voor het planten worden volledig gesneden op een hoogte van 1 cm boven de bol.

 • Plantdiepte - de bovenkant van de bol kijkt uit op 0,5 cm boven het grondoppervlak.
 • Plantcapaciteit - de diameter is groter dan de diameter van de bol 2-3 cm.
 • De grond is half zand.
 • Watergift - de eerste drie weken zijn matig, omdat de grond droogt.
 • De locatie is licht en warm.

Als je een Amazoneleliebol zonder bladeren hebt geplant, zullen de jonge bladeren van de plant ongeveer 40 dagen na het planten groeien. Het feit dat de bovenkant van de bol boven de grond is, maakt het mogelijk om de groei en ontwikkeling van de plant gemakkelijk te observeren.

Land voor euharis

Euharis flower home care Kamerplant Euharis foto

Euharis houdt van vruchtbare grond met goed water en ademend vermogen.

De handigste manier om speciaal land in de winkel te kopen. Het is noodzakelijk om de grond te kiezen die is gemarkeerd met "Voor planten van de familie Amaryllis". Als dit niet mogelijk is, kan het onafhankelijk worden voorbereid door de volgende componenten te mengen:

 • humus 1 aandeel,
 • bladland 2 lobben,
 • rivierzand 1 aandeel,
 • turf 0,5 delen.

De plant moet drainage bieden van kokosnootschelpen, geëxpandeerde klei, kleine stenen. Hij neemt overtollig vocht af.

Waarom bloeit euharis niet thuis en hoe kan hij bloeien?

Waarom euharis de zorgregels thuis niet bloeit

Voorzie de plant van de juiste zorg en zal je twee of drie keer per jaar verrassen met mooie, geurige bloemen. Leliebloemen gaan op hun beurt open en bloeien elk tot tien dagen. Tuinders kunnen voor de lelie een kunstmatig schema maken voor drenken en bemesten, wat zorgt voor meerdere bloeiende planten gedurende het jaar.

Het bewezen schema van irrigatie en bemesting:

 • Januari + 1 februari de helft = rusttijd
 • 2 de helft van februari + 1 helft van maart = fase van actieve vegetatie
 • 2 de helft van maart + 1 helft van april = bloeifase
 • 2 helft april = fase van het actieve groeiseizoen
 • Mei + 1 helft van juni = rusttijd
 • 2 de helft van juni + 1 helft van juli = fase van actieve vegetatie
 • 2 half juli + 1 half augustus = bloeifase
 • 2 half augustus = fase van het actieve groeiseizoen
 • September + 1 oktober = rustperiode
 • 2 de helft van oktober + 1 half november = fase van het actieve groeiseizoen
 • 2 de helft van november + 1 december = bloeifase
 • 2 december = fase actieve vegetatie

Waarom euharis niet bloeit? Video zorg fouten

Soms bloeit de plant echter niet, het lijkt erop dat deze in optimale omstandigheden verkeert.

Dus de tuinman heeft een fout gemaakt. Dit zijn de meest voorkomende:

 • Verkeerde landing. De jonge plant wordt geplant in een brede container, waarvan de diameter vele malen groter is dan de diameter van de bol. Hoe strakker de potplant, hoe sneller deze zal bloeien.
 • Scherpe temperatuurverandering in de kamer. De plant zal zwakke bloempijlen vormen of de bol zal erin rotten, en de bloei zal niet optreden als de euharis constant in een tocht onder stress is.
 • Rustfase niet volgehouden. Het zou ongeveer anderhalve maand moeten duren. Tijdens deze periode wordt de plant niet en zelden gevoederd en bewaterd. Kluitenland moet half droog zijn. Dit wordt gecontroleerd met behulp van vochtindicatoren, houten stokjes of op basis van het gewicht van de pot. In de rustperiode moet de plant goede verlichting organiseren.

Grijze rot

Deze ziekte wordt vaak gevonden in planten van de familie Amaryllis, waaronder de Amazonelelie. De veroorzaker van de ziekte is de schimmel Botridis. Ziektegevoelige planten in natte ruimtes met lage temperatuur. Eerst worden de bladplaten van de aangetaste bloem zachter, verliezen ze hun turgor en worden ze donkerder langs de randen. Dan zijn de besmette gebieden bedekt met grijze schimmel en sterven ze af.

Preventiemaatregelen: verwijdering van geïnfecteerde delen van de plant, behandeling van de bloem met koperhoudende producten (kopersulfaatoplossing, Fundazol, Topsin-M).

Stagonsporose (rood branden)

Ziekten die vatbaar zijn voor planten die zich in ruimtes bevinden met scherpe temperatuurschommelingen of drassig zijn. Eerst verschijnen op de bladeren, knoppen, bollen langwerpige rode vlekken. De bladeren verdorren, bloemstelen en knoppen buigen en buigen naar beneden, de bollen rotten. Euharis verwelkt en sterft.

Preventiemaatregelen: het gebruik van hoogwaardig bolvormig materiaal voor het planten, de behandeling van bollen met een fungicide vóór het planten gedurende een half uur ("Rovral", "Oksifom", "Maxim") en daaropvolgende droging (48 uur).

Mushroom mug (sciarid)

Zwarte kleur Moshkor. Haar vrouwtjes leggen de eieren direct op de wortel van de plant. De larven die uit de eieren komen, voeden zich met het wortelweefsel en remmen het. Het resultaat is een verzwakte, niet-bloeiende plant.

De oorzaak van het verschijnen van muggen is de overbelichte grond in de bloempot.

Preventieve maatregelen: Behandeling (bewatering) van de grond met Oktara-oplossing in een hoeveelheid van 0,8 g per liter water, waarbij de frequentie van de bewatering wordt aangepast.

Spint

Verschijnen op een plant die zich in een droge en warme ruimte bevindt. De plant verzwakt, de bladeren worden geel en verwelken.

Preventiemaatregelen: met een klein aantal schadelijke organismen - behandeling van de bovengrondse delen van de bloem met een oplossing van huishoudelijke zeep, met massale vernietiging - behandeling met acariciden (Kleschevit, Fitoverm, Sunmite, Akarin).

Typen en variëteiten van euharis

Amazone Euharis - een van de meest populaire soorten, met een breed elliptisch, schitterend, donkergroen blad van de rozet met lange bladstelen. De bloemen worden gekenmerkt door hun locatie op een langwerpige (70 centimeter) steel en de vorming van bloeiwijzen van 3-6 in een kwastje / paraplu.

De afmetingen van geurende bloemen laten ze tot een hoogte van maximaal 12 cm zien, en de witte kleur brengt de narcis nog dichter bij de bloemen. Kan 2 keer per jaar bloeien, voor hem is dit de norm.

Euharis grandiflora (grandiflora) vormt bollen met een diameter van maximaal 6 cm. Het brede ovale blad tot 30 cm lang en tot 15 cm breed is naar boven gericht en scherp vernauwd tot bladstelen.

De grootte van de geurige witte bloemen van deze soort is iets kleiner - tot 10 cm in diameter, en ze zien er ook uit als narcis, vormen paraplu's, paraplu's van elk 3-6 stukjes. Bloei vindt plaats in maart en augustus.

Euharis Sander verschillende bloemstelen van 40 cm en knoppen met 2-6 bloemen. De bloemkleur is hetzelfde - wit, maar ze hebben gele keel en kern.

Euharis sneeuwwit in vergelijking met andere beschreven soorten vormt het grootste aantal bloemen in hun schermbloemigen bloeiwijzen. Er zijn er 10! Peduncle is in lengte van 30 tot 60. De bloemen hebben een witte kleur, bloemblaadjes naar buiten gebogen en geelachtige vlekken in de apicale zone van de kern.

Euharis Masters, met dezelfde eivormige bol met een diameter van maximaal 5 cm, gekenmerkt door een afgeronde, iets langwerpige, vernauwde en enigszins puntige aan de uiteinden van het gebladerte. De lengte en breedte van de groene bladeren bereiken respectievelijk 25 en 15 cm. De bloeiwijzen in de vorm van paraplu's bevatten slechts 1-2 bloemen. В цветение вступает ранней весной.

Эухарис беззубчатый покрыт вытянутыми треугольными листьями с размерами 22х10. Elke bol vormt 4 bladeren met langwerpige bladstelen. Witte parasolsparaplu's bestaan ​​uit 6-8 bloemen.

Euharis thuiszorg

Euharis thuis is een zeer kieskeurige plant. Hij heeft een hoog verlichtingsniveau nodig in de kamer, zelfs in de winter, en de temperatuur moet constant worden gehandhaafd in het bereik van 16-18.

Tegelijkertijd in de zomer heeft hij schaduw nodig tijdens de lunch, wanneer het zonlicht bijzonder intens is. De pot wordt ruim geselecteerd (diameter 20-25 cm) en op de vensterbank van het oost- of westraam geplaatst. Het wordt aanbevolen om 5-6 bollen in één container te planten.

Zefirantes is ook lid van de Amaryllis-familie. Het is opgegroeid onder zorg in huis, zonder problemen te leveren, maar met inachtneming van alle regels van de agrotechnologie. Alle noodzakelijke aanbevelingen zijn te vinden in dit artikel.

Euharis water geven

Water geven moet zorgen voor stabiel bodemvocht tijdens perioden van actieve groei en bloei, maar het is niet de moeite waard om het te vol te vullen met water om rotten van de bol te voorkomen. Procedures worden uitgevoerd wanneer het grondoppervlak ongeveer een kwart van het volume in de pot droog wordt. Water op hetzelfde moment wordt gebruikt gescheiden door niet minder dan 10-12 uur, of zacht.

Na het einde van de bloei moet de watergift met anderhalve maand worden verminderd, waarbij zoveel water wordt toegevoegd als nodig is om het aarden coma in halfdroge vorm te houden. Tegelijkertijd wordt de verlichtingssterkte tot een maximum verhoogd met behulp van extra lampen. Dergelijke maatregelen hebben een positief effect op de bloei.

Grond voor euharis

Voor het substraat heb je een mengsel nodig met een hoge wateropname.

Dergelijke eigenschappen hebben een samenstelling van land- en grasland, zand, compost en klei (4: 1: 2: 2: 1). De pot moet zijn uitgerust met drainage.

Euharis Transplant

Het is uiterst moeilijk voor Euharis om transplantaties en takken van kinderen over te brengen, in verband waarmee het wordt aanbevolen om het eens in de 3-4 jaar te doen en wanneer de aarde volledig over de wortels is geweven en er een aanzienlijke hoeveelheid bollen in de pot zal zijn.

Om in dit geval een transplantatie te maken is zelfs nodig, omdat de plant kan sterven als gevolg van het gebrek aan voedingsruimte. Vervolgens, met het begin van maart in een overslagmodus, worden de bollen in een nieuwe pot geplant, waarbij ze zorgvuldig worden gestempeld tot een diepte van 5 centimeter. Die bollen waarvan de bladeren ontbreken, moeten zo worden geplant dat hun bovenste delen zichtbaar zijn van buitenaf.

Na het voltooien van de transplantatie zelf, moet de plant water worden gegeven, wat in de eerste 2-3 weken voorzichtig moet zijn (pas nadat het oppervlak is uitgedroogd). Maar het sproeien van de bladeren moet vaker gebeuren, met behulp van grote hoeveelheden water. Nieuwe folders zullen na anderhalve maand beginnen te groeien.

Meststof voor euharis

De groei en bloei van euharis zijn perioden waarin hij aanvullende voeding nodig heeft. Ze worden twee keer per maand gemaakt tot de bloei voorbij is.

Speciale vloeibare meststoffen zijn geschikt voor bloeiende kamerplanten.

Euharis afknippen

Rust bij de Amazone-lelie is niet bijzonder uitgesproken. Daarom blijft het blad na een bloeiperiode niet alleen niet afsterven, maar behoudt het ook volledig zijn kleur, blijft het schitterend.

Het einde van de bloei is het startpunt van de overgang naar de rustperiode en de tijd voor het snoeien, waarbij alle verdorde en gedroogde steeltjes worden verwijderd.

Euharis bloeien

Als het wordt aanbevolen voor andere bolgewassen om de moederbol te versterken, kan dit schadelijk zijn voor euharis, omdat volledige en frequente bloei wordt verzekerd door een toename van bolvormige kolonies.

Na 1-3 kinderen te hebben gekregen, begint de moederbol te bloeien en de vorming van bloemstengels vindt plaats op kinderen. Overigens kan de plant, met zeer goede onderhoudskosten, voor de derde keer in één seizoen bloeien.

Euharis in de winter

Euharis is niet bang voor droge lucht, maar in de winter is het beter om het verder van de verwarmingsapparatuur over te brengen zodat de bladeren niet uitdrogen. Het niet volgen van de juiste temperatuur kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor deze plant en het zal niet zo gemakkelijk zijn om ze kwijt te raken.

Bloei in de winter kan worden bereikt door het groeiseizoen te beperken en te stoppen met water geven in augustus, wat een omgeving zal creëren die vergelijkbaar is met de rust voor Euharis.

Euharis zaadreproductie

Vermeerderd door zaden is veel moeilijker, en deze methode wordt voornamelijk gebruikt voor selectieve benaderingen van zeldzame plantenvariëteiten.

Hoge kiemzaden verschillen niet, en het zal meer dan een jaar duren om te wachten op bloei.

Euharis ongedierte

Er zijn veel plagen en ziekten in euharis. Dit en bladluisen tripsen spintmijtenen schaalinsectenen ga zo maar door.

Het eerste symptoom van een laesie spint verkleuring van het gebladerte is het tweede - zijn abscissie. De onderkant van het blad is bedekt met een zilverachtig web.

In dit geval is het noodzakelijk om de betreffende blaadjes te verwijderen en intensief met water te sproeien, en als de infectie is overgegaan naar een hogere fase, om het geneesmiddel actellisch of decis te verwerken.

Het feit dat de plant heeft gefokt trips, zegt het verschijnen van lichte stippen al aan de bovenkant van het blad, waarna het een niet-natuurlijke grijsbruine kleur krijgt met een zilveren glans.

Nogmaals, regelmatig sproeien van water op de bladeren helpt om de parasiet kwijt te raken, maar niet met een enorme laesie - dan komt Actellic te hulp.

schaalinsecten verkleuren blad, leiden tot het verlies van de kleur, het uitdrogen en abscission. Hier heb je een zeepoplossing nodig voor het schoonmaken van insecten, of allemaal dezelfde actelline, als de mate van infectie te hoog is.

Euharis-ziektes

Grijze rot het is gemakkelijk te detecteren door de grijze zachte beschimmelde raids die zijn ontstaan ​​op de folders. Om deze te elimineren, moeten de aangetaste vegetatiezones worden verwijderd. In vergevorderde gevallen zullen ze 0,5% chloordioxide verwerken.

Ventilatie van de kamer met euharis moet worden verhoogd om herinfectie met deze ziekte te voorkomen.

Onder invloed zijn van een andere ziekte van schimmeloorsprong - stagonosporoza - De plant lijdt niet minder, terwijl de bladeren gestippeld zijn met rode vlekken in de lengterichting. Als je dit ziet, moet je onmiddellijk de betreffende lakens verwijderen en vervolgens de euharis verwerken met behulp van kopersulfaat.

Voor ziektegerelateerde onnauwkeurigheden in de zorg dient te worden gewezen op één belangrijke, eerder genoemde nuance. Om in elk geval te irrigeren, kunt u geen hard water gebruiken, omdat dit vergeling en uitstervende bladeren kan veroorzaken.

Tijdens de rustperiode moeten ook met aandacht worden behandeld, omdat als u de plant geen geschikte rustomstandigheden biedt, deze niet sterker worden en niet kunnen bloeien.

Euharis-tekens en bijgeloof

In volksborden is er een verklaring dat overal waar de euharis groeit, overal comfortabel en gezellig zal zijn. Het trekt letterlijk het oog, creëert een vriendelijke sfeer, zowel thuis als op de werkplek, verlicht de opgebouwde spanning van familie / teamleden en bevordert niet tegelijkertijd de rust, maar verzacht ook en ondersteunt het verlangen naar hard werken.

Met hem in de buurt ontwikkelt een persoon intuïtieve gevoeligheid. En voor een alleenstaande vrouw is euharis ook een krachtig amulet dat bescherming biedt tegen allerlei tegenslagen. De bloeitijd van deze plant wordt beschouwd als een gunstige periode voor een nieuw begin.

waardigheid

Een van de belangrijkste voordelen van euharis is zijn uiterlijk. De plant heeft grote en mooie bladeren, evenals delicate bloemen die twee keer per jaar bloeien. Een ander kenmerk is het ongelooflijke en heerlijke aroma, dat een zeldzaamheid is bij kamerplanten.

Euharis onderscheidt zich niet alleen door uiterlijke schoonheid, maar ook door zorgvuldigheid. Daarom is het aanbevolen voor beginnende bloemkwekers. Houd er rekening mee dat de plant groot genoeg is en een bepaalde hoeveelheid ruimte vereist.

Vaak beginnen bloemenkwekers geïnteresseerd in de kwestie van het aantal bladeren in euharis. Er wordt van uitgegaan dat ze 5-7 zouden moeten zijn. De amazone-lelie wordt echter vooral gekenmerkt door de aanwezigheid van 3-4 bladeren per één ui. Opgemerkt moet worden dat het aantal bladeren op geen enkele manier de overvloed en kwaliteit van de bloei beïnvloedt.

Euharis zorgt thuis

Euharis is een zeer pretentieloze kamerplant die met succes overal in huis kan groeien en bloeien. Desondanks ontwikkelt het zich slecht in de schaduw zonder de juiste hoeveelheid licht.

Als uw appartement of huis ramen op het noorden heeft, moet de installatie zo dicht mogelijk bij het raam worden geplaatst. Als de bloemmaat het toelaat, is het wenselijk om het direct op de vensterbank te plaatsen.

Voor een succesvolle ontwikkeling moet euharis voldoende licht ontvangen. Direct zonlicht (vooral in de zomer) voor de plant is echter destructief. Daarom mag het niet op de vensterbanken op het oosten en het zuiden worden geplaatst. Dit kan dienen als het feit dat de bladeren sterk worden verschroeid door zonlicht. In dit geval is het nodig om de plant te beschermen en deze aan de zijkant van het venster te plaatsen.

temperatuur

De beste luchttemperatuur voor euharis is + 18-22 ° C. ie bij normale kamertemperatuur zal de bloem comfortabel aanvoelen.

Houd er rekening mee dat het zeer ongewenst is om een ​​plant te laten groeien in omstandigheden waar temperatuurschommelingen mogelijk zijn (7 graden of meer). Dit kan leiden tot het verscheuren van bloemen tijdens de bloei van de plant. Daarom moet u ervoor zorgen dat u de euharis niet op straat laat tijdens de zomer, omdat het verschil tussen de dag- en nachttemperatuur dit negatief zal beïnvloeden.

In de winter voelt de plant goed aan bij een temperatuur van + 15-17 ° C. Dergelijke omstandigheden zijn echter erg ongunstig voor euharis, wanneer jonge scheuten erop verschijnen. Tijdens de periode van actieve groei van de plant mag de luchttemperatuur niet lager zijn dan +18 ° C.

Dit is een van de belangrijkste momenten van euharis-zorg. Alleen door te zorgen voor de juiste bewatering van de plant, kunt u een goede ontwikkeling en overvloedige bloei bereiken. De Amazone-lelie moet heel vaak worden besproeid en pas nadat de grond volledig is opgedroogd. Na het bloeien wordt de plant volledig water gegeven. Na een periode van rust, wanneer jonge scheuten verschijnen op de euharis en hun actieve groei begint, begint de watergift.

De stagnatie van water kan destructief zijn voor euharis. Het zal bijdragen aan wortelrot en verdere dood van de plant.

Voor euharis geldt de regel dat het, in tegenstelling tot andere kamerplanten, zelden beter is om water te geven dan genereus en regelmatig, omdat het veel gemakkelijker is om een ​​gedroogde plant te bewaren dan een overstroomde plant. Hoewel het er gemakkelijk uitziet, is vasthouden aan de juiste watergift moeilijk genoeg.

Rust periode

Het ontstaat vanaf het moment dat de bloei van de plant ophoudt. Deze periode is erg belangrijk voor de Amazone-lelie, omdat het bijdraagt ​​aan het herstel van de plant en de daaropvolgende groei.

Na de bloei worden gedroogde bloemstelen voorzichtig verwijderd, terwijl ze op geen enkele manier de bladeren raken. Feit is dat tijdens de rustperiode, euharis, in tegenstelling tot kamerplanten die er op lijken, zijn mooie uiterlijk niet verliest. Het gaat eenvoudigweg in de categorie decoratief en hardhout.

Gemiddeld duurt de rustperiode voor de Amazone-lelie een maand. Vaak valt het op het interval tussen april en oktober. Als de plant echter wordt voorzien van goede en zorgvuldige zorg, kan deze drie keer per jaar bloeien.

Vaak wordt tijdens de rustperiode euharis overgebracht naar een koelere kamer. Deze voorwaarde is echter niet noodzakelijk voor de succesvolle ontwikkeling van de plant.

Topdressing van een plant moet uitsluitend in de zomerperiode worden uitgevoerd en alleen als de actieve groei wordt waargenomen. Let bij het kiezen van de juiste meststof op de samenstelling ervan. De succesvolle ontwikkeling van euharis vereist minerale complexen met een laag stikstofgehalte.

Als een grote hoeveelheid stikstof in de grond wordt gebracht, kan de bloei van de plant vertragen, hoewel er een actieve ontwikkeling van de bladeren zal zijn. Daarom overdrijf het niet te veel met topdressing.

Minerale meststoffen voor het voeden van de euharis worden naar rato van ongeveer een derde minder genomen dan aangegeven in de instructies op de verpakking. Kunstmest moet na het drenken met tussenpozen van 2 weken worden aangebracht.

Vaak beginnen tuiniers een probleem als de euharis niet bloeit. In de meeste gevallen is dit te wijten aan het feit dat de plant in een te grote pot is geplant, die veel groter is dan nodig is. Het is een vergissing om te geloven dat euharis zich in een ruime pot beter zal voelen. Vaak leidt dit tot het tegenovergestelde effect. Volledige ontwikkeling van de plant en zijn overvloedige bloei is alleen mogelijk als het in een krappe pot wordt geplant.

Het vervangen van euharis wordt niet vaker dan eens in de drie jaar aanbevolen. Voor deze gebeurtenis wordt aanbevolen om de volgende samenstelling van het land te nemen:

 • 2 stuks compostaarde.
 • 1 deel turf.
 • 1 deel van groot rivierzand.

Voor een succesvolle transplantatie moet de grond worden voorzien van een goede drainage.

Mogelijke problemen

Zoals uit het bovenstaande blijkt, is de zorg voor euharis geen lastige en gecompliceerde zaak. Zelfs beginnende bloemenkwekers kunnen het gemakkelijk leveren. Soms zijn er soms zelfs problemen met deze kamerplant. Bijvoorbeeld massieve vergeling en vervagende groene massa.

Houd er rekening mee dat het vergelen van een of twee bladeren op een struik normaal en gebruikelijk is voor euharis. Als dit proces echter meer bladeren bevat, moet er actie worden ondernomen.

Geelverkleuring van het gebladerte kan gepaard gaan met hypothermie, overdrogen of overlopen van de plant. Daarom, wanneer dit fenomeen optreedt, is het noodzakelijk om de wortels te inspecteren en vervolgens hun rotte delen te verwijderen. Euharis moet naar een nieuw land worden overgeplant en uit direct zonlicht worden geplaatst. In dit geval moet het water van de planten vrij zeldzaam zijn.

Als het wortelstelsel van euharis volledig gezond is en niet beschadigd, hoeft u alleen het vergeelde gebladerte te verwijderen. Het wordt echter nog steeds aanbevolen om de oorzaak van dit fenomeen te vinden en te elimineren.

Als de euharis zich ontwikkelt in omstandigheden van zeer droge lucht, kan een plant de plant aanvallen. Hoewel de Amazone-lelie praktisch niet vatbaar is voor aantasting door plagen.

Euharis bloem: thuiszorg

Er zijn veel soorten euharis, maar er kunnen er maar drie als een kamerbloem worden gekweekt. Dit zijn variëteiten zoals:

De bloem wordt thuis als onpretentieus beschouwd en zelfs een onervaren bloemist zal in staat zijn de teelt aan te kunnen.

 • Hij bloeit in de winter en geeft verschillende bloemen vrij met bloeiwijzen.
 • Elke bloem duurt ongeveer twintig dagen, waarna hij valt.
 • Hij heeft bloeiwijzen in de vorm van trossen bestaande uit vijf prachtige knoppen die zich na elkaar openen.
 • Het belangrijkste kenmerk van euharis is de geur die afkomstig is van de bloeiwijzen. Dit komt zelden voor bij kamerbloemen, waarvan de overgrote meerderheid volledig geurloos is.
 • De bladeren zijn groot, dicht, donkergroen schaduw. Bladlengte - 30 centimeter.
 • De diameter van de bloemen is ongeveer 12 cm.

Thuiszorg voor euharis omvat alle gebruikelijke procedures die worden gebruikt voor een huisbloem: drenken, voederen, verplanten en ongediertebestrijding. Het enige is dat de amazonelelie hoeft niet te snoeien. Deze plant houdt niet van de heldere stralen van de zonIn de natuur huurt euharis in de schaduw van bomen. Plaats het daarom in het huis in het noordwesten of oosten. Dus hij zal de benodigde hoeveelheid licht ontvangen zonder in direct zonlicht te vallen. Zodra de bloei begint, breng je hem dichter bij het licht en als hij stopt, breng je hem terug.

Amazon Lily: thuiszorg

Deze plant is gevoelig voor zowel overtollig vocht als droogte. Vocht kan wortelrot of schimmelziekte veroorzaken. Water voor irrigatie moet worden gescheiden of gekookt. Sommige bloemkwekers denken dat ze met gekookt water overvloedig en lang bloeien. Hoewel de bloem jong is, wordt hij vaker gedrenkt, maar er wordt waargenomen dat de grond niet constant nat is. Zodra de plant is uitgebloeid, stop met watergeven en plaats de bloem op een goed verlichte plaats. Vooral euharis houdt van spuiten vanuit een spuitfles.

Sta geen droge grond in de pot toe. Een bloem wordt om de drie dagen bewaterd gedurende de periode van ontluikend en bloeiend, en nadat de euharis is vervaagd, wordt de watergift teruggebracht tot eenmaal per week. Probeer water te gieten zonder in het midden te komen waar de stam zich bevindt, anders kun je de lamp verpesten.

Voer de euharis moet eenmaal per tien dagen zijn en alleen tijdens de ontluikende en actieve groei. Tijdens deze periode heeft de bloem kalium nodig voor een overvloedige bloei. De winkels verkopen kant-en-klare formuleringen met kalium. En ook gebruik en andere minerale meststoffen, samen met organische. In de zomer moet het gehalte aan stikstofhoudende meststoffen in het voer verminderen.

De problemen waarmee de eigenaren van de Amazone-lelie worden geconfronteerd

Waarom worden euhari's geel en sterven ze?

Alle problemen op de een of andere manier, geassocieerd met slechte of onvoldoende verzorging van de plant. De meest voorkomende zijn:

 • Bladeren worden ongelijk en dun. Waarschijnlijk krijgt uw plant niet genoeg vocht. Но есть и другая причина, симптомы которой похожи, - это переохлаждение. Если полив не устранил шершавость, листья не стали плотными, то переставьте цветок в более тёплое место. А также не поливайте его холодной водой.
 • Нижние листья желтеют из-за избытка влаги. Kijk en raak ze aan, als de bladeren zacht zijn, is misschien het rotproces van de uien begonnen. In dergelijke gevallen wordt de ui met een bloem uit de pot gehaald, gedroogd en de grond veranderd. Verwijder ook rottende locaties met een scherp mes en strooi de plakken met actieve kool. Plant de plant vervolgens in een nieuwe grond.
 • Vanwege de droogte van de lucht in de kamer waar de bloem zich bevindt, heeft hij bladeren beginnen te krullen. Deze beschermende reactie is ontworpen om de restanten van vocht te behouden. Om dit te voorkomen, veegt u de bladeren af ​​met een vochtige doek, omdat uw bloem niet alleen sproeit.
 • Verlies van bladvorm in de hele bloem kan het betekenen dat de euharis werd aangevallen door insectenplagen. Inspecteer de binnenkant van het blad waar ze gewoonlijk verblijven. Evenals de oorzaak van een dergelijk groot verlies aan bladvorm kan een teveel aan meststoffen of koude grond in de pot zijn.
 • Het gebrek aan licht in de winter kan dit tot gevolg hebben bladeren zullen eraf vallen. Om dit te voorkomen, plaatst u een bloem onder kunstlicht en voert u deze in en geeft u hem water.

Waarom bloeit euharis niet thuis

Het gebrek aan bloei kan worden geëlimineerd door de plant te voeden met speciale mengsels. Het gebeurt dat een natuurlijke cyclus van een bloem binnenshuis verloren gaat als gevolg van onjuiste verzorging. Bijvoorbeeld als hij geen rustperiode heeft gekregen. Evenals het gebrek aan bloei wordt geassocieerd met koeling, vooral met tocht, die euharis niet verdraagt.

Sommige bloemkwekers, om overvloedige bloei te stimuleren, laten een paar bollen in de buurt. Er werd opgemerkt dat wanneer de euharis vol is, deze actief begint te bloeien en vice versa, butonisatie in de vrije capaciteit kan niet beginnen.

Ziekten en plagen

Grijze rot

De meest voorkomende is grijze rot. De ziekte heeft een schimmeloorsprong en een teveel aan vocht is een veelvoorkomende oorzaak van het optreden ervan. Erken dat de ziekte op de zachte bladeren kan zijn, bedekt met grijze bloei. Na verloop van tijd is de stengel van de plant bedekt met grijze schimmel en sterft de bloem. De zieke euharis wordt behandeld met een oplossing van kopersulfaat of met Topsin. De getroffen gebieden moeten worden verwijderd, omdat ze niet meer kunnen worden hersteld.

Mosquito sciarides

Deze zwarte muggen leggen hun eieren op de wortels van de bloem, daarom beginnen de nieuw opgekomen larven zich te voeden met het sap van de wortels. De plant blijft liggen en stopt met bloeien. Om van ongedierte af te komen, wordt het land in de pot besproeid met Flock, en stop ook met het tijdelijk drenken van de bloem.

Stagonosporoz

Anders wordt deze ziekte een rode brandwond genoemd. Zoals in het geval van grijze rot, veroorzaakt stagonsporose hypothermie en overmatig vocht. Extern manifesteert de ziekte zich als rode vlekken op bloemen en bladeren. Als u niet op tijd met de behandeling begint, begint de bloem te rotten en verdwijnt uiteindelijk.

Het redden van de zieke plant mislukt vaak. In dergelijke gevallen gaat u als volgt te werk. Graaf een bloem en haal alle bollen eruit. Behandel ze een half uur met een oplossing van Maxim of Rovral. Daarna moeten de uien twee dagen worden gedroogd. Daarna worden ze opnieuw in de nieuwe grond geplant. Met het nieuwe plantmateriaal gekocht in de winkel, doe hetzelfde.

Spint

Veel bloementelers worden vroeg of laat geconfronteerd met een dergelijke plaag als spint. Als schimmelziekten worden veroorzaakt, in de regel door koude en vocht, ontstaat de spint als gevolg van uitdroging en hitte. Verwijder de teek met een zeepoplossing, die alle delen van de plant behandelt, behalve de bollen met wortels. En medicijnen als Fitoverm, Akarin en Kleshchevin helpen goed.

graankever

Als de Amazone-lelie droogt en zijn vorm verliest, is het mogelijk dat een amaryllis-worm op zijn bol is gaan zitten. Zal helpen de aarde water geven met medicijnen Aktara en Vertimek.

Waar is het voor?

Meestal is de noodzaak om te transplanteren direct van kracht na het kopen van een plant in een winkel of als de bol groeit en zich vermenigvuldigt, wanneer het druk wordt in de vorige heuvel. Ook een transplantatie is vereist in geval van nood.bijvoorbeeld toen de bloem werd gegoten en er een vermoeden bestond dat de bollen rotten. Hoe het precies hier te doen. In hetzelfde artikel zullen we kijken naar de kenmerken van het transplanteren van een gezonde plant.

Wanneer u planten in een speciaalzaak koopt, inspecteert u de pot waarin de euharis zich bevindt. Vaak moet de bloem worden getransplanteerd. Voor groei heeft de bloem ruimte nodig, dus als de bol groot is en de volledige capaciteit inneemt, moet de euharis onmiddellijk worden getransplanteerd.

Als de lamp klein is, mag u de plant niet onmiddellijk verpotten. Wacht tot de ui volledig de ruimte van de kleine pot inneemt. En als het vol is, overplant het.
Waarschuwing! Een nieuwe pot moet niet te los zijn, hij moet breder zijn dan de oude, slechts een paar centimeter.

Grote keramische containers of houten kisten zullen geschikt zijn voor transplantatie, omdat de plant gedurende een lange tijd in omvang zal toenemen. Bovendien de capaciteit zou enorm moeten zijn, omdat het grote wortelstelsel van euharis een lichte pot kan omverwerpen.

Wanneer is het beter om de bloem te verpotten en wanneer zou je het niet moeten doen?

De transplantatie vindt plaats in maart, want het is op dit moment dat de bloem in rust is. Tijdens de bloeiperiode is het beter om de plant niet aan te raken, omdat het misschien niet zo'n stress heeft en zal sterven.

Er zijn bepaalde transplantatieregels.:

 • Het is beter om dit in het vroege voorjaar te doen, meer bepaald in maart.
 • De transplantatie moet elke drie tot vier jaar worden gedaan.
 • Euharis transplantaties na de bloei, wanneer de plant slapend wordt.

Tijdens de transplantatie mag u de "kinderen" niet onnodig van elkaar scheiden. In tegenstelling tot andere kamerplanten neemt euharis alleen een zware wortel in nieuwe omstandigheden en bloeit niet lang.

Hoe Amazonische lelie thuis te transplanteren?

Eerst wordt het substraat voorbereid met een goede vochtcapaciteit. Voor zelfbereiding van de grond die je nodig hebt:

 • Landhumus - 2 delen.
 • Zode grond - 1 deel.
 • 1 stuk land met turf.
 • Iets grof zand.
Help! Je kunt compost en leem aan de grond toevoegen. En om het proces van verval te vermijden - voeg houtskool aan de grond toe. Leg drainage op de bodem van de container, dit kan een klein grind, geëxpandeerde klei, enz. Zijn

verder u moet de volgende stappen uitvoeren:

 1. Probeer de hele structuur van de aarden coma niet te verstoren, want de bloem is extreem gevoelig voor schade aan de bollen en wortels. Als je een bloem wilt planten, verdeel dan zorgvuldig de aarden ruimte in twee of het vereiste aantal delen, en probeer de bollen niet uit de grond te schudden.
 2. In de gekookte pot goot de helft van het substraat. Nadat elke pot op 3-5 bollen is geplaatst. Het substraat wordt gegoten en zorgvuldig aangedrukt.
 3. Giet onmiddellijk een bloem. En later in de loop van 3 jaar zal het net irrigeren als de grond droogt. Bespuit het gebladerte regelmatig en na een maand zult u merken dat de euharis nieuwe scheuten heeft gegeven.

De bollen met bladeren worden 4-5 cm in de grond geplant, maar als de bladeren ontbreken, wordt de plant 2-3 cm onder het maaiveld geplant. Dit wordt gedaan om het begin van de groei van euharis te observeren.
Wij bieden u ook om de video te bekijken, waar het transplantatieproces duidelijk wordt getoond.

De vervolgcursus voor de plant

Verander niet vaak de locatie van de pot met een bloem. Anders wacht je niet op bloei. Om problemen bij het verzorgen van euharis te voorkomen, moet je de plant voortdurend in de gaten houden en proberen om het te helpen met duidelijke groeistoornissen.

Het vergelen en afsterven van oude bladeren van de Amazone-lelie is een natuurlijk verschijnsel. Maar als vergeling wijdverspreid zou worden, elimineer dan onmiddellijk het probleem:

 1. Haal de bol uit de pot en inspecteer deze.
 2. Als u gebieden van verval ontdekt, knip ze dan af en strooi ze met actieve kool.
 3. Plaats de lamp in de grond en verminder de hoeveelheid water.

Onthoud één regel die geschikt is voor euharis - beter gebrek aan vocht dan het overschot. Water voor irrigatie moet op kamertemperatuur zijn.

Bij grote vellen hoopt het stof van de kamer zich vaak op de plant op, waardoor de bloem niet door de poriën van het blad kan ademen. Daarom is het, naast regelmatig wrijven met een vochtige doek, ook nodig om de Amazone-lelie zo vaak uit een spuitfles te spuiten.

Injecteer euharis niet vaak. Optimaal - eens in de drie of vier jaar.

Voed de Amazone-lelie soms met kunstmest. Geschikte "knop", "stuifmeel" en andere middelen voor bloeiende planten. Voer ze beetje bij beetje in de grond in, na water geven. maar voer niet vaakHet is meestal alleen nodig tijdens de periode van intensieve groei en bloei van de Amazone-lelie.
Het is belangrijk! De luchttemperatuur in de kamer met euharis mag niet lager zijn dan +15 ºС.

De bloem moet goed verlicht zijnmaar tegelijkertijd is direct zonlicht op de bloem onaanvaardbaar. Zet de plantpot aan de oost- of westkant, zodat de brandende stralen van de zon de euharis niet zullen bereiken.

Een goede transplantatie stelt u in staat de plant te maximaliseren tegen stress. En als de bloem niet wordt blootgesteld aan stress, de juiste zorg en aandacht krijgt, zal je uiteindelijk een gezonde en mooie euharis krijgen.

Optimale voorwaarden voor euharis

Verrassend genoeg weten veel fans van kamerplanten die op de vensterbank Amazone-lelie groeien, niet eens dat deze plant moet bloeien. Het antwoord op de vraag waarom euharis niet thuis bloeit, is altijd de verkeerde zorg voor de plant, het niet naleven van de vereisten voor verlichting, drenken, voeden, het kiezen van de verkeerde pot en het negeren van enkele andere kenmerken waarvoor deze bloem bijzonder vatbaar is.

Locatie en verlichting

Euharis kan geen lichtminnende plant worden genoemd, maar absolute schaduw is ook een slechte optie. De bloem voelt goed in halfschaduw en bij helder licht, maar de plant houdt niet van direct zonlicht. De beste plaats voor euharis is de westelijke of oostelijke drempel. Ramen die naar het noorden gericht zijn, zijn ook redelijk geschikt als plaats voor een pot, maar op voorwaarde dat er ten minste een minimale hoeveelheid licht aan de euharis wordt geleverd. Tijdens de bloeiperiode heeft de plant meer licht nodig dan tijdens de periode van groei en rust.

Water en vochtigheid

Een goede watergift is misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor een goede euharis-ontwikkeling.

Om te voorkomen dat stof zich afzet op brede bladeren, moeten deze periodiek voorzichtig worden afgeveegd met een vochtige zachte doek of een servet. Je kunt de bladeren voorzichtig onder stromend water wassen, terwijl je de grond in de pot niet te nat maakt.

Tijdens de groeiperiode is het nuttig om de plant te besproeien, maar aan het begin van de bloei wordt de procedure gestopt of beperkt: als gevolg van waterdruppels die op de bloemen vallen, raken ze bedekt met roestige vlekken en verliezen ze al hun schoonheid volledig.

Wanneer de bloei eindigt, moet de watergift worden verminderd.

Euharis eten

Voer de plant kan beginnen zodra de ui is gekiemd. Tweemaal per maand wordt euharis bevrucht met universele mengsels voor bloeiende kamerplanten, of organische meststoffen worden afgewisseld met minerale meststoffen, en wanneer deze laatste wordt gekozen, moet de voorkeur worden gegeven aan die waarbij het stikstofgehalte laag is.

Topdressing duurt tijdens het groeiseizoen en tot de plant bloeit. Daarna moet gedurende enkele maanden de bevruchting worden gestopt.

Alle details van de euharis-transplantatie

Een groot aantal bollen in de pot en regelmatige toevoer van de plant leidt tot het meest decoratieve uiterlijk van de struik. Het ziet er weelderig uit en bloeit rijkelijk.

Daarom moet euharis-transplantatie niet te vaak worden gedaan. De plant verdraagt ​​deze procedure niet erg gemakkelijk en is bijzonder hard in de wortelschade. daarom Het is aan te raden om niet te transplanteren, maar om de euharis over te steken en de integriteit van de aarden coma volledig te behouden door deze eenvoudig naar een ruimere pot te verplaatsen.

Als de plant echter langer dan vijf jaar in dezelfde pot wordt gelaten, kan de euharis ook sterven als gevolg van de beperkte ruimte, volledig verstopt door nieuwe lampen, die gewoon niet genoeg ruimte hebben voor normale voeding en ontwikkeling.

Euharis moet worden getransplanteerd als de plant na de bloei in rust is (bij voorkeur in maart).

Het is het beste om een ​​pot te kiezen voor euharis, die 2-3 cm groter is dan de vorige diameter. Het wordt aanbevolen om de voorkeur te geven aan ondiepe potten, de toename in de container moet voornamelijk betrekking hebben op de breedte, in plaats van de diepte. In het onderste deel van de pot moet worden voorzien van verschillende gaten, die overtollig vocht kunnen afvoeren.

Het volgende moment is de juiste selectie van de grond. De grond moet zeer voedzaam, los en vochtintensief zijn. Je kunt een geschikt substraat kopen in een speciaalzaak, maar je kunt het terrein voorbereiden voor euharis en alleen. Het is voldoende om turf en zand of ander bakpoeder in gelijke delen te mengen en vervolgens het mengsel toe te voegen aan hetzelfde volume compost of bladgrond. Het wordt ook aanbevolen om leem (ongeveer 20%) aan het resulterende substraat toe te voegen. Een andere optie die geschikt is voor de bodem van zuharis is samengesteld uit plaat, heide (of veen), graszodengrond en zand in een verhouding van 3: 2: 1: 1.

Wanneer de tank wordt opgepakt, de grond is voorbereid en een geschikte fase van de ontwikkeling van de plant is begonnen, kunt u beginnen met het zorgvuldig transplanteren van de euharis.

Aan de onderkant van de pot wordt een drainagelaag (bijvoorbeeld geëxpandeerde klei) geplaatst, bovenop - een laag voorbereide grond. Deze laag is gemakkelijk te berekenen als je weet hoe diep de euharis moet worden geplant: als resultaat van het planten, moeten de bollen 3-4 cm diep in de grond zijn (als de bollen niet zijn ontkiemd, mag het de bovenkant boven de grond laten, zodat het groeiproces gemakkelijker waarneembaar is).

Vervolgens wordt de euharis uit de pot verwijderd (om te beginnen kunt u de aarden kluit eromheen voorzichtig losmaken, waardoor het gemakkelijker wordt om deze te krijgen) en wordt deze in een nieuwe gewikkeld, terwijl de plant zorgvuldig wordt ondersteund aan de basis. Hierna wordt de benodigde hoeveelheid grond in de pot gestort en de grond strak aangedrukt.

Euharis: kenmerken van zorg na de bloei

Na de bloei moet euharis zorgen voor een volledige rustfase, die ongeveer anderhalve maand duurt. Het was in deze tijd dat de plant kracht verzamelt voor toekomstige groei en bloei. Daarom hangt de intensiteit van zijn ontwikkeling in het volgende seizoen direct af van de zorg die de Amazonelelie op dit moment levert.

Dus wanneer de laatste bloem is opgedroogd, moeten de bloemstelen worden gesneden (bladeren mogen niet worden afgesneden). Dan kan de plant worden verplaatst naar een minder warme plek en drastisch verminderen. Voeding en spuiten tijdens deze periode mag helemaal niet worden uitgevoerd.

In de rustfase beginnen de bladeren soms geel te kleuren bij euharis. Het moet niet bang zijn, de groene massa in snelheid zal hersteld worden. Het einde van de rustperiode wordt aangegeven door het verschijnen van jonge bladeren uit de grond. Zodra dit is gebeurd, kun je opnieuw beginnen met het water geven en bevruchten van de euharis, en, indien nodig, de temperatuur verhogen naar een hogere.

Euharis, die in rust is, ziet er net zo aantrekkelijk uit als in de groeiperiode. Het is niet nodig om de plant te laten afkoelen, het is alleen belangrijk om water te geven en te stoppen met voeren.

Schadelijke insecten en mogelijke euharis-ziektes

Het meest onaangename ongedierte voor euharis zijn het schaalinsect, Putinite mijt, trips en poederachtige worm.

schaalinsecten heeft meestal invloed op de plant, die zich in een te droge ruimte bevindt, dus de beste maatregel om infectie te voorkomen is een regelmatige bespuiting van de bladeren.

Deze kleine plaag, bedekt met een wasmantel, als een schild, zuigt het sap van de bladeren, waardoor ze beginnen uit te drogen. Het is heel moeilijk om het schild met het blote oog te zien, alleen de resultaten van zijn vitale activiteit zijn merkbaar. Gewapend met een vergrootglas kun je echter de kleinste plaag vinden die zich heel snel rond de plant beweegt. Als een vijand wordt geïdentificeerd, is de behandeling veel gemakkelijker.

In een vroeg stadium worden de grote bladeren van de euharis goed genoeg ingewreven met een spons bevochtigd met een sopje. Maar als de ziekte langer duurt, is het de moeite waard om de plant te behandelen met de Aktara-oplossing en, indien nodig, de procedure om de andere dag te herhalen. Spuit vooral voorzichtig op de binnenkant van het blad, omdat het zich meestal in de plaag bevindt.

verschijning trips ook veroorzaakt door lage luchtvochtigheid, vooral bij te hoge temperaturen. De ziekte manifesteert zich als kleine vlekken op de bladeren, die later samenkomen in een grote reeks. Het gevaar van trips op de euharis is bovendien gerelateerd aan het feit dat dit plaag een drager is van verschillende ziekten, en tegelijkertijd zijn sommige van hen praktisch niet te behandelen. Daarom moet de plant bij het eerste teken van schade onmiddellijk worden behandeld met een insecticide.

graankever manifesteert zich in de formatie op de bladeren van witte klonten, vergelijkbaar met katoen, spint - in het uiterlijk van spinnenwebben tussen de bladeren en veelkleurige vlekken op de bladeren. Ongediertebestrijdingsmaatregelen - behandeling van insecticiden.

In wezen zijn alle hierboven beschreven parasieten bijzonder gemakkelijk om een ​​plant in een droge kamer te infecteren. Правильный уход и регулярное увлажнение воздуха поможет избежать заражения, а если признаки заболевания все же проявились – необязательно идентифицировать конкретный вид вредителя, поскольку правильно подобранный инсектицид позволяет эффективно расправиться с любым из возможных врагов эухариса.

Проблемы при выращивании эухариса

Амазонская лилия не доставляет особых хлопот в уходе. Soms doen zich echter nog steeds bepaalde problemen voor. Overweeg de meest voorkomende.

Als de euharis niet bloeit, kan dit het gevolg zijn van onjuiste temperatuursomstandigheden, een te grote pot of het niet voorzien van de juiste rustperiode voor de plant. Daarnaast moet de euharis-bol voor de bloei voldoende ontwikkeld zijn, soms duurt dit maximaal vijf jaar.

Als de euharis zonder duidelijke reden bladeren verliest, kan dit ook worden verklaard door ongunstige temperatuuromstandigheden of verkeerd water geven (overmaat of gebrek aan vocht). Een kleine hoeveelheid gedroogde bladeren wijst niet op een probleem, het is de moeite waard om je zorgen te maken als het fenomeen constant is, vooral als er donkere vlekken op de bladeren verschijnen voordat ze sterven.

Als de bladeren van euharis bedekt zijn met lange rode vlekken, is het een rode brandwond. Het is noodzakelijk om deze specifieke schimmelziekte te bestrijden door de beschadigde delen van de plant (bladeren en steeltjes) en de daaropvolgende behandeling van euharis met kopersulfaat of een ander koperhoudend fungicide te verwijderen. De reden voor het rotten van de bol kan stilstaand water in het wortelsysteem zijn, of de zogenaamde narcissusvlieg, ook bekend als de zweeftekst. Het is het beste om dit ongedierte preventief te bestrijden, voordat je de bol in de grond plant. Houd hiervoor de lamp drie uur in warm water (ongeveer 45 graden) en droog hem vervolgens goed. Een betrouwbaardere methode - de bollen weken in een oplossing "Aktellika" of medicijn "BI-58".

Planten die last hebben van narcissen vliegen worden meestal aanbevolen om uitgegraven en verbrand te worden, omdat controle als ineffectief wordt beschouwd. Als je de plant echter miserabel gooit, kun je hem in quarantaine plaatsen, uit de naburige kamerplanten halen en een aantal populaire aanbevelingen voor het redden van de bloem uitproberen.

Wat het probleem ook is, het is belangrijk om de oorzaak correct vast te stellen en maatregelen te nemen om de verzorging van de plant te corrigeren, en dan zal de ontwikkeling van euharis snel normaliseren. .

Pin
Send
Share
Send
Send