Tuinbloemen, planten en struiken

Het planten van Dahlia's met knollen in de lente: voorbereiding, kieming, planten

Pin
Send
Share
Send
Send


Dahlia's worden beschouwd als een van de mooiste herfstbloemen. Heldere en kleurrijke dahlia's zullen een echte decoratie zijn van het tuinperceel. U kunt de hele zomer door genieten van de pittoreske bloemen en weelderig gebladerte, tot het begin van de vorst.

Botanische beschrijving

Dahlia, een schitterende schoonheid uit Mexico, in haar vaderland - een wild overblijvend kruid. In termen van middelste band Rusland, zijn groeiseizoen wordt gedwongen om te stoppen met de eerste herfstvorst. Uiterlijk in oktober worden de knollen uit de grond gegraven en de resten van de stengels tot een hoogte van 10 cm afgesneden.Voor opslag worden ze bedekt met een laagje zand of turf en op een koele plaats geplaatst - bij voorkeur in een droge en donkere kelder met een positieve temperatuur en een goede luchtcirculatie.

In de botanische literatuur, de oorspronkelijke naam van het geslacht van deze bloemen - Dahlia (Dahlia). Vervolgens verscheen de tweede naam - Georgina, ter ere van St. Petersburg professor Johann Georgi, maar het bleef alleen in Rusland en de GOS-landen. Beide vormen van de naam worden ook gebruikt: "dahlia" en "dahlia".

De weelderige bloei van de ster van de herfsttuin is het resultaat van optimale bewaaromstandigheden voor knollen in de winter en juist gekozen datums voor het planten van Dahlia's in de lente in de open grond.

landbouwtechniek

Deze prachtige bloemen worden gepropageerd door de wortels en stekken, stekken en zaden te verdelen.

Ongeacht de variëteit houden alle dahlia's van zonnige, open, maar zonder harde windgebieden en goed gedraineerde, losse, organisch-rijke grond. Het moet niet zuur zijn, anders zijn de knollen slecht bewaard in de winter.

Het planten van dahliaknollen in de lente

De lente, meer bepaald, het einde van maart is het juiste moment voor het verdelen van wortelgewassen en de voorbereiding van hun voorplanten. Delen van de knobbeltjes, zorg ervoor dat de rest van de stengel te verlaten. Bij hem in de buurt zijn geconcentreerde slapende knoppen, die zullen ontspruiten. dat maak geen foutvoor het verdelen van de knollen, moeten ze ontkiemen. Het proces in detail is als volgt:

 • in een bak met een laagje aarde verspreiden ze knollen, besprenkeld met turfmengsel of mos en in een heldere, warme kamer (ongeveer 20 ° C),
 • na ongeveer een halve maand zullen de knoppen beginnen te groeien, dan worden de knollen in delen verdeeld, waarbij niet meer dan 2 scheuten op elk worden achtergelaten,
 • snijplekken zijn bedekt met houtas om te voorkomen dat ze gaan rotten.

Op deze manier bereide Dahlia's worden in de grond geplant, met de nadruk op de data waarop aardappelen worden geplant in het gebied (meestal midden april - begin mei).

Belangrijk: de knollen mogen niet volledig worden geplant. Onverdeelde plant geeft veel scheuten, wat leidt tot verdikking van de struik, verslechtering van de kwaliteit van de bloei en de veiligheid van slecht gerijpte knollen.

Het is ongewenst om grote knollen van het voorgaande jaar op onderdelenki achter te laten, omdat nieuwe scheuten vaak niet worden gevormd opslag wortels (of ze zijn iets verdikt). Tijdens opslag sterven deze dahlia's meestal.

Gaten die op de bajonetspleten zijn uitgegraven, zijn gevuld met humus (compost, turfcompost) met 1-2 eetlepels complexe minerale meststoffen. Bij het planten is het nodig om de spruiten met 5-8 cm te verdiepen. Voor lange variëteiten wordt een pin in de buurt van de rand van de put gedreven, waaraan later een struik zal worden vastgebonden. Als dit later wordt gedaan, kan het wortelstelsel worden beschadigd. De aarde wordt overvloedig gedrenkt zodat deze dichter bij de wortels ligt.

Als de knollen al zijn ontkiemd en het planten is vertraagd, kunnen ze eerst in potten worden geplant.

Dahlia stekken planten

De bloei van dahlia's afkomstig van stekken is meestal weelderiger en overvloediger dan bij planten die uit verdeelde knollen worden gekweekt.

Om sterke stekjes te krijgen, moet dahlia goed worden gedestilleerd, rekening houdend met de volgende omstandigheden.

 1. Eind februari worden wortelgewassen in dozen met een mengsel van velhumus en zand geplaatst en overgebracht naar een goed verlichte, warme (ongeveer 15-20 ° C) kamer.
 2. Gedroogde en verschrompelde knollen vóór het planten gedurende 3-4 uur gedrenkt in water.
 3. Korneklubni bedekt met aarde, de nek volledig open latend.
 4. Wanneer de scheuten een hoogte van 5-10 cm bereiken, worden ze gesneden of gescheiden door een scherpe beweging, waarbij een klein stukje knol wordt gevangen.
 5. De stekken worden onmiddellijk getransplanteerd in voorbereide potten, waarbij de plakjes worden gepoederd met een wortelvormingsstimulator. Om hun kneuzingen te vergemakkelijken, kunt u de bladeren afsnijden.
 6. Nadat ze op de pot zijn beland, trekken ze een transparante plastic zak en leggen deze op een warme plaats, waarbij de eerste 5-7 dagen hoog blijven. luchtvochtigheid en beschermen tegen de felle zon.
 7. Na 4-6 weken worden nieuwe wortels en bladeren gevormd. Nu kan de tas worden verwijderd.
 8. Om grote variëteiten goed vertakt te dahlia, knijp de punt van de scheut op een hoogte van 40-50 cm

De stekken blaffen goed en in een pot met water, die periodiek moet worden gewijzigd en gecontroleerd, zodat de temperatuur constant is.

Wortelstekken worden op een vaste plaats geplant in de laatste dagen van mei - begin juni, wanneer de dreiging van terugkerende voorjaarsvorst voorbij is. Bij het planten zijn ze iets begraven voor een betere knolzetting en een grotere weerstand tegen wind, waarbij ze tussen 50 en 90 cm tussen de planten blijven, afhankelijk van de hoogte van toekomstige struiken. Ze bloeien in hetzelfde jaar.

Kwaliteiten waarbij de eerste internodiën van de stekken kort zijn, worden zodanig geplant dat er meerdere knopen in de grond zitten. Tegelijkertijd vormen ze ook de opslagwortels, beperkt tot de okselknoppen. In de toekomst worden planten goed getolereerd opgeslagen. Zelfs als de stengel in een aanzienlijk gebied sterft, blijven de knoppen en opslagwortels die in de knooppunten zijn gevormd, levensvatbaar en worden ze voor reproductie gebruikt. Volgend seizoen kun je er extra stekken en delenki van krijgen.

Dahlia's die in de tuin groeien, worden ook in de zomer gemaakt, maar in de regel hebben dergelijke planten geen tijd om te bloeien tot ze rijp worden.

Jonge groene scheuten van bloemen houden erg van slakken en slakken. Gebruik speciale aas en hekken om de planten tegen ze te beschermen.

Groeien vanuit zaad

Zaadvoortplanting wordt voornamelijk door fokkers gebruikt om nieuwe variëteiten te creëren, omdat de zaailingen niet de hele bijzonderheden herhalen ouder de planten. Maar dwerg niet-terry dahlia's, die meestal "vrolijke kerels" worden genoemd, en donkerbladige variëteiten, worden in de regel door zaden gepropageerd.

Het planten van dahlia's in de lente met zaden wordt zowel op een zaadloze als zaailing manier uitgevoerd.

 1. Het einde van april of begin mei is de tijd van direct zaaien in de grond. Zaden worden in de groeven gelegd tot een diepte van 0,5 cm. Schieten verschijnen 10-13 dagen, als de dagtemperatuur op 16-17 ° C wordt gehouden. Ze worden verdund op een afstand van 25-30 cm van elkaar. Bloei begint in juli en gaat door tot laat in de herfst.
 2. Om de gebruikte zaailingenmethode te versnellen. Zaden worden eerst gekiemd in containers binnenshuis of in een kas, zaailingen bevatten op gemiddelde temperatuur. Zaailingen geplant in afzonderlijke potten. In de bloementuin, gewend aan de zon en de frisse lucht, worden zaailingen geplant wanneer het gevaar van terugkeer van de lentekriebens is verstreken.

In beide gevallen worden in de herfst kleine knobbeltjes gevormd die de winteropslag goed verdragen. In het voorjaar worden ze in de tuin geplant zonder voorafgaande opfok. Bloei vindt plaats in de tweede helft van juli.

In geval van schade aan het plantmateriaal (zaailingen, jonge planten en geroote stekken) met een zwarte poot, wordt het behandeld met een systemisch fungicide.

Gedurende het hele groeiseizoen moeten planten 1-2 keer per week overvloedig water geven, maar niet vaker.

Gedurende het hele seizoen is het aan te raden om 3-4 bloemen te maken met minerale meststoffen, de laatste - niet later dan 20 augustus.

Goede verzorging - de sleutel tot lange bloei. De eerste nachtvorstsignalen geven aan dat dahlia's moeten worden uitgegraven en voorbereid voor winterstalling.

Eigenaardigheden van de lente aanplant van Dahlia's met knollen

De eerste keer dat je dahlia's plant, kan in het tuincentrum worden genomen. Plantmateriaal is zorgvuldig gekozen. De knobbeltjes moeten aan de wortel van de nek worden bevestigd, omdat de knoppen er alleen op groeien. Het is belangrijk om te weten hoe je je eigen dahlia's kunt houden tot de lente, dus de voorbereiding van plantmateriaal voor het komende jaar begint in de herfst.

Overjarige dahlia's, waarvan de geboorteplaats Zuid-Amerika is, overwinteren niet in omstandigheden van centraal Rusland. Om de planten het volgende jaar te redden, worden ze elk najaar gegraven en opnieuw in de lente geplant.

Het is belangrijk om niet alleen op tijd de knollen van dahlia's op te graven en te behouden, maar ook om ze op de juiste manier voor te bereiden op het planten in de lente.

Wanneer ze van een koele kelder naar een warme kamer komen, schieten ze snel uit.

Knollen voor het planten kunnen niet ontkiemen, maar dan kun je pas laat in augustus of in september bloeien - 2 maanden later dan van het geprepareerde plantmateriaal.

Voorbereiding van plantmateriaal en aarde

De site voor het kweken van Dahlia's wordt volgend jaar voorbereid in de herfst - ze brengen rotte organische materie en graven het op. Het is belangrijk om niet alleen rekening te houden met de structuur en vruchtbaarheid van de bodem, maar ook met de zuurgraad ervan. Bloemen houden van een neutrale ondergrond, als het medium zuur of alkalisch is, zullen ze niet in staat zijn om al hun prachtige eigenschappen te onthullen. In de lente wordt de plot genivelleerd en worden gaten gemaakt.

Voorbereiding van dahlia knollen voor aanplant bestaat in hun voorjaar inspectie, afwijzing van slecht bewaard gebleven en ontkieming van de resterende Ones.

Ze gooien alle knobbeltjes weg die van de wortelhals zijn afgebroken: ze zullen geen ziektekiemen geven. Vlekken beschadigd tijdens opslag worden gesneden met een scherp mes, plakjes worden behandeld met groene verf.

Kiemen knollen in een speciale container

Om te ontkiemen, worden dahlia's niet eerder dan eind april uit de opslag gehaald - 2 of 3 weken voordat ze in de volle grond worden geplant. Eenmaal in de hitte en het licht beginnen de knollen erg snel te ontkiemen, gedurende een langere periode zullen de spruiten ontgroeien en zwak zijn.

Voor het ontspruiten van Dahlia's is het niet nodig om goede aarde te nemen. Zaagsel, kokossubstraat, zand zal het doen. Nutriëntenreserve in de knollen zelf is voldoende om de groei van scheuten te starten. Het planten in potten met drainagegaten zorgt ervoor dat planten niet nat worden.

Na het inspecteren van de knollen worden ze op kieming gezet op een warme, heldere plek. Zand of zaagsel wordt in elke container gegoten, de dahlia-knol wordt met de wortelhals omhoog geplaatst (deze moet boven het niveau van het substraat zijn).

Als er een wens is om een ​​zeldzame variëteit te vermeerderen door te snijden, kunnen knollen in maart tot kieming worden gebracht. Volwassen dahlia spruiten worden afgesneden met een scherp mes samen met de hiel en afzonderlijk geroot, en op de knol worden meer knoppen wakker en groeien scheuten.

De volgorde van acties voor het verkrijgen van zaailingen door te snijden:

 • gesneden scheuten steken in het natte substraat,
 • bedek ze met blikjes, zakken of plastic flessen voor het rooten,
 • plaats plakjes op de knollen behandeld met groene verf.

Gebruik voor stekken oude knollen, ongeschikt om te planten. Met deze extra methode kunt u snel de gewenste variëteit vermenigvuldigen en veel zaailingen krijgen voor het maken van bloembedden.

Dahlia's planten in lenteknollen in de volle grond

In Centraal-Rusland kunnen dahlia's niet eerder dan half mei in open grond worden geplant, omdat ze bang zijn voor temperaturen onder 0 °. Bereide knollen worden geplant op een zonnige plaats met vruchtbare grond.

Je kunt toevoegen aan het gat compost of humus, dahlia groeien goed op stikstofrijke, losse grond.

Het plantschema van bloemen hangt af van de variëteit van dahlia's. De afstand tussen de gaten bedraagt ​​50 cm tot 1 meter, afhankelijk van de verwachte grootte van de bus. De diepte van het gat is een schoppenbajonet, als de wortelstok groot is, iets dieper (tot 40 cm). Het onderste deel van de scheuten moet een paar centimeter bedekt zijn met aarde. Geplante dahlia's worden bewaterd en gemout.

Nazorg voor bloemen

Bloemverzorging omvat regelmatig water geven, wieden, voeden, bescherming tegen ziekten en plagen. Hoge en middelmatige kwaliteiten moeten worden vastgebonden en gevormd. Hiervoor worden zaailingen met een hoogte van ongeveer 50 cm gesneden of knijpen de toppen (boven 4 of 6 vellen).

Als je de dahlia toestaat te groeien zonder te snoeien, dan zal er spoedig een knop beginnen te vormen aan de bovenkant van de shoot. Het vertraagt ​​de groei van de overgebleven steeltjes die in de plant kunnen voorkomen. Na verwijdering van het bovenste punt van groei zullen vanaf elke bladoksel laterale scheuten beginnen te ontwikkelen. Ervaren tuinders die uit de eerste twee bladen zijn verschenen adviseren om te snijden, zodat de struik niet te groot wordt en sneller begint te bloeien. In de zomer worden gebloeide bloeiwijzen noodzakelijkerwijs verwijderd, zodat de planten niet zijn uitgeput.

Kenmerken van kunstmest en groeistimulanten:

 1. Om dahlia's in het voorjaar aan te kleden, gebruik geen stikstofhoudende meststoffen. Mest en humus worden toegepast op het gebied waar dahlia's groeien in de herfst, na het opgraven van de knollen. Dan krijgen de planten stikstof in het vroege voorjaar - onmiddellijk na het planten.
 2. Voor de ontluikende fase, wanneer het regent, wordt Kornevin gebruikt om wortelgroei te stimuleren. Dit zorgt ervoor dat het wortelsysteem van de plant in ongunstige omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid blijft.
 3. Begin juni zijn potas- en fosfaatmeststoffen nodig voor bloemen. Ze zullen de vorming van knoppen, betere bloei en voorbereiding van knollen voor de winter helpen.

Dahlia's zijn niet bang voor vorst tot -5 ° C. Graaf ze in opslag in oktober, wanneer het bovengrondse deel helemaal droog is. Tot het moment van graven worden gedroogde stelen niet gesneden, anders worden de knoppen wakker. Het is beter om de knollen met hooivorken van de grond te verwijderen, om ze niet te beschadigen. Beter om het te doen bij droog weer.

Opgevreten knollen worden gedroogd voor opslag. De stengel wordt gesneden tot een hoogte van 10 cm, voorzichtig de grond schrobben met knollen. Snijd alle zieke en gebroken delen van wortelstokken met een scherpe schaar. Voor reproductie volgend jaar, zijn dahlia's verdeeld, waarbij op elke uitgesneden plot een deel van de wortelhals achterblijft.

Het is raadzaam om de knollen te behandelen met een oplossing van fungicide, kaliumpermanganaat of besprenkel met zwavel alvorens het op te slaan.

Het is handig om ze op te slaan in kartonnen dozen, bestrooid met groot zaagsel. De dozen zijn gesloten en blijven tot de lente in de opslagruimte, verwarmde, droge garage of kelder met een luchttemperatuur van 3-10 ° C.

Je kunt dahlia's in de winter in paraffine bewaren. Hiertoe worden gepelde en gedroogde knollen gedoopt in gesmolten paraffine, opgeslagen in een kelder of in een droge, koele ruimte. De voordelen van deze methode zijn dat dahlia's niet uitdrogen en niet vroeg opstaan. In de lente voor het planten worden de knollen ontkiemd, waardoor de paraffinelaag wordt voorgehard.

Bestrijding van ziekten en plagen

De oorzaak van de ziekte van Dahlia's zijn verschillende factoren - virussen, schimmels, voedingstekorten, onjuiste zorg, insectenplagen.

Soms zien bladen op de struiken gerimpeld, bedekt met vlekken. Bladvlekken veroorzaken chlorose, wat zich uit een tekort aan sommige voedingsstoffen manifesteert. Corrigeer de situatie voor het bemesten, controleren en aanpassen van de zuurgraad van de grond.

Gele vlekken met chlorose bevinden zich langs de aderen van de bladeren. Als ze willekeurig op het blad worden verspreid, is het een mozaïekvirus.

Planten geïnfecteerd met een virus moeten worden uitgegraven en vernietigd, zodat de ziekte niet wordt overgedragen aan gezonde dahlia's met insecten of tuingereedschap. De voorbereidingen voor virale ziekten in planten zijn nog niet ontwikkeld.

Schimmelziekten van dahlia's:

 1. Verdikte landing en schaduwrijke plek lokt grijsrot uit. Eerst verschijnt er een grijze bloei op de bladeren en vervolgens verspreidt deze zich naar alle delen van de plant. Tsvetonosy zijn gebogen en knoppen onthullen niet. De besmetting blijft in knollen, kan volgend jaar hervatten.
 2. Als dahlia knoppen verwelken, zijn de toppen hangend, het is bedekt met een wit-roze bloei - dit is fusarium. Bij het graven verschrompelen deze knollen, slecht opgeslagen.
 3. Een andere ziekte van dahlia's is echte meeldauw. Er verschijnt een witte meligleurige bloei op de stengel en bladeren, die dan grijs wordt. Met een sterke laesie bladeren krult, knoppen vallen, is er een groei arrestatie.

Om schimmelziekten te bestrijden, worden fungiciden (Fitosporin, Fundazol, etc.) gebruikt. Ernstig aangetaste exemplaren vernietigen.

Bloemen worden ook bedreigd door insectenplagen - bladluis, aaltjes, insecten, rupsen, koolwormen, witte vlieg, trips. Insecticiden worden tegen hen gebruikt.

Alle moeite om te groeien en voor dahlia's te zorgen wordt gerechtvaardigd door een uitstekende zomerbloei. Ervaring en hard werken zullen bijdragen aan het creëren van een bloemenparadijs van dahlia's op het perceel.

Waar en hoe te planten?

Dahlia's zijn thermofiel en licht nodig. Daarom, voor het planten kiest u zonnige plaatsen, beschermd tegen koude en harde wind. Het plot dat voor dahlia's wordt gekozen, moet minstens 6 uur per dag door de zon worden verlicht. In lage en wetlands overleven planten niet.

Dahlia's groeien op elke grond, maar de beste optie is humusrijke tuinleem. Goed voor dahlia's en losse bemeste zandgrond. De site die bestemd is voor dahlia's wordt zorgvuldig in de herfst uitgegraven en in de lente goed met hooivorken losgemaakt.

In de omstandigheden van de middelste riem worden dahlia-knollen het beste begin juni in de volle grond geplant, wanneer de dreiging van terugkomende vorst volledig wordt omzeild. Более ранняя посадка требует обязательного укрытия.

На выбранном месте выкапываем лунки глубиной на штык лопаты. В них кладем любую имеющуюся органику — перепревший навоз, листовой перегной, компост — и добавляем 20-30 г суперфосфата. Стебли георгин — высокие и полые внутри, поэтому могут легко ломаться под ветром. Чтобы этого не случилось, растениям нужны опоры. Voor het planten, plakken we houten pinnen 1-1,5 m hoog voor de kousenbanden van groeiende Dahlia's in de grond bij elke opening.

Het is beter om dit van tevoren te doen om de wortels niet te beschadigen! Vervolgens planten we de knollen 2-3 centimeter onder het bodemniveau met de wortel van de nek. We geven onze planten water en mulchen de gehakte houtschors.
Dahlia's bloeien meestal eind juli - begin augustus. Er is al bijna het najaar, met de eerste nachtvorst. En ik wil dat onze prachtige dahlia's wat langer bloeien!

Om de termijn van bloeiende dahlia's te verlengen, plant ik knollen in de grond al met spruiten! Ik zal je vertellen hoe ik het doe.
Begin april knollen oppakken uit de opslag in de kelder. Ik stop het in een kartonnen doos en doe het op
glazen loggia met een temperatuur van ongeveer +15 ° C. De eerste spruiten komen binnen 2 weken uit. Daarna plant ik knollen in grote potten met aarde en veenmos. Ik wortel de wortel kraag met 5-6 cm. Dit draagt ​​bij tot een betere knolvorming, en beschermt vervolgens de nieren tegen bevriezen tijdens mogelijke voorjaarsvorst.
Naarmate de jonge scheuten groeien, verwijder ik de stiefkinderen - dit is nodig voor de ontwikkeling van grotere bloemen. Midden mei plant ik dahlia's in de bloembedden als schuilplaats. En begin juli beginnen ze al te bloeien! Dus verleng ik de bloeitijd van mijn favoriete dahlia's voor een hele maand!

Hoe te zorgen?

In het algemeen is de zorg voor dahlia's niet moeilijk en omvat het dezelfde activiteiten als voor andere sierplanten. Er zijn echter individuele functies. Natuurlijk kun je dahlia's laten groeien volgens het principe van 'geplant en vergeten'. Maar als we weelderige en lange bloei willen bereiken, moeten we ons aan bepaalde regels houden. Met andere woorden, we moeten onze dahlia's correct begeleiden!

Ten eerste vormen we een struik correct. Om dit te doen, verwijderen we regelmatig de opkomende stiefkinderen - zijscheuten die in de bladoksels groeien. De overtollige scheuten worden uitgebroken aan de basis en we knijpen de belangrijkste uit na de vorming van het 4e-5e paar bladeren. Zonder dit zal de struik dom groeien ten koste van de bloei.

Ten tweede, verwijder periodiek de knoppen op de zijscheuten. Dan zullen de centrale scheuten grote bloemen geven en de bloemstelen zelf zullen langer en sterker worden. Als dit niet gebeurt, "sproeit" de struik op veel kleine bloemen. Ten derde verwijderen we onmiddellijk de verdorde toppen. Hierdoor stimuleren we de vorming van nieuwe knoppen en verlengen we de bloei van onze dahlia's.

Bij warm weer zijn dahlia's niet goed, omdat hun holle stelen snel hun turgor verliezen. Tijdens dergelijke periodes moeten planten overvloedig water geven en mulchen van de grond om vocht te behouden.

In de periode van groei en bloei na zware irrigatie voeden we onze dahlia's met complexe minerale en organische meststoffen. Het voeren wordt uitgevoerd met een interval van 10 dagen. Sinds september stoppen de watergift en voeding.
Om dahlia's te beschermen tegen bladluizen, die zich voeden met het sap van bladeren, stengels en knoppen, spuit de struiken met een infuus van uienschillen of knoflook. Wel helpt overvloedige wasbladeren met zeepwater. In noodgevallen gebruiken we insecticide preparaten.

Eind september - begin oktober graven we zorgvuldig de dahlia-knollen op, anders sterven ze aan de vorst.
Voor het graven worden de stelen gesneden op een hoogte van 3-4 cm van de wortelhals. We maken de knollen van de grond schoon, desinfecteren de plakken met een sterke oplossing van kaliumpermanganaat en poeder met geplette houtskool. Vervolgens drogen en verwijderen voor opslag - tot de lente.

Hoe dahlia knollen te bewaren in de winter?

In de winter worden de dahliaknollen opgeslagen in een droge, koele kamer - in de kelder, in de kelder of op een verwarmd balkon bij een temperatuur van + 3-7 ° C. De onderkant van de doos is bekleed met papier, zodat er vrije randen blijven. Vul de droge grond met een laag van 3 cm, leg de knollen en dek deze af met een laag aarde. De doos is "verpakt" met uitstekende randen van het papier. In plaats van land kunt u zand, zaagsel, zachthout, turf of perliet gebruiken.

Hoe te vermenigvuldigen?

Dahlia's planten zich voort door de knollen of stekken te verdelen.
Knollen dahlia delen onmiddellijk voor het planten. Snijd de wortelknollen voorzichtig af met een scherp mes. Elk van de ontvangen delen moet ten minste één kijkgaatje hebben. De resulterende delenki onmiddellijk geplant in de grond.

Snijden dahlia's doen. In april, wanneer spruiten met een hoogte van 5-7 cm verschijnen bij de wortelknollen, snijden we verschillende stukken met een "hak" - dat is een klein stukje knol. Let op: er moeten 1-2 scheuten worden gelaten, waarvan vervolgens nieuwe planten zullen ontstaan. Plaats de snede op het handvat en het knolproces voor het ontsmetten van houtskool. We schenken een voedzame tuingrond in de pot en voegen er bovenop een laag grof rivierzand toe. We bevochtigen het substraat en planten de stekken tot een diepte van 3-4 cm. We bedekken de pot met een plastic zak en leggen deze op een warme, heldere plek. We planten dagelijks water. Na 2 weken zullen de stekken wortel schieten en kunnen ze in de volle grond worden geplant.

Hoe dahlia's te gebruiken in tuinontwerp?

Dahlia's in verschillende kleuren en vormen zien er geweldig uit op aparte bloembedden. Vooral in enkele beplantingen zijn vooral bloeiende en grootbloemige variëteiten spectaculair. Dahlia's met lange en sterke bloemstelen zijn erg goed voor bosknipsels.

Grote variëteiten beter geplant langs hekken en hekken. Dwerg- en bloembedden zien er gezellig uit in beteugeling langs de sporen, in rabatki en bloemstelsels in gezelschap van andere planten.
Het maakt niet uit hoe je dahlia's in je tuin legt, ze zullen elke aanplant verlevendigen, waardoor ze de nodige helderheid, hoogte, trapsgewijs volume en een heerlijk licht opengewerkt gevoel krijgen!

Voorbehandeling van planten

Wortel en uitwortelverband.

(Grondwater mag niet boven 60-70 cm uit het grondoppervlak komen). Met een hogere stand van het grondwater, rabatki, bloembedden of richels met Georgiërs moeten worden verhoogd door het verdiepen van de paden, groeven en het aangrenzende plein. In andere gevallen is het niet handig om ruggen, bedden of richels te maken die boven het omliggende gebied uitsteken.

We zullen de keuze van een plaats voor het planten van dahlia's overwegen om het grootste decoratieve effect op de achtertuinen van bloemenliefhebbers te verkrijgen.

Als je dahlia-zaailingen hebt genomen, moet je tot half mei wachten met de landing.

Dahlia's, zoals elke bloemplant, worden niet beschermd tegen verschillende ziekten en plagen. Daarom moet het vraagstuk van de bescherming op verantwoorde wijze worden benaderd.

Een plek kiezen voor het planten van dahlia's

Als bodem is de beste optie een mengsel van turf, zand en perliet. Grond moet worden voorgevuld. Als de plantcontainer van plastic is, is het wenselijk om er gaten in te maken. Van bovenaf worden de beplante zaden besprenkeld met zand vermengd met de grond en uit een sproeifles gespoten.

Mooie planten met prachtige bloemen zijn niet grillig, maar ze zijn altijd in staat om bloemblaadjes van verschillende groottes, verbluffende tinten en delicaat aroma te geven.

Hoe minder scheuten van één stengel worden gegroeid, des te meer worden ze ontwikkeld. Om deze reden, en om mooie en sterke bloemen te krijgen, hebben we ook pasynkovanie nodig. Het is nodig om het op jonge leeftijd uit te voeren, wanneer de extra exemplaren uit de struik worden verwijderd - zwakke en gebroken stengels, die alleen aan levengevende sappen trekken, maar geen resultaat opleveren. Experts raden aan slechts een paar stelen in de struik te laten staan, dit is een ideale optie voor een plant. Categorieën: Perennial Flowers Flowers for a bed

Dahlia's planten

. In stekjes van planten, is in de regel een stengel over, maar soms, om een ​​bushiness van de bush te geven, wordt de top van de plant geknepen over de derde knoop, en de plant ontwikkelt zich in twee stelen.

Stekken en hybride zaailingen worden meestal dieper geplant, tot 8-10 cm

In de zuidelijke regio's met een droog klimaat, regelen ze vaak diepe gebieden voor dahlia's, die aan alle kanten zijn omgeven door aarden walsen, zodat deze 's nachts kan worden gevuld met water uit aryk, watertoevoersysteem of een bron.

Dahlia Garter

Bijna nooit problemen met zaailingen. Het is goed ontwikkeld en wordt goed getolereerd.

Prachtige kraagdahlia's in je tuin

Het binden van de bloemen is noodzakelijk omdat ze gemakkelijk breken bij sterke windstoten. Dit moet worden gedaan tijdens de rijping, wanneer de spruiten net beginnen te reiken naar de zon. Mee eens, het is veel gemakkelijker om een ​​kleine pin te installeren en van tevoren een ribbel te organiseren, in plaats van later, wanneer de plant een volwassene wordt en bloeit, bederf je zijn wortelsysteem met een slip van de kousenbandpen.

Water geven en bemesten

Dahlia's onderscheiden zich niet door grilligheid en kunnen perfect overleven, zelfs in de schaduw van grotere planten. Georges mag op bijna elke grond groeien: zwarte aarde, zand en klei. Echter, de chernozem en klei worden, wanneer ze droog zijn, zeer sterk, dicht, wat de vorming van het wortelsysteem compliceert, en wanneer ze worden gedroogd worden ze bedekt met scheuren en scheuren ze de wortels van de planten.

In grote dahlia-variëteiten, om de grootte van de bloeiwijzen te vergroten, verwijder je alle laterale scheuten die verschijnen van de bladoksels, de zogenaamde stiefkinderen.

. Cherenkovye plant beter om twee planten onder elke staak te planten. Overweeg tegelijkertijd om plantengroei te overwegen. Meststoffen kunnen op verschillende manieren op planten inwerken.

Onze aanbevelingen hebben allereerst betrekking op de middelste zone van de voormalige Sovjet-Unie, evenals op plaatsen die in klimatologische omstandigheden dicht bij de middelste gordel liggen

Bescherming tegen oververhitting

Het planten van gekiemde wortelstokken begint met de voorbereiding van putten voor aanplant tot 30 cm diep, die overvloedig met water worden gegoten. Voordat je een dahlia in het gat plant, plaats je een paal waaraan je de struik vastmaakt. Na het planten van een knol is het niet wenselijk om in een paal te rijden: dit kan het wortelgestel van de plant beschadigen.

Bovendien helpt het goed in de strijd tegen bepaalde ziekten, in het bijzonder met fusarium, bodembeperking. Van deze onplezierige en vrij frequente ziekte, beginnen de toppen en toppen van dahlia te vervagen, waarbij bruining van de lagere delen van de plant optreedt.

Het is belangrijk om de zaailingen niet te nat te maken en deze matig te besprenkelen.

Deze soort heeft een serieus verschil met andere soorten en variëteiten, omdat het wordt beschouwd als de enige eigenaar van originele, dunne en lange bloembladen in bloemen.

Zorg voor dahlia's in de herfst

Dahlia's zijn veeleisende systematische en zeer goede bewatering.

Voor dahlia's ontwikkelt het wortelsysteem zich goed in brokkelige grond, dus is het noodzakelijk om turf en rivierzand toe te voegen - 1/6 van de grootte van de fossa, waarin de dahlia-knol wordt geplant (kleimaat 30X30X30) - in klei, evenals zwarte aarde. centimeter). Als de grond zandig is, dan is het voor 1 gat nodig om land toe te voegen in de hoeveelheid van één emmer en snel te schoppen met zand.

. Als je alle stiefkinderen laat ontwikkelen op de stengel, vooral in het onderste deel, bloeit de bloei en neemt deze af, de grootte van de bloeiwijzen neemt af. Daarom moeten ze aan het begin van het uiterlijk en mogelijk dichter bij de stengel worden verwijderd. Bovendien vallen de lagere scheuten vaak af van de hoofdstam, waardoor de kans groter wordt dat parasitaire schimmels in de getroffen gebieden van de sporen terechtkomen, en dit kan leiden tot de dood van het hele bodemgedeelte van de plant, vooral bij nat regenachtig weer.

Naald Dahlia

(Bijvoorbeeld Midden- en Zuid-Oeral, zuidelijke regio's van West-Siberië, Altai, Kha-barovsky (zuidelijk deel) en Primorsky Krai, Wit-Rusland, Baltische republieken, noordwestelijk deel van Oekraïne, enz. Voor de zuidelijke regio's en gebieden van Rusland, Oekraïne Voor de Kaukasus en met name de republieken in Centraal-Azië moeten passende wijzigingen worden aangebracht, zowel wat betreft aanplant en oogst als in de agrotechnologie.

Als meststof voor arme grond wordt rottende mest in het gat met de grond gedaan, waarna de knol wordt neergelaten en bedekt met aarde. Om de struiken weelderig te maken, moet u de plant voeden. De eerste voeding vindt plaats tijdens het landen van knollen (een toorts in het gat leggen). De tweede moet produceren met het uiterlijk van de eerste bladeren. Voor haar nemen we organische of roer mest met water.

Bolvormige dahlia

De ziekten van dahlia's omvatten schimmelziekten, die bijdragen aan beschaduwing en verwaarlozing van aanplant. Als een gevolg van deze ziekte verschijnen bruine vlekken op de bladeren, deze worden geleidelijk droog en vallen af.

Zaaiende zaden voor zaailingen kunnen op verschillende tijdstippen worden uitgevoerd, te beginnen in maart en eindigend in april.

Anemone Dahlia

Voor het uitstappen zijn de knollen verdeeld, snijdend volgens de wortelhals. Het is beter om voor de kieming te delen, om de wortels niet te verergeren. Op geen enkele manier moet men streven naar een kleine verdeling van de knol: kleine delen ontwikkelen walgelijk en geven niet genoeg bloeiwijzen, naast slechte. Hoe sterker de wortel, dat wil zeggen, bestaat uit 3 of 4 knollen, hoe meer je ervan kunt krijgen met volle bloeiwijzen van dahlia's. Zo'n wervelkolom heeft de mogelijkheid om 2-3 stelen te laten lopen. Als je meer laat, dan zijn de bloeiwijzen veel kleiner.

Passyny-forge dahlia's moeten regelmatig zijn, te beginnen vanaf het moment van planten in de volle grond en tot de middag verschijnen in de bladoksels van de hoofdstelen.

. Lage plantages worden geplant in de eerste rij, middelgrote hoogten in de tweede, hoge en zeer hoge variëteiten in de derde, en de vorm, kleur en grootte van sociale dahlia worden ook in rekening gebracht.

Dahlia: kleurrijke tuindecoratie (foto's)

Selectie van plantplaats en grondvoorbereiding

Bij het kiezen van een plaats voor het planten van Dahlia's, is het noodzakelijk om rekening te houden met enkele van hun biologische kenmerken: een relatief kort groeiseizoen, een grote behoefte aan deze planten voor vocht, dat sterk toeneemt met toenemende omgevingstemperatuur, en de grotere broosheid van hun kruidachtige stengels, waarvoor een aanpassing aan de inzet nodig is

Vroege bloei kan worden bereikt door te kleuren. De as worden scheuten genoemd die uit de sinussen van de zijbladeren komen. Scheuten worden gesneden tot het vierde paar bladeren: dan zal je struik erg weelderig zijn.

Een andere ziekte - witte rot, zijn tekenen van voorkomen zijn verwelkingsverschijnselen met de vorming van vlekken op de stengels. Ook kunnen soms op dahlia's natte bacteriële en bruine rot, bladvlekken en andere ziekten voorkomen, die kunnen worden beheerst door fungiciden en andere biologische additieven, evenals preventieve middelen.

Na het planten moeten de zaadcontainers worden afgedekt met glazen of plastic zakken en ze vervolgens op een heldere, warme plaats zetten. Scheuten zullen je niet laten wachten. Ze verschijnen over een paar dagen. Bij het verschijnen van scheuten ruimt het asiel op, maar deze procedure wordt geleidelijk aan in de kieming van zaailingen.

Landingsfuncties

De ongelooflijke schoonheid van dahlia's is gewoon geweldig, omdat elke bloem een ​​echt kunstwerk is met vlezige en vrij grote bloemblaadjes van charmante vorm.

Dahlia's zijn veeleisend voor systematische en zeer goede bewatering. Dit betekent dat het nodig is om de planten vaak water te geven, maar beetje bij beetje. De grond rond de plant moet worden bevochtigd tot een diepte van slechts 25-30 cm, dit is voldoende. Als je het overdrijft en de stagnatie van vocht rond de plant organiseert, zijn ziekten of de dood van de plant mogelijk, omdat het wortelsysteem van dahlia's geen overmatig vocht verdraagt.

Om een ​​groot aantal full-sized bloeiwijzen te verkrijgen, is het creëren van een dahlia-struik van het grootste belang. De stiefzonen die ontstaan ​​in de bladoksels moeten worden geëlimineerd met de bladeren, en vanaf de 3e-4e internodieën mag het de scheuten verlaten totdat ze bloeiwijzen vormen.

. In de regel worden alle stiefkinderen met bu-tonen naar de internode vóór het knooppunt verwijderd.

Aanplant wordt aanbevolen bij bewolkt weer of 's avonds

. Tijdens de herfst ploegen (graven), organische, vooral onvoldoende ontbonden, meststoffen, bijvoorbeeld, mest, turf-fecaliën, verschillende compost, worden ingevoerd, terwijl in het voorjaar ploegen - hout as, turf (oud), superfosfaat. Soms, in het bijzonder wanneer er een tekort aan organische meststoffen is, brengen ze bloemmengsels of andere gemengde meststoffen binnen. Mest en compost leveren een bijdrage in hoeveelheden van ongeveer 3 tot 6 kg per 1 m2, turfuitwerpselen en vogelpoep - van 1 tot 2 kg. Bemesting van de bodem met ammonium en andere nitraten, ureum (synthetisch ureum), kaliumzout, kaliumchloride en dergelijke zijn licht verteerbare chemicaliën bij het graven (ploegen) is onpraktisch omdat ze gemakkelijk uit de akker worden weggespoeld en niet door dahlia's worden gebruikt . Kalium wordt echter aanbevolen om aan kleiachtige bodems te worden toegevoegd.

De bodemstructuur wordt verbeterd door er organische stoffen aan toe te voegen. Zulke additieven kunnen mest (vers of verrot), humus (plaat of mest), compost van verschillende gehalten, turf, grond met turf, afschuifsnijden en andere organische materialen zijn die gemakkelijk in de grond kunnen worden ontwikkeld. Om de waterdoorlatendheid van zware, zwevende kleigronden te vergroten, kunnen zand (met name grofkorrelige), grind, turf, turf en steenasas en zelfs kleine (vooraf gezeefde en gewassen) steenkoolslakken, evenals andere neutrale materialen worden geïntroduceerd. .

(Of andere ondersteuningen).

Raad. Побеги нужно удалить как можно раньше: с появлением первой завязи. Низкорослую георгину пасынковать не нужно.​

​О том, как сажать и выращивать многолетний цветок василистник, узнайте здесь.​

​После того, как всходы подросли, их пикируют в отдельные емкости. Во время пикировки рассада углубляется до первых листочков. Грунт в этом случае готовится из смеси песка и торфа с добавлением менее половины от общего количества дерновой земли.​

​Шаровидные георгины - красота вашего сада​

Bemesting kan het beste gebeuren tijdens het besproeien van de planten. Het is erg handig om zowel as van hout, superfosfaat en stikstofmeststoffen, organische meststoffen in de vorm van compost of mest met water aan te brengen.

reproduktie

Bij het planten van een wig dahlia knol, voor riem kousenband, is het noodzakelijk om onmiddellijk te starten, om de wortels daarna niet te vernietigen.

. Snijplanten of planten gekweekt uit gedeelde knollen, voor het zaaien voor het planten, worden zwaar met water gegoten, en zorgen dan voor de aarde met een kluit aarde, proberen de planten niet te beschadigen en de kluit niet verstoren, ze leven in een voorbereid gat. Ringvormige gaten worden gemaakt rond de geplante planten, of de gaten zijn volledig geblokkeerd en ze zijn onvolledig om irrigatie te vergemakkelijken. Later, tijdens het bewerken van de grond, wordt de put geleidelijk genivelleerd en worden groeven gemaakt voor irrigatie. Geplante planten worden onmiddellijk op de staken vastgemaakt (afhankelijk van de hoogte van de plant in 2-3 plaatsen en meer). Naarmate de planten groeien, gaat de kousenband verder. Onmiddellijk bij het planten van planten, is een label met de naam (of het nummer) van de plant bevestigd aan de top van de brandstapel.

In het geval dat de grond die is voorbereid voor het planten van Dahlia's behoorlijk vruchtbaar is, is het raadzaam om meststof niet toe te voegen aan het hele gebied, maar alleen in de put tijdens het planten.

Het wordt aanbevolen om turf, klei, vermiculiet en andere vochtabsorberende materialen toe te voegen aan diepe zandgronden, die zelfs bij frequente en intensieve irrigatie geen vocht vasthouden in de bovenste lagen van de grond.

Het is noodzakelijk om een ​​plot te kiezen voor het planten van Dahlia's op een manier die het meest geschikte microklimaat voor hen garandeert.

Ongediertebestrijding en ziektebestrijding

De derde keer moet je dahlia's voeden begin juni om het wortelstelsel te versterken. Daarna moet de grond rond de struik regelmatig worden losgemaakt, zodat de wortelstok toegang heeft tot zuurstof. Voortdurend dode bloemen verwijderen, omdat ze niet alleen het algemene uiterlijk van de struik verwoesten, maar ook de opkomst van nieuwe knoppen voorkomen.

En de regels voor het planten en verzorgen van hibiscus worden in detail beschreven in dit artikel http://greennirvana.ru/rasteniya/cvety/gibiskus-sadovyy-posadka-i-uhod.html.

Voor vroege weelderige bloei moeten dahlia-zaden in mei worden geplant

Deze soort is de trotse eigenaar van weelderige bloeiwijzen met bloemblaadjes van verschillende lengtes, die zijn gerangschikt in verschillende ringen, en vormen een charmante dahliabloem.

Niet-pretentieuze dahlia's eisen veel water en voeding

Deze bloemen zijn dol op de natte basis, het is onmogelijk om het te laten drogen, evenals de vorming van een korst van regen en water, die mulchen met zaagsel met een kleine laag van zes tot negen centimeter vereist.

Pompoen, kraag, dwerg en alle kleinbloemige soorten georgie zijn niet stiefzoon.

Het gebruik van dahlia's in landschapsontwerp

. De meest geschikte meststof hiervoor is mest of bladhumus en compost vermengd met houtas of ovenroet. 3-4 eetlepels as worden toegevoegd aan een emmer humus of compost, meng goed en giet ongeveer 1/4 van het mengsel in elk gat, meng het met aarde en plant dahlia's. Sommige fokkers brengen verse paardenmest in de put wanneer ze dahlia's planten als meststof. Dit gebeurt op de volgende manier: inzetten in de pre-per-pan-site op plaatsen die bestemd zijn voor aanplant, een inzet van 40x40x40 cm wordt bij elke staak uitgegraven, 1/3 van de staart van een paard wordt op de bodem van de paal geplaatst, deze is bedekt met aarde en put verdichte voet. Er wordt lichte humusgrond op deze aarde gegoten (van humus van bladeren en mest, met maximaal 20 g superfosfaat en een eetlepel as toegevoegd aan elk gat). Dit mengsel is goed gemengd, er is een gat van 15 cm diep in gemaakt en gevuld met water. Wanneer het water in het gat volledig wordt opgenomen, worden voorgekweekte dahlia's geplant.

Onderweg moet worden opgemerkt dat de aanwezigheid van grind en kleine stenen in de grond gewoonlijk de normale ontwikkeling van dahlia's niet belemmert.

Voor de snelle groei van planten is het nodig om de grond te verwarmen en planten goed te planten om het relatief korte groeiseizoen optimaal te benutten.

Als je in de lente vragen hebt over het planten en verzorgen van dahlia's, kun je de video voor de duidelijkheid raadplegen.

Dahlia's, zowel eenjarig als meerjarig, worden veel gebruikt in het ontwerp van bloembedden en rabatok. In de regel worden ze geplant in groepen die verschillende variëteiten combineren. Afzonderlijk aangeplante dahlia-struiken zien er ook prachtig uit.

Nadat de dahlia's wortel hebben geschoten, moet u bemesting toevoegen, bestaande uit de helft van de dosis van een complexe meststof. Binnenkort zal het nodig zijn om een ​​kneep boven het vierde paar bladeren te maken.

Dahlia na de winter: kiemen

Als je na het planten een mooie plant van hoge kwaliteit wilt krijgen, maak je dan klaar om het vrije tijd te geven.

Dahlia's mogen op bijna elke grond groeien: zwarte aarde, zand en ook klei

In veel variëteiten van dahlia's, vanwege de eigenaardigheden van hun ontluikende bloei, is het noodzakelijk om niet alleen zijscheuten te verwijderen, maar ook extra knoppen, vooral wanneer dahlia's worden gekweekt voor het snijden of voor demonstratie op tentoonstellingen.

In de volgende dagen na het planten, is het noodzakelijk om de planten regelmatig en overvloedig water te geven.

Dahlia's - ontscheping en verzorging

. Daarom moet het dahlia-beplantingsgebied worden beschermd tegen de wind en vooral tegen de winden die domineren in dit gebied en vooral "schadelijk" zijn voor dahlia's. In het midden van Los en in de oostelijke regio's van de voormalige USSR, zijn dergelijke winden voornamelijk de noordelijke, noordwestelijke en noordoostelijke en voor de zuidelijke en zuidoostelijke regio's van het land - de noordoostelijke, oostelijke en zuidoostelijke (dat wil zeggen droge wind). Sterke noordelijke, noordwestelijke of noordoostelijke winden, vooral bij relatief lage temperaturen (+ 1-1-4 °), leiden vaak tot mattering van planten, vooral vers geplant in de grond uit kassen en kassen en geen tijd om gehard te worden.

Het is beter om de grond in de herfst te gaan voorbereiden op dahlia's, namelijk om de grond tot een diepte van ongeveer 30 cm op te graven en minerale meststoffen (superfosfaat en kaliumsulfaat) en humus te introduceren. Twee weken voor de dag waarop het plan is om dahlia's in de lente in de volle grond te planten, is het raadzaam om de struik opnieuw op te graven, maar niet zo diep, ongeveer 20 cm, en opnieuw te bemesten.

De meest populaire variëteiten van jaarlijkse dahlia's zijn variëteiten als "Jolly Fellows", "Figaro Mix", Harlequin Mix "en" Piccolo Mignon Mix ".

Zaailingen kunnen worden geplant in de volle grond na het einde van alle nachtvorst. De afstand tussen de struiken moet 30-60 centimeter zijn, afhankelijk van hun grootte.

Meesterwerkbloemen zijn moeilijk te zeggen, zelfs waar ze op lijken. Hoogstwaarschijnlijk is dit de creatie van sommige krachten, waarvan we het bestaan ​​alleen maar kunnen raden. Een elegante, mooie en onvergetelijke bloem zal een echte versiering van de tuin zijn.

Bodemvoorbereiding voor dahlia

Als tijdens het planten van dahlia's de bronnen niet werden bemest, dan zou de eerste aanbrenging van meststoffen moeten volgen binnen 1-2 weken na het planten. In eerste instantie zou je de plant moeten voeden met organische materie en het goed doen. Van verschillende kanten van de struik moet je 2-4 gaten graven, de diepte van de schoppen in de bajonet, de organische stoffen daar precies brengen en gewoon met de aarde in slaap vallen.

Knollen opslaan in de winter

Dahlia's zijn niet grillig en kunnen zelfs in de schaduw van grotere planten goed overleven, maar het moet duidelijk zijn dat in dit geval verlies aan bloeikwaliteit mogelijk is. Daarom worden dahlia's in de halfschaduw geplant, bijvoorbeeld in de buurt van kleine struiken, heggen of op plaatsen waar gedeeltelijke schaduw mogelijk is. Je zult dus niet verliezen in de schoonheid van de struik, maar zult overvloedige bloei krijgen.

Meestal worden dahlia's op de kleurtonosny scheuten gevormd in groepen van drie, waarvan de gemiddelde knop sneller groeit, maar het heeft vaak een kortere steel, soms niet erg geschikt om te snijden

. De frequentie van irrigatie wordt geregeld afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid.

De voorwaarden voor het planten van Dahlia's in de volle grond zijn afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in het gebied.

Jaarlijkse dahlia's: planten en verzorgen

Als de grond waarop dahlia's moeten worden geplant, die niet structureel is en er geen voldoende organische stoffen zijn die de structuur verbeteren, momenteel beschikbaar is, tijdelijke lokale verbetering van de structuur in de putten.

In de zuidelijke en zuidoostelijke regio's, sterke winden, niet-bestaande droge en verwarmde lucht, drogen de planten en de grond op en kunnen leiden tot het drogen (verbranden) van jonge bladeren en de bovenkant van de stelen van dahlia's.

In de herfst na strenge vorst, wanneer de stengel sterft, worden de knollen voorbereid voor opslag in de winter. Deze periode valt meestal eind september - begin oktober. Knollen worden uit de grond verwijderd, de stengel wordt tot 10 cm gesneden en daarna moeten alle knollen worden ontbonden om te drogen. Als er geen kas is waarin dit kan worden gedaan, zoek dan een kamer om de knollen te ontbinden en alle ramen en deuren te openen.

Siteselectie

Bij landschapsontwerp worden dahlia's gebruikt als soliterplant en in combinatie met andere planten.Om ervoor te zorgen dat de zaailingen geacclimatiseerd worden, is het aanbevolen om het een paar dagen te bedekken met een speciaal dun bedekkingsmateriaal of, zoals veel tuinders, met donkere plastic flessen waarin eerder gaten zijn gemaakt voor normale ventilatie.

Unieke anemoonvormige dahlia's op het zomerhuisje


Als tijdens het planten van dahlia's meststoffen worden toegepast, kan de volgende grondbemesting ongeveer een maand worden overgedragen. Tijdens deze periode zal de plant veel moeite doen om een ​​sterke groene struik te maken en bemesting vereisen.

Het is raadzaam om geen bloemen in de grond te planten, waar de luchtvochtigheid constant kan toenemen, het is zeer schadelijk voor het wortelsysteem. Ook raden deskundigen aan om bij het planten te werken met drainage, om het uit geëxpandeerde klei of gebroken steen te halen.. De gemiddelde knop in dergelijke gevallen moet worden verwijderd, waarna langere knoppen met weelderige knoppen groeien vanuit de zijknoppen. In dahlia's van krachtige ontwikkeling verwijderen ze, ongeacht hun lengte, behalve de stiefzonen enkele van de lagere bladeren als ze de wortelkraag bedekken. Dit draagt ​​bij aan de betere rijping van knollen en staat geen sterke verdikking van de romp toe.Bij droog en warm weer wordt de eerste week na het planten dagelijks water gegeven, later minder, maar met een dergelijke berekening dat de grond onder de Dahlia's altijd nat blijft.In de middelste zone worden Dahlia's na juni 1-10 door volgroeide planten in de volle grond geplant

Meestal hebben tuinders en amateurtelers moeite met het voorbereiden van de grond voor het planten van Dahlia's bij het kweken van nieuw toegewezen percelen in collectieve tuinen. Dergelijke percelen worden in de regel toegewezen aan velden, weiden of bosgebieden. In dergelijke gebieden is de akkerbouwlaag meestal dun of is de aarde maagdelijk (of aanbrengend) met een dunne laag van humus en podzolis of een kleibodem op een diepte van 10-15 cm. Dergelijke bodems hebben vaak een sterke of zeer sterke zuurgraad (pH 5 -4). Hoewel dahlia's een overmaat en gebrek aan zuurgraad in de bodem tolereren, groeien ze en bloeien ze het best op zwak zure en neutrale gronden. Het remt de ontwikkeling van dahlia's en sterke alkalische grond. Het beste voor beginners is om de bodem te analyseren op zuurgraad. Bij pH 4-5 is het noodzakelijk om gehydrateerde kalk toe te voegen in een hoeveelheid van 30 tot 100 kg per 100 m2 oppervlak. Bodems zijn sterk alkalisch met een pH van meer dan 8,5 en zijn nodig om aan te zuren. Het is het beste om turf voor dit doel te introduceren.​.​Na het drogen de stengel tot 4 cm inkorten en alle wortels afsnijden en de gesneden coupes met ongebluste kalk besprenkelen. Hierna worden de knollen in deze toestand nog een week bewaard bij een temperatuur van 19-25 ° C.Als je stoepranden, linten of kleine rabatki neemt, is het gebruikelijk om laaggroeiende soorten dahlia's te planten, zodat ze andere bloemen en planten niet verdoezelen.Het planten van zaden in open grond in centraal Rusland wordt eind mei aanbevolen. Dit wordt verklaard door het feit dat het planten van zaden op een later tijdstip ertoe zal leiden dat de dahlia niet eerder dan augustus zal bloeien. Geplante zaden moeten worden afgedekt met plasticfolie tot ontkieming.


Het planten en verzorgen van dahlia's is een tijd die u met voordeel zult doorbrengen, omdat het niet jammer is om slechts een paar uur per week te besteden aan het kweken van prachtige bloemen.

Van het oververhitten van de aarde met de zon, moet de loopcirkel van bloemen worden bedekt met een dakpan, een oud karton of karton. Op warme dagen worden de struiken 2-3 keer besproeid met warm water. Fading bloemen worden afgesneden in de tijd. Dahlia's reageren erg goed op bladvoeding (vijftig tot zeventig gram worden verdund tot tien liter water) en uit de infusie van koningskaars (één op de tien).Dahlia's vereisen het kiezen van de juiste plaats voor het planten

De vorming van de struik begint na het verschijnen van stiefzonen of knijpen de bovenkant na het vierde paar bladeren. Gebrek aan vocht, vooral bij droog, warm weer, leidt tot tragere groei, verheldering van de stengel, verslechtering van de bloei en verlies van sierlijkheid van dahlia's, die gewoonlijk langzaam herstellen met slechts het begin van meer koud en regenachtig weer.. Dahlia's kunnen eerder worden geplant, zodra de grond voldoende opwarmt, vanaf ongeveer 15-20 mei, met niet-gekarakteriseerde, gedeelde knollen met uitgesproken ogen.Voor podzolgronden in de bos- en weideomgeving worden goede resultaten behaald als een blad tijdens de herfstherinnering en kalk in de grond wordt ingebracht - tijdens het graven in de lente. Het moet onmiddellijk duidelijk worden gemaakt dat de gelijktijdige introductie van verse mest of niet-omgekeerd blad en kalk ongewenst is, omdat vers gebluste kalk de activiteit van bodembacteriën vertraagt ​​en de snelle afbraak van mest of bladeren voorkomt. De plot bestemd voor het planten van dahlia's is diep (30-35 cm) geploegd of gegraven in de herfst. In het voorjaar, 2-3 weken vóór de plantdatum, ploegde de dahlia het land of graven het weer opnieuw, voorzichtig losmakend en boritair.© Cillas

Knollen kunnen worden opgeslagen in de kelder, in de kelder en zelfs in een appartement. Bij een vochtigheidsgraad van 70% wordt aanbevolen om knollen in zand, turf of zaagsel van naaldbomen te plaatsen. Naaldhout wordt gestort voor opslag in de kelder op de houten vloer. Als u in een appartement verblijft, moeten de knollen worden uitgelegd in plastic zakken met turf, vermiculiet of perliet en goed gesloten. De beste manier om op te slaan is om het in dozen met papier en een dun laagje aarde te doen.


Dahlia's in kuipjes en bloempotten zien er ook geweldig uit.

Over het kweken van zaailingen van jaarlijkse dahlia's, zie de videoclip:5 Dahlia gebruiken in landschapsontwerp

Dit zijn zeer mooie en originele bloemen die niet alleen een versiering van de tuin zijn, maar ook uw persoonlijke trots.

Als je de wens hebt om dahlia's te planten en eerder te bloeien, worden de knollen voor het planten gekiemd​.​

Land onder dahlia's moet de hele tijd in een losse staat worden gehouden, schoon van onkruid.

Ongeveer twee weken later verschijnen scheuten vanaf de grond. Het is noodzakelijk om de temperatuur van de lucht te controleren en de planten te bedekken met de dreiging van vorst.

Land voor het planten van Dahlia's moet worden beschermd tegen alle kanten of tegen de heersende winden door bomen, gebouwen, hekken, beschermende strepen of fruitbomen.

Raad. Om ervoor te zorgen dat je dahliaknollen niet rotten, moet je de hennep verwijderen met schil van hennep. Na deze procedure, droog ze twee uur en kan worden gelegd voor de winter.

Het is gebruikelijk om minibedden met dahlia monogaam te maken, zonder deze bloemen te combineren met andere planten, terwijl ze dahlia's hebben in open gebieden, zodat ze voldoende zonlicht krijgen.De meest populaire fokmethode voor dahlia's wordt beschouwd als de zaadmethode.

Veel tuiniers geven de voorkeur aan jaarlijkse dahlia's om zaailingen in de volle grond te planten. Daartoe bereiden ze een plek voor op de plek waar jaarlijkse dahlia's moeten groeien.

 • Sproeien wordt 's avonds of bij bewolkt weer elk decennium 2 keer uitgevoerd: voor de eerste keer met ureum, maar voor de tweede keer met toorts. Dit sprenkelen zal ongetwijfeld helpen bij echte meeldauw, maar ook kwijlen in gevangenschap, van wormenbloeiende kevers en bladluizen.
 • Dahliaknollen worden alleen in de lente geplant, wanneer de tijd van nachtvorst voorbij is. Als u in het vroege voorjaar bloemen wilt planten, vergeet dan niet om een ​​dekmantel voor de planten te maken, die hen van de kou zal redden.
 • Om dwergstruiken van Dahlia's te verkrijgen, worden knollen, verdeeld in delen, eind februari in potten met voedingsbodem geplant en op een lichte plaats met een temperatuur van 15-20 ° geplaatst. Wanneer scheuten verschijnen, blijven de sterkste (één of twee) over, de anderen komen uit op stekken. Wanneer een paar bladeren verschijnt, wordt de top geknepen, groeien twee stelen en wordt de bovenkant van het tweede paar bladeren weer vastgezet, vier of acht van een of twee vierde stelen ontwikkelen zich. Bij een dergelijke formatie bedraagt ​​de hoogte van een struik meestal niet meer dan 1 m, hoewel de variëteit een hoogte van meer dan 160 cm heeft. Op dezelfde manier worden planten voor tentoonstellingen gevormd. Pa-boompje wordt op de gebruikelijke manier uitgevoerd, zoals in andere planten.

. Gewoonlijk wordt het losmaken gedaan na elke watergift of voeding (vloeibaar of droog). После образования бутонов и смыкания зеленой массы растений рыхление прекращается. Рекомендуется после прекращения рыхлений почву замульчировать перегноем или торфом. Мульчирование предохраняет поверхность почвы от образования корки, задерживает развитие сорняков, позволя-ет сократить количество поливок.​

​.​​Потребность георгин в органических и минеральных удоб-рениях в большей степени зависит от того, на какой почве предполагается производить их посадку​​. Indien mogelijk moet het vlak zijn of een zuid- of zuidoostelijke helling hebben (voor de zuidelijke en zuidoostelijke regio's hebben de noordelijke en noordwestelijke hellingen minder verwarmd door de zon de voorkeur). Ongeschikte gebieden in de laaglanden, in de valleien en de kat-polovinakh, waar sprake is van opeenhoping van koude lucht en vaak late nachtvorst.De variëteit van één jaar is inherent eeuwigdurend, maar wordt zo genoemd vanwege de kweekmethode. Zulke Dahlia's kunnen oplopen tot 80 cm, vertegenwoordigen een enorme verscheidenheid aan kleuren en bloemen, en de bloei in de diameter bereikt 12 cm. Het planten van dergelijke planten begint met de aankoop van zaden. Als je niet kunt beslissen over hun variëteiten van dahlia's en namen, koop dan een mengsel van zaden van verschillende hybriden.

Bekijk stapsgewijze instructies over het planten en telen van Dahlia's op het perceel in de video:Het verkrijgen van zaden van de jaarlijkse dahlia gebeurt in de herfst. Rijpe zaden worden verkregen uit dahlia-zaaddozen. Hun rijping vindt plaats dertig dagen nadat de dahlia vervaagd is.

Plaats voor het planten van dahlia zaailingen moeten zonnig zijn en de grond moet neutraal of licht zuur zijn. Voor het planten moet men de grond opgraven met toevoeging van humus. Als de grond dicht is, wordt er zand aan toegevoegd.

Dahlia's in de volle grond planten en planten verzorgen

Mooie planten met prachtige bloemen zijn niet grillig, maar altijd in staat om bloemblaadjes van verschillende groottes, verbluffende tinten en delicaat aroma te gevenDe knol wordt geplant in een speciaal voorbereid gat en bodem. Het wordt zo in de grond geplaatst dat de wortelhals letterlijk 2-3 cm hoger is dan het bodemniveau. Als je dit gebied van de plant onder de grond verdiept, kunnen er enkele problemen zijn met het groeien, bijvoorbeeld het rotten van de plant.In het proces van bloeiende Dahlia's op de bush verschijnt ottsvet-shih, verloren decoratieve verfraaiingBegin september, vóór het begin van de herfstvorst, wordt aanbevolen om te controleren op de aanwezigheid van labels en de juistheid van de naam van de variëteiten dahlia's, om in het dagboek een korte beschrijving van het ras te krijgen (als ze dit nog niet eerder hebben gedaan).Sommige bloementelers om vroegbloeiende dahlia's te verkrijgen worden eerder dan normaal in de op de grond gegroeide Dahlia's geplant. Bereid in dit geval schuilplaatsen voor op vorst.

. Om de behoefte aan dahlia's in minerale meststoffen te bepalen, is het noodzakelijk om ten minste om de twee à drie jaar een chemische analyse van de bodem uit te voeren. Bodemanalyse wordt uitgevoerd in bodem-agrotechnische laboratoria op districtslandbouwkundige afdelingen of afdelingen van de Vereniging voor de Bescherming van de Natuur, alsook op nationale en collectieve landbouwbedrijven waar landbouwlaboratoria zijn. Volgens de analysegegevens wordt de bodemvraag naar minerale en organische meststoffen in de komende jaren op de locatie bepaald. Bodems die al vele jaren op rij rijk zijn aan humus, hebben deze meststoffen in mindere mate nodig dan recent ontwikkelde bodems die voorheen geen organische meststoffen ontvingen.

Dahlia's zijn geplant in grote parken tussen groepen bomen en struiken, maar ook langs gebouwen en hekken en tussen fruitbomen in de tuin, als de zon minstens een halve dag lang blijkt te zijn, groeien ze mooi en zien ze er erg decoratief uit. Op hetzelfde momentZaaien eind april bij afwezigheid van strenge vorst. Voorbereide grond wordt gecalcineerd en behandeld met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat voor desinfectie. Zaden liggen op het oppervlak en worden bestrooid met zand, gevolgd door watergift. Een kas met zaden wordt op een warme plaats geplaatst om dahlia te laten ontkiemen.De basis van het planten van dahlia's bevat niets ingewikkelds. Voor het planten moet de plant open gebieden van grond kiezen met voldoende licht en beschermd tegen de wind. De grond moet licht zuur of neutraal zijn.

Vervolgens moeten de zaden op een droge en koele plaats worden gedroogd en vóór de lente worden geplaatst in een papieren verpakking.

Verkiest u coniferen op uw site? Lees over de teelt van Konik Eli - dwergconifeer.Aan het einde van de zomer, om de wortelhals te beschermen tegen de herfstvorst, worden bloemen gespierd tot acht tot twaalf centimeter. Vanaf het begin van de herfst moeten water en dressing worden voltooid: de mogelijkheid van absolute rijping van knollen wordt gegeven.Als je de wens hebt om dahlia's te planten en een eerdere bloei te krijgen, worden de knollen voor het planten gekiemd. Om dit te doen worden de knollen op zaagsel of lichte grond geplaatst en bedekt met een laag polyethyleen. Maar hermetisch toekomstige planten bedekken is ongewenst omdat de knollen een frisse luchtcirculatie nodig hebben.. Ze verwennen de schoonheid van de struik.

Met het begin van koud weer moet je dahlia's stapelen. Met diepgaande beplanting kan hilling worden vermeden.Planten van planten (zowel stekken en gekweekt uit verdeelde knollen) wordt uitgevoerd op eerder bereide percelen met ringen gerangschikt en putten gegraven rond hen.

Onder dahlia's worden meststoffen op drie manieren toegepast:

Het planten van dahlia's in de buurt van (in de zone van het wortelsysteem) en onder het bladerdak van grote bomen is niet toegestaan, omdat in dit geval de dahlia's slecht bloeien en geen levensvatbare wortelgewassen vormenMet de komst van twee bladeren wordt de plant getransplanteerd en pas dichter bij de zomer landen de zaailingen op een vaste plaats in de zon.Het planten van knollen in potten voor kieming begint in de lente, namelijk in april-mei, afhankelijk van het klimaat en de vorst. Eerst zullen we in detail bespreken hoe u dahlia-knollen in het voorjaar plant. Correct planten zal planten beschermen tegen herbruikbare rijp.Dahlia's hebben geen voeding nodig. Ze kunnen rustig groeien en het oog tevredenstellen met hun bloei en op arme gronden.

Weet je niet wanneer het beter is om gras te zaaien voor een gazon? Lees er meer over in ons artikel http://greennirvana.ru/uchastok/gazon/kogda-luchshe-seyat-travu-dlya-gazona.html.De ongelooflijke schoonheid van dahlia's is gewoon geweldig, omdat elke bloem een ​​echt kunstwerk is.

Experts raden aan slechts een paar stengels in de struik te laten staan, dit is ideaal voor een plant.Dergelijke bloeiwijzen moeten dagelijks worden verwijderd.. Budding beschermt dahlia's tegen de eerste herfstvorst. Hoogte hilling moet 15-20 centimeter zijn.

De geschatte afstand tussen planten is ingesteld op de helft van de hoogte van een volwassen plant (van 60 tot 100 cm op een rij), de afstand tussen rijen is minimaal 100 cm.

De vorming van de struik.

Bij het ploegen (graven) gebied​.​

Het kiezen van een plaats voor dahlia's hangt af van hun bestemming.Het is beter om de knollen in meerdere stukken te snijden. Dit draagt ​​bij aan de verjonging van de struiken. Knollen dienen horizontaal in de grond te worden geplaatst om de ontwikkeling van nieuwe wortels uit te lokken en om ervoor te zorgen dat het wortelsysteem zich ontwikkelde op de oude knol. De hoogte van de grond boven de wortelhals moet ongeveer 3 cm zijn. Neem de potten met knollen naar een kas of een raam.De belangrijkste eis die betrekking heeft op de grond is dat deze niet mag stagneren en dat het vochtig moet zijn.Vind hier tips voor het planten en verzorgen van jasmijn.


Haast u niet om de knollen al aan de vooravond van de eerste herfstvorst op te graven. Als de kou de stengels bedierf, moeten ze worden geknipt, acht tot tien centimeter hoog. Vijftien tot twintig dagen voor de overstuur rijpen de knollen, worden ze ook sterker en zullen ze later in de winter goed bewaren.

De klaarstaande kas zal helpen bij het distilleren van planten, maar in het geval van naleving van de regels van ventilatie en irrigatie (knollen moeten periodiek worden geïrrigeerd).

​.​© Loïc EvannoStokken moeten sterk zijn, hoogte 160-180 cm. Staken van naald-nyh duurzamer. Voor hun behoud op de lange termijn is het noodzakelijk om het onderste deel van de staken te weken met speciale verbindingen, bijvoorbeeld met 7% ijzersulfaat, en de staken zelf te beschilderen met groene verf. Duurzamere en comfortabelere metalen stokken. Gebruik hiervoor oude onbruikbare leidingen of stukken wapeningsstaal met een diameter van 12-20 mm. De inzet wordt tot een diepte van 40 cm gereden, daarna wordt een plant dichter bij de cola geplant (met stromend water in het gat) zodat de knolhals zich 4-5 cm onder het maaiveld bevindt.

Bij het planten in de fossaOp het perceel dat is bedoeld voor het planten van Dahlia's, mag er geen hoogstaand grondwater zijn.

. Eén benadering is nodig om een ​​plaats te kiezen voor het apparaat van dahlia in een groot park en een geheel andere - voor het planten van Dahlia's in een bloemenkwekerij voor reproductie en voor de daaropvolgende verkoop van wortelknollen.

Het is belangrijk! Het planten van dahlia's met knollen in de lente wordt gemaakt in het vroege plantseizoen zodat dahlia's een goed wortelstelsel kunnen vormen. Voor het planten moeten alleen gekiemde knollen worden gebruikt.Het water geven van bloemen gebeurt alleen op droge dagen.Het planten van jaarlijkse dahlia's op een vaste plek zaailingen wordt beschouwd als de beste optie, omdat in dit geval de bloei kan beginnen in juni. Hiertoe worden de zaden eerst gezaaid in zaailingen met aarde en vervolgens in de volle grond.Soorten dahlia's die in het land kunnen worden geplant, presenteren we u met veel plezier. Dit zijn zeer mooie en originele bloemen die niet alleen een versiering van de tuin zijn, maar ook uw persoonlijke trots. Kies dus de beste soorten dahlia's en zorg voor fatsoenlijke zorg.

Als je na het planten van een kwalitatief hoogwaardige en werkelijk prachtige plant wilt komen, maak je dan klaar om hem vrije tijd te geven.

instructie

 • Ook zijn dahlia's geweldig in vazen, met de juiste zorg - tot 1 maand. Om deze prachtige bloemen te planten, is het noodzakelijk om de juiste voorbereiding van de knollen na de winterstalling uit te voeren.
 • Om de knollen voor te bereiden landing haal de kratten uit de kelder waar ze de hele winter werden bewaard. Inspecteer zorgvuldig alle plantmateriaal. Alle aangetaste en verrotte plaatsen worden afgesneden met een scherp mes en verwerken de sneden met houtas of schitterend groen. U kunt ook behandelen met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat door de knollen 30 minuten in een roze oplossing te laten vallen.
 • Plaats de knollen in de dozen, bedek met aarde en bevochtig de grond lichtjes. Dit zorgt voor kieming en enting voor snellere scheuten, omdat dahlia's in open grond worden geplant nadat de dreiging van bevriezing is verstreken. Maar vergeet niet dat bij het bestuiven van de knollen het bovenste deel niet minder dan 3 cm boven de grond uitsteekt.Als u een dieper poeder vasthoudt, begint de nek van de knollen te rotten, wat tot volledige beschadiging van de hele knol leidt.
 • Kisten met knollen kunnen in de kas worden gezet of de hele dag naar de site worden gebracht in geval van constant warm weer, maar 's nachts moeten ze het huis worden binnengevoerd of bedekt met dicht materiaal.
 • Bij het verplanten in de grond volgt u dezelfde regel - verdiep niet te ontkiemde dahlia's.
 • De tweede manier om dahliaknollen te bereiden, is om een ​​landing te gebruiken zonder voorafgaande ontkieming. Om dit te doen, een week voor het planten van de knollen in de open grond of onder de filmomslag, verwijder ze uit de opslag, inspecteer, verwijder alle rotten, verwerk met houtas of groene verf, haal ze naar de open lucht in dozen. Bevochtig de knollen lichtjes met een spray. Spuiten dagelijks spenderen.
 • Na 7 dagen, nadat de knollen een beetje aan de verlichting gewend zijn geraakt en verzadigd zijn met vocht, laat ze dan op een vaste plaats landen.
 • Zonder kiemen Dahlia's, maak een landing 10 dagen eerder dan met de methode van voorbereiding met kieming.

Waarop moet je letten bij het splitsen van knollen? Vooral grote knollen zijn altijd verdeeld, anders zouden ze bloemen en veel bladeren krijgen. Elk deel moet minstens één oog op de nek van de wortel hebben. Ontsmet interfaces indien mogelijk. Dahlia's worden beschouwd als een echt bloeiend mirakel. Als je dahlia's in je tuin wilt planten, kun je een bloem kiezen met een ongewoon kleurengamma.

Dahlia: de juiste locatie

Hier vindt u tips voor het landen in een fabriek uit Midden-Amerika. Als je in je dahlia's wil planten, kies dan een bloem met ongewone vormen en kleuren. Als je dahlia's plant, moet je ze op een normale, vochtige grond zetten. Optimale - enigszins zure grond met een pH-waarde van ongeveer 6, de grond mag niet te leemig zijn, omdat dahlia's geen trucjes verdragen. Planten geven de voorkeur aan veel zon, dus een te schaduwrijk gebied krijgt ze niet goed. Typisch, zoals een gematigd klimaat met normale vochtigheid.

Het is niet moeilijk om dahlia's in de lente in de grond te planten. Het volstaat om een ​​paar eenvoudige regels te volgen voor het planten van knollen, en al snel zullen deze heldere bloemen je tuin versieren. Er zijn drie soorten dahlia's: vroeg, midden en laat. Vroege en middelgrote variëteiten kunnen half maart ontkiemd worden, maar natuurlijk niet in de volle grond. Hiervoor hebt u containers nodig die gevuld zijn met losse voedingsbodems.

Overigens zijn ze geen winterproeven vanwege hun Latijnse herkomst en moeten ze tijdens het koude seizoen en in de winter op een warme plaats worden opgegraven. Anderen zijn geschikt in bed als prachtige dahlia-buren: sterk contrast is bijvoorbeeld oranje Dahlia's met blauwe ijzeren kaf en een leeuwerik. Wanneer u verwante kleuren in bed combineert, creëert u een harmonieus beeld - paarse dahlia-pompons bijvoorbeeld, gaan goed samen met delicate roze lobelia.

Dahlia, te onderdrukken, is eigenlijk vrij simpel, als bekend is dat knollen geen winter zijn. Om deze reden moeten ze vóór de kou in een warm huis worden gebracht. In de regel bevinden de knollen zich tot de herfst in de grond en blijven dan ongeveer tot ongeveer Ongeveer afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. Dit is de oorzaak van de algemene overdrijving van dahlia's.

Wanneer we dahlia's in de lente eerst in containers planten, kunnen we een bloeiende plant veel vroeger krijgen dan wanneer deze direct in de grond zou worden geplant. Deze bloemen zijn thermofiel en de lente-aanplant van dahlia's in de grond begint niet eerder dan mei. Voor middelgrote en late rassen is kieming in containers niet nodig, ze hebben tijd om op tijd en in de volle grond te bloeien, als u de plantdata niet uitstelt.

Wacht tijdens afgraven tot de bladeren van de dahlia zijn verwelkt en de grond droog is. De uitgegraven knollen worden vervolgens eenvoudig opgeslagen op een vorstvrije plaats waar rendieren overwinteren. Maar wees voorzichtig: al te gaar dahlia's moeten ze beter sorteren en in compost stoppen om een ​​optimale overwintering van dahlia's te verzekeren.

Hoe knollen planten in de open grond?

De optimale plantafstand is afhankelijk van de variëteit, terwijl voor laag groeiende dahlia's ongeveer 30 centimeter moet worden waargenomen, voor een gemiddelde hoogte van ongeveer 60 centimeter en voor een zeer hoge hoogte tot een meter. Plaats knollen ongeveer vijf centimeter diep en bedek ze. Het is vooral belangrijk dat u de knollen niet onmiddellijk na hun introductie water geeft, omdat ze kunnen rotten. Giet alleen als de eerste scheuten verschijnen en de grond droog is.

Hoe dahlia's in de lente te planten?

Allereerst moet je de knollen voorbereiden op planten. Het bestaat uit het opruimen van de beschadigde delen en het verdelen in delen van een grote knot knollen die in de herfst is uitgegraven. Voor het planten in een put laat twee knollen met spruiten. Dit zal een sterke plant produceren die veel knoppen zal geven. Als je een groter aantal knobbeltjes achterlaat, zullen ze veel kleine scheuten geven die de ontwikkeling van elkaar verstoren en er niets goeds uit zal komen. Het is raadzaam om de plakjes met houtskool te strooien.

Dahlia's zijn een geweldige aanvulling op elke tuin. Dankzij een brede selectie van verschillende kleuren, hoogtes en groottes van kleuren, is er voor elk wat wils. Dahlia's bloeien van de zomer tot de eerste vorst zeer weelderig. Opdat u optimaal van uw dahlia's kunt genieten, geven wij u nuttige tips over planten en verzorgen!

Omdat ze ondergronds worden geplant, kan late nachtvorst hen niet schaden. Meestal is de nachtvorst niet meer aanwezig. Plant de knollen niet te diep. Al vrij dunne laag grond boven de knollen. Plaats de stok naast de Dahlia's tijdens het planten. Hiermee kun je dahlia's binden die later ondersteuning nodig hebben. Als u de sticks later installeert, kunt u de knollen beschadigen. Georgieten houden van de zon en de doorlatende grond. Zodra de dahlia-knoppen zijn gevormd, verwijdert u regelmatig de zijscheuten tussen de bovenste 2 of 3 assen van de bladeren. Mooie bloemen op langere stelen die op deze manier ontstaan ​​zijn ook ideaal, zoals snijbloemen in een vaas. Als je ze als snijbloemen gebruikt, houd de stengels dan een paar seconden in kokend water. Geef dahlia's extra voedingsstoffen in de vorm van kunstmest en water. Kies een tip van een plant als deze drie of vier bladeren heeft. Zo wordt de plant dichter. Plaats een laag compost op de grond rond de plant zodat de grond vochtig blijft en het onkruid minder waarschijnlijk is. Verwijder het onkruid dat nog steeds groeit met je hand. Beschadig de wortels niet. Bind dahlia's boven de 80 cm voor extra steun op een stok. Verwijder de knoppen van de laterale dahlia met je vingers. Dus je krijgt grote bloemen. Также удалите боковые ветви, которые растут прямо под верхней почкой. Когда высший цветок исчезнет, ​​новые боковые будут развиваться на стебле и формировать новые цветы. Удалите раздутые цветы. Затем георгины проникают вглубь осени. Удалите улиток, ушных червей и вшей вручную. Обеспечьте достаточную вентиляцию. Это предотвращает образование плесени. Удалите и выбросьте зараженные листья георгина, если растение не заражено. Это помогает предотвратить распространение. Получить клубни после цветения осенью с земли.Laat ze enkele uren drogen en dek ze af met zaagsel of droog zand. Bewaar in de winter de knollen zonder rijp in de doos.

 • Verwijder dahlia's van begin maart in een ingemaakt huis.
 • Vanaf half mei kunnen potten uitgaan.
 • Ze zien er geweldig uit op het terras of zelfs begraven in bed.
 • Dompel de dahlia-knollen in een emmer water voordat u ze in de grond in de tuin plant.
 • Verdun de scheuten van dahlia's die net uit de grond zijn gekomen.
 • Verwijder zowel het blad als de bloem!
Dahlia's tolereren geen tricks.

Als een van de knollen is gerot of schade heeft opgelopen, moet deze veilig worden weggegooid zodat er geen infectie is van gezonde wortelstokken. Om dit te doen, worden ze gescheiden van gezonde delen met een scherp mes, en de resterende knollen die zullen worden geplant, worden gedurende een half uur gedrenkt in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat.

Daarna moeten de knollen meerdere dagen worden gegeven om zich aan te passen aan de omgevingstemperatuur en de nieren wakker te maken, als de scheuten nog niet in groei zijn gekomen. Knollen bestrooid met een kleine hoeveelheid verse losse aarde of zaagsel en goed bevochtigen. Overdag worden tanks met knollen in de kas of in de lucht bewaard, maar niet in direct zonlicht en 's nachts naar de kamer gebracht.

Georgiërs kunnen thuis drinken of opzwellen

Maak de grond los en geef rijpe compost, vee of wat geile spanen in de gaten van de planten. Maak een paar dagen geleden een paar gaten in de fabriek. Dan verspreiden de voedingsstoffen zich beter op de grond. Voor haastige hoveniers is het volgende advies van experts nuttig. Ze zetten de knollen twee dagen in warm water voordat ze planten en laten ze opzwellen.

Ook in het huis voordat de dahlia's zich bevonden. Bestrooi de knollen zachtjes met een beetje water en plaats ze op een warme, lichte plek. Het is misschien niet toegestaan ​​om naar buiten te gaan als er echt geen vorst wordt verwacht. Tedere scheuten bevriezen erg snel. Wacht tot de landing beter is tegen het einde van mei.

Zodra de grond is opgewarmd tot 10-15 graden, kun je dahlia's in de grond planten. Maak hiervoor ofwel de groeven (ze plaatsen de knollen op dezelfde afstand) of gaten (wat handiger is en niet zo bewerkelijk). De afstand tussen planten hangt af van de variëteit - hoe groter de struik, hoe meer hij zou moeten zijn. Voor ondermaatse variëteiten moet ongeveer 30 centimeter worden teruggetrokken en voor reuzen zal 80 centimeter precies goed zijn.

Dahlia's worden niet te diep

Een vegetatiegat diep genoeg om een ​​dahlia-borst te graven met een wortelhals omhoog om de grond te vullen. Ga voorzichtig de Georgiërs in. . Hoe diep de knollen in de grond worden gezaaid, hangt af van het type dahlia en de grootte van de knollen. De gaten voor de planten moeten zo diep zijn dat de knol er goed in ligt, en enkele centimeters aarde kunnen over de wortelkraag verdeeld worden.

Plaats de wortelhals in het gat van de plant. Nieuwe scheuten ontwikkelen zich aan de wortel van Georgins. Als het te diep in de grond is, moeten de scheuten heel lang op het oppervlak groeien. Alleen wanneer geen nachtvorst optreedt, moeten dahlia's en aardbeien van gladiolen in de grond worden geplaatst, dit gebeurt meestal na de heiligen van het ijs. Te vroeg worden de knollen zeer snel aangetast door vorstschade, wat een significant effect heeft op het genot van de bloei. Gedeeltelijk kunnen de knollen zelfs volledig instorten.

De diepte van het gat is ongeveer 10 centimeter, een gekiemde knobbel mag niet diep in de grond worden begraven. Als de grond droog is, moet het overvloedig direct in het gat worden gegoten voordat het wordt geplant. De knobbeltjes worden horizontaal geplant, zodat de plant een krachtig wortelstelsel krijgt.

Lente dahlia zorg

Nadat dahlia's zijn geplant, moet je ze niet te veel lastig vallen. Het is genoeg om onkruid dat te wieden selecteer voedingsstoffen uit de bodem. Water geven is ook niet echt nodig, want in de lente bevat de grond nog voldoende vocht. De uitzondering kan alleen warm weer zijn in mei. Na het water geven, is het noodzakelijk om de grond los te maken over de beplanting zodat zuurstof er gemakkelijk in kan komen en er geen obstakels zijn voor het ontkiemen van jong groen.

Gladiolen en Dahlia's zijn verkrijgbaar in talloze prachtige kleurvariaties, ze zijn met name geschikt voor volledige bedden, groepsplanten of voortuinafvoeren, waar ze altijd een aantrekkelijke uitstraling hebben. Als ze worden geplaatst, moeten ze intact zijn, mogelijk moeten vuile plaatsen worden doorgesneden. Hoge, middelgrote en dwergda-dahlia's zijn verkrijgbaar in dahlia's, de laatste is slechts ongeveer 30 cm hoog, terwijl andere soorten dahlia's iets meer dan een meter hoog zijn, hoge variëteiten 1, 20 of 1, 30 meter.

Wanneer de zaailingen voldoende zijn gegroeid, is het noodzakelijk om slechts twee van de krachtigste scheuten achter te laten en een aardbei te maken gedurende het gehele groeiseizoen om grote knoppen te krijgen. Misbruik geen meststoffen in het vroege voorjaar, anders zal de plant een grote groene massa krijgen, maar de bloemen zullen klein zijn.

Hoe dahlia's in de volle grond te planten? Topdressing en zorg voor dahlia's. | Mijn samenstelling

| Mijn samenstelling

Dahlia's zijn meerjarige planten die voor de winter uit de grond worden gehaald. Er is een mening dat deze bloemen bij ons niet zo populair zijn als in Canada, maar toch doen veel tuinders het met plezier groeiende meerjarige dahlia's . Immers, deze bloemen hebben een gevarieerde kleur, plus de hele bloei gaat door tot de vorst. De hoogte van dahlia's kan compleet verschillen van 30 cm tot 2 m. Wat reproductie betreft, worden stekken, deling van knollen en ook vegetatieve reproductie gebruikt. Er zijn amateurs die dahlia's met zaden propageren, maar deze methode is meer geschikt voor fokkers.

Dahlia's voorbereiden voor aanplant

Het zijn uitstekende snijbloemen en zijn ook geschikt voor badkamers en bloembakken. Dahlia's geven de voorkeur aan losse, vochtige grond. Trouwens, dahlia-kenners verwijderen onmiddellijk onmiddellijk na de bloei alle bloeiwijzen om nog meer bloemen te stimuleren. Gladiolate wormen zijn ook extreem gevoelig voor kou. Ervaren tuiniers hebben ze sinds mei zelfs in de grond geplaatst. Ze hebben een zeer hoge behoefte aan water, evenals snijbloemen.

In de tuin met glazuren en dahlia's moet aandacht worden besteed aan de infectie van slakken, die jonge scheuten kunnen veroorzaken. Bemesting kan worden uitgevoerd, sommige compost, hoornchips of turf in het plantgat zijn al voldoende. Om veiligheidsredenen kunnen vers geoogste knollen nog tot mei worden beschermd door vlies boven de grond. Nog een tip: als je zoveel mogelijk plezier wilt hebben in bloeiende gladiolen en dahlia's, kun je het ene stadium na het andere planten, dan bloeien de planten op tijd. Speciale planters van knollen zijn erg handig in grote hoeveelheden: ze maken een voldoende groot gat voor installatie en bieden tegelijkertijd de grond voor afdekking.

Wanneer moet je dahlia's in het voorjaar planten in de volle grond?

Dahlia's, gladiolen en andere knollen staan ​​tegen de achtergrond van de pracht van de zomerbloemen. Maar voorbereidingen voor de zomerbloei beginnen mogelijk al in maart. Als knollen in maart uit het koude seizoen ontwaken, en als planten nog geen keuze zijn, dan zijn clubplanten, zoals glaucoom en dahlia's, een goede keuze.

Wanneer worden de knollen wakker: planten ze of geven ze de voorkeur aan dahlia's?

De knollen van St. George en Gladiolus brachten het koude seizoen door in vorstvrije winterkwartieren. Naarmate de temperatuur stijgt, ontwaken de knollen en vertonen de eerste pijlen voor het fotograferen, vooral onder te warme en donkere bewaaromstandigheden. Verdere opslag kan leiden tot erosie van de scheuten en, in het geval van verhoogde vochtigheid, tot schimmelinfecties. In maart is het echter nog vroeg om in de buitenlucht te strippen. Late vorst kan ernstige schade aan vorstgevoelige knollen veroorzaken. Als het daarom nog steeds onmogelijk is om dahlia's te planten, is de tweede oplossing het promoten van dahlia's en andere knollen - de enige oplossing voor dit probleem.

Een plaats kiezen om te landen

voor het planten van meerjarige dahlia's je moet een site kiezen die beschermd is tegen de wind en goed verlicht is. Er moet aan worden herinnerd dat de plaatsen in de laaglanden, ook onder de bomen met een brede kroon, als ongeschikt worden beschouwd. Naast het in de schaduw zetten van de bloemen, zal de grond ook uitgeput zijn. Ook de moeite waard om te weten dat het planten van Dahlia's op één plek niet meer dan twee jaar waard is. Anders zullen plagen en ziektes die kenmerkend zijn voor deze planten eenvoudigweg in de bodem accumuleren, wat een negatieve invloed heeft op zowel de groei in het algemeen als de bloei.

Juiste aanplant dahlia's - timing

Als we het hebben over plantdata, zijn ze afhankelijk van de regio. De landing kan worden beoefend van half mei tot half juni. Maar in het geval van de dreiging van voorjaarsvorst zouden ze bedekt moeten zijn. Zelfs als de eerste scheuten door vorst waren beschadigd, zou u zich niet al te veel zorgen moeten maken, omdat er binnenkort nieuwe zullen verschijnen. Slechts één minus op dit moment begint de bloei iets later.

Bij dahlia's, een onderontwikkeld wortelstelsel en om een ​​voldoende groot vegetatief deel gedurende de gehele vegetatieve periode te waarborgen, moet de plant worden voorzien van een voldoende hoeveelheid niet alleen vocht, maar ook voedingsstoffen. Hierdoor kunnen de knollen goed rijpen. De afstand tussen de planten in een rij kan liggen in het bereik van 60-100 cm, ten minste een meter tussen de rijen. Vergeet niet de installatie van palen, die een hoogte van ongeveer 180 cm zou moeten hebben, dit kan een metalen pijp zijn of fittingen of houten staven. Planten worden geplant in de buurt van staken.

Dahlia voeren

Tijdens de zomer moeten dahlia's driemaal worden gevoed. De eerste topdressing is nodig zodra de planten goed beginnen te groeien, de tweede tijdens de ontluikende periode en de derde voor het begin van de bloei. Topdressing wordt bereid uit toorts. Om dit te doen, moet je een paar mullein-emmers in een geschikte container gieten en ongeveer 7 emmers water gieten. Het hele ding is geroerd. Een week later, wanneer de kunstmest die wordt bereid vergist, moet je 3 liter vloeistof en 7 liter water nemen en nog eens 45 g mineraalmengsel en 20 g houtas toevoegen. Afhankelijk van de grootte en de ouderdom van de dahlia-struik moet de bereide oplossing worden toegevoegd in een hoeveelheid van 1-5 liter.

Voorbereiding van dahliaknollen voor het planten

Dahlia's voor het planten moet eerst ontkiemen. Om dit te doen, worden de knollen begin april ingevoerd in de kamer. Ze worden in een voorbereide container geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld een doos zijn waarin zaagsel is gegoten. Knollen worden zo gelegd dat de wortelhals niet bedekt is met zaagsel. Bevochtigen is periodiek vereist. Nadat de shoots beginnen te verschijnen, moet je de divisie doen. Dientengevolge, zou u op elk deel van de knol en een deel van de wortelkraag moeten krijgen. Zoals vermeld aan het begin van het artikel kunnen dahlia's worden vermeerderd door te snijden, wat wordt uitgevoerd van maart tot mei. Te laat om de procedure uit te voeren is het niet waard, omdat de plant eenvoudig geen knollen heeft of onvoldoende kracht krijgt, wat kan leiden tot de dood tijdens de winterberging. Gebruik voor het stekken van wortels miniserres met een temperatuur van +18 ° C, terwijl u voor een hoge luchtvochtigheid moet zorgen. Wat de verzorging van stekken betreft, het is niet ingewikkeld. Ze moeten tijdig worden besproeid met water en water worden gegeven.

Graven en opslaan van dahlia in de winter

Dahlia's moeten graven voordat de kou komt. Bloemen bloeien voor de eerste vorst, maar daarna zijn de bladeren al beschadigd en moeten ze worden uitgegraven voor opslag. De stengel blijft 15 cm lang van de grond. Na het opgraven moeten de knollen worden gewassen in een oplossing van kaliumpermanganaat en vervolgens worden gedroogd. Wat betreft dahlia opslaan in de winter dan kan het gewoon een kelder zijn met een temperatuur van ongeveer + 5 ° С. U kunt knollen direct in de schappen opslaan of in geschikte dozen. Maar je moet ze niet op een hoop gooien. Als er een slechte ventilatie en een hoge luchtvochtigheid in de kamer is, kan er een grijze patina op de knollen verschijnen, wat een grijze schimmel is. Het is noodzakelijk om te proberen, zodat de temperatuur niet boven + 5 ° С stijgt. Die plaatsen op de knollen die zijn aangetast, moeten tijdens de winter worden gereinigd en behandeld met een 0,5% oplossing van koperoxychloride tijdens het spuiten. Spray nodig eenmaal per week.

Tijdens de teelt van dahlia's kunnen ziekten worden veroorzaakt zoals fusarium of echte meeldauw. In de strijd tegen echte meeldauw, is meer te vinden in dit artikel . Met betrekking tot dahlia's worden zwavelpoeder en bordeauxvloeistof gebruikt om ziekten te bestrijden. Na het bekijken van het hierboven beschreven materiaal, dahlia's planten met knollen , de verzorging en opslag van deze plant lijkt nu niet iets bovennatuurlijks te zijn en iedereen zal in staat zijn om deze prachtige bloem in zijn eigen gebied te laten groeien.

Dahlias landing. Wanneer en hoe dahlia's te planten | Het kweken van bloemen in de tuin

| Het kweken van bloemen in de tuin
 1. Graven van dahliaknollen

Wanneer moet je dahlia's uit de winteropslag halen?

Begin april neem ik overwinterde knollen uit de winterstalling en begin voorbereiding voor het planten van dahlia in het voorjaar . Als maart warm was, doe het dan eerder. Immers, hoe vroeger de ontkieming van de dahlia begint, hoe sneller we de eerste bloem krijgen.

Kiemen dahlia

Ontspruitende dahlia kan op verschillende manieren worden gedaan. Maar ik geef de voorkeur aan deze methode. Op een plek op een plaats die de komende twee tot drie weken niet wordt gebruikt, graven ik een geul naar de diepte van een bajonet met twee bajonet schoppen. Ik heb de knollen daar geplaatst en ze per graad gescheiden. Ik leg de dahliaknollen op de grond en gooi er stukjes plastic film bovenop om een ​​soort broeikas te vormen. De film ligt gewoon op het droge trimmen van de dahlia-stammen, die ik in de herfst laat wanneer ik de struiken opgraver. Hun hoogte is ongeveer 20 cm.

Aan de randen van de film strooi ik met aarde. In deze vorm kunnen de knolwortels van dahlia's twee tot drie weken worden bewaard, totdat de groene scheuten verschijnen. In de regel is besproeien niet vereist, omdat het vocht in de grond voldoende is voor het ontkiemen van de spruiten. Het is alleen nodig om ervoor te zorgen dat de groene scheuten die verschijnen niet worden verbrand bij zonnig weer. Daarom is het raadzaam de film te verwijderen wanneer deze wordt weergegeven, zodat deze alleen voor de nacht wordt afgedekt of wanneer wordt gewacht op nachtvorst.

Kokend Dahlia's voor het planten in de lente

Zodra de eerste scheuten verschijnen, begin ik dahlia's (knollen) te verdelen. Ik graaf ze op, spoel ze onder stromend water. Ik snij de wortels met een scherp mes zodat de knol met de nek een of meer scheuten heeft. Afhankelijk van de variëteit is het mogelijk om drie tot tien knollen met spruiten uit één struik te krijgen. Op deze manier verdeeld, moeten dahlia-wortels bij voorkeur worden behandeld in een roze mangaan-kaliumoplossing voor het planten.

Dahlia divisie Ik beschouw het als een verplichte operatie ter voorbereiding op de landing. Leg in geen geval een bosje Dahlia's helemaal neer! Daar zijn verschillende redenen voor.

Ten eerste, bij het verdelen van de dahliaknollen treden wondreacties op, waardoor de beschermende functies van de plant dramatisch toenemen en bijdragen aan de verjonging van de knollen.

Ten tweede ontwaakt een groot aantal spruiten aan de wortel, waardoor de toekomstige dahlia struik simpelweg dikker wordt. Dientengevolge zullen de hoofdstammen van de plant worden uitgerekt en uitgedund, en de groei zal eenvoudig dun en broos zijn.

Ten derde maakt divisie het fokken van een variëteit mogelijk.

Hoe dahlia's te planten?

Voor het planten van Dahlia's bereid ik diepe gaten voor: een schoppenbajonet met een diepte en een diameter van twee bajonetten. Ik geef dimensies niet in centimeters, zodat het gemakkelijker is om te navigeren. De breedte van een schoppenbajonet is meestal 20 cm en de lengte is 25-28 cm.

Ik vul het gegraven gat met humus of compost. Als er complexe meststoffen (nitroammofosk, TO WHOM, enz.) Zijn, is het goed om ze toe te voegen met een snelheid van 50 gram per putje. Vervolgens wordt dit alles grondig gemengd met een deel van de uitgegraven aarde. Op de voorbereide plaats plant ik de gescheiden knol van dahlia's met een spruit en strooi het op de grond zodat de plaats van bevestiging van de spruit tot de nek van de knol ten minste 5 cm in de grond wordt veranderd. De aarde wordt opgevuld zodat er een ondiep gat overblijft. Als de grond niet te droog is, is drenken niet vereist. Als op het moment dat je dahlia's plant, de scheuten op de verdeelde wortel de tijd hadden om de bladeren weg te gooien, na de operatie, kunnen ze zich een beetje hechten. In dit geval, wanneer het planten moet worden geplant een beetje knol.

Wanneer moet je Dahlia's planten?

Wanneer moet je dahlia's planten die op deze manier zijn geplant? In de regel plantte ik in de eerste helft van mei gekiemde en verdeelde dahlia's in de volle grond. Als er eind mei nachtvorst is, dan is het noodzakelijk om de juiste nachtopvang van plastic zakken, oude emmers, te regelen. Plastic flessen van vijf liter zijn zeer geschikt voor dergelijke beschutting.

... En natuurlijk dahlia's!

Er zijn veel mooie legendes en een van hen zegt dat ze op de plaats van het laatste uitstervende vuur verschenen, toen de ijstijd kwam, als een teken dat de kou niet eeuwig is, dat leven en vreugde op aarde zullen terugkeren.

Deze prachtige en dergelijke verschillende bloemen zullen je tuin in verschillende kleuren versieren, de sombere dagen van de herfst opfleuren, en een boeket van Dahlia's zal het interieur verlevendigen, vullen met licht dat niet erger is dan de zonnestralen.

Om hen te laten genieten van hun weelderige bloei, moet je weten hoe je ze moet planten en verzorgen.

Классификация и популярные сорта

Современные георгины – это гибриды, которые объединяются под названием Георгина культурная (Dahlia cultorum). Растение имеет многочисленные полые стебли, прямостоячие, ветвистые, одревесневающие у основания, высотой 30-190 см. Листья простые, зеленые или красновато-бурые. Соцветия корзинки диаметром 3-30 см.

Цветут в течении 1-3 месяцев, поэтому различают ранние сорта (начало мая), средние (со второй половины июля), поздние (с начала августа) .

Известно более 15 тыс. rassen die zijn ingedeeld volgens de vorm van bloeiwijzen.

In dit opzicht worden de volgende tuingroepen onderscheiden:

 • Non-shag, of Minion (variëteiten Sneezy, Yellow Hammer, Murilio),
 • Anemone (Commet, Servina),
 • Kraag (Alsterguss, Claire de Lune),
 • Peony (Scarlet Beauty, Little Dream, Twiling Time),
 • Decoratief (Contraste, Kelvin Floodlight, Procyon),
 • Bolvormig (Eveline, Cherida),
 • Pompon (New Baby, Buntling, Noreen),
 • Cactus (Irish Visit, Doris Day, Walhalla),
 • Chrysanthemum, of Semi-Acacia (Apache, Ambition, Top Choice),
 • Miniatuur (Bambino, Little John, Red Riding Hood),
 • Mixed.

Fokkerijmethoden

Zaadvoortplanting wordt gebruikt voor het fokken van onvolgroeide dahlia's met niet-dubbele en kraagbloemen, die worden gebruikt als piloten. Zaden worden in maart gezaaid voor zaailingen, begin juni geplant buiten. Meestal is het een mengsel van bloeiwijze kleuren ("Funny guys"). Ze geven geen knollen.

De resterende dahlia's worden vermeerderd door het nest van wortelgewassen, groene stekken te delen, zelden door te enten.

De opsplitsing wordt uitgevoerd vóór het planten in de volle grond begin mei of eerder. als je van plan bent ze in potten te laten groeien voor eerdere bloei. Voordat de temperatuur wordt verhoogd, wordt de temperatuur verhoogd tot 15 ° C, worden de wortelgewassen langs de stengel gesneden met een scherp mes in 2-4 stukjes, de sneden worden bedekt met houtskool en zwavel (1: 1). Als gevolg hiervan moet de delenka bestaan ​​uit 1-2 knollen, 1-2 knoppen en delen van een meerjarige stengel.

Het snijden wordt uitgevoerd in gesloten terrein van eind februari tot midden april. . Korneklubni wordt gedesinfecteerd met een oplossing van kaliumpermanganaat, geplaatst in dozen en bedekt met lichte voedingsbodem, bewaterd, warm gehouden (20-25˚ C). Als gevolg hiervan ontkiemen de knoppen, wordt de temperatuur verlaagd (15 ° C).

De scheut scheuten worden gebruikt op stekken. Hun lengte is ongeveer 10 cm, ze bevatten 2-3 internodiën, de apicale knop, het onderste gedeelte wordt onder het blad uitgevoerd, en bij voorkeur met een stuk wortel-halsweefsel.

Wortelstekken in een mengsel van turf en zand (2: 1) bij kamertemperatuur gedurende 2-2,5 weken. Daarna worden ze begin juni getransplanteerd in potten, gekweekt en geplant op straat, samen met zaailingen.

Het kweken van dahlia's uit stekken draagt ​​bij tot hun betere groei en overvloedige bloei.

Hoe en wanneer moet je dahlia's planten?

Voor het planten kiest u voor zonne-energie, beschermd tegen harde wind. Zandige en zware bodems zijn niet geschikt, ze moeten vruchtbaar, licht zuur of neutraal zijn.

Het is raadzaam om de site in de herfst voor te bereiden, op te graven, humus of compost toe te voegen (per 1 m² M 15-20 kg), 20-30 g superfosfaat, 200 - 300 halen op zure grond. 2-3 weken voordat dahlia's worden geplant, worden in het voorjaar 20-30 g kalimeststoffen gebruikt.

Hoe dahlia's te planten ? Afhankelijk van de hoogte van de variëteit, is de afstand tussen de planten 25-80 cm. Voor elke plant wordt een gat gemaakt en voor lange planten wordt onmiddellijk een pen ingezet. Korneklubni bestrooid met 3-5 cm grond, zaailingen en stekken tot het eerste paar bladeren.

Zorgen voor planten. Hoe dahlia's te redden?

De plant heeft een hoog gehalte aan meststoffen nodig, dus we spenderen twee voedingen:

 • in de fase van ontluikende - complexe meststof in de verhouding van stikstof, fosfor en kalium 2: 1: 1,
 • aan het begin van de bloei - fosfaat-kaliummeststof (1: 1).

In alle variëteiten is het nodig om een ​​formatie uit te voeren die overvloedige bloei biedt. Als ze een rootclub hebben geplant, blijven er tijdens de hergroei 2 sterke scheuten op de plant achter. De rest breekt uit aan de basis. Bij dahlia's uit stekjes blijft 1 steel over.

Pashen wordt uitgevoerd, d.w.z. verwijder de zijscheuten tot aan het 4de paar bladeren van onderen. Laagblijvende variëteiten zijn geen stiefkinderen. In de tweede helft van de zomer is het wenselijk om de bladeren in het onderste deel van de plant te verwijderen, om de stengel tot een hoogte van 10-15 cm te spenderen.

Korneklubni graaft jaarlijks eind september - begin oktober na de eerste herfstvorst. In dit geval worden de stelen gesneden, de overblijvende delen van de plant worden gedurende 10-12 dagen bij kamertemperatuur gedroogd. De opslag van dahlia-knollen in de winter vindt plaats bij 3-7 ° C en een luchtvochtigheid van 60-75%.

Het gebruik van dahlia's hangt af van hun lengte. . Laagblijvende - in borders, rabatkah, arrays. Lang - in groepen, lintwormen, gewone aanplant. Ook geplant naast jaarlijkse en meerjarige asters, zinnia's, leeuwenkeel.

Bij gebruik als een snede worden bloeiwijzen met lange en sterke steeltjes afgesneden bij hun volledige bloei.

Lente voorplanten dahlia's

Dahlia's behoren tot de meest geliefde knolplanten en tot een van de helderste herfst belangrijke accenten in tuinontwerp. Maar door de lage vorstbestendigheid kunt u alleen luxe sterren laten groeien door ze voor de winter te graven. De noodzaak om planten in het pand te behouden en jaarlijks wortelstokken te planten en op te graven - dat is de kleine prijs voor hun luxueuze bloei. Maar alleen aan het planten of het graven van deze planten wordt het kweken van dahlia's niet verminderd.

Continue monitoring is het belangrijkste zorgpunt voor dahlia's. Zelfs wanneer de wortelstokken overwinteren, moeten ze zorgen voor: regelmatige inspecties, ruimen, vechten tegen letsels, tijdige correctie van de detentievoorwaarden - dit zijn de maatregelen waarmee dahlia's kunnen wachten op het nieuwe seizoen.

In de winter worden ze net zo vaak gecontroleerd als het opgeslagen gewas. Een bijzonder gevaar is de periode van het begin van de kalenderveer, wanneer veranderingen in temperatuur, vochtigheidsgraad, fluctuaties in omstandigheden vaak leiden tot een verhoogd risico op schade aan de wortelstokken van schimmelziekten of hun voortijdige ontkieming.

De belangrijkste stadia van het voorbereiden van dahlia's voor aanplant

Pre-voorbereiding van dahlia's voor aanplant is een set van maatregelen die planten in staat stellen zich aan te passen aan de warme inhoud en de processen van groei en ontwikkeling te activeren. In streken met milde winters is het niet nodig om wortelstokken te ontkiemen, maar op de middelste rijstrook kun je niet zonder.

Dankzij de voorbereiding en ontkieming van de lente, begint het groeiseizoen van dahlia's niet op het moment van planten, maar enkele weken eerder. Dienovereenkomstig wordt de wachttijd voor de bloei ingekort en neemt de periode waarin zij kunnen worden genoten voordat de herfst verkoeling neemt toe.

De voorbereiding van de lente van knollen omvat verschillende stadia:

 1. Dahlia's aanpassen aan de omstandigheden waarin ze zullen ontkiemen,
 2. Inspectie en behandeling van wortelstokken,
 3. Kiemen van dahlia wortelstokken voor het planten,
 4. Voorbereiding op de landing.

De optimale tijd voor kieming

Kiemen in dahlia duurt een vrij korte periode. Om het stadium van ontwikkeling te bereiken waarbij planten in de grond moeten worden getransplanteerd, is 10-15 dagen voldoende. In overeenstemming hiermee wordt de starttijd van de voorjaarsvoorbereiding gekozen - 14-20 dagen voor de verwachte plantdatum.

In de middelste rijstrook wordt kieming als optimaal beschouwd eind april, begin of half mei (als bloemenkwekers niet klaar zijn om dahlia's te bedekken voor een eerdere aanplant). Hoe milder het klimaat, hoe vroeger de dahlia wortelstokken beginnen te ontwaken.

In het zuiden kan het begin van de voorbereiding van dahlia's voor aanplant worden uitgesteld tot 6-8 dagen voor het planten, en het derde item, ontkieming, wordt verwijderd uit het plan, waardoor alleen speling, ontsmetting en voorlopige aanpassing overblijft.

Focussen op de timing van ontkieming is noodzakelijk en gebaseerd op de staat van wortelstokken: wanneer knoppen beginnen te zwellen, kun je niet aarzelen en doorgaan met het houden van dahlia's in het donker en de kou, omdat de scheuten zeer kwetsbaar zullen zijn en ze zullen redden voordat planten erg moeilijk zal zijn.

Als in maart of april tekenen van opwinding zichtbaar zijn op wortelstokken, moeten ze worden voorbereid om te worden geplant, althans in kisten of containers.

Kenmerken van het ontwaken van gekochte Dahlia's

Timing is gemakkelijker te controleren wanneer je je eigen dahlia's gebruikt, die de conditie tijdens de winter controleren. Als u nieuwe variëteiten koopt, moet u de wortelstok pas vanaf het tweede of derde decennium van april laten zoeken, zodat u zich volledig kunt voorbereiden op het planten.

Het kopen van Dahlia's eerder, hoe groter het risico van het niet houden van planten tot de gewenste periode. Bij het kiezen van plantmateriaal is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de knollen in rust zijn: signalen over het begin van de groei, verlies van weefseldichtheid of het verschijnen van spruiten zijn ongewenst. Het kopen van gewekte wortels zal ertoe leiden dat planten de landing niet overleven, omdat ze niet levensvatbaar zijn vanwege de zwakte.

Bloeiende dahlia. © Beate Zoellner

Overgangsperiode voor het ontkiemen van dahlia

Zoals het geval is met een tuinplant die niet in de grond overwintert, maar binnenshuis, met dahlia's, moeten abrupte veranderingen in omstandigheden en veranderingen worden vermeden. Net als een kadotnyh exotica, zullen Dahlia's voor het begin van de lentekieming een kleine "quarantaine" vereisen - een periode voor aanpassing aan de veranderde omgeving. Toegegeven, een paar weken en niet praten: slechts een paar dagen voor een langzame aanpassing.

Bij het overbrengen van dahlia wortelstokken naar warmte en licht, moeten planten 2-3 dagen worden bewaard voor een tussentemperatuur. Dit is voldoende om een ​​scherpe temperatuurdaling te voorkomen en risico's te verminderen.

Aanpassing aan de verandering van omstandigheden is alleen nodig als het verschil tussen de temperaturen bij opslag en voor het ontwaken van de lente gelijk is aan of groter is dan 10 graden.

Inspectie na overwintering en preventieve behandeling

Na een periode van volledige rust, vóór het verwijderen van wortelstokken en het stimuleren van ontwaken, moet je zorgen voor hygiënische maatregelen, de planten zorgvuldig bestuderen en de verspreiding van rot of ziekte voorkomen. Dit is een soort eindcontrole van plantmateriaal - een meer grondige inspectie, vergelijkbaar met die die tijdens de overwinteringsperiode moest worden uitgevoerd.

Het belangrijkste in de verwerking van dahlia wortelstokken na de winter is een grondige inspectie en verwijdering van alle beschadigde, dode, droge delen, verdachte plekken en onproductieve wortelwortels (gescheiden, verbonden met de hoofdwortelstok, alleen dunne wortels van knollen zonder groeipunten). Clearing moet zo zorgvuldig mogelijk worden gedaan.

Als in het najaar geen hygiëneprocedures zijn uitgevoerd, is het beter om alle plantgoed weg te spoelen om de conditie van de dahlia-wortels te beoordelen, om de minste schade te zien.

Voor het knippen van droog of beschadigd weefsel moet u scherpe gereedschappen gebruiken. Wat de bolbloemen betreft, wordt het snoeien niet naar gezonde weefsels uitgevoerd, maar neemt het gedeeltelijk deel uit van normale lagen.

De procedure voor het reinigen en prepareren voltooien, moet een profylactische behandeling in een oplossing van fungiciden ondergaan. Voor dahlia's is een eenvoudige oplossing van kaliumpermanganaat met een concentratie van 1% perfect. Rhizomen laten alles volledig weken (half uur).

Als je dahlia's wilt verspreiden, bijwerken, de bloei in oude struiken wilt vergroten, dan voeren ze na ontsmetting de scheiding van wortelstokken uit. Handen of met behulp van een mes scheiden gebieden af ​​met 1-2 knoppen, waaruit sterke stelen zullen ontwikkelen. Alle secties worden behandeld met houtas en gedroogd.

Kiemen van dahliaknollen. © Farm66

Geheimen van het planten van dahlia

Selectie van comfortabele omstandigheden is niet minder belangrijk dan het voldoen aan de landingsdata. Dahlia's worden gekweekt op beschermde, warme, zonnige plekken, op plaatsen waar geen stagnatie van lucht heerst, maar er zijn geen harde wind. Ze zijn bang voor wateroverlast van de grond en stagnatie van water, ze verdragen geen schaduw. De bodem moet een voedzame, hoogwaardige, neutrale, leemachtige of zandige leem zijn met een hoog gehalte aan organisch materiaal.

Dahlia's worden niet twee jaar op rij op dezelfde plek geplant.

Plaats voor het planten van dahlia's moet van tevoren worden voorbereid. Graaf de grond twee keer op - in de herfst en in de lente. Organische meststoffen, volledige minerale meststoffen worden toegevoegd aan de grond en, indien nodig, worden losmakende additieven aangebracht vóór het planten of op voorhand.

De laatste optie verdient de voorkeur, vooral als de grond is opgebruikt. Meestal wordt voor dahlia's het gebruik van rotte mest of compost, superfosfaat, kaliumsulfaat en volledige minerale meststoffen aanbevolen. De toevoeging van houtas verhoogt de weerstand van planten tegen onaangename omstandigheden.

Bij het graven in de herfst worden organische, potas- en fosfaatmeststoffen gebruikt, in het voorjaar - complexe of stikstofhoudende en hout as. Dosering van meststoffen - 10-15 kg organisch materiaal en 1 eetlepel van elk van de minerale meststoffen voor elke vierkante meter planten.

De timing van het planten van dahlia's is direct afhankelijk van het weer. Het is mogelijk om ze pas in de grond te planten nadat het stabiele warme weer is vastgesteld en de terugkerende vorst is verdwenen. De luchttemperatuur tijdens de dag op het moment van ontscheping dahlia moet op een stabiel merkteken van 14-16 graden worden gehouden en de grond moet op een diepte van 25-30 cm worden opgewarmd.

In regio's met strenge winters, met name op de middelste rijstrook, wordt begin juni landt. Dahlia's kunnen in mei worden geplant, maar voor korte terugkomende vorst moeten de planten tijdelijke schuilplaatsen bieden. Het is aan te raden om het eerste decennium van mei af te planten, omdat de latere dahlia's zullen worden geplant, hoe minder ze zullen bloeien. In gebieden met milde winters begint het planten van dahlia's vanaf het laatste decennium van april en loopt het hele jaar door.

De hoofdregel van het planten van Dahlia's - nauwkeurigheid. De wortelkraag en de spruiten aan de onderstammen zijn gemakkelijk te beschadigen, de planten vereisen een zorgvuldige installatie en controle van het niveau van begraving. Het is noodzakelijk om precies te volgen hoe de wortelstokken zullen worden gevestigd en niet onnodig letsel te veroorzaken, geen haast te maken en niet nalatig te zijn.

Een dahlia krijgen is niets ingewikkelds:

 • Voor planten worden afzonderlijke beplantingsputten gegraven, de putten hebben een zodanige diepte dat de wortelstok met een lichte grafstip er zonder letsel in staart. Meestal voor het planten van dahlia's graven planting gaten van ongeveer 40 cm diep.De afstand tot naburige planten en tussen struiken wordt berekend op basis van de geschatte hoogte van de struik. De gemiddelde afstand is van 30 tot 80 cm.
 • Als de grond niet van tevoren is verbeterd, worden organische en minerale meststoffen gemengd met de grond op de bodem van de putjes aangebracht (1 eetlepel volledige minerale meststoffen, een handjevol as, ongeveer een derde van de compostbak). Ze worden gemengd met aarde en in het gat gelegd.
 • Als je hoge en uitgestrekte variëteiten wilt, maak dan op betrouwbare wijze steun voor kousebanddahlia. De ondersteuning kan alleen vóór het planten worden geïnstalleerd, dus zelfs in geval van twijfel over de noodzaak ervan, is het beter om de pin vooraf te installeren.
 • Plantkuilen rijkelijk bewaterd.
 • Gekiemde knollen worden zorgvuldig uit de dozen verwijderd en voorzichtig in het gat geplaatst, waarbij wordt geprobeerd de gelijkmatige positie van de wortelmanchet te observeren. De grond is opgevuld en drukt zachtjes rond de wortelstok, maar valt niet in slaap in de nek van de wortel. De afstand tussen de wortelhals en het bodemvlak moet van 2-3 cm tot 5-6 cm zijn. Dahlia's worden altijd geplant met een lichte verdieping, waardoor ze herfstkoeling en stabiliserende temperatuurdalingen kunnen verdragen.
 • Na het planten worden de planten vastgemaakt aan een steun en is er overvloedig water Voor het gemak en de effectieve verdeling van vocht rond de landingsplaats maakt u een watergat (zijkant).

Voor geplante Dahlia's is het belangrijk om een ​​stabiele, lichte bodemvochtigheid te behouden. Planten moeten regelmatig worden bewaterd, waardoor periodes van droogte worden gecompenseerd. Omdat bodemverdichting het voorzichtig losmaakt. Vanaf de eerste weken na het planten is het de moeite waard om onmiddelijk de ontwikkeling van onkruiden te volgen en hun groei te voorkomen.

Voer begint te worden uitgevoerd nadat de planten zich actief beginnen te ontwikkelen - niet eerder dan een week na het planten. Door de extra scheuten uit te schakelen, pasynkovanie, zal de controle over het aantal stelen het mogelijk maken om meer overvloedige bloei te verkrijgen. Bind dahlia's vast terwijl ze groeien, gratis lus van zachte materialen.

Groei je Dahlia's in je tuin? Hoe bereid je ze voor op ontscheping? Deel uw ervaring met groeiende dahlia's in de opmerkingen bij het artikel.

Pin
Send
Share
Send
Send