Tuinbloemen, planten en struiken

Tunbergia: thuis uit zaad groeien

Pin
Send
Share
Send
Send


Gecultiveerd in de tuinen van de soort van deze plant zijn onderverdeeld in struiken en klimmen. De tweede groep bevat Tunbergia gevleugeld (zwartogige tubergia) uit Zuid-Afrika, dat in de volksmond "Susanna met de zwarte ogen" wordt genoemd.

Deze klimplant heeft een hoogte van 2 meter, heeft een eivormige (hartvormig aan de basis) gebladerte tot 10 cm lang met inkepingen langs de randen en helder gele bloemen met een diameter van 3 cm met een bruinachtige plek in het midden. De lange bloei begint in de late zomer of vroege herfst.

Thunbergia Suzy Het is een sortoseriyu met bloemen in verschillende kleuren:

 • Suzie veeb mit aug - met witte bloemen,
 • Suzy variëteit oranje met aug - fel oranje,
 • Suzie gelb mit aug - geel.

Thunbergia grandiflora (zij - Tunbergia grandiflora) is een krachtige liaan die groeit op het grondgebied van India, met een breed ovaal gekarteld haar dat aan de randen is bijgesneden met een felgroene kleur van maximaal 20 cm lang. De trossen hebben weinig bloeiende bloeiwijzen die eigen zijn aan een diameter tot 8 cm, een blauwe of paarse kleur en een witte vlek in de keel.

Heestersoorten Tunbergia rechtop, een ongewone stengel waarvan de lengte niet meer dan 2 meter is.

rang tunbergia mantel van de koning staat met puntige bladeren en grote donkerpaarse bloemen. Bloei duurt het hele jaar door.

Tunbergia planten en verzorgen in het open veld

Tunbergia wordt in de volle grond geplant nadat de laatste lente de vorst op een onderlinge afstand van 30-45 cm heeft gepasseerd.

Voordat u begint met het planten van werk, moet u zorgen voor de installatie van draadsteun of rooster voor de plant - daarop kruipt liana tunbergia omhoog of in de zijkanten (bij een struiktype is deze procedure niet nodig). Na de landing moet je het gebied besproeien.

Ruellia of dipteracanthus is ook lid van de Acanta-familie, het wordt voornamelijk verbouwd in de zorg voor de thuissituatie. Aanbevelingen voor het onderhoud en de verzorging van deze plant zijn te vinden in dit artikel.

Water geven Tunbergia

Bewaterende planten moeten matig zijn, met verhoogde overvloed aan het begin van de bloei. Anders kunnen niet alleen bloemen vallen, maar ook bladeren. Droge zomer wordt aanbevolen om avondsproeiend water uit te voeren.

Een optimale graad van bodemvocht voor tunbergy wordt beschouwd als een laag waarin de grond slechts enigszins op het oppervlak uitdroogt, terwijl deze nat blijft. Als je het te veel water geeft, is het mogelijk dat de wortels gaan rotten.

Tunbergia-grond

De vereisten voor de bodem, in het algemeen, voldoende. Het moet vers zijn, niet meer dan matig droog, doordringbaar, verzadigd met kalk en voedzame verbindingen, het is goed om verzadigd te zijn met vocht en het net zo goed te geven.

De optimaal geschikte kwaliteiten zijn begiftigd met een mengsel dat bestaat uit gelijke delen zand, veen, humus, graslanden en bladeren. Soms wordt pijnboomschors of kokossubstraat toegevoegd aan de grond (niet meer dan een handvol voor een halve emmer aarde).

verplanten Thunberg

Tunbergia-transplantatie kan het beste worden gedaan in de tweede helft van mei. Deze procedure is vooral van belang bij de destillatie van het huis, omdat onze plant in het open veld in onze omstandigheden maar één seizoen leeft. Desalniettemin zullen de instructies die later in het artikel worden gepresenteerd het mogelijk maken om het in de winter te houden, waardoor transplantatie verre van nutteloos zal worden.

De pot moet vrij ruim in diepte en breedte worden opgehaald. Geschikt grondmengsel, iets vroeger beschreven of klaargemaakt vanuit een bloemenwinkel. Op de bodem van de pot is het noodzakelijk om de drainage uit te rusten met behulp van geëxpandeerde klei of natuurlijke stenen. Na het planten moet de plant worden bewaterd.

Ondanks het feit dat Tunbergia als een vaste plant kan worden gekweekt, gooien veel tuinders jaarlijks vervaagde knollen weg vanwege het feit dat na de winter en de voorafgaande overvloedige bloei de plant zijn kracht verliest en waarschijnlijk niet blij zal zijn met zulke helderheid en pracht volgend jaar. Hoe het ook zij, tunbergia past perfect in het decor met hangende manden en de algehele kopieën worden vrij veel gebruikt in het verticale ontwerp van de kassen.

Tunbergia Crop

De schoonheid en dichtheid van de kroon worden verkregen door jonge stelen te knijpen. Lente snoeien van langwerpige scheuten wordt uitgevoerd om hun blootstelling te voorkomen en, bijgevolg, schade aan het algehele uiterlijk van de plant.

Tunbergia in de winter

Tunbergia zal de winter op geen enkele manier overleven, daarom wordt het in de herfst opgekweekt in de volle grond.

Overwintering is in dit geval alleen mogelijk als alle stelen vóór de winter worden gesneden tot 4-5 knoppen, waarbij delen worden behandeld met een oplossing van kaliumpermanganaat en de plant naar een thuisomgeving wordt verplaatst (deze moet worden geplaatst op een koele plaats met een temperatuur van maximaal 15 in de lente). Huizen moeten periodiek het oppervlak van de grond irrigeren in een pot, niet laten uitdrogen, maar niet meer.

Tunbergia zaad groeit

De reproductie van tunbergia door zaden wordt uitgevoerd door ze in februari in dozen te zaaien en vervolgens te duiken voordat ze op een perceel in de volle grond worden geplant.

Zaadontkieming duurt niet langer dan 2 jaar. Een plant die op deze manier is geplant, zoals gebruikelijk, komt 100 dagen na het knijpen in bloei.

Reproductie van tunbergia door stekken

Voor de reproductie van tunbergia zijn half augustus stekken nodig om groene stekken van 8-10 cm lang te snijden. Elke plak wordt vervolgens verwerkt in fytohormonen, waardoor de Susanna met de zwarte ogen wordt aangepast aan de omgevingscondities.

Daarna worden ze in potten geplaatst met een enigszins natte grond (bewaterd de dag voor het planten) en bedekt met plastic zakken of zakken. Het wordt aanbevolen om de stekken op een temperatuur van 20-22 ℃ te houden, en voor de winter is het noodzakelijk om lagere graden te voorzien - ongeveer 10-12.

Ziekten en plagen

De meest irritante tunbergia plagen zijn tang. Hun aanwezigheid bepaalt de veranderde kleur van het gebladerte, dat zilverachtig transparant wordt, evenals gaatjes in het lumen van het blad en fijn wit stof, vergelijkbaar met roos, meestal zichtbaar aan de onderkant van het blad.

De belangrijkste reden voor de nederlaag is extreem droge lucht. Als de plant ernstig werd getroffen door een aanval, is het noodzakelijk om het te behandelen met acariciden zoals actellic en fufan.

Naast teken zijn tunbergia gevaarlijk. schaalinsecten, bladluis en wittevlieg. Een effectieve maatregel voor de preventie en beheersing daarvan is de behandeling met zeepwater of insecticiden 4 keer met een interval van 7-10 dagen. Over het algemeen is tunbergia een plaag / ziekte-resistente plant die onderworpen is aan de zorgregels, met name watergift.

Tunbergia bloemen Omschrijving

Cultuur is een liaan, die gemiddeld 2-2,5 m hoog wordt. De bladeren kunnen eivormig of hartvormig zijn, zacht aanvoelend en iets verlaagd. Bloemen groeien als individuen en worden verzameld in bloeiwijzen. De diameter van de bloeiwijzen is ongeveer 4 cm. Sommige soorten hebben een delicate, enigszins waarneembare geur.

Het geboorteland van deze plant zijn warme landen - de tropen van Afrika en Azië. In dit klimaat groeit de cultuur als een vaste plant. Gezien het klimaat van onze breedtegraden, wordt het echter in Rusland gekweekt als een jaarlijks type plant. De naam verworven ter ere van de naturalist die de cultuur naar Europa bracht - Karl Peter Thunberg. Bloei duurt nog lang - van half zomer tot de eerste herfstkou.

Interessant! Thuis kan de variëteit amber gespelde tunbergia als een vaste plant worden gekweekt.

Types en variëteiten

Vier soorten tunnels zijn populair bij bloemisten:

 1. Geurig - is een groenblijvende wijnstok die 6 meter hoog kan worden. De bladeren aan de bovenzijde hebben een donkergroene tint, eivormige vorm en aan de onderkant - een lichtgroene tint met witte aderen in het midden. Bloemen vormen op enkele stelen, ongeveer 5 cm in diameter, meestal wit van kleur met een licht verleidelijke geur.
 2. Blauw of grootbloemig. Het heeft krullende stengels, felgroene bladeren waarvan de randen zijn versierd met brede tanden. Kleine knoppen worden verzameld in bloeiwijzen van lila of blauw met een wit centrum.
 3. Battiscomba is een breedbladige liaan met blauwe bloemen waarvan de bloembladen zijn versierd met een net.
 4. Winged - de meest populaire variëteit. Liana met lange bladeren heeft enkele knoppen met een grote verscheidenheid aan kleuren. Elke bloem heeft een zwart of donker paars midden. Bloei duurt van augustus tot september.

Drie soorten gevleugelde wijnstokken komen vaak voor:

 • Gregor - bestaat uit 15 variëteiten van oranje tint, zonder een kenmerkend blauw oog in het midden,
 • Suzy - variëteitserie, die bloemen van verschillende tinten combineert: wit, oranje, lichtgeel,
 • Afrikan Sunset is een variëteit die het hele zomerseizoen bloeit in een prachtige terracotta kleur.

Informatief! Naast de hierboven genoemde variëteiten, worden variëteiten van mizorenian, laurellea en verwant vaak gekweekt. Naast de gekweekte variëteiten zijn ook heestersoorten bekend: Vogel, rechtop, Natal.

voorwaarden

Tunbergia is een lichtminnende plant, maar is bang voor de directe zonnestraling. Een goed verlichte plaats moet worden voorbereid voor aanplant, maar met natuurlijk zonlicht. Meestal zijn dergelijke omstandigheden aanwezig in de zuidwestelijke richting van de ramen. Met inachtneming van de regels zullen de eerste scheuten een week later uitvallen.

Zaaddatums

De plant is vrij thermofiel en zal zelfs de geringste hint van kou niet overleven. Als je op tijd wilt bloeien, moeten de zaden dichter bij het einde van februari worden gezaaid. Je kunt de gewassen ook in maart doorbrengen.

Zaadvoorbereiding voor zaaien

Bestaand zaad voor het planten kan worden gesorteerd, gesorteerd. Selecteer visueel de lege en ontbrekende korrel en verwijder het puin of de kaf. De cultuur heeft een slechte kieming, daarom raden ervaren tuiniers aan om zaden in een groeibevorderaar te weken voordat ze zaaien. Met deze procedure kunnen de zaden sneller en beter worden gemaakt. Geen slecht medicijn heeft bewezen de groei te stimuleren "Epin" of "Fumar."

Zaaien van tanks

Indien mogelijk wordt geadviseerd zaailingen in veenbekers of tabletten te zaaien. Met dergelijke containers zal het risico op verwonding van het wortelsysteem tijdens transplantatie afnemen en zullen jonge boompjes zich sneller aanpassen wanneer ze naar de open grond worden overgebracht. Maar u kunt ook andere beschikbare containers gebruiken: houten kisten, plastic containers, wegwerpbekers. Tanks moeten ondiep zijn en afwateringsgaten hebben.

Bodem (samenstelling, kenmerken)

De grond voor zaaien kan worden gekocht bij gespecialiseerde bloemenwinkels of zelfstandig worden voorbereid. Voor gewassen is het noodzakelijk bladaarde te mengen met zand en humus. Zelfs rekening houdend met de vastgestelde reserve van voedingsstoffen in de zaden, is het beter om de procedure van bemesting met compost uit te voeren met de toevoeging van turf. De grond moet het vermogen hebben om snel water door te laten, los en luchtig te zijn.

Zaailingen zorgen

Nadat de zaaiprocedure is voltooid, zijn de containers bedekt met glas of plastic folie. Zet op een warme, goed verlichte plaats. Maar er moet aan worden herinnerd dat de zaailingen niet direct in de stralen van de zon vallen. De temperatuur in de kamer moet op 23-24 graden worden gehouden. Dan zullen de eerste scheuten zich verheugen in 5-7 dagen. Bij temperaturen onder 20 graden zullen zaailingen pas na 20-25 dagen spawnen.

Ook gewassen hebben regelmatig luchten en afvoer van condensaat nodig. De opkomst van scheuten signaleert de mogelijkheid om de schuilplaats te verwijderen en het vermogen van scheuten om zelfstandig te blijven groeien. Tegelijkertijd kunnen containers worden overgebracht naar een ruimte waar de luchttemperatuur iets lager is dan die voor gewassen. Extra voedingszaailingen zijn niet nodig. Soms worden scheuten, om een ​​"verkoopbaar" type te verlenen, bemest met stikstofhoudende kunstmestcomplexen. Het geeft dikke en krachtige greens.

Wanneer zaailingen in de grond planten

Je kunt jonge planten halverwege mei en begin juni overbrengen naar de grond. Tegen die tijd zullen de zaailingen kracht en gezondheid krijgen, klaar zijn om zich aan te passen aan de nieuwe plaats van groei. Een preciezere transplantatietijd hangt af van het klimaat in een bepaalde regio en de zaaitijd voor zaailingen. Als de langverwachte warmte niet tot de aangegeven periode is gekomen, moet je wachten met de overdracht van scheuten naar een nieuwe plaats, anders zullen alle jonge scheuten tijdens de eerste afkoeling vergaan.

De keuze van een plek om te planten, aarde

Het teeltgebied voor zaailingen moet zich aan de zuid-, west- of oostkant bevinden. Het heeft de voorkeur dat het enigszins gearceerd is, beschermd tegen tocht en windstoten. Bodem voor het kweken van tunbergia zou moeten zijn:

 • voedzaam
 • goed gedraineerd
 • neutraal,
 • met een klein mengsel van kalk.

Voor het planten moet de grond worden bevochtigd, losgemaakt, gevoed met humus of speciale kunstmestcomplexen.

Hoe kan ik Tunbergia planten?

Bij het overbrengen van zaailingen naar open grond, is het noodzakelijk om de afstand tussen de bedden van 20 cm, en tussen de gaten op 45 cm te respecteren. Een dergelijk beplantingsschema maakt het mogelijk dat de zaailingen in breedte groeien. Naast de bedden is het noodzakelijk om steunen te installeren waarop de plant kan lopen. Het kan een raster, draad of een speciale boog zijn voor klimplanten van planten.

Het planten moet heel voorzichtig gebeuren, in een poging de dugout niet te beschadigen, wat de wortels beschermt. Geplant schiet op een diepte van 1,5-2 cm, lichtjes besprenkeld op de grond en enigszins geramd.

Informatief! Om de groei van vervelende onkruiden te voorkomen, is het oppervlak van de grond onder elke struik bedekt met mulch.

Verzorging van een plant in een open grond (water geven, topdressing, vastbinden)

Tunbergia, hoewel het tot de niet veeleisende soort behoort, maar tijdens de groei moet er nog steeds enige zorg worden besteed. De plant houdt van water geven, maar het moet wel kloppen. Vermijd stilstaand water of droge grond. In het droge seizoen vindt niet alleen drenken, maar ook irrigatie van de struiken plaats in de avonduren wanneer de hitte afneemt.

Tijdens de bloeiperiode is heel belangrijk constant bodemvocht. Als de grond droog is, zullen de bladeren vallen. Een struik kan worden aangetast door spintmijten. Aan het einde van de bloei minder water geven.

Je kunt de plant voeden tijdens de vorming van knoppen. U kunt minerale meststoffen gebruiken. Ze worden verdund volgens de instructies, toegevoegd aan het water om elke week water te geven. Als er echter geen speciale behoefte aan is, is het beter om geen aanvullende meststoffen te misbruiken. Dan zal de bloei langer en weelderig zijn.

Om de bloeiperiode te verlengen, is het noodzakelijk om regelmatig gedroogde knoppen en bladeren te verwijderen. Voor een mooie vorm van de struik kun je het trimmen, onnodige scheuten verwijderen of regelmatig de juiste richting op sturen.

Wees ervan bewust! Als er een overschot aan kunstmest in de grond is, produceren de struiken sterke dichte groenen, en de bloei zal klein en schaars zijn.

Mogelijke problemen met groeien

Met de juiste zorg en bewatering is tunbergia resistent tegen ziekten en plagen. Alle mogelijke problemen ontstaan ​​na schending van de zorgregels. Bij een onvoldoende hoeveelheid vocht wordt het laten vallen van knoppen waargenomen. Met een overschot - de plant begint te worden bedekt met schimmel. Gebrek aan licht beïnvloedt de kleur van de bladeren - ze worden een lichtgroene tint.

Bloemverzorging tijdens en na de bloei

Tijdens de bloei is het strikt verboden om enige vorm van kunstmest te gebruiken. Dit zal resulteren in het verscheuren van knoppen en een afname van bloeiwijzen. Bij het bloeien neemt de watergift toe, omdat bij gebrek aan vocht de cultuur begint met het laten vallen van knoppen. Ook worden verwelkte knoppen regelmatig verwijderd.

Na de bloei kunt u een bloem inkorten. Het is noodzakelijk om alleen zwakke stelen te snijden of te dik. Snijd aan het begin af en leid constant in de gewenste richting. Als u jonge planten snoeit, kan dit de bloei enorm beïnvloeden.

Hoe zaden te verzamelen

Cultuur bestoven door bijen. In plaats van de knoppen worden zaaddozen gevormd. De dozen worden geoogst voordat ze worden geopend, om te voorkomen dat de inhoud op de grond wordt gemorst. De verzamelde dozen worden goed gedroogd en vervolgens geopend en de zaden worden verzameld in papieren zakken. Het verzamelde zaad behoudt zijn ontkieming gedurende twee jaar, maar in het tweede jaar kan het veel minder kiemen zijn.

Remember! Bij het kopen van zaden is het belangrijk om de verpakkingsdatum te volgen. Je moet geen zaad kopen op de markten en open trays, omdat het waarschijnlijk bevroren zaden met een slechte kieming zal krijgen.

Black-eyed gevleugelde zwart-eyed Susannah groeit uit zaad

Gevleugelde tunbergia komt het meest voor bij fans van deze cultuur. Het is een klimmend zicht, het kan een hoogte van 3 meter bereiken. De kleur van knoppen kan variëren van een sneeuwwitte tint tot een fel oranje kleur. Bloemen in diameter kunnen 3-4 cm zijn Bloei begint in de vroege zomer en duurt tot de eerste nachtvorst.

De gevleugelde tunbergia variëteit is beter bekend als de Black-eyed Susanna. Deze naam is een bloem die wordt ontvangen vanwege het onderscheidende kenmerk van de bloeiwijzen - zwart, of beter gezegd het donkerblauwe oog in het midden van de bloem. Heel vaak kunt u een kleurenmengeling van deze klasse in de uitverkoop vinden. Dit geeft je de mogelijkheid om een ​​chique, veelkleurig boogschietwonder te krijgen. Для посева требуется питательная почва с низкой кислотностью. Всхожесть зерен у данного сорта достаточно высокая, но на первые всходы может уйти около двух недель. Поэтому семена высеивают в начале февраля.

Тунбергия крылатая отлично подходит для выращивания в домашних условиях, на балконах и оранжереях. Главное организовать прочную опору, по которой смогут виться стебли. Verscheidenheid Black-eyed Suzanne houdt van veel licht, groeien in een schaduwrijke plek zal leiden tot trage groei en zeldzame bloei.

conclusie

Tunbergia is een favoriet bij alle liefhebbers van bloeiende soorten. Met voldoende eenvoud en elegante bloei, wint het hart van zelfs onervaren tuiniers. Onderwerp Tunbergia-zaad groeit op belangrijke punten is vergelijkbaar met alle eenjarigen. Zelfs als de plant voor de eerste keer wordt gevonden, is fokken niet moeilijk als je ervaring hebt in de bloementeelt.

Tunbergia: plantbeschrijving

Thunberg Zwarte ogen susanna gekweekt door telers, als klimplant, of als een rechtopstaande struik. Ook populair is de soort tunbargia ampelnoe, die vaak is gescheiden in hangende potten.

De plant heeft ovale of hartvormige, licht donzige bladeren. Sommige soorten hebben karakteristieke inkepingen aan de randen van de bladeren. Bloem is anders een verscheidenheid aan bonte bloemen. De bloeiperiode is lang en duurt van juli tot het midden of eind oktober. Tijdens deze periode produceert de plant een uitgesproken aroma.

Het geboorteland van deze plant bestaat uit tropische Afrikaanse en Aziatische bossen. De bloem is genoemd naar natuuronderzoeker en botanicus Karl Peter Thunberg. Hij was het die de Europese inwoners introduceerde met deze unieke plant. In Europa ontving de gevleugelde luis van de tuniaria de tweede naam: Suzanne met zwarte ogen. Deze naam is te danken aan het zwarte kijkgaatje in het midden van de bloemen van de plant.

In het wild groeit het als meerjarige plant. Als de plant in koude klimaatomstandigheden is gevallen, vindt de teelt plaats als een eenjarige plant door de productie van struiken uit zaden. Als een vaste plant kan tunbergia zowel thuis als in kassen groeien.

Teelt van zaden en zorgregels voor lianen in het tuinperceel

Tunbergia, de teelt van zaden waarvan het waarnemen van bepaalde inhoudt reglementHet wordt echter beschouwd als een niet-pretentieuze plant.

 1. Voor het planten worden de zaden van de kweek meestal gedrenkt in oplossingen van ofwel fumara of epin.
 2. Voor het zaaien, moet je ondiepe schepen oppakken. Voor het planten en beginnen te groeien, moeten de vaten worden gevuld met een mengsel van zode gemengd in gelijke verhoudingen met zand en veen. Zaden moeten over het oppervlak worden verspreid, bestrooid met een laag van dezelfde grond met niet meer dan 0,5 cm en bevochtigd met een spuitpistool.
 3. Wanneer u met gewassen van tunnelbunkers werkt, kunt u geen gieters of andere apparaten gebruiken die een dichte straal geven. Gebruik alleen een spuitpistool, anders kan de grond vervagen en zullen de zaden buiten komen.
 4. Dozen bedekken met een dikke film of glas en plaatsen een goed verlichte en warme plaats (23-24 graden). Het is noodzakelijk om de gewassen te bewaken en ze te beschermen tegen de zon. Dit is om het broeikaseffect te voorkomen. Na een week kun je de verschijning van de eerste scheuten verwachten. Zodra dit gebeurt, moet de film onmiddellijk worden verwijderd en moeten de dozen 6-7 dagen naar een koelere plaats worden verplaatst.

Als de gewassen te dik zijn geworden, moeten ze duiken in de fase van 2-3 echte bladeren of ze verdunnen. Wanneer de tubergia zaailingen oplopen tot 15 cm, wordt knijpen van de toppen geproduceerd. Deze techniek helpt bij de vorming van laterale scheuten.

Om de groei van zaailingen uit zaad te versnellen en te rekenen op de vorming van dikke groene bladmassa, is het noodzakelijk om de wijnstok te voeren jodiumhoudende medicijnen. Als het echter uw doel is om overvloedig en lang te bloeien, kunt u aan het begin van de teelt slechts één stikstofsupplement innemen.

Om te voorkomen dat u een plant niet plukt, kunt u de ontvangst van ervaren bloemkwekers gebruiken en drie zaden van tunbergia in turfbekers planten.

Landing in open terrein

Zaailingen op de gebruikelijke manier in het midden van mei worden geplant in de volle grond. Door het planten van zaailingen van deze plant zal klaar zijn tegen het midden van mei dagen. Op dit moment, in de regel, al gestabiliseerd genoeg warm weer voor haar. Maar als de hitte nog niet is vastgesteld, moet u niet haasten om van boord te gaan, omdat anders de bloemen bij de eerste nachtvorst zullen sterven.

Tunbergia geeft de voorkeur aan een beetje schaduwrijke plekdie is beschermd tegen tocht en wind. De grond daarvoor moet licht zijn, goed ademen en niet zuur. Gebroken kalk is verplicht op de site.

Jonge scheuten moeten op een afstand van ten minste 40-45 cm van elkaar worden geplant. En dit zou al voorgeïnstalleerde ondersteuning moeten zijn voor een handige locatie van de shoots. Voor deze doeleinden, geschikte speciale bogen of roosters van draad of latten, waarop de scheuten van wijnstokken gemakkelijk omhoog kunnen klimmen.

Basisregels voor de verzorging van tunnels in het open veld

Om goed te kunnen zorgen voor Tunbergia, is het nodig om voldoende aandacht te besteden. water geven, voeren en snoeien. Het water geven moet gematigd zijn, maar regelmatig. De grond moet redelijk vochtig zijn, maar niet nat. Tijdens de bloeiperiode moet de hoeveelheid vocht worden verhoogd, omdat bij gebrek aan vocht de plant snel knoppen zal laten vallen.

Bij het vaststellen van droog en heet weer moet water worden gecombineerd sproeien. Deze procedure wordt 's avonds uitgevoerd om bladverbranding te voorkomen.

Top dressing tunbergias uitvoeren maandelijksVoor dit doel worden minerale mengsels gebruikt voor sierbloeiende planten. Opgemerkt moet worden dat u tijdens de bloeiperiode tunbergia niet mag voeden met mengsels die stikstof bevatten. Dit kan een te intense groei van gebladerte en groen veroorzaken ten koste van de bloei.

Tijdens de groei van bloemenkwekers let op formatie bush. Om dit te doen, sturen ze scheuten in de goede richting. Stervend en zwak en scheuten en verwelkte bloemen moeten op tijd worden verwijderd van de groene aanplant.

Spint, bladluis, witte vlieg

Deze parasitaire plagen kunnen worden bestreden met "geïmproviseerde middelen": met behulp van zeep verdund in water.

Tunbergia-ziektes zijn alleen geassocieerd met overtreding van regels voor drenken. Bij een onvoldoende vochtgehalte begint de wijnstok te knoppen en wanneer deze te veel water krijgt, begint er schimmel op zijn bladeren te verschijnen. Gebrek aan licht en zon leidt tot opheldering van het gebladerte.

Kleverige vlekken en zwarte stippen

Het verschijnen van kleverige of witte vlekken en zwarte vlekken op bladeren en stengels is meestal het gevolg van een infectie. spint, witte vlieg en bladluizen. Ongedierte wordt vernietigd, zoals gezegd, met de hulp van zeep verdund in water. U kunt ook een alcoholoplossing gebruiken. Het spuiten wordt om de 14 dagen uitgevoerd.

Wanneer en hoe wordt het zaad geoogst

Tunbergia is een bestoven plant die zich vormt zaaddozen op plaatsen van vroegere bloemen. De verzameling van zaaddozen moet plaatsvinden voordat ze zich spontaan, natuurlijk, ontvouwen.

Dit wordt gedaan zodat ze niet op de grond terechtkomen en in de toekomst niet onbenut blijven. De verzamelde dozen worden gedroogd en vervolgens geopend en de inhoud in papieren zakken gegoten.

De zaden van deze plant kunnen twee jaar overleven, maar er moet rekening mee worden gehouden dat in het tweede jaar het aantal exemplaren dat kan kiemen aanzienlijk wordt verminderd. Daarom, als u zelf geen zaadoogst verzamelt en de zaden liever in de winkels koopt, volg dan de houdbaarheidsdatum.

Anders groeien planten van gekocht en vervallen materiaal gewoon niet. Bovendien is noodzakelijk houd rekening met de omstandigheden waaronder het zaad werd bewaard. Je moet geen zaden van open trays kopen, omdat ze misschien bevroren zijn, wat ook suggereert dat je niet op zaailingen kunt wachten.

Overwintering van containertypen van tunbergia

Alleen tunbergia gekweekt in containers of in bloempotten kunnen thuis overwinteren. Het vat met de plant komt de kamer binnen en snijdt pre-shoots. Bij het snoeien is het nodig om op de stelen van 4-6 knoppen te laten staan.

Op plaatsen waar een plant wordt getrimd is noodzakelijk spray met kaliumpermanganaatoplossing en bewaar in een koele (plus 1-15 graden) plaats tot de lente komt. Tijdens de winter wordt de grond maximaal twee of drie keer licht bevochtigd.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat tunbergia die in een bloembed is gekweekt niet kan overwinteren

Tunbergia in landschapsontwerp

Tunia is vaak gewend aan decoratie en decoratie muren en hekken tuinhuisjes. Je kunt toevoegen aan de compositie met de tunbergy:

Krullende Tunbergia-soorten (lianen) in verticaal tuinieren Landschapsontwerpers adviseren om te combineren met de volgende soorten planten:

Verticale ondersteuning instellen in het midden van het gazon in de vorm piramiden voor verticale tunbergia en planten die eraan worden toegevoegd als een begeleidende decoratieve elementen, zijn in staat om originele sculptuur composities te maken. Vaak zijn ze te vinden in de beste tuinen en veranda's.

Bloembeschrijving

Tunbergia is een rijkbloeiende wijnstok. In onze omstandigheden wordt het gekweekt in open grond als een letnik, in kassen en in een appartement - als een vaste plant. Scourge bereiken een lengte van 2,5 meter. Bladeren met zacht behaard lobbig tegenover of heel hartvormig (eivormig). In Tunbergia is wortel vrij krachtige en vertakte landscheuten.

De biseksuele bloemen hebben een trechtervormige vorm en een verscheidenheid aan kleuren, ze kunnen tot 4 cm in diameter zijn.Er zijn variëteiten met paarse, witte, fel oranje, gele, karmozijnrode bloemen die alleen groeien of in bloeiwijzen.

Sommige soorten geven tijdens de bloei aroma af. De bloei is lang: de eerste knoppen bloeien in juli, de laatste - in het najaar aan de vooravond van de vorst. Aan het einde van het seizoen vormen zich rond gevormde wijnstokvormige zaaddozen. Zaden hebben tijd om te rijpen, hun diameter is ongeveer 4 mm, ze hebben een langwerpige vorm, bruine kleur en zijn bedekt met een huid die ruw aanvoelt.

Suzanne met zwarte ogen

Sterk vertakte wijnstok met een lengte van 1,5 tot 2 meter. Hij bloeit van juli tot september met gele en oranje bloemen van 3 tot 5 cm in diameter. Voor het ontvangen van een prachtige struik wordt de bovenkant van een stengel boven 3 bladeren geknepen.

Intens groeiende liana met hartvormige bladeren van grote omvang, grote bloemen van stro of geel-crèmekleur en donkerpaars hart.

Sorteer Susie

In de aanbieding vindt u variëteit Susie, waarbij groepen van variëteiten worden gecombineerd op basis van de kleur van de bloemen:

 • Susi Geel - geel,
 • SusiAfricanSanset - terracotta,
 • Susi Weib mit Auge - wit.

Voor bloemenkwekers is T. Gregor van belang, ongeveer 15 soorten lianen met bloemen in oranje tinten zonder een donker oog zijn opgenomen in deze variëteitserie.

Aanplant en verzorging van tunbergia (kortweg)

 • aanplant: zaaien van zaailingen aan het einde van de winter of aan het begin van de lente, zaailingen zaaien in de grond in de tweede helft van mei.
 • bloei: overvloedig van midden tot late zomer.
 • verlichting: penumbra.
 • bodem: voedzaam, goed doorlatend, met kalk, neutraal.
 • water geven: matig, tijdens de bloei - overvloedig. Sproeien in de avond wordt aanbevolen als dat nodig is tijdens droogte.
 • Topdressing: eenmaal per maand met een oplossing van minerale meststoffen.
 • kousenband: De plant is wenselijk om op de draad of het rooster te plaatsen.
 • voortplanting: zaad.
 • ongedierte: bladluis, witte vlieg, spint en shchitovki.
 • ziekten: schimmel, vanwege overmatig bodemvocht en slechte luchtcirculatie.

Tunbergia-bloem - beschrijving

Tunbergia-plant kan een wijnstok of struik zijn met een hartvormig of eivormig geheel, en ook gelobde tegenoverliggende bladeren met zacht behaard aan 2,5 tot 10 cm lang, bij sommige soorten zijn de randen van de bladeren ingekerfd. Voronkovidnye prachtige bloemen tunbergiya tot 4 cm in diameter op lange stelen, enkel of verzameld in bloeiwijze, hebben verschillende kleuren - wit, blauw, blauw, paars, paars, paars, geel, oranje of bruin. Er is zelfs tunbergia rood. In sommige soorten en variëteiten geven bloemen een sterke geur af. Tunbergia bloeit van juli tot eind september. In de natuur is een tubergia-plant een meerjarige plant, maar in ons klimaat is het groeien van tubergium in de volle grond als een vaste plant onmogelijk vanwege onze koude winters; hoogte. Aan de andere kant is ambernaya tunbergia succesvol gegroeid als een vaste plant in huis of in een kas.

 • Tunbergia zaaien.

  Tunbergia-zaadvoortplanting vindt plaats in de late winter of het vroege voorjaar. Zaden worden behandeld met epin of fumara en gezaaid in containers met vochtige grond bestaande uit turfgrond, turf en zand (of bladgrond, zand en humus) in gelijke verhoudingen, besprenkeld met een dunne laag aarde, die voorzichtig wordt bevochtigd. Om een ​​broeikaseffect te creëren, worden gewassen bedekt met glas of plastic folie en op een warme, goed verlichte vensterbank geplaatst, waar direct zonlicht niet kan komen. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond altijd licht nat is. De temperatuur voor een succesvolle ontkieming van zaden is 22-24 ºC. Onder alle omstandigheden zullen de zaden binnen een week beginnen te ontkiemen en dan kan de hoes worden verwijderd.

  Zaailingen van Tunbergia.

  Als de zaailingen dicht groeien, moeten ze, wanneer twee echte bladeren verschijnen, worden uitgezocht of uitgedund, waardoor de sterkste exemplaren in de container achterblijven. Wanneer de zaailingen een hoogte van 12-15 cm bereiken, om de vertakking te verbeteren, knijpen ze de toppen van de zaailingen. Als je een krachtige en dichte groene massa nodig hebt, voed de zaailingen dan één keer per week met stikstofbevattende meststoffen uit de tijd van het plukken, maar als je hoopt op een weelderige en lange bloei, bemest dan de zaailingen helemaal niet. Voor degenen die niet willen rotzooien met het plukken van tunbergia, is het beter om het niet in containers of in dozen te zaaien, maar in turfbekers van elk drie zaden.

  Wanneer moet je tunbergia planten?

  Wanneer de laatste lente zal vriezen, is het tijd om zaailingen in de volle grond te planten. Zoek een schaduwrijke en winddichte plek aan de zuid-, oost- of westkant van de tunnel. Tunbergia geeft de voorkeur aan een neutrale, voedzame, goed doorlatende, kalkhoudende grond. Voeg daarom, indien nodig, kalk toe aan het gebied voordat u gaat graven.

  Hoe kan ik Tunbergia planten?

  De landing van de tunbergia gebeurt op een zodanige manier dat de afstand van 30 tot 45 cm wordt gehandhaafd tussen de exemplaren.Voordat de tunbergia wordt geland, moeten er steunen voor worden gelegd - draad of raspen, waardoor de klimplant omhoog of naar de zijkanten zal kruipen. Na het planten van de site gedrenkt. Tunbergia bloeit uit zaden, meestal honderd dagen na het knijpen.

  Hoe kun je tunbergia laten groeien.

  Tunbergia-zorg is eenvoudig. De plant water geven moet matig zijn en vanaf het begin van de bloei moet de watergift overvloedig worden, anders zal de tubergia niet alleen de knoppen, maar ook de bladeren laten vallen. In de droge zomer zal de plant dankbaar reageren op sproeiwater in de avond. Verplichte dressing wordt uitgevoerd tijdens de ontluikende periode, en gedurende het hele lente-zomerseizoen wordt de tubergia maandelijks bemest met vloeibare minerale meststoffen, met inachtneming van de gouden regel: alles is goed met mate. Verwijder zwakke scheuten en verwelkte bloemen, na verloop van tijd stuur de tunbergia in de goede richting. Zoals je kunt zien, kan landen en verzorgen van tunbergia zelfs een beginner zijn.

  Ongedierte en Tunbergia-ziekten.

  Meestal wordt tunbergia geremd door spintmijten, schubben en witte vlieg, soms lijdt het aan bladluizen. Al deze plagen worden vernietigd door de plant te bespuiten met medicijnen zoals actellic en fitoderm, met een pauze tussen behandelingssessies, die niet meer dan vier, anderhalve week kan zijn. Soms heeft tunbergia last van schimmelziekten, die fungiciden behandelen, aangetaste bladeren en bloemen moeten worden verwijderd.

  Het kan gebeuren dat schimmel verschijnt op de stengels, scheuten en bladeren van de tunnel, en dit geeft aan dat je het overdrijft met water geven. En zelden groeit gebladerte zegt dat je een te schaduwrijke plek hebt gekozen voor tunbergia - het mist licht.

  Hoe en wanneer zaadjes van tunbergia verzamelen.

  Wanneer de bloei van de tunbergia is voltooid, worden in plaats van bloemen fruitdozen met zaden gevormd en deze moeten worden verzameld voordat ze worden geopend en de inhoud op de grond wordt gewekt. Binnen worden de dozen geopend, worden de zaden op papier gegoten en gedroogd, en vervolgens opgeslagen in papieren zakken of kartonnen dozen. Tunbergia-zaden verliezen hun ontkieming niet gedurende twee jaar.

  Winged Thunbergia (Thunbergia alata)

  - dezelfde Susanna met zwarte ogen, die hierboven werd beschreven. Het kweken van gevleugelde tunbergia was de basis voor het hoofdstuk over zorg voor tunbergia. Bloeit tunbergia gevleugeld in augustus en september. In cultuur - sinds 1823. kwaliteiten:

  • tunberg suzy - sortoseriya met bloemen in verschillende kleuren: Susi Weib mit Auge - Tunbergia wit, Susi Orange mit Auge - met feloranje bloemen, Susi Gelb mit Auge - met gele bloemen,
  • Afrikaanse zonsondergang - terracotta tunbergia, bloeiend in de zomer,
  • Tunbergia Gregor - een groep bestaande uit 15 variëteiten van alle tinten oranje kleur, die geen oog in het midden van de bloem hebben, maar dit maakt ze er minder aantrekkelijk uitzien,

  Tunbergia grandiflora (Thunbergia grandiflora), grandiflora tunbergia, tunbergia blauw

  - een krachtige kruidachtige plant uit India met klimmers, breed-ovale, felgroene bladeren, die een lengte bereiken van 15-20 cm, met grote tanden aan de randen en dons aan de onderkant van de bladplaat. Голубые или фиолетовые цветки до восьми сантиметров в диаметре с белым пятном в зеве собраны в кистевидные малоцветковые соцветия,

  Тунбергия душистая (Thunbergia fragrans)

  – вечнозеленая лиана из Австралии и Юго-Восточной Азии, достигающая в длину шести метров. De bladeren zijn tegenovergesteld, eivormig, met een spitse punt, donkergroen van kleur aan de bovenzijde van de plaat en lichtgroen met een witte mediaanader van onderen. Witte grote enkele bloemen, wijd open, tot 5 cm in diameter, met twee schutbladen, hebben een aangenaam aroma,

  Thunbergia battiscombe (Thunbergia battiscombei)

  met brede bladeren, blauwe bloemen met een duidelijk zichtbaar gaas op de bloembladen.

  Behalve die vermeld in de cultuur, worden ze ook gekweekt in dergelijke tunbergia-lianen: laurierdragende, verwante, mizoren.

  Van heestersoorten gekweekte tunbergia rechtop, Natal, Vogel.

  Tunbergia-functies

  Tunbergia wordt vertegenwoordigd door zowel struiken als lianen. Hele eivormige of hartvormige, en nog steeds tegenover elkaar liggende gelobde bladplaten hebben een niet-rigide behaardheid en bereiken een lengte van 2,5-10 centimeter. Er zijn soorten waarvan de rand van de bladeren gekarteld is. De diameter van de spectaculaire bloemen is 40 mm, ze hebben een trechtervorm en een lange steel. Ze kunnen enkel of een deel van de bloeiwijzen zijn. De bloemen hebben een verscheidenheid aan kleuren, ze kunnen bijvoorbeeld worden geverfd in blauw, paars, paars, oranje, wit, blauw, paars, geel en bruin. Er zijn zelfs soorten met rode bloemen. Er zijn bepaalde soorten en variëteiten van tunbergia waaruit bloemen een zeer sterke geur afgeven. Bloei begint in juli en eindigt in de laatste dagen van september. Onder natuurlijke omstandigheden is tunbergia een vaste plant, maar in het midden van de breedtegraad, als gevolg van te ijzige winters, wordt het gecultiveerd als een jaarlijks. Vaak wordt een dergelijke bloem gebruikt voor verticaal tuinieren, omdat als deze wordt ondersteund, de struik tot 200 centimeter hoog kan worden. De barnsteengom Thunberg wordt meestal binnenshuis gekweekt of in kassen als een meerjarige plant.

  Tunbergia uit zaad laten groeien

  Het is noodzakelijk om de zaden van tunbergia te zaaien aan het einde van de winter of aan het begin van de lente. Direct voor het zaaien moeten zaden worden behandeld met fumara of epin. Vervolgens zaaien ze in een bak met een bevochtigd grondmengsel, dat bestaat uit turf, grasmatten, zand (of zand, bladgrond en humus), dat moet worden genomen in een verhouding van 1: 1: 1. Zaden moeten worden besprenkeld met een dunne laag substraat en dan worden de gewassen voorzichtig bewaterd. Daarna moeten de containers met folie of glas worden bedekt en op de vensterbank worden gelegd, die goed moet worden verlicht, maar vergeet niet om de gewassen tegen direct zonlicht te beschermen. Vergeet niet dat het substraat in de containers constant licht vochtig moet zijn. Om ervoor te zorgen dat zaailingen zo snel mogelijk verschijnen, moeten ze op een plaats worden geplaatst waar de luchttemperatuur tussen 22 en 24 graden ligt. Als dit goed gebeurt, kunnen de eerste scheuten binnen 7 dagen na het zaaien worden bekeken. Zodra dit gebeurt, verwijder de schuilplaats.

  Als de zaailingen te dik zijn, dan is het na de vorming van 2 echte bladplaten nodig om ze uit te dunnen en de zwakste zaailingen moeten worden verwijderd. Je kunt ze ook ophalen. Om ervoor te zorgen dat de struiken meer vertakt en dik zijn, knijpen ze de zaailingen nadat hun hoogte 12-15 centimeter is. In het geval dat het belangrijk voor u is dat de struiken een weelderige groene massa hebben, voedt u de zaailingen nadat u het verzamelen hebt gedaan, 1 keer in 7 dagen met stikstofhoudende meststoffen. Degenen die belangrijk lang en overvloedig bloeien, moet worden opgemerkt dat het voeren van zaailingen helemaal niet moet worden uitgevoerd. Om plukken te voorkomen, wordt aanbevolen om te zaaien in turfbekers, terwijl 3 zaden in 1 tegelijk moeten worden gelegd.

  Hoe laat het is om te landen

  Het planten van zaailingen in open grond gebeurt nadat de vorst is omzeild. Om van boord te gaan, moet u een plaats kiezen aan de oost-, zuid- of westkant van de tuin, die in een lichte schaduw moet zijn en bescherming tegen windstoten heeft. De grond moet goed gedraineerd, neutraal, rijk aan voedingsstoffen en kalk zijn. In dit verband, als het nodig is, dan van tevoren, kalk in de sectie van de site injecteren.

  Landingsfuncties

  Bij het maken van de landingsgaten moet er rekening mee worden gehouden dat de afstand tussen ze moet variëren van 0,3 tot 0,45 m. Vergeet niet om de steun te installeren voordat u de zaailingen plant, hiervoor gebruiken ze een rooster of draad. Opgemerkt moet worden dat deze wijnstok zowel omhoog als opzij kan groeien. Geplante planten moeten worden bewaterd. Bloei begint meestal 100 dagen na het knijpen.

  Zorgfuncties

  Het is gemakkelijk en kosteneffectief om te zorgen voor tunbergia. In eerste instantie heeft het een matige watergift nodig, en wanneer de bloei begint, is het overvloedig, met een gebrek aan water kan worden waargenomen dat de bladvellen en knoppen verdwijnen. Als er in de zomer een lange droogperiode is, is het niet overbodig om de struiken met water te besproeien, dit moet 's avonds gebeuren. Zorg ervoor dat de planten zich voeden op het moment dat er knoppen verschijnen. Tijdens de lente en de zomer moeten ze 1 keer in 4 weken worden gevoed, met behulp van vloeibare minerale meststof hiervoor, maar onthoud dat in dit geval het belangrijkste is om het niet te overdrijven. Verwijder regelmatig zwakke stelen en bloemen die beginnen te vervagen. Vergeet niet om de stengels in de juiste richting te sturen.

  Wanneer zaailingen planten?

  Al aan het einde van de winter kun je beginnen met het voorbereiden van zaden voor het kweken van zaailingen. De beste tijd voor zaaien is februari. Van de zaden die werden gezaaid in de tweede helft van februari, groeit sterke en levensvatbare zaailingen. Tegen het einde van juni, zaailingen geplant tegen het einde van mei in de grond, een groot aantal scheuten te verhogen. Niet kritisch, als de zaden in februari niet opkwamen, kunnen pogingen worden voortgezet tot april.

  Voorbereiding land en zaad

  Voor het planten worden de zaden voorbehandeld met groeistimulanten (Epin, Fumar). Sommige telers geven de voorkeur aan ontkiemen voordat ze zaaien, anderen zaaien onmiddellijk in turftabletten of kopjes. Slechte ontkieming is alleen in oude zaden.

  De zaden zijn vrij groot, dus werken met hen is eenvoudig. Het is beter om te ontkiemen in een papieren servet gedrenkt in water. Voordat de wortels verschijnen, plaatst u de zaden in een plastic bak met een luchtdicht deksel. Voor zaailingen om een ​​aarden mengsel te bereiden, dient de samenstelling aanwezig te zijn:

  Zaailingen kunnen worden gekweekt in dozen. Plant niet veel, om niet te laten uitdunnen. Om dit te doen, is het beter om de plantstap van 3-5 cm te observeren.De zaden zijn vrij groot, dus je kunt ze veilig bestrooien met een laag aarde van 1,5 cm .Zaai bij het zaaien in kopjes elk 3 zaden.

  Vóór het verschijnen van ziektekiemen, moeten dozen (cups) hermetisch worden afgedicht met huishoudfolie. Voor zaadontkieming in de kamer moet het ongeveer 20 ° C zijn. De eerste scheuten moeten aan het einde van de tweede week worden gemaakt.

  Zaailing zorg

  Zorgen voor zaailingen wordt gereduceerd tot water, ze moeten regelmatig zijn. Voeding kan worden voorkomen als de ontwikkeling van jonge planten goed verloopt, er zijn geen tekenen van voedingstekorten. Stikstofsupplementen worden gebruikt als je een grote hoeveelheid bladeren en scheuten nodig hebt. Bloeiende stikstof verdwijnt, omdat alle krachten van de wijnstok worden besteed aan de vorming van groene massa.

  Groeiende zaailingen kunnen worden uitgedund als ze te dicht worden geplant. Wanneer de zaailingen 15 cm bereiken, moet je de bovenkant van het hoofd knijpen. Knijpen stimuleert de groei van laterale scheuten en zorgt ervoor dat u pluizige struiken krijgt.

  In de volle grond planten

  Ongerust gemaakt over de steun voor wijnstokken. Nog voor het planten van zaailingen in de grond, zetten ze een steunstraad of van latten (hout, plastic). Tunbergia groeit het best aan de zuid- en zuidwestkant van de tuin. Lichtschaduw is acceptabel, maar tocht is absoluut gecontra-indiceerd.

  Grondvereisten zijn eenvoudig:

  • uitgelekt,
  • neutraal,
  • matig vruchtbaar.

  Zure bodems worden in de herfst gedesoxideerd, kalk toevoegen aan de normale hoeveelheid. De grond vóór het planten is goed gegraven. Gaten, wanneer de landing landen niet dichterbij dan 30 cm van elkaar. Geplant zaailingen gedrenkt, de grond rond de struiken bestrooid met mulch. De plant is thermofiel, dus plan deze eind mei - begin juni in de grond te transplanteren. Frosts Liana zal het niet overleven.

  Tunbergia geeft om

  Gezonde zaailingen na transplantatie worden snel geaccepteerd en beginnen actief te groeien. De nuances van zorg die u moet weten, hebben betrekking op drenken, bemesten, de vorming van de struik. De vereisten voor zorg zijn licht, dus zelfs een beginnende tuinman kan ze gemakkelijk aan:

  1. Bij irrigatie is het belangrijkste - regelmaat. Tijdens de bloei moeten ze overvloediger zijn. Een teken van gebrek aan vocht - de bloem begon knoppen en bladeren te laten afbrokkelen. De grond onder de struiken moet constant nat zijn, maar niet te nat. Overtollig vocht veroorzaakt wortelrot. Om het bodemvocht te reguleren, kan een kokossubstraat worden toegevoegd tijdens het planten.
  2. De plant houdt van vochtige lucht, dus bij droog en warm weer moeten de bladeren 's avonds worden geïrrigeerd met warm water.
  3. Voed de bloem eenmaal per maand met een complexe bloemenmeststof. In de maand waarin de knoppen beginnen te vormen, kunt u maximaal 2 verbanden dragen. Bekijk meststof in september.
  4. Liana inspecteren, verwijder vervaagde bloemen en bladeren, het is noodzakelijk voor langdurige bloei.
  5. Jonge scheuten gedwongen om de juiste richting in te sturen, ze te repareren op een steun. Extra scheuten en losse snit. Oefen met het afknippen van jonge scheuten voor een meer dichte kroon.

  Hoe je je zaden kunt verzamelen

  Als u van plan bent om uw zaden te verzamelen, moet een deel van de eerste bloemen op de struiken worden achtergelaten. Tegen de herfst zullen in plaats daarvan zaaddozen worden gevormd. Wanneer ze rijp zijn, breken ze gemakkelijk uit en vallen de zaden op de grond.

  Om dit te voorkomen, moeten de dozen op tijd worden verzameld of opgemaakt met netjes van fijn natuurlijk textiel. Voor opslag worden zaden uit de dozen op papier gegoten en gedroogd. Bewaar droge zaden in papieren zakken in een donkere kamer. Ontkieming houdt aan voor 2 jaar.

  Lianen groeien in vazen, in een koele kamer (15 ° C). De meeste scheuten worden gesneden. Op de resterende takken mogen niet meer dan 5 knoppen zitten. Elke sectie moet worden gedecontamineerd, hiervoor is een roze mangaanoplossing geschikt.

  Tijdens de winter hydrateert u af en toe alleen de bovenste laag van de aarde. Liana, groeiend in de grond, het is logisch om de winter te gebruiken, in ieder geval zal het niet overleven. Als je tijd en verlangen hebt, kan de struik worden gesneden en in een grote pot worden getransplanteerd. Sparen tot de lente volgens het reeds beschreven schema.

  Ziekten en plagen

  Heel vaak bewonen shchitovki, spint en de witte vlieg de struiken, en bladluizen kunnen de plant ook schaden. Om van dit ongedierte af te komen, is het noodzakelijk om de planten te behandelen met een flyoderm of aktellik. Indien nodig kan een dergelijke bewerking 3 of 4 keer worden herhaald, terwijl de duur van de pauze tussen deze procedures 7 tot 10 dagen moet zijn. In sommige gevallen treedt de ziekte op als schimmelziekte. Het geïnfecteerde blad en de bloemen moeten worden afgesneden en vernietigd en de struik wordt behandeld met fungiciden.

  Als je de tunbergia zeer overvloedig water geeft, vormen zich schimmels op de bladeren en scheuten. Als het gebladerte op de stelen zeer zeldzaam is, betekent dit dat de wijnstok het gebrek aan licht voelt.

  Zaad verzameling

  Aan het einde van de bloei, waar de bloemen met elkaar pronken, groeien de fruitkisten, waarin zich zaden bevinden. Ze moeten worden verzameld voordat ze zichzelf ontvouwen, en hun inhoud zal worden uitgestort op het oppervlak van de site. Snijd de dozen moeten worden gebracht in de kamer waar de zaden worden uitgegoten van hen op een krant blad. Wanneer ze droog zijn, worden ze in papieren zakken gegoten en opgeslagen voor opslag. Het kiemen van dergelijke zaden blijft 2 jaar lang hoog.

  Bij het begin van de herfst moet de wijnstok die in open grond is gekweekt, van de locatie worden verwijderd. Het feit is dat het zal sterven, zelfs als de winter niet erg koud is. Soms wordt tunbergia echter in een grote pot of kuip gekweekt. In dit geval, in de herfst, moeten alle stelen worden afgesneden, met 4 of 5 knoppen op elk van hen. Het is noodzakelijk om de knipplaatsen te behandelen met een oplossing van kaliummangaan. Zet de struik in de kamer en maak hem schoon op een plaats waar de luchttemperatuur niet meer dan 15 graden is. Daar zal de plant blijven tot de lente. Bevochtig af en toe de bovenste laag substraat in de tank een beetje.

  Bekijk de video: Tunbergia - Poradnik Ogrodowy #33 (Februari 2023).

  Загрузка...

  Pin
  Send
  Share
  Send
  Send