Fruitstruiken

Hoe druiven uit stekken thuis te laten groeien

Pin
Send
Share
Send
Send


Druiven zijn een zeer thermofiele plant en we zijn gewend om het te laten groeien op grote plantages, voornamelijk in zuidelijke landen. Maar de afgelopen decennia zijn door de inspanningen van fokkers veel hybride rassen ontwikkeld die vrucht kunnen dragen in Centraal-Rusland en zelfs dichter bij het noorden in gesloten kassen. Bij een gemiddelde temperatuur van +18 o C rijpt u in slechts 100 - 110 dagen een oogst van sappige, aromatische bessen. We zullen de teelt en teelt van dergelijke druiven verder bespreken.

Hoe druiven thuis te laten groeien

Druiven - alleen de cultuur die zich niet door zaad voortplant, omdat het in dit geval zijn oorspronkelijke genetische kenmerken niet behoudt. Koop klaar zaailing favoriete variëteiten zijn niet altijd mogelijk. Dat is waarom het meest betaalbaar en gebruikelijk is methode van voortplanting van de wijnstok - stekken.

De toegankelijkheid ervan ligt in het feit dat het thuis heel gemakkelijk is om de druiven te bewaren, te planten en te rooten, ze voor te bereiden op planten in de volle grond of in een kas. Het is het beste om dit thuis te doen, aangezien het proces van rooten niet later dan zou moeten beginnen eind februari - begin maart.

Veel hybride variëteiten hebben dit vermogen nu, omdat enten een van de hoofdrichtingen is van het werk van fokkers. Meestal planten tuinders graag tafelvariëteiten met een uitstekende smaak, suikergehalte, grote bessen (bij voorkeur zonder pit), met vroege of halverrijgende perioden. Vrijwel aan al deze vereisten wordt voldaan door de volgende variëteiten: Delight, Kesha, Pleven, verschillende variëteiten van Kishmish, Laura, Kodryanka, Anyuta, Aleshenkin, Veles en vele anderen.

Voordat u druiven in de grond plant, is het nodig om stekken te ontkiemen en te wachten tot de eerste bladeren verschijnen.

Kenmerken van groeien

Het kweken van druiven in een serre of in het open veld is afhankelijk van de natuurlijke klimatologische omstandigheden in de regio. Het is duidelijk dat in de zuidelijke gebieden in de open grond de tijd rijp zal zijn om druiven te laten rijpen, niet alleen van vroege rassen, maar later ook. Maar in de Middenriem, de regio Moskou en verder naar het noorden in open gronden zal alleen de oogst van de vroegste rassen rijpen.

In de regio's waar de zomer kort is, is het koud in de winter, is het het beste om wijnstokken in kassen te laten groeien om gedurende langere tijd te genieten van de smaak van bessen met verschillende rijpingsperioden. Maar binnenshuis is het noodzakelijk om de gezondheid van de struiken zorgvuldiger te bewaken., microklimaat, bodemgesteldheid, omdat de gevallen van schimmel en andere laesies zich veel sneller verspreiden. In een afgesloten ruimte is het eenvoudiger om typische ziektes te voorkomen dan om ze uit te roeien.

Stapsgewijze technologie voor het kweken van druivenstruiken uit stekken

Het hele proces van het verkrijgen van gerootte zaailingen duurt enkele maanden, maar in termen van complexiteit is het niet erg ingewikkeld. Zelfs beginnende tuiniers die besluiten om wijn te gaan, kunnen de beste resultaten bereiken - dit gewas is zo pretentieloos, hoewel het enige aandacht vereist. Het belangrijkste is om op tijd voor bepaalde activiteiten te zorgen en deze uit te voeren.

Snijd druiven

Snijden en opslag van Chubukov

De allereerste fase is de voorbereiding van plantmateriaal. Tijdens het snoeien van de druiven in de herfst, wanneer alle vruchtdragende takken dit jaar worden verwijderd, worden stekken verkregen. Het zijn de fruittakken die dienen als het beste materiaal voor toekomstige zaailingen. Wat is nodigrekening houden met:

 • snoeien wordt uitgevoerd na bladval, vóór het begin van de eerste vorst,
 • de wijnstok moet zo recht, gezond, lichtbruin of zandig mogelijk zijn,
 • hoe langer het snijden, hoe beter de reproductie.

Knipsels moeten worden klaargemaakt voor opslag:

 • week in koud water gedurende 1-2 dagen, verander het water 2 keer per dag,
 • de oplossing van vitriol of kaliumpermanganaat verwerken (het is het beste om een ​​half uur te weken),
 • uitgespreid op papieren servetten (handdoeken) en goed drogen van overmatig vocht,
 • Verzamel stekken in een bundel, wikkel het in plasticfolie, knoop vast, bevestig een label met de naam van het ras (als er verschillende druiven zijn, moet je in verschillende zakken opslaan, omdat verschillende soorten een slecht effect op elkaar hebben tijdens opslag), plastic flessen kunnen worden gebruikt in plaats van film - laat de wijnstok door de nek zakken en sluit het deksel.

Bewaar stekken op t 0 + 5 ® (een koelkast, glazen balkon, kelder doet het wel).

Wortelen voorbereiding

Aan het einde van februari - begin maart beginnen ze het plantmateriaal te rooten. Eerst moet je controleren hoe het materiaal wordt bewaard. Werk hiervoor de secties, elk op een afstand van de bovenste en onderste nier 0,5-2 cm, op een schuine en directe manier bij - ze moeten groen en nat zijn. Daarna worden de stekken gedurende 1-2 dagen ondergedompeld in water (afhankelijk van de mate van droogte van de twijgen), om de groei te stimuleren, moet je honing, aloë-sap of humate toevoegen (1 eetlepel / 10 liter water).

Kiemen stekken in water

Leg een laag katoen van ongeveer 2 cm in de gebruikelijke glazen literpot op de bodem, giet zoveel water (bij voorkeur ontdooid), laat de stekken zakken. De hiel - onderkant - moet op een diepte van 4-5 cm in water zijn. Om vloeibaar rotten te voorkomen, kunt u 2-3 tabletten actieve kool aanbrengen, periodiek water bijvullen. Je kunt een plastic zak op de pot plaatsen om een ​​broeikaseffect te creëren, plaats het op de vensterbank.

Druiven, zoals elke plant, voor intensieve groei hebben een overvloed aan licht en warmte nodig. Eerst zullen er takjes zijn en dan de wortels. Om het wortelsysteem te ontwikkelen, moeten de scheuten worden afgebroken, voor de struik, een, de meest recente foto is voldoende.

Planten in een broeikas of broeikas

De grond voor zaailingen moet in het najaar worden geprepareerd, waarbij gelijke hoeveelheden turfgrond, turf, zand, rotte mest of compost worden gemengd en een kant-en-klaar mengsel uit de winkel kan worden gebruikt. Als een container kunt u plastic flessen, wegwerpbekers en groter, enz. Gebruiken, om drainagegaten te maken. Op de bodem van de container giet een beetje drainage, dan de voorbereide grond, laat het zaagsel voorzichtig neer, vul het met aarde, lichtjes (!) Bevochtig het.

De hak van de zaailing moet zich op een diepte van 1/3 van de container bevinden en de jonge plant schiet boven de grond. Ongeveer tot het einde van mei - begin juni hebben jonge zaailingen de tijd om goed te rooten, om volwaardige bladeren en takken te ontwikkelen, - om zich voor te bereiden om in de grond te planten.

Chubuk geplant in potten

Wortelen in zaagsel of grond

In de zuidelijke regio's, waar de aarde in maart op een diepte van 10 cm opwarmt tot een temperatuur van 10-12 graden, kunnen stekken na verwerking en weken rechtstreeks in de grond worden geplant - shkolka. Het planten gebeurt in voorbereide, goed bemeste grond tot een diepte van 40 cm. De stekken worden gelegd in de putten (of groef), bedekt met aarde tot de helft, goed verdicht, overvloedig water gegeven, ontpit naar de top. Op het oppervlak van de aarde moeten 2 knoppen blijven. Als u zich richt op het klimaat in de regio, kunt u het oppervlak slijpen of de film tijdelijk afdekken.

Zaagsel zou alleen hardhout moeten zijn, zonder het mengsel van schadelijk zaagseltriplex of spaanplaat. Ze moeten voor gebruik gestoomd worden - giet kokend water, dan afkoelen en in een diepe kom (emmer), giet eerst een laagje op de bodem. Leg het zaagsel dan in een hellende staat, met verticale lagen verticaal tussen de lagen. Na het planten, is het noodzakelijk om de borden af ​​te dekken met folie, deze op een warme plaats te leggen en van tijd tot tijd het medium te bevochtigen tot spruiten en wortels verschijnen.

Wortelen van druiven in zaagsel

Juiste aanplant van zaailingen in de volle grond

De technologie om in open grond te planten is eenvoudig. Klaar gerootte zaailing eerst voorbereid voor het planten in de volle grond. Om dit te doen, worden 5-7 dagen de zaailingen in de potten op straat gehaald, zodat direct zonlicht wordt vermeden. Na het quenchen, in de voorbereide gaten, worden de stekken samen met de aardachtige kluit neergelaten, worden de putjes gevuld met aarde gemengd met humus en met warm water overgoten. Het belangrijkste ding - begraaf de plant niet en matig bewaterd. Om de wortels niet te beschadigen tijdens het planten, moeten plastic bekers of andere containers zorgvuldig worden gesneden en moet de zaailing worden verwijderd met een aardse bal.

Geroote druiven, klaar om te planten

Om een ​​druivensteel te laten ontkiemen, te rooten en een zaailing van je favoriete variëteit knapperige zoete bessen te laten groeien, is niet veel werk. Dit kan worden gedaan in een kas van polycarbonaat of in een kas, of in het open veld. Goede verzorging van uw huisdier - en hij zal u bedanken voor de actieve groei en rijke oogst, letterlijk, in twee of drie jaar.

Hoe druivenstekken thuis te planten

Alleen met behulp van een vegetatieve vermeerderingsmethode kan een gezonde, vruchtdragende plant worden verkregen. In dit geval moet u alle verantwoordelijkheid begrijpen en dus voldoen aan de benodigde apparatuur. Methoden voor het enten van druiven zijn verschillend. Elke tuinman kan zijn tips en ervaringen delen. Als u een proces van een gezonde plant hebt ontvangen, kunt u in de toekomst rekenen op een goede en massale oogst.

Eerst moet je de stekken doorknippen. Kies hiervoor een gezonde druif met een stijve wijnstronk. De wijnstok moet goed zijn gerijpt en heeft levende knoppen. Neem een ​​lange shoot of snij. Hoe meer hij is, hoe beter. Ze beginnen al voor de eerste nachtvorst te oogsten. De stengel moet ongeveer 1 cm in diameter zijn en 4 tot 8 knoppen hebben. Basis regels van voorbereiding:

 1. Splitsen.
 2. Sorteren en labelen. Het is aan te raden om geen papieren labels te gebruiken.
 3. Als het niet mogelijk is om meteen met de voorbereiding te beginnen, worden de stekken toegevoegd met aarde en overgelaten om de winter op de site door te brengen.
 4. Allereerst worden stekken gedurende 24 uur naar een container met water gestuurd.
 5. De bezonken stekken moeten worden gedesinfecteerd om niet te rotten. Gebruik meestal binnen een half uur een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat.
 6. Na alle procedures worden de blanco's uitgewist met papieren handdoeken en gedroogd.
 7. In de finale moeten de stekken worden ingepakt in cellofaan, stevig worden vastgebonden en opgespaard om te sparen. Geschikt hiervoor: kelder, balkon, koelkast en meer. De temperatuur mag niet meer zijn dan 6 graden en niet minder dan 2.

Veel tuinders Het wordt aanbevolen om de knuppels elke maand te controleren op het moment van rotten, schimmelen en drogen. Als er problemen ontstaan, doen ze alles wat ze nodig hebben: gewassen, verwerkt, gedroogd en teruggestuurd naar de opslag.

Aanplant van druivenstekken thuis: beworteling

Plant druiven stekken - lastig bedrijfvereiste volledige follow-uptechniek. Voordat je een klaar plantgoed plant, moet je goed rooten. Doe het op de volgende manier:

 • In de lente halen ze uit elkaar, inspecteren ze, trimmen ze en halen ze uit. Stekken moeten worden gesneden om verder te rooten. Vanaf de bodem moet er een gelijkmatige snede zijn, ongeveer 2 cm naar de nier, en van bovenaf een schuine snede 1-2 cm na het oog. In dit geval moet de bovenkant behandeld worden met tuinpek of paraffine. Het kiezen van gezonde en geschikte stekken is eenvoudig. Wanneer ze gesnoeid zijn, moeten ze groen van binnen zijn en levende knoppen hebben die klaar zijn om te bloeien. Als de nieren er pijnlijk uitzien en de stengel bruin van binnen is, is dit materiaal niet geschikt om te planten.
 • Maak de groeven dun en scherp voorwerp om de wortels te vormen. Goede nagels of naalden. Maak een groef van het midden tot het einde.
 • Daarna moet u de stekken volledig onder water houden gedurende 24 uur. Het is beter als ze vrij zijn om in de tank te zitten en elkaar niet te hinderen.
 • Gebruik een speciaal stimulerend middel om de stekels te laten ontwaken. Bijvoorbeeld Kornevin.
 • Na de stimulator worden de stekken opnieuw verzonden om 3-4 cm op het water te blijven staan, totdat ze klaar zijn om te planten.Na 2 weken of minder begint de bovenste knop te bloeien. De zaailing begint water te absorberen en daarom is het nodig om het toe te voegen.

Zodra de eerste knop is opgelost, 10 dagen zouden moeten verschijnen en de eerste wortels. Wanneer het wortelsysteem zich begint te ontwikkelen, wordt de zaailing geplant in een speciaal substraat. Op de bodem van de tank wordt de drainage eerst gelegd en vervolgens het substraat van de druif. De stengel wordt in een kom geplaatst en bedekt met het mengsel naar boven zodat de hoogste knop alleen op het oppervlak blijft. Na het rooten, wordt de zaailing water gegeven en geplaatst op de zuidelijke, zonnige kant voor een goede groei. Voor een goed overlevingspercentage adviseren sommige experts om de jonge druiven te voeren. Het telen van druiven uit stekken gebeurt niet zonder te rooten. Dit is een belangrijke fase en voorwaarde voor reproductie.

Kilchevaya-methode

Dit is een zeer interessante manier om de plant te helpen snel wortels te ontwikkelen en na het planten te kalmeren. Dit betekent planten in open grond en forceren. De methode helpt de stekken om eelt te vormen. Ze worden bereikt door verschillende temperaturen. De ene helft is koud en de andere is warm. Om dit te bereiken, wordt de stengel begraven in de grond, en de rest van 10-15 cm is bedekt met humus. Door deze methode ontwikkelen en groeien wortels eerder dan de nieren.

Voor een goed effect kun je bovendien omstandigheden creëren, zoals in een kas. Het volstaat om met folie of glas te bedekken. De tijd van ontspruitend stekken is direct afhankelijk van de weersomstandigheden. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de wicking-methode zal zijn.

Het kweken van druiven uit stekken thuis: school

De groef waarin de stekken moeten worden geplant, wordt de shkolka genoemd. In het voorjaar, ergens in april, als de sneeuw smelt, beginnen ze een stuk land te maken. Om dit te doen, graaf de grond op een bajonetspade, voor elke vierkante meter 2 emmers zand, 1 humus en een schop met houtas. Alle ingrediënten zijn weer goed gemengd. De landing wordt uitgevoerd in de voorbereide heuvels..

De shkolka moet altijd los en zonder onkruid zijn. Om dit te doen spoelt u na elke bewatering of regen de aarde rond elke snede. Om ervoor te zorgen dat zaailingen goed kunnen groeien en wortel kunnen schieten, hebben ze extra bemesting nodig met organische meststoffen, die met water worden aangebracht. Vóór de val, voer het slaan uit. Hierdoor kan de wijnstok vóór de winter rijpen. Jonge boompjes worden op een vaste plaats uit de school uitgegraven, als het jonge boompje ten minste één verstijfde scheut heeft gevormd.

Het kweken van druiven thuis van stekken in de lente

In de lente om druiven te laten groeien Van stekken gemakkelijker, maar door klimatologische omstandigheden kan niet iedereen het doen. Je moet fokken volgens een bepaalde techniek:

 • Snijd gezonde en stijve scheuten af. Het is wenselijk dat ze glad zijn en gezwollen knoppen hebben. Afgewerkt knippen zet aandringen in het water.
 • Scheuten moeten worden verdeeld en gesneden in stekken van 2-3 knoppen, waardoor het onderste segment schuin wordt.
 • Voor elke snede moet u in een glas planten. Het telen vindt plaats op een donkere en warme plaats. Ze moeten opgroeien tot ze wortel schieten en hun wortelstelsel ontwikkelen.
 • In deze vorm worden de stekken de hele zomer gekweekt en pas in de herfst worden ze naar de opslagplaats gestuurd.
 • Vervolgens wordt een nieuwe lente op een tijdelijke plaats geplaatst en pas in de herfst zullen ze voor een permanente lente gaan.

Het planten van druiven groene stekken

misschien velen zullen geïnteresseerd zijn in deze specifieke methodedie werd ontwikkeld door Lykov Yu.D. Zijn methode wordt door veel tuinders gebruikt. Het telen van druiven gebeurt in één zomerperiode. Volgens de auteur is de beste periode juli. Stekken genomen van scheuten of stiefzonen met 3-4 knoppen. Onderste snede 3-4 cm onder het knooppunt en de bovenkant net boven de nier. Snijden gezet aandringen in een container met regenwater.

Voor het rooten in dit geval heeft u een fles van 5 liter nodig. De top is gesneden en gevuld met aarde en de bodem is gemaakt als een gat voor drainage. Aanbevolen bodem: 50% compost en 50% gewoon land. Lykov gebruikt voor zijn methode het land, opgegraven door mollen. Nadat de aarde is gelegd, wordt deze verdicht, schudden en kloppen de fles. Voor een betere aanraking giet je ook regenwater. In de stekken met 3 knoppen wordt het onderste blad verwijderd en de bovenste 2 worden gesnoeid om verdamping van het oppervlak te verminderen. Bij een schacht met twee ogen laat alleen het bovenste blad achter. De fles kan worden ingesteld op 4 sneden op 5-6 cm.

In de fles zet je houten latten om het frame te maken. Kleed van boven een cellofaanpakket en maak stevig vast. De klaargemaakte serre wordt geplaatst aan de zonnige kant. De eerste 12 dagen hoeft u de stekken niet aan te raken, want van binnen is er een hoog niveau van natuurlijk vocht. Verder worden de jonge boompjes elke week gelucht en geïrrigeerd. Het rooten duurt gemiddeld anderhalve maand. Begin augustus stekken naar open terrein gestuurd. Deze methode belooft de volledige rijping van de zaailing tegen oktober.

Druiven - dit is een zeer smakelijke bes, die best mogelijk is om te groeien en te vermeerderen op een vegetatieve manier met behulp van stekken. Als u alle aanbevelingen en instructies opvolgt, kunt u het gewenste resultaat krijgen. Zulke aanplant en voortplanting beloven als resultaat een gezonde plant met een hoge opbrengst. Het is geen geheim dat je zaailingen koopt, je kunt een ras krijgen dat niet geschikt is voor het vereiste gebied. Groeit door deze methode позволит избежать неприятностей и развести именно тот сорт, который нужен.

Хранение и заготовка

Заготовка черенков — это ответственный процесс во время их выращивания. Черенковать лозу лучше всего осенью. Однако некоторые садоводы заготавливают чубуки в феврале или в мае, пока не началось в лозе движение соков и набухание почек. При этом способе не нужно беспокоиться о хранении, однако укоренение происходит чуть хуже. Выращивать виноградный куст можно и зелеными черенками.

Produceer stekken met behulp van deze methode:

 • oprapen takje met donkergroene schors 0.8-0.9 cm dik
 • ze sneden het 2,2-2,6 cm onder de onderste nier, in een rechte lijn,
 • de maat van het snijwerk moet 15-50 cm zijn,
 • de bovenkant wordt langs een schuine lijn gesneden op een afstand van 4-5 cm van het kijkgaatje in de tegenovergestelde richting van de richting van de nier,
 • inspecteer de wijnstok zorgvuldig, het moet gezond zijn, geen tekenen van schimmel, schade, vlekken.

Chubuki moet goed worden voorbereid, zodat ze de hele winter in leven blijven en alle eigenschappen in de lente kunnen behouden. Opslag van stekken is als volgt:

 • Direct na het trimmen van de takken voor een dag gedrenkt in water,
 • desinfecteren in kaliumpermanganaat of blauwe vitriool gedurende ongeveer een half uur,
 • gedroogd op gewone kranten of filtreerpapier,
 • bedek de uiteinden met paraffine of in de was gezet
 • de stekken samengevoegd, gelabeld, zodat later het cijfer kon worden bepaald,
 • gezonden naar een koele plaats voor opslag (kelder, koelkast, balkon).

Kieming in water

Dit is de meest populaire methode die niet veel inspanning vereist. Chubuki bereid zoals hierboven beschreven. Voer een snee van de tips uit, laat weken en vergeet niet om het antisepticum te verwerken. Latere acties zijn als volgt:

 • naar de bodem van het blik zet gaas of fleece,
 • voeg water toe, een laag van 2-3 cm,
 • voeg aan de pot verscheidene kristallen van kaliumpermanganaat toe, dit zal niet toestaan ​​dat de wortels rotten,
 • Chubukov ging zo zitten dat het water op het niveau van het eerste kijkgaatje was,
 • water wordt toegevoegd als dat nodig is.

Op de pot voor betere beworteling pak een pakketdoor zo miniserre te creëren. Als de chubuki bladeren en 2 pagons heeft gegeven, dan kan niet alles achterblijven, ze nemen de sterkere weg, omdat het veel energie van de wortels kost en hun ontwikkeling verergert.

Hoe lang duurt het rooten van druiven in water? Over het algemeen kan het proces ongeveer 15-20 dagen duren.

In potten planten met aarde

Als de wortels ongeveer 2 cm lang zijn gegroeid, worden ze overgezet in een pot van 0,5-1 l. De grond is voorbereid uit dergelijke componenten:

 • 2 stukken grof zand
 • 1 deel compost of humus,
 • 1 deel graszoden of tuingrond.

Je kunt een universele kant en klare grond kopen in de winkel en deze in dezelfde verhoudingen mengen met het zand. Het is noodzakelijk om een ​​kleine drainagelaag op de bodem van de pot te plaatsen, deze zal vocht vasthouden. Chubuki ondergedompeld in de pot op 1/3 tot de bodem was er voldoende ruimte voor de ontwikkeling van wortels. Transplantatie in de grond is ook nodig voor de wijnstok, die met andere methoden wordt gekweekt.

Kiemen in grond en zaagsel

Het substraat is gemaakt van houtsnippers en neemt ook zaagsel. Het is hierbij gewenst om fruitbomen (peer, appel, kers, pruim) te gebruiken. Eerst wordt het substraat kokend water uitgegoten, na afkoeling knipt het overtollig water eruit. Dan kunt u de kielmachine ook gebruiken groeien in flessen en zaagsel. Doe dit als volgt:

 • in de fles de nek afsnijden,
 • gaten maken onderaan,
 • de drainage wordt op de bodem gegoten (steenslag, kleine kiezels, zand),
 • giet ongeveer 8 el. bereid zaagsel
 • ingevoegd in een kleine hoek meerdere of één tak elk, zodat ter hoogte van de snede van de fles een bovenoog is,
 • vanaf de bovenkant vallen ze in slaap met een tweede laag substraat,
 • Dek af met plastic of plastic beker,
 • op een gesloten balkon of op een vensterbank zetten.

Na 14 dagen bereiken zaailingen en zien ze of ze geroot zijn. Als er geen wortels op de hendel zitten, wordt deze teruggestuurd naar de ondergrond. Gewortelde chubukov getransplanteerd in een pot met een primer. Chubuki kan worden gekweekt in flessen met de grond. Grond bereid volgens het recept, dat hierboven is beschreven. Gekiemde Chubukov kan onmiddellijk in de volle grond worden geplant.

Kiemen op de kast

Als er veel materiaal voor aanplant is en er is heel weinig ruimte in de kamer, kunt u stekken op de kast ontkiemen. Chubuki bereidt zich voor, en hun uiteinden worden op de bodem gewikkeld met een vochtige doek en plastic. Zaailingen zaaien in stapels op de kastdus de stekken zullen niet interfereren. De bovenkant wordt ingezet op de lichtbron, het beste van alles - op het raam. Het is goed als de wortels warm zijn en de tips koud zijn. Controleer elke 2-3 dagen of de stof droog is. Bevochtig indien nodig. Na 15-20 dagen verschijnen pagons en bladeren op de takken. Ze moeten worden afgesneden en er één achterlaten.

Kiemen in de open grond

Voor deze methode van ontkieming kan worden toegepast stekken van druiven van elke variëteit. Maar het is niet aan te raden om deze methode te gebruiken in gebieden met zeer koude klimatologische omstandigheden (in Siberië, in de Oeral, enz.). In Moldavië wordt kieming van stekken van een lange wijnstok (ongeveer 70 cm) gebruikt. Het is in verschillende bochten gedraaid en vastgebonden. Ze graven een gat, laten de wijnstok erin zakken, zodat er 2 knoppen bovenop blijven, goed water geven, nadat je het uitsnijden hebt bespuugt, de grond erover sprenkelen.

Stekken kunnen direct in de grond worden geplant, als je ze erg laat krijgt en er geen tijd is om thuis te rooien. Dit moet worden gedaan als de buitentemperatuur hoger is dan 16 ° C en de jonge bomen niet door vorst worden bedreigd. De beste tijd is eind mei. Ze zijn geplant als gerooide chubuki. Maar de afstand tussen de stekken moet minder zijn, ongeveer 25 cm. Je kunt de takken een paar weken bedekken met glazen potten. Stekken zonder wortels kunnen ook in de herfst in de grond worden geplant. Deze methode is het meest geschikt voor vroege rassen.

In de zomer kunt u druiven met groene stekken planten. Plantmateriaal wordt verzameld bij de voetzoolstruik. Gezonde takken apart van de rest van de massa. Vervolgens worden stekken met 2-3 ogen gemaakt. Bladeren worden van de bodem verwijderd. Deze teelt kan buiten of binnen plaatsvinden. Open root rooting beter als de zaailingen zijn bedekt met polyethyleen. Tijdens de teelt van groene stekken weken ze niet nodig. Na het landen in de grond of substraat wordt eenmaal per week water gegeven.

Transplantatie in de volle grond

Om goede druiven uit stekken te laten groeien, moet deze goed worden overgeplant. Ze doen dit aan het begin van de zomer, als het buiten warm is, zelfs 's nachts, en er is geen risico op late nachtvorst. Tegen die tijd geeft Chubuk al sterke wortels. Een succesvolle transplantatieprocedure wordt verzorgd door:

 • goed voorbereide grond
 • de juiste plek voor het planten van de wijnstok,
 • de juiste overdracht van Chubukov naar een vaste plaats
 • goed gegraven putten onder de transplantatie.

Voorbereiden voor het planten van alles wat je nodig hebt is heel eenvoudig, je hoeft alleen maar bepaalde regels te volgen.

plaats

Waar groeit een wijnstok het beste? Gegroeid uit stekjes moeten druiven in de volle grond worden overgeplant. In de buurt van deze plaats mogen geen struiken en fruitbomen zijn die de wijnstok afschermen en infecteren met ziekten. Het is niet wenselijk dat in de buurt van de druiven betonnen looppaden waren, een bloementuin was gevestigd, tuin gewassen groeiden. Druiven hebben vrijheid en ruimte nodig, dan ontwikkelt het zich beter en draagt ​​het vruchten af. Plot kiezen verlichtbest uit het zuiden. Welnu, als uit de noordenwind de plant de muur van een gebouw of een kleine heuvel zal beschermen.

Druiven houden van het land een beetje verzuurd, de pH moet ongeveer 6.7-8.1 zijn. Voor het planten is perfecte grond met de toevoeging van turf, tuin of graszoden, humus, zand. De grond moet goed belucht zijn, het water mag niet stagneren. De beste tijd om een ​​plantplantplant te bepalen, is de herfst, in het voorjaar hoeft u alleen onkruid te verwijderen en de grond los te maken.

Loopgraven en putten voor de landing

Jonge boompjes kunnen worden geplant in greppels of putten. De put is ongeveer 50 x 50 x 50 cm groot en de diepte van de geul is 35-45 cm. Onderzijde bekleed met drainagelaag ongeveer 2-3 cm, het is mogelijk grof zand, steenslag of kleine kiezels. Voeg 2 kopjes as en kaliumfosfaat aas toe. Top goot een mengsel van aarde uit dezelfde delen van graszoden en humus, gemengd met 2 delen zand. Om jonge zaailingen tegen ziekten te beschermen, kunt u een oplossing van blauw vitriol of kaliumpermanganaat in de put gieten.

Zaailingen transplanteren

Tussen zaailingen moet de afstand 35-45 cm zijn. Het is beter om twee takken in één gat te planten. Wanneer struiken wortel schieten, wordt de zwakkere verwijderd. Geplant stekmateriaal in de grond moet een hoek van 45 graden maken. De zaailing wordt zo ingedruppeld dat er twee knoppen bovenop blijven, nadat deze is bedekt met een hoop aarde. Vervolgens grondig water geven (2 emmers water per struik). Sommige tuinders worden geadviseerd om al in dit stadium een ​​hekwerk te installeren, zodat de bladeren en de wagens ergens aan kunnen worden bevestigd.

Verzorging van zaailingen

Teelt van jonge druiven, vooral in het eerste jaar, vereist zorgvuldige zorg, waaronder:

 • regelmatig losraken van de aarde,
 • wieden en water geven,
 • de behandeling van zaailingen van verschillende ziekten
 • ribbel van de wijnstok,
 • voedingen maken.

Het is noodzakelijk om jonge struiken eenmaal per twee weken water te geven, zodat de jonge boompjes niet opdrogen. Voor één plant zal rond een emmer water nodig zijn. Giet direct onder de wijnstruik of gebruik drainagebuizen. De laatste methode is handiger.

Wiet de druiven in het licht van de groei van onkruid. De aarde wordt eenmaal per week losgemaakt om voldoende lucht naar de wortels te krijgen. Aas voegt alleen biologisch toe (verdunde kippenmest, compost, humus, enz.). In hen meeste stikstofen tijdens zijn tekort worden de bladeren geel. Het is noodzakelijk om 3-4 keer per jaar een plant te lokken.

Bij het planten voor druiven kun je al een zelfgemaakte lijst maken. Als dit niet mogelijk is, binden de takken van de wijnstok zich vast aan hoge haringen. Wandtapijten worden het volgende jaar opgericht, wanneer jonge boompjes talrijke en machtige heidenen toelaten. Druivenstekken worden meestal aangetast door schimmelziekten. Voor hun preventie wordt de plant behandeld met speciale ingekochte preparaten of kopersulfaat. Door bekwame zorg kunt u bijna alle zaailingen sparen en later een goede oogst van druiven krijgen.

Een artikel aan een nieuwe verzameling toevoegen

Enten is een veel voorkomende en betaalbare manier om druiven thuis te laten groeien. In dit artikel zullen we het hebben over de meest populaire techniek van het kweken van druiven jonge boompjes uit stekken.

Druiven worden goed vermeerderd door stekken, omdat ze in staat zijn om wortels te vormen op groene en verhoute scheuten, van waaruit stekjes (chubuk) worden geoogst. In de lente van hen kan een jonge zaailing van druiven groeien.

Voorbereiding van stekken van druiven

Stekken van druiven geoogst in de herfst, terwijl struiken snoeien. In dit geval worden goed ontwikkelde en volwassen scheuten met een diameter van 6 tot 10 mm geselecteerd. Dikkere mag niet worden genomen - het is mesten scheuten, die waarschijnlijk niet wortel schieten.

Dikkere takken van de druiven moeten niet worden genomen - het zijn mesten scheuten die waarschijnlijk niet wortel schieten

Tekenen van kwaliteitsstekken:

 • dikte niet minder dan 6 mm,
 • hard knetteren wanneer gebogen,
 • schors licht of donkerbruin (er mogen geen grijsbruine of donkerbruine vlekken zijn),
 • de wijnstok is groen gesneden (bruin duidt op bevriezing van de scheut),
 • geen mechanische schade.

Stekken gesneden in een lengte van 30-40 cm (ze zouden van 2 tot 4 ogen moeten zijn).

Vergeet bij het oogsten van stekken van verschillende soorten niet om ze te ondertekenen.

Opslag van druiven

Snijd druiven stekken schoongemaakt van stiefzonen, bladeren, snorharen, gevouwen in trossen en gebonden met zachte draad of touw. Geoogste Chuboekov opgeslagen in de kelder (in nat zand) of in een speciaal gegraven in de tuin geul 50 cm diep en de lengte gelijk aan de lengte van de stekken.

Een greppel wordt gegraven op een verhoogde plaats weg van het grondwater. Korrelig zand wordt onderaan gegoten met een laag van 10 cm, vervolgens worden de stekken horizontaal gelegd en wordt een laag grond met een dikte van ongeveer 40 cm gestort.Wanneer de vorst komt, is de geul bedekt met droge bladeren, zaagsel, stro of turf en bedekt met plastic folie bovenop.

In beide gevallen mag de temperatuur van de lucht in het opslaggebied van de stekken niet hoger zijn dan 4 ° C.

Stekken kunnen thuis op de deur van de koelkast worden bewaard. Alleen moeten ze 1-2 dagen in water weken en in een kleine plastic zak doen.

Water moet op kamertemperatuur zijn.

Voorbereiding van druiven voor het planten

Eind januari - begin februari worden druivensuiker uit de opslag genomen, gewassen in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat en gedurende 1-2 dagen in water op kamertemperatuur bewaard. Daarna worden de stekken van de stekken ververst met een gedesinfecteerd scherp mes, totdat het hout lichtgroen wordt. Laat op elk handvat 2 bovenste ogen achter, de rest is verwijderd. En in het onderste deel van de buis wordt een dubbelzijdige groef gemaakt met een mes. Daarna worden secties en groeven besmeurd met Kornevin.

Voorvakken van druiven - agropriem, dat de processen van rooten wil stimuleren. Voer het zo uit: kleine longitudinale sneden van de schors in het onderste deel van de stekken worden gemaakt met een ijzeren kam, een nagelvijl of het scherpe uiteinde van een mes. Op deze plaatsen verschijnt wondweefsel, dat het proces van vorming en ontwikkeling van onvoorziene wortels versnelt.

Waarna de stekken worden onderworpen kilchevanie (Dit is een techniek waarbij de onderste delen van de stekken warm worden gehouden en de bovenste delen koud zijn). Om dit te doen, worden de stekken geplaatst in plastic zakken, glazen of plastic potten gevuld met nat zaagsel en geplaatst op een verwarmingsradiator.

Tijdens het drogen, bevochtigt u regelmatig het zaagsel en opent u vaak het ventilatievenster zodat de bovenste knoppen van de stekken niet van tevoren ontwaken

Na 17-20 dagen wordt aan de onderkant van de stekken callus gevormd (een influx van grijs-witte kleur) met gestippelde knollen (wortelknoppen) of al met wortels van 2-7 cm lang en groeien groene scheuten van 2-5 cm lang uit de twee bovenste ogen.

Zo ziet druif Chubuk eruit, klaar om in de grond te worden geplant.

Aanplant van druivenstekken

Nadat de wortels zijn gevormd, worden de druiven zorgvuldig geplant in kartonnen of plastic bekers met een hoogte van 20-25 cm en een diameter van 8-10 cm. Om dit te doen, giet u het grondmengsel in de container met een laag van 4-5 cm, compact het, plaatst u het snijdsel erin, bedek het met voedingsbodem en giet het over. .

Water voor irrigatiewerken van druiven moet warm zijn, maar niet heet

Bodemmengsel voor druivenwelpen is het best bereid uit 1 deel graszoden of vruchtbaar bosgrond, 1 deel veen en 1 deel grof zand (met deeltjes van gierst tot erwt in grootte). Een mengsel van 1 deel vruchtbare structuurgrond, 1 deel grof zand en 1 deel gezeefd zaagsel is ook behoorlijk effectief.

Nutriënten zijn niet voldoende in een handvat met één oogje, daarom wordt het in een kleine container met vruchtbare en vochtige grond geplaatst, bedekt met polyethyleen en op een warme, goed verlichte plaats geplaatst.

Bekers met stekken worden achtergelaten in een kamer met een temperatuur van 22-25 ° C bij de zuidelijke ramen. Als de grond uitdroogt (ongeveer één keer per week), worden de planten bewaterd met warm water en wanneer 3-4 blaadjes verschijnen, worden ze gevoed met complexe meststoffen met micro-elementen: het wordt opgelost in water (volgens de instructies) en gedrenkt in een hoeveelheid van 1 eetl. op elke container.

U kunt de biostimulator Humisol gebruiken om druivenstekken te voeren

Op een enkele plant gegroeid uit stekken, 1-2 scheuten zijn overgebleven. En de rest - worden verwijderd als ze verschijnen. Volwassen zaailingen worden eind mei - begin juni op een vaste plek geplant. 5-7 dagen voor ontscheping zijn ze verhard.

Druivenjamplanten verkregen uit stekken beginnen gewassen te produceren in het derde jaar en met zeer bekwame zorg, zelfs in de tweede.

Druiven uit stekken: planten, selectie van variëteiten

Voor elke klimaatzone is er een reeks druiven. Het zuiden van de plaats, hoe groter de variëteit van variëteiten die daar worden gekweekt. Bij het kiezen volgen ze de CAT (som van actieve temperaturen van meer dan 10 ° C). In de beschrijving van het ras geeft u dit kenmerk meestal aan. Als in een bepaald gebied de hoeveelheid temperatuur die nodig is voor de rijping van een ras niet wordt verzameld, mag deze daar niet worden geplant. Late rassen in de noordelijke regio's rijpen niet. Ze missen de zon. Daarom worden er vroege druiven geteeld. Selectie staat niet stil. We hebben veel variëteiten gemaakt die bestand zijn tegen vorst en ziektes.

Reproductie van druivenstekken

Verdunnende druiven is gemakkelijk. Het wordt gemakkelijk vermeerderd door stekken. Dit gebeurt meestal in het voorjaar. Wijnstok geoogst in de herfst en opgeslagen in de kelder (in het zand) of in prikopa.

• Plant druiven met stekken, bereid op verschillende manieren:

• Stekken, geknipt en gedrenkt,

Voor de eerste drie opties zijn de landingstechniek en -techniek hetzelfde. Verander alleen de timing. De grootte van standaard stekken - 40-50 cm met drie - vier ogen.

Reproductie gerijpt (verhout) stekken

In het vroege voorjaar wordt de wijnstok in stukken gesneden en voorbereid voor het planten.

Er zijn verschillende opties voor het enten van deze cultuur. In alle opzichten worden eerst de wortels gevormd en daarna de bladeren.

Het is een feit dat meestal knoppen eerst bloeien en bladeren beginnen te groeien en dan wortels vormen. Dit leidt tot uitdroging en de dood van niet-geroote planten.

Om dit te voorkomen, neemt u de volgende methoden in gebruik:

• Vóór het planten moet het snoeien worden gesnoeid, omdat de wortels beter worden gevormd in de verse snede. De lagere snede wordt gedaan door het knooppunt of direct eronder. Bovenste - in het midden van de internode.

• geniet. De stekken moeten zoveel vocht verzamelen dat waterdruppels bij het persen uit de verse snede steken.

• Ploeg. Wonden aanbrengen - krassen op het hielstuk. Deze techniek stimuleert het rooten.

• Kilchut. Кильчевание – нагревание нижней пяточной части черенка. Для этого процесса делают специальные кильчеваторы. Кильчуют также в парниках или теплицах. Переворачивают чубуки «вниз головой». Внизу, у пола температура всегда ниже, чем вверху.Vanwege dit temperatuurverschil begint zich eelt te vormen in de lagere gedeelten en dan beginnen de wortelknoppen te vormen.

• Behandeld met wortelstimulantia: heteroauxin, root of andere.

Om de knoppauze te vertragen, worden aangeplante spudpoten geplant.

De timing van het planten van nekilchevannyh stekken is niet afhankelijk van de temperatuur van de grond in de wortelzone. Ze zijn eerder geplant. Unkilchevye stekken geplant in de lente, zodra de toestand van de bodem.

Koestekken worden geplant wanneer de grond opwarmt tot 10˚C.

Geplant in groeven of sloten, gevuld met water in één - twee lijnen. Het is mogelijk om onder het schroot te planten en gaten in de grond te maken voor stekken met schroot.

Na het planten puilen spaanders van elke lengte uit zodat ze niet uitdrogen. Er is ook een methode om ze te beschermen tegen uitdrogen - harsen. Om uitdrogen te voorkomen, worden de stekken ondergedompeld in gesmolten paraffine.

Druiven van stekken op het raam

Gerijpte stekken (normaal of verkort) kunnen thuis in de kamer worden geroot. In maart. Lagere secties worden behandeld met roeiregulatoren. Leg de stekken vervolgens in blikjes water. De waterlaag moet 2-3 cm zijn.

Dagen na tien - twee weken beginnen de ogen te bloeien. Later verschijnen de eerste beginselen van wortels. Wanneer er verschillende wortels verschijnen, worden de stekken getransplanteerd in containers. Het kunnen plastic flessen, melk of kefir-verpakkingen of polyethyleencilinders zijn. Stekken worden neergelaten in containers op een laag substraat, vallen dan voorzichtig in slaap, geven water en proberen de wortels niet te beschadigen.

Tanks worden in pallets gestoken en op de heldere ramen geplaatst. Matig bewaterd, niet gevuld, met warm water.

Wortelstekken met groene scheuten worden geplant midden mei, wanneer de dreiging van de lentevorst voorbijgaat.

Planten worden geplaatst volgens het schema:

75-80 cm van rij tot rij.

Lange scheuten knijpen, laat 10-15 cm.

Dergelijke geroote stekken wortelen goed, omdat ze zijn beplant met een gesloten wortelsysteem. Tegen de herfst, schiet op jonge boompjes gegroeid uit korte stekken een meter of meer te bereiken.

Reproductie groene stekken

De stekken worden uitgevoerd in mei - juni bij het breken van groene scheuten. Voor het rooten met parnichki. Op een mengsel van aarde en zand gegoten een laag zand 3-5 cm. Gebroken scheuten gesneden in tweepunts stekken. Het onderste blad wordt verwijderd, de helft van de bovenkant wordt afgesneden. De toppen van de scheuten voor het enten worden niet gebruikt. De stekken worden 6-8 uur bewaard in een wortelstimulatoroplossing. In plaats daarvan is het mogelijk om een ​​wortelpoeder te planten voor het planten.

Geplant na 10 cm tot een diepte van 2-3 cm, besproeid met water en bedekt met film of glas. Pritenyayut. Kalkglas kan hiervoor worden gebruikt. Meerdere keren per dag, bespuit het met warm water (20-25 ° C) uit een spuitfles. Twee weken later verschijnt callus. Vanaf nu wordt het spuiten teruggebracht tot drie per dag. Rooting vindt in ongeveer een maand plaats. Tijdens deze periode begonnen de planten te harden en openden ze gedurende tien - vijftien minuten in de avond. De tijd wordt geleidelijk verhoogd en brengt de hele dag door.

In de toekomst worden geroote stekken op hun plaats gehouden in de kas of getransplanteerd in shkolku. Doe het in het midden van juni in de gronddiepte van 18-20 cm.

Landingsschema:

75 cm tussen de rijen.

In de herfst geven gewortelde planten scheuten tot 40-50 cm.

Zorg is vergelijkbaar met agrarische technologie in conventionele kwekerijen. Het enige verschil is vaker water geven.

Druiven uit stekken: verzorging (foto)

De site waar de stekken worden geroot en gekweekt wordt een shkolka of kwekerij genoemd.

Zorg in de kinderkamer:

Grondbewerking, wieden

10-12 dagen na het planten zullen de stekken uitbreken. Doe het in twee - drie keer.

De grond in de shkolke moet los en vrij van onkruid zijn. Op het oppervlak mag geen korst worden gevormd, dat wil zeggen, na water en regen, is losraken vereist, wat elke 10-12 dagen wordt uitgevoerd. In schone gebieden bedraagt ​​de grondbewerking 7-8 cm en op overwoekerd onkruid maximaal 15 cm.

Watergieten is vereist bij het stekken van stekken. Gewoonlijk op de voren spenderen. De eerste bewatering duurt twee tot drie weken na het planten. Totale bewatering moet ten minste vier per seizoen zijn.

Druiven uit stekken: topdressing

Na het rooten wordt tijdens irrigatie kunstmest aan het water toegevoegd. Tijdens de groei van de uitgaven ten minste drie voedingen. Tijdens de eerste twee worden alle soorten meststoffen toegepast: per vierkante meter:

• 10 g superfosfaat

• 10 g kaliumzout,

• 20 g ammoniumnitraat of ureum

Breng sporenelementen in - boor en mangaan.

Zoals organische mest of mest van kippen in vloeibare vorm gebruikte. Ten eerste fermenteren ze ongeveer een week.

Neem een ​​emmer voor 2-3 emmers water. Voor het maken van een ras: mest - 1:10, strooisel 1:15. Voor één meter rij hebt u één emmer verdunde meststof nodig.

Gunstig effect op groeiende bladplanten die zich voeden met bladeren, die worden gecombineerd met behandelingen van ziekten en plagen.

Verwijdering van wortels aan de oppervlakte

Om de ontwikkeling van de wortels op de hiel van het snijden te verzekeren, is het noodzakelijk om de oppervlakkige wortels te verwijderen. Om dit te doen, graaft u de grond op in de buurt van de zaailingen en knipt u de wortels uit op de bovenste twee knopen met een scherp mes. Tegelijkertijd worden scheuten verwijderd.

Coining wordt meestal uitgevoerd begin september, toen de groei van jonge scheuten begon te vervagen, waarbij de kroon met 3-4 onderontwikkelde bladeren werd verwijderd. Alleen sterke scheuten worden geslagen, wat een winst oplevert van minimaal 60-70 cm.

Druiven uit stekken: plagen en ziekten (foto)

Ziekten van druiven:

ongedierte:

Meeldauw en Oidium zijn de twee belangrijkste ziekten van de wijnstok.

De eerste behandeling van hen wordt uitgevoerd wanneer 2-3 bladeren zullen ontwikkelen op de zaailingen. Gespoten met een mengsel van één procent Bordeaux. Verdere verwerking wordt uitgevoerd volgens het schema of indien nodig. Na watergift en regenverwerking is vereist. Schimmelziekten ontwikkelen zich onder omstandigheden van hoge vochtigheid.

Voor meeldauw hebben de volgende systemische geneesmiddelen zich goed bewezen:

Oidiumschade treedt op bij warm weer en is niet afhankelijk van de luchtvochtigheid.

Voor de preventie van druiven zaailingen met zwavel bestrooid. De eerste behandeling wordt uitgevoerd in de fase van 2-3 vellen.

Oidium-preparaten:

Behandelingen worden twee keer per maand uitgevoerd. Het is beter om drugs te wisselen.

Sproeien en afstoffen stoppen eind juli. Na 20 en 25 juli zijn zaailingen met oidium vrijwel onaangetast.

Voor plagen gebruiken drugs:

Bekijk de video: Wil je een druif in de tuin? Leer de belangrijkste punten in 1 minuut. . (Februari 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send