Tuinbloemen, planten en struiken

Thuis tabak telen uit het zaad en in de tuin

Pin
Send
Share
Send
Send


10/03/2016 Opmerkingen 18.510 Bekeken

Een plant zoals tabak is niet moeilijk om te groeien, maar na het oogsten is fermentatie geen erg snel proces. Maar dit is mogelijk thuis, en het roken van tabak groeit bijna overal, zelfs in de Siberische tuin. Het kweken van tabak thuis op de vensterbank is ook niet al te lastig voor een nieuweling. Het belangrijkste is om hem te voorzien van de juiste zorg en voorwaarden in het appartement.

Voorwaarden voor het verbouwen van tabak

Voordat tabak op het balkon wordt gezaaid, moet het onthouden dat de plant erg kieskeurig is voor de keuze van het land, houdt van warme temperaturen, maar ondanks dit pretentieloze.

Voor geurige tabak is een zeer belangrijk gehalte aan mineralen en zouten in de bodem, de aanwezigheid van frisse lucht en warmte. Verschillende omstandigheden voor de plant kunnen de schaduwen van de bladeren en hun lengte beïnvloeden. En de luchtvochtigheid zal afhangen van de geur van het roken van tabak.

De plant geeft de voorkeur aan heldere gebieden in het appartement met veel licht en warmte, dus groeien op het balkon in het warme seizoen is een ideale conditie.

Grond- en kunstmesttabak

De plant is geplant in zandgrond met een overvloed aan kalium en stikstof. Het pompt snel alle voedingsstoffen uit de grond. Daarom moet geurige tabak vaak worden bevrucht met mullein of vogelpoep. Indien nodig is de grond kalk.

Het beste substraat voor het telen van tabak is aarde met humus, tuingrond en zand. Ze worden gemengd in een verhouding van 2 tot 1 tot 1. Bovendien moet de grond grondig worden besproeid voordat zaden worden geplant.

Voer de plant start na het planten van zaailingen met behulp van mest en superfosfaat mest. De verwerking ervan kan plaatsvinden met behulp van zwavelpoeder.

Wanneer de eerste bloeiwijze verschijnt, wordt de plant behandeld met een oplossing van uienschil of knoflooktint.
Een week na de eerste behandeling worden de struiken opnieuw verwerkt met een tinctuur op basis van de boeg. De derde voeding vindt plaats na 7 dagen.

Plant formatie

Voordat je planten op het balkon laat groeien, moet je de zaden goed voorbereiden voor het planten. Allereerst worden ze gedrenkt in een natte doek gedrenkt in een antiseptisch middel en gedurende 24 uur op het doek achtergelaten. Op deze manier zal de ontkieming van zaden toenemen.

Hierna worden de zaden gewassen, op een schotel gelegd en op een warme, lichte plek schoongemaakt. De stof is bevochtigd en wacht op spruiten. Spruiten mogen niet groter zijn dan de grootte van de korrels zelf, anders zullen ze snel breken en zullen de planten niet wortel schieten en goed groeien.

Transplantatie van planten vindt plaats nadat rokende tabak ten minste 4 bladeren vrijgeeft. Voor het verplanten worden zaailingen bewaterd en geplant samen met een aardachtige kluit in een aparte pot, om het wortelstelsel niet te beschadigen.

Het wordt aanbevolen om zaailingen in voorbereide gaten te planten, die zwaar zijn gemorst met water, een uitsparing is gemaakt in het midden. Top goed bestrooid met natte grond, plaats de zaailing in het gat en strooi het wortelstelsel voorzichtig met droge grond. Met deze procedure kunnen de wortels beter settelen en geen vocht verliezen.

Wanneer de tabak bloesemt, is het nodig dat hij de bloeiwijzen afbreekt en de extra zijscheuten af ​​en toe verwijdert.

Instructies voor planten en verzorging

Tabakszaden blijven nog lange tijd levensvatbaar, en daarom kunnen oude zaden worden gebruikt voor het planten. Ze zullen zo snel stijgen als vers.
Als de zaden worden geplant onder de zaailingen om later in de tuin te planten, moet de leeftijd van de planten 40-45 dagen zijn.

Het principe van planten, ongeacht de toekomstige locatie van de planten en de landingsplaats, is identiek: de zaden zijn verspreid over de grond, voorheen wordt de grond bewaterd. De maximale diepte van het zaad mag niet meer zijn dan 8 mm.
Ze worden lichtjes in de grond gedrukt en enigszins bewaterd zodat de grond niet wordt weggewassen en de zaden niet in de grond worden begraven.

Het is beter om tabak van tevoren te laten ontkiemen op een vochtige doek, zodat de zaden al ontkiemde scheuten hebben. Dus als je zaailingen wilt krijgen, kun je het 7-8 dagen snel krijgen.Voor planten en goede ontkieming zijn temperaturen boven 25 graden nodig.Wanneer de tabak groeit, moet de teler het vaak losmaken, onkruid, water en bemesten als dat nodig is.

Om de hoeveelheid kunstmest te berekenen, kunt u zich richten op de hoeveelheid kunstmest voor een enkele tomatenbus.

Water wordt niet vaak bewaterd, zelfs op warme dagen is het voldoende om het 3 keer in de zomer water te geven, maar tegelijkertijd moet water overvloedig zijn. Het is beter om de plant een gebrek aan water te laten verdragen dan overlopen. Het wortelsysteem is krachtig en de plant kan lang vocht uit de grond kiezen. Maar voordat het gescheurd en gefermenteerd is, wordt tabak goed bewaterd met geregeld warm water.

Soorten tabak

Er zijn verschillende soorten tabak die met succes kunnen worden verbouwd op een balkon of raam.

 • Ras "Kubanets". Het gemiddelde aantal bladeren dat geschikt is om ongeveer 27 stuks te verwerken. De tijd tussen het planten van zaden en het breken varieert van 103 tot 134 dagen.
 • Trapezond 92. Hij wordt praktisch niet ziek, rijpt snel (van planten tot breken duurt ongeveer 98 dagen).
 • Samsun 85. Deze struiken rijpen snel en hebben een groot aantal bladeren geschikt voor verdere verwerking (er zijn er ongeveer 50 per struik).
 • Jubileum nieuw 142. Het rijpt snel (de tijd van het planten van zaden tot het breken is ongeveer 78 dagen). Nicotine in de bladeren van dit ras van 2% tot 2,1%. Pretentieloos en praktisch niet lijden aan ziekten die inherent zijn aan tabak.
 • Ostrolist 316. De variëteit heeft een lang groeiseizoen. Het heeft een laag nicotinegehalte.

Een beetje geschiedenis en legendes

Zuid en Noord-Amerika worden beschouwd als de geboorteplaats van tabak, en in Europese gebieden verscheen het pas in de 16e eeuw, en de zeevaarders en reizigers brachten het. Sommige bronnen beweren dat Christoffel Columbus Europa "heeft geïntroduceerd" in de shag, terwijl anderen erop vertrouwen dat de eerste die deze plant naar Frankrijk bracht, monnik Andre Teve was.

Veelvuldig ontvangen aan het hof van koningen, in Rusland voor Peter I tabak werd beschouwd als een "hel drankje" en was onder strikt verbod. Als de Fransen en Britten met macht en hoofd gerookte, gesnuifde of gekauwd gedroogde tabaksbladeren hebben, dan zijn zelfs de legenden over de oorsprong van de plant onder de Slaven vervuld van angst en zeggen dat deze plant "onrechtvaardig" is.

Er was bijvoorbeeld een traditie dat tabak groeide uit het lijk van een demon die van de hemel naar de aarde viel. Zijn lichaam trof een machtige eeuwenoude eik, en toen het rotte, groeide er tabak uit. Een andere legende zegt dat deze plant voor het eerst werd gekweekt en bloeide op het graf van een wrede vrouw.

Tabak in de moderne wereld

Wat onze voorouders ook zeggen over tabak, tegenwoordig is hij een heel populaire gast in de velden en tuinen van verschillende landen. Wetenschappers hebben dat gevonden De plant behoort tot de familie Solanaceae en kan zowel meerjarig als jaarlijks zijn. Tegenwoordig kennen experts meer dan 60 soorten tabak.

Met de dagelijkse stijging van de prijzen voor producten van de tabaksindustrie, meer en meer mensen die een soortgelijke afhankelijkheid hebben, denken over hoe kweek tabak thuis. Deskundigen merken op dat als je de technologie van planten, verzorgen en oogsten begrijpt, er niets moeilijk is in dit. Vooral gemakkelijk voor mensen die al ervaring hebben in de verzorging van landbouwgewassen.

Als bloeiende cultuur kan tabak liefhebbers van felle kleuren aanspreken op hun tuinpercelen, omdat de bloeiwijzen vrij mooi zijn en rood, roze, geel en wit zijn. Degenen die de plant bekijken vanuit het oogpunt van de consument, is het de moeite waard om dat het meest te weten Populaire variëteiten van rooktabak die thuis kunnen worden gekweekt, zijn:

 • "92 Trapezond",
 • "Kubanets Trapezond",
 • "85 Samsun",
 • "316 Ostrolist",
 • "Nieuw Jubileum."

Het voordeel van de variëteit "92 Trapezond" is dat het bestand is tegen alle soorten ziekten en plagen. De vegetatieperiode is iets minder dan 3,5 maanden, waarna je bladeren kunt verzamelen en oogsten.

"Kubanets Trapezond" wordt ook beschouwd als tabak, waarvan de kweek van zaden thuis niet moeilijk is. Voordelen van deze variëteit zullen worden gewaardeerd door liefhebbers van sterke shag, omdat het nicotinegehalte erin 2,6% is. Het duurt 3,5 maanden voordat de plant van dit ras volledig rijpt.

Planten cultivar "85 Samsun" worden gekenmerkt door hoge opbrengst en snelheid van rijping na het verzamelen van de eerste rij groen. Met één struik onder gunstige omstandigheden, kunt u maximaal vijftig bladeren verzamelen.

De tabakscultuur van de variëteit "316 Ostrolist" rijpt geruime tijd, het volledige groeiseizoen is bijna 5 maanden.

Ondanks de lange rijping onderscheidt deze plant zich van anderen door een laag percentage nicotinegehalte.

"New Jubilee" trekt tuinders aan omdat het heel snel rijpt. Van planten tot het verzamelen van bladeren duurt meestal niet meer dan 3 maanden. Wat betreft het nicotinegehalte verschilt dit niet van andere standaardvariëteiten, waarbij dit cijfer niet meer dan 2% bedraagt.

Graankieming

Nadat u het type plant hebt gedefinieerd, kunt u direct naar de kieming van granen gaan. Om dit te doen, worden tabakszaden, die erg lijken op maanzaad, op natuurlijke stoffen gegoten, vooraf bevochtigd met warm water en besprenkeld met een antisepticum en ingepakt.

Schotel met een mini-incubator op een lichte, warme plaats. Van tijd tot tijd wordt de stof bevochtigd met water en zorgt ervoor dat de zaden proklyulyulsya worden.

Wanneer de jonge boringen de lengte van het graanlichaam hebben bereikt, is het mogelijk om ze in de grond te planten. Ontsproten materiaal wordt gemengd met speciale aarde of zand en geplant in een container voor verdere ontwikkeling van planten. Meestal worden dergelijke werkzaamheden uitgevoerd in de late winter en het vroege voorjaar. Containers met tabakskiemen worden op vensterbanken geplaatst of op het balkon geplaatst als de ruimte is geglazuurd en geen tocht heeft.

Om thuis tabak te laten groeien, kan het in gebieden zijn waar het matig vochtig is en de temperatuur gedurende de dag niet onder de 23 graden daalt. Tijdens de ontwikkeling van zaailingen is het noodzakelijk om de bodemvocht- en waterplanten zeer zorgvuldig te bewaken, omdat overmatig vocht de verdere smaak van tabak kan beïnvloeden. Ook zaailingen moeten worden gevoerd als speciale toevoegingen en gewone kippenmest.

Wanneer de greens in de potten een hoogte van 14-15 centimeter bereiken en 6 jonge bladeren hebben, is het tijd om de planten in open grond te planten. Om dit te doen, wordt een week voor het evenement aanbevolen om de zaailingen geleidelijk aan te laten wennen aan lagere temperaturen.

Terwijl tabak in het appartement groeit, wordt het aanbevolen om de grond voor te bereiden op de toekomstige plaats van zijn groei. Hiervoor moet het land vrij van onkruid zijn, goed bemest en opgegraven. Experts raden aan om tabak te planten om de juiste gebieden te kiezen waar de normale vochtigheid en geen tocht is. Goede tabakssoorten houden van de zon en de ruimte.

Landing in open terrein

Direct naar de plaats van groei, wordt de plant overgeplant als de rijp op de grond eindigt, en dit is meestal eind april - begin mei. Na het planten, wordt het aanbevolen om ongeveer een liter water in elke well te gieten, en een afstand van 20-25 cm tussen de zaailingen te laten zodat de tabak zich normaal kan ontwikkelen. Tussen de bedden moet de afstand minimaal 70 centimeter zijn, wat ook bijdraagt ​​aan een goede groei van de cultuurplanten.

De eerste topdressing wordt direct na het planten gemaakt, hiervoor wordt ofwel mest opgelost in water met superfosfaten of zwavelpoeder gebruikt. Het is ook aan te raden om laterale spruiten af ​​te breken, indien aanwezig. Verder stimuleren van tabaksgroei met meststoffen in een week.

Tijdens de teelt van tabak is het noodzakelijk om het bodemvocht te controleren. Een zeker teken dat de plant "dorstig" is, is het vroeg vergelen of draaien van de toppen van de bladeren. In totaal wordt tabak voor de gehele groeiperiode in open veld 3 keer bewaterd, waarbij telkens onder elk van de struiken minstens 6 liter water wordt gegoten.

Als tabak wordt gekweekt vanwege het verdere gebruik bij roken, is het aan te bevelen om de bloei van de plant te controleren. Zodra de bloeiwijzen op de struik verschijnen, is het nodig om ze kwijt te raken, zodat alle krachten van de cultuur in de bladeren verdwijnen en niet aan bloemen worden uitgegeven.

Natuurlijke vijanden

Het belangrijkste onaangename kenmerk van het telen van tabak is dat het vatbaar is voor verschillende ziekten. Als u geen preventie uitvoert en de toestand van de planten niet controleert, kan deze worden aangevallen:

 • mozaïek,
 • echte meeldauw,
 • hazelnoot bacterieel,
 • trips,
 • zwartrot

De eerste ziekte is te herkennen aan de karakteristieke mozaïekkleur van de bladeren van de aangetaste plant, deze worden geel met groene vlekken, waarna lichte delen hun sappen verliezen en afsterven. Wanneer dergelijke symptomen worden ontdekt, moet de plant dringend worden ontworteld en vernietigd en moet de plaats van groei worden gezuiverd.

Milde dauw valt meestal planten aan als een witte bloei op greens. In de strijd tegen haar hoveniers zal een oplossing van colloïdale zwavel helpen. Deze ziekte is meestal een indicator van overmatig vocht in het gebied.

Bij het aanvallen van bacilli ryabuh verschijnen er vette vlekken op jonge bladeren van de plant. Deze ziekte is ook een gevolg van wateroverlast. De reden ligt meestal in langdurige regen en redelijk lage temperaturen, wanneer de thermometer niet boven de 24 graden uitkomt.

Heel vaak wordt tabak aangevallen door trips, kleine donkergroene insecten die zich graag voeden met de greens van de plant. Om een ​​dergelijk probleem te voorkomen, is het gedurende de gehele tijd van bladrijping noodzakelijk om elke struik van de plant driemaal te verwerken met een Metation-oplossing. Ook ervaren "tabaksveredelaars" weten dat voordat grond zaailingen in de volle grond worden geplant, de grond moet worden behandeld met Hexachloran.

Zwarte schimmel is een andere schimmel die graag tabak snijdt. Deze parasiet valt meestal zaailingen aan en valt de wortels van jonge planten aan. De ziekte manifesteert zich in de vorm van witte en zwarte vlekken direct op de wortels van de groene cultuur.

Verzameling en gisting

Nadat alle barrières achter de rug zijn en de groene cultuur gereed is, begint de verzameling tabaksbladeren. De eerste om de onderste rij van bladeren van de plant af te snijden, vervolgens aangelegd verzameld onder het dak, zodat de bladeren geënt. Laat ze zo voor een nacht of een halve dag.

Vervolgens worden de bladeren geregen met poten op een draad of draad en worden ze opgehangen op een plaats waar er geen tocht is en veel licht, bij voorkeur zonne-energie. In deze staat is de eerste oogst 14 dagen, waarna de gedroogde krans vier keer wordt gevouwen en aan haken wordt gehangen, die niet langer in de open lucht zijn, maar binnenshuis. Meestal wordt tabak gedroogd op de zolders van huizen.

De tweede fase verzamelt de bovenste bladeren en doet hetzelfde met hen, waarna ze van boven naar beneden blijven oogsten, omdat na het verwijderen van de volgende rijpe rij bladeren, degenen die eronder waren meer zon krijgen en sneller rijpen.

Nadat het gewas is gedroogd, kunt u doorgaan met de voorbereiding voor gebruik. Om dit te doen, moet tabak een fermentatieproces ondergaan, of een vermindering van het percentage nicotinegehalte en verzadiging met aroma. Er zijn veel manieren om het gewenste resultaat te bereiken en ze zijn allemaal effectief op hun eigen manier. Dit is een zeer lang proces waarbij droge bladeren worden blootgesteld aan verschillende niveaus van vochtigheid en temperatuur.

De gemakkelijkste manier om bladeren thuis te fermenteren, is ze een tijdje in de oven te plaatsen, waarvan de temperatuur de 60 graden niet mag overschrijden. Vóór de procedure wordt tabak geadviseerd om op elke geschikte manier voor te snijden. Bewaar kant-en-klaar shag wordt aanbevolen in zakken van natuurlijke stof op een droge plaats.

Het is opmerkelijk dat de plant niet alleen wordt gebruikt voor roken, maar ook voor medische doeleinden. Tinctuur van tabaksbladeren kan bijvoorbeeld een zere keel genezen en inhaleren van de dampen van de olie stabiliseert de druk en verhardt een verkoudheid. Op de boerderij kunnen bladeren een uitstekend middel zijn om bescherming te bieden tegen motten. Als een paar droge bladeren in een zak met een bont of een gebreid product worden gedaan, blijven de dingen veilig en gezond.

Soorten tabak voor thuiskweek

Overweeg de meest bekende tabaksrook voor roken, waarvan de teelt eenvoudig thuis te implementeren is:

 • "Trabzon" - resistent tegen ziekten. Het groeiseizoen is kort - na 100 dagen na het planten kunnen bladeren worden verzameld.
 • "Virginia" - is een vroege rijpe klasse die kracht en een geur verzamelt. Het wordt als ziekteresistent beschouwd en verdraagt ​​slechte weersomstandigheden. De bladeren bevatten een grote hoeveelheid koolhydraten.
 • "Holly" - er is minder nicotine dan andere variëteiten. Rijptijd - tot 120 dagen.
 • "Jubilee" - het gewas rijpt binnen 80 dagen na ontscheping. Bestand tegen vele ziekten.
 • "Samsun" - de variëteit rijpt in ongeveer 110 dagen. Is zeer productief - één plant kan maximaal 50 vellen geven.
 • "Djubek" - Deze variëteit komt uit Turkije. Geschikt voor kweek in zeer warme klimaten.
 • "Landtabak" - vorstbestendig. Het kan worden gekweekt in de open grond of op een loggia of raam.

Zaad kieming

Zaden worden het best gebruikt gekiemd. Поэтому примерно за 4 суток до посева их необходимо замочить в ткани в тёплой воде. Рекомендуется добавить винную кислоту или калийную селитру и оставить на сутки. Благодаря этому семена прорастают быстрее, а также повышается урожайность. После этого семена моют, удалив излишек воды, и ставят в тёплое место, чтобы прорастали. Используют эмалированную посуду, которую не рекомендуется накрывать. Het doek moet regelmatig worden bevochtigd. Ongeveer op de 4e dag beginnen de zaden te pikken. Zorg ervoor dat de spruit niet langer is dan het zaad - ze kunnen breken. Nadat de meerderheid van de zaden is aangebracht, worden ze gedroogd tot brokkelige toestand, gemengd met zeer fijn zand of humus.

Zaaiende zaden

Zaden die al zijn ontkiemd, wordt aanbevolen om te gebruiken voor het kweken van zaailingen van tabak. Ze kunnen in potten worden geplant en op de ramen in het appartement worden gezet. Of zaai ze in een kas.

Deze procedure is als volgt:

 1. Voor het zaaien, is het noodzakelijk om de toplaag te bevochtigen met 1 liter water per vierkante meter.
 2. Zaden moeten oppervlakkig worden gezaaid. Het is belangrijk om ze gelijkmatig te verspreiden - 4 g per vierkante meter.
 3. Vervolgens moet u de zaden voorzichtig ongeveer 3 mm in de voedingslaag duwen.
 4. Dan is het nodig om water te geven. Dit moet zorgvuldig worden gedaan, zodat de zaden niet te diep in de grond liggen.
 5. De temperatuur in de kas mag de 20 ° C niet overschrijden.

Groeiende zaailingen

Groeiende zaailingen, je zou voor haar moeten zorgen:

 • Regelmatig zaailingen moeten worden bemest met een oplossing van superfosfaat (50 g), kaliumzout (20 g) en ammoniumnitraat (30 g) verdund in 10 liter water - 2 liter vloeistof moet per vierkante meter worden gebruikt,
 • Je kunt ook struiken voeden met kippenuitwerpselen die moeten worden verdund met water 1: 7,
 • water de zaailingen moeten regelmatig worden, als de grond droogt, met 4 liter water per vierkante meter,
 • ongeveer 7 dagen vóór het verplanten, verminder de frequentie van water geven. En gedurende 3 dagen wordt de hydratatie gestopt,
 • onkruid moet rondom de struiken worden verwijderd,
 • Voor het verplanten is het aan te raden om de zaailingen overvloedig water te geven - dankzij dit zal het gemakkelijker zijn om het uit de grond te krijgen.

Kwaliteitszaailingen moeten een veerkrachtige steel hebben die niet breekt tijdens het vouwen. Na 45 dagen, wanneer de struiken 15 cm hoog worden en er verschillende echte bladeren op staan, kunnen ze in de grond worden getransplanteerd.

De temperatuur van de bovenste laag van de aarde (10 cm) voor het overplanten van tabak in open grond mag niet lager zijn dan +10 ° C.

Transplantatieplan:

 1. Het is noodzakelijk om kleine gaatjes te maken, met een onderlinge afstand van ongeveer 30 cm, en tussen de rijen - niet minder dan 70 cm.
 2. In elk gat moet ongeveer 1 liter water worden gegoten.
 3. Elke plant voor het planten wordt aanbevolen om in een mengsel van klei en koeienmest te dopen.
 4. Vervolgens worden de planten voorzichtig in het gat geplaatst, waarbij de aardachtige kluit waarin ze groeien behouden blijft.
 5. Verder vallen we hen in slaap met aarde, lichtjes condenserend.

Tabak vereist geen specifieke zorg. Maar toch is het noodzakelijk om voor hem te zorgen.

Gedurende het hele groeiseizoen wordt tabak ongeveer 3 keer bevochtigd, waarbij ongeveer 6 liter water per struik wordt gebruikt. Oriëntatie is nodig voor het uiterlijk van planten: gele en enigszins verwelken bladeren geven aan dat ze moeten worden bevochtigd.

Na 7-10 dagen na de landing in de grond is het noodzakelijk de tabak zodanig te voeren dat deze de groene massa actief kan verhogen. Hiervoor wordt aanbevolen om ureum te gebruiken - 1 eetl. Ik verdunde in 10 liter water en gaf de planten water bij de wortel. En je kunt kippenuitwerpselen bemesten.

Tijdens het rijpen van tabak is het noodzakelijk om drie supplementen te produceren met behulp van meststoffen met een hoog gehalte aan stikstof, fosfor en kalium. De eerste keer dat ze de planten bemesten aan het begin van de rijpingsperiode, wordt de volgende voeding 15 dagen later uitgevoerd en de derde - 7 dagen na de tweede.

Tabak trimmen omvat knippen en knijpen.

vershkovanie - Dit is het verwijderen van bloeiwijzen. Vanwege deze voedingsstoffen zal niet worden besteed aan de bloei, en zal gaan over de ontwikkeling van bladeren.

Na het verwijderen van de bloemen beginnen extra laterale processen actief te groeien. Ze moeten ook worden verwijderd (knijpen).

Ziekten en plagen

Deze plant kan pijn doen of worden aangetast door insecten:

 • trips - deze insecten eten bladeren, wat zeer gevaarlijk is voor tabak. Om het optreden van trips te voorkomen, is het 30 dagen voor het planten van tabak nodig om de grond te behandelen met Hexachlorane-stof. Ook moeten 3 keer per seizoen struiken "Rogor" of "Metiation" worden verwerkt,
 • bladluis - kleverige ontladingen verschijnen op struiken. Het is noodzakelijk om dit ongedierte "Rogor" of "Aktellik" te bestrijden,
 • wortelrot - zaailingen zijn meestal ziek, maar volwassen struiken kunnen ook worden aangetast. De bladeren verdorren en drogen, en de wortels sterven af ​​als de ziekte wordt verwaarloosd. Het is noodzakelijk om het land met "Benlat" water te geven bij de eerste symptomen van de ziekte. En voor de preventie van de bodem wordt behandeld met dit medicijn onmiddellijk na het planten van tabak,
 • zwarte poot - de hoofdstam is dun en sterft. De ziekte manifesteert zich bij hoge luchtvochtigheid en met een overmaat aan stikstof in de grond. Om te voorkomen dat zaailingen worden besproeid met een 80% -oplossing van "Cineba",
 • poederachtige meeldauw - witte korst verschijnt op de bladeren, de bladeren worden bruin en hun aroma is verloren. Met deze ziekte helpt colloïdale zwavel,
 • mozaïek - de kleur van de bladeren verandert, er verschijnen groenachtige vlekken op. Dan sterven de aangetaste plaatsen af. De oorzaak van infectie zijn de overblijfselen van planten die niet werden verwijderd voordat tabak werd geplant. Dit is een virale ziekte die geen remedie heeft, daarom moeten geïnfecteerde planten worden vernietigd en de grond worden gedesinfecteerd.

oogst

Het is noodzakelijk om van de onderste bladeren te oogsten. Ze moeten heel, droog en geel zijn. Ze moeten zich onder de daklaag van 30 cm uitspreiden en 12 uur wachten. Dit wordt gedaan zodat de bladeren verwelken. Dan moeten ze aan de touwen worden geregen en worden opgehangen om uit te drogen op een plaats waar de wind niet waait en het regent niet, maar er zal veel licht zijn. De zonnestralen helpen vocht uit de bladeren verdampen.

Dit kan tot twee weken duren. Vervolgens moet een krans van droge bladeren viervoudig worden gevouwen en op de haakpoort worden gehangen. Vervolgens moeten deze structuren op de dwarsbalken in de kamer worden geplaatst, zodat de bladeren verder drogen. In de herfst moeten droge tabaksbladeren worden gestapeld om alle vouwen glad te strijken.

Bereiding van tabak voor gebruik

Overweeg hoe je thuis tabak kunt fermenteren. Deze procedure wordt uitgevoerd om een ​​speciale geur aan tabak te geven. Om dit te doen, moeten de droge bladeren in een speciale container worden geplaatst en de temperatuur tot 50 ° C en de luchtvochtigheid worden verhoogd - tot 65%. Dus de bladeren moeten 3 dagen zijn.

Verder moet gedurende de hele week de luchtvochtigheid worden verhoogd tot 75% en de temperatuur hetzelfde blijven. Daarna moet de temperatuur voor 2 dagen worden verlaagd en de luchtvochtigheid tot 80% worden verhoogd. Voltooiing - afkoeling van de bladeren tot omgevingstemperatuur, en de luchtvochtigheid moet ongeveer 15% zijn.

Na de procedures moeten de bladeren 30 dagen liggen. Vervolgens worden ze in stroken van 0,5 mm gesneden. Voor het vullen van een sigaret met een lengte van 8 cm en een diameter van 8 mm is 1 g tabak vereist.

Zoals je begrijpt, is tabaksteelt niet moeilijk. Het belangrijkste is om het verlangen en de naleving van de regels voor de verzorging van deze plant te hebben.

De inhoud

 • 1. Luister naar het artikel (binnenkort)
 • 2. Beschrijving
 • 3. Groeien
  • 3.1. Zaaien op zaailingen
  • 3.2. Zaailing zorg
  • 3.3. landing
 • 4. Zorg
  • 4.1. Hoe te groeien
 • 5. Plagen en ziekten
  • 5.1. ziekte
  • 5.2. ongedierte
 • 6. Verzameling en opslag
 • 7. Cijfers

Planten en verzorgen van rooktabak (kortweg)

 • bloei: binnen 25-40 dagen vanaf midden zomer.
 • aanplant: Tabakzaaien voor zaailingen - eind februari of begin maart, zaailingen in de grond planten - van eind april tot eind mei.
 • verlichting: fel zonlicht.
 • bodem: licht, ademend en goed doorlatend.
 • water geven: normaal als de bovenste laag opdroogt.
 • Topdressing: een paar dagen na het planten van de zaailingen, dan nog twee keer met een interval van 2-3 weken. Als meststoffen wordt een oplossing van complexe minerale meststoffen of kippenmest gebruikt (1:10).
 • Ponsen en slaan: de helft van de steeltjes moet worden uitgebroken: deze maatregel verbetert de kwaliteit van tabak. Intensief gevormd na het schuren (uitbreken van steeltjes) moeten stiefkinderen ook worden verwijderd.
 • voortplanting: zaad.
 • ongedierte: perzikluis, tabakstrossen en ritnaalden.
 • ziekten: zwarte wortelrot, droge wortelrot, zwarte poot (zaadrot), echte meeldauw, valse meeldauw (peronosporoz), witte droge vlek (alternaria), ryabuh en virale ziekten - tabak, of gewoon mozaïek, borage-mozaïek, brons (topchlorose) ) en witte piedra.

Rooktabak - beschrijving

Tabak is een eenjarige kruidachtige plant die een hoogte van 3 m bereikt. De tabaksstok vertakt bijna niet. De volgende hele bladeren van verschillende variëteiten van maagdelijke tabak kunnen de vorm hebben van zowel nauw lancetvormig als breed eivormig, en hun aantal op één plant kan variëren van 16 tot 60. Lagere bladeren nizbegayuschie, de basis van het blad is halfbladig, het oppervlak is harsachtig. Roodachtige of roze trechtervormige bloemen van tabak worden verzameld in smalle apicale bloemvormige bloeiwijzen. De belangrijkste economische kenmerken van tabak zijn de grootte van het oppervlak en de dikte van de bladplaat. Tabak wordt geteeld in 84 landen van de wereld.

Thuis tabak telen

Het moet onmiddellijk duidelijk worden gemaakt dat de taban niet tot de culturen van massale cultivatie behoort, hoewel in sommige regio's en tussen individuele zomerbewoners het mogelijk is om vrij grote aanplantingen van deze cultuur te vinden. Net als andere planten heeft tabak bepaalde eigenaardigheden van de teelt, hoewel dit gewas over het algemeen niet grillig in termen van zorg kan worden genoemd.

Als u echter van plan bent om tabak van hoge kwaliteit te kweken voor verdere verkoop of persoonlijke consumptie, moet u toch rekening houden met bepaalde nuances. In de volgende paragrafen vindt u gedetailleerde instructies voor het thuis telen van tabak op verschillende manieren.

Bodemvoorbereiding

De grond moet los en vruchtbaar zijn, indien nodig wordt organische meststof (mest of compost) toegepast. Alvorens te planten, wordt de plot gewist van onkruid.

Zaden worden gezaaid eind april of begin mei, maar deze periode kan variëren afhankelijk van de regio, omdat het zaaien begint na het einde van de vorst en in geval van aanhoudend warm weer.

Zaden kunnen direct in de volle grond worden gezaaid, maar voor het verkrijgen van vroege oogst met behulp van de zaailingmethode. Zaailingen worden op 20 cm van elkaar geplaatst en de afstand tussen de rijen moet minimaal 70 cm zijn. Om de opbrengst verder te verhogen, worden er aanvullende meststoffen toegevoegd: een mengsel van slurry met superfosfaat of een oplossing van water met zwavelpoeder.

Buitenteelt

Zaden worden in de volle grond gezaaid in mei, als het warm weer zich stabiliseert. Groeven voor zaaien moeten niet diep zijn, maar direct aan de oppervlakte zaaien wordt niet aanbevolen, omdat de zaden de vogels kunnen vernietigen.

Het is het beste om ondiepe rijen te maken, de zaden erin te zaaien en bovenop een mengsel van gewone aarde met zand te strooien.

Figuur 4. Teelt in open veld

Het is belangrijk dat de zaden erg klein zijn en het is moeilijk om de benodigde hoeveelheid te berekenen. Daarom wordt de voorkeur gegeven aan de zaailingmethode van het kweken.

Plant zorg

Tabak - vrij bescheiden cultuur. En hoewel het aanvankelijk alleen in een warm klimaat kon worden gekweekt, zijn moderne variëteiten ook geschikt voor regio's in de gematigde klimaatzone.

In het algemeen is de verzorging van struiken hetzelfde als bij andere planten: de grond wordt regelmatig losgemaakt, wordt bevrijd van onkruid, wordt gevoed met minerale of organische meststoffen en wordt bewaterd.

Let op: Het bed wordt slechts 2-3 gedurende het hele groeiseizoen besproeid, omdat de plant kan afsterven door de hoge luchtvochtigheid. De belangrijkste richtlijn over de noodzaak van water geven is het uiterlijk: als de bladeren geel worden en op gaan, betekent dit dat u water moet maken (tot 8 liter per struik).

Er wordt aangenomen dat volwassen struiken vanwege het ontwikkelde wortelstelsel niet besproeid kunnen worden. Maar ervaren tuinders worden nog steeds geadviseerd om een ​​paar dagen voor het oogsten extra vloeistof toe te voegen (Figuur 5).

Figuur 5. Teelt en verzorging van tabak

Kenmerkend voor de zorg is uitzetten en schrapen. Dit is het verwijderen van de bovenste bloeiwijzen en laterale scheuten, wat helpt om de groei te activeren.

Plagen en ziekten van tabak

Ondanks de eenvoud, is de cultuur gevoelig voor bepaalde ziekten (Figuur 6):

 1. Zwarte been - treft hoofdzakelijk zaailingen, die eerst verzwakt en dan sterft. De aangetaste stengels worden dun en rot. Het is belangrijk dat de veroorzaker van de ziekte in de bodem wordt opgeslagen, daarom moet de bodem worden behandeld met chemicaliën wanneer een ziekte wordt gedetecteerd.
 2. Melige dauw - ontwikkelt zich op zaailingen in de volle grond. De onderste lagen zijn bedekt met witte spinnenwebspots, die geleidelijk de hele plant bedekken. Als gevolg hiervan neemt de opbrengst van aangetaste struiken af.
 3. Zwarte wortelrot - heeft vooral invloed op zaailingen, maar is ook te vinden op volwassen planten. Op de aangetaste struiken beginnen de bladeren te drogen en de wortels worden zwart en sterven geleidelijk af.
 4. Mozaïek - in zieke planten zijn de bladeren bedekt met lichtgele vlekken. Deze gebieden sterven geleidelijk af, wat kan leiden tot de dood van de hele plant.
 5. Bacteriële hazelnoten treedt op als de luchtvochtigheid hoog is. Ten eerste verschijnen natte plekken die geleidelijk rotten en zich verspreiden.
Figuur 6. Veel voorkomende ziekten: 1 - zwarte poot, 2 - echte meeldauw, 3 - zwarte wortelrot, 4 - mozaïek, 5 - bacteriële ryabukh

De meeste pathogenen van deze ziekten worden opgeslagen in de bodem, plantenresten en in de inventaris, zelfs na het oogsten of vernietigen van zieke planten. Om herinfectie te voorkomen, moet alle apparatuur worden gedesinfecteerd en moet de grond worden behandeld met speciale preparaten.

Het belangrijkste ongedierte zijn perzikluis en gewone borstels (Afbeelding 7). Perzikluis is een veel voorkomend ongedierte dat bezinkt op bladeren en stelen, het sap van een plant opdrinkt en leidt tot een afname van de opbrengst of volledig verlies van het gewas.

Figuur 7. Plantenplagen: bladluis (links) en bremraap (rechts)

Besmettelijke pest - een plaag van plantaardige oorsprong. Het vermenigvuldigt zich met zaden die zich dichtbij de wortels van een cultuur ontwikkelen en een eigen stam vormen. Het voedt zich ten koste van de bush, en massale infectie kan leiden tot het verlies van het hele gewas.

Inzameling en recycling

Verzamel grondstoffen begin met de onderste lagen bij de eerste vergeling. Het is belangrijk dat de grondstof droog en intact is. Na het oogsten worden de bladeren overgebracht naar de schaduw, neergelegd in een dikke laag (ongeveer 30 cm) en 12 uur gelaten om te verwelken. Daarna worden de bladeren op koorden gelegd en gedroogd (figuur 8).

Let op: Bladeren en stengels kunnen worden gedroogd in de zon, hang ze op een plaats beschermd tegen wind en regen. Dit proces duurt ongeveer twee weken.

Daarna worden de koorden overgebracht naar een afgesloten kamer en gedroogd. De afgewerkte grondstof wordt opgestapeld en voor fermentatie verzonden.

Figuur 8. Verzameling, drogen en vergisten van tabak

Fermentatie is een speciaal proces, waarna de grondstof geuriger wordt. De bladeren worden in een houder gevouwen en gedurende 3 dagen op een temperatuur van 50 graden en een vochtigheid van 65% verwarmd. Tijdens de week neemt de luchtvochtigheid geleidelijk toe, houdt het temperatuurregime aan en verlaagt dan de temperatuur, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. Vervolgens worden de bladeren bewaard bij kamertemperatuur met een minimale vochtigheid (niet meer dan 15%).

Vervolgens moeten de bladeren een maand rusten, waarna het in reepjes wordt gesneden en geplet voor verder gebruik. De video laat zien hoe je thuis tabak kunt fermenteren.

Tabaksteelt in Rusland als een bedrijf

Wanneer u van plan bent om tabak te verbouwen voor de verkoop, moeten enkele berekeningen worden gemaakt. Voor het zaaien van een gewas op 10 hectare is bijvoorbeeld 400 gram zaad nodig. De verkoopprijs van een gram zaden is 1900 roebel, respectievelijk bedragen de kosten van het benodigde bedrag 76 duizend roebel.

Met een oppervlakte van 10 hectare kun je gemiddeld 200 - 300 kg grondstoffen verzamelen. Daarna is het belangrijk om de detailhandel in producten vast te stellen. Je kunt het in winkels of via internet verkopen, maar om te beginnen met handelen moet je toestemming krijgen van overheidsinstanties.

Het kweken van deze cultuur is een behoorlijk winstgevende onderneming. In het beginstadium is het alleen nodig om geld te besteden aan de aankoop van zaden, omdat hoge opbrengsten het mogelijk maken om het eerste gewas te laten groeien zonder het gebruik van speciale meststoffen. Voor het drogen van afgewerkte producten en het kweken van zaailingen, kunt u elke niet-residentiële verwarmde ruimte gebruiken en na ontvangst van de eerste winst, kunt u kassen, kassen en droogkamers uitrusten.

Groeiende details

Tabak is een warmteminnende plant. Ondanks zijn vermogen om op de noordelijke breedtegraden te ontkiemen, zullen de smaakkwaliteiten in dit geval compleet anders zijn dan die waaraan elke roker wordt gebruikt. De luchtvochtigheid, de specificiteit van de grond, het gehalte aan zouten en mineralen in de bodem, de hoeveelheid warmte en de zon - alles beïnvloedt het uiteindelijke teeltproduct. Voordat u zaailingen gaat organiseren, moet u overwegen waar u het plant. Afhankelijk van het klimaat in uw omgeving, kan een broeikas een betere oplossing zijn voor tabak dan open grond.

Alternatief - of zelfs een parallelle optie om thuis te kweken kan een pluizig zijn. Uiteindelijk is het goedkoper, maar minder grillig om te verwarmen en anderhalf keer sneller te rijpen.

Voorkeur voor het kweken van tabakssoorten

Selectie van zaden voor de tabaksteelt thuis is een belangrijke stap in het hele bedrijfsproces. Het hangt af van welke kwaliteiten het eindproduct zal bezitten, respectievelijk wordt de potentiële markt voor toekomstige verkopen bepaald. Het is beter om te focussen op gezoneerde of aangepaste variëteiten, vooral omdat er bijna elk jaar nieuwe kweekvariëteiten verschijnen. Можно экспериментировать с ними для личного пользования, но, планируя выращивание под реализацию, лучше обратиться к привычным для потребителей разновидностям.

Наиболее популярными считаются следующие сорта табака:

Trapezond 92 wordt gekenmerkt door verhoogde weerstand en opbrengst, de opbrengst aan grondstoffen is 85-90%, de gemiddelde opbrengst is meer dan 3,5-3,7 kg / m2, aanbevolen voor buizen en sigaretten, de gemiddelde prijs per 100 zaden is 223,4 wrijven.

Burley Kentucky - het populairste type in de productie van sigaretten met een laag suikergehalte, waarmee je de gistingsprocedure kunt overslaan, de gemiddelde prijs per 100 zaden - 100 roebel. Deze tabak is erg sterk, dus het wordt gebruikt als een toevoeging aan andere tabaksmixen,

Ternopil 14 is een product van succesvolle kweek, geurig en duurzaam, zelfs aangepast aan arme gronden, de gemiddelde prijs per 100 zaden is 95 roebel. In hoogte bereikt de plant 2 meter, het wordt aanbevolen voor boer en individuele boerderijen,

Yubileyny 142 is ooit een van de meest geliefde variëteiten onder rokers in de USSR, opbrengst 3,6-3,8 kg / m2., De gemiddelde prijs per 100 zaden is 95 roebel,

Geel 106, Geel 109, Bakun zwart en anderen - Rassen die worden gebruikt bij de teelt van de shag.

Meteen moet worden opgemerkt dat het kopen van een verscheidenheid aan tabak moet voldoen aan uw klimatologische omstandigheden.

Tabak zaailingen

Om de oogst dichterbij te brengen, verdient het de voorkeur om thuis tabak te kweken met zaailingen. De geschatte zaaidatum is het derde decennium van februari. Eerder gekochte zaden vóór die tijd moeten worden bewaard in een doos of doos omwikkeld met polyethyleen, die op zijn beurt op een koele donkere plaats met een lage luchtvochtigheid moet worden geplaatst.

Door hun aard is het proces van zorg voor de zaailingen van rokende planten niet anders. Alvorens te zaaien, wordt aanbevolen de zaden te "bijten" om ongeveer een week rijping te besparen en de opbrengst te verhogen. Om dit te doen, maak een inweekpak tabakszaad in gaas of een dunne doek, dompel ze in een warme waterige oplossing met een paar druppels wijnsteenzuur, en laat in deze vorm een ​​dag staan. Spoel na 24 uur het overtollige water af en verwijder het, waarna het setje gedurende drie tot vier dagen op een warme plaats komt, gevolgd door het controleren van de vochtigheid van de doek. Gedurende deze tijd moeten de tabakszaden kleine spruitjes krijgen - zodra de meeste van hen dit formulier hebben verkregen, wordt de procedure beëindigd. Vervolgens - drogen en zaaien in dozen met natte grond, die optimaal is om te nemen van de plaats waar in de toekomst transplantatie gepland is.

Bij het kweken van zaailingen thuis, mag de diepte van het leggen van shagzaadjes niet groter zijn dan vijf millimeter, tabak - acht millimeter. Top is gemaakt van een mengsel van humus en zand in de verhouding van drie tot één.

De dozen worden geïnstalleerd op een goed verlichte plaats, met een gemiddelde temperatuur van 24-26 graden. Gegoten zaailingen moeten minstens één keer per twee dagen worden geplant. De toestand van bodemvocht is een sleutelfactor bij het telen van tabaksgewassen. Nadat de zaailingen in een "kruis" -toestand ontkiemen (een stengel en twee dwarse bladeren), daalt de temperatuur tot 20 graden en het volume water voor irrigatie verdubbelt - een gemiddelde van ongeveer één liter per doos.

Vanaf het moment van verschijnen op de stelen van drie of vier volwaardige bladeren wordt een "oogst" gemaakt - de transplantatie van spruiten in afzonderlijke containers.

Tijdens de rijpingstijd worden de zaailingen periodiek ververst met minerale meststoffen (kaliumchloride en ammoniumnitraat in een verhouding van 15/10 gram per vijf liter).

Gezonde en sterke spruiten van tabak van 15-17 cm lang, met sterke wortels, 6-7 bladeren en een stengelvolume van minstens drie millimeter worden beschouwd als klaar om in de grond te worden geplant. Dergelijke zaailingen zijn voorlopig "gehard" door het volume van water te verminderen en naar frisse lucht te bewegen. In de periode van drie dagen voorafgaand aan de definitieve transplantatie stoppen de zaailingen uiteindelijk met drenken - de volgende irrigatie moet een paar uur voordat ze zich naar de grond verplaatst, worden uitgevoerd. De totale rijpingstijd van zaailingen vanaf het moment van inweken is ongeveer 7-8 weken.

Tabaksteelt in het open veld

Open grond voor het verbouwen van tabak moet worden verwarmd tot ten minste tien graden op een diepte van 0,1 meter. In de regel komt dit in de zuidelijke en gematigde streken overeen met medio april. Het wordt aanbevolen om te planten op een enigszins steile locatie, afgesloten van koude windstromen - hierdoor kunt u tegelijkertijd stagnatie van water en uitspoeling van de bovengrond voorkomen.

Tabakspruiten worden in losse grond geplant, strikt in lijn, op een afstand van 25-30 cm van elkaar, en de breedte tussen de rijen van de bedden moet ten minste 70 cm zijn. Putjes moeten worden bewaterd voordat ze worden geplant. Bij het overplanten wordt mest gebruikt om de wortels van tabakstruiken te versterken en het toevoegen van klei wordt ook aanbevolen. Voer en onderhoud van de grond moet constant worden gemaakt tijdens de groeiperiode. Tegelijkertijd wordt het besproeien van struiken zelden uitgevoerd - twee of drie keer - maar in grote hoeveelheden, tot tien liter per stuk.

Preventie van tabaksziekte

De meest voorkomende problemen waarmee tabak wordt geteeld, zijn onder meer:

1. Valse meeldauw (peronosporosis) - verschijnt op de bladeren in de vorm van vlekken met een olieachtige kleur, aan de onderkant van het blad kan een lila kleur ontstaan. Bronnen zijn oösporen, die na de winter overwinteren. Voor de behandeling wordt bodemdesinfectie met 7,5% formalineoplossing en twee keer per week sprayen met suspensie (0,3%) zineb (80%) gebruikt,

2. Bladluis, Medvedka, winterschep. Insectenbestrijding wordt uitgevoerd door de grond te bewerken met goedgekeurde chemicaliën (zolon, sumition).

Thuis monteren en drogen van tabak

Het oogsten van tabak begint met intacte onderste bladeren, vanaf het moment dat ze geel worden, zonder het vocht te verliezen. Het is het beste om ze aan het einde van de dag te verwijderen - tijdens deze periode is het watergehalte minimaal. De verzamelde tabaksbladeren worden verspreid in een schaduwrijk gebied bij elkaar in lagen (ongeveer 0,3 m) gedurende een periode van twaalf uur, zodat ze enigszins vervagen. Hierna begint de droogfase: in een omheind, windstil, open gebied dat van de bladeren is afgescheiden, worden de bladeren aan strakke touwen opgehangen. Bij goed weer, met voldoende zon, duurt het drogen ongeveer 14 dagen, waarna de touwen met bladeren worden verzameld in bundels van elk vijf stukken en opgehangen aan haken - "hafts". De resulterende sets bereiken verder de toestand al in gesloten ruimtes, door aan de balken te hangen. Eind augustus worden de afgewerkte tabaksbladeren onderworpen aan de uiteindelijke verwijdering en de vorming in stapels. Na het drogen moet het vel elastisch zijn, een uniforme kleur hebben en de middenader op het vel breken wanneer het in dwarsrichting wordt gevouwen.

Fermentatie van tabak

De laatste fase van het maken van tabak - het geeft aroma. Hiervoor worden de gedroogde bladeren gefermenteerd. De mechanica van het proces is als volgt:

tabaksbladeren worden in een gesloten houder geplaatst en bij een vochtgehalte van 65% tot 50 graden verwarmd, en worden gedurende 72 uur in deze toestand gehouden,

na 7 dagen, met behoud van de temperatuur, neemt de luchtvochtigheid toe tot 75%,

vanaf dit moment en gedurende 24 uur wordt de temperatuur verlaagd met een gelijktijdige toename van de luchtvochtigheid tot 80%,

in de laatste 72 uur van blootstelling, wordt de temperatuur van de tank verlaagd tot 20 graden, en wordt de vochtigheid verlaagd tot 15%.

Na het einde van alle procedures worden de tabaksbladeren nog vier weken "aangelegd". Daarna is de gefermenteerde tabak klaar om te snijden. In de regel wordt het geproduceerd door vezels waarvan de dikte niet groter is dan 0,5 mm. Kwaliteitstabak is in de regel een mix van verschillende soorten.

Implementatie van tabak

Neem het gebied van het land om te berekenen - 1 weving of 100m2. Op deze site kunnen ongeveer 250-260 tabakstruiken worden geplant. Droge tabak wordt verkregen uit 250 struiken van 10-14 kilogram, op voorwaarde dat niets wordt verrot of gedroogd. De kosten van zaden, met een prijs van 100 zaden kosten 100 roebel, kosten 300 roebel.

Onder hun tabak kan worden verkocht van 700 tot 1000 roebel per kilogram. Wij geloven 10 * 1000-300 = 9300 roebel - uw inkomsten uit weefsels uit de verkoop van tabak.

Bij de verkoop van tabak zou de eigen productie enkele dingen moeten weten. Zet de verkoop van tabak op de stream kan alleen pre-registreren van hun activiteiten. Je moet je er ook van bewust zijn dat de productie en verkoop van tabak een licentie en certificering van producten vereist. De leiding van ons land is begonnen met de uitroeiing van rookgewoonten van de bevolking, dus als je nog steeds geld wilt verdienen aan hun weefpatroon bij de verkoop van tabak, verkoop het dan onder je vrienden.

Trouwens, je kunt geld verdienen door zaailingen te verkopen. Ontsproten in kopjes zaailingen, kost 20-30 roebel per stuk.

Thuis groeiende zaadtabak

In tegenstelling tot de angst voor nieuwkomers om thuis tabak te verbouwen, is het eenvoudig. Het is belangrijk om de juiste cultivarkeuze te maken.

Vrijwel alle plantensoorten zijn geschikt voor warmere streken waar tabak traditioneel wordt geteeld, in de gematigde klimaatzone, het fokken van Trapezond 15, Sigarny 17 en Bryansk 91 worden aanbevolen.

Voor de achtertuin zijn de tabaksrassen van Trapezond 15 en Trapezond Kubanets perfect, rijpen ze in 3-3,5 maanden, wat bijna een maand eerder is dan andere variëteiten rijpen.

Hoe tabak voor zaailingen te planten?

Wat betreft elke cultuur die een lange periode nodig heeft om te groeien met een warme temperatuur, is het handiger als tabak een zaailingmethode gebruikt om te groeien.

Het planten van tabak op zaailingen vindt plaats eind maart - begin april. Het is mogelijk om droog zaadmateriaal te zaaien, maar landbouwtechnici zorgen ervoor dat de ontkiemen zaden beter groeien.

Om dit te doen, worden 4-5 dagen voor het planten zaden in een doek gewikkeld in warm water verdund met een paar druppels wijnsteenzuur. Weken tijd - dag.

De procedure verkort de distillatieperiode met bijna een week, een positief effect op het verdere groeiseizoen en een hogere opbrengst.

Daarna worden de zaden gewassen en op een geëmailleerde (aardewerk) schaal geplaatst op een warme plaats op een vochtige doek. Er moet voor worden gezorgd dat de doek altijd nat blijft.

Wanneer op de 3e - 4e dag de zaden uitkomen, worden ze gedroogd en gemengd met schoon zand of humus. Zaai de zaden in potten of houten kisten met voedingsbodem, met de diepte van de inbedding - 0, 5 - 0.8 cm.

Na het planten wordt de grond uit een sproeifles gehaald.

Bij het verbouwen van tabakszaailingen is het belangrijk om het irrigatieregime in acht te nemen: het is noodzakelijk om een ​​beetje water te geven, maar dan dagelijks.

Het is raadzaam om de zaailingen in het stadium "oren" te plukken, wanneer 3-4 echte bladeren verschijnen. 2 keer bemesten zaailingen met minerale meststoffen of infusie van kippenmest.

Een week voordat ze in de grond planten, verharden ze de zaailingen met lucht en verminderen ze de hoeveelheid water.

Aanplant van tabak zaailingen

Wanneer de hoogte van de zaailingen ongeveer 15 cm bedraagt ​​en het aantal bladeren tot 5-6 toeneemt (dit aantal omvat geen zaadlobblaadjes), kunnen de zaailingen in de volle grond worden geplant. Tegelijkertijd is het noodzakelijk dat het weer al warm is.

Een voor wordt van tevoren voorbereid, er worden gaten in gemaakt. Een halve liter water wordt in elk gat gegoten, het gat wordt in een pen verdiept en er wordt verticaal een kleine struik in gestoken. Natte aarde wordt tegen de wortels gedrukt en er wordt droge grond op gegoten, zodat er minder vocht verloren gaat.

Tijdens het groeiseizoen moet regelmatig worden losgemaakt van het land, water en onkruid wieden. Het voeren van tabak wordt ook uitgevoerd als een meststof voor tomaten. Wanneer de bloemen verschijnen, breken de bloeiwijzen af. Het is ook noodzakelijk om systematisch knijpen - verwijdering van zijscheuten uit te voeren.

De beste tabakssoorten voor groei in Centraal-Rusland

Het eerste dat je nodig hebt is tabakssoorten te kiezen. Houd er rekening mee dat niet alle apparaten geschikt zijn om te roken. Gebruik geen geneesmiddelen die de test niet hebben doorstaan ​​en niet zijn goedgekeurd voor de bereiding van rookmengsels.

De beste tabakssoorten voor groei in Centraal-Rusland:

 • Trapezond 15,
 • Trapezond 219,
 • Ternopil 14,
 • Holly 215,
 • Jubilee,
 • Kentucky Burley.

Dit laatste verwijst naar tabakssoorten die geen gisting vereisen - de bladeren van Kentucky Burley worden gestoomd en onmiddellijk na het drogen in stukken verdeeld. (over de vergisting van tabak thuis zal later worden besproken).

En kwaliteiten van shag:

Je kunt de zaden van het roken van tabak en tabak kopen bij een speciaal verkooppunt of een online winkel. Dit laatste geldt met name voor inwoners van kleine nederzettingen. De goederen worden binnen enkele dagen geleverd door het transportbedrijf of "Mail of Russia".

In de meeste gevallen wordt tabak gewaardeerd, dat niet uit één, maar de duurste, maar uit verschillende soorten bestaat. En de shag wordt aangevuld door een jager of een klaver.

Tabaksteelt

Het belangrijkste pluspunt van tabak is dat het niet pretentieus is, d.w.z. in staat om niet alleen te overleven, maar ook een geweldige oogst te geven in bijna elk deel van ons land. Maar hij zal, net als alle andere planten, beter zijn in het zuiden.

Wanhoop niet als je je woonplaats verandert en een bedrijf start, bijvoorbeeld in Krasnodar werkt niet. Het probleem is opgelost en heel eenvoudig.

Het is voldoende om een ​​kamer te bouwen of te huren met verwarming of een kas.

Met andere woorden, de voorwaarden voor het verbouwen van tabak in de tuin - in de open lucht, zonder extra systemen, kunnen alleen in het zuiden worden gecreëerd.

Wat de grond betreft, deze moet verzadigd zijn met vocht. Geef de voorkeur aan chernozem, leem of zandgrond, waarin veel vocht en voedingsstoffen zitten - calcium, kalium en stikstof.

Laten we de technologie van het telen van tabak uit zaden nader bekijken.

Tabaksteelttechnologie

De technologie van het telen van tabak verschilt niet van de technologie van het groeien van shag. Daarom is het niet mogelijk, en zelfs nodig om beide culturen samen te planten.

Het planten van tabakszaden begint met het weken - niet in water, maar in wijnsteenzuuroplossing bij een temperatuur van 27 graden Celsius gedurende 24 uur.

Het is erg belangrijk om de temperatuur te handhaven, want het zorgt voor een hogere kwaliteit en snellere groei, ongeveer een week. Verhouding: voor 1 gram zaad, 3 milliliter wijnsteenzuuroplossing.

Dit wordt gedaan vanwege het feit dat de zaden van tabak en tabak worden gekenmerkt door een lage kieming en gevoeligheid voor ziekten.

Op een dag moeten de zaden lichtjes worden gedroogd en in gerechten worden gelegd - als die er zijn, dan in keramiek, maar het kan worden geëmailleerd met een laag van 2-3 centimeter. Laat ze een paar dagen staan, bevochtig en roer een paar keer per dag. De temperatuur blijft hetzelfde, 27 graden Celsius.

Maak vervolgens de grond klaar. We nemen drie delen humus en een deel zand en mengen tot de maximale homogene staat.

En we planten tabak en shagzaadjes: voor elke 10 vierkante meter grond, 4 gram tabak tot een diepte van 0,3 centimeter en 20 gram shag tot een diepte van 0,7 centimeter.

En de laatste vraag: wanneer moet je tabakszaden zaaien voor zaailingen? De optimale tijd is eind februari en begin maart.

Het planten van rooktabakzaailingen in de volle grond

Om zaailingen van rooktabak in de volle grond te planten moet op de site staan, die zich op de helling bevindt. Er stroomt extra water uit. Maar het zou niet erg hoog moeten zijn, anders zal de grond met het overtollige water weggaan.

In geen geval kan de grond worden behandeld met een tractor of andere uitrusting, alleen met de hand, door ploegen, wat resulteert in een maximale losse consistentie - degene die u nodig hebt.

Werken in het open veld is toegestaan ​​als de temperatuur 10 of meer graden Celsius is op een diepte van 10 centimeter. In de regel is het april-mei, in het zuiden - eerder.

Het planten van tabak is beplant met een afstand van 20-25 centimeter tussen de struiken en met een interval van 70 centimeter tussen de rijen.

Voordat je de zaailingen tabak in het gat legt, is het nodig om er een halve liter water in te gieten en de cultuur zelf in een mengsel van koeienmest en klei te dopen. Aan het einde wordt de hele plantage bewaterd.

Tijdens het groeiproces moet de plant worden gewied, gespeend en gevoerd. Ook omvat tabakszorg vlekken en afschrapen. Laten we stilstaan ​​bij deze procedures.

vershkovanie

Vershkovka, net als pasynkovanie, maakt het mogelijk om het aantal vellen te vergroten. Het vertegenwoordigt het snijden van bloemen die nog niet zijn opgebloeid.

De eigenaardigheid van knippen is dat het leidt tot een toename van het nicotinegehalte. Vergeet het niet en neem een ​​beslissing over de procedure.

Ziekten van tabak en tabak

De meest voorkomende ziekten van tabak en tabak zijn:

 1. Rottende stengels en bladeren.
 2. Mozaïek ziekte.
 3. Meelachtige dauw.
 4. Ryabukha.

Het rotten van de stengels en bladeren kan worden geïdentificeerd door een kleurloze plek met een witte patina, waarin na een paar dagen zwartknobbeltjes worden gevormd.

De oorzaak van deze ziekte is een verhoogde hoeveelheid vocht. Droogheid dus en overdrijf het niet met water geven.

Een teken van mozaïekziekte zijn licht witte en groene vlekken, ze kunnen met het blote oog worden gezien. Na verloop van tijd worden ze geel, de rest van de plant wordt bruin, de bladeren - golvend.

Aangezien deze ziekte besmettelijk is, moet u ten eerste de groei van zieke en gezonde planten niet in de buurt van elkaar laten en ten tweede het volume van de mest niet verhogen.

Meeldauw infecteert de bladeren, ze krijgen vlekken en witbloei en verwelken. De behandeling bestaat uit het sproeien van zwavel, antischimmelverbindingen op basis van zwavel of soda.

О рябухе говорят крупные с четкими краями пятна белого или, наоборот, коричневого цвета. На их месте могут образовываться дырки.

К этому заболеванию приводит недостаток полезных веществ в почве и резкие колебания температуры воздуха. Поэтому регулярно орошайте и удобряйте почву и сажайте табак в помещении с отоплением или теплице, если живете в местности с частой сменой погоды.

Таким образом, правильный уход за табаком – это 100% гарантия отсутствия заболеваний.

Уборка и сушка табака

U kunt beginnen met het schoonmaken van tabak nadat de eerste bladeren geel zijn geworden. Dit gebeurt bottom-up. Rijping van tabak vindt plaats na 4 maanden en shag - na iets meer dan 2 maanden.

Droogtabak kan in drie delen worden verdeeld:

 1. Allereerst worden de bladeren van de plant in een laag van 20 - 30 centimeter gelegd en een dag lang in de open lucht in de schaduw gelaten.
 2. Daarna worden ze met een touw vastgebonden en in een droge en goed geventileerde ruimte schoongemaakt. Het kan een terras en een carport zijn. Blijf daar gedurende 2 weken.
 3. Aan het einde van de tabak wordt overgebracht naar een afgesloten ruimte. Blijft erin tot de val.

We richten ons nu op de voorwaarden voor vergisting van tabak.

Financieel probleem

Om te begrijpen of het beschreven bedrijf winstgevend is of niet, zullen we berekeningen maken. Neem een ​​stuk land van 10 hectare. Er is 400 gram tabakszaad nodig, waarvan 200 tot 400 kilogram eindproduct.

De kosten van tabak zijn ongeveer 2.000 roebel per kilogram, en shag - ongeveer 500 roebel per kilogram op de groothandelsmarkt.

De opbrengst van de verkoop van tabak zal oplopen tot 800 duizend roebel, en shag - 4 keer minder, tot 200 duizend roebel. Een winst beïnvloedt de prijs van zaden.

Het is erg moeilijk om de terugverdientijd van het bedrijf dat we overwegen te schatten, omdat iemand een kamer met verwarming of een kas zal kopen of huren, apparatuur zal kopen en iemand "geïmproviseerde middelen" zal beheren - een broeikas gemaakt met hun eigen handen, een zolder in plaats van een speciale droger, enz. . De geschatte terugverdientijd, met andere woorden, de terugkeer van het geïnvesteerde geld van de tabaksteelt thuis - van 2 tot 3 jaar.

Organisatie van productverkoop

U kunt de verkoop van producten op verschillende manieren organiseren, waaronder het openen van een klein verkooppunt, zoals een tent bij u in de buurt of het maken van een online winkel.

Zowel in het eerste als in het tweede geval moet u contact opnemen met een advocaat voor hulp. Feit is dat tabak een van de goederen is die certificaten en accijnzen moet hebben. Zonder hen is de verkoop illegaal.

Nu bent u bekend met de basis van het telen van tabakszaken, inclusief weten waar u tabakszaden kunt kopen.

Zaailingen voeren

De tabakszaailing ontwikkelt zich normaal

Ik heb het uitgedund en zoveel mogelijk weggelaten, plus een kleine marge. Onder de fyto-lamp ontwikkelen de volwassenen zich sneller (ze staan ​​aan de rechterkant) dan onder de energiebesparende lamp.

Hoewel het voor de zuiverheid van het experiment nodig is om een ​​experiment uit te voeren op een enkele soort tabak.

Vandaag voedde ik de zaailingen met een infusie van uienschillen en plukken is net om de hoek.

Tabachyok groeide merkbaar op en het is al nodig om in aparte bekers te duiken. Ik zal dit in mei behandelen. nu een beetje mislukt. Ik ga naar het dorp en haal het daar op zodat ik me niet meer met de cups kan vervelen.

Alle planten zijn weer uitgedund en hebben 12-15 wortels achtergelaten, ik heb genoeg voor mijn tabaksgebruik.

Tabak opende zijn handen, hoewel met een kleine vertraging.

Zet het in een kas op straat, het weer maakt overboord + 22 graden mogelijk.

Cijfers in mei 15-20 Ik zal in de tuin geplant worden.

Bang voor vorst-tabak

In mei 2017 bleek het vrij grillig te zijn wat betreft tabaksplantage, en vorst was niet ongewoon. Veel tabakstelers waren bang om hun tabak te planten en deden het goede. Nu, aan mijn voorbeeld, zal ik u tonen hoe de vorst tabakszaailingen beïnvloedt.

Tabak werd op 20 mei in de grond geplant en op 24 mei passeerde er een vrieskou minus ongeveer 2-4 graden. Dit is hoe de zaailingen er vandaag uitzien:

Het blijkt zo'n triest beeld. Ik had slechts 20 tabakstruiken geplant en er zijn mensen die 300-500 wortels planten.

Hier is een enorme teleurstelling als alles bevriest. Dus haast je niet om van boord te gaan, kijk naar het weer.

Laat het beter zijn om geen groot tekort aan tabak te hebben in termen van niet volledig ouder worden dan om later in je ellebogen te bijten.

Maar er is een kleine lepel honing in deze teerrol. Sommige struiken beginnen tot leven te komen door nieuwe bladeren te blazen.

Ik zal doorgaan met het waarnemen van de opwekking van tabak na negatieve temperaturen en dan zal ik het percentage afleiden van het aantal dat overleefd is.

Het herstellen van tabak na een nacht bevriezen

Twee weken zijn verstreken sinds de nachtvorst en we kunnen het verlies van tabakszaailingen schatten. Van de 20 geplante struiken overleefden er 13, 5 geurige en 8 Kentucky gerst. Op de foto hieronder de grootste struiken van het moment en de kleinste.

Aromatische tabaksvariëteit

En de kleinste Kentucky:

Tegen de tijd dat ze zeker verliezen, vooral gerst maar niets, zullen we verder observeren.

Tabak begint te groeien, plus beloof warm weer en dan schiet het. In de tussentijd ziet dit er zo uit: Aromatny. En Kentucky Barley:

Tabachku heeft nog steeds veel make-up nodig en hij heeft er tijd voor.

Hoe beïnvloedt koud weer de tabaksgroei?

Het weer is helemaal niet gelukkig, het regent en het is koud. Vorig jaar brak ik al meer dan de helft van de tabakssmaken af. Nu is hij nog steeds vrij klein.

Aromatische tabaksvariëteit

Gerst vertraagt ​​ook, en gezien het feit dat dit een late variëteit is, weet ik niet eens hoe hij zal rijpen.

Laten we hopen dat de warmte naar ons toe komt, en dan is het gewoon triest.

Drie weken zijn verstreken sinds het laatste rapport en zo ziet onze tabak er nu uit.

Aromatische tabaksvariëteit

De onderste bladen begonnen te rijpen, de steel kwam tevoorschijn.

Rijp blad geurend

Met Kentucky Barley is het nog erger. De helft van de koude zomer heeft zijn werk gedaan. Struiken zijn niet hoog en lichtgeel, je zou kunnen denken dat de hele struik rijp is.

Thuis tabak telen dit jaar, laten we zeggen dat het niet helemaal klopt. Over 2-3 dagen begin ik het geurige blad te breken.

Tabaksbladeren breken

Met zo'n slechte zomer begon het blad nog te rijpen. Vandaag maakte de eerste pauze.

En hing aan loom, onder een afdak.

De tabakssoort is geurig, zeker de leider, en na het vriezen klom hij naar buiten en overleefde een slechte zomer. Bovendien heb ik er geen ziektes op gezien.

De volgende keer, in een dorp waar tabak groeit, krijg ik binnen drie weken tijd. Dan, voordat ik een tabaksblad openmaak, wacht ik tot de zaden rijpen.

Is tabak bang voor herfstvorst

Ja, tabak is bang voor herfstvorst. De temperatuur daalde met 1-2 graden onder nul en dit is wat eruit voortkwam:

De bladeren werden als natte vodden.

Ik gooide al dergelijke bladeren eruit, meer bepaald, ik liet het naar de humus gaan. Hier in de tuin werd alles verpletterd en geroken. Om eerlijk te zijn, dergelijke bladen heb ik nog nooit geprobeerd te roken. Als je een verlangen en nieuwsgierigheid hebt, kun je het proberen.

Ook met tabakzaden is niet alles soepel. Alle dozen zijn verduisterd, maar niet van het feit dat ze gerijpt zijn, maar van de vorst. Ik zal dergelijke zaden niet nemen, omdat ik niet zeker ben van hun kwaliteit. De zegen van de voorraad van deze graad die ik heb.

P.S Over het algemeen was de teelt van tabak thuis niet erg soepel dit seizoen. Weersomstandigheden gaven nogal wat verrassingen.

Ik merkte ook dat als het tabaksblad op zolder gedroogd wordt, aan het eind van de zomer (de laatste pauzes) en niet onder een afdak, het blad uitdroogt met een zuivere geelbruine kleur.

Zonder groene vlekken van chlorofyl, zoals op de foto op 3 september. Tegelijkertijd hing ik het laken in één keer op om te drogen.

Nou, bijna alles lijkt te wachten op het nieuwe seizoen. Allemaal heerlijke tabak!

Tabaksteelt: planten, verzorging, ongediertebestrijding. Welke variëteit is geschikt voor het kweken van tabak thuis?

Ervaren tuinders beweren dat het telen van tabak niet moeilijker is dan tomaten.

De plant is thermofiel en goed vatbaar voor de teelt in het zuiden land. Maar het wordt met succes gecultiveerd, zelfs in koude streken.

De kiemkracht en uiteindelijke smaakkarakteristieken van tabak zullen niet alleen afhankelijk zijn van de geselecteerde variëteit, maar ook van de bodemgesteldheid op de locatie en de overvloedigheid van de zon.

Denk je dat tabak alleen wordt geteeld door zware rokers? Nee, deze cultuur bloeit prachtig dan dat ze elk plot siert, en kan een middel worden om enkele van de ziekten en plagen die in de tuin gebruikelijk zijn te bestrijden.

Welke soort tabak moet je kiezen om te laten groeien?

Er zijn veel verschillende soorten tabak. Maar niet alle zijn geschikt voor thuiskweek.

Als u nieuw bent in dit bedrijf, kiest u die plantensoorten die zijn aangepast aan onze klimatologische omstandigheden - laat "exotische" variëteiten voor professionals, plant ze met hele plantages voor de verdere verkoop van tabaksbladeren.

In de wereld is de tabaksplant opgesplitst in 2 soorten: sigaar en sigaret. In ons land is het makkelijker om variëteiten van sigaretten te cultiveren. We vermelden de meest populaire tabakssoorten die ervaren tuinders kiezen om te cultiveren in zomerhuisjes of thuis:

Trapezond 92. Bestand tegen virale ziektes. Het staat bekend om zijn korte groeiseizoen - je kunt binnen 100 dagen na het planten oogsten.

Ducat Crimean. Dit is een grote plant met geurende bladeren tot een lengte van 1 m. Rijpt snel.

Trapezond Kubanets. Groeit in 105-135 dagen. Het ras wordt gekenmerkt door een gemiddelde opbrengst van ongeveer 25 technisch geschikt voor de verwerking van tabaksbladeren.

Virginia 202. Rennedy-kwaliteit, perfect in kracht en aroma. Bestand tegen ziekten en bestand tegen negatieve omgevingscondities. Als onderdeel van de bladeren veel koolhydraten.

Samsun 85. Middenseizoen variëteit, tot volwassenheid gedurende 105-110 dagen na het planten op de site. Maximaal 50 bladeren kunnen worden verzameld uit één struik - een hoogproductief type plant.

Holly 316. In een plant is, in vergelijking met zijn andere variëteiten, een kleine hoeveelheid nicotine aanwezig. Rijpt laat - tot 120 dagen.

Djubek. De variëteit komt uit Turkije. Genoemd tot de beste aromatische tabak ter wereld. In de middelste zone worden geen grote opbrengsten weergegeven, alleen geschikt voor teelten in warme klimaten.

Landtabak. Vorstbestendig en onpretentieus. Geschikt om te laten groeien, niet alleen in de open ruimte, maar ook op de vensterbank of op het balkon.

Jubileum nieuw 142. Snelle rijpingsvariëteit - het gewas kan 80 dagen na het planten worden geoogst. Bestand tegen vele ziekten.

Koop tabakszaden van betrouwbare leveranciers. Het is onwaarschijnlijk dat het mogelijk zal zijn om ze te vinden op gratis verkoop in de winkelschappen - kijk in online winkels of van particuliere handelaren die planten verbouwen.

De kosten van zaden, afhankelijk van de geselecteerde variëteit, variëren van 30-100 roebel. voor 50 stks

En in de toekomst om zaden te kopen en niet nodig hebt - 2-3 bushplanten zullen zoveel zaden geven dat ze hectares land kunnen zaaien.

Een plek kiezen voor het planten van tabak

Tabak, als het wordt voorzien van optimale voorwaarden voor ontwikkeling, kan onder alle omstandigheden wortel schieten. De beste aarde voor de plant is een lichte, losse kiezelsteenstructuur met een hoog gehalte aan humus.

In moerassige, te natte gebieden zal tabak niet groeien. Cultuur houdt van de zon en neemt daarom op in ononderbroken delen van de tuin.

Hier zouden koude winden niet moeten waaien - voor zaailingen zullen ze rampzalig zijn.

Wanneer u een plaats kiest voor het telen van tabak, overweeg dan de vruchtwisseling. Er is vastgesteld dat de beste plantenvoorgangers peulvruchten, ontbijtgranen, winterbroden, bieten, overblijvende grassen zijn.

Maar na de nachtschade en zonnebloemtabak wordt het niet aanbevolen om tabak op dezelfde plaats te planten, omdat deze planten vergelijkbare ziekten hebben - er is een risico op het infecteren van jonge planten.

Tabak zaaien en planten

Net begonnen met het verbouwen van tabak? Begin dan met de teelt van verschillende struiken, en niet de hele bedden - test je kracht en controleer hoe goed het geselecteerde plantenras in deze klimatologische omstandigheden leeft.

Tabak houdt van warmte, dus je kunt nooit op het gewas wachten als je zaden direct in de volle grond zaait, omdat ze niet uitkomen in de koude grond. De beste optie is plant een zaailingplant.

Zaadmateriaal is erg klein, wat het moeilijk maakt om ermee te werken. En ondanks het feit dat het eenvoudiger is om droge zaden te planten, is het beter om ze van tevoren klaar te maken om snelle scheuten te bereiken.

Om dit te doen, weken 3-5 dagen voor de geplande landing op de zaailingen de zaden, gewikkeld in een zachte doek, in warm, schoon water. Je kunt een paar druppels wijnsteenzuur of een paar kristallen van kaliumnitraat toevoegen.

Laat het zaad in deze vorm een ​​dag staan. Spoel vervolgens de zaden, laat het overtollige water weglopen en laat het op een warme plaats voor kieming in een aardewerk of geëmailleerde container (ook - in een vod). Bevochtig de doek regelmatig.

Na 2-4 dagen komen de zaden uit. We kunnen de vorming van een spruit niet langer toestaan ​​dan een zaadje! Wanneer de meeste zaden blijken, moeten ze grondig worden gedroogd, gemengd met zand of humus.

In deze staat, als het niet mogelijk is om "op dit moment" te planten, kan het materiaal worden opgeslagen tot het meerdere dagen geplant wordt.

Begin met het zaaien van zaailingen voor tabaksteelt in februari-maart. Aan het begin van het seizoen zijn jonge jonge boompjes al behoorlijk sterk om over te brengen naar een "vaste verblijfplaats". Het schema voor het zaaien van tabak op zaailingen is als volgt:

• Vul de pot of zaailingendoos met voedingsbodem.

• Water de grond vóór het zaaien.

• De zaaidiepte is niet meer dan 0,8 cm.

• Bestrooi zaden met een mengsel van humus en zand (3: 1).

• Geef de grond water (waterstralen is niet toegestaan).

De optimale temperatuur vereist voor kieming van het zaad is + 25 ... + 28 C. Houd een container met zaailingen op de vensterbank of op het balkon.

Wanneer de eerste scheuten boven de grond verschijnen, is het beter om de temperatuur te verlagen tot +20 ° C. Planten moet regelmatig worden bewaterd. Doe dit voorzichtig, zodat de zaadjes niet diep in de grond terecht komen.

2-3 keer voeden de minerale meststoffen van de plant (bijvoorbeeld nitraat, verdund in water).

Raap op in het stadium van 3-4 volledige folders op de stengel. De zaailing staat na 40-45 dagen klaar om op een open plek geplant te worden.

Een week voor de deadline, begin je de jonge zaailingen te verharden, zodat ze sterker worden en zich voorbereiden op het leven onder de blote hemel.

Laat de planten een paar dagen staan.

Zaailingen worden in mei naar het open gebied overgebracht - wanneer de dreiging van late voorjaarsvorst volledig wordt omzeild. Doe het als volgt:

• Maak gaten tot 30 cm diep in de voorbereide groeven Afstand tussen planten - 20 cm en tussen rijen - 70 cm.

• Giet 0,5 - 1 liter water in elke well.

• Plaats de zaailing met een klomp "inland" land in het gat.

• Bestrooi wortels met vochtige aarde, zet een beetje aan.

• Leg droge grond op de top.

Om aan het eind van het seizoen hoge opbrengsten van geurende bladeren te krijgen, moet tabak nu worden voorzien van de juiste verzorging.

Zorg voor tabak in de zaailingperiode.

Houd de tank met gewassen op een temperatuur van 23-28 ºC. Zorg bestaat uit bijna elke dag een magere irrigatie en verplichte luchten twee keer. Wanneer de ontkiemde zaailingen het eerste paar echte bladeren ontwikkelen, wordt de temperatuur verlaagd tot 20 ºC en neemt het waterverbruik tijdens de irrigatie toe. In de ontwikkelingsfase van 3-4 bladeren, duiken de zaailingen in een grote container als u in een doos of een container hebt geplant. In de toekomst, onder de zaailingen 2-3 keer strooi vruchtbare grond. Zaaiingen van tabak worden gevoed met een oplossing van 30 g ammoniumnitraat en 20 g sulfaat of kaliumchloride in 10 liter water. Van organische meststoffen is het beter om een ​​kippenmestoplossing te gebruiken: 1 kg meststof wordt met een emmer water gegoten, laat men 10-12 dagen dwalen, van tijd tot tijd roeren, filter dan de infusie en voeg 4-5 volumes water toe.

Door in volle grond te planten, zullen de zaailingen klaar zijn op de leeftijd van 40-45 dagen, wanneer de zaailingen een hoogte van 14-16 cm bereiken, 5-6 echte bladeren krijgen, hun stengel 3-5 mm dik is en het wortelsysteem voldoende zal ontwikkelen. Echter, 7-10 dagen voor het planten moeten de zaailingen gehard zijn, waarvoor ze dagelijks een tijdje buitenshuis moeten worden uitgevoerd, waarbij de duur van de sessies geleidelijk wordt verlengd. 2-3 dagen voor het planten wordt het besproeien van de zaailingen gestopt en 2-3 uur voor het planten bevochtigen ze de zaailingen overvloedig.

Het planten van tabakszaailingen in de volle grond.

Wanneer terugkerende vorst wordt omzeild en de aarde op een diepte van 10 cm opwarmt tot 10 ºC, kunnen zaailingen op het bed worden geplant. Meestal zijn de noodzakelijke voorwaarden in de periode van 20 april tot 25 mei. Het stuk tabak moet zonnig zijn en de grond erop moet licht en ademend zijn. Je moet eerst in de grond maken voor het graven van de as of toorts.

In het gat, op een afstand van 50 cm van elkaar gelegen, moet je voor het planten een halve liter water uitgieten. Wanneer het water wordt opgenomen, maak dan een put in het gat met een pen, leg er een zaailing in en strooi de wortels eerst met vochtige grond en daarboven met droge aarde, zodat het vocht uit de grond niet zo snel verdampt.

Hoe rooktabak te laten groeien.

Het groeiende rookproces voor tabak is eenvoudig, maar er zitten een aantal subtiliteiten in. Tabaksverzorging bestaat uit regelmatig water geven, het losmaken van de grond rond de struiken, het verwijderen van onkruid en tijdige voeding, die idealiter ten minste drie zou moeten zijn. De eerste keer dat tabak een paar dagen na het planten van de zaailingen in de grond wordt gevoerd, moet na 2-3 weken de tweede voeding volgen en 2-3 weken na de tweede - de derde. Gebruik als meststof een oplossing van kippenmest (1:10) of een oplossing van een complexe minerale meststof bereid volgens de instructies.

Om rooktabak van betere kwaliteit te krijgen, moeten de struiken worden afgesneden, dat wil zeggen dat ze ongeveer de helft van de bloempijlen moeten uitbakken. Na deze procedure begint tabak actief stiefkinderen te vormen, die ook moeten worden verwijderd.

Ziekten van het roken van tabak.

Tabak kan ziek worden door schimmelziekten zoals zwarte wortelrot, droge wortelrot, zwarte poot (zaadrot), echte meeldauw, valse meeldauw (peronosporoz), witte droge vlek (alternaria). Поражают табак также бактериальная рябуха и вирусные заболевания – табачная, или обыкновенная мозаика, огуречная мозаика, бронзовость (верхушечный хлороз) и белая пестрица.

Меры борьбы с болезнями. Что касается вирусных инфекций, то сражаться с ними бесполезно: нужно просто удалить и сжечь больные растения. Против корневых гнилей применяют пятидесятипроцентный смачивающийся порошок Бенлата. En tegen bacteriële ryabuha, perinospora, echte meeldauw en andere schimmelziekten, is profylactisch spuiten van zaailingen met een suspensie van Tsineb of Polycarbacin effectief. Over het algemeen is de meest betrouwbare bescherming de preventieve behandeling van grond en zaden vóór het zaaien. Voor schimmel- en bacteriële ziekten worden tabakzaden gedurende 15 minuten behandeld met een formaline-oplossing: 20 cm3 van de formaline van veertig procent wordt opgelost in 1 liter water. Twee liter van deze oplossing wordt besteed aan 1 kg zaden. De grond wordt ook afgeworpen met formaline-oplossing.

Ongedierte van het roken van tabak.

Van het plaagorganisme voor tabak is het gevaar van perzikluis, tabakstrossen en draadkruid.

Perzikluis die geeft voor 18 generaties voor een seizoen, zuigt het sap van tabaksbladeren en bladeren in hen zijn uitwerpselen, vellen na rui, en lijken. Bovendien is het een venter van dergelijke gevaarlijke, ongeneeslijke ziektes, zoals wit piedra en komkommermozaïek. Bladluizen putten de plant uit, vertragen de ontwikkeling, verlagen de opbrengst en verminderen de smaak van tabak. Bladluizen worden gecontroleerd met Rogor en Metathion en voor preventieve doeleinden zijn regelmatig en grondig wieden van bedden en dagelijkse inspectie van tabaksbladeren erg belangrijk.

Tabakstulpen - zo klein als bladluis, een plaag die in de zomer tot 7 generaties opgeeft. Tryps bijt de tabaksbladeren en zuigt het sap eruit, waarvan de kwaliteit van de grondstoffen en de opbrengst van tabak dramatisch afnemen: de aangetaste bladeren zijn slecht gefermenteerd, ongelijkmatig gedroogd en bros geworden na het drogen. Bovendien bevatten trips, zoals bladluis, virale ziekten. Geïnfecteerd met trips tabak moet worden behandeld met insecticiden.

Draad wormen, of steenvruchten - Dit zijn moeilijk aan te raken geelbruine larven van de klikkever. Ze leven in de grond, beschadigen de wortels, maken passages in de stelen van jonge planten en eten ze in de kern. Het is heel moeilijk om met hen te vechten, dus je moet proberen ze niet in de grond te laten verschijnen. Als u op de locatie gondelriemen vindt, dan twee weken voordat u tabak plant, verwerkt u de grond om te graven met twaalf procent Hexachloran-stof en bestrijdt u de volgende dag tegen de avond met Metaphos-stof en blokkeert u het gebied tot een diepte van 3-4 cm.

Verzameling van rooktabak en opslag

In het land wordt rooktabak gemiddeld 15 tot 17 weken oud. Wanneer de bladeren van tabak stoppen met groeien, beginnen ze schoon te maken. Op dit moment bereiken de bladeren de hoogste dichtheid. Rijpe tabaksbladeren hebben een lichtere kleur. Schoonmaken gebeurt 's avonds, beginnend met de onderste en grootste bladeren. Haal ze vervolgens als de middelste bladeren rijpen.

De verzamelde bladeren worden gedroogd en bewaard in een donkere, goed geventileerde ruimte bij een temperatuur van 25-30 ºC. Tijdens het drogen wordt tabak gefermenteerd. Veel mensen fermenteren reeds gedroogde tabak in een elektrische oven bij 50 ºC. Wees niet bang voor elektriciteitsverbruik: het is minimaal.

Wat is tabaksgisting en waarvoor is het? Fermentatie is het proces van het veranderen van fysische eigenschappen als gevolg van biologische of chemische effecten. Natuurlijke fermentatie van tabaksbladeren wordt bereikt door hun langdurige opslag. Dominicaanse tabak, bijvoorbeeld, wordt 5 jaar gefermenteerd wanneer opgeslagen in balen of in eiken vaten. Met de kunstmatige methode wordt de fermentatie aanzienlijk versneld. Om thuis geteelde tabak te vergisten, moet je het volgende doen:

 • - droge tabaksbladeren met geen sporen van groen (als er groene vlekken op de bladeren zijn, moeten ze worden uitgesneden, omdat de chlorofylgebieden niet worden gefermenteerd) bevochtig van beide kanten met een sproeier, op elkaar stapelen en bedekken met polyethyleen,
 • - na één dag wordt de middelste darm van elk blad verwijderd, waarbij de mate van bladvocht wordt gecontroleerd, waarop de kwaliteit van de gisting afhangt: het blad dat klaar is voor verdere verwerking, mag niet rauw zijn en mag tegelijkertijd niet breken in de bocht. Het moet droog en elastisch zijn, net als een dunne doek. Te natte bladeren moeten worden gedroogd en droge bladeren moeten worden bevochtigd en een tijdje worden bewaard in stapels onder polyethyleen,
 • - bladeren die klaar zijn voor vergisting worden in reepjes gesneden. Goed en snel omgaan met deze noodlesnijder. De geraspte tabak wordt in glazen potten gedaan, ze worden gevuld met niet meer dan 2/3, en dan schudt de tabak door te schudden. Banken worden gesloten met draaidoppen, in een oven geplaatst en op een temperatuur van 50 ºC ingesteld. Het fermentatieproces duurt 5 tot 7 dagen. Vergeet niet om de tabak van tijd tot tijd in banken te schudden zodat deze gelijkmatig vervaagt. Er zou geen condensatie op de wanden van de blikken moeten zijn, en als het zou verschijnen, zou tabak moeten worden geleegd en gedroogd, waarna het fermentatieproces wordt hervat. Op de tweede of derde dag van het proces begint tabak de geur van honing of fruit uit te stralen, en dit is een zeker teken dat de gisting succesvol is,
 • - de afgewerkte tabak wordt op een vlak oppervlak gegoten, lichtjes gedroogd en vervolgens in een hermetisch afgesloten verpakking opgeslagen.

Roken tabakssoorten

Er zijn veel verschillende soorten tabak en het werk van fokkers op het fokken van alle nieuwe variëteiten gaat door. De meest populaire in het huishouden zijn de volgende variëteiten:

 • Gouden virginia - tabak met een fruitig aroma en een delicate, zoete smaak. Deze variëteit is de basis voor veel rookmengsels,
 • Kentucky Barley - een variëteit met een aangename notensmaak, suikervrij, dus geen gisting nodig. Dat wil zeggen, de gedroogde bladeren worden gestoomd en onmiddellijk in roken gesneden,
 • Maryland - lichte, lichte tabak van luchtdroging met een prachtig aroma en smaak, bekend sinds 1828. Dit is een hoogproductieve variëteit van vroege rijping,
 • Walkers Broadleaf - een van de vroegste variëteiten die zelfs in de noordelijke regio's kan worden geteeld,
 • Emeriken - vroegrijpe, semi-aromatische, ziekteresistente tabak, zowel voor sigaretten en sigaren als voor pijptabak,
 • Ducat Crimean - gemakkelijk gefermenteerde aromatische tabak met bladeren van maximaal een halve meter lang,
 • Turkse Trapezond - een aromatische variëteit voor sigaretten en pijpen, gemakkelijk gefermenteerd en bestand tegen ongunstige omstandigheden. De naam van het ras is vernoemd naar de stad Trabzon,
 • Herzegovina Flor - tabak met een unieke smaak en aroma komt uit het voormalige Joegoslavië. In de mensen wordt deze variëteit de tabak van Stalin genoemd,
 • Virginia 202 - de vroegrijpe sterke en geurige tabak, stabiel tegen vele ziektes en praktisch niet veeleisend water bij het kweken. De variëteit onderscheidt zich door betrouwbaarheid en pretentieloosheid,
 • Gerst origineel - sterke tabak, die de basis vormt voor de meeste rookmengsels,
 • Oriental Samsun - aromatische tabak met een laag nicotinegehalte. Meest geurig wanneer gekweekt op droge grond. Met water verliest het zijn smaak en aroma, maar de productiviteit neemt toe,
 • Sovjet groot blad - deze ziekte-resistente variëteit onderscheidt zich door zijn productiviteit en hoge rookkwaliteiten van oosterse tabak,
 • Zijdeblad - universele variëteit met grote smaken, gebruikt voor sigaretten- en pijpmengsels en voor de productie van sigaren,
 • Djubek - Turkse variëteit, die wordt beschouwd als de beste aromatische tabak ter wereld. Dit is tabak voor echte kenners,
 • Perique - aromatische oosterse tabak, bekend bij rokers over de hele wereld. Na het drogen worden de bladeren van dit ras gekookt in vaten, zoals kool, zodat ze hun onvergetelijke scherpte en aroma krijgen.

Een apart verhaal verdient een dorpstabak of shag. Deze tabak werd geïmporteerd uit Noord-Amerika naar Europa op hetzelfde moment als het roken van tabak en verschilt daarin van een kleine groei (100-120 cm), een vertakte stengel met een geribbeld oppervlak, groenachtig gele bloemen en nog kleinere zaden. Maar het grootste verschil tussen het roken van tabak en tabak is dat het tweemaal zoveel nicotine bevat, en de geur van de tabak is sterker en wranger. Maar de shag is veel minder grillig en niet zo thermofiel als het roken van tabak. Soorten tabak worden in twee groepen verdeeld in kleur - groen en geel. Gele tabak heeft een hogere rookverdienste, daarom worden ze hoger gewaardeerd. Makhorku kan niet alleen op de middelste rijstrook worden gekweekt, maar ook in de Oeral, en zelfs in Siberië, en direct in de grond worden gezaaid. Gekweekte shag en thuis.

Teelt en verzorging van tabak

De beste temperatuur voor de groei en ontwikkeling van tabak is 18-24 ° C. Sommige variëteiten van planten verdragen rustige en koude omstandigheden - tot +2 ° C. Gunstige bodemvochtigheid - 60-70%.

Bij weinig licht ontwikkelen zaailingen zich slecht. Soortgelijke omstandigheden kunnen in veel regio's van ons land worden geboden, daarom nemen hoveniers de tabaksteelt op.

Uw verwachtingen voor het telen van tabak zijn mogelijk niet gerechtvaardigd.

Maar de reden voor slechte ontkieming en opbrengst is niet altijd gedekt in de geselecteerde variëteit en kwaliteit van zaden.

De staat van de grond, de lengte van de dag, de luchtvochtigheid en de temperatuur van de lucht - alles is belangrijk bij het telen van tabak! Hoe krijgt een plant zijn uiteindelijke kenmerken?

• De kleur, grootte en textuur van de bladeren hangt af van de samenstelling van de grond.

• De geur van de bladeren hangt af van de vochtigheid van de lucht en de grond.

• De bladeren zijn verzadigd met een speciale smaak vanwege de vrije luchtcirculatie.

We vermelden de basisregels van zorg voor planten in de tabaksteelt:

Watering. Houd u aan de regel "het is beter om te underfilleren dan te gieten". Ervaren tuiniers kosten 2-3 irrigaties per seizoen, terwijl ze tegelijkertijd 5 - 8 liter water per 1 struik gebruiken. Als de plant voldoende groeit, kun je het helemaal stoppen.

Losraken. Tijdens de periode van actieve groei, heeft tabak regelmatig losraken en verwijderen van onkruid nodig, anders zal het planten overwoekeren.

Top dressing. Goede bemesting levert uitstekende resultaten op. Voor goede opbrengsten is het belangrijk om de optimale verhouding van stikstof, fosfor en kalium in de gebruikte voeders te observeren.

Direct na het planten kunnen de zaailingen worden bevrucht met een suspensie met superformat. Een oplossing van zwavel in water is ook effectief. Na het verschijnen van bloeiwijzen verwerken veel tuinders tabak met een infusie van knoflook en uienschil.

Vershkovanie. Het verwijderen van bloeiwijzen en bovenste bladeren helpt om de opbrengst van tabak te verhogen, omdat voedingsstoffen niet zullen worden uitgegeven aan de bloei, maar zullen gaan naar de ontwikkeling van waardevolle bladeren.

Bestrijding van ongedierte en ziekten

De geur van tabaksteelt maakt sommige dieren onaangenaam. Maar er zijn nog steeds "instanties" die de plant aantrekt. Zorg voor de struiken, voornamelijk, zal zijn om ziekten en plagen te bestrijden.

We noemen de ziektes die gevaarlijk zijn voor tabak en schadelijk zijn:

Perzikluis. Een veel voorkomend type insect dat zich voedt met zowel wilde als culturele soorten tabak.

Bladluis zuigt het sap van de bladeren en stengels van de plant, waardoor de uiteindelijke eigenschappen van de grondstoffen achteruitgaan en de opbrengst wordt verminderd. Je kunt bladluizen herkennen aan de plakkerige afscheidingen die het na zijn "maaltijden" achterlaat.

Na de eerste tekenen van de plaag gezien te hebben, is het mogelijk om de beplantingen te behandelen met een oplossing van methation of rogor.

Tabakstulpen. Deze plaag eet niet alleen tabak, maar ook andere gekweekte planten. Insecten eten bladeren, verminderen de opbrengst en lijden aan gevaarlijke ziekten.

Om ongedierte te voorkomen, uiterlijk een maand voor het planten, moet de grond worden behandeld met 12% hexachloraanstof.

Drie keer per seizoen, bestrooi met een verdunde suspensie van methation of rogor.

Zwarte wortelrot. Een ziekte die vaak zaailingen treft, maar volwassen planten kunnen ook geïnfecteerd raken.

Tabaksbladeren verdorren en drogen en de wortels sterven in de gevorderde stadia van de laesie. Van de rot zal helpen de grond met benat water geven.

Het medicijn wordt gebruikt voor profylaxe bij het bewerken van de grond onmiddellijk na het planten en wanneer de eerste tekenen van infectie verschijnen.

Zwarte been. De ziekte kan de zaailingen volledig vernietigen - de aangetaste basis van de stengel wordt dun en sterft geleidelijk af.

Het slechte ding is dat de oorzakelijke agent van de ziekte in de grond blijft - de volgende "partij" van aanplantingen is ook besmet. Het zwarte been is meer uitgesproken bij hoge luchtvochtigheid en in de grond met overtollige stikstof.

Voor de preventie van zwarte poten, kunt u proberen de zaailingen te sproeien met een suspensie van 80% van de zineb.

Meelachtige dauw. Bacteriële ziekte, gemanifesteerd door het uiterlijk op de bladeren van een witachtige poederachtige plaque. Tabaksbladeren worden bruin en verliezen na het drogen hun smaak. Echte meeldauw kan worden weggegooid met een 1% -suspensie van colloïdale zwavel.

Mozaïek. Een pathogeen virus dat de kleur van tabaksbladeren verandert - er verschijnen lichtgroene vlekken.

Later sterven de geïnfecteerde delen van de bladeren af. De bron van infectie zijn plantenresten die niet zijn geoogst van de site vóór het planten.

Effectieve remedie tegen alle soorten mozaïek - 80% polycarbacine.

Bacteriële parelbloem. De ziekte gaat gepaard met het verschijnen van olieachtige of druipende plekken op de bladeren, wat leidt tot rotting van de planten.

Het is erg moeilijk om van de veroorzaker van het virus af te komen, omdat het zelfs in de tuininventaris enige tijd kan aanhouden. De bewoners van de zomer worden geholpen door de planten te sproeien met 0,5% Bordeaux-vloeistof.

Maar het is beter om de ziekte te voorkomen door de vruchtwisseling te observeren.

Omdat ziekteverwekkers in de bodem en in de inventaris kunnen blijven, wordt het bij het detecteren van "besmetting" aanbevolen alle werktuigen en, indien mogelijk, nabijgelegen grondgebieden te verwerken. Voorraad is goed schoongemaakt met 40% formaline. Het moet dan 3-4 dagen onder een zeildoek worden bewaard bij een temperatuur die niet lager is dan 10 ° C.

Hoe om tabak zaailingen thuis te laten groeien

Het is mogelijk om thuis zaailingen van tabak en tabak op te groeien, dit gebeurt meestal in bloempotten of houten kisten.

Vóór het zaaien moeten de zaden worden gedrenkt in water. Het weekproces duurt slechts een dag en de temperatuur in de kamer mag niet onder de vijfentwintig graden komen. Hitte in de kamer katalyseert het proces van zaadrijping, waardoor de broeiperiode van zaailingen wordt verkort en de tabak / shag-populatie toeneemt.

In de regel moet ongeveer 3 milliliter van een oplossing per gram zaad worden genomen.

Na een dag worden de zaden gewassen, gedroogd en in verschillende lagen in een speciale container gelegd.

Bij het ontkiemen moeten de zaden bedekt zijn met een vochtig gaas of doek en ofwel in een thermostaat of in een constant geventileerde en gewijde ruimte.


Een beetje van het proces van het planten van zaailingen.

Gekiemde zaden verspreiden zich gelijkmatig over het oppervlak van de grond en duwen ze er voorzichtig in. Vervolgens moet u de grond vochtig maken met een spuitfles.

Eén vierkante meter broeikasoppervlak bevat dertienhonderdste van een kubieke meter voedingsmengsel, dat tweehonderdste van een kubieke kubieke meter poeder bevat: humus - 50%, aarde en zand - elk 25%.

De gemiddelde voedingslaag kan tien centimeter lang worden. De optimale zaaitijden zijn het derde decennium van februari en het eerste decennium van maart.

Grondstoffen voor beplanting worden in dergelijke verhoudingen gebruikt:

 • een emmer heeft tot vier gram tabak (shag - tot twintig gram).

Tabakszaden worden geplant op een diepte van vijf tienden van een centimeter, shag - tot acht tiende. Voor en na het planten van de zaden is het gebruikelijk om te irrigeren, waarbij er één liter water per vierkante meter land is.

Nadat het zaaien is uitgevoerd, het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het vochtgehalte in de grond niet daalt. Het proces van zaadgroei is verdeeld in bepaalde fasen:

 1. Cross-fase
  Deze fase vereist een liter water per vierkante meter per dag,
 2. "Oren"
  Per vierkante meter is er drie tot vijf liter water.

Elke fase vereist ook het handhaven van een eigen speciaal temperatuurregime. Bijvoorbeeld, in de "kruisfase" van zaaien in een kas, zou de temperatuur 23-25 ​​graden moeten zijn, in het volgende - 20 graden Celsius.

Topdressing van tabakszaden

In het proces van tabaksteelt thuis, zoals bij andere planten, hebben tabak en tabak verplichte voeding nodig. Dus tijdens de teelt van zaailingen moet worden bestrooid tot vier keer en bevrucht.

Als een toplaag wordt gewoonlijk een minerale meststofoplossing gebruikt, die wordt bereid volgens de volgende verhoudingen: tien liter water, dertig gram ammoniumnitraat, tot zestig gram superfosfaat en hetzij twintig gram kaliumsulfaat, hetzij twintig gram van veertig procent kaliumzout.

 • Gebruik ervaren ervaren tuinders een gieter met een speciaal mondstuk waarvan de openingen een diameter van een kwart centimeter hebben. Vier tien vierkante meter water per vier vierkante meter broedplaats.

 • Geïnfundeerde kippenmest is goed geschikt als organische meststof. Om het te halen, leg je een kilo afval in een bak van tien liter met water en laat je het tien dagen staan. Vergeet niet af en toe te roeren. Na afloop van het mengsel kan ferment en het resulterende "resultaat" worden gefilterd. Voeg water toe aan de gefilterde strooiseloplossing: een deel van de oplossing bestaat uit vijf delen water.

Een week voor het planten moeten de zaailingen gehard worden met een afname van het aantal watervoorzieningen, een paar dagen voor het verplanten moet de watervoorziening volledig worden gestopt. Deze procedure zal u helpen om de weerstand van planten tegen nadelige externe factoren te verhogen, zal immuniteit bieden voor het groeien in de grond onder de blote hemel.

Goed geharde zaailingen breken niet, zelfs als de stengel aan een vinger wordt gedraaid.

За несколько часов до выборки вам следует щедро полить рассаду. Выбирают ее обычно поштучно, тем самым снижая риск выборки больных или еще не полностью развитых растений.

В основном для посадки подходят растения, достигающие в высоту от четырнадцати до шестнадцати сантиметров, с толщиной стебля до трех-пяти сотых сантиметра и с количеством листочков не менее пяти.

Посадка табака в грунт

In de grond planten op de meest gunstige temperatuur en planten geplant op ten minste tien centimeter diepte.

Planten van tabak begint op de twintigste april en eindigt op vijfentwintig mei.. met sterke dooien, wanneer het risico op vorst volledig is verdwenen.

De ideale dichtheid van tabak aanplant is 70 bij 30 centimeter, shag - 70 bij 20. Bij het planten van zaailingen langs de groef, zijn de gaten meestal geplaatst op een afstand van niet minder dan dertig centimeter van elkaar voor tabak, en twintig - voor shag. Op de landing in het gat schonk een halve liter water.


Denk eraan: de zaailingen moeten langs de groef worden gelegd, de bladeren draaien naar de linkerkant van de planter.

De planter schikt de romp zodanig dat hij het gat met zijn linkerhand kan verdiepen en de plant met de rechterhand kan plaatsen en zijn wortels kan bedekken met aarde, als je meer weven plant, zal het veel sneller zijn, ik heb al een vriend geleerd.

Om planten te helpen zich aan te passen aan de nieuwe omgeving en hun groei te vergroten, kunnen de wortels van zaailingen worden gedompeld in een oplossing van toorts. Bereid het voor van koeienmest en de overeenkomstige hoeveelheid klei. De overtollige oplossing wordt van de wortels afgeschud en de wortels zelf worden bedekt met humus gemengd met superfosfaat. (1: 4)

Om het groeiseizoen van de plant succesvol te maken, vergeet niet om regelmatig de grond los te maken, onkruid te verwijderen, de plant water te geven en het te behandelen tegen parasieten en ziekten.

Zodra de tabak (of shag) bloeit, breek de bovenste bloeiwijzen en zijscheuten af.

Bewaterende planten geproduceerd afhankelijk van de luchtvochtigheid. Meestal zes tot acht liter water per plant.

Ziekten en moeilijkheden bij het proces van tabaksgroei

Er zijn verschillende belangrijke ziekten die actief moeten worden bestreden:

Peronosporosis. Een oplossing van 0,3% polycarbacine of 0,4% cineb-suspensie wordt er gewoonlijk tegen gebruikt. Vijf liter van dergelijke fondsen worden op een honderdste hectare grond gespoten,

Bladluizen. Wanneer ervaren tuinders worstelen met bladluizen, gebruiken ze meestal Actelic of Rogor. De eerste voegen 20-10 gram per vat van 10 liter toe, het tweede 10-20 gram voor dezelfde hoeveelheid water. Wanneer bladluizen verschijnen, worden planten bespoten met actelic (20-30 g per 10 l water) of rotor (10-20 g per 10 l water).

Het oogsten en drogen van tabaksproductie

De verzameling tabaksbladeren begint met de onderste lagen van de plant, met het accent op hun graad, bladeren, vergeling, en verdeelt de verzameling naar vijf of zes recepties.

Tabaksbladeren moeten niet worden verwijderd in een onvolgroeide of overrijpe toestand, maar pluk ze niet nat. De verzamelde bladeren worden verdeeld in lagen met een dikte van dertig centimeter en in de schaduw gevouwen. Na ongeveer twaalf uur worden gedroogde bladeren vastgemaakt aan koorden en opgehangen aan de droogstructuur. Natuurlijk moet je niet vergeten dat de bladeren ook niet drogen in de regen of bij harde wind.

Drogen onder de zon mag niet meer dan zeventien uur duren. Trouwens, het is na haar dat we de uiteindelijke grondstof voor het product krijgen.

Bij bewolkt weer droogt de grondstof langzaam uit en verkrijgt een donkere kleur.

Gedroogde tabak moet voorzichtig worden verwijderd, zodat het niet verkruimelt. Laag met tabaksbladeren gevouwen in vier en vastgemaakt aan het koord in bossen van zes veters. (een dergelijke laag met tabak wordt de haven genoemd). Havanki, zoals gewoonlijk. Hang op palen in een speciale opslagruimte en vertrek tot de herfst. Vervolgens worden tabaksbladeren in de herfst verwijderd, afgevlakt en verpakt.

Voor de vervaardiging van sigaretten geschikte gefermenteerde tabak. Bovendien kan dezelfde gisting thuis worden gedaan.

Geschatte fermentatie-algoritme:

 1. Vouw tabak in een container en verwarm het een paar dagen op een temperatuur van maximaal vijftig graden Celsius, terwijl de luchtvochtigheid tussen de zestig en zestig procent moet zijn,
 2. Aan het einde van de termijn moet de luchtvochtigheid worden verhoogd tot vijfenzeventig procent (de temperatuur blijft ongewijzigd) en de grondstof blijft vijf dagen staan,
 3. Verhoog geleidelijk de luchttemperatuur gedurende achtenveertig uur en verhoog tegelijkertijd de luchtvochtigheid tot acht tot tien procent.
 4. Koelen van tabak tot twintig tot vijfentwintig graden en het verminderen van vocht tot elf procent. Het koelen van tabak duurt maximaal drie dagen, waarna de grondstoffen iets minder dan een maand kunnen rusten.

Het snijden van tabak wordt uitgevoerd met vezels waarvan de breedte vijf tot zeven tienden van een millimeter bereikt. De lengte van sigaretten is meestal vijfentachtig millimeter, en de diameter is acht millimeter. Eén sigaret is goed voor acht tienden van een gram tot een gram.

Hoogwaardige sigaretten worden meestal geproduceerd door verschillende tabakssoorten te mengen.

De implementatie van tabaksproblemen is niet a priori, vanwege het wijdverspreide gebruik van sigaretten, is tabaksindustrie een winstgevend bedrijf.

Hoeveel tabak is genoeg voor een roker per jaar

Ik plant zaailingen met een voorraad van 200-220 struiken, meestal niet ontkiemen en sterven ongeveer 10% (veel hangt af van wat, maar vooral op zaden en klimatologische grillen), meestal planten Burley en Virginia 30% tot 70%. Ik ben het eens met de auteur van de video, weven genoeg.

Over zaad, ik zal zeker een paar subtiliteiten schrijven.


Voor het seizoen ongeveer 150-200 tabaksbussen (minder dan 1 honderd), zelfs een zware roker is genoeg.

Wie groeit het meest

De teelt van tabak wordt geproduceerd in de meest onverwachte hoeken van de wereld vanwege het hoge aanpassingsvermogen aan verschillende bestaansvoorwaarden.
Het uiterlijk van tabak hangt af van de omgevingsomstandigheden waarin het zich bevindt. Nicotiana tobacum begon zijn grondstoffenproductie in Virginia aan het begin van de 17e eeuw.

Vervolgens blijkt dat de klimatologische omstandigheden in het zuidoosten van de Verenigde Staten ideaal zijn voor het telen van tabak.

Tegenwoordig is de Verenigde Staten een van de grootste producenten en exporteurs van tabak over de hele wereld.

De eerste plaats onder tabaksproducenten is China, dat zelf een aanzienlijk deel van zijn eigen oogst verbruikt. Ook wordt tabak actief geteeld in India en Brazilië.

Het telen van tabak of tabak is helemaal niet moeilijk. We worden vaak gevraagd naar dit proces en, door persoonlijke ervaringen te combineren met het advies van ervaren mensen, waaronder onze lezers, hebben we besloten dit materiaal te publiceren. Ik moet zeggen dat het tabaksproces niet veel verschilt van het telen van bijvoorbeeld tomaten. Maar toch, groeiende tabak, moet je bepaalde kenmerken van deze plant kennen. Dit is onze publicatie.

Tabaksbloemen. © Dinesh Valke

inhoud:

 • Algemene informatie over de tabaksplant
 • Is het de moeite waard om tabak te laten groeien?
 • Eigenaardigheden van tabaksteelt
 • Plagen en ziekten van tabak
 • Tabeldroging en fermentatie

Algemene informatie over de tabaksplant

Tabak (Nicotiana) is een geslacht van meerjarige en eenjarige planten van de familie Solanaceae (Solanaceae). Het wordt gekweekt om grondstoffen te produceren die worden gebruikt in tabaksproducten. De meest voorkomende soorten cultuur zijn de volgende:

 • Gewoon tabakOf maagdelijke tabak of tabak (Nicotiana tabacum). De plant is tot 3 m hoog met roze bloemen, een buisvormige bloemkroon met scherpe lobben, de bladeren zijn langwerpig, lancetvormig, zittend. Deze tabak is behoorlijk thermofiel, dus wordt hij vooral productief gekweekt in hete gebieden. We hebben gewone tabak die ten zuiden van 55 ° noorderbreedte is gegroeid (dit is ongeveer de breedtegraad van Ryazan, Smolensk, Ulyanovsk, Oefa, Tsjeljabinsk, Koergan, Omsk, Novosibirsk en Kemerovo). Tabak wordt in veel landen van de wereld geteeld en kent vele variëteiten.
 • gewone shagof Rustic Tobacco (Nicotiana rustica) is een plant die veel lager is dan gewone tabak (tot 120 cm hoog), bloemen zijn geelachtig, een rand met een korte buis en afgeronde lobben, bladeren eivormig, smal, stomp aan het eind. De bladeren van deze meer pretentieloze plant bevatten twee keer minder nicotine.

In de negentiende eeuw werd de shag overal in Rusland op industriële schaal gecultiveerd (zelfs in de Oeral en in Siberië). Zelfs nu kweken sommige dorpelingen deze plant van oudsher uit hun eigen zaden.

Bolivia en Peru worden beschouwd als de geboorteplaats van tabak: de expedities van Christopher Columbus brachten hem naar Europa. Traditionele culturele cultuurgebieden zijn Noord-Amerika, China, India en Klein-Azië. Op het grondgebied van de voormalige USSR wordt gewone tabak gefokt in de Zuid-Kaukasus, Oezbekistan, Kazachstan, Moldavië, Oekraïne, de Krim en het Krasnodar-gebied. Tabak is een warmteminnende plant, de optimale zomertemperatuur is ongeveer 30 ° C. Vochtige, lichte, vloeiende zandgronden zijn daarvoor geschikt. Tabak wordt vermeerderd door zaden, zaailingen worden er uit verbouwd en vervolgens in de grond geplant.

Alle delen van de plant bevatten nicotine (nicotine laat het meest - 0,75-2,88%). Nicotine is een krachtig neurotoxine en cardiotoxine dat op korte termijn euforie veroorzaakt. Het gebruik van tabak in verschillende vormen en op verschillende manieren (roken, kauwen, snuiven) veroorzaakt fysieke en psychische afhankelijkheid. Nicotine is uiterst giftig. Sommige van de stoffen in tabak zijn kankerverwekkend. daarom roken van tabak is gevaarlijk voor de gezondheid.

Is het de moeite waard om tabak te laten groeien?

Stel dat je een roker bent en je hebt het geluk om ergens in het zuiden van Rusland of in Oekraïne te wonen. Tot uw beschikking heeft u een paar hectare land. Waarom niet proberen op de rol van Philip Morris, of op zijn minst Jack Vosmerkin, een Amerikaan?

Om te beginnen wat onderhoudende rekenkunde. In één sigaret ongeveer een gram tabak. En de goedkopere sigaretten, dus daar is het minder. Dat wil zeggen, in een pakket is ongeveer 20 gram. Als een persoon een pakje per dag rookt, heeft hij ongeveer 6 tot 8 kilo tabak per jaar nodig.

Tabak. © Andreas Rockstein

Onder gunstige omstandigheden kan ongeveer 30 g rooktabak worden verkregen uit een enkele plant en zes tot zeven planten kunnen op een vierkante meter worden geplaatst. Plantdichtheid van grootbladige rassen is 70 × 30 cm, en tabak met middelgrote bladeren en shag - 70 × 20 cm. Het blijkt dat je 270-300 planten moet kweken, die ongeveer 40 vierkante meter beslaan. m. plot. En als de tabak te "slecht" bleek te zijn, kan deze worden verdund met stengels.

Daarom is het vanuit het oogpunt van economie en financiën zeker nuttig voor een rokende persoon om tabak te laten verbouwen.

Eigenaardigheden van tabaksteelt

Verderop in het artikel zullen we het hebben over de teelt van gewone tabak. Als je besluit een shag te laten groeien (Nicotiana rustica), dan heb je veel van deze tips die je niet nodig hebt, shag veel gemakkelijker te kweken en minder warmte-houdend. Voor de middenband wordt het in mei gezaaid in de grond onder een film of bedekkend materiaal, en het heeft tijd om te groeien en het gewas te geven.

Dus het eerste waar je op moet letten is de zaden en het planten ervan. Zaden worden nu op veel sites op internet verkocht, je zou alleen een geschikte winkel voor jou en een soort tabak moeten kiezen.

Zaden planten

We raden het eerste jaar aan om slechts een paar struiken te kweken. Dus je controleert je kracht en leert alle nuances van het proces. Dus eerst heb je heel weinig zaad nodig. Tabakszaden zijn klein als stof. In één gram ongeveer 12 duizend zaadjes tabak, en shag ongeveer 4 duizend stukjes. Om de jaarlijkse "snelheid" van een roker te krijgen, moet je slechts een kwart van een gram tabakszaden of drie kwart van een gram shagzaad zaaien. Je hoeft niet meer zaden te kopen. Twee of drie struiken geven ze meer dan nodig voor het planten van hectare.

Tabakszaden blijven nog lange tijd levensvatbaar, daarom is het zaaien mogelijk met oude zaden, hoewel er rekening mee moet worden gehouden dat hun ontkieming na verloop van tijd afneemt.

Tabak kan worden geplant op zaailingen op vensterbanken, met een pikhouweel of zonder. De vereiste leeftijd van zaailingen 40-45 dagen. Maar deze techniek is alleen goed voor kleine (tot een kwart van honderd) volumes. Echter, voor de eerste ervaring meer en we hebben dit niet nodig. Bij het telen van tabak in grote hoeveelheden, wordt het ofwel onmiddellijk in de grond geplant (in een warm klimaat), of gebruikt het kassen en kweekbedden.

Tabakszaad dat oppervlakkig wordt gezaaid, verspreidt ze op natte grond.

Een belangrijk punt. De diepte van het zaaien van tabakszaden is niet meer dan 0.7-0.8 cm (0.3-0.5 cm voor shag). Na het zaaien worden ze slechts een klein beetje in de grond gedrukt en zeer zorgvuldig bewaterd zodat de zaden niet diep gaan.

Het is mogelijk om te zaaien, geen droge zaden, maar gluurt. In dit geval, 4 dagen vóór het zaaien, worden de zaden gedrenkt in warm, schoon water en op een vochtige doek geplaatst. Dit versnelt de kieming van het zaad en verkort de tijd voor het ontkiemen van zaailingen gedurende een week.

De optimale temperatuur voor het ontkiemen van tabakszaden is + 25ºC ... + 28ºC. Als de temperatuur lager is, kan het de opkomst van planten vertragen of zelfs volledig vernietigen.

Rehumidify, omdat het onmogelijk is om de zaailingen te overdrypen. Het is beter om elke dag een beetje water te geven.

Bekijk de video: Tabak kweken in je eigen tuin (Februari 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send